Marcowe Mamy 2015 cz. X - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-03-09, 20:16   #181
niunia_ona
Zakorzenienie

Dot.: Marcowe Mamy 2015 cz. X

Cytat:
Napisane przez martunka88 Pokaż wiadomość
mama zadzwoniła do znajomej i się dogadała zawsze to człowiek czuje się bezpieczniej zamiast się martwić, że na kogoś niekompetentnego trafi:P na wątku straszą wywołaniem, więc też wolę wcześniej, ale jak coś to poniedziałek jest nasz

Ale uparciuszek z Julci, nie ma na nią mocnych pomyśl, że jeszcze trochę pocierpisz i będziesz tulić córcię, może z nerwów tak się blokujesz?
Ja już jestem po stresie.. Nie denerwuje się wg.. Teraz to marze by się zaczęło .. Po tym co już przeszłam.. A nikt z nas się już nie śmieje he he? Ktoś coś wie? Mój tz mówił ze 9 marzec głupia data to jego wina bo mówił ze 10 ty lepszy.. Teraz ma za swoje.

Julia na świecie

biust 88/85
pd b 82,5/82
brzuch 90/88
talia 77
biodra 91/87
udo 54/52
lydka 36/35,5
niunia_ona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-09, 20:16   #182
nusiekowa
Wtajemniczenie

A mnie znów brzuch zaczyna boleć... Niech sie wreszcie rozkręci!!!!!!!!
Stary 2015-03-09, 20:16   #183
nouvelle2
Zakorzenienie

O, wiem czego jeszcze nie przygotowałam! Ciuchów na wyjście dla samej siebie. Bo jak mi coś tz weźmie sam, to może być ciekawie
Cytat:
Napisane przez Magnifica Pokaż wiadomość
Śliczna Emilka A komentarz tej lekarki... Zero taktu...

Fajnie, że się tak rozkręciło

Super Tylko pozazdrościć

Przecież Ty masz identyczny i to w 9 miesiącu

To dobrze, bo na mnie troche poczekacie pewnie
Hahaha tak dobrze to nie jest

we're not in Wonderland anymore, Alice.
nouvelle2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-09, 20:18   #184
niunia_ona
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 87marta78 Pokaż wiadomość
A ja nawet nie wiem czy u mnie cos zaczna robić, bo jak mam czekać na skurcze to dostanę nerwicy tutaj :/ a hormony tak mi buzuja ze chce mi sie wyć
Wieeem co czujesz.. A nic nie chcą Ci podać by coś ruszyło? Kurde ze to tak wszystko kulawo idzie jaaaa..

---------- Dopisano o 21:18 ---------- Poprzedni post napisano o 21:17 ----------

Cytat:
Napisane przez nusiekowa Pokaż wiadomość
Kciuki kciuki kochana.. By się rozkręciło na dobre i by szybko było po wszystkim...

Julia na świecie

biust 88/85
pd b 82,5/82
brzuch 90/88
talia 77
biodra 91/87
udo 54/52
lydka 36/35,5
Stary 2015-03-09, 20:22   #185
crystal25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez niunia_ona Pokaż wiadomość
Na porodówce miałam dwa razy.. A pod ktg podłączona cały czas z jednym pasem leżalam ale bóle były już Ladne tylko czemu mi to matka natura zrobiła ze mnie opuściły... Bardzo nie ładnie.. Nie dość ze ciężko w ciaze zajść to teraz rodzic tez z laska he he
Oby cos jutro zaczeli dzialac lekarze..... Najwazniejsze ze juz nie wyjdziesz sama, bez coreczki , a to juz duze pocieszenie Moze wroca niunia

---------- Dopisano o 21:21 ---------- Poprzedni post napisano o 21:18 ----------

Cytat:
i do dziela a powaznie zycze tobie tez zeby cos wiecej sie ruszylo, a wogole to zauwazylam, ze przed samym porodem mamusie lapaly takie skurcze, tak kazdego dnia i wieczora a ktoregos dnia niespodzianka

---------- Dopisano o 21:22 ---------- Poprzedni post napisano o 21:21 ----------

Cytat:
A ja nawet nie wiem czy u mnie cos zaczna robić, bo jak mam czekać na skurcze to dostanę nerwicy tutaj :/ a hormony tak mi buzuja ze chce mi sie wyć
moze doktor zle date wyliczyl i malenstwu sie nie spieszy najgorsze to jest to oczekiwanie ;(
crystal25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-09, 20:25   #186
ojustyna
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez asiulek8 Pokaż wiadomość
hehehe, mojemu TŻ w kieszeni non stop wibrował telefon w trakcie mojego parcia. Jedna i druga babcia takie niecierpliwe na zmianę były
o mamusiu nawet urodzić nie dadzą
Stary 2015-03-09, 20:26   #187
EdithS
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez meganka18 Pokaż wiadomość
Właśnie o tej infekcji dowiedziałam sie nie od mojej gin tylko od lekarza na IP
I on mi przepisał te globulki ... Tylko do mojej gin sie teraz dostać ehh a wizyta dopiero za za tydzien . Zastanawiam sie czy do niej nie napisać moze mnie w szpitalu obejrzy bo terminów w gabinecie na bank nie ma ...:/
Myślicie Ze dobrze ze przerwałam i tylko ten probootyk stosuje - zgłupiałam juz ?
ja bym zadzwoniła do gin, w końcu jesteś w końcówce ciąży, powinna znaleźć dla Ciebie czas, to nie ulega wątpliwości. Sama bym nie ustalała sobie leczenia, lepiej skonsultować.

Cytat:
No teraz wszystko ustalo i lipa ludzie bo trzymajcie mnie.. Dzień z głowy i nic
kurcze Niunia, to mocno trzymam kciuki by w nocy się rozkręciło!!! A co do niemyjących się lasek, jak leżałam na patologii, to też takie miałam, nawet 2 dni z rzędu się nie myły...ja nie wiem...rozumiem osoby, które o własnych siłach tego zrobić nie mogą, ale chodzące...ehh, ludzie są dziwni. Ja to nawet w szpitalu rano i wieczorem prysznic brałam, to był dla mnie tam jedyny relaks i odprężenie.

Cytat:
kurcze...a nie możesz kogoś podpytać? Ja to tam zawsze śmiało idę pytać położnych, albo na obchodzie wprost pytam lekarza.

No a ja już wykąpana, zaraz w necie obejrzę M jak Miłość, no i czekam na TŻ, aż skończy dłubać coś tam na kompie
EdithS jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-09, 20:27   #188
ojustyna
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez meganka18 Pokaż wiadomość
Właśnie o tej infekcji dowiedziałam sie nie od mojej gin tylko od lekarza na IP
I on mi przepisał te globulki ... Tylko do mojej gin sie teraz dostać ehh a wizyta dopiero za za tydzien . Zastanawiam sie czy do niej nie napisać moze mnie w szpitalu obejrzy bo terminów w gabinecie na bank nie ma ...:/
Myślicie Ze dobrze ze przerwałam i tylko ten probootyk stosuje - zgłupiałam juz ?
jak się działo coś niepokojącego to dobrze że przerwałaś a teraz szybko po drugie leć, ja niedawno nystatyne skończyłam a mam wrażenie że znowu coś tam się zaczyna dziać a tu już czasu na leczenie nie ma trzeba rodzić
Stary 2015-03-09, 20:28   #189
crystal25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ojustyna Pokaż wiadomość
o mamusiu nawet urodzić nie dadzą

co do telefonow to my mieszkamy sami, takze nikt nic nie bedzie wiedzial dopoki sami nie powiemy, a uzgodnilismy z TZ ze dopiero jak sie zacznie porzadnie rozkrecac bedziemy dzwonic do mojej mamy bo mamy glupie przeczucie ze ona spanikuje i szybko przyjedzie, chociaz ma 3 godziny drogi do nas, a mi wszystko ustanie i na co nam ona wole nie zapeszac
Stary 2015-03-09, 20:31   #190
asiulek8
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez nouvelle2 Pokaż wiadomość
O, wiem czego jeszcze nie przygotowałam! Ciuchów na wyjście dla samej siebie. Bo jak mi coś tz weźmie sam, to może być ciekawie

Hahaha tak dobrze to nie jest
Ja wracalam w dresie w ktorym pojechalam, wzielam, nabralam sie swiezych majtasow i skarpetek a i tak sie nie przydaly... no i swoeza koszulke. A na tylek na wyjscie zarzucilam te majty z siatki i wklad do srodka, w zwyklych majtach chyba bym sie z bolu zawyla na smierc. Do teraz po domu latam w tych z siatki z podpaska, bo tak mi najwygodniej, nic nie uwiera

03.03.2015 - Jagódka

TP: 25.08.2016
asiulek8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-09, 20:32   #191
ojustyna
Zadomowienie

dobranoc mamcie dzisiaj z rodzenia, oby jutrzejszy dzień nam coś przyniósł dobrego, jakiegoś skurcza czy odejście wód
Stary 2015-03-09, 20:34   #192
mama_kasia88
Raczkowanie

oj niunia biedna jesteś z własnego doświadczenia wiem jakie to jest dołujące... Jedyne co mogę powiedzieć to to co piszą dziewczyny- ZE SZPITALA JUŻ WYJDZIESZ Z MALUTKĄ i powtarzaj to sobie cały czas... a co do "brudasów" na patologii to masakra... rozumiem słabszy dzień i prysznic wziać rano, no ale ZĘBY? buzia? jejku ja jak zebów nie umyję nie zasnę

aaaa i bardzo cieszy mnei fakt, ze będziecie cierpliwie czekać na ostatnią rodzącą

Mamusie z dzieciaczkami w domku już- odwiedzała Was już rodzinka? Znajomi? Jak to u Was wyglądało? Wszyscy maluszka na ręce chcieli brać, czy jakieś opanowanie w narodzie istnieje ??

Skończony 40 tc- czekamy córeczko
mama_kasia88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-09, 20:38   #193
papalinka83
Zakorzenienie

Czy ktoś może polecić jakąś aplikację do liczenia skurczy? Bo nie mogę się zdecydować, a chcę iść z duchem czasu

Pawełek 20.03.2015
papalinka83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-09, 20:39   #194
crystal25
Zakorzenienie

Cytat:
dobranoc mamcie dzisiaj z rodzenia, oby jutrzejszy dzień nam coś przyniósł dobrego, jakiegoś skurcza czy odejście wód

spij dobrze ja chce ja chce
Stary 2015-03-09, 20:43   #195
87marta78
Zadomowienie

Pytalam poloznej, jutro zdecyduja ale jak cos zaloza mi balonik.
87marta78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-09, 20:48   #196
niunia_ona
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mama_kasia88 Pokaż wiadomość
oj niunia biedna jesteś z własnego doświadczenia wiem jakie to jest dołujące... Jedyne co mogę powiedzieć to to co piszą dziewczyny- ZE SZPITALA JUŻ WYJDZIESZ Z MALUTKĄ i powtarzaj to sobie cały czas... a co do "brudasów" na patologii to masakra... rozumiem słabszy dzień i prysznic wziać rano, no ale ZĘBY? buzia? jejku ja jak zebów nie umyję nie zasnę

aaaa i bardzo cieszy mnei fakt, ze będziecie cierpliwie czekać na ostatnią rodzącą

Mamusie z dzieciaczkami w domku już- odwiedzała Was już rodzinka? Znajomi? Jak to u Was wyglądało? Wszyscy maluszka na ręce chcieli brać, czy jakieś opanowanie w narodzie istnieje ??
No a ta jedna to jeszcze jogurt jadła także napewno zębów wcześniej nie mylą co za brudasa a już spi dwie godziny teraz zakladaja ktg wiec koniec spania hehe

---------- Dopisano o 21:46 ---------- Poprzedni post napisano o 21:44 ----------

Cytat:
Dobranoc spij dobrze... Moja mala to na ktg malo słychać a leniwa mało co się rusza.. Teraz leze na prawej stronie bo lepiej słychać boże co za stresy same..

---------- Dopisano o 21:48 ---------- Poprzedni post napisano o 21:46 ----------

Cytat:
Napisane przez EdithS Pokaż wiadomość
ja bym zadzwoniła do gin, w końcu jesteś w końcówce ciąży, powinna znaleźć dla Ciebie czas, to nie ulega wątpliwości. Sama bym nie ustalała sobie leczenia, lepiej skonsultować.

kurcze Niunia, to mocno trzymam kciuki by w nocy się rozkręciło!!! A co do niemyjących się lasek, jak leżałam na patologii, to też takie miałam, nawet 2 dni z rzędu się nie myły...ja nie wiem...rozumiem osoby, które o własnych siłach tego zrobić nie mogą, ale chodzące...ehh, ludzie są dziwni. Ja to nawet w szpitalu rano i wieczorem prysznic brałam, to był dla mnie tam jedyny relaks i odprężenie.

kurcze...a nie możesz kogoś podpytać? Ja to tam zawsze śmiało idę pytać położnych, albo na obchodzie wprost pytam lekarza.

No a ja już wykąpana, zaraz w necie obejrzę M jak Miłość, no i czekam na TŻ, aż skończy dłubać coś tam na kompie
Fuuj dwa dni się nie myć nie do pojecia kurde .. Biedne dzieci takich matek.. Potem też chodza brudne bo mama nie pokazała jak należy o higienę dbać

Julia na świecie

biust 88/85
pd b 82,5/82
brzuch 90/88
talia 77
biodra 91/87
udo 54/52
lydka 36/35,5
Stary 2015-03-09, 21:00   #197
antoxa
Rozeznanie

Niunia to trafiły Ci się współlokatorki ;P u mnie wszystkie się umyly ale za to jedna juz chrapie...

U mnie też cisza i spokój.. chociaż mały jakoś dużo się rusza
Stary 2015-03-09, 21:02   #198
asiulek8
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez mama_kasia88 Pokaż wiadomość
oj niunia biedna jesteś z własnego doświadczenia wiem jakie to jest dołujące... Jedyne co mogę powiedzieć to to co piszą dziewczyny- ZE SZPITALA JUŻ WYJDZIESZ Z MALUTKĄ i powtarzaj to sobie cały czas... a co do "brudasów" na patologii to masakra... rozumiem słabszy dzień i prysznic wziać rano, no ale ZĘBY? buzia? jejku ja jak zebów nie umyję nie zasnę :

Do nas przychodza, ale na chwile. Na razie rodzina z mojej strony bo TZa troche kilometrow do nas z reszta sa chorzy to niech najpierw wszystko dolecza

Niunia - trafily Ci sie leniwe wspolokatorki

03.03.2015 - Jagódka

TP: 25.08.2016
asiulek8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-09, 21:04   #199
niunia_ona
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez antoxa Pokaż wiadomość
Niunia to trafiły Ci się współlokatorki ;P u mnie wszystkie się umyly ale za to jedna juz chrapie...

U mnie też cisza i spokój.. chociaż mały jakoś dużo się rusza
He he I jeszcze takie nie mowy... Nic nie gadają.. Szkoda tak by czas inaczej zlecial

Julia na świecie

biust 88/85
pd b 82,5/82
brzuch 90/88
talia 77
biodra 91/87
udo 54/52
lydka 36/35,5

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-03-09, 21:09   #200
nouvelle2
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez asiulek8 Pokaż wiadomość
Ja wracalam w dresie w ktorym pojechalam, wzielam, nabralam sie swiezych majtasow i skarpetek a i tak sie nie przydaly... no i swoeza koszulke. A na tylek na wyjscie zarzucilam te majty z siatki i wklad do srodka, w zwyklych majtach chyba bym sie z bolu zawyla na smierc. Do teraz po domu latam w tych z siatki z podpaska, bo tak mi najwygodniej, nic nie uwiera
Ja to nawet przygotuje mu kurtkę i buty, bo mój mąż byłby w stanie przywieźć mi dresy, elegancki płaszcz i baleriny na przykład a ciuchy, te w których przyjadę, chyba mu zwrócę, bo szkoda mi miejsca w torbie, żeby to trzymać w szpitalu a te majty pierzesz czy za każdym razem nowe bierzesz? Bo ja mam jakieś dwa rodzaje i wydaje mi się, że te jedne się do prania nie nadają. W ogóle to je oglądałam i wydają się koszmarnie niewygodne i nie podtrzymujące podpaski/wkładu. Ale kupiłam sobie takie zwykłe bawełniane, 2 rozmiary większe, w tych powinno być wygodnie

---------- Dopisano o 22:09 ---------- Poprzedni post napisano o 22:08 ----------

Cytat:
Napisane przez papalinka83 Pokaż wiadomość
Czy ktoś może polecić jakąś aplikację do liczenia skurczy? Bo nie mogę się zdecydować, a chcę iść z duchem czasu
O, o! Ja z tym samym pytaniem

Stary 2015-03-09, 21:10   #201
nusiekowa
Wtajemniczenie

Cytat:
He he I jeszcze takie nie mowy... Nic nie gadają.. Szkoda tak by czas inaczej zlecial
A one tez do porodu czekają ?
Stary 2015-03-09, 21:11   #202
nouvelle2
Zakorzenienie

antoxa a masz słuchawki? Bo ja jak leżałam w szpitalu, to nałogowo seriale oglądałam na telefonie- ipla, vod, TVN Player

Stary 2015-03-09, 21:11   #203
mordka_1985
Zadomowienie

GG do mordka_1985

Cytat:
Napisane przez crystal25 Pokaż wiadomość
jutro od nowa powtorka Moja przyjaciolka potrafi malowac paznokcie dwa trzy razy dziennie, w sensie zmieniac kolor
mi tez wczoraj na facebooku dwie osoby z ktorymi kontakt mam raz do roku, urodzilas? kiedy rodzisz? nawet nie odpisalam
Bo ona w ciąży nie jest. Dla mnie to sport wyczynowy. Ale stopy i paznokcie juz zadbane
Cytat:
Ja już jestem po stresie.. Nie denerwuje się wg.. Teraz to marze by się zaczęło .. Po tym co już przeszłam.. A nikt z nas się już nie śmieje he he? Ktoś coś wie? Mój tz mówił ze 9 marzec głupia data to jego wina bo mówił ze 10 ty lepszy.. Teraz ma za swoje.
Ja też wole 10 niż 9

Jutro moja data porodu z Usg.
Synek tp. 15.03.2015
mordka_1985 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-09, 21:12   #204
nusiekowa
Wtajemniczenie

Ja mam pregnancy tracker
Stary 2015-03-09, 21:13   #205
nouvelle2
Zakorzenienie

Niunia i Marta Wam też podsuwam ten pomysł, zawsze to jakiś sposób na nudę

---------- Dopisano o 22:13 ---------- Poprzedni post napisano o 22:12 ----------

Cytat:
Napisane przez mordka_1985 Pokaż wiadomość
Bo ona w ciąży nie jest. Dla mnie to sport wyczynowy. Ale stopy i paznokcie juz zadbane

Ja też wole 10 niż 9

U rąk tez pomalowalas? W razie czego upewnij się, że masz zmywacz w domu

Stary 2015-03-09, 21:19   #206
papalinka83
Zakorzenienie

Cytat:
Ja mam pregnancy tracker
dzięki

Pierwszy raz w tej ciąży mam skurcze, które właściwie nie bolą, ale są co 10-12 minut dość regularnie Bo dotychczas jak był skurcz w ostatnich dniach, to od razu musiałam lecieć do wc. Więc nie wiem, co to za zjawisko, ale chyba się zbieram i idę spać

Także kciuki niunia, marta, antoxa za rozkręcenie akcji
I dla całej reszty też już chcącej rodzić fajnie by było jakby u edith się sama akcja zaczęła dziś w nocy

---------- Dopisano o 22:19 ---------- Poprzedni post napisano o 22:15 ----------

Cytat:
Napisane przez mordka_1985 Pokaż wiadomość

Ja też wole 10 niż 9

Mi też się data 10 marca bardzopodoba, a 9 słaby No to jak data z usg to może urodzisz ja miałam z usg późniejszą o 4 dni od tp

Pawełek 20.03.2015

Edytowane przez papalinka83
Czas edycji: 2015-03-09 o 21:18
papalinka83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-09, 21:21   #207
didi9
Raczkowanie

Witam się ze wszystkim

jestem co prawda mamusią wrześniową, ale wybieranie szpitala do porodu ( a tym samym i szkoły rodzenia) spędza mi sen z powiek. I chciałabym Was -doświadczone mamy- zapytać jakie szpitale polecacie w Warszawie?
didi9 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-03-09, 21:22   #208
niunia_ona
Zakorzenienie

Cytat:
A one tez do porodu czekają ?
No jedna tak samo na wywołaniu była jak ja ..

---------- Dopisano o 22:22 ---------- Poprzedni post napisano o 22:21 ----------

Cytat:
Napisane przez papalinka83 Pokaż wiadomość
dzięki

Pierwszy raz w tej ciąży mam skurcze, które właściwie nie bolą, ale są co 10-12 minut dość regularnie Bo dotychczas jak był skurcz w ostatnich dniach, to od razu musiałam lecieć do wc. Więc nie wiem, co to za zjawisko, ale chyba się zbieram i idę spać

Także kciuki niunia, marta, antoxa za rozkręcenie akcji
I dla całej reszty też już chcącej rodzić fajnie by było jakby u edith się sama akcja zaczęła dziś w nocy

---------- Dopisano o 22:19 ---------- Poprzedni post napisano o 22:15 ----------

Mi też się data 10 marca bardzopodoba, a 9 słaby No to jak data z usg to może urodzisz ja miałam z usg późniejszą o 4 dni od tp
Nie dziękuję.. Ale oby ruszyło.. Krwawienie ustalo jaka lipa

Julia na świecie

biust 88/85
pd b 82,5/82
brzuch 90/88
talia 77
biodra 91/87
udo 54/52
lydka 36/35,5
Stary 2015-03-09, 21:23   #209
smv
Zakorzenienie

Brudasy na patologii to coś normalnego.
Jak ja byłam to latalam się myć co chwila. A jedną dziewczyna przez tydzień poszła 2 razy a z ust jej tak okropnie jechało ze jak stawała kolo mojego łóżka to czulam "zapach".
Masakra..

A w pracy mam taką "zapachowa" koleżankę co w ogóle się nie myje i UWAGA! brudzi wszystkie krzesła i WC krwią okresowa. A jak ma TE Dni to tak od niej jedzie ze szok. Na dzień nauczyciela rodzice w klasie kupili jej dezodorant hahhaha
Stary 2015-03-09, 21:24   #210
niunia_ona
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nouvelle2 Pokaż wiadomość
antoxa a masz słuchawki? Bo ja jak leżałam w szpitalu, to nałogowo seriale oglądałam na telefonie- ipla, vod, TVN Player
Ja właśnie nie mam słuchawek jutro tz przywiezie ale mam nadzieje ze nie będą już potrzebne bo będę zajęta parciem na szkło he heee

Julia na świecie

biust 88/85
pd b 82,5/82
brzuch 90/88
talia 77
biodra 91/87
udo 54/52
lydka 36/35,5
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości