izotek - Strona 134 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dermatologia

Notka

Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-04-30, 18:32   #3991
laisla
Zakorzenienie

Dot.: izotek

Dziewczyny, gratulacje
Withi_as, mnie okulistka ochrzaniła za używanie czerwonego starazolinu, podobno może uszkodzić oko nawet, kazała koniecznie przejść na hydro balance jeśli już chcę Starazolin. Widzę, że Twoje oko łapie stany jak i moje oczęta, nie powinnyśmy wcale nosić obecnie soczewek tak na prawdę..
Buźka super, jakby nigdy nic jej nie dolegało

Edytowane przez laisla
Czas edycji: 2015-04-30 o 18:34
laisla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-30, 20:55   #3992
kalinolistek
Zakorzenienie

BehindU na usta polecam pomadke z brzoza firmy Sylveco. Jest po prostu swietna.

Ostatnio kupilam w aptece pomadke Oeparol i jest do kitu.

kalinolistek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-30, 22:14   #3993
Depresja2010
Zakorzenienie

GG do Depresja2010

Cytat:
Napisane przez BehindU Pokaż wiadomość
Gratulacje Panie

U mnie przebiega 4 miesiąc. Od dawna już nic nie wyskakuje, zostało kilka zaskórników na nosku i - co dziwne - od czasu do czasu wokół ust zrobi się jakiś zaskórnik.
Jednak dalej nie potrafię dobrać odpowiedniej pięlęgnacji...
Gdy rano wychodzę na zajęcia, to po jakimś czasie widzę na sobie suche skórki, a usta to normalnie masakra

Chciałbym się Was doradzić co do pielęgnacji
Obecnie mam skórę raczej suchą, skoro potrafi nawet wchłonąć Cetaphil MD (który jednak mi nie pasuje ). Usta i ich okolice muszę nawilżać kilka razy dziennie, inaczej dopadnie mnie nieprzyjemne uczucie ściągnięcia. Przy płatach nosa, między brwiami i jeszcze pewnie gdzieś często widzę suche skórki (choć w tym miejscach nie czuję suchości). Dodatkowo mega problemem jest zaczerwieniona twarz. (głównie nos, gdyby nie on, to wyglądałoby całkiem całkiem)

Chciałbym się Was doradzić co do pielęgnacji (powtarzam się :

1) Do mycia twarzy rano i wieczorem używam Cetaphilu EM i jest całkiem OK, ale chciałbym go zastąpić (przynajmniej na rano) jakimś mega delikatnym płynem micelarnym (jestem chłopcem i zależy mi na myciu cery z zanieczyszczeń a nie podkładu Hmm, Bioderma H2o (Hydrabio,Sensibio,Hydrab io AR), Iwostin, Garnier dla wrażliwców to kilka płynów która mają niezłe recenzje.

2) Krem z filtrem. Obecnie mam na stanie Cetaphil Dermacontrol spf30 (sam nie wiem czy pomaga, ale w necie czytam dużo złych opinii o nim) i próbki Bioderma spf30 dla cery trądzikowej (nie zostawia białej warstwy, ale nakładany solo wysusza, a nie wiem jaki lekki krem dobrać)
Z filtrów chyba największą furrorę robi Athelios XL lekki fluid (ten z 2014roku) (fluid jako lekka konsystencja, nie podkład) który dodatkowo ma wysoki filtr UVA i matujący Vichy. Tutaj też nie wiem co wybrać. Chciałbym coś lekkiego (jako chłopak ) Może jakieś inne filtry

3) Najtrudniejsza dla mnie rzecz, czyli dobór nawilżaczy. Z moich informacji które czerpię czytając rózne blogi czy chociażby Wizaż, skórę przy Izo należy dobrze nawilżać i nie należy mylić tego z natłuszczaniem. Mnie ogólnie tłuste kremy nie podchodzą. Chciałbym abyście poradziły mi krem w któy warto zainwestować. Coś lekkiego na dzień (Bioderma Hydrabio, LRP, Sylveco, może coś innego), coś co szybko się wchłonie i da przyzwoite nawilżenie. Na noc chciałbym coś mocniej nawilżającego. Oczywiście nie chciałbym, aby kosmetyki posiadały potencjalnie szkodliwe składniki.

4) Pomadki, balsamy do ust. Chciałbym posiadać taką dobrze działającą pomadkę, która nie podkreślałaby skórek i dobrze odbudowujący balsam (może być mega tłuściochem) który nakładałbym na usta, gdy jestem w mieszkaniu.

5) Zauważyłem w ostatnim czasie na twarzy dziwną czerwoną malutką plamkę. Znajdowała się jakieś 1cm pod okiem. po 2-3 dniach znikła, ale patrze, a dziś znowu się pojawiła, tym razem na czole Dołączam zdjęcie. Czy miał może ktoś z Was taką plamkę? Nie miałem wcześniej na tym miejscu żadnych zmian trądzikowym, zwykła, "czysta" skóra. Używam też filtrów.

6) Ostatnie pytanie Proszę o taką wskazówkę (może być link do bloga, artykułu) jak odżywiać się przy izo (albo ogólnie), bo wierzę, że stać mnie na zdrowe odżywianie, jeśli będę świadom tego, że to może pomóc mojej cerze.

Jakakolwiek pomoc z Waszej strony będzie dla mnie super sprawą Niestety obecnie zamiast cieszyć się z matowej, coraz bardziej zdrowo wyglądającej cerze, zamartwiam się i nie potrafię dobrać kosmetyków.
ja polecam plyn miceralny lipowy sylveco
Depresja2010 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-01, 01:14   #3994
phideaux
Wtajemniczenie

Withi, nic a nic nie widać, żebyś kiedykolwiek miała problemy z cerą

Cytat:
Napisane przez Agatha2003 Pokaż wiadomość
Gratki teraz tylko cieszyć się czystą buźką
Jestem dowodem ze dawka 150 mg nie jest maksymalna, ja wybiore 200 mg/kg ale mam jeszcze umówioną wizyte w mają, na której jak się przekonuję od stycznia wszystko może się wydarzyć :P ale mam nadzieje że skończe w końcu kuracje A Ty byłaś w ostatnich dniach u derm albo masz może umówiona wizytę po weekendzie?
Dzięki Ja sugeruję się tym ogólnym założeniem, że trzeba przyjąć 120-150mg.
Właśnie mam wizytę za 2 miesiące i zastanawiam się w sumie, czy pójść Tzn chodzi mi o to, że i tak mi wiele nie powie, nic za bardzo z cerą nie będę mogła jeszcze robić, żadnych zabiegów... Aha, no i jeszcze kazała mi przynieść na koniec (tzn 5 tygodni po zakończeniu kuracji) test ciążowy z krwi i w sumie też mi trochę szkoda kasy na to, jak wiem, że w ciąży nie jestem. U Was też jest taki wymóg?
Stary 2015-05-01, 01:26   #3995
laisla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez phideaux Pokaż wiadomość
Withi, nic a nic nie widać, żebyś kiedykolwiek miała problemy z cerą

Dzięki Ja sugeruję się tym ogólnym założeniem, że trzeba przyjąć 120-150mg.
Właśnie mam wizytę za 2 miesiące i zastanawiam się w sumie, czy pójść Tzn chodzi mi o to, że i tak mi wiele nie powie, nic za bardzo z cerą nie będę mogła jeszcze robić, żadnych zabiegów... Aha, no i jeszcze kazała mi przynieść na koniec (tzn 5 tygodni po zakończeniu kuracji) test ciążowy z krwi i w sumie też mi trochę szkoda kasy na to, jak wiem, że w ciąży nie jestem. U Was też jest taki wymóg?
Nie, nie było nic takiego. Ja już się na wizytę nie umawiałam po zakończeniu, mam jedynie przyjść w wypadku, gdyby coś mnie niepokoiło i tak też zrobię. Mam nadzieję, że nic mnie nie będzie niepokoiło
Stary 2015-05-01, 07:36   #3996
Margoza
Raczkowanie

Jeju dziewczyny pocieszcie mnie jakoś, bo normalnie załamka...Od 2-3 dni codziennie wyskakują mi nowe pryszcze. Najgorzej wygląda policzek Chyba z 7 wielkich syfów tam mam. Część już się goi, ale zostały paskudne czerwone plamy, które pod podkładem też są widoczne:/ Jestem załamana, bo codziennie budzę się z nową niespodzianką Fakt, kilka dni temu zwiększyłam dawkę, ale nie dużo. Wcześniej brałam zamiennie 20 mg i 40mg, teraz codziennie biorę 40. Najgorsze jest to, że zaczynam 3 miesiąc gdzie wszystko powinno już znikać, a jest coraz gorzej. Masakra jakaś...zamiast cieszyć się długim weekendem to ja bunkruje się w domu i nie ma mowy o żadnym wyjściu. Po domu nawet chodzę z tapetą, bo aż mi wstyd przed innymi i wolę unikać głupich stwierdzeń typu "ojejku ale ci powyskakiwało pryszczy, nigdy tak nie miałaś, odstaw ten lek". Już dziś myślę o poniedziałku i o tym jak pokażę się w pracy... Poza tym innych skutków ubocznych brak- zero suchej skóry. Czy to normalne??

---------- Dopisano o 06:36 ---------- Poprzedni post napisano o 06:24 ----------

Nie wiem też czy używać kremu nawilżającego na całą twarz, bo mam wrażenie, że te syfy bo nawilżeniu wyglądają jeszcze gorzej Mam mega doła...
Margoza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-01, 08:48   #3997
Saphire_Blue
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Margoza Pokaż wiadomość
Jeju dziewczyny pocieszcie mnie jakoś, bo normalnie załamka...Od 2-3 dni codziennie wyskakują mi nowe pryszcze. Najgorzej wygląda policzek Chyba z 7 wielkich syfów tam mam. Część już się goi, ale zostały paskudne czerwone plamy, które pod podkładem też są widoczne:/ Jestem załamana, bo codziennie budzę się z nową niespodzianką Fakt, kilka dni temu zwiększyłam dawkę, ale nie dużo. Wcześniej brałam zamiennie 20 mg i 40mg, teraz codziennie biorę 40. Najgorsze jest to, że zaczynam 3 miesiąc gdzie wszystko powinno już znikać, a jest coraz gorzej. Masakra jakaś...zamiast cieszyć się długim weekendem to ja bunkruje się w domu i nie ma mowy o żadnym wyjściu. Po domu nawet chodzę z tapetą, bo aż mi wstyd przed innymi i wolę unikać głupich stwierdzeń typu "ojejku ale ci powyskakiwało pryszczy, nigdy tak nie miałaś, odstaw ten lek". Już dziś myślę o poniedziałku i o tym jak pokażę się w pracy... Poza tym innych skutków ubocznych brak- zero suchej skóry. Czy to normalne??

---------- Dopisano o 06:36 ---------- Poprzedni post napisano o 06:24 ----------

Nie wiem też czy używać kremu nawilżającego na całą twarz, bo mam wrażenie, że te syfy bo nawilżeniu wyglądają jeszcze gorzej Mam mega doła...
spokojnie. To może być wina podniesionej dawki. Brałam tak samo na początku jak Ty i przy zwiększeniu do 40mg skóra zaczęła inaczej się zachowywać. Bardziej schnąć i wyciągać ze skóry jakieś niespodzianki które głęboko siedziały. Jedna paskuda wychodziła mi całą kurację i dopiero złazi. To dobrze że skóra się oczyszcza.
U mnie było też 2 winowajców podrażniających i powodujących duże zaczerwienienie i taką jak się okazało alergiczną wysypkę- płyn micelarny Lirene i podkład Luxe Avon. Dostałam na święta, więc chciałam zużyć w czasie Izo, bo w teorii nic zapchać nie powinno ale jednak jak widać wysypka i tak może być po kosmetykach, więc trzeba uważać. Dodam że moja mama i siostra, które mają cery ładne i suche też wysypało i podrażniło po tych produktach.
Saphire_Blue jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-01, 11:31   #3998
lisnov
Zakorzenienie

Znudził mi się ten izotek. Ja nie mam cierpliwości. Sześć miesięcy to strasznie długo poza tym ty piszecie, że dobrze że się skóra oczyszcza a mi nic. Tak jak normalnie bez izo. I mam wrażenie, że może marnuję swoje zdrowie, czas.
Czy usta Wam się całe "psują" od izo?Bo mi tylko dolna warga...
Stary 2015-05-01, 11:59   #3999
phideaux
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez laisla Pokaż wiadomość
Nie, nie było nic takiego. Ja już się na wizytę nie umawiałam po zakończeniu, mam jedynie przyjść w wypadku, gdyby coś mnie niepokoiło i tak też zrobię. Mam nadzieję, że nic mnie nie będzie niepokoiło
To ja nie wiem, co derma wymyśla, całą kurację nie robiłam testów ciążowych, a ona na koniec chce Ale ogólnie chodziłam do dwóch dermatologów przez kurację i ta jest niby ta lepsza, ale właśnie taka bardziej upierdliwa. Spytałam ją na ostatniej wizycie, co dalej po izoteku, to odpowiedziała mi tylko''wszystko powiem na ostatnie wizycie'' :P Jakby nie mogła od razu.

Cytat:
Napisane przez lisnov Pokaż wiadomość
Znudził mi się ten izotek. Ja nie mam cierpliwości. Sześć miesięcy to strasznie długo poza tym ty piszecie, że dobrze że się skóra oczyszcza a mi nic. Tak jak normalnie bez izo. I mam wrażenie, że może marnuję swoje zdrowie, czas.
Może skoncentruj się na czymś innym, szkole, pracy. Izotek to tylko dodatek do dnia, a nie centrum. Jak będziesz tak o tym myślała, to kuracja będzie ci się dłużyć w nieskończoność. I w ogóle daj może izo czas, a nie wymagaj po miesiącu (?), że będą wielkie efekty.

Usta całe mam suche, ale dolna gorsza.
Stary 2015-05-01, 12:28   #4000
kalinolistek
Zakorzenienie

Dawno nie mialam tak ladnego czola jak mam teraz.

To podnosi mnie na duchu, wierze, ze z czasem i policzki beda gladkie.

Bylam teraz mocno przeziebiona i skora z nosa schodzila mi platami. Wnetrze tez bylo bardzo podraznione i teraz rozumiem co czulyscie gdy pisalyscie o strupkach w tych miejscach.

Stary 2015-05-01, 12:29   #4001
meowww
Raczkowanie

Cytat:
U mnie koniec kuracji, wczoraj połknęłam ostatnią tabletkę

Wzięłam maksymalną dawkę, 150 mg/kg. Aż dziwnie, że to już koniec. Moja kuracja trwała 7,5 miesiąca, z czego 5 miesięcy ponad byłam na dawce 40 mg na dzień.

Ogólnie muszę szczerze powiedzieć, że ten ostatni miesiąc dał mi w kość jeśli chodzi o przesuszenie. Twarz mam tak niesamowicie wrażliwą, że wystarczy lekkie przejechanie paznokciem, żeby zedrzeć skórę Masakra. Nie zliczę, ile razy w tym miesiącu uszkodziłam sobie naskórek głupim lekkim zadrapaniem.

Dłonie - tragedia. Wyglądają, jakbym na coś chorowała. Suche, popękane, wysypka. Wysypkę mam też na dekolcie, dłoniach i udach.

Cera czysta, ale nie wygląda teraz najładniej, widać, że jest wymęczona tym wszystkim. Chyba najładniejszą miałam tak w styczniu/lutym, była taka gładka i rozjaśniona. Ale mam nadzieję, że powoli będzie wracało wszystko do normy, jak minie największa suchość.

No to co... Chyba pora się przenieść na ten temat https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=432137&page=12 Może moderator przeniósłby go tu, na dermatologię? Byłby tak pod ręką Tu nie przestanę zaglądać, jeszcze coś na pewno popiszę ;-)
Super, zazdroszcze, ze juz koniec!

Cytat:
Napisane przez withi_as Pokaż wiadomość
Hej. Z dniem dzisiejszym przyjęłam dokładnie 7500mg izotretynoniny. Chciałam pokazać Wam jak obecnie wygląda moje cera totalnie bez makijażu, zdjęcia wrzucam poniżej - poza drobnymi dwoma przebarwieniami z prawej strony na żuchwie, jest ok. Jest zaczerwieniona, ale na chwilę obecną wystarczy puder transparentny na krem i mogę wychodzić spokojnie na zewnątrz. Powiem tylko, że dawno nie miałam tak ładnej cery

Prawe oko zaczerwienione i zmęczone - walczę z jakimś paskudnym zakażeniem, strasznie piecze i nie mogę sobie z tym poradzić Używam Starazolin czerwony ... póki co nic nie pomaga.

Załącznik 5970614 Załącznik 5970615 Załącznik 5970616 Załącznik 5970643

PS: phideaux gratulacje Muszę Cię gonić
Wow wyglada swietnie! Widac, ze nie zostaly nawet zadne przebarwienia! Mialas jakies podczas kuracji?

Cytat:

Hmm jak 3 miesiac to jeszcze 'maja prawo'.. Tak wiec, mimo, ze to dolujace, nie zalamuj sie.
meowww jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-01, 17:17   #4002
Kasandra117
Raczkowanie

Cytat:
Ja usłyszłam dokładnie to samo. Mam przyjść gdy będzie jeszcze coś się działo bo "nie ma sensu umawiać się na wizytę gdy jest wszystko dobrze"(słowa pani doktor).
Dla własnego spokoju po około dwóch miesiącach od zakończenia kuracji zrobię sobie badania krwi by zobaczyć jak się miewa moja wątróbka
Kasandra117 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-02, 02:35   #4003
laisla
Zakorzenienie

Cytat:
Jak to znudził Przecież wzięcie dwóch czy trzech tabletek to dwie sekundy czy coś koło tego. Co tutaj jest do znudzenia
Bardziej dolna warga się psuje jak to określiłaś.
Cytat:
Napisane przez Kasandra117 Pokaż wiadomość
Ja usłyszłam dokładnie to samo. Mam przyjść gdy będzie jeszcze coś się działo bo "nie ma sensu umawiać się na wizytę gdy jest wszystko dobrze"(słowa pani doktor).
Dla własnego spokoju po około dwóch miesiącach od zakończenia kuracji zrobię sobie badania krwi by zobaczyć jak się miewa moja wątróbka
Ja dziwnym trafem wraz z czasem trwania kuracji miałam coraz lepsze wyniki krwi, i wątroba i cholesterol, aż się lekarka dziwiła i powiedziała, że to pewnie przez zdrową dietę. A to akurat było nie do końca prawdą bo nieco odpuściłam tę dietę skoro przytyłam 3kg

Phideaux, pewnie jej zależało abyś pojawiła się jeszcze na tej ostatniej wizycie, ciekawe czemu..może chodzisz prywatnie i po prostu chodzi o kasę
Stary 2015-05-02, 11:27   #4004
lisnov
Zakorzenienie

Cytat:
To ja nie wiem, co derma wymyśla, całą kurację nie robiłam testów ciążowych, a ona na koniec chce

Może skoncentruj się na czymś innym, szkole, pracy. Izotek to tylko dodatek do dnia, a nie centrum. Jak będziesz tak o tym myślała, to kuracja będzie ci się dłużyć w nieskończoność. I w ogóle daj może izo czas, a nie wymagaj po miesiącu (?), że będą wielkie efekty.

Usta całe mam suche, ale dolna gorsza.
testy ciążowe na koniec - pewnie chce uspokoić sumienie, że na pewno dobrze, że nie wymagała ich całą kurację i że na pewno nie będzie kłopotów
A z tym izo masz rację, akurat teraz to jest w centrum bo nie mam pracy chwilowo

Cytat:
Jak to znudził Przecież wzięcie dwóch czy trzech tabletek to dwie sekundy czy coś koło tego. Co tutaj jest do znudzenia
Bardziej dolna warga się psuje jak to określiłaś.

Ja dziwnym trafem wraz z czasem trwania kuracji miałam coraz lepsze wyniki krwi, i wątroba i cholesterol, aż się lekarka dziwiła i powiedziała, że to pewnie przez zdrową dietę. A to akurat było nie do końca prawdą bo nieco odpuściłam tę dietę skoro przytyłam 3kg
Z tym izo to nie chodzi o samo branie tabletek niby nie mam skutków ubocznych ale izo pogorszył wszystko z czym zmagałam się do tej pory - a zwłaszcza z drapaniem się. Biorę leki przeciwświądowe ale one nic nie dają. Wystarczy że się zapomnę - ręka mnie swędzi, podrapię się a potem skóra cała podrażniona - przy izo bardzo łatwo i szybko i nieświadomie jestem w stanie podrapać się do krwi - wiem, że przez izo skóra jest delikatniejsza. Próbowałam nawet leków uspokajających, ale to nic nie daje. Ja się wcześniej drapałam, ale nie aż tak i skóra była bardziej odporna na to

Mam nadzieję, że mój cholersterol też będzie grzeczny i pomimo braku diety i izo nie będzie kosmiczny. I tak już sobie kupiłam pożegnalne czipsy

Edytowane przez lisnov
Czas edycji: 2015-05-02 o 11:28
lisnov jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-02, 12:09   #4005
Saphire_Blue
Raczkowanie

Cytat:
testy ciążowe na koniec - pewnie chce uspokoić sumienie, że na pewno dobrze, że nie wymagała ich całą kurację i że na pewno nie będzie kłopotów
A z tym izo masz rację, akurat teraz to jest w centrum bo nie mam pracy chwilowo

Z tym izo to nie chodzi o samo branie tabletek niby nie mam skutków ubocznych ale izo pogorszył wszystko z czym zmagałam się do tej pory - a zwłaszcza z drapaniem się. Biorę leki przeciwświądowe ale one nic nie dają. Wystarczy że się zapomnę - ręka mnie swędzi, podrapię się a potem skóra cała podrażniona - przy izo bardzo łatwo i szybko i nieświadomie jestem w stanie podrapać się do krwi - wiem, że przez izo skóra jest delikatniejsza. Próbowałam nawet leków uspokajających, ale to nic nie daje. Ja się wcześniej drapałam, ale nie aż tak i skóra była bardziej odporna na to

Mam nadzieję, że mój cholersterol też będzie grzeczny i pomimo braku diety i izo nie będzie kosmiczny. I tak już sobie kupiłam pożegnalne czipsy
A tam, prawda jest taka, że przynoszenie testów nie daje gwarancji bo można przynieść nawet i nie swój test, tak samo jak zapewnianie lekarza, że się bierze anty - moja powiedziała po prostu, że i tak mi do łóżka przecież nie wejdzie i mnie pilnować nie będzie czy wzięłam tabletki. Chociaż moim zdaniem sprawdzanie czegoś takiego dopiero pod koniec kuracji to czysty absurd, jak już się kontroluje to całą kurację.

Polecam Ci zakładanie rękawiczek - może ograniczy drapanie się lub przynajmniej jego"skutki".

Nie popadaj w paranoję - jak raz na jakiś czas zjesz paczkę chipsów lub kebaba to nie umrzesz bynajmniej to jest bezpieczniejsze niz alkohol wg mnie.
Stary 2015-05-02, 12:44   #4006
Margoza
Raczkowanie

No z tym testem ciążowym to ciekawa sprawa...całą kurację nie wymaga a tu nagle HCG- bo o taki test chodzi tak?
Mój dermatolog tylko na ostatniej wizycie kontrolnej tak na odchodne zapytał "pamięta pani o antykoncepcji?", nie sądzę też żeby jakiś testów na koniec wymagał.

Edytowane przez Margoza
Czas edycji: 2015-05-02 o 12:45
Stary 2015-05-02, 13:04   #4007
Saphire_Blue
Raczkowanie

Cytat:
No z tym testem ciążowym to ciekawa sprawa...całą kurację nie wymaga a tu nagle HCG- bo o taki test chodzi tak?
Mój dermatolog tylko na ostatniej wizycie kontrolnej tak na odchodne zapytał "pamięta pani o antykoncepcji?", nie sądzę też żeby jakiś testów na koniec wymagał.
Bo to jest dziwne. Wygląda jakby się dopiero teraz obudziła ta lekarka. Takiego czegoś - jak już się wymaga to całą kurację. Co jej po tym, że skontroluje pod koniec? Śmieszni są czasem Ci lekarze bojąc się chyba o to, że ich podamy do sądu np. w razie zajścia w ciążę podczas kuracji. Nie to, żeby każde pudełko i blister były oznakowane ostrzeżeniami Może musi mieć w aktach załączone, że na koniec kuracji nie jest się w ciąży i że niby ona dopełniła formalności, ale przecież Izo jeszcze jakiś czas sie utrzymuje w organizmie. Moja tylko mi przypomniała, że muszę brać anty jeszcze co najmniej miesiąc, ale i tak je biorę.
Stary 2015-05-02, 13:30   #4008
Margoza
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Saphire_Blue Pokaż wiadomość
Bo to jest dziwne. Wygląda jakby się dopiero teraz obudziła ta lekarka. Takiego czegoś - jak już się wymaga to całą kurację. Co jej po tym, że skontroluje pod koniec? Śmieszni są czasem Ci lekarze bojąc się chyba o to, że ich podamy do sądu np. w razie zajścia w ciążę podczas kuracji. Nie to, żeby każde pudełko i blister były oznakowane ostrzeżeniami Może musi mieć w aktach załączone, że na koniec kuracji nie jest się w ciąży i że niby ona dopełniła formalności, ale przecież Izo jeszcze jakiś czas sie utrzymuje w organizmie. Moja tylko mi przypomniała, że muszę brać anty jeszcze co najmniej miesiąc, ale i tak je biorę.

Prawda jest taka, że lekarze to często swój własny tyłek chronią, pewnie ona też woli mieć czyste ręce jakby co No ale niech ma i będzie szczęśliwa z Twojego negatywnego wyniku
Ale ja sama raczej jeśli chodzi o Izo, nie spotkałam się z takimi nadgorliwymi lekarzami, tzn.tak jak pytałam wśród znajomych, którzy brali ten lek to żaden lekarz nie wymagał testów ciążowych. Zresztą to co mówi ulotka to jedno, a to jak wygląda rzeczywistość to drugie. Na ulotce jest napisane, że wizyty powinny odbywać się co 28 dni i lekarz może jednorazowo przepisać jedno opakowanie...Tiaa, ostatnio mój lekarz przepisał mi 3 opakowania i powiedział, że jeśli wszystko będzie ok.kazał przyjść po 2-3 miesiącach, w razie czego zawsze jest pod tel. I dodał jeszcze, że to będzie już najprawdopodobniej ostatnia wizyta, czyli trzecia

---------- Dopisano o 12:30 ---------- Poprzedni post napisano o 12:26 ----------

W ogóle zastanawiam się nad zakupem balsamu z filtrem na okres wiosenno-letni 30 czy 50?? Jak myślicie? Mam ciemną karnację.
Stary 2015-05-02, 13:31   #4009
kalinolistek
Zakorzenienie

Cytat:
Prawda jest taka, że lekarze to często swój własny tyłek chronią, pewnie ona też woli mieć czyste ręce jakby co No ale niech ma i będzie szczęśliwa z Twojego negatywnego wyniku
Ale ja sama raczej jeśli chodzi o Izo, nie spotkałam się z takimi nadgorliwymi lekarzami, tzn.tak jak pytałam wśród znajomych, którzy brali ten lek to żaden lekarz nie wymagał testów ciążowych. Zresztą to co mówi ulotka to jedno, a to jak wygląda rzeczywistość to drugie. Na ulotce jest napisane, że wizyty powinny odbywać się co 28 dni i lekarz może jednorazowo przepisać jedno opakowanie...Tiaa, ostatnio mój lekarz przepisał mi 3 opakowania i powiedział, że jeśli wszystko będzie ok.kazał przyjść po 2-3 miesiącach, w razie czego zawsze jest pod tel. I dodał jeszcze, że to będzie już najprawdopodobniej ostatnia wizyta, czyli trzecia
Ja musze co miesiac wykonywac komplet badan, nieszczesny test ciazowy i obowiazkowo udac sie do lekarza, bo inaczej moge zapomniec o recepcie.
Dzisiaj wykonalam badania krwi, ciekawe ile sie zmienilo po miesiacu brania leku.

Stary 2015-05-02, 13:38   #4010
Saphire_Blue
Raczkowanie

Cytat:

---------- Dopisano o 12:30 ---------- Poprzedni post napisano o 12:26 ----------

W ogóle zastanawiam się nad zakupem balsamu z filtrem na okres wiosenno-letni 30 czy 50?? Jak myślicie? Mam ciemną karnację.
Ale tak szczerze, to gdyby doszło do ewentualnej ciąży pacjentki to w jaki sposób ona jest chroniona jak sprawdza to dopiero pod koniec kuracji? Można być już de facto w zaawansowanej ciąży przez taki czas. Moja lekarka wymagała ode mnie testu ciążowego przed i co wizytę, podpisania oświadczenia na początku, że zdaję sobie sprawę ze wszelkich obostrzeń i skutków kuracji i wypisywała mi tak jak mówisz jedno pudełko co miesiąc, bo wizyty i badania krwi też miałam dokładnie w tych odstępach czasowych.

50 zawsze lepsza, chyba że mało przebywasz na słońcu, wtedy 30 spokojnie wystarczy.
Stary 2015-05-02, 14:30   #4011
lisnov
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Saphire_Blue Pokaż wiadomość
Ale tak szczerze, to gdyby doszło do ewentualnej ciąży pacjentki to w jaki sposób ona jest chroniona jak sprawdza to dopiero pod koniec kuracji? Można być już de facto w zaawansowanej ciąży przez taki czas. Moja lekarka wymagała ode mnie testu ciążowego przed i co wizytę, podpisania oświadczenia na początku, że zdaję sobie sprawę ze wszelkich obostrzeń i skutków kuracji i wypisywała mi tak jak mówisz jedno pudełko co miesiąc, bo wizyty i badania krwi też miałam dokładnie w tych odstępach czasowych.

50 zawsze lepsza, chyba że mało przebywasz na słońcu, wtedy 30 spokojnie wystarczy.
Dziewczyny ale uściślijcie, Wy mówicie o takich testach ciążkowych z krwi, tak? Bo te apteczne to chyba jakiś żart?
Stary 2015-05-02, 14:58   #4012
Saphire_Blue
Raczkowanie

Cytat:
Dziewczyny ale uściślijcie, Wy mówicie o takich testach ciążkowych z krwi, tak? Bo te apteczne to chyba jakiś żart?
Mówię o jednych i drugich. Mi kazała nosić te apteczne.
Stary 2015-05-02, 15:25   #4013
kalinolistek
Zakorzenienie

Cytat:
Nie, apteczne wlasnie. Rownie dobrze moglabym poprosic mojego TZ zeby mi nasikal na ten test.

Stary 2015-05-02, 15:59   #4014
Margoza
Raczkowanie

Wow to powiem wam, że w szoku jestem...to znaczy no niby tak właśnie powinna wyglądać ta kuracja...ale to trochę śmieszne z tymi testami z apteki...A wy chodzicie do kobiet dermatologów? Nie wiem może panie są bardziej wyczulone na tym punkcie. Ja chodzę do faceta, jest bardzo konkretny, ale testów żadnych ode mnie nie wymaga. A co więcej na pierwszej wizycie zapytał się czy biorę tabletki, ja powiedziałam, że nie to tylko powiedział, że nie można zajść w ciążę i że on nie będzie ode mnie żadnych testów wymagać, bo jesteśmy dorosłymi ludźmi, ale że mam uważać. Ja sobie wzięłam to do serca, ale tak potem pomyślałam, że odważny ten lekarz,bo bez obrazy, ale ile jest takich dziewczyn, które najpierw zrobią a potem myślą. Czytałam na jakimś forum jak zdesperowana laska pisała, że współżyła z chłopakiem bez zabezpieczenia przy Izoteku, że niby lekarz mówił, że nie może zajść w ciążę, no ale tak wyszło...no to soryy....bez komentarza...Zresztą wydaję mi się, że to co podpisywałyśmy przed rozpoczęciem kuracji wystarczająco kryje lekarza.
Stary 2015-05-02, 16:14   #4015
kalinolistek
Zakorzenienie

Margoza - ja akurat chodze do babki. Najlepsze jest to, ze moge jej wyslac zdjecie tego testu mejlem i nawet nie musze go robic u niej w gabinecie. Bardzo powaznie do tego podchodze i nie mam zamiaru jej sciemniac ale przyznam, ze jest to odrobine absurdalne.
Tabletek nie chce zazywac, mialam dwa podejscia i bardzo zle sie po nich czulam.

Stary 2015-05-02, 16:16   #4016
q112233
Raczkowanie

wow głupota niektórych ludzi nie zna granic. izotretynoina jeden z najbardziej teratogennych leków na świecie i do tego seks bez zabezpieczenia. Poczęcie dziecka w trakcie kuracji, krótki czas przed, lub zbyt mały czas często kończy się licznymi deformacjami płodu lub po prostu jego śmiercią. W stanach każda pacjentka musi się zarejestrować do programu iPLEDGE jak chce brać izo, bez tego nawet aptekarz nie wyda wam leku.

Edytowane przez q112233
Czas edycji: 2015-05-02 o 16:21
q112233 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-02, 16:19   #4017
Saphire_Blue
Raczkowanie

Cytat:
Wow to powiem wam, że w szoku jestem...to znaczy no niby tak właśnie powinna wyglądać ta kuracja...ale to trochę śmieszne z tymi testami z apteki...A wy chodzicie do kobiet dermatologów? Nie wiem może panie są bardziej wyczulone na tym punkcie. Ja chodzę do faceta, jest bardzo konkretny, ale testów żadnych ode mnie nie wymaga. A co więcej na pierwszej wizycie zapytał się czy biorę tabletki, ja powiedziałam, że nie to tylko powiedział, że nie można zajść w ciążę i że on nie będzie ode mnie żadnych testów wymagać, bo jesteśmy dorosłymi ludźmi, ale że mam uważać. Ja sobie wzięłam to do serca, ale tak potem pomyślałam, że odważny ten lekarz,bo bez obrazy, ale ile jest takich dziewczyn, które najpierw zrobią a potem myślą. Czytałam na jakimś forum jak zdesperowana laska pisała, że współżyła z chłopakiem bez zabezpieczenia przy Izoteku, że niby lekarz mówił, że nie może zajść w ciążę, no ale tak wyszło...no to soryy....bez komentarza...Zresztą wydaję mi się, że to co podpisywałyśmy przed rozpoczęciem kuracji wystarczająco kryje lekarza.
Pod warunkiem, że lekarz wymagał podpisania oświadczenia. Bo są i tacy lekarze co odpuszczają wszystko i nie wymagają niczego. Moim zdaniem każdy powinien właśnie coś takiego podpisać, tak jak przed operacją. Jak nie przeczyta co podpisuje to już jego problem. Ale nie oszukujmy się - jak ktoś jest głupi to i tak postąpi głupio, nawet mimo uprzedzeń lekarza i czytania ulotek. Tyle, że na własne życzenie sobie zrobi pod górkę.
Stary 2015-05-02, 16:20   #4018
Margoza
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kalinolistek Pokaż wiadomość
Margoza - ja akurat chodze do babki. Najlepsze jest to, ze moge jej wyslac zdjecie tego testu mejlem i nawet nie musze go robic u niej w gabinecie. Bardzo powaznie do tego podchodze i nie mam zamiaru jej sciemniac ale przyznam, ze jest to odrobine absurdalne.
Tabletek nie chce zazywac, mialam dwa podejscia i bardzo zle sie po nich czulam.

Haha dobra ta dermatolog Przynajmniej ma do Ciebie pełne zaufanie i wie, że to napewno Twój test
Stary 2015-05-02, 16:23   #4019
meowww
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez q112233 Pokaż wiadomość
wow głupota niektórych ludzi nie zna granic. izotretynoina jeden z najbardziej teratogennych leków na świecie i do tego seks bez zabezpieczenia. Poczęcie dziecka w trakcie kuracji, krótki czas przed, lub zbyt mały czas często kończy się licznymi deformacjami płodu lub po prostu jego śmiercią. W stanach każda pacjentka musi się zarejestrować do programu iPLEDGE jak chce brać izo, bez tego nawet aptekarz nie wyda wam leku.
Wtracasz sie do dyskusji o ktorej nie masz pojecia, nikt tu nie pisze o seksie bez zabezpieczenia, ogarnij sie iPLEDGE jest dla dla ludzi, ktorzy nie potrafia myslec... Nawet w UK tego nie ma.
meowww jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-02, 16:25   #4020
q112233
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez meowww Pokaż wiadomość
Wtracasz sie do dyskusji o ktorej nie masz pojecia, nikt tu nie pisze o seksie bez zabezpieczenia, ogarnij sie iPLEDGE jest dla dla ludzi, ktorzy nie potrafia myslec... Nawet w UK tego nie ma.
nie jesteś zbyt inteligentna prawda? pisałem odnośnie tego, co napisała użytkowniczka Margoza.
q112233 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dermatologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości