|
|
#841 | |||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie wrześniowe 2015 r. cz. VII
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Wysłano z szajsunga, który wie lepiej.
|
|
#842 |
|
Rozeznanie
|
Ojej dziewczyn nadrobiłam dziś 12 stron.
Jakoś sie ostatnio nie wyrabiam. Co do terminologii nie zastanawiałam sie nad tym a mój gin nie mówi ańi płód ani dziecko. Pyta się : jak ruchy, nie jak ruchy dziecka. Ale to dla mnie akurat nic nie zmienia w metodzie leczenia. Mówicie o remontach, my odmalowaliśmy pokój w którymmieszkamy ale nie zdziwię sie jak zaczniemy odremontować w sierpniu, moze w połowie lipca dom w którym mieszka babcia. Instalacja i karton gips. Jeszcze chcemy na urlop. Czy można nam korzystać z wód termalnych? Myślimy o Węgrzech. Zastanawiam się tylko czy tonieza długa podróż w aucie, alejka ńie tam to nad morze i pewnie równo czasowo wyjdzie. Nie zazdroszczę Wam głośnych sąsiadów. My mieszkamy w domu, ale prawie 90 procent życia mieszkałam w starej kamienicy i tam było w miarę cicho, dużo gorzej było w bloku. Wogóle w swoim czasie wynajmowałem z przyjaciółką pokoj, w mieszkaniu mieszkała też córka właścicielki -one 19 lat ja 25 i to był hardcore. Miałyśmy sąsiadkę dla której licZyła sie bezwzględna cisza. Jak któraś z nas miała wrócic do domu po 22 to pozostałe ścieliła jej łóżko. Policję nie raz chciała wzywać a my naprawdę nie hałasowałysmy. Ani laptopa, ani radia ńie było. Czasem był muzyka z telefonu. Imprez nie było. Teraz dużo śmiechu mamy. Teraz mieszkamy na wsi. Hałasy to od pociągów bo blisko ale do przyzwyczajenia.
|
#843 |
|
Zadomowienie
|
Pytanie do dziewczyn które kupowały przez aplikację mobilna allegro.
Kiedy dodacie kod. Co dalej ?! Kupuje się przedmiot i potem przy płatności obejmują wam te kwotę? Hak to dokładnie wygląda. ? |
|
|
|
#844 |
|
Rozeznanie
|
Tak, samo odlicza
|
#845 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#846 |
|
Zadomowienie
|
No i szafy nie kupiłam
Ale kuzynka podwiozła mi kosz mojżeszowy
|
#847 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Napisałąm,że dużo kobiet o tym wspomina w komentarzach. I jeszcze jedno- mój ginekolog ma ponad dwudziestoletnią praktykę w usg i dosłownie FASCYNUJE go ten maleńka istota w kobiecym łonie. To najlepszy ginekolog w moim mieście i okolicy. Prawdziwy fachowiec po pierdyliardzie kursów,szkoleń ( całą sciane usianą ma certyfikatami itp.) Jak tylko włącza maszyne do usg to wygląda jak dziesięciolatek zafascynowany najwyborniejszą komputerową grą na którą czekał napalony całe wieki Facet jara się dosłownie życiem istotek przez te 9 miesiecy. Poza tym każda,podkreślam to każda kobieta nie wychodzi z jego gabinetu niezadowolona. Gościu pracuje po 12 h,pieć dni w tygdniu. Nie łątwo sie do niego dostać bo są pacjentki,które jezdżą do niego od lat z daleka,nawet z innych województw. Facet nie olewa pacjentek, każdej poswięca planowane 30 minut!,czasami nawet przedłuża wizyte i kolejne sie nie pultają z tego poowdu bo wiedzą,że jest bardzo dokłądny itp. Jeżeli pacjentka ma problem,to nie bedzie go tuszował,tak długo będzie doszukiwał się co jest jego przyczyną- dlatego między innymi ma on duzo pań majacych problemy z płodnoscią. Każdej babce zyczylabym takiego lekarza ginekologa-bo takich jest niewielu. Dla mnie lekarz,który mówi o mojej istotce w brzuchu DZIDZIUŚ budzi zaufanie i jakoś tak ciepło się na sercu robi. Tez mam zawód medyczny i zauważyłam,że zupełnie przyjemniej jest jak się do pacjenta mówi normalnie,po ludzku a nie uzywa terminologii medycznej jak z armaty.A ja należę do takiego grona pacjentów,którzy chcieli by w lekarzu oprócz jego kompetencji widzieć prawdziwego,empatcznego,m iłęgo lekarza a nie jakiegoś cyborga u którego na wizycie pacjent czuje się jak na trepanacji czachy bez znieczulenia.= zero ciepła,chłód wiejacy z duszy,strzelanie terminologią w dodatku bez wyjaśniania trudnych pojeć+ gruby dystans co sprawia,ze że pacjencik czuje się jak robaczek,taki malutki wdeptywany w ziemię,który ma uwazać tego lekarza,za kogos więcej niż samego pana Boga. ( nie ukrywajmy są lekarze,którzy za kogoś takiego się mają-znam takowych). i żeby nie było- wolę by zajmował się mną,dzieckiem lekarz,który jest po prostu ludzki a nie jakiś cyborg,który stwarza dystans. ja mam sie czuc dobrze w gabinecie i wychodzic z niego uswiadomiona,leczona,zaow olona z wizyty. jak komuś pacuje przeciwieństwo takiego lekarza i lubi się czuc jak kolejny numerek to git,nie wnikam,jego sprawa. dla mnie oprócz kompetencji są tez wazne inne rzeczy opisany pare zdań wyżej. a pracując w swoim zawodzie,medycznym mam taka swoja złotą zasadę,która się zawsze sprawdza-TRAKTUJĘ SWOICH PACJENTÓW W TAKI SPOSÓB W JAKI JA CHCIAŁABYM BYĆ TRAKTOWANA NA ICH MIEJSCU ![]() i to że jestem miła,stwarzam ciepłą atmosferę (bo taka jestem w odczuciu) sprawia,że rzesze pacjentów mnie cenią,lubią,szanują i wcale nie nadrabiam tym braku kompetencji,jakiegos niedouczenia...ani tym bardziej nie zachowuje się przed swoimi pacjentami na zasadzie włażenia komus w doopę by tylko cos zyskać-kurna śmieszne stwierdzenie! myslę,że ludzie,którzy lubią swój wyuczony,wykonywany zawód i to po mimo wszystko-nie graja pod publiczkę ![]() i jak dla mnie koniec tematu. jak któraś uważa,ze ma w brzuchu płód- to luz. jak dzieciątko-to super
Edytowane przez oczarowana Czas edycji: 2015-06-28 o 17:42 |
|
|
|
|
#848 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z wodami termalnymi to zależy jaka temperatura i na jak długo. Na chwilę wejść można, ale dłuższe siedzenie w gorącej wodzie może się skończyć omdleniem, skurczami albo odklejeniem łożyska więc jak wszystko, z umiarem. A ja chciałam skojrzystać z oferty biedronkowej na allegro i mi napisali że oferta na allegro chwilowo niedostępna...tia, super że promocja jest do dzisiaj. |
|
|
|
|
#849 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłano z szajsunga, który wie lepiej.
|
|
#850 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Mam jeszcze około 15 kodów do oddania
|
|
|
|
|
#851 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jak masz 15 jeszcze to byłabym wdzięczna za odpalenie jeszcze ze dwóch... |
|
|
|
|
#852 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#853 | ||||||
|
Rozeznanie
|
Powinien być jakiś dzienny limit postów, bo 2 godziny Was nadrabiałam dzisiaj po weekendowej nieobecności
![]() Miałam urodziny w sobotę, byliśmy u moich rodziców (mama też miała w piątek). Jeszcze byliśmy w teatrze wczoraj i nie było kiedy Was czytać. Powyciągam Wam teraz posty z trzech dni;P Cytat:
Akurat mamy kredyt od prawie 3 lat. Kupiliśmy mieszkanie, jak trochę padły ceny, bo z 2 lata wcześniej był boom kredytowy i ceny mieszkań w Krakowie średnio były wyższe o 2000zł/m2. Za kredyt z rachunkami (mieszkanie 2-pokojowe) płacimy teraz mniej niż za wynajem kawalerki, a staje się powoli nasze. Nikt nas z niego nie wyrzuci, nie podwyższy czynszu (przerabiałam). Mogę robić w nim co chce, mogłam je wyremontować tak jak chce bez ryzyka, że przyjdzie właścicielka i mi powie "jak tu teraz ślicznie, wie Pani co musimy zwiększyć czynsz o 100zł, bo za takie mieszkanie to ludzie dużo więcej biorą". Inna sprawa, że nam się udało jeszcze załapać na ten program Rodzina na swoim i odciąża nas to trochę finansowo. Jednak ani chwili nie żałowałam. Inna sprawa, że brałam kredyt tylko na siebie, jeszcze jako panna i gdyby nie pomoc rodziców to by mi się nie udało, bo od singla chcieli 20% wkładu własnego. Cytat:
My mamy na 20 lat. 150tys, do spłaty 240tys. A ty masz 2x taką kwotę. Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 19:26 ---------- Poprzedni post napisano o 19:22 ---------- Cytat:
Zaletą jest to, że się szybko buduje. Chociaż oszczędność nie jest aż taka jak się wydaje, bo stan surowy to właściwie połowa ceny domu, wykończenie do stanu deweloperskiego to niestety drugie tyle, czego często się przy początkowym rozglądaniu nie kalkuluje.Ridja z tego co pamiętam to w Twojej okolicy jest też Bytom, ostatnio oglądaliśmy na tablicy ogłoszeń ceny mieszkań w Bytomiu, to 120m2 w kamienicy, w centrum można kupić za 100tys mniej niż kawalerka w Krakowie. Za nasze mieszkanie, to y dwa takie były, a mamy "aż 43m2" Ceny w dużych miastach są straszne
|
||||||
|
|
|
#854 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#855 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
My mamy kredyt z dopłatami, bez dopłat jest ok 400zł więcej, ale mamy na 20 lat, zawsze można wziąć więcej rat. ---------- Dopisano o 19:32 ---------- Poprzedni post napisano o 19:30 ---------- Cytat:
Każda ilość dobra, ale jeszcze tyle aukcji czeka na swoją kolej. Artykuły higieniczne, pościel, piżamka, chusta do noszenia
|
||
|
|
|
#856 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłano z szajsunga, który wie lepiej.
|
|
#857 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Mój jest z Tako, taki tylko wersja w granacie (nigdzie na necie nie a zdjęcia w granacie, bo to nowy kolor wprowadzony w wersji z tego roku )![]() ---------- Dopisano o 19:46 ---------- Poprzedni post napisano o 19:40 ---------- Ale Was zaspamowałam teraz Cytat:
![]() Moi rodzice rok wynajmowali mieszkanie właśnie w Bytomiu (sprzewdali swoje, na ten wkład dla mnie + na działkę dla siebie, wiem mam kochanych rodziców ). Mieszkanie było super, 120m2, wysokie na 4m, wynajem- 1000zł za miesiąc. Takie wielkie drzwi, parkiety, śliczne, nawet był wykusz w sypialni Ale okolica... Sąsiedzi menele, awantury, jak mój chłop raz w nocy wyszedł z psem, to go napadła cała goła baba i chciała mu ukraść psa, żeby jej dał na flaszkę;P (nie dał się złapać). Mieliśmy ubaw z niego, bo ogólnie ma szczęście do takich przygód (raz też w nocy wyszedł z psem to jakiś facet go zaczepiał, ze mu się samochód zepsuł i chce zadzwonić, raz, też wracając ze spaceru złapał złodzieja w garażu razem z sąsiadami)
|
||
|
|
|
#858 |
|
Zakorzenienie
|
2 wystarczą, nie bądźmy zachłanni
Zaraz napiszę do Ciebie PW.
|
|
|
|
#859 |
|
Zakorzenienie
|
Melawen- dostałam razem z chusta i jest w formie broszury. Wejdź na stronę lennylamb i tam sa te same wiązania. Ja już byłam na warsztatach ale pewnie jak sie Mała urodzi to zaprosze doradcę chustowego na spotkanie bo nie kosztuje to tak strasznie dużo ok 80 zeta.
Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
|
#860 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Poszły Mam nadzieję, że siostra dobrze przepisała i będą działać.
|
|
|
|
|
#861 | |
|
Rozeznanie
|
Dostałam, dziękuję bardzo
![]() ---------- Dopisano o 20:00 ---------- Poprzedni post napisano o 19:59 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 20:08 ---------- Poprzedni post napisano o 20:00 ---------- kurcze zepsuła się strona z rejestracją kuponów... Napisałam do nich maila. Wam się dziewczyny udało teraz porejestrować? |
|
|
|
|
#862 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#863 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#864 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Wyświetla mi się monit, że doślą w najbliższym możliwym terminie. Napisałam maila, jak odpiszą, to Wam tu dam znać czy coś załatwiłam |
|
|
|
|
#865 | |
|
Zakorzenienie
|
Ja też mam, dziękuję!
Cytat:
A z allegro dostać kody musimy, regulamin jest regulaminem i nie mogą tak po prostu zlikwidować akcji przed czasem bo przestało im się podobać. |
|
|
|
|
#866 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:56 ---------- Poprzedni post napisano o 20:52 ---------- Cytat:
Mój mąż nie wyobraza sobie życia bez prawka, ja mam też ale to on głównie prowadzi ---------- Dopisano o 20:58 ---------- Poprzedni post napisano o 20:56 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 21:01 ---------- Poprzedni post napisano o 20:58 ---------- Cytat:
Ale jak trzeba to pojadę.
|
|
#867 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#868 |
|
Zadomowienie
|
melawen naprawde bardzo podobne te wózki sa do siebie.
Moj ma prawko B i C. Jezdzi zawodowo. I sobie nie wyobraża dnia bez samochodu. Ja właśnie od jutra zamierzam przysiąść i zaczac sie uczyc testów. Troche sie boje bo chce zdawac w UK, no ale czego sie nie robi dla córeczki.
|
#869 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cieszę się tym, że niby mieszkamy w Krakowie, ale mamy blisko właśnie pola, miejsce na grilla, las, taka namiastka. Moim marzeniem byłaby gospodarka najlepiej na min.100ha, a całe życie się wychowywałam na blokowisku![]() Uwielbiałam jeździć na wieś, kocham zwierzęta i dobrze się czuję bez zgiełku wielkiego miasta. Chociaż z drugiej strony lubię takie jego uroki, jak bliskość teatru, kina, ale mogłabym jeździć na ukulturalniające wyprawy
|
|
|
|
|
#870 |
|
Zakorzenienie
|
ja mieszkam w centrum Warszawy to sobie pomyślcie co ja mam.
chociaż nie wyobrażam sobie innego życia ![]() jednak jak jadę chociażby na inną dzielnicę to jestem zszokowana tą ciszą, odludziem i wgl jakoś jak na wakacjach się czuję
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:13.

jak do nas ktos przychodzi to mowi ze mamy chlodno ale ja lepiej funkcjonuje w tep. 19-20st. Kolezanka ma zawsze napalone do 24st (gotuje sie u nich normalnie!) i dzieciaki caly czas chore chodza.
a nas stać na wynajem, ale na kredyt już nie. Dla mnie to nie to samo, bo za mieszkanie jak płacę 1300-1400, to gdzie ja taką ratę znajdę (i w tym już czynsz i rachunki?) Nigdzie
no i tż jeszcze zdolności kredytowej nie ma. Zresztą my tacy...niemiastowi 

)