|
|
#2941 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: wieczny bałagan w domu
A ja jestem ciekawa, czy to sie w ogole sprawdza, bo jednak to dosyc spora inwestycja (a przynajmniej kiedys sporo kosztowalo to cudo). Po pierwsze ciekawiloby mnie, jaka jest zywotnosc takiego sprzetu. Moj maz wyczytal, ze nie ma dostepu do czesci zamiennych i to jest problem - jak sie zepsuje i nie jest na gwarancji - trzeba kupic nowy. Po drugie - jaka jest skutecznosc, przeciez toto dziala na zasadzie przypadku. Ciekawi mnie, czy moze byc tak, ze niektore miejsca zrobi 100 razy a inne wcale?
Cytat:
Ja dodam od siebie, ze mam do kazdej torebki taka mala klamerke, zeby mi sie w torebce nic nie wysypywalo, albo, o zgrozo, nie zaleglo. Trzymam to w szufladzie, sprawdza sie bardzo dobrze. No i mam jeszcze ziola w doniczkach- bazylie, szczypior, rozmaryn. Ale zaczne z tym od wiosny.
|
|
#2942 |
|
Zakorzenienie
|
Ja mam w słoiczkach te przyprawy, których używam często bo jest wygodniej i więcej się mieści. Z torebek mi się ciężko dozuje a poza tym ciągle się z nich sypie i wszystko jest potem upaćkane.
|
#2943 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
U mnie sloiczki na polkach sa czyste, ale za to sloiki z makaronami itp, ktore stoja na blacie sa tluste..
|
|
|
#2944 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
faktycznie chyba odpuszczę. Do szału doprowadza mnie wycieranie bibelotow. Na wierzchu w domu mam tylko to co muszę. Ciężko mi wytrzeć półkę z książkami. A co dopiero pełno małych słoiczków. Zacmila mnie wizja widoku pięknych przypraw po wejściu do kuchni.
|
|
#2945 |
|
Zakorzenienie
|
To można nie mieć przypraw w słoiczkach? Przecież w torebkach wszystko wietrzeje:< U mnie jest tego masa i jakoś nie ma problemów, rzadziej używane schowane w szafce, reszta na półce. A mam nie tylko kupne, ale i zbierane przez siebie niecierpki, płatki chabrów, róży, taszniki i tonę innych cudów więc siłą rzeczy i tak nie było by opcji trzymania tego w torebkach.
|
|
|
|
#2946 | |
|
Zasiedzenie
|
Cytat:
Gary po obiedzie stoją w zlewie zwykle do wieczora, ewentualnie są zmywane wcześniej, jak potrzebny jest garnek. Teraz też stoją i czekają na powrót małżonka, bo ja nienawidzę zmywać, wczoraj pozmywałam stertę i mi wystarczy. Wiem, straszne to, ale mogę robić wszystko w domu tylko nie zmywać gary Co do słoiczków na przyprawy, tż się marzą takie na półeczce, zapowiedział że będzie je odkurzał, ale już to widzę Póki co mam tak jak większość z was w koszyczku w szafce, ale pomysł z szufladą na słoiczki bardzo mi się podoba.Do dużych słoików mam natomiast przesypane takie rzeczy jak kasze, otręby, płatki, suszone owoce.
|
|
#2947 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
gotuję jak mam wolne, nie chce nam się potem zmywać zazwyczaj więc leży. Następne 2-3 dni jesteśmy w pracy, tż wychodzi o 6, ja przed 8, wracamy razem po 21. Nie chce nam się. Potem jak mam cały dzień wolny to zmywam żeby mieć gdzie ugotować. Jak to piszę to uświadamiam sobie jacy jesteśmy leniwi.
|
|
#2948 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Raczej bym dążyła do tego, żeby mieć gosposię na chociaz te 2 razy w tygodniu po 3 godziny, żeby z grubsza ogarnęła chociaż. Serio.
|
|
#2949 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zazwyczaj jakieś 15 dni w miesiącu. Staramy się robić grafik tak żeby każda miała po 2 dni wolne z rzędu, wtedy w jeden dzień sprzątam a w drugi odpoczywam czyli bałaganie na nowo Tż też pracuje po 12h ale zdecydowanie częściej niż ja. Wolne ma sporadycznie. Normalnie jest w domu koło 19. Jak ja jestem w pracy to czeka na mnie u swoich rodziców do tej 21, bo autobusem bym była dopiero po 22 w domu a samochodem to 15 minut. No i tak szkoda mi go gonić jakoś szczególnie do sprzątania.
|
|
#2950 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i jeden taki: http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/40064702/ fajny młynek: http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/10152875/ ---------- Dopisano o 21:17 ---------- Poprzedni post napisano o 20:54 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 21:22 ---------- Poprzedni post napisano o 21:17 ---------- Cytat:
wolę słoiczek który przetrę szmatką i jest czysty. Rzadziej używane przyprawy mam w 22 koszyczkach (też podział na słone/słodkie do słodkich trafiają też budynie, kisiele, proszki do pieczenia itp i pilnuję by brać czystymi rękami. Ale jakbym miała myć ręce, bo chcę sól czy pieprz to masakra
Edytowane przez Glodomorek Czas edycji: 2015-02-09 o 20:55 |
|||
|
|
|
#2951 |
|
BAN stały
|
A ja lubię mieć w słoiczkach na półkach na wierzchu. Podoba mi się tak. W ogóle lubię mieć na wierzchu na półkach i mam te półki wszędzie. W kuchni nad blatem 3 rzędy jeden nad drugim na przyprawy i w płynie i w słoiczkach, z drugierj strony w kuchni, która jest też jadalnią dwa rzędy i tam się mieszczą książki z przyprawami i pojedyncze rodzaje przetworów, żeby wiedzieć, co mamy (reszta w szafkach), te na półkach są pięknie opisane na nalepkach i dodatkowo ze szmatką wokół zakrętki. W pokojach na książki i rośliny (w kuchni też). Dużo mam na ścianach na zewnątrz, bo lubię, a mój mężczyzna zgodził się, bym to ja decydowała, bo on mniej przykłada wagi do tego, jak ma wyglądać. Miły rozgardiasz lubię. W miarę poukładany, ale jednak sporo na wierzchu.
|
|
|
|
#2952 |
|
Zadomowienie
|
podłoga miała lśnić a nie zrobiłam nic.
Ja nie lubię mieć na wierzchu rzeczy. Niby są pod ręką ale mam wrażenie, że jest chaos. Wolę zamknąć rzeczy w szafce.
|
#2953 |
|
Konto usunięte
|
Mialam siedziec, chorowac i ogladac seriale. Wieczorem dowiedzialam sie, ze bedziemy mieli gosci na kolacje, noc i sniadanie. I tylko ja jedna do sprzatania. Na szczescie sasiad udostepnil nam swoj dom i goscie spia tam, wiec ogarnelam tylko dol i obie lazienki, nie musialam sprzatac gory. Tylko dzieki temu sie wyrobilam. Ale ogarnelam wszystko w godzine, zdolna jestem i mam czysto
Tylko teraz musze za pamieci wyjac wazne papiery, ktore w panice zgarnelam do przypadkowej szuflady. Sent from my mind using the Force. |
|
|
|
#2954 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie masz problemów z otwieraniem ich, są wygodne pod tym względem? I czy ta gumowa uszczelka dobrze chroni przed wilgocią, nie "kawalą" ci się sypkie przyprawy? ---------- Dopisano o 13:20 ---------- Poprzedni post napisano o 13:19 ---------- Cytat:
|
|
#2955 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie nie byłoby miejsca na tyle słoiczków z przyprawami
Trzymam je normalnie w torebkach w podłużnym pudełku, które wypełniają w całości. Są w porządku alfabetycznym - oczywiście do czasu aż korzysta z nich mój Mąż |
|
|
|
#2956 | |
|
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
Generalnie wynalazek sympatyczny, o dziwo całkiem dokładny, do takiego codziennego ogarnięcia np piasku czy sierści jest niezły, ale gruntownego sprzątania nie zastąpi. No i niestety, dywany/wykładziny lubią być konkretnie wyczochrane, a nie miziane z wierzchu ![]() ---------- Dopisano o 14:01 ---------- Poprzedni post napisano o 14:00 ---------- U mnie też nie ma opcji słoiczkowej niestety, a szkoda, bo bardzo mi się takie przechowywanie podoba.
Edytowane przez elvegirl Czas edycji: 2015-02-10 o 14:04 Powód: zobaczyłam literówki i się załamałam :P |
|
|
|
|
#2957 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sprawdziłam co to. Mój kot by skonał na zawał No ale fajne, mógłby mi taki jeździć po korytarzu.
|
|
#2958 |
|
po drugiej stronie szafy
|
Moja kiedyś próbowała fukać i boksować, jak ją z podłogi przeganiał
Teraz się przenosi wyżej i patrzy z wyższością Ale yt jest pełen filmów z kotami jeżdżącymi na tych odkurzaczach
|
|
#2959 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
A filmiki widziałam, pocieszne są te koty
|
|
#2960 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Dolna część, jak się przyprawa skończy, ląduje w zmywarce (na górze mam ponaklejane karteczki z nazwami) i też w żaden sposób nie protestuje. Ja jestem bardzo zadowolona |
|
|
|
|
#2961 | |
|
Konto usunięte
|
Ale zachowałam tyle przytomności umysłu, że wszystko zgarnęłam do jednej, nawet jak miałam daleko
Cytat:
---------- Dopisano o 15:58 ---------- Poprzedni post napisano o 15:53 ---------- Nie no, ja tego nie mogę mieć. Już mi się go szkoda zrobiło jak się męczył z tym stoperem drzwi :< http://youtu.be/o_KJNQ7BEV8 |
|
|
|
|
#2962 |
|
Naczelna Nastolatka
|
a ha ha ha, judith
miałabyś kolejne "zwierzątko" do kochania . Ja bym chciała takie między innymi po to żeby koty na nim jeździły... Wiem, bardzo dojrzałe.
|
#2963 |
|
Konto usunięte
|
Mój kot by to olał, zdecydowanie. Jakieś bezpieczne miejsce i "wcale tego nie ma, nic się nie dzieje, nic nie jeździ po podłodze". Za to psa musiałabym oswoić, bo chciałby albo zagryźć, albo się bawić.
|
|
|
|
#2964 |
|
Zakorzeniona
|
|
|
|
|
#2965 |
|
Zakorzenienie
|
Moj codziennie robi sniadanie rano (do mnie nalezy kolacja) plus wyrzuca smieci wychodzac do pracy. Odkurza u nas irobot. I tez polecam ta zabawke.
|
|
|
|
#2966 |
|
Konto usunięte
|
Jeszcze jedno pytanie co do irobota. Jak z zabezpieczeniem podlog, listew, scian i drzwi i ogolnie mebli? Kocham moje biale listwy i drzwi i nozki od mebli i martwie sie czy mi to nie obije ich za mocno. Albo czy nie zostawi np. czarnych sladow.
Sent from my mind using the Force. |
|
|
|
#2967 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Co kto lubi. |
|
|
|
|
#2968 |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
Też myślę o iRobocie, bo latanie z odkurzaczem mnie dobija. Wczoraj po powrocie do domu odkurzałam i myłam podłogi, dziś dokładnie to samo
Takie błoto wszędzie, że pies po spacerze poleciał pod prysznic. Wypłukałam z niego masę piachu... Robocik przynajmniej by wciągał piasek mniej więcej. |
|
|
|
#2969 |
|
Konto usunięte
|
Mi glownie zalezy na tym zeby zbieral siersc. Psa moge wyczesac a i tak sporo z niego leci. Ale kota nie da sie dotknac szczotka i jak sie podrapie to o klab klakow mozna sie potknac.
Lexie, suszysz psy suszarka? Ja sie boje mojego prac w zimie bo boje sie, ze sie zaziebi. A przed suszarka ucieka. Sent from my mind using the Force. Edytowane przez 201604191001 Czas edycji: 2015-02-10 o 18:27 |
|
|
|
#2970 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Inaczej bym się pogubiła
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:52.

... nie mam słów żeby opisać, jaki bym miała w nich pierdzielnik
.
Staram się ograniczać sobie konieczność wycierania takich małych popierdółek 

gotuję jak mam wolne, nie chce nam się potem zmywać zazwyczaj więc leży. Następne 2-3 dni jesteśmy w pracy, tż wychodzi o 6, ja przed 8, wracamy razem po 21. Nie chce nam się. Potem jak mam cały dzień wolny to zmywam żeby mieć gdzie ugotować. Jak to piszę to uświadamiam sobie jacy jesteśmy leniwi.

zazwyczaj jakieś 15 dni w miesiącu. Staramy się robić grafik tak żeby każda miała po 2 dni wolne z rzędu, wtedy w jeden dzień sprzątam a w drugi odpoczywam czyli bałaganie na nowo
wolę słoiczek który przetrę szmatką i jest czysty. Rzadziej używane przyprawy mam w 22 koszyczkach (też podział na słone/słodkie do słodkich trafiają też budynie, kisiele, proszki do pieczenia itp i pilnuję by brać czystymi rękami. Ale jakbym miała myć ręce, bo chcę sól czy pieprz to masakra

Trzymam je normalnie w torebkach w podłużnym pudełku, które wypełniają w całości. Są w porządku alfabetycznym - oczywiście do czasu aż korzysta z nich mój Mąż
13.03.2008
Takie błoto wszędzie, że pies po spacerze poleciał pod prysznic. Wypłukałam z niego masę piachu...