|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3301 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie wrześniowe 2015 r. cz. V
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3302 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() I to tyle w tym temacie ![]() Edytowane przez malena1979 Czas edycji: 2015-05-11 o 11:00 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3303 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3304 |
Zadomowienie
|
No więc jak już napisałam, większość szkół NIE JEST przygotowana lokalowo.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3305 |
Rozeznanie
|
Co do posyłania wcześniej, ja sama myślałam, żeby to zrobić, jeśli dziecko będzie gotowe. Ale chodzi o to, żeby MIEĆ WYBÓR.
Bo może niektóre dzieci są gotowe, do tej pory też była możliwość, żeby posłać wcześniej, ale nie było przymusu. Jak patrzę po swojej podstawówce, to wiele dzieci nawet wieku 7 lat było średnio gotowych ![]() Jeśli dziecko jest bardzo rozwinięte, szkoła przyjazna, to czemu nie. Ale zmusi się do tego wiele dzieci, które nie będą sobie radziły, za szkodą dla reszty klasy. Potem nauczyciel musi wyrównywać poziom, co na ogół oznacza ciągnięcie w dół. W ogóle ja akurat jestem zwolenniczką tworzenia klas dla dzieci wyprzedzających program, ale zdaję sobie sprawę, że na poziomie podstawówki to jest średnio realne, bo zwiększa koszta, plus wymaga czasu ze strony nauczycieli. |
![]() ![]() |
![]() |
#3306 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale przelozenie dziecka z reki do reki i w ten sposob dokonac obrotu z plecow na brzuch, to tez nie zadna filozofia; zawsze mozna ja wytrzec, chociaz ja potrzeby nie widzialam. To ile recznikow sie moczy przy takim myciu na przewijaku i kapaniu w wanience. Cala kapiel noworodka ma trwac ok 5min (z uwagi ze jest meczaca), wiec uwazam ze nie lch przynajmniej przyjemnie ja spedzi. Niektorzy w zimie maja nieogrzewane mieszkania a latem musi pelna para klimatyzacja pracowac, wiec tak czy tak dziecko zmarznie. Wspolne kapiele, to nie idea, tylko czysta rutyna. Ale tu jest kultura chodzenia do lazni czy spedzania czasu w goracych zrodlach. Tu rowniez wszyscy sie kapia z dziecmi i jest to mega wygodne, przyjemne a ile zabawy przy tym. Ale oczywiscie kazdy robi, jak mu sie podoba |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3307 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 100% się podpisuję. Jestem pierwszy rok w przedszkolu, ale widzę jakie ogromne postępy zrobiła moja mała. Jak szła do przedszkola, to mało co mówiła, a w przedskszkolu to się prawie wcale nie odzywała i udawała, że nikogo w koło niej nie ma, nie odpowiadała na pytania. Minęła trochę czasu i teraz mówi jak najęta, pani to jej nie poznaje. Dziecko, które nie ma jeszcze 4 lat, zna niektóre literki, umie liczyć do 10, udaje, że pisze wiersze czy listy, albo, że się podpisuje. Przed nią jeszcze 2 lata i uważam, że da sobie później radę. Ale są dzieci, a szczególnie jedna dziewczynka, która jest bardzo cofnięta a to przez nadgorliwą mamusię i to wprost fanatycznie. Ona nawet chciała przychodzić z małą do przedszkola. Jak był dzień babci, to ta mała stała, nie śpiewała i nawet nie powtarzała ruchów które robiły inne dzieci. Oczywiście mamusia w pierwszym rzędzie zagadywała ją, a jak wychowawczyni poprosiła, aby nie przeszkadzała i przeszła dalej, bo dziecko nie może się skupić, to się obraziła i popłakała. Na szczęście jej mąż jest w miarę i sprowadza ją do pionu. Ona to tłumaczy, że się długo starali i takie wyczekane, ale czy to na prawdę upoważnia ją do robienia z dziecka kaleki? A znam takie dziewczyny, które w dorosłym życiu czekały na powrót mamy z pracy bo nie potrafiły sobie chleba ukroić a jak nie to kanapkę robiła im młodsza siostra. To jest na prawdę straszne. A później rodzice się dziwią, czemu inne dzieci smieją się z mojego ![]() ---------- Dopisano o 11:52 ---------- Poprzedni post napisano o 11:49 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3308 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bardzk ciekawa wypowiedz i mimo braku przygotowania pedagogicznego zgadzam sie, zwlaszcza z druga czescia. Male dzieci sa bardzo plastyczne i od najmlodszych stosownie do ich wieku mozna wymagac i uczyc przez zabawe. Chociaz sa i lrzegievia w druga strone - u mnie popularne sa szkolki przygotowawcze do przedszkola, do krorych przyjmowane sa dzieci od... 1miesiaca!!! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3309 |
Rozeznanie
|
Tu akurat się zgodzę. Też uważam, ze przedszkole rozwija. No kiedyś był obowiązek zerówki, ale faktycznie mogliby to wprowadzić wcześniej, może dla 5-latków. Plus żeby, np. dać furtkę rodzicom, którzy chcą uczyć w domu wprowadzić jakieś testy (nie ABCD, opisówki prowadzone przez nauczyciela).
|
![]() ![]() |
![]() |
#3310 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Mój siostrzeniec poszedł wcześniej do szkoły i jest najlepszy w klasie ale fakt rodzice dużo pracują z nim w domu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3311 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Wiem, że wspólne kąpiele w Japonii to część kultury i dlatego podchodzi się do tego inaczej, mnie to jednak nie przekonuje. Wybacz, ale jeśli ktoś ma nieogrzewane mieszkanie, to dziecko i tak zmarznie podczas kąpieli, niezależnie od metody, zatem nie popadajmy w skrajności. P.S. Moczy się cały jeden ręcznik ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3312 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale jak widzę, że zgadzamy się, co do tego, że ustawa jest źle przygotowana. No i do roli rodziców w tym wszystkim ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3313 |
Raczkowanie
|
Byłąm w Lidlu i jestem zadowolona z zakupów. Kupiłam biustonosz 85D miseczka jest spora i bardzo milutki w dotyku ( szaro-fioletowy) ładnie podtrzymuje piersi. Myślę że do karmienia będzie super nawet jeśli na początku trochę za mały (pierwsze dni kiedy jest nawał pokarmu) to jak się wszystko unormuje będzie ok Ja polecam. I kupiłam leginsy ale nie ciążowe tylko takie w kolano normalne Wzięłam rozmiar większe niż normalnie noszę i też są fajne i milutkie.
A body ogólnie mają sporą rozmiarówkę i nie brałam bo tych najmniejszych u nas nie było już. |
![]() ![]() |
![]() |
#3314 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie, nie jest najlepsza. Chce Ci tak samo jak Ty mnie pokazac, ze jak najbardziej mozliwe. Moze mnie sie Twoja metoda kiedys przyda, albo Tobie moja, kto wie? Na wspolna kapiel tez Cie namawiac nie bede ;-) Dlaczego mialoby zmarznac? Rozbierasz, natychmiast do wanienki, w ktorej jest oprocz glowki caly czas zanurzone, wlosy od razu po umyciu wycierasz z nadmiaru wody, po kapieli natychmiast owijasz w recznik, ktory ja jeszcze dodatkowo grzalam swoim cialem, kapiesz w dzien, zeby cieplej bylo. To ten na ktorym lezy na przewijaku pozniej uzywasz do wytarcia, tak? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3315 | ||||||||
Zakorzenienie
|
Wszystkiego najlepszego dla jubilatek i solenizantek!!!
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Nie wiem jak inni rodzice, ale patrzę po swoich, gdzie moja mama jest nauczycielką i nigdy nas nie chroniła przed szkołą, a wręcz odwrotnie ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ja bym nie zwracała ![]() Jakoś mi niedobrze, zjadłam dwa serki małe i banana i mnie gania ![]()
![]() |
#3316 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do rodziców to można książki pisać ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3317 | |
Zakorzenienie
|
Mamusie wrześniowe 2015 r. cz. V
Cytat:
A ile Twoje wazy? Bo mamy ten sam termin ;-) w dodatku z pomiarow wyszla nieco mniejsza niz przewiduje sam termin |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3318 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
U mnie brat mlodszy o wiele zywszy ;-) ale juz u tz nie bardzo |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3319 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pamietam jak moje kolezanki zawsze przy kapieli sie dziwily, ze dziecko placze. Latwo rozwiazaly ten problem, wlasnie nie dopuszczajac do marzniecia. I dla mnie to jest koszmar, bo nie po to sie kapie, zeby wacikami myc na przewijaku. A co i jak robic bedziecie, to juz nie moj problem |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3320 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3321 |
Wtajemniczenie
|
hej dziewczyny
![]() czy można suszyć ubranka dla maluszka na dworze?
#3322 |
Zadomowienie
|
A czemu by nie ? ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
#3323 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]()
![]() |
#3324 |
Wtajemniczenie
|
A w jakimś artykule czytałam na necie, że robaki, ze coś tam, dymy, ch***e, muje, dzikie węże... więc sobie myślę - się zapytam...
![]() ale jak widzę to słonko i te prześcieradełka, kocyki i rożki które właśnie piorę i że miałabym je kisić w domu na suszarce to aż serce pęka ![]()
#3325 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja wzielam tez termometr, i 2 x bodziaki z długim i spodenki jedne male drugie wieksze. To jedyne różowe rzeczy jakie ma moja córcia ![]() Ale ta Twoja kiecka w kwiatyyyyy....
![]() |
#3326 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Hmm w domu też sa bakterie, dlatego zaleca się prasowanie ciuszków, żeby je odkazić. Jeżeli nie mieszkasz przy jakiejś ruchliwej drodze to myślę, że nie ma się czymś martwić ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#3327 |
Wtajemniczenie
|
Tak pokazujecie, że się wybiorę do Lidla po pracy o ile coś jeszcze będzie to wezmę :P...
![]() |
#3328 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3329 |
Wtajemniczenie
|
Jak tak patrze na wasze zakupy w Lidlu to stwierdzam, ze to tez tu było. Ludzie tak się na to nie rzucali. 2 x połspiochy były za 4e ( ok.16zl). W tej samej cenie mozna kupić w Holandii np. W h&m.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3330 |
Zakorzenienie
|
Wróciłam z Lidla - dorwałam legginsy M (ostatnie, zostały same S) i top biały, ostatni
![]() Idę coś zjeść bo "jadę" na gruszce od rana. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:14.