Postinor, Escapelle, Ellaone, metoda Yuzpe, tabletka "po" - wątek zbiorczy! - Strona 87 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Pokaż wyniki sondy: postinor
zażywałam i zadziałał 26 50,98%
zażywałam i nie zadziałał 2 3,92%
nie zażywałam 23 45,10%
Głosujący: 51. Nie możesz głosować w tej sondzie

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-03-12, 11:49   #2581
Chatul
ma zielone pojęcie

Dot.: Postinor, Escapelle, Ellaone, metoda Yuzpe - wątek zbiorczy!

Cytat:
Napisane przez 1Patty Pokaż wiadomość
Kochane wizażanki,

Pragnę się z Wami czymś podzielić. Otóż czytałam powyższe posty. Wielokrotnie w nich padają pytania czy powinnam wziąć tabletkę PO. Wiele z was pisze że miało wpadkę do 5,4,3 dni przed planowym okresem. Skoro wiecie, że akurat wtedy następuje miesiączka to znaczy,że macie w miarę regularne cykle i znacie swój organizm już dobrze, prowadzicie kalendarz do okresu itp. (…)
Jeśli ktoś prowadzi samoobserwacje i wie, że jest już okres niepłodny, to oczywiście, nie ma powodu, by przyjmować tabletkę PO. Tyle, że podejrzewam, że rzadko kto faktycznie prowadzi NPR-owe samoobserwacje i pyta w wątku o antykoncepcję postkoitalną Zwykle „okres ma być za 3 dni” oznacza „podejrzewam, że będzie za 3 dni, bo zwykle mam 28-dniowe cykle” – ale jak ktoś nie prowadził samoobserwacji, to nie ma powodów, by uznać, że i ten cykl miał być 28-dniowy.
Stary 2015-03-17, 17:15   #2582
gadyan
Przyczajenie

EllaOne - recepta?

Witam. Pytanie do dziewczyn, które używały ostatnio tabletek "po".
Od stycznia wyszła ustawa, że nie potrzebujemy recepty. Ale z tego co czytałam - w większości aptek dalej był problem z kupnem. Czy ktoś się orientuje jak to wygląda na chwile obecną?

Widziałam komentarze jeszcze z lutego, że dalej wymagają recepty, albo są jakieś inne problemy. Czy obecnie sytuacja uległa jakiejkolwiek zmianie i powinnam dostać ją bez problemu?
gadyan jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-18, 19:29   #2583
Frutti
Zakorzenienie

Dot.: EllaOne - recepta?

Cytat:
Napisane przez gadyan Pokaż wiadomość
Witam. Pytanie do dziewczyn, które używały ostatnio tabletek "po".
Od stycznia wyszła ustawa, że nie potrzebujemy recepty. Ale z tego co czytałam - w większości aptek dalej był problem z kupnem. Czy ktoś się orientuje jak to wygląda na chwile obecną?

Widziałam komentarze jeszcze z lutego, że dalej wymagają recepty, albo są jakieś inne problemy. Czy obecnie sytuacja uległa jakiejkolwiek zmianie i powinnam dostać ją bez problemu?
Z tego co mi wiadomo to problemów większych nie ma, ale lepiej mieć receptę, bo zaoszczędza się kilkadziesiąt zł. Tak słyszałam
Stary 2015-03-21, 15:27   #2584
Vivezza
Przyczajenie

Ellaone-pomoc

Hej wizażanki
Moja sprawa wygląda następująco:
Kochałam się z facetem w ostatnie dni okresu bez zabespieczenia i w pierwszy dzień po okresie także. W obu przypadkach nie doszło do wytrysku we mnie, ale kontakt z płynem preejakulacyjnym. Wystraszyłam się i zażyłam następnego dnia rano (kontakt seksualny był o 7 rano, a tabletka wzięta o 8 ) tabletkę EllaOne. Po 15 godzinach od zażycia wystąpiły wymioty, ogólnie jestem osobą podatną na wymioty, grypy żołądkowe, nieodpowiednie jedzenie. Teraz występują bóle macicy, senność. Ogólnie chodzi mi o to czy powinnam się martwić o to, że tabletka może nie zadziałać po tych wymiotach, chociaż na ulotce napisane jest, że do 3 godzin, więc aa nie wiem już sama... POMOCY.
Vivezza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-22, 08:55   #2585
quench
Are you talking to me?!

Dot.: Ellaone-pomoc

Cytat:
Napisane przez Vivezza Pokaż wiadomość
Hej wizażanki
Kochałam się z facetem w ostatnie dni okresu bez zabespieczenia i w pierwszy dzień po okresie także. W obu przypadkach nie doszło do wytrysku we mnie, ale kontakt z płynem preejakulacyjnym. Wystraszyłam się i zażyłam następnego dnia rano (kontakt seksualny był o 7 rano, a tabletka wzięta o 8 ) tabletkę EllaOne. Po 15 godzinach od zażycia wystąpiły wymioty, ogólnie jestem osobą podatną na wymioty, grypy żołądkowe, nieodpowiednie jedzenie. Teraz występują bóle macicy, senność. Ogólnie chodzi mi o to czy powinnam się martwić o to, że tabletka może nie zadziałać po tych wymiotach, chociaż na ulotce napisane jest, że do 3 godzin, więc aa nie wiem już sama... POMOCY.
Po 15 godzinach tabletka na pewno sie wchłonęła a wymioty po takim czasie nie osłabiają jej działania. Równie dobrze mogł być właśnie skutkiem jej zazycia, zwłaszcza ze jak sama piszesz, jesteś osoba podatna na sensacje żołądkowe. Tak wiec głowa do góry!
Stary 2015-03-22, 09:18   #2586
1Patty
Raczkowanie

Hej wizażanki 

Vivezza...

Zanim coś napiszesz poczytaj mojego posta wyżej. ZROZUMCIE kobiety trujecie się na własną odpowiedzialność. Szanse na zajście w twoim przypadku są MIZERNE null... Zmarnowalaś pieniądze bo nie masz podstawowej wiedzy o własnym organizmie. Płyn preejakulacyjny? ZAPŁODNIĆ????!! Śmieszne. Poczytaj kiedy masz okresy płodności i ile żyje komórka jajowa. Tabletki są bez recepty ale widzę że dz nie siegacie po nie z głową.

Powrót na forum.

Edytowane przez 1Patty
Czas edycji: 2015-03-22 o 09:19
1Patty jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-23, 11:14   #2587
rudytofik2
Raczkowanie

ciąża po escapelle

czy mimo wzięcia tabletki po można zajść w ciążę ?
rudytofik2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-23, 11:41   #2588
kennedy
Zakorzenienie

Dot.: ciąża po escapelle

moze byc tak ze tabletka nie zadziala.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-23, 12:01   #2589
rudytofik2
Raczkowanie

a miała któraś z was taki przypadek że mimo przyjęcia w krótkim czasie po do 24 h tabletka nie zadziałała i tak zaszłyście w ciążę, ?
rudytofik2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-23, 12:07   #2590
kennedy
Zakorzenienie

nie slyszalam o takim przypadku.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-23, 12:35   #2591
Vivezza
Przyczajenie

W płynie preejakulacyjnym znajdują się ruchliwe plemniki, a do zapłodnienia wystarczy 1, stąd też np. przerywany seks nie jest zbyt dobrym sposobem na kochanie się bez konsekwencji.
Stary 2015-03-23, 12:38   #2592
1Patty
Raczkowanie

To poczytaj jeszcze raz. Plemnik są. Ale zaliczamy ja do hm: niedorozwiniętych, uszkodzonych bądź bardziej naukowo: mało ruchliwych. Nie mają one dość siły by przebić komórkę jajową.

Po drugie owulacja u Cb nie wystąpiła. Nie mają czego przebijać nawet te preejakulacyjne plemniki. Dowiedz się czegoś o własnym organizmie.

Powrót na forum.
Stary 2015-03-23, 13:18   #2593
pattricia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez rudytofik2 Pokaż wiadomość
czy mimo wzięcia tabletki po można zajść w ciążę ?

Zawsze jest takie prawdopodobieństwo.
pattricia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-24, 00:02   #2594
3bab1895ed7a4a0113eb29e79654b8b86ef03e4e_657f8b8281285
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez 1Patty Pokaż wiadomość
To poczytaj jeszcze raz. Plemnik są. Ale zaliczamy ja do hm: niedorozwiniętych, uszkodzonych bądź bardziej naukowo: mało ruchliwych. Nie mają one dość siły by przebić komórkę jajową.

Po drugie owulacja u Cb nie wystąpiła. Nie mają czego przebijać nawet te preejakulacyjne plemniki. Dowiedz się czegoś o własnym organizmie.
A skąd wiesz ile trwa jej cykl i kiedy występuje owulacja , siedziałaś kilka miesięcy z termometrem i obserwowałaś jej cykl?
Proszę o odpowiedzi w łagodniejszym tonie.
3bab1895ed7a4a0113eb29e79654b8b86ef03e4e_657f8b8281285 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-24, 06:30   #2595
1Patty
Raczkowanie

Każda kobieta ma indtwisualny cykl nie ma kalki na wszystko. Podejmując współżycie warto wiedzieć co nieco o swoim organizmie by później nie rozlegulowac sobie immunologii tabletkami PO. Co jeśli kobieta uprawia seks z partnerem bez zabezpieczenia po miesiaczce idzie po tabletki dzień po, potem powtarza to jeszcze kilka razy bo jest pewna ze może zajść dzien po wywołanym krwawieniu. To niebezpieczne i martwi mnie taki brak odpowiedzialności. Nie popsujcie sobie zdrowia dziewczyny. Medycyna jest na wysokim poziomie ale to nie oznacza że mamy już placebo na wszystko i wszystkie środki są bezpieczne w 100%. Chcę uświadomić młode dziewczyny żeby dowiedziały się czegoś o cyklach co jak pewnie wiesz przeczytalaś w długim poście moim wyżej(mam nadzieje bo po treści posta nie jestem pewna) . Po prostu bądźcie świadome. Skoro po tabletkach Po występują wymioty to organizm ulega osłabieniu to potężna dawka hormonalna i powinna być wyjściem ostatecznym. Wtedy zejde z tonu.

Powrót na forum.

Edytowane przez 1Patty
Czas edycji: 2015-03-24 o 06:32
Stary 2015-03-24, 20:14   #2596
Vivezza
Przyczajenie

Rozumiem Cię i Twoje wypowiedzi Wzięcie tabletki po było wynikiem mojego strachu i przerażenia, nie jestem dumna z tego, że doszło w ogóle do tego, że musiałam wziąć tą tabletkę
Stary 2015-03-24, 20:45   #2597
WodaNaturalna
Przyczajenie

Policystyczne jajniki+seks bez zabezpieczenia+Escapelle

Cześć Wam
Jak widać po tytule przedstawiam Wam moją mieszankę wybuchową, która wpędza mnie w paranoję ..
Generalnie zacznę bez owijania w bawełnę - współżyłam ze swoim facetem 20.03. Poniosły nas emocje i żadne z nas oczywiście nie pomyślało o zabezpieczeniu. Bo po co, lepiej potem w nerwach wertować forum w poszukiwaniu cienia nadzei.

Mam stwierdzone policystyczne jajniki, okresy miewam tylko po zażywaniu antykoncepcji hormonalnej.
Ostatnio odstawiłam leki i ni stąd ni zowąd dostałam okres 01.03.2015.
W zwiazku z tym moim nagłym olśnieniem okresowym poleciałam do swojego lekarza po pigułkę 72 po, która zażyłam jakieś 60 godzin po stosunku.
Póki co nie mam kompletnie żadnych objawów. Nic. Ani wydzieliny, ani krwawienia.
Kompletnie nie wiem czego się spodziewać ...
Może któraś jest w stanie coś mi doradzić ???
WodaNaturalna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-04, 18:10   #2598
neumar
Przyczajenie

Tabletka 72po

Dziewczyny - mam patową sytuację. Są święta, a dziś w nocy mi i mojemu chłopakowi pękła gumka. Mam dni płodne. Mieszkam we Wrocławiu, nie mam pojęcia gdzie mogę dostać tabletkę 72po - w końcu apteki pozamykane. Co teraz? Proszę o jakieś nakierowanie, bo siedzę spanikowana od kilkunastu godzin
neumar jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-04, 18:25   #2599
gosiaczekkk85
Raczkowanie

Dot.: Tabletka 72po

A apteki dyżurne lub w galeriach?
Tu masz link do całodobowych aptek http://www.wroclaw.pl/apteki-calodobowe.

Edytowane przez gosiaczekkk85
Czas edycji: 2015-04-04 o 18:28 Powód: dopiska
gosiaczekkk85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-04, 18:53   #2600
userrr
BAN stały

wypłukalaś wszystko np prysznicem ?

może zadzwoń na karetkę i zapytaj czy wiedzą która aptaka ma dyżur, a może takie info znajdziesz w necie a może na oknach aptek, czasem wieszają info o adresie i terminie dyżuru aptek
userrr jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-04, 19:20   #2601
neia
Zadomowienie

http://www.aptekadyzurna.info/dyzury...-aptek-wroclaw
neia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-06, 22:15   #2602
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez userrr Pokaż wiadomość
wypłukalaś wszystko np prysznicem ?

może zadzwoń na karetkę i zapytaj czy wiedzą która aptaka ma dyżur, a może takie info znajdziesz w necie a może na oknach aptek, czasem wieszają info o adresie i terminie dyżuru aptek
CO
Stary 2015-04-07, 07:34   #2603
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

No jak to czooo, nie wiesz, że jak wypłuczesz plemniki prysznicem, zrobisz nasiadowke z coli, okrecisz się przez lewe ramię i spluniesz przez płot to ciąży nie będzie?

polskie znaki i przecinki mi uciekły. łapać skurczybyki!
201803111829 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-08, 02:18   #2604
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _Tinkerbell Pokaż wiadomość
No jak to czooo, nie wiesz, że jak wypłuczesz plemniki prysznicem, zrobisz nasiadowke z coli, okrecisz się przez lewe ramię i spluniesz przez płot to ciąży nie będzie?

polskie znaki i przecinki mi uciekły. łapać skurczybyki!
A no tak, wybacz, zapomniałam
W takich przypadkach toku myślenia proponuję szklankę wody zamiast i 10h kursu z WDŻWR
Stary 2015-04-27, 18:26   #2605
triangle
Raczkowanie

Pytałam o to samo w innym dziale, stwierdziłam że ten będzie najodpowiedniejszy.
W nocy z soboty na niedziele kochalam się z swoim chlopakiem, jestem podczas okresu, krwawienie nadal jest, jednak gumka się raz zsuneła, jednak on twierdzi ze nic sie nie stało, ja jednak mam pewne obawy, ze cos moglo się niechcacy przedostać. Wczesniej jak bralam tabletli antykoncepcyjne to nie nialam po nich skutkow ubocznych, myslicie ze jak zazyje tabletke PO, Escapelle, bede miec skutki uboczne? Nie chcialabym ich miec, za tydzien mam mature, nie wiem czy brac ja czy nie, bo noze rzeczywiscie nie mam sie co bac... Jak myslicie?
triangle jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-27, 20:28   #2606
3bab1895ed7a4a0113eb29e79654b8b86ef03e4e_657f8b8281285
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez triangle Pokaż wiadomość
Pytałam o to samo w innym dziale, stwierdziłam że ten będzie najodpowiedniejszy.
W nocy z soboty na niedziele kochalam się z swoim chlopakiem, jestem podczas okresu, krwawienie nadal jest, jednak gumka się raz zsuneła, jednak on twierdzi ze nic sie nie stało, ja jednak mam pewne obawy, ze cos moglo się niechcacy przedostać. Wczesniej jak bralam tabletli antykoncepcyjne to nie nialam po nich skutkow ubocznych, myslicie ze jak zazyje tabletke PO, Escapelle, bede miec skutki uboczne? Nie chcialabym ich miec, za tydzien mam mature, nie wiem czy brac ja czy nie, bo noze rzeczywiscie nie mam sie co bac... Jak myslicie?
Nie bierz, nie ma sensu ryzykować skutkami ubocznymi właściwie bez powodu. Po pierwsze miałaś okres, więc prawdopodobieństwo jest niewielkie + z tego co rozmiem to wytrysku nie było w środku(jest mowa tylko o zsunięciu; nie ma informacji, że wyciekło tylko twoje wymysły ).
3bab1895ed7a4a0113eb29e79654b8b86ef03e4e_657f8b8281285 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-27, 20:59   #2607
triangle
Raczkowanie

[1=3bab1895ed7a4a0113eb29e 79654b8b86ef03e4e_657f8b8 281285;51197885]Nie bierz, nie ma sensu ryzykować skutkami ubocznymi właściwie bez powodu. Po pierwsze miałaś okres, więc prawdopodobieństwo jest niewielkie + z tego co rozmiem to wytrysku nie było w środku(jest mowa tylko o zsunięciu; nie ma informacji, że wyciekło tylko twoje wymysły ).[/QUOTE]

wiem z eprawdopodobienstwo jest niewielkie.. ale wyczytałam że jak ma sie nieregularne, a ja ostatnio miałam nieregularny, miesiac temu trwał z dwa tyg, i w tym miesiącu nie dostałam w terminie i poszłam do gin po specjalne tabletki wywołujące. I mogłoby być jakieś prawdopodobieństwo że mogłam mieć w tym czasie dni płodne..
Stary 2015-04-27, 22:21   #2608
Frezja__
Zakorzenienie

Cytat:
wiem z eprawdopodobienstwo jest niewielkie.. ale wyczytałam że jak ma sie nieregularne, a ja ostatnio miałam nieregularny, miesiac temu trwał z dwa tyg, i w tym miesiącu nie dostałam w terminie i poszłam do gin po specjalne tabletki wywołujące. I mogłoby być jakieś prawdopodobieństwo że mogłam mieć w tym czasie dni płodne..
A doszło do wytrysku?
Frezja__ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-28, 08:48   #2609
triangle
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Frezja__ Pokaż wiadomość
A doszło do wytrysku?

Tak, ale wlasnie mam takie male obawy, bo w sumie to było tak, ze był wytrysk, on gumke sciagnal, zaczal uporzadkowywac swoj interes, wyczyscil recznikiem, i nim sie spodzialam przez chwile kilka sekund byl we mnie bez gumki, zwrocilam mu uwage by zalozyl to wtedy zalozyl i chwile pozniej wlasnie ta sie zsunela. Jest jakies prawdopodobienstwo ze dobrze mogl go nie uporzadkowac, i przez ten moment jak byl we mnie bez gumki moglo cos sie przedostac? Kurcze dzis 3 dzien leci, ostatni jakbym mogla cos zrobic, czy moze wpadam w paranoje? Help
Stary 2015-04-28, 09:18   #2610
Frezja__
Zakorzenienie

Cytat:
Tak, ale wlasnie mam takie male obawy, bo w sumie to było tak, ze był wytrysk, on gumke sciagnal, zaczal uporzadkowywac swoj interes, wyczyscil recznikiem, i nim sie spodzialam przez chwile kilka sekund byl we mnie bez gumki, zwrocilam mu uwage by zalozyl to wtedy zalozyl i chwile pozniej wlasnie ta sie zsunela. Jest jakies prawdopodobienstwo ze dobrze mogl go nie uporzadkowac, i przez ten moment jak byl we mnie bez gumki moglo cos sie przedostac? Kurcze dzis 3 dzien leci, ostatni jakbym mogla cos zrobic, czy moze wpadam w paranoje? Help
Wytrysk, wyszedł, oczyścił penisa, wszedł. Kurcze, żeby coś się z tego wykluło to baaardzo małe prawdopodobieństwo.
Frezja__ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości