Jak to jest z tymi kopertami? - Strona 26 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-06-08, 17:52   #751
tyene
Zakorzenienie

Dot.: Jak to jest z tymi kopertami?

Cytat:
Napisane przez Littlejackie Pokaż wiadomość
a co myślicie o prezencie-portrecie dla państwa młodych?
Ucieszyłybyście się z takiego?

To byłby taki rysunek ołówkiem, chodziłam do liceum plastycznego a teraz kończę studia związane ze sztuką, więc to nie byłby raczej jakiś koszmarek jakby co
Ja bym się ucieszyła, chociaż pewnie wolałabym farby/pastele jako medium (ale to już osobna preferencja(, ale sam pomysł uważam za uroczy. Ale ja generalnie lubię takie DIY prezenty, zwłaszcza, jak ma się zdolnych znajomych.
Stary 2015-06-08, 17:52   #752
Dotka90
Zakorzenienie

Cytat:

To byłby taki rysunek ołówkiem, chodziłam do liceum plastycznego a teraz kończę studia związane ze sztuką, więc to nie byłby raczej jakiś koszmarek jakby co
Ja bym się ucieszyła, zwlaszcza że z tego co piszesz - byłby ładny

Ja dostałam od mojej przyjaciółki raz portret mojego psa, a drugi raz swój i za każdym razem baaardzo mi się te prezenty podobały, takie od serca, od siebie Jeden nadal wisi w moim pokoju w domu rodzinnym
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-08, 17:52   #753
201604250941
Konto usunięte

Jakby mi brakowało to bym wziela od rodziców, ale bym oddala to co sie tam w kopertach uzbieralo, to chyba uczciwe wyjście. Wiem, ze dla nich to zaden problem, ale na ogol im więcej jest wziete tym mniej ma sie do powiedzenia, a to bezcenne dla mnie.
201604250941 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-08, 17:52   #754
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez harleyka Pokaż wiadomość
Nie jest to tez kwota, której nie mozna we dwoje zaoszczędzić. Jeśli nie można, w 2-3 lata to sie serio slabo zarabia i to moje zdziwienie na temat wywalenia tego ot tak na dzampreze jest jeszcze większe.
albo sie jest niegospodarnym
PaulinciaKWC jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-08, 17:52   #755
Jall
Zadomowienie

Cytat:

Myślę, że to bardzo dobry pomysł

Kamil ma glejaka.
https://www.siepomaga.pl/kamil

11.12 stracił swoją szansę
Jall jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-08, 17:53   #756
201604130936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez xXBlankaXx Pokaż wiadomość
Przeczytalas może moje posty wyżej? U mnie tu gdzie mieszkam to tradycja że rodzice (których oczywiście stać na to bez kredytów) fundują wesele młodym a pieniądze z kopert młodzi mają dla siebie.

I mam mieszkanie, jeżdżące auto, pracę I jakieś zaplecze finansowe i to w pełni do szczęścia mi wystarczy. wydam lekka reka jak to określiłas te pieniądze bo slub i wesele mam raz w życiu i nie chce robić przykrości rodzica którzy chcą zrobić mi to wesele o którym marzę od dziecka. I cieszą się z mojego szczęścia.
No tradycja no i? U mnie jest lepsza - wesele funduja rodzice panny mlodej. Nie jest to dla mnie jeszcze wystarczajacy powod by kiedykolwiek brać od nich pieniadze na ten cel. W smingus dyngusa tez z wiadrem latasz po ulicy, bo jest taka tradycja?
201604130936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-08, 17:54   #757
tyene
Zakorzenienie

Cytat:
Nie jest to tez kwota, której nie mozna we dwoje zaoszczędzić. Jeśli nie można, w 2-3 lata to sie serio slabo zarabia i to moje zdziwienie na temat wywalenia tego ot tak na dzampreze jest jeszcze większe.
To prawda, jednak pamiętaj, że 10 000 to skromna impreza. Standardowe polskie wesele na około 100 osób jednodniowe, o ile się orientuję, to około 40 000 zł.
Stary 2015-06-08, 17:55   #758
BiegnijLola
Raczkowanie

Cytat:
No jak dla mnie to wszystko oprócz własnych pieniędzy na własne wesele. Mnie po prostu szczerze dziwi jak będąc średnio zamozna osoba (wnioskuje po tym, ze to rodzice funduja) mozna taka lekka ręką wywalic tyle hajsu na jedna noc, jeśli to nie swoje pieniądze - dziwie się tym bardziej. A rodzice mogą pomóc dzieciom na 100000 lepszych sposób. Dzień też jest równie niezapomniany pare lat później, kiedy możesz sobie na niego pozwolic, a nie zastaw sue a postaw sie, weselicho musi byc tera zara.
Że tak polecę wyświechtanym tekstem: A kto bogatemu (rodzicowi) zabroni? Żeby nie było: branie kredytów na wesela to jakiś hardkor dla mnie. Ale jeżeli ma się kasiastych rodzicieli i takie tradycje w rodzie, że to rodzice wyprawiają wesele córom i synom - to ja problemu nie widzę.

Moim zdaniem akurat w kwestiach weselnych nie ma żadnego przymusu: czy płacisz sam, czy płaci rodzic, czy płaci babcia z JUESEJ - co kto lubi. Tak samo jak niektórzy mogliby zrobić bal na 100 par, a wolą skromnie, w małym kościółku i z najbliższymi. To już jest indywidualna ludzka sprawa. I chociażbyśmy dyskutowały przez XX stron wątku to do konsensusu nie dojdziemy

Chociaż gdybym miała możliwość przewałowania kasy na weselicho czy podróż dookoła świata, to jasne żebym wybrała to drugie Ale pewnie na wątku znajdzie się dużo wizażanek, które właśnie odwrotnie: chciałaby kasę zainwestować w wesele.

Edytowane przez BiegnijLola
Czas edycji: 2015-06-08 o 17:57
BiegnijLola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-08, 17:56   #759
201604130936
Konto usunięte

Nikt nie zabroni, ot byłoby mi glupio brac i tyle.

---------- Dopisano o 17:56 ---------- Poprzedni post napisano o 17:55 ----------

Cytat:
Napisane przez tyene Pokaż wiadomość
To prawda, jednak pamiętaj, że 10 000 to skromna impreza. Standardowe polskie wesele na około 100 osób jednodniowe, o ile się orientuję, to około 40 000 zł.
Nie rozumiem zwiazku, to jak skromne to czill, mozna se brac?
201604130936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-08, 17:57   #760
Littlejackie
Zadomowienie

Cytat:
Ja bym się ucieszyła, chociaż pewnie wolałabym farby/pastele jako medium (ale to już osobna preferencja(, ale sam pomysł uważam za uroczy. Ale ja generalnie lubię takie DIY prezenty, zwłaszcza, jak ma się zdolnych znajomych.
Myślałam też o farbach ale wolałabym wtedy namalować to na podobraziu a to z kolei gorzej przetransportować (jeżeli by było nieoprawione to może się przebić) no i oprawa jest droższa.

Na razie szukam ich dobrego wspólnego zdjęcia, które mogłabym wykorzystać, więc jeszcze ostatecznie nie zdecydowałam jaką techniką bym wykonała ten portrecik.
Littlejackie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-08, 17:58   #761
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:

Dla mnie spoko sama trzymam moja torebke uwieczniona na papierze przez kolege
PaulinciaKWC jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-08, 18:00   #762
BiegnijLola
Raczkowanie

[QUOTE=harleyka;51676160]Nikt nie zabroni, ot byłoby mi glupio brac i tyle.[COLOR="Silver"]

No właśnie. Tobie byłoby głupio. Innym głupio nie jest. Tyle w temacie Różni ludzie, różne poglądy. Świat musi być różnorodny, inaczej nudno by było
Stary 2015-06-08, 18:00   #763
201605301111
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez xXBlankaXx Pokaż wiadomość
Przeczytalas może moje posty wyżej? U mnie tu gdzie mieszkam to tradycja że rodzice (których oczywiście stać na to bez kredytów) fundują wesele młodym a pieniądze z kopert młodzi mają dla siebie.
u mnie też tradycja a bym nie wzięla

ale u mnie inna sprawa, bo mi się nie marzą wesela na pół rodziny i jesli juz bede wychodzic za mąż to najwyżej jakiś obiad potem.
201605301111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-08, 18:01   #764
tyene
Zakorzenienie

Nie, chodziło mi jedynie o to, że 10 000 zł odłożyć łatwiej niż 40 000, a oczekiwana (również przez rodzinę zwykle) impreza to ta typowa, z prosięciem, wiejskim stołem, 100 gośćmi etc. Ta za 40 000 zł. Szał weselno-ślubny to nie tylko dziki pęd młodych to imprez, to również pęd rodziny, tradycji i innych szumnych i wiążących terminów.

Ja robię małe przyjęcie ślubne, takie ogrodowe, ale z drugiej strony moja rodzina nie ma i nigdy nie miała żadnych oczekiwań względem tego, jak będzie wyglądać mój ślub i przyjęcie. Niemniej ze śledzenia forum ślubnych i innych, naprawdę mnóstwo oczekiwań pochodzi nie tylko od samych młodych, ale właśnie i od całej reszty ludzi wokół, w stylu mamy (zamieniającej się nagle w potwora), ojca, teściów i ciotki klotki.

A ogólnie mam wrażenie, że mało osób ceni asertywność i mało par w ogóle umie być asertywnymi, plus dodatkowo utrudniają to określone oczekiwainia (czyli rodzice cieszący się, planujący, cały ten czas jako coś, co ma zbliżać do siebie rodzinę).

IMHO naprawdę śluby paradoksalnie wywołują najgorsze instynkty u ludzi, i trudno o drugiej bardziej potencjalnie stresogenne i konfliktogenne życiowe wydarzenie.
Stary 2015-06-08, 18:02   #765
201605301111
Konto usunięte

Cytat:
jak sie nie ma hajsu to po co odpieprzać wielką impreze?
nie lepiej albo zrobic cos mniejszego albo poczekac az bedzie piniondz?
Stary 2015-06-08, 18:03   #766
201604250941
Konto usunięte

Ale teraz tak na serio pytanie do tych co biora od rodzicow - czyje sa koperty w tym wypadku? Zwłaszcza jeśli jest kredyt/wydane oszczędności zycia?
Stary 2015-06-08, 18:03   #767
tyene
Zakorzenienie

Cytat:
Myślałam też o farbach ale wolałabym wtedy namalować to na podobraziu a to z kolei gorzej przetransportować (jeżeli by było nieoprawione to może się przebić) no i oprawa jest droższa.

Na razie szukam ich dobrego wspólnego zdjęcia, które mogłabym wykorzystać, więc jeszcze ostatecznie nie zdecydowałam jaką techniką bym wykonała ten portrecik.
Na allegro można kupić też deski pod ikony - jeżeli kręci Cię medium drewna. Swego czasu sporo zamawiałam. Nie wymagają ram. Ale nie wiem w jakim stylu malujesz i jak duży chcesz portret zrobić. Ale myślę, że to bardzo wyjątkowy prezent.
Stary 2015-06-08, 18:05   #768
201605301111
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez candycotton Pokaż wiadomość
Ale teraz tak na serio pytanie do tych co biora od rodzicow - czyje sa koperty w tym wypadku? Zwłaszcza jeśli jest kredyt/wydane oszczędności zycia?
jedna z koleżanek napisała - u nich dla młodych
Stary 2015-06-08, 18:05   #769
201609102148
Konto usunięte

Jakby moi rodzice mieli odlozone dla mnie 40 000, to znalazlabym pierdyliard lepszych zastosowań dla nich, niż impreza...
201609102148 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-08, 18:06   #770
201605301111
Konto usunięte

Cytat:
Nie, chodziło mi jedynie o to, że 10 000 zł odłożyć łatwiej niż 40 000, a oczekiwana (również przez rodzinę zwykle) impreza to ta typowa, z prosięciem, wiejskim stołem, 100 gośćmi etc. Ta za 40 000 zł. Szał weselno-ślubny to nie tylko dziki pęd młodych to imprez, to również pęd rodziny, tradycji i innych szumnych i wiążących terminów.

Ja robię małe przyjęcie ślubne, takie ogrodowe, ale z drugiej strony moja rodzina nie ma i nigdy nie miała żadnych oczekiwań względem tego, jak będzie wyglądać mój ślub i przyjęcie. Niemniej ze śledzenia forum ślubnych i innych, naprawdę mnóstwo oczekiwań pochodzi nie tylko od samych młodych, ale właśnie i od całej reszty ludzi wokół, w stylu mamy (zamieniającej się nagle w potwora), ojca, teściów i ciotki klotki.

A ogólnie mam wrażenie, że mało osób ceni asertywność i mało par w ogóle umie być asertywnymi, plus dodatkowo utrudniają to określone oczekiwainia (czyli rodzice cieszący się, planujący, cały ten czas jako coś, co ma zbliżać do siebie rodzinę).

IMHO naprawdę śluby paradoksalnie wywołują najgorsze instynkty u ludzi, i trudno o drugiej bardziej potencjalnie stresogenne i konfliktogenne życiowe wydarzenie.
w sumie nawet gdybym zrobiła tylko obiad to mój ojciec pewnie wyprawi sobie sam wesele z wujkami z radości... pewnie nawet mnie nie zaprosi
Stary 2015-06-08, 18:06   #771
tyene
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Czocherovsky Pokaż wiadomość
jak sie nie ma hajsu to po co odpieprzać wielką impreze?
nie lepiej albo zrobic cos mniejszego albo poczekac az bedzie piniondz?
Mnie nie pytaj, ja mam ślub kościelny i późniejsze obiadowe przyjęcie do godziny 7 w rozsądnej cenie na jakieś 50-60 gości. Generalnie mój budżet to były pieniądze, które JUŻ mamy. Jeżeli rodzice chcą, mogą dać nam kasę w prezencie ślubnym, ale planujemy tylko i wyłącznie z tego, co już jest w naszym posiadaniu.
Stary 2015-06-08, 18:07   #772
201604250941
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Farmakopea Pokaż wiadomość
Jakby moi rodzice mieli odlozone dla mnie 40 000, to znalazlabym pierdyliard lepszych zastosowań dla nich, niż impreza...
Ja przeliczam wszystko na podroze, dookola swiata za to polecisz
Stary 2015-06-08, 18:09   #773
Dotka90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez candycotton Pokaż wiadomość
My wprawdzie nie braliśmy od rodziców, ale we wszystkich znanych mi tego typu przypadkach: koperty idą dla młodych.
Co jest o tyle idiotyczne, że rodzice zostają z kredytem na 10 czy 20 tysi, a młodzi sobie np. remontują mieszkanie czy kupują auto 'za swoje'.
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-08, 18:10   #774
tyene
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Farmakopea Pokaż wiadomość
Z drugiej strony nie ma się co dziwić, że jednak ludzie mają jakieś oczekiwania. Ja np. fanką wielkich ślubów nie jestem, nie byłam i mieć takiego nie będę. Ale chcę jakoś tam w miarę wyglądać, chcę, by rodzina i znajomi byli, czymś ich muszę nakarmić po ślubie (nie mam balowego ślubu), czymś napoić (i nie będzie to pół litra na głowę czy wódka w ogóle) i chcę mieć ładne obrączki. Wbrew pozorom budżet naprawdę bardzo łatwo rośnie, o zgrozo. Mój top w moim budżecie ślubnym to fotograf - oprócz jedzenia to będzie największy koszt. Z drugiej strony uwielbiam zdjęcia i zdecydowanie na tym aspekcie (dobry fotograf) mi zależało.

A większość dekoracji robię sama, kwiaty będę mieć najprostsze jakie się da i żadnego wypożyczania samochodów, więc dużo tniemy w tego typu kosztach.
Stary 2015-06-08, 18:11   #775
xXBlankaXx
Zakorzenienie

Nasze jednodniowe wesele na 70osób to nie koszt 40tyś tylko o polowę mniej. I jest te skromne wymarzone wesele z najbliższą rodzina

I nie uważam się żadnym nieudacznikiem życiowym dlatego że rodzice finansuja mi wesele szkoda tylko że tyle osób tak uważa. Każdy ma swoje zdanie na ten temat i tyle. Nie ma co się kłócić.

Edytowane przez xXBlankaXx
Czas edycji: 2015-06-08 o 18:12
xXBlankaXx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-08, 18:13   #776
201609102148
Konto usunięte

Cytat:
Z drugiej strony nie ma się co dziwić, że jednak ludzie mają jakieś oczekiwania. Ja np. fanką wielkich ślubów nie jestem, nie byłam i mieć takiego nie będę. Ale chcę jakoś tam w miarę wyglądać, chcę, by rodzina i znajomi byli, czymś ich muszę nakarmić po ślubie (nie mam balowego ślubu), czymś napoić (i nie będzie to pół litra na głowę czy wódka w ogóle) i chcę mieć ładne obrączki. Wbrew pozorom budżet naprawdę bardzo łatwo rośnie, o zgrozo. Mój top w moim budżecie ślubnym to fotograf - oprócz jedzenia to będzie największy koszt. Z drugiej strony uwielbiam zdjęcia i zdecydowanie na tym aspekcie (dobry fotograf) mi zależało.

A większość dekoracji robię sama, kwiaty będę mieć najprostsze jakie się da i żadnego wypożyczania samochodów, więc dużo tniemy w tego typu kosztach.

Jak się nie ma kasy, to sie dopasowuje oczekiwania do możliwości. Moim zdaniem trzeba mierzyć siły na zamiary- huczne wesele to nie konieczność, a zachcianka. A za swoje zachcianki powinno sie płacić samemu.
201609102148 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-08, 18:16   #777
skazana_na_bluesa
.

Cytat:

trudno być asertywnym, jak się samemu nie finansuje wesela

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-08, 18:17   #778
201604250941
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość
My wprawdzie nie braliśmy od rodziców, ale we wszystkich znanych mi tego typu przypadkach: koperty idą dla młodych.
Co jest o tyle idiotyczne, że rodzice zostają z kredytem na 10 czy 20 tysi, a młodzi sobie np. remontują mieszkanie czy kupują auto 'za swoje'.
Pewnie rodzice o dobrym sercu powiedzieli, że niee nie trzeba, a młodzi tylko na to czekali i od razu lykneli.
Stary 2015-06-08, 18:19   #779
melkmeisje
BAN stały

GG do melkmeisje

70 osób to skromne wesele dla najbliższej rodziny?
To chyba mam bardzo małą rodzinę

Ja uważam, że owszem, trochę wstyd, żeby dorosłym ludziom rodzice finansowali imprezkę, zwłaszcza jeśli chodzi o takie kwoty - w życiu bym nie wzięła od rodziców. Ale dla mnie w ogóle wydawanie dziesiątek tysięcy złotych na jednorazowy cyrk to czysta głupota.
melkmeisje jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-08, 18:21   #780
xXBlankaXx
Zakorzenienie

A kto kazał brać kredyt? Nie mają rodzice języka? Nie mogli powiedzieć że wesele mogą zrobić owszem Ale w 2017 roku a nie 2014. jak chcą szybkiej to niech robią sobie sami. A potem płacz że kredyt na wesele brali na lata.
xXBlankaXx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości