Mamusie wrześniowe 2015 r. cz. V - Strona 126 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-05-13, 16:02   #3751
truskafffka91
Wtajemniczenie

Dot.: Mamusie wrześniowe 2015 r. cz. V

Cytat:
Napisane przez elcia88 Pokaż wiadomość
dziewczyny powiedzcie mi jaki termin ruchów zapisywałyscie do podania lekarzowi bo nie wiem czy ruchami można nazwać te pierwsze smyrania czy dopiero teraz jak juz są wyczuwalne na zewnatrz???
Chyba od 25 TC ( chociaż slyszałam, ze od 28tc)
truskafffka91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-13, 16:04   #3752
meneq
Zakorzenienie

Cytat:
dziewczyny powiedzcie mi jaki termin ruchów zapisywałyscie do podania lekarzowi bo nie wiem czy ruchami można nazwać te pierwsze smyrania czy dopiero teraz jak juz są wyczuwalne na zewnatrz???

Licza sie pierwsze ruchy, jesli jestes pewna, ze "smyranie" nimi bylo to o nich powiedz. U mnie lekarz daty nie zapisywal, tylko w okresie, kiedy potencjalnie powinnam zaczac czuc, pytal czy to juz
meneq jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-13, 16:04   #3753
oczarowana
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez truskafffka91 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, co myslicie o wózku Quinny? Mam okazje kupić ( za tanie pieniądze) 3w1.
spacerówki bym się nie bała na trzech kołach ale gondola nie wygląda na nich stabilnie-ale to moje zdanie
jezeli czujesz,ze to TEN wózek-kupuj. a masz możliwosc zobaczenia i obczajenia go osobiscie?

---------- Dopisano o 16:04 ---------- Poprzedni post napisano o 16:02 ----------

Cytat:
Chyba od 25 TC ( chociaż slyszałam, ze od 28tc)
Elcia88 mnie się lekarz nie pyta o ruchliwośc malucha ale tak jak truskawa Ci napisała od 24 czy 25 tc.
oczarowana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-13, 16:04   #3754
grita
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez aakkzzii Pokaż wiadomość
ta kiecka jest paskudna !!!
wyglądam w niej jak pastuszka
jeszcze mi owiec brakuje i zielonego badylka.
haha, pewnie nie jest tak źle! przymierz na spokojnie w domu, może rozmiar za duży wzięłaś?
Albo idz do jakiegoś sklepu ciązowego, poprzymierzaj w czym Ci ładnie, jaki krój pasuje i potem szukaj takiej na allegro

Cytat:
Napisane przez Panna Izabela Pokaż wiadomość
A nie od listopada do listopada przypadkiem?
A bardzo możliwe. Teraz już nie pamiętam. W każdym razie chyba wnioski na nowy rok zasiłkowy składało się od września, wieć bardzo możliwe że od listopada

Cytat:
Dziewczyny, a czy Wasi tż będą brali ten urlop opiekuńczy na żonę?? Z tego, co czytam, to przysługuje 14 dni. Ale by tż miał urlopu 14 na żonę, 14 na dziecko, 2 na dziecko i jeszcze 2 na dziecko Cudownie by było, nie musiałby brać swojego urlopu i by mu przeszły dni na następny rok
Mój nie brał, ale i nie było podstaw, żeby wypisać na mnie l4. w szpitalu z Młodą byłam tydzień, doszłam już do siebie całkiem. wział 2 dni okolicznościowego jak wyszłam ze szpitala, a jakiś czas później 2 tyg urlopu. 2 tyg ojcowskiego wział chyba pół roku później.
A wydaje mi się, że nie warto wybierać od razu kolejnych 2 dni opieki na dziecko, bo jeszcze nie raz będziesz potrzebowała, żeby mąż podjechał z Tobą i córką do lekarza (szczepienia, bioderka, itd).

Cytat:
Napisane przez AaaMarta Pokaż wiadomość
Byłam właśnie w kappahlu na dziale dziecięcym. Podoba mi się tam dosłownie wszystko !

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Też uwielbiam stamtąd ubranka
grita jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-13, 16:05   #3755
truskafffka91
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez oczarowana Pokaż wiadomość
spacerówki bym się nie bała na trzech kołach ale gondola nie wygląda na nich stabilnie-ale to moje zdanie
jezeli czujesz,ze to TEN wózek-kupuj. a masz możliwosc zobaczenia i obczajenia go osobiscie?
No właśnie ciężko, ale sadze, ze jakbym się zdecydowala to bym pojechała. ( wózek kolorystycznie podoba mi się).

Często widzę na dworze mamy z wozkami na 3 kółkach.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 1431525910735.jpg (53,6 KB, 15 załadowań)
truskafffka91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-13, 16:10   #3756
elcia88
Wtajemniczenie

Cytat:

Elcia88 mnie się lekarz nie pyta o ruchliwośc malucha ale tak jak truskawa Ci napisała od 24 czy 25 tc.
bo wszyscy pytają czy zapisałam termin gdy poczułam pierwsze ruchy, ana początku nie widziałam czy to co czuje to ruchy dziecka czy jelit potem z czasem zaczełam to odrózniac ale terminu dokładnie nie pamietam bo na początku nie były one jakoś często.
elcia88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-13, 16:14   #3757
ridja devojka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez misiskuku Pokaż wiadomość
w szpitalu będą Cię gonić, żebyś wietrzyła krocze więc spodenki się nie przydadzą najlepiej żebyś leżała z pipką na wierzchu
Cytat:
Napisane przez aakkzzii Pokaż wiadomość
czyli takie koszule to chyba ze 4 trzeba - 2 na poród- 2 na pobyt w szpitalu.
choć nie powiem wolę spodnie niż koszulę już po porodzie na pobyt czy trzeba te koszule ?
no dobra ewentualnie założe sobie majtko spodenki
No dobra, ale po porodzie nadal trzeba mieć koszulę? Nie mogę mieć luźnych spodni i bluzki? Nie znoszę koszul, nie dość, że są obrzydliwe to jeszcze niewygodne. Nie rozumiem, mam chodzić w koszuli bez majtek? A jak się odkryję przez sen i pokażę całej sali krocze?

Cytat:
Dziewczyny, a czy Wasi tż będą brali ten urlop opiekuńczy na żonę?? Z tego, co czytam, to przysługuje 14 dni. Ale by tż miał urlopu 14 na żonę, 14 na dziecko, 2 na dziecko i jeszcze 2 na dziecko Cudownie by było, nie musiałby brać swojego urlopu i by mu przeszły dni na następny rok
Czekaj czekajł.
14 dni opieki od lekarza na żonę.
14 dni ojcowskiego.
2 dni okolicznościowy z okazji urodzenia się dziecka.
A te kolejne 2 to skąd?

Mój mąż weźmie ten urlop ojcowski i okolicznościowy, ale z opieką gorzej. On ma na umowie dużo niższą stawkę, i jak chodzi na L4 to mu płacą grosze.
Stary 2015-05-13, 16:14   #3758
grita
Rozeznanie

Cytat:
Dziewczyny, co myslicie o wózku Quinny? Mam okazje kupić ( za tanie pieniądze) 3w1.
A masz możliwość obejrzenia go na żywo i sprawdzenia jak Ci się go prowadzi? Ja oglądałam taki w komisie i jakoś nie bardzo mi pasowało to jak się go prowadzi i skręca na wybojach. Ale to sama musisz ocenić.
Wiele osób go ma i chwali, więc pewnie jest ok

Cytat:
A lekarz Cię pyta od kiedy czujesz ruchy? Wpisuje Ci to w kartę?
Mój każe liczyć ruchy od chyba 28 tc, przy pierwszej ciąży dał mi na tym etapie kartę ruchów płodu wg metody cardiff.
Na razie podobno jeszcze za wcześnie na obserwację ruchów.

Ach, odpaliłam sobie płytę z ćwiczeniami ciążowymi, trochę sie poruszałam i od razu mi lepiej
Nie wiem czy to wina płyty czy laptop mi się psuje, ale płyta chodziła tak głośno jakby normalnie zaraz miał laptop odlecieć jak helikopter

---------- Dopisano o 15:14 ---------- Poprzedni post napisano o 15:12 ----------

oczarowana, uśmiałam się z Twojego usg, córcia ma charakterek
u mnie tez kopniaki ostre szły, ale nie takie zawzięte prosto w głowicę

Jejku już 700 g... Ale duża dziewuszka
Stary 2015-05-13, 16:15   #3759
meneq
Zakorzenienie

owieczko wiesz cos moze o komorkach macierzystych i mleku matki? Bo ostatnio, gdzies mi sie taka informacja przewinela i chrtnie wiecej poczytalabym
Stary 2015-05-13, 16:19   #3760
Panna Izabela
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez meneq Pokaż wiadomość
Miasto wolontariuszy za grosze proteguje, jest tez rzadowy program opiekunek do dzieci a do tego cale mnostwo innych uslug ulatwiajacych zycie; takze dam sobie rade.
No to tyle dobrego! Co prawda opiekunka czy pomoc domowa to nie tż, bo psychicznie nie wesprze, ale jak to mówią - lepszy rydz, niż nic! W każdym razie ja to Cię podziwiam, że dajesz radę, bo ja sobie zdaję sprawę z tego, że od tż jestem uzależniona i bez niego to jak bez ręki.

Cytat:
mnie lekarz o to nawet nie pytał...

A wydaje mi się, że nie warto wybierać od razu kolejnych 2 dni opieki na dziecko, bo jeszcze nie raz będziesz potrzebowała, żeby mąż podjechał z Tobą i córką do lekarza (szczepienia, bioderka, itd).

Też uwielbiam stamtąd ubranka [/QUOTE]

Ale ja absolutnie nie chcę, żeby tż brał od razu wszystkie dni urlopu, jakie mu tylko przysługują! Ale chciałabym żeby był z nami pierwsze 3 tygodnie i pomyślałam sobie, że mógłby wykorzystać ten urlop na mnie, przynajmniej częściowo, jakby tak się dało, nie brałby wtedy swojego urlopu. No ale jeszcze zobaczymy a te dni opieki na dziecko to w końcu 2 czy ile w ciągu roku? Bo zakładam, że tu się rok kalendarzowy liczy?

http://www.suwaczek.pl/cache/97014df637.png

ŻONA od 30.08.2014

ZARĘCZENI 28.11.2012
RAZEM 17.09.2010
Panna Izabela jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-13, 16:19   #3761
elcia88
Wtajemniczenie

w sumie to jeszcze nie pytała ale tak chciałam sie przygotowac na jutrzejszą wizyte w razie jakby zapytał.
elcia88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-13, 16:19   #3762
grita
Rozeznanie

Cytat:
owieczko wiesz cos moze o komorkach macierzystych i mleku matki? Bo ostatnio, gdzies mi sie taka informacja przewinela i chrtnie wiecej poczytalabym
Ja ostatnio czytałam ten artykuł na ten temat: http://www.hafija.pl/2015/04/trawien...m-dziecka.html

Babka pisząc ten artykuł podpiera się badaniami, więc jest chyba dosyć wiarygodny. Ale pewnie owieczka będzie miała jakieś bardziej profesjonalne źródło
Stary 2015-05-13, 16:22   #3763
meneq
Zakorzenienie

Cytat:
No to tyle dobrego! Co prawda opiekunka czy pomoc domowa to nie tż, bo psychicznie nie wesprze, ale jak to mówią - lepszy rydz, niż nic! W każdym razie ja to Cię podziwiam, że dajesz radę, bo ja sobie zdaję sprawę z tego, że od tż jestem uzależniona i bez niego to jak bez ręki.

mnie lekarz o to nawet nie pytał...

Też uwielbiam stamtąd ubranka

Ale ja absolutnie nie chcę, żeby tż brał od razu wszystkie dni urlopu, jakie mu tylko przysługują! Ale chciałabym żeby był z nami pierwsze 3 tygodnie i pomyślałam sobie, że mógłby wykorzystać ten urlop na mnie, przynajmniej częściowo, jakby tak się dało, nie brałby wtedy swojego urlopu. No ale jeszcze zobaczymy a te dni opieki na dziecko to w końcu 2 czy ile w ciągu roku? Bo zakładam, że tu się rok kalendarzowy liczy? [/QUOTE]

Nie ma czego podziwiac; u nas jest odwrotnie - tz beze mnie jest jak bez reki ;-)

---------- Dopisano o 16:22 ---------- Poprzedni post napisano o 16:21 ----------

Cytat:
Napisane przez grita Pokaż wiadomość
Ja ostatnio czytałam ten artykuł na ten temat: http://www.hafija.pl/2015/04/trawien...m-dziecka.html

Babka pisząc ten artykuł podpiera się badaniami, więc jest chyba dosyć wiarygodny. Ale pewnie owieczka będzie miała jakieś bardziej profesjonalne źródło

To tez czytalam. I cos chyba na stronie Medeli, tylko tak sie zastanawiam, czy wlasnie tych mlecznych macierzystych nie mozna byloby pobrac i jakiego one sa typu?
Stary 2015-05-13, 16:31   #3764
malena1979
Zadomowienie

Cytat:

---------- Dopisano o 14:07 ---------- Poprzedni post napisano o 14:04 ----------

Ale fajnie ja to uwielbiam, ja dziecię fika na badaniu, widać dziewczynki jakieś ruchliwe mega są i duża już, zaraz będzie ważyła całe kilo!!!

Bianeczka i najlepiej idź do 15 tego miesiąca do OPS
Mój mąż brał 14 dni jak urodziłam córkę, to nie jest urlop tylko L-4(opieka nad dorosłym członkiem rodziny, niekoniecznie nad żoną)
malena1979 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-13, 16:33   #3765
oczarowana
Zadomowienie

Cytat:
A masz możliwość obejrzenia go na żywo i sprawdzenia jak Ci się go prowadzi? Ja oglądałam taki w komisie i jakoś nie bardzo mi pasowało to jak się go prowadzi i skręca na wybojach. Ale to sama musisz ocenić.
Wiele osób go ma i chwali, więc pewnie jest ok

A lekarz Cię pyta od kiedy czujesz ruchy? Wpisuje Ci to w kartę?
Mój każe liczyć ruchy od chyba 28 tc, przy pierwszej ciąży dał mi na tym etapie kartę ruchów płodu wg metody cardiff.
Na razie podobno jeszcze za wcześnie na obserwację ruchów.

Ach, odpaliłam sobie płytę z ćwiczeniami ciążowymi, trochę sie poruszałam i od razu mi lepiej
Nie wiem czy to wina płyty czy laptop mi się psuje, ale płyta chodziła tak głośno jakby normalnie zaraz miał laptop odlecieć jak helikopter

---------- Dopisano o 15:14 ---------- Poprzedni post napisano o 15:12 ----------

oczarowana, uśmiałam się z Twojego usg, córcia ma charakterek
u mnie tez kopniaki ostre szły, ale nie takie zawzięte prosto w głowicę

Jejku już 700 g... Ale duża dziewuszka

a zapomniałam napisać,ze moja córa w w pewnym momencie pokazała fakolca,co prawda palcem wskazującym-jak to zazwyczaj dzieciaki pokazują bo im łatwiej ale to był taki wyraźny gest,który zauważył lekarz i powiedział co dzidek pokazuje i ostrzega nas tym:"nu nu nu,przestancie mnie zboczency podglądać"
nie wiem po kim Mała jest taka niegrzeczna
oczarowana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-13, 16:35   #3766
grita
Rozeznanie

Panna Izabela, przysługują 2 dni urlopu okolicznościowego z tytułu urodzenia dziecka (w rozporządzeniu nie ma terminu do kiedy nalezy te dni wykorzystać, ale zasadą jest, że raczej są wykorzystywane na potrzeby dziecka - rejestracja w usc, odebranie ze szpitala, wizyta u lekarza, itd., a nie po roku czy dwóch ) i jeszcze 2 dni zwolnienia za wynagrodzeniem na opiekę nad dzieckiem (w ciągu roku kalendarzowego, można je rozdzielić i brać pojedynczo). W 2016 będą kolejne 2 dni

Meneq, też mnie to zastanowiło jak zaczęłyście pisać o krwi pępowinowej, ale zupełnie się na tym nie znam, nie wiem czy były robione jakieś badania, więc się nie wypowiem niestety.
Ale niesamowite jest to mleko ssaków, naprawdę to co wymyśliła matka natura to majstersztyk A ile jeszcze możemy o nim nie wiedzieć.

---------- Dopisano o 15:35 ---------- Poprzedni post napisano o 15:34 ----------

Cytat:

a zapomniałam napisać,ze moja córa w w pewnym momencie pokazała fakolca,co prawda palcem wskazującym-jak to zazwyczaj dzieciaki pokazują bo im łatwiej ale to był taki wyraźny gest,który zauważył lekarz i powiedział co dzidek pokazuje i ostrzega nas tym:"nu nu nu,przestancie mnie zboczency podglądać"
nie wiem po kim Mała jest taka niegrzeczna
Hehe, mój też nam ostatnio fakolca pokazał, pod sam koniec badania Akurat lekarz to uchwycił na zdjęciu. Śmiał się, że ma już dosyć i dajemy mu spokój
Charaktery od samego początku
Stary 2015-05-13, 16:39   #3767
Panna Izabela
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ridja devojka Pokaż wiadomość
No dobra, ale po porodzie nadal trzeba mieć koszulę? Nie mogę mieć luźnych spodni i bluzki? Nie znoszę koszul, nie dość, że są obrzydliwe to jeszcze niewygodne. Nie rozumiem, mam chodzić w koszuli bez majtek? A jak się odkryję przez sen i pokażę całej sali krocze?

Czekaj czekajł.
14 dni opieki od lekarza na żonę.
14 dni ojcowskiego.
2 dni okolicznościowy z okazji urodzenia się dziecka.
A te kolejne 2 to skąd?

Mój mąż weźmie ten urlop ojcowski i okolicznościowy, ale z opieką gorzej. On ma na umowie dużo niższą stawkę, i jak chodzi na L4 to mu płacą grosze.
Są majtki poporodowe, to Ci zasłonią krocze

Według tej strony, to 2 dni w ciągu roku na dziecko do 14 rż.
http://dzieciok.pl/dlugi-urlop-dla-m...lnego,126.html

Cytat:
Nie ma czego podziwiac; u nas jest odwrotnie - tz beze mnie jest jak bez reki ;-)

---------- Dopisano o 16:22 ---------- Poprzedni post napisano o 16:21 ----------

U nas to na szczęście w obie str działa
Ale to z jednej str fajne jest, bo czujesz się potrzebna, niezbędna i niezastąpiona dzięki temu trzeba szukać plusów

---------- Dopisano o 16:39 ---------- Poprzedni post napisano o 16:36 ----------

Cytat:
Napisane przez malena1979 Pokaż wiadomość
Mój mąż brał 14 dni jak urodziłam córkę, to nie jest urlop tylko L-4(opieka nad dorosłym członkiem rodziny, niekoniecznie nad żoną)
Wiem, ale skoro ja jestem żoną a ma wziąć na mnie, to tak sobie nazwałam

ŻONA od 30.08.2014

ZARĘCZENI 28.11.2012
RAZEM 17.09.2010
Stary 2015-05-13, 16:57   #3768
bianeczkaa
Zakorzenienie

Cytat:
https://www.pbkm.pl/czym-sa-komorki-macierzyste

bianeczkaa - wczoraj byliśmy tacy zaskoczeni, że o nic nie zapytałam wywiem się wszystkiego w ciągu kilku dni. Mój brat też bankuje komórki i był zadowolony, w Warszawie każdy szpital jest przygotowany do pobrania.
No niestety nie będę dobrą ciocią, bo takie datki pępowinowe sątylko w 4 szpitalach w wawce, a reszta jest cykliczna i w wybranych szpitalach. U mnie na Lubartowskiej, a tego szpitala w ogóle nie biorę pod uwagę

Cytat:
Bianeczka, tak na szybko:

świadczenia rodzinne:
kto może korzystać: http://www.mopr.lublin.pl/?id=poradn...odzinne/sr_kto

dokumenty: http://www.mopr.lublin.pl/?id=poradn...nformator_2015

tutaj masz ogólny poradnik: http://www.mopr.lublin.pl/?id=poradnik/poradnik

Ja korzystałam w okresie wychowawczego z dodatku z tytułu opieki w okresie urlopu wychowawczego (400 zł) i zasiłku rodzinnego na dziecko (całe 77 zł)...
Dokumenty będziesz składać za 2013 rok, bo rok zasiłkowy trwa od września do września chyba. Jakoś od jesieni do jesieni na pewno, nie pokrywa się z rokiem kalendarzowym.
Na razie muszę uciekać, jak Mała zaśnie to zajrzę jeszcze.
To nie o to chodzi. Mnie chodzi o inne dofinansowania, np do przedszkola, albo zapomogi. Różne są opcje.
Cytat:
Napisane przez dirtyblack Pokaż wiadomość
nie rozumiem jak liczysz ten urlop... jest 14 dni roboczych w roku opieki nad doroslym czlonkiem rodziny i duzo wiecej niz 2 na dziecko. Chyba e te 2 dni to urlop okolicznosciowy z oazji urodzenia dziecka

i to nie urlop tylko lekarz wypisuje opieke nad czlonkiem rodziny
Na dziecko jest rocznie 60 dni wolnego, ale to wystawia pediatra.
Cytat:
Dość popularne ichyba mają dobre opinie.

Byłam w Mopr-ze, już wiem co mam dostarczyć, tylko teraz nie wiem do końca jak to rozegrać. Mieszkamy z rodzicami i chcą też dochód rodziców, wiecie, żeby zwalić opienę i pomoc na nich. Łudzę się, że może u ojca była strata, bo to się liczy tylko dochód z ostatniego miesiąca. No i stresuje mnie ewentualne spotkanie, bo będzie chciała porozmawiać z rodzicem, mam nadzieje, ze się uda spotkać w urzędzie a nie w domu. Moi rodzice mają ładny dom i nie chce, zeby to wpłynęło na decyzję, bo to nie jest moje, a rodzice nas finansowo nie wspomagają, tzn pieniędzy nam nie dają, jedynie nie płacimy za rachunki. Muszę sklecić jakieś dobre podanie i teściowa ma koleżankę w branży i ma się dowiedzieć, co moja mama ma mówić, żeby było dobrze. Chyba też wezmę poproszę babcię, żeby mi takie pismo napisała,że tata ją wspomaga finansowo, np daje na opłatę mediów, żeby mieć jakąś podkładkę, dlaczego nie będą nam dokładać. Oj, nawet jakby mi za wyżywienie w przedszkolu zapłacili to już super

Zapraszam na mojego BLOGA KOSMETYCZNEGO
http://carlacosmetics.blogspot.com/

22.08.2015 - Nasza Jagodzianka

Wspólnie zamawiamy buty
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=778031

bianeczkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-13, 17:03   #3769
misiskuku
Zadomowienie

Cytat:
Moim zdaniem to w nocy to obowiązkowo ta wielka podpaska i majtki siatkowe bo inaczej to może być wypadek przy pracy. Ale w szpitalach upierają się by jak najwięcej leżeć i wietrzyć, żeby szybko i ładnie się goiło. Podejrzewam, że w ciągu dnia bez tych majtek to też nie da rady. Ale mimo wszystko w koszuli wygodniej wietrzyć

A do rodzących już mam pytanie: czy codziennie jak jest obchód to trzeba pokazywać jak się tam goi? I, że jak mam to zrobić na sali przy innych? I się pokazywać taka pokrwawiona? Nie kumam?!
Stary 2015-05-13, 17:14   #3770
bianeczkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Moim zdaniem to w nocy to obowiązkowo ta wielka podpaska i majtki siatkowe bo inaczej to może być wypadek przy pracy. Ale w szpitalach upierają się by jak najwięcej leżeć i wietrzyć, żeby szybko i ładnie się goiło. Podejrzewam, że w ciągu dnia bez tych majtek to też nie da rady. Ale mimo wszystko w koszuli wygodniej wietrzyć

A do rodzących już mam pytanie: czy codziennie jak jest obchód to trzeba pokazywać jak się tam goi? I, że jak mam to zrobić na sali przy innych? I się pokazywać taka pokrwawiona? Nie kumam?!
Nie prawda, w szpitalu upieraja się,aby jak najwięcej chodzić, bo wtedy kobieta się szybciej i lepiej oczyszcza, a dodatkowo rany lepiej się goją. A co do obchodu, to różnie, zależy od lekarza. Jak się rodziło sn to nikt ci między nogi nie zagląda, jeśli cc to trzeb pokazać blizną i tyle,a krwi to aż tak dużo tam nie ma więc nie mówmy tu o "zakrwawieniu". JAk lekarz ma wątpliwosci to zaprasza na badanie do gabinetu na fotel. W sali może ci jeszcze brzuch uciskać.

Wspólnie zamawiamy buty

Stary 2015-05-13, 17:25   #3771
misiskuku
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez bianeczkaa Pokaż wiadomość
Nie prawda, w szpitalu upieraja się,aby jak najwięcej chodzić, bo wtedy kobieta się szybciej i lepiej oczyszcza, a dodatkowo rany lepiej się goją. A co do obchodu, to różnie, zależy od lekarza. Jak się rodziło sn to nikt ci między nogi nie zagląda, jeśli cc to trzeb pokazać blizną i tyle,a krwi to aż tak dużo tam nie ma więc nie mówmy tu o "zakrwawieniu". JAk lekarz ma wątpliwosci to zaprasza na badanie do gabinetu na fotel. W sali może ci jeszcze brzuch uciskać.
Co szpital to inna praktyka, koleżanka miała przykaz, żeby leżeć i wietrzyć i to nic, że na salę wchodzili odwiedzający do innych mam
Stary 2015-05-13, 17:29   #3772
ridja devojka
Zakorzenienie

Poćwiczyłam 15 minut bo się ostatnio zrobiłam jakaś zastana a w niedzielę jadę na całodzienną wycieczkę do Pragi z ludźmi z pracy, mam nadzieję, że podołam.
Stary 2015-05-13, 17:42   #3773
misiskuku
Zadomowienie

Aaa zajrzałam dziś do sklepu Textil Market - jest ich mnóstwo w całej Polsce, a tam masa wieszaków z rzeczami dla noworodków, wszystko 100% bawełna, a ceny niższe niż w sklepie internetowym (cuda nawet po 9,90). Był piękny rampers różowy z brązowymi groszkami ale z krótkim rękawem Czekam na pensję i śmigamy z babcią na duże zakupy (ale nie tylko tam)
Stary 2015-05-13, 17:45   #3774
Panna Izabela
Zakorzenienie

Cytat:
No niestety nie będę dobrą ciocią, bo takie datki pępowinowe sątylko w 4 szpitalach w wawce, a reszta jest cykliczna i w wybranych szpitalach. U mnie na Lubartowskiej, a tego szpitala w ogóle nie biorę pod uwagę

To nie o to chodzi. Mnie chodzi o inne dofinansowania, np do przedszkola, albo zapomogi. Różne są opcje.

Dość popularne ichyba mają dobre opinie.

Byłam w Mopr-ze, już wiem co mam dostarczyć, tylko teraz nie wiem do końca jak to rozegrać. Mieszkamy z rodzicami i chcą też dochód rodziców, wiecie, żeby zwalić opienę i pomoc na nich. Łudzę się, że może u ojca była strata, bo to się liczy tylko dochód z ostatniego miesiąca. No i stresuje mnie ewentualne spotkanie, bo będzie chciała porozmawiać z rodzicem, mam nadzieje, ze się uda spotkać w urzędzie a nie w domu. Moi rodzice mają ładny dom i nie chce, zeby to wpłynęło na decyzję, bo to nie jest moje, a rodzice nas finansowo nie wspomagają, tzn pieniędzy nam nie dają, jedynie nie płacimy za rachunki. Muszę sklecić jakieś dobre podanie i teściowa ma koleżankę w branży i ma się dowiedzieć, co moja mama ma mówić, żeby było dobrze. Chyba też wezmę poproszę babcię, żeby mi takie pismo napisała,że tata ją wspomaga finansowo, np daje na opłatę mediów, żeby mieć jakąś podkładkę, dlaczego nie będą nam dokładać. Oj, nawet jakby mi za wyżywienie w przedszkolu zapłacili to już super
Jak się łapiecie w kwocie, to powinni Wam dać np zasiłek celowy i nie zwalą nic na rodziców. A wystrój domu czy to jakie ktoś ma auto nie wpływa na to, czy Wam coś dadzą, czy nie. Można iść do OPS w futrze, najdroższych ciuchach i podjechać lamborghini, a i tak jak papierkowo się wszystko zgadza, to nie mogą odmówić, bo mieszkacie w ładnym domu(co ma plusy i minusy, ale w Twojej sytuacji to akurat plus)

Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka

ŻONA od 30.08.2014

ZARĘCZENI 28.11.2012
RAZEM 17.09.2010
Stary 2015-05-13, 17:46   #3775
dirtyblack
Raczkowanie

Cytat:
wlasnie o to mi chodzilo. To zwolnienie l4 na dziecko do 14r.z. platne 80%. Bo z tego co sie zorientowalam to Panna Izabela pisala o tych 2 dniach urlopu platnego 100%
dirtyblack jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-13, 17:48   #3776
bianeczkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Co szpital to inna praktyka, koleżanka miała przykaz, żeby leżeć i wietrzyć i to nic, że na salę wchodzili odwiedzający do innych mam
Ale wietrzenie same w sobie to nie znaczy, że masz 24/24 leżeć z pipką na wierzchu BArdziej chodzi o to, żeby chodzić bez majtek. A odwiedzajacy to kwestia szpitala, w większoscci nie mają wstępu na sale. Są tego plusy i minusy. Niestety, ludzie nie mają umiaru i przyłażą tabunami i jeszcze dzieci przyprowadzają, co jest najgorsze

Wspólnie zamawiamy buty

Stary 2015-05-13, 17:53   #3777
Panna Izabela
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dirtyblack Pokaż wiadomość
wlasnie o to mi chodzilo. To zwolnienie l4 na dziecko do 14r.z. platne 80%. Bo z tego co sie zorientowalam to Panna Izabela pisala o tych 2 dniach urlopu platnego 100%
Tego zwolnienia na dziecko akurat nie znałam, ale też fajnie wiedzieć, że jest Nie miałam jeszcze dzieci, to się nie interesowałam ile czego przysługuje, widziałam tylko na stronie, na której tu podawałam. Przydałaby mi się taka rozpiska ile wolnego z jakiej racji tż może brać, muszę czegoś poszukać w necie, żeby mieć sprawdzone info
A nie orientujecie się, czy przysługuje to wolne na dziecko, to l4, skoro ja siedzę w domu i nie pracuję? Bo tak logicznie patrząc, to dziecko opiekę przecież ma

Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka

ŻONA od 30.08.2014

ZARĘCZENI 28.11.2012
RAZEM 17.09.2010
Stary 2015-05-13, 17:57   #3778
bianeczkaa
Zakorzenienie

Kuźwa! Tak gdzieś wsadziłam pita, że nie mogę znaleźć Muszę jutro rodzinne pojechać załatwić :/

Wspólnie zamawiamy buty

Stary 2015-05-13, 18:03   #3779
grita
Rozeznanie

Cytat:

Aha, czaję mam nadzieję, że się wszystko uda po waszej myśli

Cytat:

Mi po sn kazali pokazać ranę po nacięciu przy obchodzie. W sali byłyśmy we dwie, łózka obok siebie, więc wiadomo że żadna z nas na siebie w tym momencie nie patrzyła. Poza tym przy obchodzie było chyba z 6-7 osób i oni niemalże szczelnie otaczali całe łóżko.. Przed ochodem brałam prysznic i sie podmywałam, ale wiadomo, że idealnie czystą się nie da być. Lekarze są do tego przyzwyczajeni, tylko to dla nas krępujące. No i badali brzuch jak obkurcza się macica.

Cytat:
U mnie nie było żadnych zaleceń żeby chodzić Kazali raczej odpoczywać i nabierać sił. Wiadomo, że do dziecka się wstaje, zajmuje, ponosi jak trzeba. Do łazienki się idzie, a tak to gdzie wam zalecali chodzenie? Po korytarzu z dzieckiem w tym łóżeczku?

Cytat:
Poćwiczyłam 15 minut bo się ostatnio zrobiłam jakaś zastana a w niedzielę jadę na całodzienną wycieczkę do Pragi z ludźmi z pracy, mam nadzieję, że podołam.
Super, że masz wycieczkę Przepiękne miasto, zazdroszczę Jak nie dasz rady to odpoczniesz gdzieś w kawiarni i potem dołączysz w razie co

---------- Dopisano o 17:03 ---------- Poprzedni post napisano o 16:59 ----------

Cytat:
Ale wietrzenie same w sobie to nie znaczy, że masz 24/24 leżeć z pipką na wierzchu BArdziej chodzi o to, żeby chodzić bez majtek. A odwiedzajacy to kwestia szpitala, w większoscci nie mają wstępu na sale. Są tego plusy i minusy. Niestety, ludzie nie mają umiaru i przyłażą tabunami i jeszcze dzieci przyprowadzają, co jest najgorsze
Dokładnie. U nas było zalecenie było "wietrzyć w razie możliwości" Jak ktoś był z odwiedzających na sali, to wiadomo, że się jest przykrytym. Zresztą ja w ogóle właściwie nie wietrzyłam rany, tak żeby leżeć z bożenką na wierzchu. Zazwyczaj miałam majtki i te wielki podpaski, czasem je ściągałam niżej trochę jak leżałam. Często się podmywałam, prysznic brałam min. 2 razy dziennie.
A u was dzieci mogą wchodzić na oddział? Na Staszica poniżej 14 r.z. nie wpuszczali.
Stary 2015-05-13, 18:05   #3780
loudres
Zadomowienie

U mnie na obchodzi zagladali między nozki zawsze, u opieprzali za to ze miałam majty miałam to w nosie nie będę chodziła z wkładem między nogami bez zabezpieczenia!
I powiedziałam ze i tak będę chodziła i tyle.

Byłam na badaniu dziecię zdrowe, duże 22 tydzień 585 g żywej wagi fifolek nie znikł, ale znów schudłam 2 kg które przybrałam, wiec znów jestem 5 kg na minusie, lekarz mówi ze pewnie i stres ślubny wiec mogło tak się zdazyc. Najważniejsze że dziecko rośnie i jest całkiem pokaźne
loudres jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości