Mamusie Czerwcowe, cz. IV :) - Strona 104 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-02-11, 11:29   #3091
marta1881
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie Czerwcowe, cz. IV :)

Hej
Co do naklejek na ściane-uważam,że to dobry sposób i u nas takie na pewno zagoszczą
Ubranka z next boooskie a tych chrzcinowych koszmarków nawet nie chcę oglądać
My póki co o chrzcinach wiemy tylko tyle, że będą zrobione dla najbliższej rodziny (rodzice,rodzeństwo,dziad kowie) a i tak będzie około 20 osób...
Hmm w sumie to nie wiem co jeszcze...
Przytyłam przez 2,5 tyg 1,5 kg!!!

Miłego dnia!
marta1881 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-11, 11:31   #3092
myboyismine
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez marta1881 Pokaż wiadomość
Hej
Co do naklejek na ściane-uważam,że to dobry sposób i u nas takie na pewno zagoszczą
Ubranka z next boooskie a tych chrzcinowych koszmarków nawet nie chcę oglądać
My póki co o chrzcinach wiemy tylko tyle, że będą zrobione dla najbliższej rodziny (rodzice,rodzeństwo,dziad kowie) a i tak będzie około 20 osób...
Hmm w sumie to nie wiem co jeszcze...
Przytyłam przez 2,5 tyg 1,5 kg!!!

Miłego dnia!
wg niektórych "statystyk" to chyba dobrze
myboyismine jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-11, 11:34   #3093
marta1881
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez myboyismine Pokaż wiadomość
wg niektórych "statystyk" to chyba dobrze
Przeraża mnie szybkość rosnącej liczby na wadze
marta1881 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-11, 12:06   #3094
201710041131
Konto usunięte

Ja mojego Tż nie dogonię choćbym bardzo się starała

A z tą siłownią to mój mąż dzień w dzień siedzi na siłce Jak mi tak po porodzie będzie uciekał z domu zamiast wymieniać się dniami na siłowni to go chyba sieknę, bo chcę jak najszybciej wrócić do formy,a dzieckiem ktoś musi się zająć
201710041131 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-11, 12:14   #3095
Marei
Zakorzenienie

Czytałam, że ta krew z nosa w ciąży może się zdarzać, sama też jak używam chusteczki mam na niej troszkę krwi, a nigdy nie miałam problemów z wrażliwością naczyń w nosie. Ale jak to jest silne to może warto zapytać lekarza.

Masija mi też się brzuch zatrzymał, sąsiadka pytała gdzie ten szósty miesiąc, skoro wcześniej miałam zawsze bardziej widoczny.

Szuuu mi też paznokcie się poprawiły. Są super. Cera szara, niby nie ma pryszczy, ale są na czole grudki pod skórą. A włosy... w sumie nie są złe

Gabisun gratulacje, ja też 24

Szuuu u nas wszystkie komunie też były w domu. Na 18-tkach mam była mądrzejsza

Alkamor dopóki jest wybór dnia na chrzest to ok, myślę jednak, że jeśli narzucony jest on dla nieślubnych dzieci, to juz nie tak fajnie.
Za to fajny ten ksiądz, którego szef zabronił chrzcić takie dzieci

Haniula, mój tz przytył ostatnio 2kg, ale znając go zaraz zrzuci. Ma 1,94m i waży 79-80 i je mnóstwo niezdrowych tuczacych rzeczy. Wczoraj kupił paczkę 5 pączków i zjadł 4... zjadłby i 5, ale niestety na jednego się skusiłam. Przy czym te tutaj są trochę mniejsze i jakby z waty, więc też inaczej się je je. Mimi wszystko 4...

Domincia, 100 zalezy jaki wzrost, ale misiaczek jak się patrzy. Nigdy nie bylam chudzinka dlatego wolałam mieć chłopaków misiaków, żeby kontrastów nie było takich. A tu ciągle mi się chudzinki trafiały

Tak się bałam, że urodzę w maju jak tz nie będzie... ale okazuje się, że jego kolega przełożył ślub na następny rok. uffff

Edytowane przez Marei
Czas edycji: 2015-02-11 o 12:15
Marei jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-11, 12:31   #3096
Cos_
Zakorzenienie

Moj brzuch teraz rosnie w zastraszajacym tempie z dnia na dzien jest wiekszy jeszcze gin mowil ze na marcowej wizycie byc moze bedzie dwa razy wiekszy!

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Stary 2015-02-11, 12:38   #3097
iLoNuS_ktl
Zadomowienie

Mój też rośnie strasznie szybko... Aż się zaczęłam zastanawiać jak ja będę wyglądać za te 10-15 tyg przed samym porodem Chyba ostatni miesiąc to się z domu nie ruszę
iLoNuS_ktl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-11, 12:41   #3098
Cos_
Zakorzenienie

Ilonus ani nawet nie mow bo jak sobie pomysle jaki mam miec bebenek to az strach :P
Stary 2015-02-11, 12:43   #3099
Charlotta83
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Marei Pokaż wiadomość
Czytałam, że ta krew z nosa w ciąży może się zdarzać, sama też jak używam chusteczki mam na niej troszkę krwi, a nigdy nie miałam problemów z wrażliwością naczyń w nosie. Ale jak to jest silne to może warto zapytać lekarza.

Masija mi też się brzuch zatrzymał, sąsiadka pytała gdzie ten szósty miesiąc, skoro wcześniej miałam zawsze bardziej widoczny.

Szuuu mi też paznokcie się poprawiły. Są super. Cera szara, niby nie ma pryszczy, ale są na czole grudki pod skórą. A włosy... w sumie nie są złe

Gabisun gratulacje, ja też 24

Szuuu u nas wszystkie komunie też były w domu. Na 18-tkach mam była mądrzejsza

Alkamor dopóki jest wybór dnia na chrzest to ok, myślę jednak, że jeśli narzucony jest on dla nieślubnych dzieci, to juz nie tak fajnie.
Za to fajny ten ksiądz, którego szef zabronił chrzcić takie dzieci

Haniula, mój tz przytył ostatnio 2kg, ale znając go zaraz zrzuci. Ma 1,94m i waży 79-80 i je mnóstwo niezdrowych tuczacych rzeczy. Wczoraj kupił paczkę 5 pączków i zjadł 4... zjadłby i 5, ale niestety na jednego się skusiłam. Przy czym te tutaj są trochę mniejsze i jakby z waty, więc też inaczej się je je. Mimi wszystko 4...

Domincia, 100 zalezy jaki wzrost, ale misiaczek jak się patrzy. Nigdy nie bylam chudzinka dlatego wolałam mieć chłopaków misiaków, żeby kontrastów nie było takich. A tu ciągle mi się chudzinki trafiały

Tak się bałam, że urodzę w maju jak tz nie będzie... ale okazuje się, że jego kolega przełożył ślub na następny rok. uffff
Krew z nosa, a nawet z dziąseł jest normalna w ciąży, tak mówiła położna na szkole rodzenia
A jeśli nie odmieni ich serca,
To niech im skręci kostkę,
Abyśmy ich poznali po kulawym chodzie"

Jonathan Carroll ("Zaślubiny patyków")
Charlotta83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-11, 12:52   #3100
abz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mycha_818 Pokaż wiadomość
Ja wczoraj weszłam do sklepu z wózkami i się zakochałam. Wiem, a pewno że chcę taki i żaden inny. Większości z Was pewnie się nie spodoba, bo już wcześniej krytykowałyście brak skrętnych kół itd. ale ja jestem zakochana!
http://www.sklep-smile.pl/wozki-dzie...-acoustic.html
Krytykować nie będę bo mam inny gust i nie podobają mi się te wózki retro. Ale w życiu bym nie wybrała wózka bez skrętnych kół, co za wygoda

Cytat:
Napisane przez masija Pokaż wiadomość
Ja w czwartek na pewno nie będę ich robiła. U mnie jest cukiernia gdzie są tak pyszne pączki...
Tż obiecał, że jak będzie miał wolne to pojedzie zająć miejsce w kolejce o 7 rano Mnie boi się wysłać, żeby mnie nie pobili
W tłusty czwartek niestety często leci chałtura, takie ulepki smażone na tym samym oleju całą noc

Cytat:
Napisane przez industria Pokaż wiadomość
po remoncie mam biało-szare ściany w sypialce. planuje w kąciku dziecięcym walnąć coś kolorowego żeby było wesoło, zastanawiam sie nad jakąś naklejką na ściane..... nie widziałyście czegoś fajnego? póki co wszystko co oglądałam wydaje mi sie jakieś tandetne..
Fajna sprawa takie naklejki. Ja akurat miałem dla młodego łódź podwodną i żyjątka wodne w pięknych żywych kolorach.

Cytat:
tak myślałam

te naklejki ściąga się później w miarę łatwo??
Moje są już czwarty rok na ścianie i jak ostatnio jedną testowo odklejałam to bez problemu schodziła, ale młody nie pozwala mi ich zerwać I tak planujemy remont w jego pokoju przed porodem to się ich pozbędę

Cytat:
Wiecie co u mnie ostatnio na tapecie jest?
Chrzciny.. kto będzie chrzestnym, kogo prosimy a najważniejsze gdzie robimy? noo, najważniejsze, najważniejsze...:/
Jak o tym pomyślę to słabo mi się robi.
Wiadomo, tylko najbliżsi - czyli wychodzi nam 20-23 osoby sami rodzice i rodzeństwo.
Nie mamy gdzie ich pomieścić więc pewnie jakiś lokal :/
Ale jak widzę ceny to ja bym drugie wesele mogła z tego zrobić

Ja aż sie boję o tym myśleć bo nie mamy typów na chrzestnych, będzie z tym straszny problem. A na chrzciny zapraszamy rodzeństwo, rodziców i dziadków, chrzestnych nie wymieniam oczywiście

Cytat:
Napisane przez industria Pokaż wiadomość
co do becikowego- no my niestety sie nie łapiemy. co zresztą też nie uważam za sprawiedliwe......
Jak to? To nie ma już tak, ze jedno becikowe sie należy każdemu jak leci a ten drugi tys. to już w zależności od dochodów?? Nie jestem na bieżąco.

Cytat:
Napisane przez Charlotta83 Pokaż wiadomość
Hej, byłam u gińcia, on raczej uważa, że to nietolerancja glukozy, niż cukrzyca ciążowa. kazał mi trzymać dietę i powtórzyć glukozę w sobotę. Jeśli będzie poniżej 140 to ok, 140-160 dalej trzymać dietę, powyżej 160- przyjść po skierowanie do endokrynologa. Dał mi trochę nadziei, wszystko wyjaśni się w sobotę. Najgorsze, że mężuch gania mnie po domu z glukometrem, żeby na wszelki wypadek wprawić się w kłuciu, a ja za nic nie mogę się przełamać Nie dam rady wcisnąć tego pistoletu i już
Poza tym z Jaśkiem wszystko ok, nie udało się zrobić zdjęcia buźki, bo odwrócił się twarzą do mojego kręgosłupa Poza tym Furosept na złe wyniki sików.
Tak myślałam, ze bedzie powtórka. Zobaczymy jak wyjdzie...

Cytat:
Napisane przez alkamor Pokaż wiadomość

wczoraj wchodzę po wizycie do domu i mówię do chłopaków "będzie remis!! " a mój Kuba " jak to ?? chłopak i dziewczyna??" na to syynuu nie przesadzaj

W każdym razie już przyjął do wiadomości, że będzie miał siostrę a najwięeksza radość jest taka, że nikt mu zabawek nie będzie zabierał
U nas jak już się całkiem potwierdzi to młody pewnie też się będzie cieszył, że zabawkami się nie bedzie musiał dzielić

Cytat:
Napisane przez Cos_ Pokaż wiadomość
Moj brzuch teraz rosnie w zastraszajacym tempie z dnia na dzien jest wiekszy jeszcze gin mowil ze na marcowej wizycie byc moze bedzie dwa razy wiekszy!

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Mój przez ostatnie 2 tygodnie tez wystrzelił solidnie.

Dzisiaj mam wizytę

abz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-11, 12:59   #3101
Cos_
Zakorzenienie

Abz
Stary 2015-02-11, 12:59   #3102
poldzik
Zadomowienie

Cytat:
To ja ważę 73 haha

Idę do lekarza.. Zobaczyć wadżajnę u mego dziecia...
wadzajna mnie rozwalila

Cytat:
kiedyś powiedziałam mojemu Tż że pewnie go dogonię z wagą, to trochę się przestraszył D: ale oczywiście nie zamierzam
ja mojego gonie. ostatnio ja tyje a on chudnie, a ze moj tz jest niewysoki to... ja 58,5, on 64 kg... pewnie niedlugo sie spotkamy albo go przegonie!

Cytat:
ja tez sie nad tym zastanawiam ostatnio... jaki ten brzuch bedzie w kwietniu, maju? jak z tym w ogole funkcjonowac? juz mi niewygodnie troche, to pod koniec ale musi byc...
poldzik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-11, 13:03   #3103
abz
Zakorzenienie

Też sobie nie umiem wyobrazić jaki ten brzuchol będzie. Ale pamietam jak ciężko było się "tam" ogolić po omacku z lusterkiem albo pomalować paznokcie u stóp, normalnie wyginam śmiało ciało
Ja dziś rano mialam problem z ogoleniem sie a brzuszek jeszcze mały w sumie. Zresztą ja się tu golę, kąpie, balsamuję a on i tak mi zrobi szybkie usg przez brzuch jak zwykle No, ale wolę żeby mnie nie zaskoczył.

abz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-11, 13:06   #3104
Cos_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez poldzik Pokaż wiadomość
wadzajna mnie rozwalila

ja mojego gonie. ostatnio ja tyje a on chudnie, a ze moj tz jest niewysoki to... ja 58,5, on 64 kg... pewnie niedlugo sie spotkamy albo go przegonie!

ja tez sie nad tym zastanawiam ostatnio... jaki ten brzuch bedzie w kwietniu, maju? jak z tym w ogole funkcjonowac? juz mi niewygodnie troche, to pod koniec ale musi byc...
O końcówce to nawet nie chcę myśleć. Mnie już jest ciężko a co dopiero później zapewne będę leżeć i leżeć,bo od 30 tyg już szczególnie będę musiała uważać chociaż nie wiem czy da się uważać jeszcze bardziej :P
Stary 2015-02-11, 13:07   #3105
myboyismine
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez poldzik Pokaż wiadomość
wadzajna mnie rozwalila

o, to szczuplutki Tż
Stary 2015-02-11, 13:09   #3106
k a j a
Zakorzenienie

Cytat:
Krew z nosa, a nawet z dziąseł jest normalna w ciąży, tak mówiła położna na szkole rodzenia
To prawda

Cytat:
Napisane przez abz Pokaż wiadomość
Też sobie nie umiem wyobrazić jaki ten brzuchol będzie. Ale pamietam jak ciężko było się "tam" ogolić po omacku z lusterkiem albo pomalować paznokcie u stóp, normalnie wyginam śmiało ciało
Ja dziś rano mialam problem z ogoleniem sie a brzuszek jeszcze mały w sumie. Zresztą ja się tu golę, kąpie, balsamuję a on i tak mi zrobi szybkie usg przez brzuch jak zwykle No, ale wolę żeby mnie nie zaskoczył.
O jeju mi tak samoo.. cięzko już sie ogolić, itd. tż się śmiał czy widzę się z bożeną

Lena
k a j a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-11, 13:10   #3107
myboyismine
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez k a j a Pokaż wiadomość

O jeju mi tak samoo.. cięzko już sie ogolić, itd. tż się śmiał czy widzę się z bożeną

Stary 2015-02-11, 13:18   #3108
k a j a
Zakorzenienie

Cytat:
Jakoś mi ostatnio wyskoczył brzuch taaakiii

Wózek przyszedł o boże nie wytrzymam do 17

Lena
Stary 2015-02-11, 13:20   #3109
Cos_
Zakorzenienie

Cytat:
Jakoś mi ostatnio wyskoczył brzuch taaakiii

Wózek przyszedł o boże nie wytrzymam do 17
Szybko! Polecisz jak na skrzydłach do domu
Stary 2015-02-11, 13:24   #3110
iLoNuS_ktl
Zadomowienie

Cytat:
Noo ja już się muszę do przodu pochylić, żeby do bożeny zajrzeć... od góry ni widu

Kaja, a jaki wózek zamówiłaś? Bo mi umknęło przez nieobecności...
Stary 2015-02-11, 13:24   #3111
k a j a
Zakorzenienie

Cytat:
Szybko! Polecisz jak na skrzydłach do domu
Przyszedł do mamy do pracy, mówi że taaaakiiiiieee wielkie pudła 3, nie wie jak to przewiezie na chatę, a jeszcze dla taty 4 alufelgi dziś wiezei kurier

Chyba po pracy polecę do mamy do pracy po auto, wpadnę do brata po Blankę i pojedziemy do mnie na chatę, wypakuje wszystko. a mama niech se alusy zostawi w pracy, i tak nie ma teraz taty
Tylko kurde Tża nie ma, jak ja to wniosę

Lena
Stary 2015-02-11, 13:25   #3112
Irmusia81
Zakorzenienie

Cześć

Cytat:
Mi ostatnio bardzo często leci krew z nosa..:/
Biorę żelazo, magnez, witaminy, jem zdrowo, dużo wody. nie wiem czemu tak mam..
mi może nie leci, ale jak wycieram nos to zawsze jest trochę krwi na chusteczce. Naczynka sa bardziej kruche w ciąży, zmienia się też krzepliwość często.

Cytat:
Napisane przez szuuu Pokaż wiadomość
EDIT: Poprawiły mi się wyniki moczu!

Cytat:
Ja tez mam brzydką cere.. Taka nierówna się zrobiła, peelingi nie pomagają, maseczki też nie, mega nawilżenie tez nie.. nie mam syfów ani nic, ale taka.. ziemista, brzydka.. i włosy.. z Blanką miałam piękne włosy a teraz.. od połowy długości wiszą mi takie piórka
ja też mam cerę nieciekawą
W poniedziałek idę do kosmetyczki na oczyszczanie manualne i maskę jakąś, to może będzie lepiej.

Cytat:
Napisane przez haniula1803 Pokaż wiadomość
Co bierzecie na problemy moczowe bo u mnie coś zaczyna się dziać???
Miłego dnia
teraz jak na razie nie mam problemów z pęcherzem, ale w poprzedniej ciąży łykałam żuravit.
Irmusia81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-11, 13:25   #3113
k a j a
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez iLoNuS_ktl Pokaż wiadomość
Noo ja już się muszę do przodu pochylić, żeby do bożeny zajrzeć... od góry ni widu

Kaja, a jaki wózek zamówiłaś? Bo mi umknęło przez nieobecności...
Ja tak samo.. tak jak stoje to nie widać, musze się nachylić, ale golić sie niewygodnie tak.

Zamawiałam navington cadet

Lena
Stary 2015-02-11, 13:26   #3114
Cos_
Zakorzenienie

Cytat:
Przyszedł do mamy do pracy, mówi że taaaakiiiiieee wielkie pudła 3, nie wie jak to przewiezie na chatę, a jeszcze dla taty 4 alufelgi dziś wiezei kurier

Chyba po pracy polecę do mamy do pracy po auto, wpadnę do brata po Blankę i pojedziemy do mnie na chatę, wypakuje wszystko. a mama niech se alusy zostawi w pracy, i tak nie ma teraz taty
Tylko kurde Tża nie ma, jak ja to wniosę
Poproś jakiegoś sexy sąsiada
Stary 2015-02-11, 13:29   #3115
iLoNuS_ktl
Zadomowienie

Cytat:
Ja tak samo.. tak jak stoje to nie widać, musze się nachylić, ale golić sie niewygodnie tak.

Zamawiałam navington cadet
Ładny, podoba mi się
Stary 2015-02-11, 13:30   #3116
k a j a
Zakorzenienie

Cytat:
Poproś jakiegoś sexy sąsiada
Sexy sąsiad ? u mnie
u mnei takie seksy sąsiady - http://bi.gazeta.pl/im/ea/7e/10/z172...-Huczynski.jpg

Ale mama powiedziała że przyjdzie mój brat, po klucze do domu i teraz mi go zawiezie do domu bo to samemu ciężko jechac i nei ma miejsca na Blankę

Lena
Stary 2015-02-11, 13:32   #3117
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
No właśnie i dlatego wyśle mnie do endo, jak kolejny wynik będzie zły. I wtedy pewnie insulina
ale przecież nie tędy droga na cukrzycę w ciąży to głównie dieta, insulina to ostateczność. nie rozumiem masz możliwość zadzwonić do jakiejś poradni diabetologicznej? skonsultować wynik z kimś to się na tym na prawdę zna?

Cytat:
Napisane przez fartuch Pokaż wiadomość
Mieszkanie za małe by cokolwiek tu wyprawiać. Z resztą mało kto teraz robi imprezy w domu...
też jestem zdania, że mieszkanie, zwłaszcza jak u nas, 2 pokoje za małe, ale byłam na takich chrzcinach, w takim mieszkaniu jak nasze. masakra. ok 20 osób, jakieś pożyczone stoły, ławy, jak się siadło to nie było jak wyjść bo ileś osób musiało wstać i przepuścić. ja w ciąży, jakieś babcie wśród gości, ani się gdzie ruszyć, ani co. był zamówiony katering, ale i tak ktoś musiał to wszystko podgrzać, podać itp., nie wyrabiali się. koszmarne to było logistycznie. niby zanim tam poszłam wiedziałam, że my zdecydowanie w lokalu będziemy robić, a tamta "impreza" tylko mnie w tym utwierdziła. nie wiem czy te zaoszczędzone parę zł są warte nerwów, szarpaniny, przygotowywania, ustawiania, sprzątania, zmywania, podawania itp. z małym dzieckiem na rękach...
moni_ka.g jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-11, 13:32   #3118
k a j a
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez iLoNuS_ktl Pokaż wiadomość
Ładny, podoba mi się
Ja chciałam xlandera xpulse ale ich nie ma używek a mi szkoda 2k na wózek na trochę i znalazłam tego

Lena
Stary 2015-02-11, 13:35   #3119
Cos_
Zakorzenienie

Cytat:
Sexy sąsiad ? u mnie
u mnei takie seksy sąsiady - http://bi.gazeta.pl/im/ea/7e/10/z172...-Huczynski.jpg

Ale mama powiedziała że przyjdzie mój brat, po klucze do domu i teraz mi go zawiezie do domu bo to samemu ciężko jechac i nei ma miejsca na Blankę
: cojest:
Stary 2015-02-11, 13:36   #3120
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
Napisane przez anutka171 Pokaż wiadomość
A nie odwrotnie? Bo chyba jakiś czas temu zaostrzono o ile się nie mylę normy. Kiedyś było chyba do 140 1h po posiłku, a teraz do 120.
być może. kojarzę tylko, że chyba się zmieniły, ale nie wiem w którą stronę. krzywa dopiero przede mną.
moni_ka.g jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości