|
|
#331 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie Listopadowe 2015 część II!
Słyszałam, że w niektórych krajach trochę olewczo podchodzi się do ciężarnych. Wydaje mi się, że spowodowane jest to tym, że nie podtrzymuje się ciąży na siłę. Swego czasu udzielałam się w wątku TERMINACJA CIĄŻY. Pojawiały się różne historie, ale najświeższa jest taka, że w 20 tygodniu ciąży okazało się, że maluch ma za małą klatkę piersiową i nie rozwiną się płuca. Dziewczyna napisała, że od początku miała plamienia i brudzenia. Lekarze dawali jej różne leki podtrzymujące, a mimo nich krwawiła. Napisała, że może natura od początku chciała zakończyć tę ciążę. I wydaje mi się, że niektóre kraje tak do tego podchodzą. Jeśli dziecko jest zdrowe, to ciąża zakończy się w prawidłowym tygodniu. Jeśli nie, zakończy się wcześniej. Nie wiem jak wygląda statystyka, ale zauważcie, że są państwa, w których jest bardzo mało dzieci z wadami. Wszystko zależy od podejścia. Każda mama chce, by jej dziecko urodziło się zdrowe, ale wystarczy trafić na reklamy na TVN i Polsacie z apelami o pomoc dla chorych dzieci. Nie jestem medykiem, ale myślę, że te wszystkie maluchy bez kończyn, z zespołami, z mukowistydozą i różnymi cudami były z ciąż mocno podtrzymywanych. Znam kilka mam z ciąż podtrzymywanych i żadna z nich nie ma zdrowego dziecka. Albo jest to ciężka wada serca albo jakaś genetyczna wada skóry, która determinuje sposób odżywiania i życia, ewentualnie ciężka wada któregoś z organów. Jak mówię, wszystko zależy od podejścia. Teraz też inaczej myślę, bo jestem w ciąży i nie wyobrażam sobie utracić tą ciążę. Zresztą miałam taką sytuację jeszcze niedawno, że nie wiedziałam, co będzie. Moja koleżanka rok temu straciła blizniaki. Okazało się, że miały wady genetyczne. Gdyby ta ciąża doszła do finału, miałaby teraz 2 ciężko chorych dzieci. Może Irlandia też ma takie podejście? Może takie podejście jest dobre, może nie... Byłam bardzo radykalna, zanim sama nie przechodziłam swojegp dramatu.
|
|
|
|
#332 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
U mnie dziś wielkie zamieszanie i pakowanie bo jutro wyjeżdżamy na mazury na urlop...Dawno nigdzie nie byliśmy i cieszę się na ten wyjazd jak dziecko . Także od jutra pewnie będę was tylko podczytywać.
|
|
|
#333 | |
|
Moderator
|
Cytat:
Do reszty dolegliwości ciążowych podchodzi się bardzo na ludzie. Ja straciłam poprzednią ciążę i teraz brałam progesteron (po wizycie u polskiego ginekologa) do 12 tc. A wizytę wg. irlandzkiego programu miałam dopiero w 16tc. Z jednej strony jak ciąża jest bezproblemowa to jakoś mało stresujące jest jej prowadzenie. Natomiast tak jak teraz czuję ciągle lęk czy wszystko ok to mi ciężko na tych ich wizytach z 2 min usg i zapewnieniami że jest ok... Z jednej str. natura niby sama eliminuje słabe ciąże a z drugiej zdarza się że dziecko jest zdrowe a np. wystarczy by matka leżała aby ciąża była donoszona.
|
|
|
#334 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#335 |
|
Zadomowienie
|
Mnie piersi tez czasami bola. Nie tak jak w 1 trymestrze gdzie nie mogłam się nawet o nic oprzeć ale są dni gdy są mocno nadwrażliwe.
Limonka czytam twój wpis i się zgadzam z podejściem "zachodu" do tematu ciąży. Sama dziecko straciłam ale mimo wszystko uważam, że nic za wszelką cenę. Moja ginka twierdzi wiec, ze duphaston czy luteina nie uchronia przed poronienie. Przepisuje oczywiście ale twierdzi, że ciążę bez szans na zdrowy rozwój organizm odrzuca i należy go słuchać. Ale wiadomo, każda z nas może mieć na to inny ogląd. |
|
|
|
#336 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja mam stwierdzoną cukrzycę od 11 tygodnia i sporo na ten temat czytałam. Dziękuję Bogu, że tak wcześnie zareagowaliśmy, nie wyobrażam sobie co by mogło być jakby to cholerstwo sobie "chulało" w moim organizmie niekontrolowane do czasu, gdy standardowo robi się glukozę. Mi kobitka w laboratorium powiedziała, że mnie nie wypuści nigdzie bo mogę na przykład zemdleć, że nie da mi cytryny bo też może zaburzyć wynik. Z tym ruchem to rzeczywiście coś jest. U mnie na przykład po śniadaniu (zawsze takim samym) jeśli nie pójdę na spacer to cukier mam 110-120, a jak się wybiorę na spacerek, chociaż 20 minut do sklepu to jest 90 max 100. |
|
|
|
|
#337 |
|
Zakorzenienie
|
Poszłam dzisiaj do gina po L4 i normalnie dostałam nerwów
u mojego lekarza nie ma zapisów, każda przychodzi kiedy chce i o której chce godzinie. Wchodzę, pytam się czy mogę dosłownie na chwilkę tylko po zwolnienie (lekarz drukuje więc to zajmuje pół minuty). Kobiety dziwnie się na mnie patrzą i dwie mówią, że one też w zasadzie tylko po L4. No to siadłam i czekam. Było ich chyba 5 to myślę szybko pójdzie. Ale gdzie tam, te dwie co się zarzekały, że też na chwilę to siedziały po 10-15 minut na normalnej wizycie Bez badania ginekologicznego, za samo zważenie i zmierzenie ciśnienia zapłaciłam 100zł No to mówię, że będę na minusie, bo wzięłam tylko 50zł (tyle kiedyś płaciłam, wypisał mi zwolnienie i tyle). Dodam, że L4 wypisuje mi tylko na dwa tygodnie, więc raz idę na normalną wizytę z usg za 150zł, a za dwa tygodnie po zwolnienie. I teraz co, za każde zwolnienie i ważenie plus ciśnienie będę płacić 100zł no bez sensu![]() Przyszłam do domu i zabrałam się od razu za porządną porcję lodów na pocieszenie
|
#338 | ||
|
Zakorzenienie
|
tylkokasia Łożysko jest z tyłu, więc ten trop odpada. Mam nadzieję, że młody niedługo się rozszaleje
![]() Dołączam się do zachwytów nad Twoimi makijażami Dzika Ropucha A kiedy masz wizytę u ginekologa? Może coś podpowie na temat tych ruchów ![]() Cytat:
Piekny brzuszek ![]() Gratuluję ![]() magdalena Poziomkowa U mnie płeć najbardziej przezywa teściowa, bo chciałaby wnuczkę. My tu oznajmiamy, że dziecko zdrowe, a ona wypala, że następna będzie córka. Ja wiem, że są oczekiwania - ja się trochę bałam, jak TZ zareaguje na dziewczynkę, bo wiem, że marzył o chłopcu (no ale jest chłopak, więc to było gdybanie). Poza tym mocno dało mi do myślenia to, że kiedy czekaliśmy na badania genetyczne, od lekarza wychodziła jakas para po połówkowych (sądząc z rozmiaru brzuszka). Wieści były fatalne, bo pani zamknęła się w łazience i szlochała dobre 15 minut. Nie wyorbażam sobie, co przezywali... Jednak najważniejsze jest to, żeby dzieciaczek był zdrowy. magdalena Ale świetnie wyszły te zdjęcia Cytat:
Dobry jest też dr Wiecheć - też stamtąd.Gin polecała mi też dra Zarotynskiego, Sobieslaw Kaszowicz chyba też jest polecany, a u siebie na fb wrzuca naprawdę świetne zdjęcia z usg. cynamon Pięknie JoyceSky gratuluję córeczki Co do poduchy - też przymierzam się do zakupu. Zastanawiam się nad inna marką - Supermami.Srebrna_smuga Drobny ten brzuszek ![]() limonka Moja koleżanka miała ciążę z rodzaju problemowych - plamienia, krwawienia. urodziła zdrowe dziecko. Natomiast czytałam co nieco o prowadzeniu ciąży w NO - USG jest dopiero bardzo późne, prawie w III trymestrze. Zastanawiam sie, jak oni tam diagnozują wady u dzieci? Co do klubu - na plus, że jest większa prywatność (ale i tak niestety nie chroni to przed wyciekami informacji...). Na minus - cięzki dostęp z telefonu. Ale na telefonie niestety normalny wątek ograniczony, bo u mnie czasami wcina cytowanie i zdjęc w ogóle nie widzę
|
|
#339 | |
|
Zakorzenienie
|
Hej dziewczyny, gratuluję wszystkim udaych wizyt i pięknych brzuszków
Ja dzisiaj głównie podczytuję, bo mam trochę podły humor i czarne myśli mnie prześladują, a nie chcę psuć atmosfery. Przełożyłam sobie wizytę z 30.06 na jutro to mam nadzieję, że mi się polepszy ![]() Cytat:
a to 4d to taka tylko moja fanaberia podobają mi się bardzo te zdjęcia dr Kaszowicza, widzę, że on przyjmuje w ultramedice a o tym gabinecie właśnie myślałam, więc chyba się zdecyduję
|
|
|
#340 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Orientujecie się, jaki jest wpływ USG na dziecko? Szkodliwy, nieszkodliwy? Zaczęłam liczyć, ile tych badan było - sporo (wskazania medyczne)
|
|
#341 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Co do USG to czytałam gdzieś że nie szkodzi ja sama chodzę do dwóch lekarzy i tych usg miałam sporo, lepiej robić i kontrolować ciążę niż nie robić. Edytowane przez 201604151126 Czas edycji: 2015-06-26 o 20:00 |
|
|
|
|
#342 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Limonka zgadzam się z tym co napisałaś. Cytat:
Dobrze, że masz lody i jakoś tą złość się przegoni
|
|
#343 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#344 |
|
Zadomowienie
|
Fasterka gratuluję zdrowej córeczki
co do diagnoz, dlatego sceptycznie podchodzę do wczesnego "obstawiania", wolę czekać na połówkowe ![]() Cynamon piękny brzuszek, naprawdę już okrąglinek |
|
|
|
#345 |
|
Zadomowienie
|
Ogarniam właśnie te moje bony co dostałam do Super Pharm od gina, jutro chciałabym jechać kupić to co wybrałam. Znacie butelkę lovi medical +? Mam ją za 29,niby bez promocji kosztuje 41.
Mam też 2 laktatory - manualny canpol babies easy start za 90zl i elektryczny dwufazowy lovi prolactis no ale to już droga impreza -4stowy,przeceniony z 540 niby. I tak nie wiem czy to się w ogóle przyda? A i mam te witaminy omega med optima do wyboru albo pregna, bierzecie do nich coś dodatkowo? Witaminy też są dla dzieci bobik dha +d3 i vita d w aerozolu,polecacie coś z tego? |
|
|
|
#346 |
|
Zakorzenienie
|
doradźcie proszę, jak się przygotować przed badaniem połówkowy m ? nie ma chyba konieczności bycia na czczo, nie?
|
|
#347 | |
|
Moderator
|
Cytat:
|
|
|
#348 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#349 | |
|
Zakorzenienie
|
miałam pocytowane i znikło
Cytat:
u mojej gin są zapisy tylko na dzień a godzina to jak kto chce. i tak zwykle z 2h siedzimy i ja też nie wpuszczam przed siebie, bo te baby ściemę walą, że np tylko z wynikami pokazać, a siedziała pół godziny i to nie ciężarna, więc łatwiej jej by było czekać niż nam. gdybym nie była w ciąży to mogłabym przepuścić ciężarną
|
|
#350 |
|
Zadomowienie
|
U mnie niestety też niby wizyta na 16:30 A ostatnio weszłam o 17:15. Ona sobie zaznacza kogo ma w ciazy to mogłaby wyjść i poprosić bo teraz jeszcze nie mam problemu żeby tyle wytrzymać ale co będzie później ?. Na korytarzu wc jest ale klucz u lekarki no to nie wchodzę po ten klucz. A mam tak że jak nie mam gdzie iść się załatwić to sikac mogę co pół godziny a jak mogę iść do toalety To nawet 2-3 dam radę
|
|
#351 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie wiem jak jest z tymi zwolnieniami ale ja prywatnie dostawałam na miesiąc więc chyba można tak wypisywać a teraz u gina na fundusz to tak jak wypadnie wizyta co 2 lub 3 tyg. Może lepiej poprosić lekarz o zwolnienie ma miesiąc a nie dawać 100zł co dwa tygodnie a osobno chodzić na wizyty. |
|
|
|
|
#352 |
|
Zakorzenienie
|
Co do usg połówkowego - czy to prawda, że trzeba mieć pełny pęcherz? Bo spotkałam się z takimi opiniami.
|
#353 |
|
Wtajemniczenie
|
U mojej ginki była ostatnio obsuwa ponad 4h więc nie narzekajcie
Wróciłam właśnie z nad morza Pogoda była średnia, ale i tak było super. Jeśli chodzi o badania połówkowe, to nie trzeba się przygotowywać. Z tym pełnym pęcherzem, to nie wiem o co chodzi, bo mnie lekarka przy prenatalnym pierwszym kazała iść się wysiusiać przed badaniem
|
|
|
|
#354 |
|
Zadomowienie
|
Poznanianka, ja też słyszałam, że dobrze z pełnym pęcherzem, ale ja zarówno w przypadku pierwszych prenatalnych jak i teraz połówkowych byłam z pustym i jakoś lekarz nie narzekał. Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie
![]() Co do lekarzy, to wkurza mnie takie coś, bo mam wrażenie, że to po prostu cwaniactwo lekarza, który chce więcej zarobić ![]() Kupiłam cebuszkę, więc dzisiaj pierwszy test będzie aha i oglądałam wózki. Spodobał mi się camarelo carera i cena niezła, a bodajże Limonka pisała, że dobrze się o nim wypowiadały mamy na forach?
|
|
|
|
#355 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ginekolog na pewno może wystawić L4 na cały miesiąc. Internista przy chorobach ciążowych - 2 tygodnie maksymalnie.Cytat:
|
|
#356 |
|
Zadomowienie
|
Znajoma jeździła do Wrocławia do lekarza (około 80km drogi) i płaciła grubą kasę za wizyty. On jej obiecał ze będzie przy jej porodzie i ze przy pierwszym skurczu zdąży tyle km dojechać, niestety przyjechała tylko 20km do pierwszego szpitala.
U mnie wśród znajomych jest to bardzo popularne jeżdżenie do lekarza do dużych miast ale sama nie wiem czemu.
|
|
#357 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W tamtych okolicach dużo kobiet wybiera szpitale w Krakowie, a w Bochni (mniej więcej podobna odległość) jest dobra porodówka. Może magia reklamy i miejsca? I też trochę nie ogarniam założenia płacę lekarzowi za wizyty prywatne, to zaopiekuje się mną podczas porodu. A jak skurcze wypadną w dzień, w którym go nie będzie/ bedzie miał pacjentki w innym miejscu?
|
|
#358 |
|
Zakorzenienie
|
Ja wczoraj oglądałam używane wózki na allegro i chyba coraz bardziej się przekonuję do kupna używanego 2w1. Najbardziej podobają mi się wózki Bebetto i póki co to jest mój typ numer jeden
|
#359 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jak poród jest fizjologiczny, to lekarz niepotrzebny. Najważniejsza jest wtedy rola położnej. No i w chodzeniu do dobrego lekarza chyba nie chodzi o to, żeby był przy porodzie właśnie, ale o to, żeby dobrze ciążę poprowadził. Lekarz, a lekarz, to niestety jest różnica I nie chodzi o to, że "drogi, to dobry", ale o to, żeby był kompetentny. Lekarze czasami olewają swoje pacjentki i np. nie sprawdzają przepływów, nie mierzą dziciaczka odpowiednio, nie patrzą na ilość wód płodowych itd. Znam takie przypadki osobiście więc wiem o czym piszę.
|
|
|
|
|
#360 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:52.

. Także od jutra pewnie będę was tylko podczytywać.
Pani Wam rozpuści w kubeczku i w ciągu 5 minut trzeba to wypić. Potem równiutka godzina od wypicia jest pobranie, a potem po kolejnej godzinie kolejne. Wiem, że niektórzy lekarze zlecają tylko jedno pobranie po dwóch godzinach, co według mnie jest trochę bez sensu, bo wtedy już nie wyjdzie krzywa
A tak to musi odpowiednio wzrosnąć (norma do 180) a potem odpowiednio spaść (poniżej 150) i wtedy wychodzi krzywa
u mojego lekarza nie ma zapisów, każda przychodzi kiedy chce i o której chce godzinie. Wchodzę, pytam się czy mogę dosłownie na chwilkę tylko po zwolnienie (lekarz drukuje więc to zajmuje pół minuty). Kobiety dziwnie się na mnie patrzą i dwie mówią, że one też w zasadzie tylko po L4. No to siadłam i czekam. Było ich chyba 5 to myślę szybko pójdzie. Ale gdzie tam, te dwie co się zarzekały, że też na chwilę to siedziały po 10-15 minut na normalnej wizycie
Bez badania ginekologicznego, za samo zważenie i zmierzenie ciśnienia zapłaciłam 100zł

podobają mi się bardzo te zdjęcia dr Kaszowicza, widzę, że on przyjmuje w ultramedice a o tym gabinecie właśnie myślałam, więc chyba się zdecyduję

Dobrze, że masz lody i jakoś tą złość się przegoni
co do diagnoz, dlatego sceptycznie podchodzę do wczesnego "obstawiania", wolę czekać na połówkowe 
Nasz ślub 16.08.2014