Tata nie akceptuje mojego ch³opaka - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyj±tkowe miejsce, w którym podzielisz siê emocjami, uczuciami, zwi±zkami oraz uzyskasz wsparcie i porady spo³eczno¶ci.

Odpowiedz

Narzêdzia
Stary 2015-05-27, 17:24   #91
Futbolowa
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 9 724
GG do Futbolowa
Dot.: Tata nie akceptuje mojego ch³opaka

Cytat:
Napisane przez cyanek Poka¿ wiadomo¶æ
Hahaha w tym momencie wyobrazi³am sobie, jego rodziców, którzy chc±, ¿eby siê wyprowadzi³

Niee nie jest tak ¼le

---------- Dopisano o 16:07 ---------- Poprzedni post napisano o 15:55 ----------

Po prostu nie chcia³am poruszaæ tu tego ale chyba przyda³oby siê....

No wiêc tak - jego ojciec jest starszy od matki tak¿e o 7 lat. Poznali siê, gdy ona by³a w 2 klasie liceum. Zasz³a w ci±¿ê i przerwa³a szko³ê.
Bardzo ich podziwiam, poniewa¿ sami sobie w ¿yciu musieli poradziæ (wygnani przez swoich rodziców do domu w surowym stanie, wyjazdy za granicê, by go dokoñczyæ, itp)
Jego mama nawet po latach zdecydowa³a siê zrobiæ maturê.
Jednak¿e s± to zwykli ludzie o przeciêtnych zarobkach.
Jego ojciec pracuje jako kierowca busa, a matka pracowa³a jako ekspedientka, pó¼niej na kuchni, a teraz nigdzie nie pracujê, poniewa¿ mia³a zabieg na nadgarstek.
Moi rodzice te¿ musieli do wszystkiego dochodziæ sami, maj±c o tyle lepiej, ¿e dziadkowie im pomogli (chod¼ nie mieli du¿ych dochodów). Jednak oboje s± po studiach, mama po wieloletniej pracy w szkole (na najni¿szych etatach) teraz dorobi³a siê tego, ¿e jest dyrektork± podstawówki. Tata pracowa³ w policji a teraz w stra¿y miejskiej.
I teraz mój tata po tym, ¿e ca³e ¿ycie musia³ zapieprzaæ ci±gn±æ dodatkowe zmiany i sam sobie z domem robiæ, nigdzie nie wyje¿d¿ali¶my, na wszystkim trzeba by³o oszczêdzaæ, teraz mo¿e powiedzieæ, ¿e siê czego¶ dorobi³ i mo¿e sobie pozwoliæ na np. wyjazd na wakacje.
I on chce, ¿ebym znalaz³a sobie kogo¶, kto ma majêtnych rodziców, ¿ebym od razu mia³a ekstra start a nie dochodzenie do wszystkiego sama.
Ale wed³ug mnie to jest chore podej¶cie.
Wiesz, je¿eli Twój ojciec zna sytuacjê rodziny Twojego ch³opaka, to tym bardziej nie dziwi, ¿e ma wobec go¶cia obiekcje. Mieæ tyle lat na karku, rodziców w naprawdê nie³atwym po³o¿eniu i ci±gle braæ od nich pieni±dze?

I Twój tata naprawdê tak wprost mówi, ¿e masz siê bogato wydaæ i problemem jest nie to, jak idiotyczne podej¶cie do ¿ycia ma Twój facet, a to, ¿e nie ma 'dobrego' pochodzenia?
Futbolowa jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-05-27, 17:25   #92
cyanek
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 52

Cytat:
Napisane przez malwine55 Poka¿ wiadomo¶æ
Mi by by³o wstyd na miejscu Twojego faceta, wiem, ¿e rodzice mog± akceptowaæ to, ¿e go utrzymuj± do 30, ale istnieje co¶ takiego jak ludzki wstyd i chêæ ogarniêcia siê, tak po prostu.
Widzisz, mo¿e on tego tak nie odczuwa? Nie wiem.
Nie mogê za niego decydowaæ i narzucaæ mu, co i kiedy ma w ¿yciu osi±gn±æ.
cyanek jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-05-27, 17:30   #93
Futbolowa
Zakorzenienie

GG do Futbolowa

Cytat:
Widzisz, mo¿e on tego tak nie odczuwa? Nie wiem.
Nie mogê za niego decydowaæ i narzucaæ mu, co i kiedy ma w ¿yciu osi±gn±æ.
No, najpewniej nie odczuwa Niektórzy ju¿ maj± takie my¶lenie i brak im wyobra¼ni, podejrzewam, ¿e nawet narzucanie nic by tu nie da³o...
Stary 2015-05-27, 17:32   #94
201604130936
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 16 487

Bez kitu. By³oby mi zwyczajnie wstyd gdybym byla facetem w sile wieku z taka, a nie inna sytuacja w domu i poszla na doktorat bez ¿adnych wiêkszych pobudek i dalej ci±gnela pieni±dze od rodziców, bo doktorat nie dawalby mi szans na samodzielnosc (niektórzy s± przerazliwieni, wiec podkreslam, ze z grupy wstydu oczywi¶cie wykluczam ludzi z nauki de facto ¿yj±cych)

---------- Dopisano o 17:32 ---------- Poprzedni post napisano o 17:30 ----------

Nie mo¿esz decydowaæ. Zobaczysz, ze mo¿esz zdecydowaæ kiedy sama studia skoñczysz i zostaniesz z panem doktorem bez roboty i do¶wiadczenia, bo skoro nie wspominasz o jakis jego wiêkszych sukcesach to kariery na uczelni tu nie widze
201604130936 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-05-27, 17:34   #95
cyanek
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Futbolowa Poka¿ wiadomo¶æ
Wiesz, je¿eli Twój ojciec zna sytuacjê rodziny Twojego ch³opaka, to tym bardziej nie dziwi, ¿e ma wobec go¶cia obiekcje. Mieæ tyle lat na karku, rodziców w naprawdê nie³atwym po³o¿eniu i ci±gle braæ od nich pieni±dze?

I Twój tata naprawdê tak wprost mówi, ¿e masz siê bogato wydaæ i problemem jest nie to, jak idiotyczne podej¶cie do ¿ycia ma Twój facet, a to, ¿e nie ma 'dobrego' pochodzenia?
Kiedy¶ powiedzia³ mi "przy domu zatrzyma³ siê *jaki¶ tam sportowy samochód* i ju¿ my¶la³em ¿e do ciebie ale odjecha³"
Poza tym ci±gle mi opowiada jaka to jego rodzina jest taka, siaka i owaka (nie tylko rodzice ale ciotki babki itp).
Mój ojciec nie orientuje siê za bardzo w tym, co mój ch³opak robi i pewnie nawet nie chce siê zorientowaæ.

Tak wiem to nie jest tak, ¿e on jest cudowny wspania³y itp. Nie jest. Nie bêdê te¿ wam wmawiaæ, ¿e jest super doros³y itp - gdyby by³, ju¿ pewnie mia³by pracê i rodzinê. Ale nie jest te¿ z³y. Jest dobry w tym co robi, lubi geologiê, interesuje go to, ma do tego cierpliwo¶æ (specjalizuje siê w mikropaleontologii).
Wiadomo, ¿e mój tata ma prawo nie byæ zachwyconym, moja mama te¿ nie jest super szczê¶liwa, ale przynajmniej zachowuje siê jak cz³owiek.
Ale on przesadza. Ci±gle chodzi i mi opowiada, ¿e bêdê mia³a upo¶ledzone dzieci, albo brzydkie, albo psychopatyczne, itp. To ju¿ nie wynika z mojego ch³opaka podej¶cia do ¿ycia.
Stary 2015-05-27, 17:35   #96
201604130936
Konto usuniête

Dobra. Ale z dzieæmi to grubo przesadza i to nie jest normalne
Stary 2015-05-27, 17:36   #97
Luba
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 24 540

Cytat:
No wiêc tak - jego ojciec jest starszy od matki tak¿e o 7 lat. Poznali siê, gdy ona by³a w 2 klasie liceum. Zasz³a w ci±¿ê i przerwa³a szko³ê.
Bardzo ich podziwiam, poniewa¿ sami sobie w ¿yciu musieli poradziæ (wygnani przez swoich rodziców do domu w surowym stanie, wyjazdy za granicê, by go dokoñczyæ, itp)
Jego mama nawet po latach zdecydowa³a siê zrobiæ maturê.
Jednak¿e s± to zwykli ludzie o przeciêtnych zarobkach.
Jego ojciec pracuje jako kierowca busa, a matka pracowa³a jako ekspedientka, pó¼niej na kuchni, a teraz nigdzie nie pracujê, poniewa¿ mia³a zabieg na nadgarstek.
Moi rodzice te¿ musieli do wszystkiego dochodziæ sami, maj±c o tyle lepiej, ¿e dziadkowie im pomogli (chod¼ nie mieli du¿ych dochodów). Jednak oboje s± po studiach, mama po wieloletniej pracy w szkole (na najni¿szych etatach) teraz dorobi³a siê tego, ¿e jest dyrektork± podstawówki. Tata pracowa³ w policji a teraz w stra¿y miejskiej.
I teraz mój tata po tym, ¿e ca³e ¿ycie musia³ zapieprzaæ ci±gn±æ dodatkowe zmiany i sam sobie z domem robiæ, nigdzie nie wyje¿d¿ali¶my, na wszystkim trzeba by³o oszczêdzaæ, teraz mo¿e powiedzieæ, ¿e siê czego¶ dorobi³ i mo¿e sobie pozwoliæ na np. wyjazd na wakacje.
I on chce, ¿ebym znalaz³a sobie kogo¶, kto ma majêtnych rodziców, ¿ebym od razu mia³a ekstra start a nie dochodzenie do wszystkiego sama.
Ale wed³ug mnie to jest chore podej¶cie.
no chore jak chore
Ja tez chcialabym, zeby moje dzieci mialy partnerow dobrych, uczciwych i bogatych, no bo przeciez nie chcialabym dla nich leni i golopupcow

Z jednej strony rozumiem Twojego ojca, bo z tego co piszesz mozna nie byc fanem Twojego faceta.
Z drugiej strony mozna chciec dla dziecka jak najlepiej ale nie mozna narzucac mu wlasnego zdania.
Mozna pogadac z dzieckiem o swoich obiekcjach ale to ono jednak podejmuje decyzje.

edycja. Gadanie o uposledzonych dzieciach jest przesada.

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!

Edytowane przez Luba
Czas edycji: 2015-05-27 o 17:37
Luba jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-05-27, 17:36   #98
201604130936
Konto usuniête

Chocia¿ mo¿e faktycznie takie bêd± - jak im siê geny, bez obrazy, ale po twoim ojcu uaktywnia.
Stary 2015-05-27, 17:38   #99
cyanek
Raczkowanie

Gdy zaczê³am z nim rozmawiaæ o ¿yciu i pracy, to nawet zacz±³ siê tym interesowaæ, szukaæ ofert, udoskonali³ cv i teraz pisze list motywacyjny i bêdzie rozsy³a³.
Sam z siebie - nie zmusza³am go do niczego - najwidoczniej sam przed sob± nie chcia³ siê przyznaæ, ¿e kiedy¶ trzeba bêdzie siê tym zainteresowaæ. Nawet mi podziêkowa³.
Zobaczymy, czy rzeczywi¶cie co¶ znajdzie, czy tylko od tak sobie teraz patrzy.
Mam jeszcze nadziejê, ¿e wydoro¶leje (w sumie to wiem, ¿e tak bêdzie - odk±d go pozna³am wydoro¶la³).
Stary 2015-05-27, 17:38   #100
201705230905
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 3 042

Cytat:
Kiedy¶ powiedzia³ mi "przy domu zatrzyma³ siê *jaki¶ tam sportowy samochód* i ju¿ my¶la³em ¿e do ciebie ale odjecha³"
Poza tym ci±gle mi opowiada jaka to jego rodzina jest taka, siaka i owaka (nie tylko rodzice ale ciotki babki itp).
Mój ojciec nie orientuje siê za bardzo w tym, co mój ch³opak robi i pewnie nawet nie chce siê zorientowaæ.

Tak wiem to nie jest tak, ¿e on jest cudowny wspania³y itp. Nie jest. Nie bêdê te¿ wam wmawiaæ, ¿e jest super doros³y itp - gdyby by³, ju¿ pewnie mia³by pracê i rodzinê. Ale nie jest te¿ z³y. Jest dobry w tym co robi, lubi geologiê, interesuje go to, ma do tego cierpliwo¶æ (specjalizuje siê w mikropaleontologii).
Wiadomo, ¿e mój tata ma prawo nie byæ zachwyconym, moja mama te¿ nie jest super szczê¶liwa, ale przynajmniej zachowuje siê jak cz³owiek.
Ale on przesadza. Ci±gle chodzi i mi opowiada, ¿e bêdê mia³a upo¶ledzone dzieci, albo brzydkie, albo psychopatyczne, itp. To ju¿ nie wynika z mojego ch³opaka podej¶cia do ¿ycia.
Co do ojca - mój te¿ by chcia³ nie wiadomo kogo za ziêcia, te¿ ma jakie¶ chore odzywki, to taki typ, nie zmienisz tego.

A nad facetem powa¿nie bym siê zastanowi³a, skoro sam z siebie nie ma my¶li, ¿e chce i¶æ do pracy, tylko Ty musisz mu co¶ podpowiadaæ to nie wró¿y dobrze.
201705230905 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-05-27, 17:39   #101
cyanek
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez harleyka Poka¿ wiadomo¶æ
Chocia¿ mo¿e faktycznie takie bêd± - jak im siê geny, bez obrazy, ale po twoim ojcu uaktywnia.
Hahaha o rany mieæ dzieciaka drugiego ojca :/ ech
Stary 2015-05-27, 17:41   #102
lilia_pamplemousse
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 779

przede wszystkim to ty powinna¶ pogadaæ z ch³opakiem:

jakie ma plany na przysz³o¶æ
czy zamierza zaj±c siê prac± naukow±
czy poszukaæ normalnej pracy i robiæ doktorat
kiedy siê wyprowadzi od rodziców

czy ch³opak dok³ada siê rodzicom ze stypendium i pomaga w domu? dla mnie to w tym momencie kluczowa kwestia.

a potem, o ile to mo¿liwe (twój tata moze byæ... trudnym rozmówc±) pogadaæ we trójkê: tata, ty, ch³opak. szczerze, o jego planach, finansach. moze twój tata nic nie wie i dlatego siê w¶cieka (martwi), choc to marzenie o córuni w wypasionej furze raczej s³abo rokuje. to chyba nie jest cz³owiek któremu zaimponuje praca na uczelni.

Edytowane przez lilia_pamplemousse
Czas edycji: 2015-05-27 o 17:42
lilia_pamplemousse jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-05-27, 17:43   #103
201605161428
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 5 192

Cytat:
Gdy zaczê³am z nim rozmawiaæ o ¿yciu i pracy, to nawet zacz±³ siê tym interesowaæ, szukaæ ofert, udoskonali³ cv i teraz pisze list motywacyjny i bêdzie rozsy³a³.
Sam z siebie - nie zmusza³am go do niczego - najwidoczniej sam przed sob± nie chcia³ siê przyznaæ, ¿e kiedy¶ trzeba bêdzie siê tym zainteresowaæ. Nawet mi podziêkowa³.
Mam jeszcze nadziejê, ¿e wydoro¶leje (w sumie to wiem, ¿e tak bêdzie - odk±d go pozna³am wydoro¶la³).
Innymi slowy bedac z facetem starszym o 7lat wciaz to ty go wychowujesz niczym 3latka.
201605161428 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-05-27, 17:44   #104
cyanek
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez malwine55 Poka¿ wiadomo¶æ
nad facetem powa¿nie bym siê zastanowi³a, skoro sam z siebie nie ma my¶li, ¿e chce i¶æ do pracy, tylko Ty musisz mu co¶ podpowiadaæ to nie wró¿y dobrze.
Wiem jak to wygl±da.
Stary 2015-05-27, 17:45   #105
Futbolowa
Zakorzenienie

GG do Futbolowa

Cytat:
Trochê to wygl±da tak, jakby trzeba go by³o wiecznie za r±czkê prowadziæ. Sam nie wpadnie na co¶, dopóki siê mu nie powie.

Jak wygl±da u niego podejmowanie decyzji? Umie twardo narzucaæ swoje zdanie czy raczej jest z tych, którym w³a¶ciwie wszystko obojêtnie?
Stary 2015-05-27, 17:50   #106
cyanek
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez lilia_pamplemousse Poka¿ wiadomo¶æ
przede wszystkim to ty powinna¶ pogadaæ z ch³opakiem:

jakie ma plany na przysz³o¶æ
czy zamierza zaj±c siê prac± naukow±
czy poszukaæ normalnej pracy i robiæ doktorat
kiedy siê wyprowadzi od rodziców

czy ch³opak dok³ada siê rodzicom ze stypendium i pomaga w domu? dla mnie to w tym momencie kluczowa kwestia.

a potem, o ile to mo¿liwe (twój tata moze byæ... trudnym rozmówc±) pogadaæ we trójkê: tata, ty, ch³opak. szczerze, o jego planach, finansach. moze twój tata nic nie wie i dlatego siê w¶cieka (martwi), choc to marzenie o córuni w wypasionej furze raczej s³abo rokuje. to chyba nie jest cz³owiek któremu zaimponuje praca na uczelni.

Widzê, ¿e czas na takie rozmowy nadszed³.

W domu pomaga, szczerze, to nie wiem, czy siê dok³ada, nie pyta³am go o to nigdy.

Mo ojciec jest baaaardzo trudnym rozmówc±. Jest raczej mówc±, z za³o¿enia maj±cym racjê (nie umia³by siê przyznaæ do b³êdu).

---------- Dopisano o 16:50 ---------- Poprzedni post napisano o 16:47 ----------

Cytat:
Napisane przez Futbolowa Poka¿ wiadomo¶æ
Trochê to wygl±da tak, jakby trzeba go by³o wiecznie za r±czkê prowadziæ. Sam nie wpadnie na co¶, dopóki siê mu nie powie.

Jak wygl±da u niego podejmowanie decyzji? Umie twardo narzucaæ swoje zdanie czy raczej jest z tych, którym w³a¶ciwie wszystko obojêtnie?

Mo¿e nie jest typem osoby, która narzuca swoje zdanie innym na si³ê, ale czêsto przekonuje innych do swego zdania.
Umie podejmowaæ decyzje.
Stary 2015-05-27, 18:18   #107
Rena
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 28 816

Cytat:
owszem, offtop, bo chyba ¶rednio ktokolwiek pomóg³ dziewczynie w konflikcie z ojcem. ale co tam.
moim zdaniem ojciec glupio robi, bo zakazany owoc smakuje lepiej, bo nie tylko popada w przesadyzm i dramatyzowanie, ale nawet obraza jej partnera.

Aczkolwiek ona zna ojca od wielu lat, partnera tez nie od wczoraj, a nas pyta jak z nim rozmawiac.
Rena jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-05-27, 18:27   #108
cyanek
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Rena Poka¿ wiadomo¶æ
moim zdaniem ojciec glupio robi, bo zakazany owoc smakuje lepiej, bo nie tylko popada w przesadyzm i dramatyzowanie, ale nawet obraza jej partnera.

Aczkolwiek ona zna ojca od wielu lat, partnera tez nie od wczoraj, a nas pyta jak z nim rozmawiac.
Celem tego w±tku by³o znalezienie kogo¶, kto przeszed³ przez co¶ takiego w ¿yciu i kogo¶, kto chcia³by siê tym do¶wiadczeniem ze mn± podzieliæ i ewentualnie co¶ poradziæ.

A tak poza tym, to nie wydaje mi siê, ¿e wszyscy zawsze wiedz± jak rozmawiaæ z bliskimi
Stary 2015-05-27, 18:31   #109
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Mo ojciec jest baaaardzo trudnym rozmówc±. Jest raczej mówc±, z za³o¿enia maj±cym racjê (nie umia³by siê przyznaæ do b³êdu).
Jesli trudno Ci sie z nim rozmawia to nie rozmawiaj ale komunikuj: "nie obrazaj mojego faceta", "nie przesadzaj", "robisz mi przykrosc takim gadaniem".

Stary 2015-05-27, 19:20   #110
Rena
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 28 816

Troche jestes miedzy mlotem a kowadlem. Z jednej strony moze faktycznie jestes "kryzysowa narzeczona" i taki zwiazek na bank wymaga od Ciebie poswiecen, z drugiej strony ojciec nie ma prawa tak Cie traktowac.

A te klotnie sie dzieja po jakis zdarzeniach?
Rena jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-05-27, 19:29   #111
cyanek
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Rena Poka¿ wiadomo¶æ
Troche jestes miedzy mlotem a kowadlem. Z jednej strony moze faktycznie jestes "kryzysowa narzeczona" i taki zwiazek na bank wymaga od Ciebie poswiecen, z drugiej strony ojciec nie ma prawa tak Cie traktowac.

A te klotnie sie dzieja po jakis zdarzeniach?
Tak bez przyczyny. Ostatnio przy ¶niadaniu zacz±³ mi takie teksty rzucaæ. Wcze¶niej kiedy¶ jaki¶ rok temu do mnie przyszed³ i mi takie rzeczy mówi³.
Stary 2015-05-27, 20:33   #112
rembertowa
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 392

Cytat:
a dlaczego niby ch³opiec Autorki mia³by siê jakiemu¶ obcemu panu t³umaczyæ ze swoich finansów i planów? ¯e Autorka z tatk± rozmawia, to w porz±dku, niektórzy uwa¿aj± za stosowne wtajemniczaæ rodziców w sprawy zwi±zkowe - choæ akurat tego tatusia to bym zaleca³a trzymaæ z dala od jakichkolwiek informacji. Z tego prozaicznego powodu, ¿e dostarczanie mu ich to przekazywanie mu w³adzy, której rodzic nie powinien mieæ - no chyba, ¿e mówimy tu o rodzinie, w której to ojciec wydaje córkê za m±¿. Mamy po s±siedzku w±tek wydawanej córki, jako¶ tam g³ównie chór protestu s³ychaæ. No wiêc nie, tatusiowi trzeba jasno powiedzieæ, ¿e to wybór córki i ¿ycie córki - tatu¶ za ni± ¿ycia nie prze¿yje, za ch³opca te¿ nie, swoje decyzje ju¿ podj±³, a od cudzych mu niepytanemu wara. To ona ma byæ spokojna i siê nie martwiæ, a nie on. Im szybciej tatko zrozumie, ¿e jego córka jest bytem autonomicznym, tym lepiej dla ca³ej wycieczki.
rembertowa jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-05-27, 20:48   #113
_ema_
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 8 974

Cytat:
Napisane przez rembertowa Poka¿ wiadomo¶æ
a dlaczego niby ch³opiec Autorki mia³by siê jakiemu¶ obcemu panu t³umaczyæ ze swoich finansów i planów? ¯e Autorka z tatk± rozmawia, to w porz±dku, niektórzy uwa¿aj± za stosowne wtajemniczaæ rodziców w sprawy zwi±zkowe - choæ akurat tego tatusia to bym zaleca³a trzymaæ z dala od jakichkolwiek informacji. Z tego prozaicznego powodu, ¿e dostarczanie mu ich to przekazywanie mu w³adzy, której rodzic nie powinien mieæ - no chyba, ¿e mówimy tu o rodzinie, w której to ojciec wydaje córkê za m±¿. Mamy po s±siedzku w±tek wydawanej córki, jako¶ tam g³ównie chór protestu s³ychaæ. No wiêc nie, tatusiowi trzeba jasno powiedzieæ, ¿e to wybór córki i ¿ycie córki - tatu¶ za ni± ¿ycia nie prze¿yje, za ch³opca te¿ nie, swoje decyzje ju¿ podj±³, a od cudzych mu niepytanemu wara. To ona ma byæ spokojna i siê nie martwiæ, a nie on. Im szybciej tatko zrozumie, ¿e jego córka jest bytem autonomicznym, tym lepiej dla ca³ej wycieczki.
Tak ju¿ odnosz±c siê lu¼no do autorki, a raczej do ogólnego wyd¼wiêku tej m±dro¶ci - czy jak byt autonomiczny wpada w d³ugi to tatko ma pos³aæ do diab³a i patrzeæ jak byt l±duje na ulicy? A jak byt zajdzie w ci±¿ê i nawet na pieluszki zbraknie, to tatko równie¿ ma siê rubasznie za¶miaæ i wystawiæ walizki?
No widzisz.
Mo¿e. Ale raczej tego nie robi. Bo o dziwo poza teoriami o samodzielno¶ci i wznios³ych s³owach o autonomii jest jeszcze co¶ takiego jak troska o rodzinê, dobra wola, kompromis i wiele innych trudnych s³ów. I ludzie czasem próbuj± za³atwiæ konflikty jak rozumne istoty, a nie i¶æ na ostrze no¿a, jak zbuntowane nastolatki.

Edytowane przez _ema_
Czas edycji: 2015-05-27 o 20:50
_ema_ jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-05-27, 20:54   #114
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Zwyczajnie sie z tym (podkreslone) nie zgadzam.
Po to sie ma rodzicow, przyjaciol, rodzenstwo, zeby wlasnie niepytani zwracali nam uwage na to, na co moze my nie zwracamy, czasem zaslepieni uczuciami. Nikt nie jest nieomylny i po to ma sie najblizszych ludzi wokol siebie, zeby czasem pomysleli o tym, co my przegapimy.
Owszem, to zwracanie uwagi ma wygladac normalnie, jak rozmowa dwojga ludzi a nie uwagi o debilnych dzieciach, czy jak to tam szlo u autorki.

Stary 2015-05-27, 21:10   #115
atlatl
Raczkowanie

Ojcu, jak znowu zacznie temat, powiedz ¿e lepszy wróbel w gar¶ci ni¿ kanarek na dachu. I ¿e jak tatu¶ ma jakiego¶ konkretnego kanarka na oku, to chêtnie z nim o tym pogadasz, a na razie lepiej by spróbowa³ pomóc Twojemu wróbelkowi znale¼æ jak±¶ dobrze p³atn± cha³turê.
To powinno rodzica zaj±æ na co najmniej parê miesiêcy.

Natomiast z ch³opakiem wystarczy jak pogadasz o swoich planach w perspektywie piêcioletniej i bêdziesz go spokojnie rozlicza³a z tego co on wymy¶li. Nie ma sensu specjalne naciskanie i tak jako 20latka nie wiesz w któr± konkretnie stronê cisn±æ.
atlatl jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-05-27, 21:18   #116
cyanek
Raczkowanie

Cytat:
Raczej nie zwierzam siê mu ze szczegó³ami i to nie jest nawet taki najgorszy pomys³, ¿eby raczej du¿o nie mówiæ o ch³opaku przy nim.
Stary 2015-05-27, 21:18   #117
201605161428
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 5 192

Cytat:
Napisane przez atlatl Poka¿ wiadomo¶æ
Ojcu, jak znowu zacznie temat, powiedz ¿e lepszy wróbel w gar¶ci ni¿ kanarek na dachu. I ¿e jak tatu¶ ma jakiego¶ konkretnego kanarka na oku, to chêtnie z nim o tym pogadasz, a na razie lepiej by spróbowa³ pomóc Twojemu wróbelkowi znale¼æ jak±¶ dobrze p³atn± cha³turê.
To powinno rodzica zaj±æ na co najmniej parê miesiêcy.

Natomiast z ch³opakiem wystarczy jak pogadasz o swoich planach w perspektywie piêcioletniej i bêdziesz go spokojnie rozlicza³a z tego co on wymy¶li. Nie ma sensu specjalne naciskanie i tak jako 20latka nie wiesz w któr± konkretnie stronê cisn±æ.
A czemu jej ojciec mialby pomagac w znalezieniu pracy nieogarnietemu 27latkowi?
201605161428 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-05-27, 21:19   #118
cyanek
Raczkowanie

Dziêkujê za rady
Stary 2015-05-27, 21:46   #119
atlatl
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez TheUnlike Poka¿ wiadomo¶æ
A czemu jej ojciec mialby pomagac w znalezieniu pracy nieogarnietemu 27latkowi?
A co mu innego pozostanie gdy po szybkim sprawdzeniu oka¿e siê, i¿ kanarków wcale tak wielu w zasiêgu to nie ma ?
atlatl jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-05-28, 11:27   #120
rembertowa
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 392

Cytat:
Napisane przez _ema_ Poka¿ wiadomo¶æ
Tak ju¿ odnosz±c siê lu¼no do autorki, a raczej do ogólnego wyd¼wiêku tej m±dro¶ci - czy jak byt autonomiczny wpada w d³ugi to tatko ma pos³aæ do diab³a i patrzeæ jak byt l±duje na ulicy? A jak byt zajdzie w ci±¿ê i nawet na pieluszki zbraknie, to tatko równie¿ ma siê rubasznie za¶miaæ i wystawiæ walizki?
No widzisz.
Mo¿e. Ale raczej tego nie robi. Bo o dziwo poza teoriami o samodzielno¶ci i wznios³ych s³owach o autonomii jest jeszcze co¶ takiego jak troska o rodzinê, dobra wola, kompromis i wiele innych trudnych s³ów. I ludzie czasem próbuj± za³atwiæ konflikty jak rozumne istoty, a nie i¶æ na ostrze no¿a, jak zbuntowane nastolatki.
troska o rodzinê to jeden z najbardziej obrzydliwych argumentów, którym siê ludzi ubezw³asnowolnia, podporz±dkowuj±c ich ¿ycie abstrakcyjnemu wiêkszemu dobru. Tak, w ogólno¶ci nale¿y sobie pomagaæ, tak, nale¿y okazywaæ dobr± wolê, i tak, nale¿y szukaæ kompromisu. Tam, gdzie to jest stosowne i w³a¶ciwe, w stosownych i w³a¶ciwych wymiarach oraz na stosownych i w³a¶ciwych warunkach. I od tego trzeba zostaæ autonomiczn± jednostk±, ¿eby skumaæ, na czym polega ta stosowno¶æ i w³a¶ciwo¶æ.

Bo ja naprawdê nie wiem, jak± niby trosk± o rodzinê kieruje siê tatko Autorki, kiedy t³ucze jej do g³owy, ¿e ¿yczy sobie ziêcia z dobr± fur±. Jaka dobra wola siê objawia, kiedy oplata, ¿e rodzina ch³opca nie spe³nia jego wy¶rubowanych kryteriów finansowych. Oraz na jaki kompromis ma Autorka i¶æ z tatk± w sprawie wyboru partnera ¿yciowego, zw³aszcza z tatk±, który w do¶æ obrzydliwy sposób usi³uje jej narzuciæ swoje kryteria.

Tu nie chodzi o to, _emo_, ¿eby i¶æ na no¿e, bo tu nie ma konfliktu - i im szybciej Autorka to dostrze¿e, tym lepiej dla wszystkich. Nie ma konfliktu, bo wybór partnera ¿yciowego jest jej autonomiczn± decyzj±, a nie polem do negocjacji z tatusiem. To nie jest decyzja tatusia, to nie jest tatusia ¿ycie, to nie tatu¶ bêdzie ¿y³ z konsekwencjami wyboru. No i tylko trzeba to jako¶ tatce przekazaæ - a uspokajanie go, pokazywanie, jak to ch³opiec niemal spe³nia jego kryteria, jest dzia³aniem dok³adnie w drug± stronê.

---------- Dopisano o 11:27 ---------- Poprzedni post napisano o 11:12 ----------

Cytat:
Napisane przez Luba Poka¿ wiadomo¶æ
Zwyczajnie sie z tym (podkreslone) nie zgadzam.
Po to sie ma rodzicow, przyjaciol, rodzenstwo, zeby wlasnie niepytani zwracali nam uwage na to, na co moze my nie zwracamy, czasem zaslepieni uczuciami. Nikt nie jest nieomylny i po to ma sie najblizszych ludzi wokol siebie, zeby czasem pomysleli o tym, co my przegapimy.
Owszem, to zwracanie uwagi ma wygladac normalnie, jak rozmowa dwojga ludzi a nie uwagi o debilnych dzieciach, czy jak to tam szlo u autorki.
tak, po to ma siê bliskich. Tyle, ¿e nie.

Bo przecie¿ ca³a sprawa rozbija siê o nienormalno¶æ tego, co i jak tatko Autorce komunikuje. Jak pogrzebiemy, to ¼ród³a tej nienormalno¶ci le¿± w ¶wiêtej wierze tatki, ¿e jego córka jest jego kopi±, ze skopiowanymi pragnieniami i potrzebami. I w przekonaniu, ¿e on wie lepiej, czego córka chce lub co dla córki bêdzie dobre. Tego rodzaju postawa rodzica nie wspiera dorastania - bo nie daje mo¿liwo¶ci uczenia siê podejmowania decyzji, nie daje te¿ pola do rozpoznania siebie, swoich uczuæ, potrzeb, granic. Bo te¿, co na marginesie zauwa¿ê, tatko Autorki jej granice narusza wielokrotnie.

Jak dostrze¿emy ten aspekt, to bêdzie ³atwiej z odró¿nieniem dwóch sytuacji: pierwszej, kiedy kto¶ bliski zwraca uwagê na jakie¶ niepokoj±ce aspekty cudzej relacji, których osoba uwik³ana w tê relacjê, np. relacjê przemocow±, nie zauwa¿a, i drugiej, kiedy kto¶ bliski podwa¿a wybór partnera, bo partner nie spe³nia jego kryteriów. W tej pierwszej sytuacji interwencja jest s³uszna, aczkolwiek ¼le wykonana, robi czêsto wiêcej szkody ni¿ po¿ytku. W tej drugiej - je¶li mówimy o relacji rodzic-dziecko, jak w tym w±tku, jest upupianiem, ubezw³asnowolnieniem.

No bo bez jaj, ch³opiec Autorki nie jawi siê jako jaki¶ toksyczny, patologiczny egzemplarz; a na pewno toksyczno¶ci nie tycz± zarzuty tatusia. Ch³opiec Autorki, z pasji do nauki robi doktorat, który to doktorat sponsoruje mu Uniwersytet Jagielloñski. Jedni siedz± za mniej lub bardziej tysiaka na kasie, inni w instytucie badawczym. Tatusia za¶ boli, ¿e ch³opiec ma gorzej sytuowanych rodziców oraz nie je¼dzi wystarczaj±co wyczesan± fur± - kroi siê tatce mezalians, jak nic. Naprawdê, uwa¿asz to za w³a¶ciwe i dopuszczalne?

I jeszcze jedno: doros³ymi stajemy siê, kiedy mamy okazjê zderzyæ siê z konsekwencjami naszych wyborów. Tatko Autorki chce jej takiej mo¿liwo¶ci pozbawiæ. Jak patrzê po w±tku i po reakcjach Autorki, mam wra¿enie, ¿e do¶æ dobrze j± wytresowa³ do niepodejmowania samodzielnych decyzji i do nieumiejêtno¶ci samodzielnej oceny.

Dlatego w³a¶nie tatkowie tacy, jak Autorki, nie powinni odzywaæ siê niepytani.
rembertowa jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Odpowiedz

Nowe w±tki na forum Intymnie

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2015-08-06 14:09:33

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:58.

© 2000 - 2026 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.