|
|
#3961 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: izotek
Cytat:
na śląsku już tak łatwo nie jest :P u nas priorytetem jest budowa domu, dlatego termin taki odległy :/ Nam też mówili czemu tak długo, a co jak się rozstaniecie itd. ale ja tam wierze w przeznaczenie zresztą, nie chcemy wszystkiego robić na wariata jak inni w moim otoczeniu ![]() Ja jako tako nie mam blizn, jedynie to w niektórych miejscach kilka dziurek po zaskórnikach ale nie przeszkadzają mi. Mam nadzieje, że u Ciebie sprawdzi się "do wesela się zagoi" najważniejsze żeby stan skóry był już do koniec końców w jak najlepszym stanie ![]() ---------- Dopisano o 11:12 ---------- Poprzedni post napisano o 11:11 ---------- Też mnie dzisiaj dopadła skleroza :P |
|
|
|
|
#3962 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() No z obecnym jestem 5 lat i tak jakoś zwlekałam, bo ta obawa gdzieś tam zawsze jest. Ale teraz po takim czasie to nawet i się lepiej wszystko układa. A dzięki kuracji chyba po prostu jestem pewniejsza siebie, w końcu każda z nas chce idealnie wyglądać w taki dzień, bo to nie sztuka wyphotoshopować twarz na zdjęciach
|
|
|
|
|
#3963 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
my też dojrzeliśmy, szczególnie mój facet, bo przedtem to miało sianko w głowie :P Mój nie był zachwycony,że rozpoczęłam kuracje po tym jak usłyszał jakie są skutki uboczne, szczególnie jeśli chodzi o ciąże, wady płodu itdPewność siebie 100%, przed tym najważniejszym dniem jest z reguły duża nerwówka, a co za tym idzie może nieźle wysypać na twarzy...ale dzięki kuracji do niczego takiego nie dojdzie
Edytowane przez Agatha2003 Czas edycji: 2015-04-29 o 13:13 |
|
|
|
|
#3964 |
|
Zakorzenienie
|
A czy Ciebie też ta skleroza dopadła w trakcie czytania wątku pod tytułem "Izotek" ?
|
|
#3965 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#3966 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#3967 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Teraz to się śmiać zaczęłam, że pierwszy raz w życiu pozwolę komuś dotknąć swojej twarzy, żeby makijaż mi wykonano Do tej pory pozwoliłam tylko dermatologowi i kosmetyczce, ale to nie to samo
|
|
|
|
|
#3968 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Mi kosmetyczka jak mnie malowała na wesele (było co kryć a ja z reguły sie nie maluje) poradziła wizyte u dermatologa, po 3 miesiącach kuracji widziałyśmy sie to pow że widzi poprawę, po kuracji pójde się pochwalić efektami i jej podziękować
|
|
|
|
|
#3969 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3970 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To jest dodatkowa motywacja!Cytat:
"powinnaś iść do dermatologa" - wow, serio? nie wpadłabym na to! "kup sobie jakąś maść w aptece" "idź do kosmetyczki" "powinnaś bardziej dbać o twarz" "ja nie rozumiem jak można tak zapuścić skórę, żeby mieć aż tyle pryszczy" "bierz anty, one pomagają!" - dwa podejścia, zero efektów "nie maluj się, to przez to masz pryszcze!" |
||
|
|
|
#3971 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3972 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#3973 |
|
Zakorzenienie
|
No zapomniałam! A to taki klasyk!
![]() Bardzo tego nie lubię, to tak, jakby leczeniu podlegała twarz cała w wulkanach, a zaskórniki, grudki i inne niedoskonałości to pikuś.
|
|
|
|
#3974 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ale moja osobista "perełka", to tekst poprzedniego dermatologa : "Ma pani dzieci? Nie? Bo po dzieciach przechodzi, pani na pewno też przejdzie" no nic tylko robić dzieci no i standardowo też, że moja twarz się wiecznie świeci jakbym ją smalcem wysmarowała itp. i żebym cos z tym zrobiła.To słyszałam za każdym razem m.in. jak gdzieś nie chciałam iść, bo akurat moja twarz była w agonalnym stanie, którego nawet makijaż nie chciał ukryć. A najgorsze jest to, że czasem ktoś tego nie mówił szczerze, tylko na odczepnego byle bym wyszła z domu jednak. |
|
|
|
|
#3975 |
|
Raczkowanie
|
Tak to jest dziewczyny...ktoś kto nie miał tego problemu nie zrozumie, nie ma sensu nawet próbować tłumaczyć...Moja mama to samo, jak jej powiedziałam, że lekarz przepisał mi Izo, to przeczytała ulotkę i mówi: "W życiu bym tego nie brała, wolałabym mieć już te pryszcze!". No ale nigdy nie miała...Grzecznie podziękowałam za złotą radę i zaczęłam kurację :P
Swoją drogą skóra mojej twarz jakiś kryzys przechodzi...Czy to normalne, że zaczyna mi się wysyp w 3 miesiącu?? |
|
|
|
#3976 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Znieczulenie u dentysty u mnie nie podzialalo. Winie izo. Chociaz pewnie bezpodstawnie. Winie izo rowniez za to, ze musialam zrobic plombe. Ale nie wiem czy to od niego ![]() A, i zgadzam sie - 'ALE PRZECIEZ PRAWIE W OGOLE NIE WIDAC NIC TU NIE MASZ A Z MAKIJAZEM TO JAK PORCELANOWA LALECZKA BEZ SKAZY' - ja widzialam, kto nie mial ten nie zrozumie. Twarz to twarz, na twarz najbardziej sie zwraca uwage. Edytowane przez meowww Czas edycji: 2015-04-29 o 20:47 |
|
|
|
|
#3977 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Może przebarwienia są mniej widoczne ale cała reszta już jest.
|
|
|
|
|
#3978 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Moze to smieszne, ale ja dokumentuje 'postepy' mojej twarzy, bo gdy widzi sie ja codziennie w lustrze, to potem sie ich nie zauwaza.. i widze ogromna roznice w przebarwieniach, ktore na poczatku byly masakryczne. |
|
|
|
|
#3979 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3980 |
|
Raczkowanie
|
Ja robie zdjecia : P
|
|
|
|
#3981 |
|
Zakorzenienie
|
To ja kiedyś usłyszałam ciekawszą argumentację: inni żyją bez rąk lub bez nóg, albo też bez obojga naraz, a ty zawracasz głowę kilkoma wypryskami
Choć patrząc z boku racji trudno odmówić, to człowiek nabiera do siebie dystansu dopiero teraz mając gładką buzię, wcześniej dystans bywał trudny do uchwycenia, no ale racja, że nie zrozumie tego osoba, która sama nie doświadczyła problemu.
|
|
|
|
#3982 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3983 |
|
Zakorzenienie
|
No tak, co prawda to prawda. Ale otoczenie często próbuje pocieszać uciekając się do tych argumentów
|
|
|
|
#3984 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3985 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale obym nie chwaliła dnia przed zachodem słońca ![]() Fajny ten Rimmel. I cena przyzwoita Ale powiem Wam w sekrecie, że mimo tego, że na twarzy nie mam już ani jednej zmiany, to pozostało zakodowane w mózgu, że moja cera jest brzydka i ja nie widzę tego, że teraz jest rzeczywiście ogromna poprawa. Tylko ludzie pytają, co się stało, że tak ostatnio ładnie wyglądam A fotek nie robiłam tak jak dziewczyny, to muszę uwierzyć chyba na słowo.
Edytowane przez laisla Czas edycji: 2015-04-30 o 00:48 |
|
|
|
|
#3986 |
|
Zakorzenienie
|
Też przerabiałam wiele rad osób z mojego otoczenia, które nigdy nie zmagały się z trądzikiem. Tak się składa, że w całej mojej najbliższej rodzinie nikt nie miał nigdy z tym żadnego problemu, więc nikt nie jest w stanie tego zrozumieć.
"Za dużo kosmetyków, to przez nie masz pryszcze, daj skórze oddychać to pryszcze znikną" "Wyciskaj to, przejdzie od ręki" "Dojrzewasz, będziesz mieć dzieci to trądzik zniknie" "Tylko regularne współżycie działa na trądzik" "Idź posmaruj twarz spirytusem, to trzeba wszystko wysuszyć i zejdzie " "Jesz za dużo słodkiego i pikantnego, nie jedz to trądzik przejdzie" I wiele, wiele innych... |
|
|
|
#3987 |
|
Wtajemniczenie
|
U mnie koniec kuracji, wczoraj połknęłam ostatnią tabletkę
![]() Wzięłam maksymalną dawkę, 150 mg/kg. Aż dziwnie, że to już koniec. Moja kuracja trwała 7,5 miesiąca, z czego 5 miesięcy ponad byłam na dawce 40 mg na dzień. Ogólnie muszę szczerze powiedzieć, że ten ostatni miesiąc dał mi w kość jeśli chodzi o przesuszenie. Twarz mam tak niesamowicie wrażliwą, że wystarczy lekkie przejechanie paznokciem, żeby zedrzeć skórę Masakra. Nie zliczę, ile razy w tym miesiącu uszkodziłam sobie naskórek głupim lekkim zadrapaniem. Dłonie - tragedia. Wyglądają, jakbym na coś chorowała. Suche, popękane, wysypka. Wysypkę mam też na dekolcie, dłoniach i udach. Cera czysta, ale nie wygląda teraz najładniej, widać, że jest wymęczona tym wszystkim. Chyba najładniejszą miałam tak w styczniu/lutym, była taka gładka i rozjaśniona. Ale mam nadzieję, że powoli będzie wracało wszystko do normy, jak minie największa suchość. No to co... Chyba pora się przenieść na ten temat https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=432137&page=12 Może moderator przeniósłby go tu, na dermatologię? Byłby tak pod ręką Tu nie przestanę zaglądać, jeszcze coś na pewno popiszę ;-)
|
|
|
|
#3988 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
teraz tylko cieszyć się czystą buźką ![]() Jestem dowodem ze dawka 150 mg nie jest maksymalna, ja wybiore 200 mg/kg ale mam jeszcze umówioną wizyte w mają, na której jak się przekonuję od stycznia wszystko może się wydarzyć :P ale mam nadzieje że skończe w końcu kuracje A Ty byłaś w ostatnich dniach u derm albo masz może umówiona wizytę po weekendzie?
|
|
|
|
|
#3989 |
|
Zakorzenienie
|
Hej. Z dniem dzisiejszym przyjęłam dokładnie 7500mg izotretynoniny. Chciałam pokazać Wam jak obecnie wygląda moje cera totalnie bez makijażu, zdjęcia wrzucam poniżej - poza drobnymi dwoma przebarwieniami z prawej strony na żuchwie, jest ok. Jest zaczerwieniona, ale na chwilę obecną wystarczy puder transparentny na krem i mogę wychodzić spokojnie na zewnątrz. Powiem tylko, że dawno nie miałam tak ładnej cery
![]() Prawe oko zaczerwienione i zmęczone - walczę z jakimś paskudnym zakażeniem, strasznie piecze i nie mogę sobie z tym poradzić Używam Starazolin czerwony ... póki co nic nie pomaga.20150430_135419.jpg 20150430_135357.jpg 20150430_135412.jpg 2015-04-30 13.54.41.jpg PS: phideaux gratulacje Muszę Cię gonić
Edytowane przez withi_as Czas edycji: 2015-04-30 o 14:23 |
|
|
|
#3990 |
|
Raczkowanie
|
Gratulacje Panie
![]() U mnie przebiega 4 miesiąc. Od dawna już nic nie wyskakuje, zostało kilka zaskórników na nosku i - co dziwne - od czasu do czasu wokół ust zrobi się jakiś zaskórnik. Jednak dalej nie potrafię dobrać odpowiedniej pięlęgnacji... Gdy rano wychodzę na zajęcia, to po jakimś czasie widzę na sobie suche skórki, a usta to normalnie masakra ![]() Chciałbym się Was doradzić co do pielęgnacji Obecnie mam skórę raczej suchą, skoro potrafi nawet wchłonąć Cetaphil MD (który jednak mi nie pasuje Chciałbym się Was doradzić co do pielęgnacji :1) Do mycia twarzy rano i wieczorem używam Cetaphilu EM i jest całkiem OK, ale chciałbym go zastąpić (przynajmniej na rano) jakimś mega delikatnym płynem micelarnym (jestem chłopcem i zależy mi na myciu cery z zanieczyszczeń a nie podkładu Hmm, Bioderma H2o (Hydrabio,Sensibio,Hydrab io AR), Iwostin, Garnier dla wrażliwców to kilka płynów która mają niezłe recenzje.2) Krem z filtrem. Obecnie mam na stanie Cetaphil Dermacontrol spf30 (sam nie wiem czy pomaga, ale w necie czytam dużo złych opinii o nim) i próbki Bioderma spf30 dla cery trądzikowej (nie zostawia białej warstwy, ale nakładany solo wysusza, a nie wiem jaki lekki krem dobrać) Z filtrów chyba największą furrorę robi Athelios XL lekki fluid (ten z 2014roku) (fluid jako lekka konsystencja, nie podkład) który dodatkowo ma wysoki filtr UVA i matujący Vichy. Tutaj też nie wiem co wybrać. Chciałbym coś lekkiego (jako chłopak ) Może jakieś inne filtry3) Najtrudniejsza dla mnie rzecz, czyli dobór nawilżaczy. Z moich informacji które czerpię czytając rózne blogi czy chociażby Wizaż, skórę przy Izo należy dobrze nawilżać i nie należy mylić tego z natłuszczaniem. Mnie ogólnie tłuste kremy nie podchodzą. Chciałbym abyście poradziły mi krem w któy warto zainwestować. Coś lekkiego na dzień (Bioderma Hydrabio, LRP, Sylveco, może coś innego), coś co szybko się wchłonie i da przyzwoite nawilżenie. Na noc chciałbym coś mocniej nawilżającego. Oczywiście nie chciałbym, aby kosmetyki posiadały potencjalnie szkodliwe składniki. 4) Pomadki, balsamy do ust. Chciałbym posiadać taką dobrze działającą pomadkę, która nie podkreślałaby skórek i dobrze odbudowujący balsam (może być mega tłuściochem) który nakładałbym na usta, gdy jestem w mieszkaniu. 5) Zauważyłem w ostatnim czasie na twarzy dziwną czerwoną malutką plamkę. Znajdowała się jakieś 1cm pod okiem. po 2-3 dniach znikła, ale patrze, a dziś znowu się pojawiła, tym razem na czole Dołączam zdjęcie. Czy miał może ktoś z Was taką plamkę? Nie miałem wcześniej na tym miejscu żadnych zmian trądzikowym, zwykła, "czysta" skóra. Używam też filtrów.6) Ostatnie pytanie Proszę o taką wskazówkę (może być link do bloga, artykułuJakakolwiek pomoc z Waszej strony będzie dla mnie super sprawą Niestety obecnie zamiast cieszyć się z matowej, coraz bardziej zdrowo wyglądającej cerze, zamartwiam się i nie potrafię dobrać kosmetyków.
Edytowane przez BehindU Czas edycji: 2015-04-30 o 17:56 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dermatologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:33.

Bardziej mnie rozbawiło, że w kościele mam iść rezerwować termin dopiero gdzieś w październiku. Cieszę się jednak że dzięki Izo na ślub moja twarz będzie dobrze wyglądać , a jak uda mi się teraz jeszcze spłycić blizny i może troszkę te pory zwęzić to wogóle będę happy.
na śląsku już tak łatwo nie jest :P u nas priorytetem jest budowa domu, dlatego termin taki odległy :/ Nam też mówili czemu tak długo, a co jak się rozstaniecie itd. ale ja tam wierze w przeznaczenie
zresztą, nie chcemy wszystkiego robić na wariata jak inni w moim otoczeniu 

Winie izo rowniez za to, ze musialam zrobic plombe. Ale nie wiem czy to od niego 

Masakra. Nie zliczę, ile razy w tym miesiącu uszkodziłam sobie naskórek głupim lekkim zadrapaniem.
Używam Starazolin czerwony ... póki co nic nie pomaga.
Muszę Cię gonić