|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3571 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Mamusie wrześniowo-październikowe 2013! cz. XVI
Cytat:
Mloda siedzi na kanapie i czytamy. Od rana az jej wzielam na chwile ksiazki zeby sprawdzić czy chodzi
09 października 2013 18:45 Ninka |
|
|
|
|
#3572 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wieczorem zrobiłam kolacje, winko itp. A w ogóle to wczoraj były pierwsze przytulanki od lipca 2014 ![]() ---------- Dopisano o 10:43 ---------- Poprzedni post napisano o 10:43 ---------- Cytat:
|
|
#3573 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Albo OPA OPA Ale nie odrywa jednocześnie dwóch nóg, tylko najpierw jedna a potem druga i takie śmieszne te jego skoki ![]() ---------- Dopisano o 10:56 ---------- Poprzedni post napisano o 10:47 ---------- Cytat:
Gitara- zabawa non stop. Generalnie chodzi z nia caly dzien i wszystkich zamecza zeby mu grali, albo gra sam ![]() Znikopis- codziennie Klocki juz stracily na atrakcyknosci ale nadal lubi.... Spinacze do bielizny Ksiazeczki ksiazeczki ksiazeczki W sumie jakbym miala wziac ze soba dwie rzeczy to wzielabym gitare i ksiazeczki i mam malego na caly dzien z glowy ![]() Cytat:
Wczoraj z TŻ zastanawialismy się nad t czy będzie Maciej w stanie w lecie chodzić ze mną na spacery na rowerku a Niepełka w wózku... Doszlisny do wniosku ze to nierealne... Ale widzę ze chyba się da sam jeździ?
|
|
|
#3574 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#3575 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3576 |
|
Zakorzenienie
|
nati to taki kurdupelek że nawet na jezdziku pewnie nie dalaby rady. mam taki motorek po kini (tez niewielka byla, rowerek biegowy artura dopiero wiosna tego roku byl dla neij dobry) http://allegro.pl/motorek-enduro-max...087884711.html
ale jeszcze nie przymierzałam go do niej. moze juz czas? |
|
|
|
#3577 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Każdy dookoła powtarza te durne komentarze (w sensie babki na ulicy, ciocię, tesciowe itp): Nie nos bo się przyzwyczai, nie dawaj bo.... Nie pozwalaj bo.... Wejdzie ci na głowę... Pierdu pierdu Wg mnie dziecko które się kocha i szanuje nigdy nie wejdzie na głowę! Jak rodzic ma jasne normy i granice własne i umie dziecku to przekazać to nie wydarzy się nic strasznego. Problemem jest jak rodzice zapominają o swoich potrzebach i koncentrują się w100% na dziecku, i problemem jest jak próbują wychowywać siłowo (obojętnie czy uważają przemocy czy siły władzy np. Poprzez szantaż czy kary) Ta druga wersja rodzi bunt a ta pierwsza skrajny egocentryzm .... Dziecko jest tylko dzieckiem. Poznaje świat, uczy się i doświadcza... My dorośli tez często nie umiem zachować się w nowej dla nas sytuacji, tez popełniany gady itp. Dziecko często testuje i sprawdza gdzie są granice i trzeba mu to jasno pokazywać... Mówiąc 100 razy nie jak potrzeba... Ale tez trzeba wiedzieć kiedy można odpuścić. A tulic nosić i przytulac wg mnie trzeba na maksa.... Niestety i tak wygra świat zewnętrzny i dziecko nie będzie chciało więcej cyca , tulenia, całowania Najpierw bedabwazne zabawki i place zabaw Potem koledzy w szkole Potem dziewczyny/chłopaki A na końcu nowa rodzina ![]() I tyle naszej roli Dobra jak zwykle truje ![]() ---------- Dopisano o 11:18 ---------- Poprzedni post napisano o 11:17 ---------- Angelikada gratki za nocnik. Maciej mój chyba nawet nie odkrył do czego służy
|
|
|
#3578 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
oby pomogli Hani szybciutko!
|
|
#3579 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
I jak najbardziej się z tym zgadzam. Myślę, że te moje obawy są trochę jak opisane w tym artykule, co poleciłaś, egoistyczne. Nie pozwalam, bo chcę mieć spokojną głowę. Bo się boję, że jak włazi pod sufit to spadnie i będzie kłopot. Z drugiej strony czasem ciężko właśnie wyczuć gdzie powinno się postawić granicę takiemu maluszkowi. Tam gdzie czuję, że mogę to pozwalam - niech eksploruje i sam się uczy. Zupełnie nie mam obaw jeśli chodzi np o noszenie na rękach czy różne przyzwyczajenia. Synek tego nie nadużywa. Z większością tematów, którymi właśnie tak straszą, poradziliśmy sobie bez większych bólów.Ale przy sportach na wysokości instynkt mi nie pozwala... Są też momenty, że jestem zwyczajnie zmęczona i nie mam siły asekurować syna jak po raz 200 z rzędu włazi dość wysoko... Powtarzam po 100 razy, że nie wolno ale może robię to za mało kategorycznie, dlatego właśnie, że sama nie jestem przekonana czy faktycznie jest mu sens tego zabraniać? Bo jak nauczy się wchodzić na krzesło czy nawet szafkę bezpiecznie, i równie bezpiecznie z niej schodzić, to po co zakazywać, jakby to było największe zło na swiecie?? Takie to Tassia mam rozterki
|
|
|
|
|
#3580 | ||
|
Zakorzenienie
|
Hej
![]() Filip śpi od pół godziny, wstaje przed 6. Doszły nowe książki z arosa Motyl dzięki za podesłany tytuł Nazywam świat, bardzo mi się podoba Chociaż Filip przeglądał ciągle Wiosne na ulicy czereśniowej ![]() Stwierdzam, że Filip nie tak dawno zainteresował się książkami, bo po prostu nie miał odpowiednich książeczek do swojego wieku. Teraz książki przegląda bardzoo często ![]() Poczytałam Was z rana na telefonie. Natala dużo zdrówka dla Was ![]() Cytat:
![]() To w ogóle nie jest stabilne ![]() Cytat:
Lubie jak trujesz ![]() ---------- Dopisano o 12:11 ---------- Poprzedni post napisano o 11:32 ---------- Mogłybyście wkleić jeszcze raz ten wierszyk/piosenke od Motyla? |
||
|
|
|
#3581 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 12:39 ---------- Poprzedni post napisano o 12:15 ---------- Cytat:
zdrówka!---------- Dopisano o 12:40 ---------- Poprzedni post napisano o 12:39 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 12:43 ---------- Poprzedni post napisano o 12:40 ---------- natala i miałam pisac dostałam kurtkę w lidlu było napisane że kosztuje 29 zł a ja przy kasie się zdziwiłam bo zapłaciłam za nią całe 14,99 w szoku byłam ale mamy przynajmniej kurteczke na przyszłą zimę mam nadzieje ze z niej nie wyrosnię :P ale słodko już teraz w niej wyląda aaa i wziełam fioletową chciałam jeszcze jedną wziąć ale dzisiaj juz ich nie bylo
|
|
#3582 | ||||
|
dryfuję słowami
|
Cytat:
Cytat:
jak chce go chwycić za rękę to wyciąga do mnie obie ręce, bo chce żeby go wziąć na ręce i nosić. w ogóle Miłosz kocha być noszony i często przegina z tym pałkę i przez to często spacery kończą się po 20-30min, bo chce na rączki, a ja nie mam siły go nosić a jak mimo wszystko chwycę go za jedną (oczywiście na siłę,bo sam nie poda), to wrzeszczy w niebo głosy i wyrywa się jakbym mu najgorszą krzywdę robiła tym, że chcę iść z nim za rękę Cytat:
Cytat:
badzia, nasza huśtawka wygląda coś tak ta. Moi rodzice kupowali ją w zwykłym stacjonarnym sklepie za ok 15zł. http://allegro.pl/hustawka-krzeselko...785419815.html Aha, i jest zapinana w pasie, tak jak ta w linku. pszczoua, taki http://allegro.pl/tommee-tippee-kube...089053250.html Też mamy bidon z rurką ze skip hopa i w ogóle nie jest używany. Jest śliczny, z pieskiem, ale kompletnie się nie sprawdził. Leje się z niego ciurkiem, co oczywiście pasuje młodemu. Schowałam go i planuje wykorzystać latem, zabiorę go na działkę. Tam będzie mógł lać nim ile chce. My nie mamy skoczka, ale jest u moich rodziców i Miłosz jedynie namiętnie go karmi. Nie wchodzi na niego w ogóle, widać, że się boi. Moja mama chciała go posadzić i pobujać, ale on zaczyna płakac i chce uciekać, więc nie kupowałam do domu skoro go to nie kręci. Jeździk też szałem nie jest. Czasem każe się wozić, czasem sam troche pojedzie, ale za dużego pola do popisu nie ma, bo ledwo palcami dosięga do podłogi. Za duży dla niego jest. U moich rodziców jest rowerek trójkołowy i też na nim nie bardzo chce jeździć. Ogląda go, przewraca, "naprawia", wsiądzie, zsiądzie. A jeździć nie bardzo chce.
Albert Einstein Edytowane przez inwersja Czas edycji: 2015-02-16 o 13:11 |
||||
|
|
|
#3583 |
|
Zakorzenienie
|
Tasia Miki ma taki rowerek tylko nie potrafi jeszcze dobrze schodzić więc wywala się na bok jak kaskader
http://allegro.pl/rowerek-biegowy-mo...987060386.html
Edytowane przez kaska87 Czas edycji: 2015-02-16 o 12:53 |
|
|
|
#3584 | |
|
Wtajemniczenie
|
![]() Cytat:
![]() to pisze jeszcze raz moja krzeseł nie rusza ale włazi mi na pufe która stoi przy narozniku... i to z prędkością światła że nie idzie ją złapać zanim wejdźie na pufe...ostatnio to tak uciekała jak zareagowałam że przeszła boczne oparcie narożnika dobrze ze szwagier siedział na narożniku to na niego się rzuciła.. ale masakra musismy ja przestawić bo ona sie kładzie i sie chichra i nie kontroluje że może spaść.. : /
|
|
#3585 |
|
dryfuję słowami
|
Miłosz wchodzi na krzesła, ale zazwyczaj jeśli widzi jakiś cel przy stole czyli laptop, talerze, sztućce itp. Za laptopem gotów wejść na stół,ale mu nie pozwalamy, ściągamy go. Na kanapę oczywiście też wchodzi, no, ale ona od tego jest. Chodzi po niej, siada na niej. Zdarza się, że pcha się na oparcie, ale raczej rzadko. Częściej już chodzi pod stołem albo pod krzesłami, między szczebelkami.
|
|
#3586 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
|
|
#3587 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3588 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:10 ---------- Poprzedni post napisano o 13:07 ---------- Cytat:
powiem Ci że myslałam że Lena nie zaczai ale jak chodziła ze mną do wc to mówiłam że robie sisi i ona powtarzała a później tłumaczyłam że ona ma nocnik i tam może też robić sisi najpierw nie chciała aż przyszedł moment że sama chciała usiąść to najpierw w ciuchach siedziała a teraz na golaska Maciuś w końcu zczai tez ![]() ---------- Dopisano o 13:13 ---------- Poprzedni post napisano o 13:10 ---------- widzę że swiat ksiązkowy opanował nasze dzieci moja też okropnie uwielbiaaaaaaaa chodzi z tymi ksiązkami i wszyscy mają je czytać ma rytuał z moją mama ze rano wszystkie ksiązki ogłada dopiero póxniej inne zabawki idą w ruch najlepsze są ksiązki ksiązki i ksiązki później jezdzik strzał w 10! jeździ tak szybko że nie ogrniamy czasem goni nas i później karze uciekać i ona goni klocki- jeszcze niezbyt chętnie sie nimi bawi... ciekawe są za to balony ![]() i stragan z warzywami
|
|
#3589 |
|
Zakorzenienie
|
Balony to u nas tez hit
I oczywiście piłka
|
|
#3590 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#3591 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
daj znac jak sie u was bedzie sprawował
|
|
#3592 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:39 ---------- Poprzedni post napisano o 13:38 ---------- Angelika super zakup ta kurteczka ![]() ---------- Dopisano o 13:44 ---------- Poprzedni post napisano o 13:39 ---------- Wyszłam z Młodym na spacer i zgubiłam okrycie na nóżki od wózka Michał spal,zaglądałam do niego przed wejściem na prosty odcinek drogi ok 500m,tyle przeszliśmy ,weszliśmy do sklepu i zauważyłam że nie mamy okrycia,drogę przeszłam dwa razy i nie ma Co się z tym stało,nie mam pojęcia,chyba ktoś wziął...
|
|
#3593 |
|
Zadomowienie
|
Inwersja daj znać jak ten bidon, bo ja kupiłam z tommee tippee jakiś termiczny i z niego pic się nie da, podobnie jak u angeliki ja mam problem, żeby coś poleciało i stoi nieużywany. Mamy z baby ono taki
Amelka 19.10.2013 r. ![]() Edytowane przez kahunia Czas edycji: 2015-02-16 o 13:50 |
|
|
|
#3594 | |
|
dryfuję słowami
|
Cytat:
wie, że z niego się leje i przewraca do góry nogami leje po sobie, kanapie, po łóżku jak jest niezaścielone, po podłodze, a potem chodzi po tym albo rekami rozmazuje udając, że zmywa/sprząta i się śmieje przy tym
|
|
|
#3595 |
|
Zadomowienie
|
Amelka a może w jakimś sklepie ktoś zostawił?
|
#3596 | |
|
dryfuję słowami
|
Cytat:
na bangla ma raczej dobre opinie a jaki Ty masz z tt? mam nadzieje,ze jednak inny niz ten,ktory kupilam
Albert Einstein Edytowane przez inwersja Czas edycji: 2015-02-16 o 14:34 |
|
|
|
|
#3597 |
|
Raczkowanie
|
A czym te bidony się różnią od takich kubków-niekapków Avent'a czy innej firmy?
|
|
|
|
#3598 | |
|
dryfuję słowami
|
Cytat:
![]() niekapek mamy Bebiko, ale bardzo rzadko go używamy.. jesli juz to tylko do soku marchwiowego, bo farbuje kubki/butelki, a tego mi nie szkoda,bo dostaliśmy za darmo
|
|
|
#3599 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3600 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ale ja zazwyczaj daje sie napić i zabieram jak jestem w pokoju to sobie stoi na stoliku napije sie i odchodzi wiec mam to pod kontrolą zdarzają sie takie sytuacje ze siedzi i na siebie wylewa ale rzadko raczej jak zaczyna juz to zabieram jej
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:34.

az jej wzielam na chwile ksiazki zeby sprawdzić czy chodzi 

[/RIGHT]

oby pomogli Hani szybciutko!

zdrówka!

nocniki fajne są!