![]() |
#1 |
BAN stały
|
![]() Wybory prezydenckie 2015. Wrażenia ?
Co sądzicie o wyborach prezydenckich ? Wasze wrażenia ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Wybory prezydenckie 2015. Wrażenia ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Nic nowego, chociaż przyznam szczerze, że zdziwiło mnie trzecie miejsce Kukiza. Facet w którego nikt nie wierzył wysoko zaszedł w tych wyborach i moim zdaniem to znak (choć nie będę oryginalna), że w końcu Polacy zaczynają się budzić i chcą zmian na scenie politycznej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
niby tego się spodziewałam, a z drugiej strony jednak rozczarowanie i niesmak jest
![]() wysokie poparcie Kukiza też mnie zadziwiło, niby rozumiem ten mechanizm - media przedstawiają gościa jako antysystemowca, on sam nie jest specjalnie radykalny, więc zyskuje duże poparcie ludzi niezadowolonych z obecnej sytuacji, bo jest przystępny w odbiorze, jego komunikaty są raczej proste - aaaale on nie ma konkretnego programu wyborczego oprócz tych nieszczęsnych jowów, więc nie wiadomo do końca czego się po nim spodziewać (nie chcę głosić teorii spiskowych, ale mam w głowie raczej czarne scenariusze). z drugiej strony nie wydaje mi się, żeby Kukiz zabrał głosy Braunowi/JKM/Wilkowi/Kowalskiemu, to chyba nie ten elektorat. tak czy inaczej ciekawe, co się jesienią zadzieje... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Wybory sa w trakcie, bedzie druga tura. Nie ma co dzielic skory na niedzwiedziu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Ja jestem pod wrażeniem tego, jak wciąż wielu ludzi głosuje na Komorowskiego.
![]() Wg mnie nie było żadnego poważnego kandydata, więc pozostało mi zagłosować jedynie przeciwko Komorowskiemu. Z bUlem serca, bo Duda to jedynie mniejsze zło. Ale to już wiadomo. ![]()
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
BAN stały
|
Ogólnie nie jestem zaskoczony. Komor i Duda wiadomo, że będą mieli sporo bo część ludzi głosuje tylko na podstawie sondaży. Ci co nie lubię PO na PIS a Ci co nie lubią Pis na PO.
Wynik był mała niespodzianką aczkolwiek już od jakiegoś czasu słyszałem, że elektorat antysystemowy skupi się na tym który będzie miał największe poparcie w sondażach. Do tego zebrał jeszcze trochę głosów lewaków i centrowców wiec zyskał te 20 procent. Zależnie od tego co teraz zrobi zmienią się wyniki na jesieni. 1. opcja. Okaże się gospodarczym lewakiem i zabierze trochę głosów establiszmentowi. 2. Okaże się gospodarczo bardziej na prawo ale wystartuje z osobnych list, zgarnie trochę głosów z każdej z partii anty. Nikt nie wejdzie do sejmu. 3. Spiknie się z KORWIN i przy dobrych wiatrach będą 3 siłą w sejmie a wtedy już z górki by dać ministerstwa świniom w zamian za kilka ustaw gospodarczo wolnorynkowych. 4. POPIS wprowadzi Jowy i mamy system dwupartyjny. Bardzo pozytywnie zaskoczył mnie Marian Kowalski. Ogólnie nie przepadam za RN bo mają tam lewakowych nacjonalistów ale facet był naprawdę konkretny i według mnie najlepiej wypadł w debacie. Braun uzyskał niezły wynik zważywszy na to, że sprawiał wrażenie ultrakatolika a ludzi w ogóle go nie znali. Ogórek ? Dziwnym trafem na Korwina głosowało więcej kobiet niż na nią. Jarubas ? Pfff ![]() Korwin ? Kampania świetna, spora część elektoratu (moich znajomych) głosowała na Kukiza, zebrał najwięcej pieniędzy, miał najwięcej spotkań, przebył najwięcej km a na jego wiecach było najwięcej ludzi. Gdyby nie to być może osiągnąłby około 7-10 procent. Dało by to trochę lepszy start w parlamentarnych ale nie tak wiele brakowało by to Kukiz był w drugiej turze zamiast Bula. Więc nie uważam tego za katastrofę. Wniosek. Teraz wszystko zależy od Kukiza. Jeżeli JKM nie da się podpuszczać przez dziennikarzy i będzie ukrócał głupie gadki a skupiał się na gospodarce a poza nim zobaczymy więcej Berkowicza i Wiplera. W każdym razie nie sądzę by Kukiz otrzymał drugą szansę na prezydenta. Zależnie od tego po jakiej stronie się ujawni straci jednych bądź drugich. Bo teraz jego dobry wynik oparł się na tym, że miał dwa poglądy (niezły na Ukrainę oraz te przeklęte Jowy). Co do drugiej tury. Jak mam wybierać miedzy złem a złem to wolę nie wybierać wcale. Edytowane przez DopplegangerEddarda Czas edycji: 2015-05-12 o 13:02 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Jest temat na plotkowym.
Moje wrażenia ok - bez problemu dopisałam się do spisu wyborców w gminie, w której mieszkam, zajęło mi to 5 minut. Pani napisała mi na kartce gdzie jest moja komisja. W komisji byli sami młodzi chłopcy, chyba licealiści? ale szybko znaleźli mnie w spisie i wydali kartę ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
1. Ładnie się wyslawia, jest dobrym graczem politycznym, elokwentnym, eleganckim i mówi tak, jak powinien mówić polityk - choćby obaj z Bulem mieli być takim samym złem dla Polski, to może przynajmniej nie kompromitował by nas tak mocno na światowej scenie politycznej. A przecież prezydent to również figura pełniąca funkcję reprezentacyjną. 2. Wolę opcję prezydent i rząd z opozycji, niż prezydent z partii rządzącej. Wtedy jednak wszelkie durne pomysły mają trochę utrudnione wejście w życie, bo jedni drugich hamują [w sumie dobre pomysły też, ale znając rządzących tych zawsze jest znacznie mniej]. Więc nie głosuję za Bulem, bo dla mnie nie spełnia on nawet podstawowych wymagań odnośnie prezydenta [nie jest reprezentacyjny, wali gafy, nie umie się zachować, a więkość kadencji praktycznie nie istnieje - ukrywali go żeby nic nie odwalił, czy co?]. Unikane debat - strzał w kolano, jak polityk może bać się dyskusji? [zwłaszcza takiej rozpisanej na kartce, gdzie nikt mu pytań znienacka nie zada]. Po ogłoszeniu wyników - obietnice, kłamstwa, nagłe góry złota jakie on nam da w następnej kadencji - żałosne, odebrały mi chyba resztkę poparcia jaką mogłam go obdarzyć. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
BAN stały
|
podwójnie wysłało.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
a z kolei po Kukizie spodziewam się, że będzie lawirował gdzieś pomiędzy oczekiwaniami prawicy a lewicy, żeby zadowolić każdego i nikogo jednocześnie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
W moją cichą spokojną dzielnicę kampania nie dotarła. Nie było ani jednego plakatu czy ulotki.
Została za to złamana cisza wyborcza i na trasie kościół-lokal wyborczy pojawił się spory baner (nie sposób go było przeoczyć) jednego z kandydatów i wisiał sobie całą niedzielę. U mnie też w komisji sami młodzi chłopcy. Pierwszy raz czujne oko członka komisji śledziło moją kartę do głosowania, to znaczy to, co z nią robię. Wysoki wynik Kukiza mnie nie zaskoczył. Ciekawie zapowiada się druga tura, bo trudno stwierdzić jednoznacznie jaki jest elektorat Kukiza i na kogo przekieruje swoje głosy. A może zostanie w domu i wtedy decydujące będą głosy zwolenników innych kandydatów. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Konto usunięte
|
Kampania była nudna. Całość w sumie była do przewidzenia, myślałam jednak, że Korwin będzie miał większe poparcie. Niestety Kukiz zabrał mu głosy.
Szczerze mówiąc zaczyna mnie lekko przerażać "efekt Kukiza". Niby nie chciał być politykiem, a chce wejść do sejmu. Ludzie głosują za nim na hurra, tymczasem koleś nawet programu politycznego nie ma. Wejdzie do sejmu, zakoleguje się z PiSem, wprowadzą JOWy i skończy się możliwość jakiejkolwiek roszady, bo zostaną dwie partie. Moim zdaniem jego wyborcy strzelają sobie w kolano ![]() ![]() Kilka dni przed wyborami było już dla mnie oczywiste, że w tej turze wygra Duda. Wiele osób, z którymi rozmawiałam, postanowiło na niego zagłosować. W lokalu wyborczym też widziałam, że ludzie stawiali przy nim krzyżyk, a niby jestem z Polski A. Założę się, że teraz wygra. Komorowski sam sobie zawalił. Chyba wyszedł z założenia, że skoro wcześniej miał tak wysokie poparcie, to nie musi się specjalnie wysilać. Brak udziału w debacie to był duży błąd. A Braun miał śmieszne plakaty u mnie na mieście. Jak to wczoraj zobaczyłam, to aż sobie zerwałam i wzięłam do domu na pamiątkę ![]() Cytuję: Cytat:
Edytowane przez ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee Czas edycji: 2015-05-12 o 14:39 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Konto usunięte
|
Jest już taki temat: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=796481
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Wredny kotecek
|
Wygrał pis bo ludziom znudziło się siedzieć w gownie po pas. Wolą po uszy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Konto usunięte
|
Noane, a wprzypadku KOmoro cię nie denerwuje ,że zawsze był za JOW i referendum
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
Wrażenia dosyć zabawne, bo przenieśli nam lokal wyborczy i dostanie się do nowego było zupełnie jak gra w podchody. Od samej ulicy, po piętro ratusza, podążać za strzałkami.
![]() A poważniej, polityka jest dla mnie czymś niewiarygodnie irytującym - to wszystko, co robią media, te głupoty, które mówią politycy. I ci ludzie, którzy wydają się nic sensownego nie robić, a którzy od lat z jakichś tajemniczych powodów zdobywają tak wiele głosów. Gorszego prezydenta od Komorowskiego chyba nie umiem sobie wyobrazić - więc myślę, że zagłosuję na przeciwnika. I za parę lat okaże się czy rzeczywiście gorzej być nie może. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Wredny kotecek
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Jaro to inna sprawa ![]() Edytowane przez 201605301111 Czas edycji: 2015-05-12 o 20:32 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ale myślę, że naprawdę przyda się jakaś zmiana, ktoś inny, tak aby ludzie nie zasiedzieli się na stanowiskach, gdy nie ma żadnego racjonalnego powodu, by je zajmowali. Niech będzie jakikolwiek ruch. Bo przyglądając się Komorowskiemu widzę, że facet zdecydowanie się zasiedział i wydaje się jakiś taki niewiarygodnie zadufany w sobie. Nie mówiąc o słabej prezencji, braku zdolności do przemówień czy reprezentowania kraju zagranicą. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Konto usunięte
|
Komorowski to kiepski polityk, o Dudzie po raz pierwszy usłyszałam, kiedy PiS podał imię swojego kandydata i podobnie jak wielu innych pomyslałam o innym Dudzie. To polityk z trzeciej ligi, nie zapowiada się by miał być samodzielny i pozytywnie wypada jedynie w porównaniu z Bronkiem, bo jak na prawnika to z elokwencją i charyzmą u niego słabo, na debacie sypał wyuczonymi formułkami o trochę mnie to zraziło. Ale i tak wolę jego niż Bredzisława, zwłaszcza po tych alcjach które teraz odwala.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Konto usunięte
|
Ogólne wrażenia mam takie, że ludzie bez zainteresowania polityką nagle rzucili się do wyrażania owczych poglądów na fejsie, jeszcze nigdy nie widziałam tego na taką skalę (oczywiście wśród moich znajomych).
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Marszałkini II RP
|
Bałam się, że Komorowski wygra już w I turze, ale na szczęście nie. Zaskoczenie na plus jeśli chodzi o wynik Dudy i Kukiza.
A tak w ogóle to Kukiz zaprosił Dudę i Komorowskiego na debatę, którą sam ma poprowadzić. Duda już się zgodził. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Marszałkini II RP
|
Komor jest żałosny z tą swoją hiperaktywnością dopiero teraz i tym, że niby zawsze był za JOWami. Mam nadzieję, że ludzie mają dobrą pamięć i nie zagłosują na niego.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:49.