ukochany mężczyzna a otyłość, zaniedbanie - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-03-30, 14:40   #91
normalnyFacet
Zakorzenienie

Dot.: ukochany mężczyzna a otyłość, zaniedbanie

Normalni ludzie CHCA wyzdrowiec to jedt ich CEL. Tutaj chlopak ewidentnie to olewa. Dla mnie wsparcie tez musi miec cel. Co innego wspierac kogos kto mimo checi NIE MA szans na pelne zdrowie. A co innego "wspierac" osobe ktora moze byc zdrowa a NIE CHCE.

I jakby autorka go rzucila to ja kamieniem w nia nie rzucilbym.
normalnyFacet jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-30, 15:00   #92
201607040940
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez normalnyFacet Pokaż wiadomość
Normalni ludzie CHCA wyzdrowiec to jedt ich CEL. Tutaj chlopak ewidentnie to olewa. Dla mnie wsparcie tez musi miec cel. Co innego wspierac kogos kto mimo checi NIE MA szans na pelne zdrowie. A co innego "wspierac" osobe ktora moze byc zdrowa a NIE CHCE.

I jakby autorka go rzucila to ja kamieniem w nia nie rzucilbym.

ja też nie oceniałabym takiej kobiety.

czasami jest tak że impulsem do zmiany jest jakeś wydarzenie. Np. małżeństwo otyłych Amerykanów nie zostało wpuszczone na pokład samolotu bo by się na fotelach nie zmieściło. W ciągu kilku lat znacznie schudli.

Ale trzeba chcieć. W codziennych działaniach, małymi kroczkami, zmierzać ku zdrowiu. Zamiast coli - samodzielnie zrobiona lemoniada osłodzona odrobiną miodu, zamiast kupionego hamburgera - samodzielnie zrobiony z razowego pieczywa, piersi z kurczaka i zieleninki. .... Trudne ale możliwe do realizacji.
201607040940 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-30, 15:00   #93
EvilS
Raczkowanie

Ja w nikogo kamieniem bym nie rzuciła również, bo rozumiem, że nie każdy jest w stanie wspierać osobę chorą, na to trzeba mieć siły i chęci. A żeby pomóc komuś, trzeba samemu być w dobrej kondycji psychicznej i chcieć.

A żeby chory zechciał coś zmienić, czasem potrzebna jest pomoc psychologa.
EvilS jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-30, 15:10   #94
normalnyFacet
Zakorzenienie

Wiesz.. jesli osobie wspierajacej bardziej zalezy na wyzdrowieniu, niz chorej osobie, to psycholog przyda sie obojgu. Trzeba duzo dyscypliny i cierpliwosci aby lenia za raczke prowadzic, aby nie marudzil z powodu dostania lemoniady zamiast coli.
normalnyFacet jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-30, 17:00   #95
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Napisane przez EvilS Pokaż wiadomość
A żeby chory zechciał coś zmienić, czasem potrzebna jest pomoc psychologa.
Żeby chory poszedł do psychologa, trzeba żeby tego chciał, czyli albo zobaczył problem, albo poszedł dla świętego spokoju swoich martwiących się bliskich.
Tutaj nie ma chęci na nic, oprócz kebaba.
Stary 2015-03-30, 20:56   #96
Hultaj
BAN stały

jest możliwe, że ma problemy natury psychicznej ale on z tym nic nie robi.
Obżeranie się furą jedzenia, słodyczami, gazowanymi napojami, fasfoodami i leżenie na kanapie to akurat pójście na łatwiznę. Wiele osób ma problem z uzależnieniem od cukru np., ale nie łączmy tego od razu z depresjami.
Poza tym zdrowy wysportowany chłop, który popada w autodestrukcję bo nie dostał się do wojska więc uznaje, że sport nie ma sensu, zalega na szezlongu z workiem czipsów brzmi jak żart; mógł znaleźć dla siebie w kwestii sportu wiele innych alternatyw, np. zostać instruktorem narciarstwa, wymagana kondycja, koordynacja, a i lans na stoku by był.
Jakby mi facet nagle został hazardzistą i/albo zaczął wymyslać biznesy życia to też by mnie trafiło, a nie żadne gadki szmatki o na dobre i na złe.

Edytowane przez Hultaj
Czas edycji: 2015-03-30 o 20:58
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-30, 22:34   #97
Cherry Blossom Girl
nyan nyan ^^

Tutaj żadne wzniosłe teksty o wspieraniu w chorobie nie mają racji bytu, ponieważ Autorka staje na rzęsach, a jej partner nie ma chęci do zmiany.
Cherry Blossom Girl jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-03-31, 09:52   #98
ef54e0a2a1d8c328bd9581b7d386552d742cc4ca
Konto usunięte

Treść usunięta
ef54e0a2a1d8c328bd9581b7d386552d742cc4ca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-31, 09:57   #99
asvr
Zadomowienie

A nie możesz mu wprost powiedzieć, że masz watpliwości czy ten związek ma dalej sens bo już Ci się tak nie podoba, że inaczej to sobie wyobrażałaś.
Według mnie jak mu nie zalezy by podobać się Tobie to mu może generalnie na Tobie nie zależeć.

"Tak więc trwają wiara, nadzieja, miłość - te trzy:
z nich zaś największa jest miłość."

asvr jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-31, 10:02   #100
Konto usunięte

Treść usunięta

Edytowane przez ef54e0a2a1d8c328bd9581b7d386552d742cc4ca
Czas edycji: 2015-03-31 o 10:15
Stary 2015-03-31, 10:43   #101
EvilS
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ef54e0a2a1d8c328bd9581b7d 386552d742cc4ca Pokaż wiadomość
Treść usunięta
A teraz zamieńmy płci w tej historii i posłuchajmy koleżanek, jak mówią, że facet to złamas, skoro jedyne co widzi, to tuszę Ba, posłuchajmy jak doradzają zerwanie z tym płytkim skurczybykiem, którego obrzydza zmienione ciało kobiety.

Zrozumiem, jak autorka postu porzuci swojego mężczyznę, zrozumiem też jak z nim zostanie. Ale nigdy nie zrozumiem takiego nienawistnego tonu w kierunku osoby, której się nawet nie zna, tylko z tego powodu, że jest otyła i nakłaniania do zerwania, bo "on jest tłustą świnią".
Stary 2015-03-31, 11:03   #102
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Zrozumiem, jak autorka postu porzuci swojego mężczyznę, zrozumiem też jak z nim zostanie. Ale nigdy nie zrozumiem takiego nienawistnego tonu w kierunku osoby, której się nawet nie zna, tylko z tego powodu, że jest otyła i nakłaniania do zerwania, bo "on jest tłustą świnią".
Nie dlatego że jest otyła, tylko dlatego że ma w swoje zdrowie, swój związek, całe życie.
Stary 2015-03-31, 11:08   #103
EvilS
Raczkowanie

I to usprawiedliwia "tłustą świnię" i te całe tony nienawiści? Aha, ok
Stary 2015-03-31, 11:14   #104
ganesha
Raczkowanie

Autorko ja rozmawiałabym szczerze, bez obelg ale dosadnie. Poza tym jeśli on ma ponad40kg nadwagi to już zapewne kwalifikuje sie na operacje bariatryczną. Jeśli poczuje chęć zmiany ale nie będzie miał wystarczająco dużo silnej woli to warto zorientować się w temacie. Zależy w jakim regionie mieszkacie okres oczekiwania jest różny ale z reguły przed zabiegiem, czy też w trakcie przygotowań są spotkania z lekarzami oraz psychologami.
Skoro jestecie zaręczeni to zapewne rozmawialiście o dzieciach. Jeśli kiedyś wspólnie planowaliście ten etap to uświadom mu że NIE MA OPCJI abyś z nim w takiej sytuacji zdecydowała się na założenie rodziny.
Myślę że bardzo dużo już dałaś z siebie i "wytrzymałaś". Tak jak poprzednicy pisali ty za niego się nie zmienisz. To on musi tego chcieć i wykazać inicjatywe.
ganesha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-31, 11:14   #105
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
I to usprawiedliwia "tłustą świnię" i te całe tony nienawiści? Aha, ok
Przychodzi taki moment, kiedy już się nie ma ani siły ani ochoty na walkę o zdrowie kogoś, kto tej walki nie chce. Na walkę o związek, który ten ktoś ma w odwłoku. I tak, wtedy się budzą najgorsze instynkty, bo się po prostu czujemy olani, lekceważeni, krzywdzeni. I wtedy można nawet znienawidzić.
Stary 2015-03-31, 11:18   #106
EvilS
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez elvegirl Pokaż wiadomość
Przychodzi taki moment, kiedy już się nie ma ani siły ani ochoty na walkę o zdrowie kogoś, kto tej walki nie chce. Na walkę o związek, który ten ktoś ma w odwłoku. I tak, wtedy się budzą najgorsze instynkty, bo się po prostu czujemy olani, lekceważeni, krzywdzeni. I wtedy można nawet znienawidzić.

Ale ja nigdzie nie napisałam o nienawiści autorki - ona ma prawo do wszelkich uczuć, bo to ona z nim jest. Ja pisałam o większości tutejszych użytkowniczek... To doprawdy fascynujące, jak 40 kilo nadwagi może się stać dla forumowej społeczności przyczyną hejtu na taką skalę...
Stary 2015-03-31, 11:23   #107
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
To doprawdy fascynujące, jak 40 kilo nadwagi może się stać dla forumowej społeczności przyczyną hejtu na taką skalę...
A ja Ci tłumaczę, że tu nie chodzi o nadwagę, tylko o postawę wdupiemającą nie dość że partnerkę, to jeszcze własne zdrowie. Bo zupełnie inna sprawa jest jeśli ktoś ma problem, stara się z nim walczyć i mu nie wychodzi - wtedy stajemy na rzęsach żeby pomóc. A jak ktoś NIE CHCE, mimo że widzi i wie, że jest źle, to naprawdę nie widzę powodów do współczucia. I nie ma znaczenia czy chodzi o otyłość, niedowagę, brak higieny, chorobę psychiczną, nałóg. Wdupiemanie jest niefajne, po prostu. I dopóki osoba wdupiemająca nie zachce się przejąć tematem, to nie da się nic z tym zrobić. No, można próbować, trwać i się zarzynać, fizycznie i psychicznie.
Stary 2015-03-31, 11:37   #108
EvilS
Raczkowanie

Ale to dalej nie przekonuje mnie do tego, że jest to powód do takiego hejtu na forum przez osoby bezpośrednio niezainteresowane.
Stary 2015-03-31, 11:39   #109
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Ale to dalej nie przekonuje mnie do tego, że jest to powód do takiego hejtu na forum przez osoby bezpośrednio niezainteresowane.
Od tego jest forum właśnie, angażuje się osoby bezpośrednio niezainteresowane w swój problem i tym samym czyni się je zaangażowanymi właśnie To jest tak samo, jak by przyszła Twoja dobra koleżanka i by Ci powiedziała to, co autorka napisała nam. Co byś jej powiedziała? "zaakceptuj"? Czy byś się wściekła, że on tak ją traktuje?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-03-31, 11:44   #110
gidran
Zadomowienie

Jeszcze raz się wypowiem, bo zdziwiło mnie, że za "terapię szokową" wszyscy tu uważają chamskie bluzgi i wyzwiska. Miałam raczej na myśli szczere powiedzenie tego, co on sam świetnie wie, bez obrażania i zbytnich odniesień emocjonalnych. Z tego, co tu czytam on wie, że dobrze nie jest, ale póki jest to sfera niedopowiedzeń a Autorka jedynie zastanawia się "jakby mu tu dyskretnie uzmysłowić...", to jest to sytuacja wygodna i nie ma potrzeby jej zmieniać. Terapią szokową będzie tu powiedzenie wprost, jasno i wyraźne: tak, oczekuję, że się weźmiesz za siebie, nie podobasz mi się w takiej wersji, jeśli sytuacja będzie dalej taj wyglądać, rozważę rozstanie. On to dobrze wie, stąd jego jojczenie, ale o ile Autorka zaprzecza, że go zostawi itd., on ma spokojne sumienie i może zalec na kanapie z czekoladą. Autorko, zadbaj o siebie jak najbardziej, ale dla siebie tylko i wyłącznie. Tutaj żadne półśrodki nie pomogą. Tu trzeba stanowczych i jasnych przekazów. A to, że nie jesteś ideałem... cóż nikt nie jest i nie będzie, ale to nie zwalnia z odpowiedzialności za siebie i za swoje zdrowie. Jak dalej będziesz taka miękka, skończysz razem z nim na kanapie wspólnie zajadając frustracje.
Stary 2015-03-31, 11:47   #111
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Napisane przez gidran Pokaż wiadomość
Jeszcze raz się wypowiem, bo zdziwiło mnie, że za "terapię szokową" wszyscy tu uważają chamskie bluzgi i wyzwiska. Miałam raczej na myśli szczere powiedzenie tego, co on sam świetnie wie, bez obrażania i zbytnich odniesień emocjonalnych. Z tego, co tu czytam on wie, że dobrze nie jest, ale póki jest to sfera niedopowiedzeń a Autorka jedynie zastanawia się "jakby mu tu dyskretnie uzmysłowić...", to jest to sytuacja wygodna i nie ma potrzeby jej zmieniać. Terapią szokową będzie tu powiedzenie wprost, jasno i wyraźne: tak, oczekuję, że się weźmiesz za siebie, nie podobasz mi się w takiej wersji, jeśli sytuacja będzie dalej taj wyglądać, rozważę rozstanie. On to dobrze wie, stąd jego jojczenie, ale o ile Autorka zaprzecza, że go zostawi itd., on ma spokojne sumienie i może zalec na kanapie z czekoladą.
A to swoją drogą. Tyle że niestety, ja bym się tutaj w dbanie o łagodność przekazu nie bawiła - to już autorka przerabiała i wyszło jak wyszło. Powiedzieć wprost, bez bluzgów, ale i bez ozdobników "żeby misia nie skrzywdzić". Miś już krzywdzi siebie aż nadto, autorkę zresztą też.
Stary 2015-03-31, 11:54   #112
EvilS
Raczkowanie

Cytat:
Od tego jest forum właśnie, angażuje się osoby bezpośrednio niezainteresowane w swój problem i tym samym czyni się je zaangażowanymi właśnie To jest tak samo, jak by przyszła Twoja dobra koleżanka i by Ci powiedziała to, co autorka napisała nam. Co byś jej powiedziała? "zaakceptuj"? Czy byś się wściekła, że on tak ją traktuje?

Ale jak on ją traktuje? Bo ja o złym traktowaniu nic w tym wątku nie czytałam. Źle traktuje sam siebie partner naszej autorki oraz autorka źle traktuje sama siebie, bo nie wyznacza granic. Przykro mi, ale ja dobrej koleżance nie powiedziałabym, żeby rzuciła tę grubą świnię, bo jest dla niego za piękna
Stary 2015-03-31, 12:02   #113
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Ale jak on ją traktuje? Bo ja o złym traktowaniu nic w tym wątku nie czytałam.
"Najgorsze, że próbowałam po dobroci (chodź na spacer, na rower, na siłownię, chodź poćwiczymy razem w domu…)- nie chce, nie będzie się męczył jak może posiedzieć.
Próbowałam też po chamsku, dosadnie- "jak zaczynaliśmy się spotykać przynajmniej miałeś szyję!"- nic, beton, nie rusza go to. Ma wysoką samoocenę i myślę, że na prawdę się tym nie przejmuje.

Nie wiąże swojej otyłości z seksem- nie wie (albo stara się pozostać w niewiedzy), że to jest problemem, a nie moja męcząca praca czy przyzwyczajenie. Chociaż mówiłam wielokrotnie, że mnie obciera, że mi nie wygodnie, że kapie na mnie swoim potem." -
naprawdę uważasz, że jego reakcje są ok? Że zachowuje się w porządku, olewając wszelkie sygnały, które od niej dostaje? Że w tak ważnej kwestii ma jej zdanie w nosie?

Facet siedzi w branży medycznej, wie doskonale z czym się jego obecny tryb życia wiąże i co? Po wizycie u dietetyka kupuje wór słodyczy.
Stary 2015-03-31, 12:18   #114
kalincia
BAN stały

Cytat:
Napisane przez ef54e0a2a1d8c328bd9581b7d 386552d742cc4ca Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Zgadzam się z tym postem, ale z "tłustą świnią" w następnym, to już przesadziłaś.
kalincia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-31, 12:21   #115
EvilS
Raczkowanie

Próba wytłumaczenia, że otyłość nie jest tak prosta jak "idę się nażreć, bo mam wszystko w dupie" wydaje mi się być misją niemożliwą. Tylko przykro mi naprawdę, że tak niski jest poziom wiedzy o tym schorzeniu w naszym kraju, bo jest strasznie krzywdzący dla chorych. No ale walczyć z wiatrakami nie mam sił. Mogę jedynie napisać, że zrywanie to nie jest odpowiedź na każdy problem w związku, podobnie jak zakładanie, że partner autorki to zło wcielone i zwykły leń.

Autorce życzę siły do podjęcia decyzji w jedną albo drugą stronę. Niezależnie od decyzji - obojgu życzę powodzenia.
Stary 2015-03-31, 12:28   #116
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Próba wytłumaczenia, że otyłość nie jest tak prosta jak "idę się nażreć, bo mam wszystko w dupie" wydaje mi się być misją niemożliwą.
No ale jak pomóc komuś, kto pomocy nie chce? Ubezwłasnowolnić? Przecież bez jego woli do psychologa/psychiatry nie pójdzie. U dietetyka był, na siłowni był. Olał.
Stary 2015-03-31, 12:35   #117
kalincia
BAN stały

Ano właśnie. Nie da się wyciągnąć z błota kogoś, kto nie widzi powodu być wyciągniętym. Ten facet bagatelizuje problem, udaje, że go nie ma. Albo go nie ma - tego nie wiem, ale wiem, że dziewczyna go ma. I chce być delikatna niepotrzebnie. Powiedzieć by prosto z mostu - weź się za siebie, jeśli chcesz, bym nadal z tobą była - i od razu by człowiek wiedział, na czym stoi.
Stary 2015-03-31, 12:42   #118
Azhaar
Zadomowienie

Cytat:
Nie dlatego że jest otyła, tylko dlatego że ma w swoje zdrowie, swój związek, całe życie.
Bzdury wypisujesz.

Jakby partner Autorki wrzucał w siebie te same śmieci co teraz, ale nie tył, to tego wątku by w ogóle nie było.

Jakby partner Autorki przytył z powodu choroby, a nie obżarstwa, to też by napisała że ją obrzydza i chce go rzucić (bo w końcu obrzydza wygląd, a nie przyczyna).

Społeczeństwo jest akrutne, takie fakty. Mnóstwo moich koleżanek będących wręcz na granicy niedowagi, je fast fooda i batoniki jako podstawę codzinnego menu a siłowni to na oczy nie widziały.

A koleżanka, która chodzi 5 razy w tygodniu na siłownię, ale ma niedoczynność tarczycy i jest otyła, jest wytykana bo raz na miesiac zje pączka. Bo przeciez jak ona w ogóle może jeśc.

O ile popieram zdrowe zywienie i aktywnośc fizyczną, to wmawianie sobie że ma to wpływ na wagę jest słabe.

Większośc znanych mi facetów uwielbia kebaby i fastfoody. A niektórzy to i tak ,,patyki".

Autorko - nie kochasz tego faceta i tylko go ranisz. Znajdź modela z pierwszych stron gazet.

EvilS - zgadzam sie z Tobą w 100%.

Edytowane przez Azhaar
Czas edycji: 2015-03-31 o 12:43
Azhaar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-31, 12:42   #119
Konto usunięte

Treść usunięta

Edytowane przez ef54e0a2a1d8c328bd9581b7d386552d742cc4ca
Czas edycji: 2015-03-31 o 12:44
Stary 2015-03-31, 12:45   #120
kalincia
BAN stały

Też mnie to wkurza, fakt. Ona jest zbyt delikatna na niego.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości