Jak to jest z tymi kopertami? - Strona 9 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-06-05, 15:54   #241
Candy_lips
Zakorzenienie

Dot.: Jak to jest z tymi kopertami?

Cytat:
Napisane przez blue_cat Pokaż wiadomość
Ja myślę, że w Polsce jest głównie postrzeganie a'la Kuźniar. Według niego, pewnie też by go nie było stać na włożenie kasy do koperty. Tak jak i wyszło większości Polaków. Wstyd mi za niektórych, naprawdę. Przecież o weselu nie dowiadujemy się na dwa tygodnie przed, a przynajmniej 3-4 miesiące wcześniej. Rozumiem jeszcze rodziny mające dzieci, w młodym wieku. Ale studentów? Wystarczy przez te 3 miesiące pójść 3-4 razy do dodatkowej pracy. Albo mamy leniwy naród albo bardzo egoistyczny.
Koszty talerzykowego to tylko 50% kosztów organizacji ślubu. Na pewno żadna z par organizujących wesele nie myśli, że im się to wesele zwróci.
Wiesz, ja nie jestem sknerą i wiem, że jak będe miała kasę, to dam i więcej niż talerzyk, dam dużo, niech mają bliskie mi osoby i nie żałuję na nich No, ale skoro wtedy nie miałam, uzbierać też było ciężko, bo miałam właśnie nieprzewidziane wydatki, to dałam w kopertę jak pisałam koleżance 150 zł. Owszem, jest mi bliska, ale sama też generalnie zna moją sytuację, wiem, że dla niej nie ma problemu. Jej rodzice pomogli jej urządzić wystawne wesele w hotelu, drogie na prawie 200 osób - początkowo miało być nawet 300 osób, bo ona takie chciała, ale wiem, że nie dlatego, by się zwróciło, ale po prostu jej marzenie. Dlatego oprócz mnie było dużo jej znajomych, z którymi ona utrzymuje kontakty, bo ogólnie dużo ona ma znajomych, kolegów. Dlatego byli znajomi - oddzielny stół, rodzina oddzielne dwa stoły itp. No, ale znam jej podejście, a sama nie mogłam dać więcej, to co miałam zrobić?

Jasne, nie mówiłam ile jej dam do koperty, ale jestem przekonana, że by zrozumiała.
Naprawdę, nie powinnaś tak oceniać z góry. A do pracy dorywczej nie każdy ma jak pójść tak abstrahując. Dajmy na to dla przykładu matka z dziećmi (to już piszę ogólnie, nie o sobie, bo dzieci nie mam jeszcze). Nie każdy też będzie chciał sobie dorabiać, nie znaczy to, że młoda para jest dla niego mniej ważna. Wesele jest drogie, ale ludzie powinni robić je wtedy, gdy mogą, a nie np na kredyt. Wtedy tym bardziej oni sami sobie szkodą. A życie jest drogie i wiele ludzi mało zarabia, więc nie zawsze mogą włożyć sporo w kopertę, myślę, że powinno być to zrozumiałe.
Candy_lips jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-05, 15:57   #242
Hultaj
BAN stały

Cytat:
czyli dalej stawiasz siebie na pierwszym miejscu niż podarowanie ciut więcej osobom na ktorych powinno Ci zależeć
nie, nie stawiam, uważam, że jeśli jestem przemęczona i nie mam sił czy czasu na dorabianie to nie pójdę, bo nie będę tego odchorowywać.
To na przykład.
Jak dla mnie to przydaje się po prostu jakaś rownowaga.

Edytowane przez Hultaj
Czas edycji: 2015-06-05 o 16:08
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-05, 15:58   #243
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez barbarossan Pokaż wiadomość
Czyli dalej stawiasz siebie na pierwszym miejscu niż podarowanie ciut więcej osobom na ktorych powinno Ci zależeć.
Czy Tobie sie cos nie pomylilo?
To nie jest ciezka (ani lekka) choroba, to nie jest bieda, ktorej trzeba pomoc itd.
To jest impreza, ktora robia panstwo mlodzi i ich rodzice.
Od zarania dziejow dawalo sie prezenty z tej okazji, ale nie nalezalo wypruc sobie przy tym zyl, ani nikt nie wyliczal jak ma sie ta impreza mlodym zwrocic.

Jesli ktos bliski naprawde potrzebuje kasy czy mojej pomocy,. to ja moge isc nawet i dorabiac, zeby pomoc.
Ale my mowimy o weselu!

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!

Edytowane przez Luba
Czas edycji: 2015-06-05 o 15:59
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-05, 16:01   #244
201605301111
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Candy_lips Pokaż wiadomość
No, ale znam jej podejście, a sama nie mogłam dać więcej, to co miałam zrobić?
No jak to co? Iść do dorywczej pracy, dwie dniowki za 200zl i juz masz dodatkowe 400 od biedy można nerkę sprzedać, to na kilka wesel może styknie
201605301111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-05, 16:01   #245
barbarossan
Rozeznanie

na czarno? czy jest gdzieś napisane że pracuję na czarno?
normalnie przychodzę rano i dostaję umowę zlecenie z datą, kwotą, zakresem prac i numerem konta na które zostanie przelane wynagorodzenie i termin.
jak ktoś nie umie zadbać o siebie

zamykam kolekcję półmaratonów czas na ...
barbarossan jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-05, 16:04   #246
Candy_lips
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez blue_cat Pokaż wiadomość
Jest taka zasada:
Ja z uprzejmości nie wymagam od gości, by płacili za swoje miejsce.
Jeśli jestem gościem to z uprzejmości dam parze młodej chociaż pieniądze za talerzykowe. Wiem ile kosztuje wesele, a ta kwota w kopercie i tak jest śmieszna. Bo życzę im jak najlepiej - chcę by mieli dobry start w przyszłość. Po prostu jestem dla nich miła i nie zakładam, że chcą na mnie zarobić.
Może się mylę, nie każdy jest taki jak ja. Jeśli miałabym zakładać, że każda jednostka ludzka chce mnie tylko wykorzystać musiałabym być całkowicie aspołeczna.
Owszem, dlatego piszę, jak będę miała kasę, to chętnie dam tyle ile kosztuje talerzyk, a nawet i więcej, bo nie żałuję bliskim osobom, chętnie im pomogę, a nawet ba, jak będę mieć kasę, to dam prezent do tego Z tym, że wiadomo, są różne sytuacje i gdy mogłam dać 150 zł, to trudno, wiem, że talerzyk się nie zwrócił, ale już nic nie mogłam poradzić, nie było to ze sknerstwa, tylko po prostu taka sytuacja i dlatego. Nie oznacza to, że koleżanka jest dla mnie mniej ważna. O to mi chodzi o zrozumienie, że są różne sytuacje i że normalne, że się może za talerzyk nie zwrócić, ale nadal najważniejsza jest obecność jak ktoś jest dla nas bliski. Jakby bliska osoba nie miała pieniędzy, to wcale nie powiedziałabym, że to nic, że nie ma pieniędzy i by i tak przyszła na wesele z grzeczności, tylko powiedziałabym tak, bo naprawdę, bym tak myślała, chciałabym, żeby po prostu tak była, sytuacje życiowe są różne i obecność jej byłaby zdecydowanie najważniejsza
Stary 2015-06-05, 16:04   #247
201605301111
Konto usunięte

Cytat:
normalnie przychodzę rano i dostaję umowę zlecenie z datą, kwotą, zakresem prac i numerem konta na które zostanie przelane wynagorodzenie i termin.
Ok, to nie temat o tobie i tym jaka jesteś w życiu zaradna, ile zarabiasz, gdzie pracujesz, ile się dokladasz rodzicom do mieszkania a ile hajsu ładujesz w auto.
Wszyscy juz pojeli ze jesteś zaradna a reszta to leniwe kupy, dotarło
Stary 2015-06-05, 16:05   #248
Candy_lips
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Czocherovsky Pokaż wiadomość
No jak to co? Iść do dorywczej pracy, dwie dniowki za 200zl i juz masz dodatkowe 400 od biedy można nerkę sprzedać, to na kilka wesel może styknie
Hehe no tak, jeżeli według niektórych trzeba dorabiać, bo jak to inaczej, to nie mam pytań Jak ktoś chce, może, to ok, ale tworzenie jakiegoś nacisku, że tak trzeba, powinno się jest według mnie bez sensu. Sytuacje są różne i nie każdy musi chcieć dorabiać akurat, mieć ochotę czy siły i nie świadczy to o tym, że państwo młodzi są dla tej osoby mniej ważni.
Stary 2015-06-05, 16:08   #249
Hultaj
BAN stały

Cytat:
Czyli dalej stawiasz siebie na pierwszym miejscu niż podarowanie ciut więcej osobom na ktorych powinno Ci zależeć.
aha, i tak w ogóle to niezupełnie zajarzyłaś na co odpowiedziałaś, oczywiście, że własne zęby, rozwalające się łóżko czy popsute auto są ważniejsze niż drogi prezent nawet dla przyjaciela czy rodziny. Eek, dla Ciebie to jest dziwne? Czy może urządzisz zębowe, żeby przyjaciółka Ci dała na protezkę?
No chyba że masz dylemat czy na denstystę jemu czy sobie ale to się wtedy raczej wesel za 35 kafli nie urządza.
Stary 2015-06-05, 16:11   #250
Candy_lips
Zakorzenienie

Cytat:
cóż za wycieczka personalna poprawiłaś mu humor pracuję teraz na 3/4 etatu na umowie o zastępstwo ( rownie dobrze mogłabym czekać na przelew od tatusia) opłacam sobie studia zaoczne magister i dorzucam 300 zł do budżetu rodzinnego, opłacam samochód.... durna .... a na takiej "dniówce" dorywczej zarabiam sobie 200 zł ( odkładam na talerzyk a reszta idzie na przyjemności ) I na wesele będę sobie zbierać sama, bo od sierpnia przez następne 25 lat będę tam gdzie zawsze chciałam służyć i będę dobrze zarabiać - więc z tym brakiem ambicji i powodów do dumy to nie do mnie... a o finansowanie mojego wesela się nie martw.
ALE PRZECIEŻ MOGŁABYM SIĄŚĆ I PŁAKAĆ ŻE MAM TYLKO 100 ZŁ BO JESTEM BIEDNĄ STUDENTKĄ I NIE MAM Z CZEGO TO DAM TYLKO 100 I NIECH SIĘ PM CIESZY DORABIAM BO CHCĘ DAĆ MŁODEJ PARZE WIĘCEJ KASY I OPŁACIĆ IM WYCIECZKĘ BO ICH LUBIĘ, BO SZANUJĘ BO SIĘ CIESZE Z ICH ŚLUBU....

przewija się tutaj tekst " jak para młoda wymyśla talerzyki po 200 zł to niech płacą, zgoda ale czy nie jest tak że jak jest "biedniej" na stołach to zaraz PM jest obgadywana
No wiesz, kto obgaduje to obgaduje, ja idę do bliskiej osoby na wesele, to wiesz nie obgaduję jakie było jedzenie. Tam było świetne, jak byłam, ale jakby było gorsze, to nie obgadywałabym. Najważniejsze, że mogłabym z nią być w tamtym dniu. No i dla niej jak pisałam też na pewno to najważniejsze, że byłam, a to, że mogłam dać 150 zł, więc te 215 zł za talerzyk co tam w hotelu kosztuje nie zwróciło się, to na pewno ona zrozumiałaby i nie oceniałaby tego źle, bo najważniejsze dla niej, że byłam. O to tu chodzi, ktoś inny może dorabiać, robić wszystko, by mieć więcej pieniędzy, ale jak ktoś inny tego nie robi to nie jest gorszy, bo mimo wszystko nie świadczy to o tym, że ta osoba nie jest mu bliska, a obecność jest najważniejsza. Jak się da więcej kasy, bo się może to ok, a jak nie, da się mniej, to też nie ma takiego znaczenia, skoro ktoś nam bliski, rozumiesz?
Stary 2015-06-05, 16:12   #251
_ema_
Zakorzenienie

Cytat:
A to było mówić, że pracujesz przy kurczakach w Cedrobie czy podobnej 'korpo' - w takich pracach faktycznie idziesz, ile ile wyrobisz tyle masz Tylko musisz wcześniej przyjśc, żeby Cię do roboty wzięli, bo kolejki chętnych takie, że nigdy się nie udaje wszystkim dostać na taśme

Edytowane przez _ema_
Czas edycji: 2015-06-05 o 16:13
_ema_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-05, 16:14   #252
201607111028
Konto usunięte

Wizaz naprawde uczy. Wlasnie dowiedzialam sie, ze na wesele idzie sie m. in. po to, zeby oplacic parze mlodej wycieczke. Co ja czytam, ludzie drodzy .
201607111028 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-05, 16:17   #253
Hultaj
BAN stały

Cytat:
aha, czyli bezrobocie albo wyzysk czy śmieciówki wzięły się stad bo ludziom się nie chce dbac o siebie.
Masz więcej takich kwiatuszków czy to już finał Twoich pobożnych życzeń zza różowych okularów?

---------- Dopisano o 16:17 ---------- Poprzedni post napisano o 16:16 ----------

Cytat:
Tylko musisz wcześniej przyjśc, żeby Cię do roboty wzięli, bo kolejki chętnych takie, że nigdy się nie udaje wszystkim dostać na taśme
po prostu sa leniwi i nie umieją jak należy stanąć

Stary 2015-06-05, 16:25   #254
Marbella85
Zakorzenienie

Ciekawe, a jak zapatrujecie się na kwestię, gdy goście z PL sa zaproszeni na wesele za granicą. Taka przyjemność czeka mnie w sierpniu, wesele w bardzo drogim jak na nasze zarobki kraju, a panna młoda nie życzy sobie żadnych prezentów (a już szczególnie kopert), ponieważ zdaje sobie sprawę, że to duży wydatek dla gości, którzy muszą dolecieć, zarezerwować jakiś hotel, pokój, hostel, etc.

Normalna postawa czy frajerstwo?
Marbella85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-05, 16:25   #255
zielonkava
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez mineralka bez gazu Pokaż wiadomość
Najlepiej koperty opodatkować Trochę by to pohamowalo proszenie przez młodych wprost o kasę.
teoretycznie są opodatkowane (darowizna), ale to młodzi musieli by mieć na prawdę hojnych i bogatych gości

Cytat:
pracuję teraz na 3/4 etatu na umowie o zastępstwo ( rownie dobrze mogłabym czekać na przelew od tatusia) opłacam sobie studia zaoczne magister i dorzucam 300 zł do budżetu rodzinnego, opłacam samochód.... durna .... a na takiej "dniówce" dorywczej zarabiam sobie 200 zł
nie no, jakbym pracowała na niepełny etat to też bym sobie chętnie dorobiła jeszcze gdzieś indziej. Jak ktoś pracuje na cały etat+dojazdy, często bywa się 10-12 godzin poza domem, do tego sprzątanie, zakupy, studia etc, to ostatnie o czym się marzy, żeby jeszcze dorywczo np. z cudzymi dziećmi się męczyć i mieć te 2 stówy więcej. Jakbym miała sobie w ten sposób na protezę czy wkład własny na mieszkanie zbierać czy wspomagać leczenie chorego dziecka bliskiej mi osoby, to bym się mogła poświęcić. Ale żeby te pieniądze potem przeimprezować 'bo nie wypada dać mniej'? Zwyczajnie nie warto. Przyjaźń przyjaźnią, rodzina rodziną, ale ja tam bym nie oczekiwała, że ktoś będzie się tak przemęczał czy odejmował sobie od ust, żeby mi wesele sponsorować i z drugiej strony podobnie- nie zamierzam sie w to tak bardzo angażować. Cieszę się ślubem bliskich, ich szczęściem, będę się z nimi bawiła i świętowała, jeśli tego chcą, ale nie uznaję postawy zastaw się a postaw się.

Edytowane przez zielonkava
Czas edycji: 2015-06-05 o 16:39
zielonkava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-05, 16:27   #256
aer
O RLY?

Cytat:
Napisane przez Marbella85 Pokaż wiadomość
Ciekawe, a jak zapatrujecie się na kwestię, gdy goście z PL sa zaproszeni na wesele za granicą. Taka przyjemność czeka mnie w sierpniu, wesele w bardzo drogim jak na nasze zarobki kraju, a panna młoda nie życzy sobie żadnych prezentów (a już szczególnie kopert), ponieważ zdaje sobie sprawę, że to duży wydatek dla gości, którzy muszą dolecieć, zarezerwować jakiś hotel, pokój, hostel, etc.

jak dla mnie normalna

Living zagranico juz 30 months. I zapomniec polski language
aer jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-05, 16:27   #257
201605301111
Konto usunięte

Cytat:

Z jakiej paki frajerstwo?
Stary 2015-06-05, 16:31   #258
melkmeisje
BAN stały

GG do melkmeisje

Cytat:

Ale frajerstwo z czyjej strony?

Też mieszkam za granicą i nie wyobrażam sobie organizować tu ślubu, nie zapewniając moim gościom z Polski chociaż noclegu.
melkmeisje jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-05, 16:34   #259
Jall
Zadomowienie

Kolejny temat, który zamienił się w przepychankę słowną A szkoda, bo niektóre początkowe posty były bardzo ciekawe i pokazywały racje różnych stron.

Kamil ma glejaka.
https://www.siepomaga.pl/kamil

11.12 stracił swoją szansę
Jall jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-05, 16:34   #260
Marbella85
Zakorzenienie

Cytat:
Z jakiej paki frajerstwo?
no jak czytam to się za głowę łapię, że wesele jest postrzegane jako okazja do podreporowanie sobie budżetu, także pytam, bo skoro ma "się zwrócić".

Edytowane przez Marbella85
Czas edycji: 2015-06-05 o 16:35
Stary 2015-06-05, 16:34   #261
kennedy
Zakorzenienie

Cytat:

tez bylam zaproszona na takie wesele. niestety nie bylo mnie stac zeby pojechac. wyslalam karte i podziekowalam.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-05, 16:36   #262
winter76
RENTGEN RZĄDZI!

GG do winter76

Cytat:
Poziom absurdu w twoich wypowiedziach mnie szalenie bawi

A Ty jak rozumiem świetnie zadbałaś o siebie?

Jeżeli czegoś nie wolno, a bardzo się chce, to można....
Bądź uprzejmy, zachowuj się profesjonalnie, ale zawsze miej w głowie plan zabójstwa każdej napotkanej osoby
winter76 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-05, 16:36   #263
Marbella85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez melkmeisje Pokaż wiadomość
Ale frajerstwo z czyjej strony?

Też mieszkam za granicą i nie wyobrażam sobie organizować tu ślubu, nie zapewniając moim gościom z Polski chociaż noclegu.
nocleg dla 50 osób? jak?
Stary 2015-06-05, 16:40   #264
kaledonia
zielony stworek

Cytat:
nocleg dla 50 osób? jak?
Normalnie w hotelu może
My zapewnialiśmy noclegi dla połowy gości w pełni je opłacając (tutaj zdania na ślubnym też są podzielone), kazać komuś przyjechać z daleka i niech sobie jeszcze hotel funduje dla mnie jest śmieszne.

Moda przemija, styl pozostaje

Jestem
tutaj
kaledonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-05, 16:42   #265
winter76
RENTGEN RZĄDZI!

GG do winter76

Cytat:
Ok, to nie temat o tobie i tym jaka jesteś w życiu zaradna, ile zarabiasz, gdzie pracujesz, ile się dokladasz rodzicom do mieszkania a ile hajsu ładujesz w auto.
Wszyscy juz pojeli ze jesteś zaradna a reszta to leniwe kupy, dotarło
W sumie jak ktoś ma stałą pensję rzędu 1100 zł to raczej zaradnością bym tego nie nazwała. I prędzej uwierzę, że dorabia, bo musi, a nie po to, zeby dać wypasioną kopertę

Jeżeli czegoś nie wolno, a bardzo się chce, to można....
Bądź uprzejmy, zachowuj się profesjonalnie, ale zawsze miej w głowie plan zabójstwa każdej napotkanej osoby
winter76 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-05, 16:42   #266
zielonkava
Rozeznanie

Cytat:

Jak dla mnie jedyna słuszna postawa. Widać, że młodzi szanują swoich gości i zależy im na ich obecności.
zielonkava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-05, 16:46   #267
margitta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez candycotton Pokaż wiadomość
My dajemy 200zl od osoby, bo tyle kosztuje krzesło.
W Ikei krzesła są po 159 zł. Przepłacasz. Chociaż tapicerowane?

Cytat:
Napisane przez candycotton Pokaż wiadomość
wszyscy rozumieja, ze to koszt i jesli chca brac udzial we wspólnej zabawie to płacą, nikt nie idzie na zasadzie, ze koperta jest anonimowa, a mlodzi niech cierpią jak robia wesele na milion gości.
ej nie, serio nikt nie rozumie, że wesele to nie jest zabawa z biletem wstępu? Dyskoteka w remizie i nic więcej? I trzeba sobie za jedzenie zapłacić? Serio? Na Boga, to jest CZYJŚ ŚLUB. A że chce tą wielką chwilę spędzić z bliskimi ludźmi, to ich zaprasza i ponosi koszty tego zaproszenia. Kiedyś ludzie robili wesela w domu, sami gotowali. To co wtedy, goście liczyli ile mogło kosztować jedzenie?
Stary 2015-06-05, 16:51   #268
new woman in town
Zakorzenienie

Cytat:
nocleg dla 50 osób? jak?
W hotelu można wyjanąć pokoje dla gości. Na moim weselu ok. 80 gości miało zapewniony w ten sposób nocleg, oczywiście koszty były po naszej stronie.
new woman in town jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-05, 16:51   #269
melkmeisje
BAN stały

GG do melkmeisje

Cytat:
nocleg dla 50 osób? jak?
W hotelu, chyba wiadomo, że nie u siebie w salonie na kanapie.
Jak ich nie stać, to niech nie zapraszają aż tylu.

Edytowane przez melkmeisje
Czas edycji: 2015-06-05 o 16:53
melkmeisje jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-05, 17:01   #270
201605301111
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez winter76 Pokaż wiadomość
W sumie jak ktoś ma stałą pensję rzędu 1100 zł to raczej zaradnością bym tego nie nazwała. I prędzej uwierzę, że dorabia, bo musi, a nie po to, zeby dać wypasioną kopertę
To inna sprawa
Ale juz się serio czytać nie chce tego belkotu "jestem taka zaradna, patrzcoe na mnie, pracuje, dorabiam, oplacam sobie studia i samochód a nawet dorzucam się rodzicom 300zl mieszkając z nimi i nie każe im oddawać hajsu jak cos kupie z chemi! Noe to co wy, biedne studenciaki, płaczące po kątach, przecież dorywcza praca z dniowka 200zl leży na każdym rogu, leniwe farfocle"

Mam tez nadzieje ze ktoś tu w końcu podrzuci ten talerzykowy sawuarwiwr
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości