![]() |
#151 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Czy postawić 6 z angielskiego
Cytat:
szóstka to nie jest ocena zarezerwowana za zachowania PONADSZKOLNE. szóstka to ocena. w większości znanych mi szkół obowiązuje przy otrzymaniu powyżej 94 lub 96% na kartkówce, odpowiedzi ustnej, czy nawet w przypadku pracy dodatkowej jaką jest plakat. szóstka to ocena. szóstka to nie jest boska nagroda. to jest normalna ocena w skali ocen którą przyznaje się ZA KAŻDĄ PRACĘ PODLEGAJĄCĄ OCENIE, czyli za każdą kartkówkę, pracę domową, odpowiedź ustną, projekt. szóstka jako nagroda za konkursy, jest nagrodą dodatkową - za aktywność. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#152 |
BAN stały
|
W calej mojej "karierze" szkolnej nigdy nie bylo mozliwosci dostac 6 za kartkowke. Tylko na duzych sprawdzianach zazwyczaj bylo zadanie dodatkowe na 6.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#153 |
Konto usunięte
|
U mnie w szkolach jak pamietam to na sprawdzianach zeby dostac 6 trzeba bylo miec albo 100% albo 100% + zadanie na 6.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#154 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() szóstka to jedna z ocen w skali ocen. WSO ściśle ustala kiedy się ją przyznaje w tej chwili najczęściej 0-30% - 1 31 - 50% - 2 51 - 70% - 3 71 - 85% - 4 86 - 95 % - 5 96 - 100% - 6 podkreślam - najczęściej, bo może się to różnić między szkołami. chyba że jest oficjalnie napisane "szóstka to ocena przyznawana jedynie za prace klasowe" ale zastanawiam się czy to w ogóle zgodne z odgórnymi przepisami ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#155 |
Zakorzenienie
|
No nie wiem, we wszystkich znanych mi szkołach 6 można dostać jedynie z dużych testów. Z kartkówek nie można dostać więcej niż 5, nawet, gdy ma się 100%.
W tym konkretnym omawianym przypadku bardzo ważne jest to, czy w tej konkretnej szkole można było dostać 5 za kartkówki czy zadania, czy też nie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#156 |
Konto usunięte
|
fleur d podeślij te szkoły na pw może mają wso w internecie bo to jest aż dziwne
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#157 |
Konto usunięte
|
Z tymi 6 to ogolnie bajzel jest
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#158 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() nienawidzę takiego podejścia. oceny są po to żeby je stawiać. część szkół wprowadziła także ocenę zero - znaczy że łatwiej jest mieć gorsze oceny niż lepsze. poza tym kurde na stopniu podstawówki czy gimnazjum te oceny są serio istotne bo idą do dalszych szkół. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#159 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#160 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
piszesz w semestrze trzy testy za które możesz dostać szóstkę 10 kartkówek max na 5 4 razy ocenią ci zadanie domowe max na 5 2 razy odpowiedź ustna max na 5 i o przepraszam, skąd te szóstki mają wychodzić? ![]() ale to i tak mega dziwny system................... ...... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#161 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie rozumiem też podejścia, że na 6 trzeba mieć sukcesy pozaszkolne. W podstawówce? Rozumiem to w przypadku LO, ale nie w przypadku 12-latków. Ja o 6 z plastyki w gimnazjum też musiałam powalczyć. Miałam dwa razy drugie i raz trzecie miejsce w konkursach ogólnopolskich, ale moja nauczycielka uważała, że na 6 to trzeba taki konkurs wygrać ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#162 |
Zakorzenienie
|
U mnie bylo w liceum. Za 100%. Byla tez srednia wazona, wiec bylo jasne jaka srednia wychodzi. Bez rozwazan takich jak wątku "nie wychodzi, bo ma tylko dwie 6"
![]() |
#163 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#164 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
A od kiedy tak jest? Bo najbliższy mi dzieciak właśnie napisal egzamin szóstoklasisty i w jej szkole, podobnie jak w mojej dawno temu, szostka byla do zdobycia tylko za osiągnięcia, dodatkowe prace i klasówki (zadania na szóstkę). Za kartkówki, prace domowe i odpowiedz 100%=5 Jeszcze teściowej spytam jak jest u niej, uczy w podbazie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#165 |
Konto usunięte
|
no to farma halo, można było z kartkówki dostać sześć czy nie? piszesz o zadaniu na szóstkę = można dostać szóstkę
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#166 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#167 |
Konto usunięte
|
Darkoz nie wiem czy są jeszcze nauczycidele którzy ryzykują wystawianiem oceny która ze sredniej nie wychodzi, są? xd
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#168 |
Raczkowanie
|
Uczę innego przedmiotu, ale mogę się wypowiedzieć. Według mnie ocenę celującą, otrzymuje uczeń, którego wiedza wykracza poza podstawę programową, który nie tylko bierze udział w konkursach, ale osiąga w nich sukcesy, zostaje laureatem, itd. W szkołach, w których pracowałam ocena bdb była przeważnie od ok 88-90% do 100%. Ja nigdy nikomu nie postawiłam oceny celującej na koniec roku szkolnego. Choć słyszałam kiedyś, jak koleżanka wstawiła uczniowi ocenę celującą, bo reszta klasy była na dużo niższym poziomie. Mimo, że z ocen powinien mieć ocenę bardzo dobrą. Dla mnie argument z du...
![]() Wydaje mi się, że nasze rady i tak już nie zdadzą się na wiele, bo w większości szkół oceny wystawiane są do końca tygodnia. Chyba, że ktoś poczeka do rady, a ta pewnie wszędzie w tym tygodniu ![]() I jeszcze jedno...większość nauczycieli liczy średnią ważoną, a nie arytmetyczną. Edytowane przez Butterfly1986 Czas edycji: 2015-06-14 o 16:16 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#169 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
"szóstka - nie dla psa kiełbasa" już widzę to w hymnie szkoły |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#170 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#171 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A rodzice się dziwią później, jak to jest, że dziecko miało szóstki a teraz nagle średnia ocen poleciała w dół, albo osoby, które przepuszczano i nauczono w ten sposób cwaniactwa i lenistwa. A teraz są zagrożeni z kilku przedmiotów. Niestety, ale nauczyciele w SP są za mało wymagający. Są oczywiście wyjątki. Jak wszędzie. To moja subiektywna opinia... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#172 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#173 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Prawda to, choc ja nie znam nikogo, kto miałby kiedykolwiek średnią 6.0. Sama przeważnie miałam powyżej 5, ale na uczciwych zasadach. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#174 |
Konto usunięte
|
Moim zdaniem prosba ze strony uczennicy o mozliwosc dostania 6 i brak ogarniecia ze strony nauczycielki to sa uczciwe zasady. Nauczycielka nie stworzyla jej mozliwosci wziecia udzialu w konkursie, wiedza jest, to nie widze przeciwskazan. Poza tym to nadal 5 klasa, to sie nie liczy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#175 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#176 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Pozostali byli z rodzin niepełnych, patologicznych itd. Tak, wyróżniał się. Ale czy to wystarczy? Nie sądzę. To była klasa szósta. Gdyby był w innej klasie, dostałby ocenę bdb. Czyli czynnikiem wpływającym na ocenę, jest wiedza rówieśników? Jeśli tak, to biorąc pod uwagę, że poziom wiedzy spada i z roku na rok mamy coraz słabszych uczniów, a w każdej klasie chociaż jedna, dwie osoby są lepsze i podnoszą średnią klasy, to trzeba im wstawiać szóstki??? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#177 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#178 |
Raczkowanie
|
Chodziło mi o to, że ten uczeń miał dobre warunki w domu, stworzone przez rodziców. Jego jedynym problemem były "oceny". Większość tej klasy żyła w ubóstwie, itd. Czy ma znaczenie, że nie z pełnej rodziny? Niekoniecznie. Ja podałam konkretny przykład, w którym tak było. Te dzieci głównie wychowywała ulica. Z doświadczenia, jeśli rodzice ucznia rozstają się podczas jego nauki, to mało kiedy nie ma to wpływu na jego oceny (w tym roku szk. mogłabym policzyć takich uczniów na palcach jednej ręki). W dzisiejszych czasach coraz młodsi uczniowie popadają w depresję, próbują targnąć się na swoje życie, tną swoje ciało. Ale to już temat na inny wątek...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#179 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Byłam jedną z tych, którą w szkole niektórzy próbowali karać za to, że jest zdrowa, ma normalny dom i szczęśliwą rodzinę. Najlepsza była baba od niemca- mogłam miec 39/40pkt- i tak nie dostałam piątki, a moja mama jak poszla o to spytac, dowiedziała się, że "ja mam warunki do nauki i na piątkę powinnam umieć znacznie więcej niż wymaga od reszty klasy". Takze bananowa farma dostawala z łaska 4,5, a koleżanka z niepełnej rodziny i druga, ktora miała bardzo chory kręgosłup, za tyle samo punktów - piątkę. To dopiero jest sprawiedliwe. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#180 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:12 ---------- Poprzedni post napisano o 19:11 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:49.