Mamusie październikowe 2015, część 4 :) ! - Strona 98 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-07-02, 23:33   #2911
blindness_94
Zadomowienie

GG do blindness_94
Dot.: Mamusie październikowe 2015, część 4 :) !

Cytat:
Napisane przez Amelie04 Pokaż wiadomość
jeszcze zalezy kto gdzie mieszka, bo niektorzy mają 20km do miasta/lekarza , a ja np mam 2 km i to po takiej drodze ze caly czas swiatla skrzyzowania itd i w zime wiecej jak 30/40km/h samochody nie jezdza przy takim zderzeniu to chyba i slabszy fotelik wytrzyma jak dobrze zamocowany. co innego jak ktos jedzie 150

---------- Dopisano o 23:30 ---------- Poprzedni post napisano o 23:27 ----------

no tak jak mowie zalezy jakie trasy bedziesz pokonywac do lekarza np...

o widzisz co szpital to inaczej, ja mialam herbatniki w torbie to zabronili moze nie kazali jesc w razie jakby mialo byc cięcie ?? no nie mam pojecia, bo chyba przed cesarka jesc nie wolno ?
Ja do centrum miasta mam około 10-15km. I to taką drogą, że co drugi jeździ jak wariat. Akurat mam to "nieszczęście", że na obrzeżach mieszkamy, ale za to dookoła dużo ładnych, zielonych terenów.
Jak pytałam swojej gin, to w szpitalu w którym chce rodzić też nie wolno nic jeść w trakcie porodu.
Stary 2015-07-02, 23:36   #2912
mala29lll
Zakorzenienie

Cytat:
a mozna jesc podczas porodu ?? bo mnie bylo wolno tylko pić wodę a jedzenie zabronione... głodna bylam calą noc i pół dnia , dawali kroplowki ;/
Mówiła, ze ona każe po kostce wsuwac podczas porodu na kopa energetycznego a po porodzie to nawet pół tabliczki na raz i koniec obżarstwa czekoladą
Cytat:
jeszcze zalezy kto gdzie mieszka, bo niektorzy mają 20km do miasta/lekarza , a ja np mam 2 km i to po takiej drodze ze caly czas swiatla skrzyzowania itd i w zime wiecej jak 30/40km/h samochody nie jezdza przy takim zderzeniu to chyba i slabszy fotelik wytrzyma jak dobrze zamocowany. co innego jak ktos jedzie 150

---------- Dopisano o 23:30 ---------- Poprzedni post napisano o 23:27 ----------

no tak jak mowie zalezy jakie trasy bedziesz pokonywac do lekarza np...

o widzisz co szpital to inaczej, ja mialam herbatniki w torbie to zabronili moze nie kazali jesc w razie jakby mialo byc cięcie ?? no nie mam pojecia, bo chyba przed cesarka jesc nie wolno ?
No nie wolno jeść przed cesarką jak usypiają chyba, bo tak jak przed operacją bo podają leki zwiotczające miesnie, a przy ZZO nawet jak parę kostek czekolady pocycasz to się nie cofnie tak że się udławisz bo oddychasz sama itd

No ja też mieszkam w małym mieście i mam wszędzie rzut beretem. DO lekarza mam jakieś 300 czy 400 metrów. Do rodzinki góra 100 m więc tak naprawdę wszędzie wózkiem. Więc sama nie wiem
Stary 2015-07-02, 23:39   #2913
Amelie04
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mala29lll Pokaż wiadomość
Mówiła, ze ona każe po kostce wsuwac podczas porodu na kopa energetycznego a po porodzie to nawet pół tabliczki na raz i koniec obżarstwa czekoladą

No nie wolno jeść przed cesarką jak usypiają chyba, bo tak jak przed operacją bo podają leki zwiotczające miesnie, a przy ZZO nawet jak parę kostek czekolady pocycasz to się nie cofnie tak że się udławisz bo oddychasz sama itd

No ja też mieszkam w małym mieście i mam wszędzie rzut beretem. DO lekarza mam jakieś 300 czy 400 metrów. Do rodzinki góra 100 m więc tak naprawdę wszędzie wózkiem. Więc sama nie wiem
Jezu i przez Ciebie dygam teraz, bo ja operacji w zyciu nie mialam, no oprocz usunięcia migdala.. ale chyba jak planowane CC to bedzie znieczulenie w kręgoslup , bo po narkozie to sie wymiotuje ;/
szkoda, ze nie ma trzeciego rodzaju porodu

widzisz, to juz masz odpowiedz jaki fotelik wybrac
Amelie04 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-02, 23:48   #2914
mala29lll
Zakorzenienie

Cytat:
Jezu i przez Ciebie dygam teraz, bo ja operacji w zyciu nie mialam, no oprocz usunięcia migdala.. ale chyba jak planowane CC to bedzie znieczulenie w kręgoslup , bo po narkozie to sie wymiotuje ;/

Nie no przy cesarce dają ZZO. Narkozę ze wskazaniem np jak ktoś ma padaczkę. A tak w ogóle to ja miałam 2 razy narkozę i nawet mi nie było niedobrze. Świetnie zniosłam No i do cesarki to dają takie na chwilę pewnie jak ja miałam przy punkcji jajników i to takie miłe lulanie było tylko hihihi
Stary 2015-07-02, 23:49   #2915
Amelie04
Zakorzenienie

ja to sie najbardziej boje takich historii

http://wyborcza.pl/duzyformat/1,1424...ni_zywcem.html

ze niby Cie usypiają ale Ty wszystko czujesz podczas operacji, nie wiem jak to sie nazywa ale duzo sie o tym slyszy : O
Stary 2015-07-02, 23:58   #2916
mala29lll
Zakorzenienie

Cytat:
ja to sie najbardziej boje takich historii

http://wyborcza.pl/duzyformat/1,1424...ni_zywcem.html

ze niby Cie usypiają ale Ty wszystko czujesz podczas operacji, nie wiem jak to sie nazywa ale duzo sie o tym slyszy : O
Nie czytaj takich rzeczy. Podejrzewam jaką historię wkleiłaś ale ja nawet nie chcę czytać, bo i po co? Wiadomo, ze różne rzeczy się zdarzają. Zresztą nie musisz się o to martwić bo nie będą Ciebie usypiać. Zresztą takie przypadki rzadko się zdarzają
Stary 2015-07-03, 00:00   #2917
Amelie04
Zakorzenienie

mam nadzieje

a jeszcze co do fotelikow Mała jak nie bedziecie duzo jezdzic to polecam taki jak nasz http://www.ceneo.pl/1505116
nigdy na niego nie narzekalam
Stary 2015-07-03, 00:21   #2918
mala29lll
Zakorzenienie

Cytat:
mam nadzieje

a jeszcze co do fotelikow Mała jak nie bedziecie duzo jezdzic to polecam taki jak nasz http://www.ceneo.pl/1505116
nigdy na niego nie narzekalam
Szczerze mówiąc to ja wcześniej tak średnio myślałam o foteliku. Musze obadać sprawę dokładniej co i jak.
Mój mąż to chciał Kiddy i on chyba był od 0 do 13 kg ale nie wiemy jeszcze. Dzisiaj tak mi dała do myślenia położna, ze przeciez nigdzie nie bedziemy jeździć na poczatku
Stary 2015-07-03, 00:25   #2919
Amelie04
Zakorzenienie

cena tego Kiddy też ładna ...
Stary 2015-07-03, 00:33   #2920
mala29lll
Zakorzenienie

Cytat:
cena tego Kiddy też ładna ...
W promocji jest u nas za trochę ponad 500 zł

Kurde wpół do 1 a mnie się w ogóle nie chce spać
Stary 2015-07-03, 00:36   #2921
Amelie04
Zakorzenienie

ja bym i tak nie kupiła, hehe

a ja zawsze chodze po 2 a potem spie jak szalona, jutro polozna przychodzi to wypadaloby rano wstac ogarnąc
Stary 2015-07-03, 00:39   #2922
blindness_94
Zadomowienie

GG do blindness_94

Cytat:
Szczerze mówiąc to ja wcześniej tak średnio myślałam o foteliku. Musze obadać sprawę dokładniej co i jak.
Mój mąż to chciał Kiddy i on chyba był od 0 do 13 kg ale nie wiemy jeszcze. Dzisiaj tak mi dała do myślenia położna, ze przeciez nigdzie nie bedziemy jeździć na poczatku
Mała, przede wszystkim zwróć uwagę na możliwość dopasowania adapterów do wózka. Oczywiście jeśli masz zamiar wozić dziecko również w foteliku. Jak my szukaliśmy wózka to na początku nie zwróciliśmy na to uwagi i kupilibyśmy niepasujący fotelik :/. Dopiero potem zaczęliśmy czytać, że foteliki są różne, a co za tym idzie adaptery są różne i nie każdy fotelik pasuje do każdego wózka. Najłatwiej pod tym względem jest z fotelikiem Maxi Cosi. My na początku chcieliśmy Recaro Young Profi, ale okazało się, że adaptery pasują tylko do X-landerów i Jedo, a te wózki nam nie pasowały. Mam nadzieję, że w miarę zrozumiale napisałam .
Stary 2015-07-03, 00:46   #2923
Amelie04
Zakorzenienie

Blidness ale Mała bedzie wszedzie z wózkiem chodzic, bo w malym miescie mieszka a poza tym w zime to tak nie bardzo w foteliku wozic

---------- Dopisano o 00:46 ---------- Poprzedni post napisano o 00:45 ----------

ja tez na początku chcialam fotelik do wózka, ale facet w sklepie uświadomił mi, ze rzadko wpina sie fotelik w stelaż zimą. po prostu w gondoli cieplej
Stary 2015-07-03, 00:47   #2924
mala29lll
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez blindness_94 Pokaż wiadomość
Mała, przede wszystkim zwróć uwagę na możliwość dopasowania adapterów do wózka. Oczywiście jeśli masz zamiar wozić dziecko również w foteliku. Jak my szukaliśmy wózka to na początku nie zwróciliśmy na to uwagi i kupilibyśmy niepasujący fotelik :/. Dopiero potem zaczęliśmy czytać, że foteliki są różne, a co za tym idzie adaptery są różne i nie każdy fotelik pasuje do każdego wózka. Najłatwiej pod tym względem jest z fotelikiem Maxi Cosi. My na początku chcieliśmy Recaro Young Profi, ale okazało się, że adaptery pasują tylko do X-landerów i Jedo, a te wózki nam nie pasowały. Mam nadzieję, że w miarę zrozumiale napisałam .
Jasne Wiem o co CI chodzi i patrzymy na to. No jeszcze się okaże jaki kupimy
NA razie się skupiam nad tym żeby się nie rozmyślić z tego wózka co upatrzyliśmy A ile wysiłku mnie to kosztuje heheh
Stary 2015-07-03, 00:51   #2925
blindness_94
Zadomowienie

GG do blindness_94

Amelie, niby tak. Ja też nie zamierzam zbyt dużo i zbyt często wozić małej w foteliku, ale wiem, że w ciągu tego prawie roku użytkowania na pewno będzie kilka okazji, gdzie fotelik wpięty w stelaż się przyda. Nie mówię żeby zwracać na to uwagę w przypadku wózka 3w1, bo w tym przypadku zawsze adapter znajdziesz, ale w przypadku innego fotelika jest to, dla mnie, dość ważne. Żebym przynajmniej mogła dokupić adapter po jakimś czasie, jak stwierdzę, że jednak mi się przyda.
Stary 2015-07-03, 00:53   #2926
Amelie04
Zakorzenienie

Mała a nie mozecie juz tego wózka kupic i się nie zadręczać ?
Stary 2015-07-03, 01:01   #2927
mala29lll
Zakorzenienie

Cytat:
Mała a nie mozecie juz tego wózka kupic i się nie zadręczać ?
Chyba po wypłacie zamówimy bo ocipnę Teraz same duże wydatki eh... łóżeczko, wózek, fotelik itd Dobrze, ze już te pierdoły pokupowałam

Blindness no tak Zawsze to lepiej mieć opcję wyboru czy chcesz wpinać fotelik czy nie W ogóle to trochę spóźnione życzenia dla Ciebie. Wszystkiego najlepszego, łatwego porodu i grzecznej niuni zdrowej jak rybka

---------- Dopisano o 01:01 ---------- Poprzedni post napisano o 00:58 ----------

Dobra idę do wyra. Może zasnę. Jeszcze mnie kurde zgaga dorwała, a już myłam zęby i nie chce mi się drugi raz myć żeby zjeść migdały
Dobranoc

A w ogóle zauważyłam dzisiaj, że łażę jak kaczka już aaaaaaaaa i jak się zasiedze to mnie krocze boli jakbym szpagaty trzaskała pół dnia
Stary 2015-07-03, 01:03   #2928
Amelie04
Zakorzenienie

ja bym zgłupiała, dobrze ze mam juz zamowiony i tylko odebrac

ide chyba lulu, a raczej postaram sie zasnąć.. dobranoc

---------- Dopisano o 01:03 ---------- Poprzedni post napisano o 01:02 ----------

tez mnie wlasnie tak krocze pobolewa jak sie zasiedze tak jakby sie rozciągalo....
Stary 2015-07-03, 08:46   #2929
AgatkaSz
Wtajemniczenie

MALA a widzisz ja bylam pewna ze maja taki sam sklad bo nawet w aptece moesiac temu kupilam i pytalam o oliatum czy ma jakis i innu sklad to powiedzial ze nie to to samo ... az pojde i kaze mu przeczytac dobrze ze ten mi sie skonczyl to kupie inny
Inga po mnie ma skore i u tesciow woda strasznie wysusza jakbym uzywala zwyklej ziaji albo nivea to Inga by sie cala drapala emolium bylo ok ale uzywalam plynu do kapieli i emulsji do cialka

Inga spala cala noc u siebie wiec nie czuje sie polamana
Ale oczywiscie jestemm glodna az mi zle :P

Wczoraj w nocy o 4 wstawalam jesc racuszki z jagodami
Granola mi sie skonczyla i nie wiem co zjesc szybko mam juz dosc kanapek :/

---------- Dopisano o 08:46 ---------- Poprzedni post napisano o 07:25 ----------

Jak zjem zdrowe sniadanie to jestem szczesliwa ze mi sie udalo haha
Zrobilam sobie szejka
Jogurt, truskawki, jakody ,banan, siemie lniane i zarodki pszenicy
Mozna isc na zakupy na zdrowy obiad
AgatkaSz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-03, 08:51   #2930
rita_k
Zadomowienie

hejka u mnie tez jagody, dokładnie owsianka z jagodami.
rita_k jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-03, 09:04   #2931
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Pięknie pocytowałam i oczywiście zapomniałam, że między 8 a 9 bywają przerwy techniczne i wszystko mi wcięło, ech.

Cytat:
Napisane przez EMI2014 Pokaż wiadomość
Elvegirl

Dziękuję! weszlam w wersję deskopowa i widzę foty:p
Cieszę się że się udało

Cytat:
Napisane przez amelia177 Pokaż wiadomość
Hmm..miałam płynąć na ten rejs do Szwecji ale mój małż zaczął mi gadać, że pewnie będę rzygać i się zmęczę i to i tamto, że mam myśleć o dziecku :/ i już mi zbrzydził wszystko a myślę, że dałabym radę :/ no kurde jak się teraz nigdzie nie ruszymy to kiedy, a taki Pasztetniczek lata teraz po Paryżu a Malinka dała radę na Teneryfie :// to czemu miałabym paść po głupim rejsie 2 dniowym...
Musisz się sama w siebie wsłuchać, bo niestety to że komuś się udało przeżyć wyprawę nie wiadomo gdzie bez komplikacji nie znaczy, że i Tobie się uda. I w drugą stronę, to że ktoś nie może 50km przejechać bez skurczy nie znaczy, że Ty też musisz aż tak uważać. To sprawa indywidualna i nikt Ci tutaj nie doradzi, sama wiesz jak się czujesz, czy, co i kiedy Cię boli i tak dalej. Moja przyjaciółka wyjazd do Włoch okupiła leżeniem 3 miechy plackiem, bo jej się szyjka zaczęła gwałtownie obniżać, ale z kolei znajoma była w Turcji i tam latała wte i wewte w ogóle się nie oszczędzając i nic, wszystko w porządku.
My się wybieramy nad morze (o ile w ogóle pojedziemy, bo na razie nie wiadomo czy mój luby zjedzie na czas...) i mam stres na podróż samochodem, bo wiem że się dość szybko męczę...już zapowiedziałam, że podróż spokojna, na półleżąco i będziemy robić postoje.

Cytat:
No to mniej więcej napisałam co gadała położna.
Pisz jak najwięcej, a ja robię notatki

Muszę się podpytać co u mnie w szpitalu dają i czy w ogóle cokolwiek, tylko nie za bardzo wiem gdzie pytać - na oddziale?

Cytat:
Też nie widzę . Niby dla dziecka fajnie, bo jest blisko mamy, ale nie wyobrażam sobie nosić w taki sposób dziecka.
Ja nie widzę sytuacji, kiedy taka chusta mogłaby mi się przydać, dlatego traktuję to jako niepotrzebny gadżet.

Cytat:
Ja dzisiaj świętuję urodziny przy Warce 0,0%. Może w weekend z tżtem grilla zrobimy, ale to jeszcze nic pewnego.
Spełnienia marzeń

Cytat:
Mała - w sumie polozna ma ciut racji z tym fotelikiem, bo gdzie z takim maluchem pojedziesz w zime ?
No, biorąc pod uwagę dziwolągi jakimi są nasze zimy ostatnimi czasy, kiedy śnieg i ślizgawica potrafi być w kwietniu... to pewnie parę razy się z tego domu wyjedzie

Cytat:
Napisane przez ktosiula Pokaż wiadomość
6 miesięcy? I co potem dziecko pewnie przodem do kierunku jazdy? Dla mnie skrajna nieodpowiedzialnośč. Nie wierzę że w wieku 6 miesięcy dziecko wyrosło z fotelika.
Dzieciaki są bardzo różne, dlatego to kwestia indywidualna. Są takie, które w wieku 6 miesięcy faktycznie się już w fotelikach nie mieszczą, zwłaszcza jeśli fotelik był z tych węższych. Wtedy faktycznie jest problem.

Ja zamierzam kupić używkę Maxi Cosi, co prawda opinie na temat tej firmy wcale nie szaleją, mimo tych wszystkich gwiazdek wszędzie się czyta i słyszy, że tu się płaci za prestiż, a nie do końca za jakość, ale te foteliki pasują i do Adamexa i do Camarelo (bo w końcu jeszcze nie wiem na którym wózku stanie ) i są dość przestronne z tego co próbowałam ostatnio ocenić.
Generalnie to uważam, że i tak największa odpowiedzialność spoczywa na samochodzie, swojemu nie ufam tak bardzo jak poprzedniemu, a nie raz już mi się zdarzyło siedzieć w zaspie, w dodatku to będzie moja pierwsza zima tym samochodem, więc...

Cytat:
a mozna jesc podczas porodu ??
Ja nie zamierzam Wolę być głodna niż poddawana lewatywie co chwilę

Cytat:
Każdy zabieg może mieć swoje skutki uboczne, tego się nie przewidzi. Tak samo z bólem, poród naturalny boli w trakcie, a cesarka dość często boli po. Nie ma totalnie nieinwazyjnej metody, nie da się

Cytat:
NA razie się skupiam nad tym żeby się nie rozmyślić z tego wózka co upatrzyliśmy A ile wysiłku mnie to kosztuje heheh
znamy, znamy Ja wczoraj miałam już zamówić, ale nie było tej kumatej babki, a chcę zobaczyć jak się rozkładają kolory w spacerówce.
Stary 2015-07-03, 09:05   #2932
emylka86
Zakorzenienie

Cytat:
Heloł,

No dzisiaj był żar tropików, a co dopiero w weekend, też byłam nad jeziorkiem i było całkiem przyjemnie

U mnie trwa 2 h, 1 h to ćwiczenia, na których chłopy się zbijały ( ciekawe czy na porodzie będzie im tak do śmiechu ) a potem wykładzik, na którym mój Tż prawie zasnął :P

Hmm..miałam płynąć na ten rejs do Szwecji ale mój małż zaczął mi gadać, że pewnie będę rzygać i się zmęczę i to i tamto, że mam myśleć o dziecku :/ i już mi zbrzydził wszystko a myślę, że dałabym radę :/ no kurde jak się teraz nigdzie nie ruszymy to kiedy, a taki Pasztetniczek lata teraz po Paryżu a Malinka dała radę na Teneryfie :// to czemu miałabym paść po głupim rejsie 2 dniowym...
nic by ci sie nie stało, a tez nam sie cos od zycia nalezy.

Cytat:
W ogóle na szkole rodzenia było bardzo ciekawie O wyprawce i co zabrać do szpitala.
Okazuje się, ze do szpitala nie musze brać bagaży jak królowa angielska hehhe bo np podkłady dają, koszulę do porodu dają i na przebranie zaraz po porodzie. Dla dzidzi tylko małą paczkę chusteczek nawilżanych i małą paczkę pampersów albo parę a nie całe opakowanie. Sudocrem dają w paczce szpitalnej i jego używamy w szpitalu a resztę trzeba wyrzucić tak samo jak nasze kosmetyki i klapki, bo się przynosi do domu różne zarazki szpitalne. Wziąć jak najmniej, żeby ja najmniej wynieść czego nie można wyprać.
w gołe mówiła, ze Sudocrem nie jest zbyt dobry.

Do doopki polecała Ziajkę https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,2...parzeniom.html a na problemy Alantan. Bephanten tak polecany tez nie jest wcale dobry do doopki i do sutków też lepiej nie. Lepszy Maltan do sutków.

PRANIE pierzemy w tym samym proszku co nasze tylko 2 płukania więcej JAk już dzidziowy to Lovela

KĄPIEL płyn Oilatum albo Balneum i po nich nie trzeba co kąpiel smarować malucha, bo fajnie nawilża a niech skóra tez się uczy nawilżania swoim łojkiem Nie kupować produktów z apteki Emolium, bo to zbyt obciążające dla zdrowej skóry dziecka.

Ogólnie do szpitala radziła wziąc dla nas:
-DOwód osobisty
-karta ciąży
-wynik grupy krwi
-wynik GBS (robi się w 36 tygodniu wymaz)
-2 sztuki koszuli najlepiej rozpinanych do pępka plus do porodu jak nie dają w szpitalu
-podpaski BellaMama 2 opakow.
-majtki siateczkowe
-klapki 2 pary takie żeby wywalić później
-2 ręczniki
-płyn do higieny intymnej (ten co zawsze używamy, nie jakiś nowy)
-woda niegazowana duża, 2 wody małe z dziubkiem
-czekolada 70 % kakao, batony
-szlafrok
-talerzy, sztućce, kubek
-kosmetyki pod prysznic
-szminka nawilżająca

No to mniej więcej napisałam co gadała położna. Kurde ta co dzisiaj prowadziła taka fajna. Chciałabym na nią trafić na porodzie. Choć druga też fajna, a 3 nie znam jeszcze
popieram alantan jest niezawodny na wszystko i do tej pory go używamy i na pupę i na twarz i na ciałko w zależności od problemu.
co do oliatum to fakt po tym skóra jest fajnie nawilżona i nie używałam żadnych dodatkowych wspomagaczy
a o czekoladzie podczas porodu u ns nie było mowy, tylko woda do picia. może dlatego że zawsze może wyjść tak że cię uśpią?! nie wiem. ale moją koleżankę zszywali po sn pod narkozą, bo tak ją porozrywało

Cytat:
Mala nasz specu od spraw wszelakich a Ty jaki fotelik kupujesz, masz jakieś typy? bo nie pamiętam.
Ja dzisiaj z siorą gadałam i ona miała z wózka 3w1, taki zwykły i podobno starczył na 6m-cy i mówiła, żeby tak się nie przywiązywać do niego, bo na początku też dużo się z niego nie korzysta, teraz czyli od tych 6 m-cy zainwestowała w taki 9-18 kg i jest bardzo zadowolona... już sama nie wiem, czy wywalać tyle kasy na pół roku :/

---------- Dopisano o 22:42 ---------- Poprzedni post napisano o 22:38 ----------

super porady! dzięki! mam nadzieję, że na mojej SR też w końcu zaczną się jakieś konkretne zajęcia a nie gadanie o poczęciu itp :P
w sumie to racja z tym fotelikiem. mi synek szybko wyrósł z niego i jakoś w wakacje kupowaliśmy już 9-18. więc fotelik używaliśmy do 7-8 miesiąca. nie pamiętam dokładnie. i mieliśmy ten wozkowy, bo w sumie nie mieliśmy auta i tyle co pozyczaliśmy wóz od rodziców, więc za często nie był używany. ja wszędzie wózkiem z gondolą latałam

Cytat:
Ja normalnie jadłam. Kolację mi przynieśli i kazali jeść żeby mieć siły. Po porodzie położna mówiła żeby batonika albo czekoladę wsunąć
u nas był całkowity zakaz. urodziłąmw porze obiadowej to mi obiad doniesli po wszystkim

Cytat:

po cc tez mozna rzygac ;p kolezanka mi mowiła że po cc przez 2 miesiace czuła się tragicznie i wiecznie ją glowa bolałą jak wstawała, a po sn nic jej nie bylo

my dzisiaj mamy taki sam plan jak wczoraj. zaraz rozwieszę pranie i uciekamy do miasta do mojej mamy, a pozniej po obiadku moczenie się w jeziorze : )

Borysek 09.10.2015

zapraszam do klików w banerek
emylka86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-03, 09:21   #2933
rita_k
Zadomowienie

Nam na szkole rodzenia ginekolog mowila ze nie powninno sie jesc podczas porodu czy tuż przed ze względu na ewentulane komplikacje i potrzebe szybkiej operacji
rita_k jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-03, 09:22   #2934
gosiek0388
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez EMI2014 Pokaż wiadomość
Jej współczuje! Nawet nie słyszałam o czymś takim! I faktycznie rozrasta się? Ja używam lacatut czerwony bo mialam problemy z dziaslami i mi przeszło na szczęście
Ja to już wszystkiego próbowałam, szałwią płukałam , dentoseptem, a dentysta kazał mi pastą Meridol myć bo ona jest na dziąsła najlepsza i płynem płukać a teraz mi kazał brać płyn do płukania dziąseł Eludril 3x1 , no wydaje mi się że chyba rośnie , no zobaczymy co będzie dalej
Cytat:
Też nie widzę . Niby dla dziecka fajnie, bo jest blisko mamy, ale nie wyobrażam sobie nosić w taki sposób dziecka.

Pożegnania zawsze są trudne . Ale nie wyprowadzasz się na koniec świata. Gdzie, jak gdzie, ale w domu rodzinnym zawsze miejsce dla ciebie i Brianka będzie.

Ja dzisiaj świętuję urodziny przy Warce 0,0%. Może w weekend z tżtem grilla zrobimy, ale to jeszcze nic pewnego.
Sto lat spóźnione
Stary 2015-07-03, 09:25   #2935
AgatkaSz
Wtajemniczenie

Emylka zazdroszcze jeziorka u mnie plan siedz w domu bo na dworze padniesz jak mucha
Nie no wyjsc trzeba moze zaraz wyjdziemy na godzinke chociaz glowa mnie boli :/
Zrobilam zakupy na obiad i bym odpoczywala do poludnia co sie dzieje
AgatkaSz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-03, 09:27   #2936
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Napisane przez emylka86 Pokaż wiadomość
zaraz rozwieszę pranie i uciekamy do miasta do mojej mamy, a pozniej po obiadku moczenie się w jeziorze : )
A ja wciąż jestem bez stroju kąpielowego, nie mogę się zdecydować czy wziąć zwykłe bikini, czy w tankini celować...ech, problemy XXI wieku
Stary 2015-07-03, 09:46   #2937
mala29lll
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez AgatkaSz Pokaż wiadomość
MALA a widzisz ja bylam pewna ze maja taki sam sklad bo nawet w aptece moesiac temu kupilam i pytalam o oliatum czy ma jakis i innu sklad to powiedzial ze nie to to samo ... az pojde i kaze mu przeczytac dobrze ze ten mi sie skonczyl to kupie inny
Inga po mnie ma skore i u tesciow woda strasznie wysusza jakbym uzywala zwyklej ziaji albo nivea to Inga by sie cala drapala emolium bylo ok ale uzywalam plynu do kapieli i emulsji do cialka

Inga spala cala noc u siebie wiec nie czuje sie polamana
Ale oczywiscie jestemm glodna az mi zle :P

Wczoraj w nocy o 4 wstawalam jesc racuszki z jagodami
Granola mi sie skonczyla i nie wiem co zjesc szybko mam juz dosc kanapek :/

---------- Dopisano o 08:46 ---------- Poprzedni post napisano o 07:25 ----------

Jak zjem zdrowe sniadanie to jestem szczesliwa ze mi sie udalo haha
Zrobilam sobie szejka
Jogurt, truskawki, jakody ,banan, siemie lniane i zarodki pszenicy
Mozna isc na zakupy na zdrowy obiad
No własnie położna mówiła, że te kosmetyki w Emolium to do skóry z problemami bo jak wsio jest ok ze skórką dzidzi to tylko szkodzimy używając tego. Ma bardzo długą listę składu i mocno obciąża skórę. Zresztą skórka ma się sama uczyć wytwarzać łój. DLatego mówiła że Oliatum albo Balneum płyny do kąpieli fajnie nawilżają i wtedy nie trzeba za każdym razem smarować tylko np co drugi raz a skóra niech się uczy wytwarzać swoją ochronę Tak mówiła. Ja pisałam, ze się nie znam, a ona ma duże doświadczenie 39 letnie i łazi po domach, jej córka ma trójkę dzieci więc jej ufam A wyjdzie w praniu co najlepsze, bo to dla jednego dziecka dobre nie znaczy, ze dla drugiego dobre.
Aaaa co do pampersów to mówiła, że Dada z Biedry są najlepsze, ale nie kupować już teraz dużych paczek bo nigdy nie wiadomo co doopkę uczuli. Najgorsze są z Pampersa i dziewczyny tam na szkole mamuśki też mówiły że te gumki przeciekają i często uczulają te pampki

---------- Dopisano o 09:46 ---------- Poprzedni post napisano o 09:33 ----------

Cytat:
Napisane przez elvegirl Pokaż wiadomość
Pisz jak najwięcej, a ja robię notatki

Muszę się podpytać co u mnie w szpitalu dają i czy w ogóle cokolwiek, tylko nie za bardzo wiem gdzie pytać - na oddziale?

Dzieciaki są bardzo różne, dlatego to kwestia indywidualna. Są takie, które w wieku 6 miesięcy faktycznie się już w fotelikach nie mieszczą, zwłaszcza jeśli fotelik był z tych węższych. Wtedy faktycznie jest problem.

Ja zamierzam kupić używkę Maxi Cosi, co prawda opinie na temat tej firmy wcale nie szaleją, mimo tych wszystkich gwiazdek wszędzie się czyta i słyszy, że tu się płaci za prestiż, a nie do końca za jakość, ale te foteliki pasują i do Adamexa i do Camarelo (bo w końcu jeszcze nie wiem na którym wózku stanie ) i są dość przestronne z tego co próbowałam ostatnio ocenić.
Generalnie to uważam, że i tak największa odpowiedzialność spoczywa na samochodzie, swojemu nie ufam tak bardzo jak poprzedniemu, a nie raz już mi się zdarzyło siedzieć w zaspie, w dodatku to będzie moja pierwsza zima tym samochodem, więc...
A no dlatego spisywałam sumiennie co gadała położna i piszę tu. Podzielę się wiedzą

To zaraz napiszę co jeszcze mówiła o ciuszkach tylko odpisze na posty
Cytat:
Napisane przez emylka86 Pokaż wiadomość
popieram alantan jest niezawodny na wszystko i do tej pory go używamy i na pupę i na twarz i na ciałko w zależności od problemu.
co do oliatum to fakt po tym skóra jest fajnie nawilżona i nie używałam żadnych dodatkowych wspomagaczy
a o czekoladzie podczas porodu u ns nie było mowy, tylko woda do picia. może dlatego że zawsze może wyjść tak że cię uśpią?! nie wiem. ale moją koleżankę zszywali po sn pod narkozą, bo tak ją porozrywało

w sumie to racja z tym fotelikiem. mi synek szybko wyrósł z niego i jakoś w wakacje kupowaliśmy już 9-18. więc fotelik używaliśmy do 7-8 miesiąca. nie pamiętam dokładnie. i mieliśmy ten wozkowy, bo w sumie nie mieliśmy auta i tyle co pozyczaliśmy wóz od rodziców, więc za często nie był używany. ja wszędzie wózkiem z gondolą latałam
Dzięki za rady I tak mi powstaje fajna lista zakupów. Opinie położnej i mamusi

To ja może poszukam i będzie tania używka maxi cosi na początek a późnej kupimy jakiś wypas Zobacze na necie co tam mają w moich okolicach

Cytat:
Napisane przez rita_k Pokaż wiadomość
Nam na szkole rodzenia ginekolog mowila ze nie powninno sie jesc podczas porodu czy tuż przed ze względu na ewentulane komplikacje i potrzebe szybkiej operacji
No dlatego położna nie kazała brać buły z mięchem tylko czekoladę taką porządną nie jakieś badziew, zeby móc sobie kosteczkę pocycać i to dużo daje powera W tym nie jedzeniu to chodzi właśnie żeby się treść żołądkowa nie cofnęła przy uśpieniu a po 2 czy 3 kostkach czekolady to raczej nie ma zbyt dużej różnicy w zawartości żołądka. Pewnie też zalezy co i jak z porodem, bo mówiła, ze samemu nic nie decydować tylko czekac na pozwolenie
Stary 2015-07-03, 09:52   #2938
ninagg
Zakorzenienie

GG do ninagg

Cytat:
My też mieliśmy 0-13 Maxi Cosi City i mała jeździła prawie11 miesięcy. Kupiliśmy jej drugi 9-18 dopiero jak sama już siadała i pewnie siedziała, zaczęła wstawać. Wcześniej bym się nie odważyła przenieść jej do takiego fotelika .
Cytat:
No w sumie tak. I tak takiego malucha nie będę brała gdzies do sklepów wielce na zakupy np galerii czy coś w to siedlisko zarazków. Jak już to w wózku będzie jeździła na spacerki na początku, a tak do lekarza czy gdzies podjechać to zwykły fotelik starczy. No zobaczymy jeszcze, bo w sumie jeździć gdzies z mała będziemy jak będzie ciut starsza i wtedy można kupić lepszy, bo tak sobie wyrąbać 600 zł czy więcej na chwilę to tez nie bardzo a użyjesz pare razy na bliskie trasy hmmm... pogubiłam się już co i jak:
Ja akurat mam nieco inne zdanie. Mała miala 2-3 tygodnie jak ją zabraliśmy do CH kupić czapkę, bo wyrosła. Ogólnie my dużo jeździliśmy z małą. Jak miała 4 miesiące to byliśmy na majowce, gdzie pogoda była różna i ludzie w różnym stanie zdrowotnym, chodziliśmy po muzeach gdzie dużo kurzu, bakterii itp.
My jej nie oszczędzamy, wolę ja delikatnie na czynniki chorobotwórcze wystawiać niż chronić i rzucić do przedszkola w rój bakterii.
Z moim chrzesniakiem była taka sytuacja i jak poszedł do przedszkola to cały rok chorował i teraz zrobił mu się przerost migdałów i czeka na zabieg we wrześniu.

Cytat:
Ja kupiłam używaną a jak sprzedawałam to jeszcze na niej zarobiłam

6 miesięcy? I co potem dziecko pewnie przodem do kierunku jazdy? Dla mnie skrajna nieodpowiedzialnośč. Nie wierzę że w wieku 6 miesięcy dziecko wyrosło z fotelika. Mój Mikołaj był duży, na 90 centylu wzrostowo i wagowo i jeździł do 10 mscy.
Ja dużo jeździłam z małym autem. Kilka razy w tygodniu, ale to już zależy kto jakie ma potrzeby i sytuację.

Screaming pochodzisz ze śląska? To tak odnośnie tego "bajtla"
Zgadzam się z tobą co do fotelika.

Cytat:
Napisane przez AgatkaSz Pokaż wiadomość
Emolium ma identyczny sklad jak oilatum i cala reszta bephanten u mnie w szpitalu wlasnie kazali na sutki
Z tym wyrzucaniem rzeczy po szpitalu to tez smieszne bo i tak na wlosach skorze wszystko jest bym musiala wyrzucic wszystko i wejsc na odkazanie przed domem a i ta czekolada to po co ? Od czekolady sie nie chce kupki nie dosc ze nam bedzie gorzej sie wyproznic to jak bedziemy karmic piersia to i dziecku. Nawet mowia aby nie jesc czekolady przy KP widze co szpital to inne rzeczy mowia

Ale dzisiaj ciezki dzien byl i jeszcze duszno to bedzie moje najgorsze lato , czuje sie jak taka ociazala jakbym miala juz z 30kg na plusie
Ja już mam dość tego lata, O ile w tamtej ciąży mnie pogoda w lato mnie oszczedziła. To teraz daje mi popalić, wczoraj czułam się jak słoń, głowę mi rozrywało w miejscu gdzie miałam operację.

Cytat:
W sumie położna dzisiaj też mówiła, ze na poczatek wystarczy fotelik co dodają do wózka, bo niewiele sie jeździ tak naprawdę z takim maluszkiem, a warto zainwestować jak dzidzia troszkę starsza i polacała Maxi Cosi. Ja tam myślałam nad Maxi Cosi Citi albo Kiddy a teraz to już zgłupłam po dzisiejszej SR

Fajnie joga. U nas chyba nie ma
To ona trochę wszystkich do jednego worka wyrzuciła.
Cytat:
Mala nasz specu od spraw wszelakich a Ty jaki fotelik kupujesz, masz jakieś typy? bo nie pamiętam.
Ja dzisiaj z siorą gadałam i ona miała z wózka 3w1, taki zwykły i podobno starczył na 6m-cy i mówiła, żeby tak się nie przywiązywać do niego, bo na początku też dużo się z niego nie korzysta, teraz czyli od tych 6 m-cy zainwestowała w taki 9-18 kg i jest bardzo zadowolona... już sama nie wiem, czy wywalać tyle kasy na pół roku :/

---------- Dopisano o 22:42 ---------- Poprzedni post napisano o 22:38 ----------

super porady! dzięki! mam nadzieję, że na mojej SR też w końcu zaczną się jakieś konkretne zajęcia a nie gadanie o poczęciu itp
Ja bym się nie odważył, ale każdy niech robi jak uważa
Cytat:
W ogóle na szkole rodzenia było bardzo ciekawie O wyprawce i co zabrać do szpitala.
Okazuje się, ze do szpitala nie musze brać bagaży jak królowa angielska hehhe bo np podkłady dają, koszulę do porodu dają i na przebranie zaraz po porodzie. Dla dzidzi tylko małą paczkę chusteczek nawilżanych i małą paczkę pampersów albo parę a nie całe opakowanie. Sudocrem dają w paczce szpitalnej i jego używamy w szpitalu a resztę trzeba wyrzucić tak samo jak nasze kosmetyki i klapki, bo się przynosi do domu różne zarazki szpitalne. Wziąć jak najmniej, żeby ja najmniej wynieść czego nie można wyprać.
w gołe mówiła, ze Sudocrem nie jest zbyt dobry.

Do doopki polecała Ziajkę https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,2...parzeniom.html a na problemy Alantan. Bephanten tak polecany tez nie jest wcale dobry do doopki i do sutków też lepiej nie. Lepszy Maltan do sutków.

PRANIE pierzemy w tym samym proszku co nasze tylko 2 płukania więcej JAk już dzidziowy to Lovela

KĄPIEL płyn Oilatum albo Balneum i po nich nie trzeba co kąpiel smarować malucha, bo fajnie nawilża a niech skóra tez się uczy nawilżania swoim łojkiem Nie kupować produktów z apteki Emolium, bo to zbyt obciążające dla zdrowej skóry dziecka.

Ogólnie do szpitala radziła wziąc dla nas:
-DOwód osobisty
-karta ciąży
-wynik grupy krwi
-wynik GBS (robi się w 36 tygodniu wymaz)
-2 sztuki koszuli najlepiej rozpinanych do pępka plus do porodu jak nie dają w szpitalu
-podpaski BellaMama 2 opakow.
-majtki siateczkowe
-klapki 2 pary takie żeby wywalić później
-2 ręczniki
-płyn do higieny intymnej (ten co zawsze używamy, nie jakiś nowy)
-woda niegazowana duża, 2 wody małe z dziubkiem
-czekolada 70 % kakao, batony
-szlafrok
-talerzy, sztućce, kubek
-kosmetyki pod prysznic
-szminka nawilżająca

No to mniej więcej napisałam co gadała położna. Kurde ta co dzisiaj prowadziła taka fajna. Chciałabym na nią trafić na porodzie. Choć druga też fajna, a 3 nie znam jeszcze
Powiem Ci, ze i tak wszystko wyjdzie w praktyce, bo każde dziecko inne.
Cytat:
Libra śliczne ciuszki

Mnie coś te chusty nie przekonują. Wydaje mnie się, ze dziecku nie wygodnie, bo główka zwisa czy coś: Pewnie fajnie że przytulone, ale trzeba tez myśleć o swoim kręgosłupie

No nie dziwię Ci się, że Cię dołuje rozstanie z rodzinką

A muszę się pomierzyć, ale to już jutro bo padam na ryjek.

Ja też się morduję z wiecznie rosnącą ósemką

Wiesz co ja wzięłam L i jest w sam raz. W lidlu normalne sukienki mam M a ciążowe z H&M mam S i M więc chyba trochę zniżone te rozmiary.
Zależy jakie kto ma podejście i potrzeby. I od dziecka, fakt przy Oli miałam nosidełko bondolino, ale używałam bo od 4 miesięcy. Teraz edukowałam się i dziecka nie siedzącego teraz w nosidełko nie złożę choć ono jest od urodzenia.
Małego chce chustowac od początku, z wygody żeby przy Oli było mi wygodniej.
Cytat:
Napisane przez elvegirl Pokaż wiadomość
Ja kompletnie nie widzę zastosowania dla chusty szczerze pisząc.
To zależy od podejścia i potrzeb.
Cytat:
Napisane przez Libra2 Pokaż wiadomość
ninagg Ja mam dokładnie taką http://www.dadum.pl/chusta-kolkowa-b...FcLhcgodHx0H3A nie wiem czy to dobra firma czy też nie koniecznie ,bo powiem szczerze że dopóki jej nie dostałam to się tematem chustowania nie interesowałam.
Raz tylko widziałam na jakichś targach jak Panie do tego zachęcały i pokazywały jak to ustrojstwo wiązać.Ale im więcej teraz czytam na ten temat tym bardziej się przekonuję do takiego sposobu noszenia dziecka.
Zaraz zerknę na linka . Masz FB, jest grupa Mam chustujących. Tam Ci doradza , możesz im pokazać chustę jaką masz to Ci powiedzą czy ok. Są tam obecni doradcy chustowi, doświadczone mamy chustujące. Można im wkleić zdjęcia to powiedzą czy ok zawiązana chusta.

A ka sobie siedzę na glukozie. Trochę poodpisywałam Wam i godzina minęła, jeszcze 55 min i do domu
Jak mnie zemdliło po tym miodzie, ale dałam radę.

Idę nadrobię. Na bieżąco to może jeszcze do klubu zajrzę. Teraz po zmianach na wizażu nawet klub dobrze się czyta w przeglądarce. Może będę mieć okazję więcej się udzielać, bo ja zwykle z tel czytam, w pracy tylko z poziomu komputera czasem wątek, ale na klub nie mam już czasu.
Zaręczyny: 16.10.10
Data zaślubin: 02.06.2012

Ola 11.12.2012

Wojtek 14.10.2015
ninagg jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-03, 10:20   #2939
mala29lll
Zakorzenienie

To pisze po kolei co nabazgrałam a wczoraj nie dopisałam, bo nie chciałam spamować ale jak komuś się przyda to proszę. A tu już tylko drobne wskazówki

-2 pościele 100 % bawełny,
-nie dawać wkoło dużo pluszaków. Jak już to jeden jakiś nie włochaty. TO samo z dywanem jak już to krótkie włosie. Żadnych włochaczy.
-Przed urodzeniem dzidzi umyć ścianę szarym mydłem jak się nie maluje na nowo. Jak malujemy to już teraz najlepiej.
-nie kupować ciuszków z weluru bo skóra kiepsko oddycha przez niego. Kombinezon jak już to bawełna, anilana lub ewentualnie polarek. Te misiowe w ostateczności jak już ktoś ma.
- wanienka najlepsza z Ikei tania z wkładem silikonowym. Ani gąbki ani te wkładki plastikowe nie sa dobre. Ponoć są komplety wanienka i nocnik jest super z Ikei.
Ja juz mam wanienki to sobie upoluję tylko wkłądkę

Ciuszki rozmiar 56-62
5 body krótki rękaw
5 body długi rekaw
4 pajacyki
ze 3-4 półśpiochy
kombinezon j.w.
-czapeczka 3 bawełniane i jedną bawełnianą z polarową wyściółką rozmiar 50
-skarpetki 2-3 pary

Żadnych ciuszków zapinanych z tyłu
Do spania pokazała taki fajny śpiworek z otulaczem firmy Babykokon, ale widzę, ze już nie ma tej firmy w necie, bo spisałam adres www.Babykokon.pl:/ Szczególnie dzieci po cesarce lubią być ściskane, ale nie każde a tu masz taki komplecik, ze możesz scisnąć a jak dzidzia nie lubi to tylko śpiworek. To coś takiego było https://www.facebook.com/55436315458...type=1&theater
Nie ściskac dłużej niż 1,5 miesiąca.

O pazurkach mówiła, żeby 3-4 tygodnie nie obcinać, bo one się mają wykruszyć, a jak źle obetniesz to się brzydko uformuje płytka paznokcia i tak zostanie. Używać nożyczek tych w kulkami na końcu, a obcążki nie bardzo bo można uszczypnąć więc one na później

Jeszcze dla mamy polecała ona i inne mamy muszle laktacyjne

Jak dzidzia ma niby ciągłe kolki a lekarz przepisuje już całą aptekę leków to zrobić badanie moczu, bo często jest tak że malucha nie kolki męczą a zapalenie dróg moczowych a lekarze zawsze kolka i kolka i dają te leki a dzidzi to nie pomaga bo nie to ją męczy więc poprosić o skierowanie na badanie moczu albo samemu zrobić.

To nie wiem czy pisałam wczoraj, ale tak jak chciałam robić, że w domu nie używamy chusteczek nawilżanych tylko dużych płatków kosmetycznych, wody i mąki ziemniaczanej. Żeby nie latać do kuchni, podgrzewać wody itd to można w termosie mieć na cały dzień i nalewać albo dolewać ciepłej do miseczki i myć doopkę.

O mleku to chyba pisałam Babilon, Anfamil, Bebiko z czego najtańszy Bebiko najlepsze ale to też trzeba przyobserwować na dzidzi. No i mus mieć paczkę w domu. DO tego 2 butelki ze smoczkiem jak sutek.

Uffff a sie naprodukowałam

---------- Dopisano o 10:20 ---------- Poprzedni post napisano o 10:14 ----------

Kurde ale taki fotelik używany za np 30 zł (bo widzę, ze takie są) z Maxi cosi to chyba nie bardzo co? Coś chyba z nim nie tak jak tak tanio?
Stary 2015-07-03, 10:43   #2940
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Napisane przez ninagg Pokaż wiadomość
Ja akurat mam nieco inne zdanie. Mała miala 2-3 tygodnie jak ją zabraliśmy do CH kupić czapkę, bo wyrosła. Ogólnie my dużo jeździliśmy z małą. Jak miała 4 miesiące to byliśmy na majowce, gdzie pogoda była różna i ludzie w różnym stanie zdrowotnym, chodziliśmy po muzeach gdzie dużo kurzu, bakterii itp.
My jej nie oszczędzamy, wolę ja delikatnie na czynniki chorobotwórcze wystawiać niż chronić i rzucić do przedszkola w rój bakterii.
Z moim chrzesniakiem była taka sytuacja i jak poszedł do przedszkola to cały rok chorował i teraz zrobił mu się przerost migdałów i czeka na zabieg we wrześniu.
Też zaobserwowałam po innych dzieciach, że największą krzywdę dziecku można zrobić trzymaniem go jak najdłużej w sterylnych warunkach. A potem się słyszy "tylko poszło do żłobka/przedszkola i już choroba". No pewnie że tak, przecież w domu odporności nie złapie.
Cytat:
Napisane przez ninagg Pokaż wiadomość
To zależy od podejścia i potrzeb.
To na pewno, zwłaszcza chyba od potrzeb, bo serio, jak tak patrzę na swoje życie codzienne, to ni cholery nie wiem gdzie bym mogła chusty użyć

Cytat:

Kurde ale taki fotelik używany za np 30 zł (bo widzę, ze takie są) z Maxi cosi to chyba nie bardzo co? Coś chyba z nim nie tak jak tak tanio?
To pewnie już mocno używany. Ja jednak celuję w bardziej realne ceny, w okolice połowy wartości nowego Ale wiadomo, może się trafić taka okazja jaką miałam z laktatorem, więc po prostu trzeba popatrzeć co i jak, jak wygląda stelaż, jak materiał.

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości