|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3751 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Mamusie wrześniowe 2015 r. cz. V
|
|
|
|
#3752 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Licza sie pierwsze ruchy, jesli jestes pewna, ze "smyranie" nimi bylo to o nich powiedz. U mnie lekarz daty nie zapisywal, tylko w okresie, kiedy potencjalnie powinnam zaczac czuc, pytal czy to juz |
|
|
|
|
#3753 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() jezeli czujesz,ze to TEN wózek-kupuj. a masz możliwosc zobaczenia i obczajenia go osobiscie? ---------- Dopisano o 16:04 ---------- Poprzedni post napisano o 16:02 ---------- Elcia88 mnie się lekarz nie pyta o ruchliwośc malucha ale tak jak truskawa Ci napisała od 24 czy 25 tc. |
|
|
|
|
#3754 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Albo idz do jakiegoś sklepu ciązowego, poprzymierzaj w czym Ci ładnie, jaki krój pasuje i potem szukaj takiej na allegro A bardzo możliwe. Teraz już nie pamiętam. W każdym razie chyba wnioski na nowy rok zasiłkowy składało się od września, wieć bardzo możliwe że od listopada ![]() Cytat:
A wydaje mi się, że nie warto wybierać od razu kolejnych 2 dni opieki na dziecko, bo jeszcze nie raz będziesz potrzebowała, żeby mąż podjechał z Tobą i córką do lekarza (szczepienia, bioderka, itd). Cytat:
|
|||
|
|
|
#3755 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Często widzę na dworze mamy z wozkami na 3 kółkach. |
|
|
|
|
#3756 |
|
Wtajemniczenie
|
bo wszyscy pytają czy zapisałam termin gdy poczułam pierwsze ruchy, ana początku nie widziałam czy to co czuje to ruchy dziecka czy jelit potem z czasem zaczełam to odrózniac ale terminu dokładnie nie pamietam bo na początku nie były one jakoś często.
|
#3757 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
14 dni opieki od lekarza na żonę. 14 dni ojcowskiego. 2 dni okolicznościowy z okazji urodzenia się dziecka. A te kolejne 2 to skąd? ![]() Mój mąż weźmie ten urlop ojcowski i okolicznościowy, ale z opieką gorzej. On ma na umowie dużo niższą stawkę, i jak chodzi na L4 to mu płacą grosze.
|
|
#3758 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Wiele osób go ma i chwali, więc pewnie jest ok ![]() Cytat:
Mój każe liczyć ruchy od chyba 28 tc, przy pierwszej ciąży dał mi na tym etapie kartę ruchów płodu wg metody cardiff. Na razie podobno jeszcze za wcześnie na obserwację ruchów. Ach, odpaliłam sobie płytę z ćwiczeniami ciążowymi, trochę sie poruszałam i od razu mi lepiej Nie wiem czy to wina płyty czy laptop mi się psuje, ale płyta chodziła tak głośno jakby normalnie zaraz miał laptop odlecieć jak helikopter ![]() ---------- Dopisano o 15:14 ---------- Poprzedni post napisano o 15:12 ---------- oczarowana, uśmiałam się z Twojego usg, córcia ma charakterek ![]() u mnie tez kopniaki ostre szły, ale nie takie zawzięte prosto w głowicę ![]() Jejku już 700 g... Ale duża dziewuszka
|
||
|
|
|
#3759 |
|
Zakorzenienie
|
owieczko wiesz cos moze o komorkach macierzystych i mleku matki? Bo ostatnio, gdzies mi sie taka informacja przewinela i chrtnie wiecej poczytalabym
|
|
|
|
#3760 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
A wydaje mi się, że nie warto wybierać od razu kolejnych 2 dni opieki na dziecko, bo jeszcze nie raz będziesz potrzebowała, żeby mąż podjechał z Tobą i córką do lekarza (szczepienia, bioderka, itd). Też uwielbiam stamtąd ubranka Ale ja absolutnie nie chcę, żeby tż brał od razu wszystkie dni urlopu, jakie mu tylko przysługują! Ale chciałabym żeby był z nami pierwsze 3 tygodnie i pomyślałam sobie, że mógłby wykorzystać ten urlop na mnie, przynajmniej częściowo, jakby tak się dało, nie brałby wtedy swojego urlopu. No ale jeszcze zobaczymy a te dni opieki na dziecko to w końcu 2 czy ile w ciągu roku? Bo zakładam, że tu się rok kalendarzowy liczy?
|
|
#3761 |
|
Wtajemniczenie
|
w sumie to jeszcze nie pytała ale tak chciałam sie przygotowac na jutrzejszą wizyte w razie jakby zapytał.
|
#3762 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Babka pisząc ten artykuł podpiera się badaniami, więc jest chyba dosyć wiarygodny. Ale pewnie owieczka będzie miała jakieś bardziej profesjonalne źródło
|
|
|
|
|
#3763 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale ja absolutnie nie chcę, żeby tż brał od razu wszystkie dni urlopu, jakie mu tylko przysługują! Ale chciałabym żeby był z nami pierwsze 3 tygodnie i pomyślałam sobie, że mógłby wykorzystać ten urlop na mnie, przynajmniej częściowo, jakby tak się dało, nie brałby wtedy swojego urlopu. No ale jeszcze zobaczymy a te dni opieki na dziecko to w końcu 2 czy ile w ciągu roku? Bo zakładam, że tu się rok kalendarzowy liczy? [/QUOTE]Nie ma czego podziwiac; u nas jest odwrotnie - tz beze mnie jest jak bez reki ;-) ---------- Dopisano o 16:22 ---------- Poprzedni post napisano o 16:21 ---------- Cytat:
To tez czytalam. I cos chyba na stronie Medeli, tylko tak sie zastanawiam, czy wlasnie tych mlecznych macierzystych nie mozna byloby pobrac i jakiego one sa typu? |
||
|
|
|
#3764 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
)
|
|
|
|
|
#3765 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() a zapomniałam napisać,ze moja córa w w pewnym momencie pokazała fakolca,co prawda palcem wskazującym-jak to zazwyczaj dzieciaki pokazują bo im łatwiej ale to był taki wyraźny gest,który zauważył lekarz i powiedział co dzidek pokazuje i ostrzega nas tym:"nu nu nu ,przestancie mnie zboczency podglądać"nie wiem po kim Mała jest taka niegrzeczna |
|
|
|
|
#3766 | |
|
Rozeznanie
|
Panna Izabela, przysługują 2 dni urlopu okolicznościowego z tytułu urodzenia dziecka (w rozporządzeniu nie ma terminu do kiedy nalezy te dni wykorzystać, ale zasadą jest, że raczej są wykorzystywane na potrzeby dziecka - rejestracja w usc, odebranie ze szpitala, wizyta u lekarza, itd., a nie po roku czy dwóch
![]() Meneq, też mnie to zastanowiło jak zaczęłyście pisać o krwi pępowinowej, ale zupełnie się na tym nie znam, nie wiem czy były robione jakieś badania, więc się nie wypowiem niestety. Ale niesamowite jest to mleko ssaków, naprawdę to co wymyśliła matka natura to majstersztyk ---------- Dopisano o 15:35 ---------- Poprzedni post napisano o 15:34 ---------- Cytat:
Akurat lekarz to uchwycił na zdjęciu. Śmiał się, że ma już dosyć i dajemy mu spokój ![]() Charaktery od samego początku
|
|
|
|
|
#3767 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Według tej strony, to 2 dni w ciągu roku na dziecko do 14 rż. http://dzieciok.pl/dlugi-urlop-dla-m...lnego,126.html Cytat:
Ale to z jednej str fajne jest, bo czujesz się potrzebna, niezbędna i niezastąpiona dzięki temu ![]() ---------- Dopisano o 16:39 ---------- Poprzedni post napisano o 16:36 ---------- Cytat:
|
|
#3768 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Byłam w Mopr-ze, już wiem co mam dostarczyć, tylko teraz nie wiem do końca jak to rozegrać. Mieszkamy z rodzicami i chcą też dochód rodziców, wiecie, żeby zwalić opienę i pomoc na nich. Łudzę się, że może u ojca była strata, bo to się liczy tylko dochód z ostatniego miesiąca. No i stresuje mnie ewentualne spotkanie, bo będzie chciała porozmawiać z rodzicem, mam nadzieje, ze się uda spotkać w urzędzie a nie w domu. Moi rodzice mają ładny dom i nie chce, zeby to wpłynęło na decyzję, bo to nie jest moje, a rodzice nas finansowo nie wspomagają, tzn pieniędzy nam nie dają, jedynie nie płacimy za rachunki. Muszę sklecić jakieś dobre podanie i teściowa ma koleżankę w branży i ma się dowiedzieć, co moja mama ma mówić, żeby było dobrze. Chyba też wezmę poproszę babcię, żeby mi takie pismo napisała,że tata ją wspomaga finansowo, np daje na opłatę mediów, żeby mieć jakąś podkładkę, dlaczego nie będą nam dokładać. Oj, nawet jakby mi za wyżywienie w przedszkolu zapłacili to już super
|
|
|
#3769 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A do rodzących już mam pytanie: czy codziennie jak jest obchód to trzeba pokazywać jak się tam goi? I, że jak mam to zrobić na sali przy innych? I się pokazywać taka pokrwawiona? Nie kumam?!
|
|
#3770 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#3771 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
i to nic, że na salę wchodzili odwiedzający do innych mam
|
|
#3772 |
|
Zakorzenienie
|
Poćwiczyłam 15 minut bo się ostatnio zrobiłam jakaś zastana
a w niedzielę jadę na całodzienną wycieczkę do Pragi z ludźmi z pracy, mam nadzieję, że podołam.
|
#3773 |
|
Zadomowienie
|
Aaa zajrzałam dziś do sklepu Textil Market - jest ich mnóstwo w całej Polsce, a tam masa wieszaków z rzeczami dla noworodków, wszystko 100% bawełna, a ceny niższe niż w sklepie internetowym (cuda nawet po 9,90). Był piękny rampers różowy z brązowymi groszkami ale z krótkim rękawem
Czekam na pensję i śmigamy z babcią na duże zakupy (ale nie tylko tam)
|
#3774 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka
|
|
#3775 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#3776 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
BArdziej chodzi o to, żeby chodzić bez majtek. A odwiedzajacy to kwestia szpitala, w większoscci nie mają wstępu na sale. Są tego plusy i minusy. Niestety, ludzie nie mają umiaru i przyłażą tabunami i jeszcze dzieci przyprowadzają, co jest najgorsze
|
|
|
#3777 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie miałam jeszcze dzieci, to się nie interesowałam ile czego przysługuje, widziałam tylko na stronie, na której tu podawałam. Przydałaby mi się taka rozpiska ile wolnego z jakiej racji tż może brać, muszę czegoś poszukać w necie, żeby mieć sprawdzone info A nie orientujecie się, czy przysługuje to wolne na dziecko, to l4, skoro ja siedzę w domu i nie pracuję? Bo tak logicznie patrząc, to dziecko opiekę przecież ma Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka
|
|
#3778 |
|
Zakorzenienie
|
Kuźwa! Tak gdzieś wsadziłam pita, że nie mogę znaleźć
|
|
#3779 | |||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
mam nadzieję, że się wszystko uda po waszej myśli ![]() Cytat:
Cytat:
Kazali raczej odpoczywać i nabierać sił. Wiadomo, że do dziecka się wstaje, zajmuje, ponosi jak trzeba. Do łazienki się idzie, a tak to gdzie wam zalecali chodzenie? Po korytarzu z dzieckiem w tym łóżeczku?Cytat:
Przepiękne miasto, zazdroszczę Jak nie dasz rady to odpoczniesz gdzieś w kawiarni i potem dołączysz w razie co ![]() ---------- Dopisano o 17:03 ---------- Poprzedni post napisano o 16:59 ---------- Cytat:
Jak ktoś był z odwiedzających na sali, to wiadomo, że się jest przykrytym. Zresztą ja w ogóle właściwie nie wietrzyłam rany, tak żeby leżeć z bożenką na wierzchu. Zazwyczaj miałam majtki i te wielki podpaski, czasem je ściągałam niżej trochę jak leżałam. Często się podmywałam, prysznic brałam min. 2 razy dziennie. A u was dzieci mogą wchodzić na oddział? Na Staszica poniżej 14 r.z. nie wpuszczali. |
|||||
|
|
|
#3780 |
|
Zadomowienie
|
U mnie na obchodzi zagladali między nozki zawsze, u opieprzali za to ze miałam majty miałam to w nosie nie będę chodziła z wkładem między nogami bez zabezpieczenia!
I powiedziałam ze i tak będę chodziła i tyle. Byłam na badaniu dziecię zdrowe, duże 22 tydzień 585 g żywej wagi fifolek nie znikł, ale znów schudłam 2 kg które przybrałam, wiec znów jestem 5 kg na minusie, lekarz mówi ze pewnie i stres ślubny wiec mogło tak się zdazyc. Najważniejsze że dziecko rośnie i jest całkiem pokaźne
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:42.

Cudownie by było, nie musiałby brać swojego urlopu i by mu przeszły dni na następny rok 
formalnie żona swojego męża 14.07.2012

,przestancie mnie zboczency podglądać"

Czekam na pensję i śmigamy z babcią na duże zakupy
Nie miałam jeszcze dzieci, to się nie interesowałam ile czego przysługuje, widziałam tylko na stronie, na której tu podawałam. Przydałaby mi się taka rozpiska ile wolnego z jakiej racji tż może brać, muszę czegoś poszukać w necie, żeby mieć sprawdzone info