|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3991 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie wrześniowo-październikowe 2013! cz. XVI
Cytat:
druga sprawa, nigdy nie zje tego samego przez dwa dni. NIGDY !! Nawet jak w jeden dzień mu coś smakowało to na drugi tego nie zje. papalinka ja się narobiłam wtedy kopytek, a moje dziecko (które kilka dni wcześniej wyło jak sie skończyły) pogardziło.
|
|
#3992 |
|
Zakorzenienie
|
Z tymi klapsami to nie takie proste, w ogóle nic nie jest czarno - białe. Ja staram się jak mogę rb, bez klapsow, odwołując się do rozumowych argumentów. Ale boję się przejść z rb do bezstresowego wychowania (bo granica jest cienka) i ze wychowam dziecko, które będzie miało mnie głęboko w
Mam takiego brata, włos się jeży na karku, jak słyszę, jak on się potrafi zachować i odezwać
|
|
#3993 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Trzeba być owszem ostrożnym ale jak człowiek ma swoje jasne sprecyzowane granice to nie ma strachu ze będzie z tego rozwydzony Bahor Faktem jest ze dużo rodziców nie ma własnych granic, własnych norm... I tu leży problem...
|
|
|
#3994 |
|
Zakorzenienie
|
W temacie klapsów, to ja tylko raz dałam klapsa Kamilowi, jak miał około 4 latek, ale do tej pory żałuję. To był lekki klaps, a Kamil zrobił taaaką podkówkę i żalił się jakby mu się świat przewrócił do góry nogami
![]() Zawsze starałam się rozmawiać, tłumaczyć, lub odwracać uwagę. Z Emilką też tak robię. Niestety czasami zdarza mi się podnieść głos ![]() Ostatnio ma fazę na nocnik i cały czas by sikała no i jest problem z ubraniem pieluchy, dlatego czasami to mnie wyprowadza z równowagi...Dziś byliśmy u pediatry w medicoverze. Dzieci wybadane na wszystkie strony Super podejście. Wizyta z dwojgiem dzieci trwała 40 minut a nie to co w naszym ośrodku najwyżej 10 min I uwaga chwalę Emilkę (kto nie chce niech nie czyta )Po słowach BABUSIA, przyszła kolej na MAMUSIA i TATUŚ
|
#3995 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jasne Tasia!!! Ja nie chcę nikogo namawiać do diety bez nabiału, tylko pokazac mamom, których dzieci nie tolerują nabiału, że tak też można żyć. My dajemy jej jajka i masło, jakaś śmietanę w zupie, także strasznie rygorystycznie nie jest. Ufam naszej lekarce, sama ma 3 dzieci, ostatnio wygrała walkę z rakiem, dobrze doradza nam w sprawie szczepień. Taki lekarz z powołania... Pewnie na to że nie choruje, ma też wpływ 10 innych czynników: zdrowe odżywianie, codziennie choćby waliło sie i paliło pobyt na dworze, nie przegrzewanie, w domu temperatura też nie jakaś strasznie wysoka, no i nie wiem co tam jeszcze... ale panie w żłobku mówią, że jeszcze takiego przypadku nie miały ![]() Czytałam to: Księga Rodzicielstwa Bliskości, Sears William Sears Martha. Tak, mało przeczytałam, bo wkurza mnie pisanie 50 razy na stronie RB oraz taki język "nakazujący coś". Zgadzam się z każdym filarem, ale nie chciałabym siebie określać jako rb, nie lubie przypisywać siebie do jednego "nurtu" powiedzmy, ale TAK, RB, powinno być obowiązkowo wykładane każdemu przyszłemu rodzicowi. Moi rodzice nigdy mnie nie uderzyli, nie dali klapsa, nie krzyczeli na mnie i nie znali, żadnego rb, po prostu są to takie intuicyjne zachowania. Dziecko płacze?? przytul je, potzrebuje cie, nie chce spac łóżeczku? być może, bo tylko z wami w łózku czuje się bezpiecznie. Cytat:
Jaika, wiem o czym piszesz, kiedyś podniosłam głos na swojego ucznia. Wracałam samochodem do domu z wyrzutami sumienia, potem cały dzien chodziłam struta, przed zaśnieciem dalej myślałam o tej sytuacji. Wiecie co było najgorsze??? nie przeprosiałm go, bo bałam sie utraty autorytetu. Zaczynałam wtedy pracę dopiero po studiach. yhhh Edytowane przez rollercoaster_86 Czas edycji: 2015-02-25 o 20:14 |
||
|
|
|
#3997 |
|
Zakorzenienie
|
ja dzisiaj spałam z Mikim bo małż miał nockę-jak on się rozwala ale tak się na niego gapiłam Ja-ika brawo dla Emi
|
#3998 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
do tej pory mówi, że pamięta, jak raz mu dałam klapsa ![]() Przysyłaj Antosię Emi uwielbia towarzystwo, a moja teściowa to urodzona nauczycielka, choć nigdy nią nie była Kamila nauczyła czytać w wieku 4 lat ma duuużo cierpliwości właśnie, zapomniałam napisać, że trzymam kciuki za "alergię" Julcia. Obyś się dowiedziała od czego to paskudztwo i biedaczek, żeby się już nie męczył ---------- Dopisano o 20:31 ---------- Poprzedni post napisano o 20:29 ---------- Cytat:
Emilka 3.10.2013 Kamil 9.03.2000 Edytowane przez ja-ika Czas edycji: 2015-02-25 o 20:34 |
||
|
|
|
#3999 |
|
Zakorzenienie
|
no szkoda, że aniołek tylko wtedy jak śpi
|
#4000 |
|
Zakorzenienie
|
Ja uwielbiam spać z Kornem. On kładzie łapki na mojej szyi. I sie tuli.
|
#4001 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale on od urodzenia spał w swoim łóżeczku
|
|
#4002 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
a nie spróbowała nawet łyżeczki
|
|
#4003 |
|
Zakorzenienie
|
Przeczytałam artykuł o robakach w organizmie i jak tutaj czytam jak piszecie że dzieci źle śpią to pierwsze co pomyślałam o robalach
|
#4004 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jakby człowiek nie miał wystarczająco trudnych rzeczy w życiu
|
|
|
#4005 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja-ika, dzięki |
|
|
|
|
#4006 | |
|
Raczkowanie
|
O matko, zaraz i mnie wkręcicie w te robaki
![]() Choć ja trzeźwo analizując spanie mojego syna stwierdzam, że to nie to. Bo zdarzają się noce przespane, więc co by to oznaczało? Że robaki też czasem odpocząć muszą? ![]() Fajnie, że Julek wraca do formy. No i że ogólnie lepiej wszystkim, im bliżej wiosny! ![]() Z tym RB to chyba nie ma co tyle analizować. Będzie co ma być, wszystkiego zaplanować, przewidzieć po prostu się nie da. Na co dzień tyle się dzieje, że ciężko tak świadomie kierować każdym swoim zachowaniem. Zresztą byłoby to też chyba uciążliwe. Intuicyjnie się działa. ---------- Dopisano o 09:05 ---------- Poprzedni post napisano o 08:59 ---------- Cytat:
Hehe, Kornel widzę smakosz, jak tak wybrzydza
|
|
|
|
|
#4007 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 09:19 ---------- Poprzedni post napisano o 09:16 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 09:21 ---------- Poprzedni post napisano o 09:19 ---------- a ja sie witam w podłym humorze...do tego stopnia że mi się wszystkiego odechciewa i wczoraj w pracy prawie się popłakałam.. tż się foszy i doprowadza mnie do szału a wczoraj przegiął pałke bo napisał mi wiadomość z której wywnioskowałam że siedze pachne i nic nie robie do tego mam drzemki popołudniu w domu i siedze non stop przy kompie i tylko on ciężko haruje... soł.. cud miód malinki ...
|
|
#4008 |
|
Zakorzenienie
|
Hej! Musze przyznać ze mi tez ciężko utrzymać nerwy na wodzy. Wynika to chyba z tego ze mam Leona pod opieką non stop. Rzadko sie zdarza żebym miala ten komfort ze ktos inny na niego uważa, a on na okrągło wywija. Takie ma pomysły ze nie idzie go spuścić z oczu na sekundę. Zresztą macie to samo to wiecie o co chodzi
zdąża mi sie krzyknąć w sytuacjach jak jestem daleko a przystępuje do ulubionej zabawy czyli kiwania sie na krześle albo wali po tv czy w okno.Kto tu jeszcze w najbliższym czasie urządza pokój maluchowi? Mam tyle wizji ze nie potrafie sie zdecydować zaczęłam szyć ozdoby ale to jest porażka teraz sie przymierzam do zrobienia lampy bo gotowe w ogole mi nie pasują... aaa ile m2 maja pokoje waszych dzieci?---------- Dopisano o 09:30 ---------- Poprzedni post napisano o 09:25 ---------- Angelika a kto wstaje do Leny w nocy? Pewnie tylko ty? Troche to niesprawiedliwe bo noce zarywasz, potem praca, opieką nad dzieckiem, każdemu należy sie odpoczynek. On ma go w nocy wiec łatwo mu tak mówić.
|
#4009 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 09:43 ---------- Poprzedni post napisano o 09:40 ---------- Cytat:
i jak sie przebudzi w nocy to to samo robi :P odwraca sie do mnie reka na szyi i idzie dalej spac a jak jestem odwrocona do niej plecami to ręką mi odwraca twarz żebym sie obróciła buzią do niej![]() ---------- Dopisano o 09:48 ---------- Poprzedni post napisano o 09:43 ---------- Cytat:
tak ja ja ide z dzieckiem na rękach po mleko jak sie domaga ja ja uspokajam ja jej daje pić ja ją przebieram... on tego nie robi chyba od 2 miesiąca życia Leny... jeszcze jak była malusia to się zdarzyło że wstał przewiną czy coś a teraz,... ma w du.pie... czuje sie beznadziejnie i nie mam zamiaru ulegać.. zobaczymy ile to potrwa... wczoraj miałam ochote pierwsza wyciągnąć rękę no ale on już spał wiec się powstrzymałam... zobaczymy co będzie dzisiaj..on tak potrafi długo.. ja też... ---------- Dopisano o 09:50 ---------- Poprzedni post napisano o 09:48 ---------- poza tym uwaza że to ja zawsze musze mieć racje.. generalnie jesteśmy oboje uparci itd... ale ja nie uwazam że on jest gorszy bo pracuje fizycznie nie np w biurze czy to że nie jest jakimś szefem wielkiej firmy i nie uważam że jest gorszy bo nie ma studiów a tu takie kwiatki wychodzą że on uważa że moja praca to nie praca... masakra po prostu znowu mi sie chce ryczeć jak sobie o tym pomyśle jak cudownie mnie postrzega ale muszę się powstrzymać bo nei mam zamiaru ryczeć w pracy
|
|
#4010 |
|
Raczkowanie
|
Angelika, spoko luz. Hamulec. Zjedź na pobocze i weź dwa oddechy. Na spokojnie. Bez unoszenia się dumą. Pewnie trzeba pogadać, ale to bez nerwów. Najpierw oboje ciśnienie musicie wypuścić.
Dziecko u nas też dużo w relacji zmieniło i nie wiem czy do dnia dzisiejszego udało się odbudować to co było. Co jakiś czas nadal są tąpnięcia. Człowiek jest zmęczony to i łatwo o spinkę. Do mnie dopiero po narodzinach Kostka dotarło, że mój facet nigdy nie zrozumie do końca mojej relacji z dzieckiem. Ma problemy z pogodzeniem się z nową sytuacją. Z konkurencją - oczywiście w jego mniemaniu. A mnie czasem już brakuje do tego cierpliwości. Bo tak jak i Ty, pracuję, gotuję, robię zakupy, zajmuje się małym - i w związku z tym bywam zmęczona.... To może nie są jakieś osiągnięcia jak zdobycie Oskara, tylko coś co się dzieje codziennie, jakby naturalnie, więc może dlatego nie zostaje to dostrzeżone i docenione? Dopiero jakby się okazało, że dziecko łazi po domu samotnie, obsikane i obsrane, w lodówce tylko światło, w brzuchu burczenie, dookoła syf i przyszłoby powiadomienie z PGE o tym, iż wyłączą prąd, w związku z niezapłaconym rachunkiem - to ktoś by może ciut docenił te małe, wielkie rzeczy? |
|
|
|
#4011 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
moje dziecie jak mialo pokoj 3x3 to bylo git. teraz w 3 mają 20 m kwadratowych gdzieś, moze troche wiecej. |
|
|
|
|
#4012 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
oby lepiej mi poszło. Jak nie to sie poddam, a pomysłów mam masę i wszystko handmade nie moge tylko poszukać szablonow na autka, chmurki(to z miarę łatwe) bądź narzędzia. Dzis chce uszyć poduszki.A to spoko jak 9m bo my mamy teraz do wyboru czy go ulokować za 10,5m czy prawie 30 i ten mi sie wydaje za mały a ten za duży. Chyba jednak pozostanę przy tym małym.
|
|
#4013 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
no cóż..
|
|
#4014 |
|
Zakorzenienie
|
Poziomka ja będę urządzać pokoik dla Michasia ale to jeszcze kilka miesiecy,u nas dla dzieci mamy dwa pokoiki po 8,5m2 w ksztalcie prostokatow. Na waszym miejscu wybrałbym 10 metrowy dla L,30m albo salon albo podzielic na dwa mniejsze pokoje.
---------- Dopisano o 14:27 ---------- Poprzedni post napisano o 14:26 ---------- Angelika
|
#4015 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#4017 |
|
Zakorzenienie
|
Może tak źle nie będzie ale w następnym urodzimy obie
|
|
#4018 |
|
Zakorzenienie
|
ja już mam weekend byle do wakacji
|
#4019 |
|
Zakorzenienie
|
Kaśka super ze masz weekend
![]() Ja sie chwale! Dostałam zlecenie na projekt ogrodu i w pon jadę wycenić pracę. Juz tak dawno nie rozmawiałam z klientami
|
#4020 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() My pokoik robimy jeszcze mieliśmy robić latem, ale od tż'ta z pracy gość nam zrobi gładzie i lepiej teraz, bo później roboty będzie miał więcej to nie będzie kiedy. Dobrze, że miałam zaplanowane już wszystko ![]() Materiały pokupowane, ale mi mama szyje
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:22.

[/RIGHT]
no i jest problem z ubraniem pieluchy, dlatego czasami to mnie wyprowadza z równowagi...
)

serio, nie rozumiem czemu miałabym dać klapsa dziecku, ono wielu rzeczy nie rozumie, działa emocjami. Jeśli chcę żeby mnie szanowało, to i ja je szanuje.