Mamusie Listopadowe 2015 część II! - Strona 12 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-06-26, 15:11   #331
limonka1983
Zakorzenienie

GG do limonka1983
Dot.: Mamusie Listopadowe 2015 część II!

Cytat:
Napisane przez tylkokasia Pokaż wiadomość
Tak podczytuję i widzę że macie badaną szyjkę, glukozę itp.
Tu w Irlandii przez całą ciąże nie ma ani jednego badania ginekologicznego. Glukoza tylko jak w rodzinie była cukrzyca.
Słyszałam, że w niektórych krajach trochę olewczo podchodzi się do ciężarnych. Wydaje mi się, że spowodowane jest to tym, że nie podtrzymuje się ciąży na siłę. Swego czasu udzielałam się w wątku TERMINACJA CIĄŻY. Pojawiały się różne historie, ale najświeższa jest taka, że w 20 tygodniu ciąży okazało się, że maluch ma za małą klatkę piersiową i nie rozwiną się płuca. Dziewczyna napisała, że od początku miała plamienia i brudzenia. Lekarze dawali jej różne leki podtrzymujące, a mimo nich krwawiła. Napisała, że może natura od początku chciała zakończyć tę ciążę. I wydaje mi się, że niektóre kraje tak do tego podchodzą. Jeśli dziecko jest zdrowe, to ciąża zakończy się w prawidłowym tygodniu. Jeśli nie, zakończy się wcześniej. Nie wiem jak wygląda statystyka, ale zauważcie, że są państwa, w których jest bardzo mało dzieci z wadami. Wszystko zależy od podejścia. Każda mama chce, by jej dziecko urodziło się zdrowe, ale wystarczy trafić na reklamy na TVN i Polsacie z apelami o pomoc dla chorych dzieci. Nie jestem medykiem, ale myślę, że te wszystkie maluchy bez kończyn, z zespołami, z mukowistydozą i różnymi cudami były z ciąż mocno podtrzymywanych. Znam kilka mam z ciąż podtrzymywanych i żadna z nich nie ma zdrowego dziecka. Albo jest to ciężka wada serca albo jakaś genetyczna wada skóry, która determinuje sposób odżywiania i życia, ewentualnie ciężka wada któregoś z organów. Jak mówię, wszystko zależy od podejścia. Teraz też inaczej myślę, bo jestem w ciąży i nie wyobrażam sobie utracić tą ciążę. Zresztą miałam taką sytuację jeszcze niedawno, że nie wiedziałam, co będzie. Moja koleżanka rok temu straciła blizniaki. Okazało się, że miały wady genetyczne. Gdyby ta ciąża doszła do finału, miałaby teraz 2 ciężko chorych dzieci. Może Irlandia też ma takie podejście? Może takie podejście jest dobre, może nie... Byłam bardzo radykalna, zanim sama nie przechodziłam swojegp dramatu.
limonka1983 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-26, 15:12   #332
kasiabwwl
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez fasterka90 Pokaż wiadomość
dzikasliwka a wiesz może czy tą glukozę możemy już w domu sobie rozpuścić? Ja mam laboratorium dosłownie 2minuty od domu.
Tez juz teraz dostałam skierowanie na tą krzywą, powtórzenie toxo,morfologia i mocz. I dał mi normalnie skierowanie,a do tej pory tylko mi pisał na kartce i normalnie płaciłam za badania. Nie policzył mi też za 4d bo stwierdził że za dużo zapłacę -wczoraj mi dopiero cytologie zrobił.
A,następna moja wizyta 22.07
Ja w pierwszej ciąży glukozę wypiłam w loabolatorium, zaraz po pierwszym pobraniu, a że od laboratorium do domu mam tak blisko jak Ty to wróciłam do domu. Po dwóch godzinach poszłam na kolejne pobranie. Tym razem też mam zamiar tak zrobić bo jakoś nie wyobrażam sobie siedzieć z Zosią dwie godziny w poczekalni

U mnie dziś wielkie zamieszanie i pakowanie bo jutro wyjeżdżamy na mazury na urlop...Dawno nigdzie nie byliśmy i cieszę się na ten wyjazd jak dziecko. Także od jutra pewnie będę was tylko podczytywać.
Stary 2015-06-26, 15:19   #333
tylkokasia
Moderator

Cytat:
Napisane przez limonka1983 Pokaż wiadomość
Słyszałam, że w niektórych krajach trochę olewczo podchodzi się do ciężarnych. Wydaje mi się, że spowodowane jest to tym, że nie podtrzymuje się ciąży na siłę. Swego czasu udzielałam się w wątku TERMINACJA CIĄŻY. Pojawiały się różne historie, ale najświeższa jest taka, że w 20 tygodniu ciąży okazało się, że maluch ma za małą klatkę piersiową i nie rozwiną się płuca. Dziewczyna napisała, że od początku miała plamienia i brudzenia. Lekarze dawali jej różne leki podtrzymujące, a mimo nich krwawiła. Napisała, że może natura od początku chciała zakończyć tę ciążę. I wydaje mi się, że niektóre kraje tak do tego podchodzą. Jeśli dziecko jest zdrowe, to ciąża zakończy się w prawidłowym tygodniu. Jeśli nie, zakończy się wcześniej. Nie wiem jak wygląda statystyka, ale zauważcie, że są państwa, w których jest bardzo mało dzieci z wadami. Wszystko zależy od podejścia. Każda mama chce, by jej dziecko urodziło się zdrowe, ale wystarczy trafić na reklamy na TVN i Polsacie z apelami o pomoc dla chorych dzieci. Nie jestem medykiem, ale myślę, że te wszystkie maluchy bez kończyn, z zespołami, z mukowistydozą i różnymi cudami były z ciąż mocno podtrzymywanych. Znam kilka mam z ciąż podtrzymywanych i żadna z nich nie ma zdrowego dziecka. Albo jest to ciężka wada serca albo jakaś genetyczna wada skóry, która determinuje sposób odżywiania i życia, ewentualnie ciężka wada któregoś z organów. Jak mówię, wszystko zależy od podejścia. Teraz też inaczej myślę, bo jestem w ciąży i nie wyobrażam sobie utracić tą ciążę. Zresztą miałam taką sytuację jeszcze niedawno, że nie wiedziałam, co będzie. Moja koleżanka rok temu straciła blizniaki. Okazało się, że miały wady genetyczne. Gdyby ta ciąża doszła do finału, miałaby teraz 2 ciężko chorych dzieci. Może Irlandia też ma takie podejście? Może takie podejście jest dobre, może nie... Byłam bardzo radykalna, zanim sama nie przechodziłam swojegp dramatu.
Tu do 12 tc uważa się że "ciąży nie ma"
Do reszty dolegliwości ciążowych podchodzi się bardzo na ludzie.
Ja straciłam poprzednią ciążę i teraz brałam progesteron (po wizycie u polskiego ginekologa) do 12 tc. A wizytę wg. irlandzkiego programu miałam dopiero w 16tc.
Z jednej strony jak ciąża jest bezproblemowa to jakoś mało stresujące jest jej prowadzenie. Natomiast tak jak teraz czuję ciągle lęk czy wszystko ok to mi ciężko na tych ich wizytach z 2 min usg i zapewnieniami że jest ok...

Z jednej str. natura niby sama eliminuje słabe ciąże a z drugiej zdarza się że dziecko jest zdrowe a np. wystarczy by matka leżała aby ciąża była donoszona.

Porównując się z innymi, możesz stać się zgorzkniały lub próżny
Zawsze bowiem znajdziesz lepszych lub gorszych od siebie

tylkokasia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-26, 15:46   #334
201604151126
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez dzikasliwka Pokaż wiadomość
Dziewczyny z tą glukozą to jest tak, że kupujecie w zależności jak Wam zlecił lekarz albo 50 g albo 75 g glukozy. Trzeba koniecznie być na czczo. W labo pobierają Wam krew z żyły i sprawdzają na glukometrze tak na szybko jaki jest poziom cukru, po to by sprawdzić czy w ogóle można podać glukozę. Jak jest okej, to pijecie Pani Wam rozpuści w kubeczku i w ciągu 5 minut trzeba to wypić. Potem równiutka godzina od wypicia jest pobranie, a potem po kolejnej godzinie kolejne. Wiem, że niektórzy lekarze zlecają tylko jedno pobranie po dwóch godzinach, co według mnie jest trochę bez sensu, bo wtedy już nie wyjdzie krzywa A tak to musi odpowiednio wzrosnąć (norma do 180) a potem odpowiednio spaść (poniżej 150) i wtedy wychodzi krzywa

Dobrze jest zabrać ze sobą książkę czy jakąś gazetę, bo się siedzi na dupce i nie można się ruszać, bo ruch spala cukier i wynik może się zaburzyć. Ja piłam dużymi łykami, żeby było szybciej.
To już wiemy co nas czeka Ja mam 75g. Jak w kubeczku to nie jest żle myślałam że więcej trzeba wypić.
201604151126 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-26, 15:48   #335
wonderka
Zadomowienie

Mnie piersi tez czasami bola. Nie tak jak w 1 trymestrze gdzie nie mogłam się nawet o nic oprzeć ale są dni gdy są mocno nadwrażliwe.

Limonka czytam twój wpis i się zgadzam z podejściem "zachodu" do tematu ciąży. Sama dziecko straciłam ale mimo wszystko uważam, że nic za wszelką cenę.

Moja ginka twierdzi wiec, ze duphaston czy luteina nie uchronia przed poronienie. Przepisuje oczywiście ale twierdzi, że ciążę bez szans na zdrowy rozwój organizm odrzuca i należy go słuchać.

Ale wiadomo, każda z nas może mieć na to inny ogląd.
wonderka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-26, 17:48   #336
dzikasliwka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez magdalena111111 Pokaż wiadomość
To już wiemy co nas czeka Ja mam 75g. Jak w kubeczku to nie jest żle myślałam że więcej trzeba wypić.
Bodajże 200 ml, jakoś tak.

Ja mam stwierdzoną cukrzycę od 11 tygodnia i sporo na ten temat czytałam. Dziękuję Bogu, że tak wcześnie zareagowaliśmy, nie wyobrażam sobie co by mogło być jakby to cholerstwo sobie "chulało" w moim organizmie niekontrolowane do czasu, gdy standardowo robi się glukozę.

Mi kobitka w laboratorium powiedziała, że mnie nie wypuści nigdzie bo mogę na przykład zemdleć, że nie da mi cytryny bo też może zaburzyć wynik.

Z tym ruchem to rzeczywiście coś jest. U mnie na przykład po śniadaniu (zawsze takim samym) jeśli nie pójdę na spacer to cukier mam 110-120, a jak się wybiorę na spacerek, chociaż 20 minut do sklepu to jest 90 max 100.
dzikasliwka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-26, 18:38   #337
lexie42
Zakorzenienie

Poszłam dzisiaj do gina po L4 i normalnie dostałam nerwów u mojego lekarza nie ma zapisów, każda przychodzi kiedy chce i o której chce godzinie. Wchodzę, pytam się czy mogę dosłownie na chwilkę tylko po zwolnienie (lekarz drukuje więc to zajmuje pół minuty). Kobiety dziwnie się na mnie patrzą i dwie mówią, że one też w zasadzie tylko po L4. No to siadłam i czekam. Było ich chyba 5 to myślę szybko pójdzie. Ale gdzie tam, te dwie co się zarzekały, że też na chwilę to siedziały po 10-15 minut na normalnej wizycie Po półtorej godziny czekania wchodzę do lekarza, mówię, że ja w sumie to po L4, a on że zmierzymy ciśnienie i się zważymy. Zaznaczył mi w karcie ciąży kiedy robimy badania a kiedy nie. Wizyta trwała 1 minutę, dostałam zwolnienie i pytam się ile płacę (chodzę prywatnie) a on do mnie, że to normalna wizyta i 100 zł Bez badania ginekologicznego, za samo zważenie i zmierzenie ciśnienia zapłaciłam 100zł No to mówię, że będę na minusie, bo wzięłam tylko 50zł (tyle kiedyś płaciłam, wypisał mi zwolnienie i tyle). Dodam, że L4 wypisuje mi tylko na dwa tygodnie, więc raz idę na normalną wizytę z usg za 150zł, a za dwa tygodnie po zwolnienie. I teraz co, za każde zwolnienie i ważenie plus ciśnienie będę płacić 100zł no bez sensu
Przyszłam do domu i zabrałam się od razu za porządną porcję lodów na pocieszenie
lexie42 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-26, 18:38   #338
cornflower_girl
Zakorzenienie

tylkokasia Łożysko jest z tyłu, więc ten trop odpada. Mam nadzieję, że młody niedługo się rozszaleje
Dołączam się do zachwytów nad Twoimi makijażami

Dzika Ropucha A kiedy masz wizytę u ginekologa? Może coś podpowie na temat tych ruchów

Cytat:
Napisane przez poznanianka1990 Pokaż wiadomość
Ja przeglądam właśnie opinie o wózkach - http://opinie.wozki-dla-dzieci.com/w...owanychkolach/
Dzięki za linka
Piekny brzuszek

Cytat:
Melduje się po wizycie będę miała CÓRECZKĘ
Gratuluję

magdalena

Poziomkowa U mnie płeć najbardziej przezywa teściowa, bo chciałaby wnuczkę. My tu oznajmiamy, że dziecko zdrowe, a ona wypala, że następna będzie córka.
Ja wiem, że są oczekiwania - ja się trochę bałam, jak TZ zareaguje na dziewczynkę, bo wiem, że marzył o chłopcu (no ale jest chłopak, więc to było gdybanie). Poza tym mocno dało mi do myślenia to, że kiedy czekaliśmy na badania genetyczne, od lekarza wychodziła jakas para po połówkowych (sądząc z rozmiaru brzuszka). Wieści były fatalne, bo pani zamknęła się w łazience i szlochała dobre 15 minut. Nie wyorbażam sobie, co przezywali... Jednak najważniejsze jest to, żeby dzieciaczek był zdrowy.

magdalena Ale świetnie wyszły te zdjęcia

Cytat:
Napisane przez Iclosemyeyes Pokaż wiadomość
Dziewczyny tak mi się dzisiaj spodobały zdjęcia 4d wrzucone przez magdalenę111111, że sobie umyśliłam też zrobić takie. Polecicie gdzie można zrobić takie badania w Krakowie?
Ja robiłam u dr Nocuń z dobreusg - ale tam to solidne mierzenie dzieciaka i diagnozowanie niż oglądanie go w 3d - bo z 3d mam tylko jedno ujęcie Dobry jest też dr Wiecheć - też stamtąd.
Gin polecała mi też dra Zarotynskiego, Sobieslaw Kaszowicz chyba też jest polecany, a u siebie na fb wrzuca naprawdę świetne zdjęcia z usg.

cynamon Pięknie Tunika z panterką bardzo mi się podoba.

JoyceSky gratuluję córeczki Co do poduchy - też przymierzam się do zakupu. Zastanawiam się nad inna marką - Supermami.

Srebrna_smuga Drobny ten brzuszek

limonka Moja koleżanka miała ciążę z rodzaju problemowych - plamienia, krwawienia. urodziła zdrowe dziecko. Natomiast czytałam co nieco o prowadzeniu ciąży w NO - USG jest dopiero bardzo późne, prawie w III trymestrze. Zastanawiam sie, jak oni tam diagnozują wady u dzieci?

Co do klubu - na plus, że jest większa prywatność (ale i tak niestety nie chroni to przed wyciekami informacji...). Na minus - cięzki dostęp z telefonu. Ale na telefonie niestety normalny wątek ograniczony, bo u mnie czasami wcina cytowanie i zdjęc w ogóle nie widzę

Bogini kuchennego zniszczenia
cornflower_girl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-26, 19:11   #339
Iclosemyeyes
Zakorzenienie

Hej dziewczyny, gratuluję wszystkim udaych wizyt i pięknych brzuszków cieszę się z wami.

Ja dzisiaj głównie podczytuję, bo mam trochę podły humor i czarne myśli mnie prześladują, a nie chcę psuć atmosfery. Przełożyłam sobie wizytę z 30.06 na jutro to mam nadzieję, że mi się polepszy

Cytat:
Napisane przez cornflower_girl Pokaż wiadomość

Ja robiłam u dr Nocuń z dobreusg - ale tam to solidne mierzenie dzieciaka i diagnozowanie niż oglądanie go w 3d - bo z 3d mam tylko jedno ujęcie Dobry jest też dr Wiecheć - też stamtąd.
Gin polecała mi też dra Zarotynskiego, Sobieslaw Kaszowicz chyba też jest polecany, a u siebie na fb wrzuca naprawdę świetne zdjęcia z usg.
dziękuję cornflower_girl za polecenie mnie właśnie bardziej zależy na zdjęciach niż diagnozowaniu, bo na zwykłe połówkowe i tak pójdę z Luxmedu a to 4d to taka tylko moja fanaberia podobają mi się bardzo te zdjęcia dr Kaszowicza, widzę, że on przyjmuje w ultramedice a o tym gabinecie właśnie myślałam, więc chyba się zdecyduję
Stary 2015-06-26, 19:30   #340
cornflower_girl
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Iclosemyeyes Pokaż wiadomość
podobają mi się bardzo te zdjęcia dr Kaszowicza, widzę, że on przyjmuje w ultramedice a o tym gabinecie właśnie myślałam, więc chyba się zdecyduję
Sprawdź, gdzie ma jaki aparat do USG. Bo to też robi różnicę.

Orientujecie się, jaki jest wpływ USG na dziecko? Szkodliwy, nieszkodliwy? Zaczęłam liczyć, ile tych badan było - sporo (wskazania medyczne)

Stary 2015-06-26, 19:55   #341
201604151126
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez lexie42 Pokaż wiadomość
Poszłam dzisiaj do gina po L4 i normalnie dostałam nerwów u mojego lekarza nie ma zapisów, każda przychodzi kiedy chce i o której chce godzinie. Wchodzę, pytam się czy mogę dosłownie na chwilkę tylko po zwolnienie (lekarz drukuje więc to zajmuje pół minuty). Kobiety dziwnie się na mnie patrzą i dwie mówią, że one też w zasadzie tylko po L4. No to siadłam i czekam. Było ich chyba 5 to myślę szybko pójdzie. Ale gdzie tam, te dwie co się zarzekały, że też na chwilę to siedziały po 10-15 minut na normalnej wizycie Po półtorej godziny czekania wchodzę do lekarza, mówię, że ja w sumie to po L4, a on że zmierzymy ciśnienie i się zważymy. Zaznaczył mi w karcie ciąży kiedy robimy badania a kiedy nie. Wizyta trwała 1 minutę, dostałam zwolnienie i pytam się ile płacę (chodzę prywatnie) a on do mnie, że to normalna wizyta i 100 zł Bez badania ginekologicznego, za samo zważenie i zmierzenie ciśnienia zapłaciłam 100zł No to mówię, że będę na minusie, bo wzięłam tylko 50zł (tyle kiedyś płaciłam, wypisał mi zwolnienie i tyle). Dodam, że L4 wypisuje mi tylko na dwa tygodnie, więc raz idę na normalną wizytę z usg za 150zł, a za dwa tygodnie po zwolnienie. I teraz co, za każde zwolnienie i ważenie plus ciśnienie będę płacić 100zł no bez sensu
Przyszłam do domu i zabrałam się od razu za porządną porcję lodów na pocieszenie
Takie są niestety ceny ja za wizytę też 100zł co trwa parę minut a u tego doktora co byłam ostatnio wizyta 180zł lekka przesada nawet jak jest super dobry to cena powala bez recept i zwolnienia bo ostatnio wypisuje mi lekarz z przychodni na nfz i prywatnie też do endokrynologa 100zł za przeczytanie wyników a wolę kontrolować w razie w. Na fundusz jedna wizyta i następna pod koniec ciąży. Pewnie jak prywatni lekarze brali by mniej to ludzie chętniej by chodzili i bardziej dbali o swoje zdrowie a tak to jest różnie, Ja sama od paru lat prywatnie się leczyłam to wiem ile to kasy bez tych pieniędzy to nie była bym teraz w ciąży.

Co do USG to czytałam gdzieś że nie szkodzi ja sama chodzę do dwóch lekarzy i tych usg miałam sporo, lepiej robić i kontrolować ciążę niż nie robić.

Edytowane przez 201604151126
Czas edycji: 2015-06-26 o 20:00
Stary 2015-06-26, 20:12   #342
srebrna_smuga
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja to sama nie wiem gdzie ta moja córa się chowa jak czasami patrzę na mój brzuch. Ok,może nie jest już całkiem płaski ale nie wygląda na 21tydzien skrawający 400g dziecko
Super brzusio Czekam aż nas wywali porządnie

Limonka zgadzam się z tym co napisałaś.

Cytat:
Łooo Ale bym była zła Dobrze, że masz lody i jakoś tą złość się przegoni

Najpierw mieliśmy siebie, potem stworzyliśmy Ciebie..teraz mamy wszystko 
Zuzia już na świecie

srebrna_smuga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-26, 20:21   #343
lexie42
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez magdalena111111 Pokaż wiadomość
Takie są niestety ceny ja za wizytę też 100zł co trwa parę minut a u tego doktora co byłam ostatnio wizyta 180zł lekka przesada nawet jak jest super dobry to cena powala bez recept i zwolnienia bo ostatnio wypisuje mi lekarz z przychodni na nfz i prywatnie też do endokrynologa 100zł za przeczytanie wyników a wolę kontrolować w razie w. Na fundusz jedna wizyta i następna pod koniec ciąży. Pewnie jak prywatni lekarze brali by mniej to ludzie chętniej by chodzili i bardziej dbali o swoje zdrowie a tak to jest różnie, Ja sama od paru lat prywatnie się leczyłam to wiem ile to kasy bez tych pieniędzy to nie była bym teraz w ciąży.

Co do USG to czytałam gdzieś że nie szkodzi ja sama chodzę do dwóch lekarzy i tych usg miałam sporo, lepiej robić i kontrolować ciążę niż nie robić.
Mi na miesiąc wyjdzie 250zł za wizyty plus ewentualnie jakieś badania. Najbardziej mnie rozczarowało to, że kiedyś zapłaciłam tylko 50zł za L4 bez wizyty i teraz myślałam, że będzie tak samo.

Cytat:
Napisane przez srebrna_smuga Pokaż wiadomość

Łooo Ale bym była zła Dobrze, że masz lody i jakoś tą złość się przegoni
Już mi w sumie przeszło, lody i rozmowa z mężem pomogły
lexie42 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-26, 20:26   #344
Amelia16
Zadomowienie

Fasterka gratuluję zdrowej córeczki co do diagnoz, dlatego sceptycznie podchodzę do wczesnego "obstawiania", wolę czekać na połówkowe

Cynamon piękny brzuszek, naprawdę już okrąglinek
Stary 2015-06-26, 20:48   #345
fasterka90
Zadomowienie

Ogarniam właśnie te moje bony co dostałam do Super Pharm od gina, jutro chciałabym jechać kupić to co wybrałam. Znacie butelkę lovi medical +? Mam ją za 29,niby bez promocji kosztuje 41.
Mam też 2 laktatory - manualny canpol babies easy start za 90zl i elektryczny dwufazowy lovi prolactis no ale to już droga impreza -4stowy,przeceniony z 540 niby. I tak nie wiem czy to się w ogóle przyda?
A i mam te witaminy omega med optima do wyboru albo pregna, bierzecie do nich coś dodatkowo? Witaminy też są dla dzieci bobik dha +d3 i vita d w aerozolu,polecacie coś z tego?
fasterka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-26, 21:22   #346
czekooczekolada
Zakorzenienie

doradźcie proszę, jak się przygotować przed badaniem połówkowy m ? nie ma chyba konieczności bycia na czczo, nie?

Life doesn't give you people that you want, it gives you the people that you need.
🤍

Stary 2015-06-26, 21:25   #347
tylkokasia
Moderator

Cytat:
Napisane przez czekooczekolada Pokaż wiadomość
doradźcie proszę, jak się przygotować przed badaniem połówkowy m ? nie ma chyba konieczności bycia na czczo, nie?
U mnie w liście podali aby wypić 2 szklanki wody

Porównując się z innymi, możesz stać się zgorzkniały lub próżny
Zawsze bowiem znajdziesz lepszych lub gorszych od siebie

tylkokasia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-26, 21:45   #348
dzikasliwka
Rozeznanie

Cytat:
Ogarniam właśnie te moje bony co dostałam do Super Pharm od gina, jutro chciałabym jechać kupić to co wybrałam. Znacie butelkę lovi medical +? Mam ją za 29,niby bez promocji kosztuje 41.
Mam też 2 laktatory - manualny canpol babies easy start za 90zl i elektryczny dwufazowy lovi prolactis no ale to już droga impreza -4stowy,przeceniony z 540 niby. I tak nie wiem czy to się w ogóle przyda?
A i mam te witaminy omega med optima do wyboru albo pregna, bierzecie do nich coś dodatkowo? Witaminy też są dla dzieci bobik dha +d3 i vita d w aerozolu,polecacie coś z tego?
Czytałam o tym laktatorze, ma dobre opinie, ale tak jak mówisz droga impreza... Jednak na allegro można kupić już za trochę ponad 3 stówki: http://allegro.pl/listing/listing.ph...isqm-1-dz-0519
dzikasliwka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-26, 21:49   #349
Poziomkowa89
Zakorzenienie

miałam pocytowane i znikło teraz nie pamiętam co to ja chciałam...

Cytat:
rzeczywiście sporo Cię to wyjdzie. a powiedz mu że wyjeżdżasz i niech ci da na miesiąc, moja tak robiła w poprzedniej ciązy więc można.

u mojej gin są zapisy tylko na dzień a godzina to jak kto chce. i tak zwykle z 2h siedzimy i ja też nie wpuszczam przed siebie, bo te baby ściemę walą, że np tylko z wynikami pokazać, a siedziała pół godziny i to nie ciężarna, więc łatwiej jej by było czekać niż nam. gdybym nie była w ciąży to mogłabym przepuścić ciężarną

Czekamy na dzidziusia
Poziomkowa89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-26, 22:03   #350
agne19s
Zadomowienie

U mnie niestety też niby wizyta na 16:30 A ostatnio weszłam o 17:15. Ona sobie zaznacza kogo ma w ciazy to mogłaby wyjść i poprosić bo teraz jeszcze nie mam problemu żeby tyle wytrzymać ale co będzie później ?. Na korytarzu wc jest ale klucz u lekarki no to nie wchodzę po ten klucz. A mam tak że jak nie mam gdzie iść się załatwić to sikac mogę co pół godziny a jak mogę iść do toalety To nawet 2-3 dam radę
Stary 2015-06-26, 22:16   #351
201604151126
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Poziomkowa89 Pokaż wiadomość
miałam pocytowane i znikło teraz nie pamiętam co to ja chciałam...

rzeczywiście sporo Cię to wyjdzie. a powiedz mu że wyjeżdżasz i niech ci da na miesiąc, moja tak robiła w poprzedniej ciązy więc można.

u mojej gin są zapisy tylko na dzień a godzina to jak kto chce. i tak zwykle z 2h siedzimy i ja też nie wpuszczam przed siebie, bo te baby ściemę walą, że np tylko z wynikami pokazać, a siedziała pół godziny i to nie ciężarna, więc łatwiej jej by było czekać niż nam. gdybym nie była w ciąży to mogłabym przepuścić ciężarną

Nie wiem jak jest z tymi zwolnieniami ale ja prywatnie dostawałam na miesiąc więc chyba można tak wypisywać a teraz u gina na fundusz to tak jak wypadnie wizyta co 2 lub 3 tyg. Może lepiej poprosić lekarz o zwolnienie ma miesiąc a nie dawać 100zł co dwa tygodnie a osobno chodzić na wizyty.
Stary 2015-06-26, 22:26   #352
poznanianka1990
Zakorzenienie

Co do usg połówkowego - czy to prawda, że trzeba mieć pełny pęcherz? Bo spotkałam się z takimi opiniami.

Nasz ślub 16.08.2014

Julcia 4.11.2015 g. 0:09
2740g 52 cm

poznanianka1990 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-26, 22:43   #353
Gaabbi
Wtajemniczenie

U mojej ginki była ostatnio obsuwa ponad 4h więc nie narzekajcie I za wizytę też płacę słono.

Wróciłam właśnie z nad morza Pogoda była średnia, ale i tak było super.

Jeśli chodzi o badania połówkowe, to nie trzeba się przygotowywać. Z tym pełnym pęcherzem, to nie wiem o co chodzi, bo mnie lekarka przy prenatalnym pierwszym kazała iść się wysiusiać przed badaniem
Gaabbi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-26, 22:49   #354
JoyceSky
Zadomowienie

GG do JoyceSky

Poznanianka, ja też słyszałam, że dobrze z pełnym pęcherzem, ale ja zarówno w przypadku pierwszych prenatalnych jak i teraz połówkowych byłam z pustym i jakoś lekarz nie narzekał. Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie

Co do lekarzy, to wkurza mnie takie coś, bo mam wrażenie, że to po prostu cwaniactwo lekarza, który chce więcej zarobić

Kupiłam cebuszkę, więc dzisiaj pierwszy test będzie aha i oglądałam wózki. Spodobał mi się camarelo carera i cena niezła, a bodajże Limonka pisała, że dobrze się o nim wypowiadały mamy na forach?

http://www.maxmodels.pl/joycesky.html
JoyceSky jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-26, 22:50   #355
cornflower_girl
Zakorzenienie

Cytat:
Mi na miesiąc wyjdzie 250zł za wizyty plus ewentualnie jakieś badania.
Sporo Ginekolog na pewno może wystawić L4 na cały miesiąc. Internista przy chorobach ciążowych - 2 tygodnie maksymalnie.

Cytat:
Napisane przez poznanianka1990 Pokaż wiadomość
Co do usg połówkowego - czy to prawda, że trzeba mieć pełny pęcherz? Bo spotkałam się z takimi opiniami.
Są różne szkoły - zadzwoń do przychodni i zapytaj. U mnie pęcherz miał być pusty

Stary 2015-06-26, 22:56   #356
agne19s
Zadomowienie

Znajoma jeździła do Wrocławia do lekarza (około 80km drogi) i płaciła grubą kasę za wizyty. On jej obiecał ze będzie przy jej porodzie i ze przy pierwszym skurczu zdąży tyle km dojechać, niestety przyjechała tylko 20km do pierwszego szpitala.
U mnie wśród znajomych jest to bardzo popularne jeżdżenie do lekarza do dużych miast ale sama nie wiem czemu.
Stary 2015-06-26, 23:06   #357
cornflower_girl
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agne19s Pokaż wiadomość
Znajoma jeździła do Wrocławia do lekarza (około 80km drogi) i płaciła grubą kasę za wizyty. On jej obiecał ze będzie przy jej porodzie i ze przy pierwszym skurczu zdąży tyle km dojechać, niestety przyjechała tylko 20km do pierwszego szpitala.
U mnie wśród znajomych jest to bardzo popularne jeżdżenie do lekarza do dużych miast ale sama nie wiem czemu.
Też nie mam pojęcia. Moi teściowie mieszkają w małym miasteczku pod Krakowem i tam przyjmuje świetny ginekolog.
W tamtych okolicach dużo kobiet wybiera szpitale w Krakowie, a w Bochni (mniej więcej podobna odległość) jest dobra porodówka. Może magia reklamy i miejsca?

I też trochę nie ogarniam założenia płacę lekarzowi za wizyty prywatne, to zaopiekuje się mną podczas porodu. A jak skurcze wypadną w dzień, w którym go nie będzie/ bedzie miał pacjentki w innym miejscu?

Stary 2015-06-26, 23:10   #358
poznanianka1990
Zakorzenienie

Ja wczoraj oglądałam używane wózki na allegro i chyba coraz bardziej się przekonuję do kupna używanego 2w1. Najbardziej podobają mi się wózki Bebetto i póki co to jest mój typ numer jeden

Nasz ślub 16.08.2014

Julcia 4.11.2015 g. 0:09
2740g 52 cm

poznanianka1990 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-26, 23:29   #359
Gaabbi
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez agne19s Pokaż wiadomość
A po co lekarz przy porodzie?
Jak poród jest fizjologiczny, to lekarz niepotrzebny. Najważniejsza jest wtedy rola położnej. No i w chodzeniu do dobrego lekarza chyba nie chodzi o to, żeby był przy porodzie właśnie, ale o to, żeby dobrze ciążę poprowadził. Lekarz, a lekarz, to niestety jest różnica I nie chodzi o to, że "drogi, to dobry", ale o to, żeby był kompetentny. Lekarze czasami olewają swoje pacjentki i np. nie sprawdzają przepływów, nie mierzą dziciaczka odpowiednio, nie patrzą na ilość wód płodowych itd. Znam takie przypadki osobiście więc wiem o czym piszę.
Gaabbi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-27, 08:26   #360
cynamon_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Gaabbi Pokaż wiadomość
A po co lekarz przy porodzie?
Jak poród jest fizjologiczny, to lekarz niepotrzebny. Najważniejsza jest wtedy rola położnej. No i w chodzeniu do dobrego lekarza chyba nie chodzi o to, żeby był przy porodzie właśnie, ale o to, żeby dobrze ciążę poprowadził. Lekarz, a lekarz, to niestety jest różnica I nie chodzi o to, że "drogi, to dobry", ale o to, żeby był kompetentny. Lekarze czasami olewają swoje pacjentki i np. nie sprawdzają przepływów, nie mierzą dziciaczka odpowiednio, nie patrzą na ilość wód płodowych itd. Znam takie przypadki osobiście więc wiem o czym piszę.
Dokładnie, lekarz przychodzi tylko jak są komplikacje, u mnie pojawił się dopiero przy szyciu, jak już synek był na swiecie.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości