|
|
#751 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Jak to jest z tymi kopertami?
Ja bym się ucieszyła, chociaż pewnie wolałabym farby/pastele jako medium (ale to już osobna preferencja(, ale sam pomysł uważam za uroczy. Ale ja generalnie lubię takie DIY prezenty, zwłaszcza, jak ma się zdolnych znajomych.
|
|
#752 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja dostałam od mojej przyjaciółki raz portret mojego psa, a drugi raz swój i za każdym razem baaardzo mi się te prezenty podobały, takie od serca, od siebie Jeden nadal wisi w moim pokoju w domu rodzinnym
|
|
|
|
|
|
#753 |
|
Konto usunięte
|
Jakby mi brakowało to bym wziela od rodziców, ale bym oddala to co sie tam w kopertach uzbieralo, to chyba uczciwe wyjście. Wiem, ze dla nich to zaden problem, ale na ogol im więcej jest wziete tym mniej ma sie do powiedzenia, a to bezcenne dla mnie.
|
|
|
|
|
#754 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#755 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#756 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#757 |
|
Zakorzenienie
|
To prawda, jednak pamiętaj, że 10 000 to skromna impreza. Standardowe polskie wesele na około 100 osób jednodniowe, o ile się orientuję, to około 40 000 zł.
|
|
#758 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Żeby nie było: branie kredytów na wesela to jakiś hardkor dla mnie. Ale jeżeli ma się kasiastych rodzicieli i takie tradycje w rodzie, że to rodzice wyprawiają wesele córom i synom - to ja problemu nie widzę. Moim zdaniem akurat w kwestiach weselnych nie ma żadnego przymusu: czy płacisz sam, czy płaci rodzic, czy płaci babcia z JUESEJ - co kto lubi. Tak samo jak niektórzy mogliby zrobić bal na 100 par, a wolą skromnie, w małym kościółku i z najbliższymi. To już jest indywidualna ludzka sprawa. I chociażbyśmy dyskutowały przez XX stron wątku to do konsensusu nie dojdziemy ![]() Chociaż gdybym miała możliwość przewałowania kasy na weselicho czy podróż dookoła świata, to jasne żebym wybrała to drugie Ale pewnie na wątku znajdzie się dużo wizażanek, które właśnie odwrotnie: chciałaby kasę zainwestować w wesele.
Edytowane przez BiegnijLola Czas edycji: 2015-06-08 o 17:57 |
|
|
|
|
|
#759 |
|
Konto usunięte
|
Nikt nie zabroni, ot byłoby mi glupio brac i tyle.
---------- Dopisano o 17:56 ---------- Poprzedni post napisano o 17:55 ---------- Nie rozumiem zwiazku, to jak skromne to czill, mozna se brac? |
|
|
|
|
#760 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Na razie szukam ich dobrego wspólnego zdjęcia, które mogłabym wykorzystać, więc jeszcze ostatecznie nie zdecydowałam jaką techniką bym wykonała ten portrecik. |
|
|
|
|
|
#761 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#762 |
|
Raczkowanie
|
[QUOTE=harleyka;51676160]Nikt nie zabroni, ot byłoby mi glupio brac i tyle.[COLOR="Silver"]
No właśnie. Tobie byłoby głupio. Innym głupio nie jest. Tyle w temacie Różni ludzie, różne poglądy. Świat musi być różnorodny, inaczej nudno by było
|
|
#763 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ale u mnie inna sprawa, bo mi się nie marzą wesela na pół rodziny i jesli juz bede wychodzic za mąż to najwyżej jakiś obiad potem. |
|
|
|
|
|
#764 |
|
Zakorzenienie
|
Nie, chodziło mi jedynie o to, że 10 000 zł odłożyć łatwiej niż 40 000, a oczekiwana (również przez rodzinę zwykle) impreza to ta typowa, z prosięciem, wiejskim stołem, 100 gośćmi etc. Ta za 40 000 zł. Szał weselno-ślubny to nie tylko dziki pęd młodych to imprez, to również pęd rodziny, tradycji i innych szumnych i wiążących terminów.
Ja robię małe przyjęcie ślubne, takie ogrodowe, ale z drugiej strony moja rodzina nie ma i nigdy nie miała żadnych oczekiwań względem tego, jak będzie wyglądać mój ślub i przyjęcie. Niemniej ze śledzenia forum ślubnych i innych, naprawdę mnóstwo oczekiwań pochodzi nie tylko od samych młodych, ale właśnie i od całej reszty ludzi wokół, w stylu mamy (zamieniającej się nagle w potwora), ojca, teściów i ciotki klotki. A ogólnie mam wrażenie, że mało osób ceni asertywność i mało par w ogóle umie być asertywnymi, plus dodatkowo utrudniają to określone oczekiwainia (czyli rodzice cieszący się, planujący, cały ten czas jako coś, co ma zbliżać do siebie rodzinę). IMHO naprawdę śluby paradoksalnie wywołują najgorsze instynkty u ludzi, i trudno o drugiej bardziej potencjalnie stresogenne i konfliktogenne życiowe wydarzenie.
|
|
#765 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
nie lepiej albo zrobic cos mniejszego albo poczekac az bedzie piniondz? |
|
|
|
|
|
#766 |
|
Konto usunięte
|
Ale teraz tak na serio pytanie do tych co biora od rodzicow - czyje sa koperty w tym wypadku? Zwłaszcza jeśli jest kredyt/wydane oszczędności zycia?
|
|
|
|
|
#767 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i jak duży chcesz portret zrobić. Ale myślę, że to bardzo wyjątkowy prezent.
|
|
|
#768 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#769 |
|
Konto usunięte
|
Jakby moi rodzice mieli odlozone dla mnie 40 000, to znalazlabym pierdyliard lepszych zastosowań dla nich, niż impreza...
|
|
|
|
|
#770 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#771 |
|
Zakorzenienie
|
Mnie nie pytaj, ja mam ślub kościelny i późniejsze obiadowe przyjęcie do godziny 7 w rozsądnej cenie na jakieś 50-60 gości. Generalnie mój budżet to były pieniądze, które JUŻ mamy. Jeżeli rodzice chcą, mogą dać nam kasę w prezencie ślubnym, ale planujemy tylko i wyłącznie z tego, co już jest w naszym posiadaniu.
|
|
#772 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#773 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co jest o tyle idiotyczne, że rodzice zostają z kredytem na 10 czy 20 tysi, a młodzi sobie np. remontują mieszkanie czy kupują auto 'za swoje'. |
|
|
|
|
|
#774 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A większość dekoracji robię sama, kwiaty będę mieć najprostsze jakie się da i żadnego wypożyczania samochodów, więc dużo tniemy w tego typu kosztach.
|
|
|
#775 |
|
Zakorzenienie
|
Nasze jednodniowe wesele na 70osób to nie koszt 40tyś tylko o polowę mniej. I jest te skromne wymarzone wesele z najbliższą rodzina
![]() I nie uważam się żadnym nieudacznikiem życiowym dlatego że rodzice finansuja mi wesele szkoda tylko że tyle osób tak uważa. Każdy ma swoje zdanie na ten temat i tyle. Nie ma co się kłócić.
Edytowane przez xXBlankaXx Czas edycji: 2015-06-08 o 18:12 |
|
|
|
|
#776 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Jak się nie ma kasy, to sie dopasowuje oczekiwania do możliwości. Moim zdaniem trzeba mierzyć siły na zamiary- huczne wesele to nie konieczność, a zachcianka. A za swoje zachcianki powinno sie płacić samemu. |
|
|
|
|
|
#777 | |
|
.
|
Cytat:
|
|
|
#778 |
|
Konto usunięte
|
Pewnie rodzice o dobrym sercu powiedzieli, że niee nie trzeba, a młodzi tylko na to czekali i od razu lykneli.
|
|
|
|
|
#779 |
|
BAN stały
|
70 osób to skromne wesele dla najbliższej rodziny?
To chyba mam bardzo małą rodzinę ![]() Ja uważam, że owszem, trochę wstyd, żeby dorosłym ludziom rodzice finansowali imprezkę, zwłaszcza jeśli chodzi o takie kwoty - w życiu bym nie wzięła od rodziców. Ale dla mnie w ogóle wydawanie dziesiątek tysięcy złotych na jednorazowy cyrk to czysta głupota. |
|
|
|
|
#780 |
|
Zakorzenienie
|
A kto kazał brać kredyt? Nie mają rodzice języka? Nie mogli powiedzieć że wesele mogą zrobić owszem Ale w 2017 roku a nie 2014. jak chcą szybkiej to niech robią sobie sami. A potem płacz że kredyt na wesele brali na lata.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:31.