|
|
#3751 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: izotek
Cytat:
|
|
|
#3752 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
I błagam, niech Wam nic nie opada przeze mnie
|
|
|
#3753 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny, moze ktoras z Was wie (juz jakis czas temu zamienilam roaccutane na izotek) czy IZOTEK I IZOTEK A-CNOTREN to to samo? Niby opakowanie jest identyczne, ale przy slowie izotek jest gwiazdka (*) i (a-cnotren), nizej napis Izotek i a-cnotren sa roznymi nazwami handowymi tego samego leku. Ale czy na pewno??? Moze jest tak jak z odpowiednikami, np cureacne, i sa inne skladniki pomocniczne?
|
|
|
|
#3754 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3755 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3756 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3757 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
To jest ten sam lek ale z importu równoległego. Tzn jest to ten sam lek ale wyprodukowany na inny rynek niz polski. Lek jest przepakowany do innego pudełka(musi być informacja,że to lek z importu równoległego)oraz dołączona jest ulotka w języku polskim. |
|
|
|
|
#3758 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3759 |
|
Zakorzenienie
|
Wiecie co, w sumie to chyba jeśli organizm miałby jakoś znacząco mi zareagować tak jak ostatnio to już by to zrobił. Za bardzo mi nic nie wyskakuje tylko jestem okropnie podrapana - jestem znerwicowana. I gdyby nie to to byłoby super. Ale już chyba kupię rękawiczki i będę w nich chodzić. Ciekawa jestem jak wyniki krwi. Wiem, że to głupie ale już chyba 4ty czy 5ty tydzień, zwiększenie dawki, a ja jeszcze badań krwi nie miałam
|
|
#3760 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3761 |
|
Zakorzenienie
|
Ale ja mam 60mg...
|
|
#3762 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#3763 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3764 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Będę brała dalej 60. A można 70?Fajnie na zimę lepiej brać izo? Ja w sumie i tak słońca nie lubię a zimą to chyba gorzej z wysuszaniem - tak mi się wydaje.
|
|
|
#3765 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dopiero ostatni miesiąc kuracji daje mi tak w kość pod tym względem. Uważam dawkę 80 mg za mocną przesadę, ale każdy robi co chce ze swoim organizmem. Zimę uważam za dobry okres na kurację, osobiście na lato bym się nie zdecydowała, lubię słońce, nie wyobrażam sobie go unikać cały czas. |
|
|
|
|
#3766 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3767 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Trudno powiedzieć czy lepiej ponieważ latem i tak będę musiała mocno się chronić, a skóra jest dużo bardziej sucha niż była tej zimy.Cytat:
Choć muszę przyznać, że uniknęłam zajadów i suchości wewnątrz nosa, na co skarżyły się tutaj dziewczyny, więc i tak nie jest najgorzej
|
||
|
|
|
#3768 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
a co do skutków ubocznych to najbardziej mi doskierwają bóle mięsni. dosłownie ciągle mnie boli kręgosłup, nogi, nawet ręką nie chce mi sie ruszać, zeby pisać tu wiadomość . gdyby nie to to jakoś bym nie odczuła tej kuracji, no pomijając wypadanie włosów i suchość. ale ten ból mięsni, nie do przeżycia, czasem nie chce mi się nawet wstać z łóżka...
|
|
|
|
|
#3769 |
|
Przyczajenie
|
Mój wiek to 31 lat i od 15 lat mam problem z plecami, a mianowicie całem plecy w cystach ropnych raz mniej raz mega dużo. Postanowiłem skończyć z tym raz na zawsze i dlatego zdecydowałem się na kurację. Moja kuracja trwa od 15 marca, więc już miesiąc. Lekarz przepisał mi Actaven, cena u mnie w mieście 130zł za 90 kapsułek 20mg. Dawka zalecana przez lekarza to 80mg z tym, że zacząłem od 40mg przez 2 tyg, następnie przez 2 tyg 60mg i tak narazie tak zostało choć lekarz kazał mi brać po 4 tyg 80mg, ale stwierdziłem, że zaczekam jeszcze ok. 2 tyg i dopiero wejdę na 80mg. Skutki uboczne są, ale do przeżycia. Po ok tygodniu zaczeła mi skóra ust i twarzy strasznie wysychać lecz z tym sobie poradziłem, następnie zaobserwowałem niewielkie ilości krwi w nosie oraz szczypanie oczu. po 3 tyg częściej mnie boli głowa i z racji tego, że uprawiam sport bolą mnie mięśnie oraz stawy lecz da się wytrzymać. Kuracja ma trwać 6 miesięcy (630 kap. po 20mg). Zalecenia lekarza są takie, że trzeba brać ten lek z tłustym jedzeniem i stwierdził, że ludzie, którzy tego nie robią mają nawroty. Co do efektów kuracji to widzę poprawę po miesiącu stosowania, także jestem dobrej myśli.
Waga 75kg
|
|
|
|
#3770 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ktoś jeszcze może to potwierdzić? Dla mnie to trochę bezsensu bo po tych lekach rośnie cholesterol, więc jedzenie tłustych rzeczy chyba tylko pogarszałoby sytuację?
|
|
|
|
|
#3771 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
. Moze to byc nawet kanapka z maslem orzechowym, albo cos slodkiego. Chodzi o to, ze tluszcz jest potrzebny, zeby izo mogla sie 'wchlonac' do organizmu.Wedlug zalecen FDA - izo najlepiej wchlania sie z wyoskokalorycznymi posilkami, z wysoka iloscia tluszczu - wedlug nich to: posilek z ktorym przyjmujemy izo powinien zawierac 50% tluszczu i miec okolo 800-1000kcal. JEDNAK - nie martwilabym sie, wiekszosc nie stosuje sie do tego, a i tak widzi rezultaty i NIE ma nawrotow, wiec nie sadze, ze nawroty sa od tego zalezne. Ja osobiscie jednak zawsze biore izo podczas obiadu/deseru lub kolacji. Edytowane przez meowww Czas edycji: 2015-04-19 o 17:54 |
|
|
|
|
#3772 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tutaj nie chodzi o zjedzenie obleśnie tłustej potrawy. Wystarczy odrobina - smażony kotlet, surówka z oliwą czy ziemniaki z sosem. ![]() meowww napisała wszystko jak trzeba
Hanni Münzer Edytowane przez kalinolistek Czas edycji: 2015-04-19 o 17:54 |
|
|
|
|
#3773 |
|
Przyczajenie
|
Izotretynoina rozpuszcza się w tłuszczach i wtedy większa jej ilość wchłania się w przewodzie pokarmowym, jeżeli twój lekarz Cię o tym nie poinformował to niestety, ale miałaś pecha i trafiłaś na chu****** lekarza
|
|
|
|
#3774 |
|
Raczkowanie
|
Nie przesadzalabym, pozytywnie nie sprecyzowala, z czym brala izotek, czy bylo to na pusty zoladek, czy z jakas przekaska. Chociaz zgadzam sie, ze lekarz powinien byl wspomniec o tym fakcie. W kazdym razie, wiele osob nie stosuje sie do zalecen FDA, a i tak izo im pomoglo.
|
|
|
|
#3775 |
|
Raczkowanie
|
No teraz już też się dowiedziałam, że przy tłuszczach lepiej się rozpuszcza i wchłania do organizmu. Jeśli liczy się oliwa w sałatce zwykle tłuszcz jakiś był
Wstyd się przyznać, ale czasem nie brałam tabletek w trakcie posiłku...
|
#3776 |
|
Rozeznanie
|
No to w czym to sie miało rozpuścić? Dziewczyny swietnie to opisały. Izo musi miec sie w czym rozpuscic.
|
|
|
|
#3777 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A tak poza tym to znoszę całość w miarę ok. Mam teraz strasznie przesuszony nos, ale kupiłam PuriNasin i dajemy radę. Oczy kropiłam czerwonym Starazolinem - sytuacja opanowana, soczewki znowu noszę bez większych problemów. Dobrze że bóle kręgosłupa i stawów dokuczały tylko przez jakiś miesiąc, biegam teraz regularnie i nie wyobrażam sobie przerwać. Co do jedzenia - ja zawsze rano jem łyżeczkę oleju lnianego i wtedy zażywam Izotek, zaraz potem jem śniadanie. Witamina A musi rozpuścić się w tłuszczach, ale to nie znaczy że masz jeść golonkę - tak jak dziewczyny pisały, wystarczy oliwa, orzechy, awokado, łosoś na obiad i będzie git. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
#3778 |
|
Raczkowanie
|
Nie przejmujcie się tą suchością, wysypkami
mnie dopadła wysypka na dłoniach, w innych miejscach to nie wiem bo odkąd biore akne to po każdej kąpieli staram się używać balsam do 21 marca przyjęłam 170 mg/kg, przez ok 2 tyg nie brałam akne- czekałam na wizyte u derm i w tym czasie skóra powoli wracała do normalności, tj nie była już taka przesuszona, usta też się zregenerowały jednak jak już pisałam wcześniej, kuracje kontynuuje, mam wybrać 200 mg/kg i suchość powróciła, ale jeszcze 4 tyg i KONIEC (oby, bo słysze to już od stycznia czy lutego)
|
|
|
|
#3779 |
|
Przyczajenie
|
Witajcie, dziś miałem wizytę u dermatologa i fakt mam trochę zawyżone trójglicerydy,ale nie spodziewałem się,że p.dermatolog będzie chciała przerwać kuracje (nad którą zastanawiałem się miesiącami)..oczywiście nie chce niszczyć sobie zdrowa,ale z tego co pisaliście to sporo osób ma zawyżone te trójglicerydy podczas kuracji i to dużo bardziej niż ja. Postanowiłem całkowicie wyeliminować słodycze,co będzie ciężkie,bo zwłaszcza na uczelni obżeram się głównie nimi..i za 3 tygodnie idę do kontroli,bo dermatolog zgodziła się zmniejszyć dawkę i poczekać te 3 tygodnie jeszcze z decyzją o przerwaniu kuracji..
Mam w domu dwie próbki kremów Niverosin i Dermedic Angio Therapy, ona są przeznaczone do "leczenia" trądziku różowatego i rumienia,ja mam częściej zaczerwienioną skórę twarzy odkąd biorę axotret i chciałem zapytać czy ktoś z Was któregoś używał? a jeśli nie to czy można takie kremy przeznaczone do cery naczynkowej stosować w moim przypadku?
|
|
|
|
#3780 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dermatologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:28.

.

Choć muszę przyznać, że uniknęłam zajadów i suchości wewnątrz nosa, na co skarżyły się tutaj dziewczyny, więc i tak nie jest najgorzej
chciałabym zakupić kilka drogeryjnych podkładów, a wiem,że Wy najlepiej mi doradzicie, bo też jesteście podczas kuracji Izotekiem. Jako takiego trądziku już nie mam, ale mam za to spore przebarwienia, trudno mi je czymś ukryć. Revlon CS strasznie przesusza mi i tak już suchą skórę, obecnie stosuję Rimmel 25h w szklanej butelce, ale ten z kolei u mnie dość szybko schodzi z twarzy mimo dość dobrego nawilżenia. Myślałam o Astorze 25h ale spotkałam się z opinią,że ma słabsze krycie niż Rimmel , podobnie zresztą jak Rimmel w tubce, którego zakup również rozważałam. Co do kremu CC Bourjois spotkałam się natomiast z opiną że godna polecenia jest wyłącznie nie najjaśniejsza wersja a nr 32, obawiam się jednak że ten odcień może być dla mnie za ciemny. Czytałam,że dla osob z przebarwieniami dobry by był podklad z zielonym pigmentem w skladzie, poza CC Bourjois, znam tylko jeszcze taki Bourkjois 123 on fsaktycznie radził sobie z przebrawieniami całkiem nieźle, ale strasznie wysuszał i podreślał każdą suchą skórkę. Poratujecie?
Bo ja już zupełnie nie wiem na co się zdecydować.