|
|||||||
| Notka |
|
| Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3961 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Wspieramy się, gadulimy o różnościach... perypetie Aniołkowych Mam - cz. XXVI
Kucyk, tak jak Paniczka powiedziala, kwestia przewijaka jest taka, ze wogole Artek chce, ja wogole nie mialam przewijaka, tylko na lozko, a i tak jak tylko Tosia sie robila mobilna, to na stojaco sie ja przewijalo, wiec nie wybrazam sobie np 2 letniej Tosi na przewijaku...
u nas upal, a ma byc jeszcze gorzej....ale no cos lato to lato ![]() Gryzia super, jak to szybko leci, tylko pamietaj ze kopniaki moga pojawic sie nawet po 20tc, u mnie chyba tak bylo... Imie wybrane?
|
|
#3962 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Wspieramy się, gadulimy o różnościach... perypetie Aniołkowych Mam - cz. XXVI
gryzia już 16???Kiedy jak to? :O
monia współczuje Wam obu ![]() iza doskonale rozumiem Twoje zdenerwowanie i również nie pojmuje co siedzi takim osobom w głowie... hope piwo? rena za wizyte i wage Synuś pokazuje Ck lepszą strone macierzyństwa![]() kucyk za szczepienie ![]() My dzisiejsze wyniki mamy idealne i po plamieniu cisza. Lekarze nic nie znalezli a my czujemy sie dobrze. Moja gin ma dzis dyżur ale jeszcze jej nie złapałam żeby o jutrzejszym dniu pogadać...wgl jest tu taaaal gorąco...już mam dosyć leżenia...ale co tu robić??? Napisze do mamki żeby wpadła na chwile do towarzystwa musze przejść się chociaż po korytarzu bo sfiksuje....
|
|
#3963 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
my mamy tę płytę 75cm x 110cm ![]() Cytat:
niestety po wizycie jestem lekko podłamana...przez 2 tygodnie Mateusz przybrał tylko 75g
|
|
#3964 |
|
Konto usunięte
|
Kundzia tak, wiem że mogą być po 20tc dopiero
ja bym chciała, żeby był Szymon, ale mężowi się nie podoba...Michasia ano tak zleciało, też sama nie wiem kiedy ![]() Rena nie martw się, jest bardzo gorąco, dorosłemu nie chce się jeść to i Mateuszkowi też nie... Rób swoje i czekaj na efekty. I słuchaj się lekarki! Wysłane z mojego Xperia L za pomocą Tapatalka
|
|
|
|
#3965 | ||
|
Zakorzenienie
|
![]() ![]() [1=d1b06f3951e378bb3fdc337 11a759ec9373c9f74_6556ad7 364f3f;51961365] Witam się w 16tc [/QUOTE] Cytat:
![]() ![]() Cytat:
powiedzmy, że masz taką laktację jak ja i w tej buteleczce niewiele zobaczysz i co? będzie dowód, że nie ma mleka? Jeszcze a propos coli, piwa, czekolady itp ![]() Moja 4 miesięczna córa wczoraj dostała od wujka (62 lata, stary kawaler): krzesełko ogrodowe (oczywiście różowe), bukiet róż cały czas mam polew z tego
Edytowane przez pani22ka Czas edycji: 2015-07-03 o 13:16 |
||
|
|
|
#3966 |
|
Konto usunięte
|
Pani
Wysłane z mojego Xperia L za pomocą Tapatalka
|
|
|
|
#3967 |
|
Konto usunięte
|
Pani, a fajne chociaż te perfumy?:P
|
|
|
|
#3968 | |||
|
Zakorzenienie
|
[1=d1b06f3951e378bb3fdc337 11a759ec9373c9f74_6556ad7 364f3f;51961365]
Witam się w 16tc [/QUOTE]I pięknie leci! ![]() Cytat:
Ja musiałam zdjąć przewijak z łóżeczka bo Madzia takie cuda wyczynia, że głowa mała. Teraz przewijam na łóżku ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Ale trochę mnie to rozczuliło ![]() Kurcze, muszę Madzię nauczyć pić z butli albo chociaż niekapka. Jak to zrobić? Moje dziecko nie czai do czego to służy, uważa, że to fajne gryzaki do zabawy na moment...
|
|
#3969 |
|
Wtajemniczenie
|
Renia zastanow sie czy chcesz karmic piersia, czy butelka... im wiecej dasz mm tym mniej twoje piersi beda produkowac, bo to Mati dyktuje zapotrzebowanie. Ja sie zlamalam i dzis tej mlodej pindzie co wmusila mi to mm wybilabym zeby. Bez kitu. Wpedzila mnie w depresje a w konsekwencji klopoty z kp.
Zrobilabym tak: dostawiala non stop gdy nie spi, a gdy zasnie to dopiero ten laktator, i potem dokarmiac tym odciagnietym mlekiem. Najlepiej by bylo z kubeczka czy strzykawki zeby nie zasmakowal w latwej butelce... ale piers to zawsze powinno byc pierwsze primo. Ja jestem przykladem porazki zwiazanej ze strachem o przybieranie. Przystawiasz go, on je, i przybiera, w swoim tempie. I w nastepnym moze przybierze wiecej, dzieci rosna skokowo. Mati jeszcze duzo spi. Ja bym sie nie zrażała i nie dawala w pedzic w mm. Gdyby moj K nie spadl z wagi za duzo nigdy nie dalabym mm... nie daj sie kobito masz duzo pokarmu, Mati chetnie ssie, najada sie, nie cza psuć...
|
|
|
|
#3970 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
edit: mąż pojechał kupić elektryczny jak zobaczył jak to idzie ręcznym...chcę spróbować rozkręcić cycki jak najszybciej więc i Mati i laktator idzie w ruch ![]() niby przybrał, ale położna powiedziała, że to praktycznie nic...
"Prawdziwa wiara to nie modlitwa bez końca. To ufność, że Bóg usłyszał Cię za pierwszym razem." Mateuszek Edytowane przez rena5 Czas edycji: 2015-07-03 o 14:16 |
|
|
|
|
#3971 |
|
Konto usunięte
|
Nic dodać nic ująć od tego, co napisała Hope.
Jak podasz więcej innego mleka niż Twoje, to piersi dostaną sygnał, że nie trzeba produkować i wtedy dopiero będziesz miała problem. I jak idzie z laktatorem? |
|
|
|
#3972 |
|
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;51965287]Pani, a fajne chociaż te perfumy?:P[/QUOTE]
)heh. trening czyni mistrza. próbować. a na jaki wymiar pracy wracasz? stałe godziny? ot, to to. "Pobudzanie" laktacji laktatorem to krok do karmienia mm. chyba że podasz - jak Hope pisze - ściągnięte mleko sondą lub kubeczkiem. ![]() Renia, a ważony na tej samej wadze? daj mu tydzień czasu. dostawiaj częściej. znajdź coś co Ci da wiarę w swój pokarm (herbatka laktacyjna, http://femaltiker.pl/, Karmi, woda pita litrami). i uwierz. uwierz też w mądrość dziecka. zagłodzone tyle by nie spało. no way. ---------- Dopisano o 14:04 ---------- Poprzedni post napisano o 14:02 ---------- Kucyku, Torres na każde szczepienie nie reagował szczególnie. albo ja się nie doszukiwałam ![]()
|
|
#3973 |
|
Zakorzenienie
|
D. spi wlasnie w kokonie, bez tego chyba nie byloby wcale spania. Gorzej ze mam tylko jeden, siostra na ciuchu znalazla
ale wiecej nie bylo..Wczorajsze wyniki ok, wszystko w normie. Dzis tz jedzie pokazac je lekarce i umowic na zabieg. Spedzam dzis 10 godzin sama z dwojka. Jeszcze daje rade ![]() Rena - malo przybral ale przystawiaj jak najczesciej, mm tylko pogorszy laktacje. Ja tak jak Pani, laktatorem nie sciagne a dziecko jakos karmie wiec nie wazne ile wyciagniesz, nie zrazaj sie. Niech Mateuszek ssie w kazdej "wolnej" chwili. Trzymam kciuki. |
|
|
|
#3974 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
podpytam jeszcze czy by nie przeszedł jakiś kubeczek zamiast butli ale to i tak musimy nauczyć się z czegokolwiek pić ![]() Cytat:
|
|
#3975 | ||
|
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;51965682]I jak idzie z laktatorem?[/QUOTE]
póki co kilka razy pociągnęłam i dno zakryte...zobaczymy jak pójdzie z elektrycznym... Cytat:
wodę piję litrami więc mam nadzieję, że pomoże ![]() i będę go maltretować cyckami - obiecuję i nie dam więcej mm, bo chcę zawalczyć o kp Cytat:
ja nie chcę dawać więcej mm, ale chcę pomóc rozkręcić laktację i dlatego prócz Matiego będę przystawiać laktator...
|
|
#3976 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Rena, no własnie może ten lakator, tylko po to żeby pobudzić jak Mati śpi. Ale nie dawaj mu tego co ściągasz butlą. Może strzykawką albo wcale. Jojla nie wiem którym..To lekarki decyzja. Jedni piszą że do 18 miesiąca tylko C, a gdzie indziej że od 12 miesiąca można juz .wszystkie podać. |
|
|
|
|
#3977 | |
|
Wtajemniczenie
|
musiałam Was ponadrabiać, bo remontujemy się trochę i podczytuję wizaż tylko przez kom..
jest cudny ---------- Dopisano o 15:16 ---------- Poprzedni post napisano o 15:15 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 15:21 ---------- Poprzedni post napisano o 15:16 ---------- [1=d1b06f3951e378bb3fdc337 11a759ec9373c9f74_6556ad7 364f3f;51947344] Zauważyłyście, że jakoś dużo chłopców teraz? Pikaso u Ciebie też synuś, tak? To byłoby 6 chłopców po kolei: Rena, Pikaso, Królewna, Michasia, ja i Ewusia. [/QUOTE] ja zawsze miałam wrażenie, że dużo dziewczynek się rodzi (u znajomych same laseczki ), ale odkąd okazało się, że u mnie siusior, to też mi się zdaje, że więcej chlopców jednak ![]() ---------- Dopisano o 15:28 ---------- Poprzedni post napisano o 15:21 ---------- [1=d1b06f3951e378bb3fdc337 11a759ec9373c9f74_6556ad7 364f3f;51961365] Witam się w 16tc ![]() Wysłane z mojego SM-T110 przy użyciu Tapatalka[/QUOTE] ale leci
|
|
|
#3978 |
|
Zakorzenienie
|
Rena Jeśli chcesz podkręcić laktację to częściej przystawiaj w nocy, jak M. nie będzie chciał to zacznij go przewijać, przebierać.
F. na początku przybierał malutko, około 450g, naczytałam się, że to mało. Pediatra stwierdził, że może przybierać i jeść jak chce. Lekarka w szpitalu zaśmiała się, że to NIE jest mały przyrost. Ja zaczęłam w nocy rozbudzać go do ssania- efekt był taki, że wyrobił sobie nawyk budzenia i zwiększyły się przyrosty. Jak się pytały pielęgniarki czy dokarmiam mm mówiłam, że TAK dla świętego spokoju Laktacja sama się zwiększyła i uregulowała. A on ma słuszną wagę Wytrwałości |
|
|
|
#3979 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U nas przykład wyszlismy z 3kg, dwa dni później nadal bylo 3kg ale moja położna mówiła by się nie przejmować bo na innej wadze była ważona... no może u nas inaczej bo mniejszy odstęp czasu i mniejsza rożnica wagowa, ale wez pod uwagę że wagę dziecka powinno się porownywac na tej samej wadze ![]() A dwa podczas mego pobytu w szpitalu i ważenia jej rano i wieczorem zaobserwowalam, że moja cora np nie przybiera równomiernie a skokowo, dwa dni bez zmian a później 100g do przodu, no i kwestia czy przed czy po karmieniu robi ogromną różnicę... wiec nie skupiaj sie tak na konkretnych gramach przystawiaj i jeszcze raz przystawiaj, zwroć uwage czy on ssie (Wiktor wisial na piersi dluugo ale nie ssał efektywnie) jak ci przysypia to go pobudzaj (ja klepalam swojego po brodce, masowalam mu oczko przy okazji bo mu ropialo a tego nie lubiał, a i tak jakby zabieralam mu piers on jak poczul że mu ucieka to zaraz zaczynał ssać znów) bo on może sobie traktowac piers jak smoczek a nie jedzonko, wtedy tylko pozornie ssie ale nie wysysa...
|
|
#3980 |
|
Zadomowienie
|
Kucyk, u nas po ospie wysypka a po meningokokach nic sie nie działo.
Po roku mozna nimenrixem. Tak jest zarejestrowany. Gdzie sie spotykałas ze od 18mz? Rena, dostałam PW ale teraz odczytałam. Jak cos to wał na FB. Pani, prezent Oli super, gdyby nie to, ze podróba perfum. Zamysł czad. Edytowane przez Kubek29 Czas edycji: 2015-07-03 o 16:02 |
|
|
|
#3981 |
|
Zakorzenienie
|
Btw przyrostow wagi to czytalam ostatnio że dzieci kp nie przybierają na wadze liniowo (jakby oczekiwali tefo lekarze) ponoc pierwsze chyba 4 mce idą jak burza a poźniej zwalniają, u dzieci na mm tak sie nie dzieje...
stad czesto lekarze w okolicach po 4mcu zaczynaja marudzic że slabe przyrosty i sugeruja mm albo wprowadzanie innych pokarmów. .. a i nasze siatki centylowe nie przewiduja podzialu na dzieci na mm i kp tylko robione byly w oparciu o dzieci warszawskie (nie wiadomo jaki procent to kp ale pewnie nie za duży) i wiele osob twierdzi że zawyżają wagę w stosunku do dzieci na piersi, za to who ma siatki centylowe robione w oparciu o populacje dzieci karmionych piersią i tymi powinno sie bardziej sugerować.... U nas sie sprawdzilo, ale lekarka widzac mnie uznala że słabsze przyrosty Wiktora w drugim pólroczu życia to jego urok i po mamusi nie bedzie gruby
|
#3982 |
|
Zadomowienie
|
T znowu chory. W niedziele wróciliśmy z wakacji. Pon wtorek i środa w zlobku. A od środy glut. Po pas.
Wczoraj siedział z nim w domu TZ, dzisiaj ja. ---------- Dopisano o 16:01 ---------- Poprzedni post napisano o 15:58 ---------- Alfa, dlatego ja T od poczatku w WHO'wskich siatkach sprawdzam. Te książeczkowe do bani sa. (nawet jak dziecko mm, to powinno tyć jak przy kp a nie bić rekordy...) |
|
|
|
#3983 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i tam T. wcale nie był mały. lubiłam te siatki ![]() Cytat:
fuc&.
|
|
|
#3984 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
hmm maluch już teraz rok przekroczył ale głupio tak pytać koleżanki z pracy jak jego waga ![]() Kurcze Glorcia do 14ej co chwile piersi chciała, ale spijala tylko te poczatkowe mleko (pewnie reakcja na wzrost temp w domu o 3stopnie )a teraz śpi a mi zaraz wiadomo co eksploduje
|
|
#3985 |
|
Zakorzenienie
|
Kubek na jakieś super stronie www
Ale lekarka mówiła dzis że właśnie od 12 mc. Ale stanęło na tym że zaszczepiliśmy odra,świnka, różyczka i ospa. Meningokoki z drugą dawką ospy pójdą. Maks mało przybrał (chyba) 300gram w 2 miesiące. Spadł z 50 centyla na 25. ---------- Dopisano o 17:04 ---------- Poprzedni post napisano o 17:03 ---------- Kubek a jak szukanie niani? |
|
|
|
#3986 |
|
Zakorzenienie
|
na marcówkach mamy takiego Pudzianka. waga się zatrzymała i teraz jest dwa kg chudszy niż mój T.
|
|
#3987 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Popieram dziewczyny przystawiać,przystawiać i jeszcze raz przystawiać. Cytat:
Życie jest po to aby walczyć. Gdy upadniemy trzeba powstać z honorem i nie poddawać się,chociaż zabrakłoby sił na dalszą walkę. Zawsze istnieje inne rozwiązanie, nadzieja która trwa zawsze. Domiś-30.12.13 godz 11:05 Dnia 25.04.12 - 8 tydzień Aniołek |
|||
|
|
|
#3988 |
|
Zakorzenienie
|
Pani doczytałam o prezencie
wg mnie genialny ![]() A wiecie że są już dwie szczepionki na meningokoki? Doszła jeszcze na typu B. 400zl za dawkę... A trzy potrzebne. Edytowane przez Kucyk_Truskawkowy Czas edycji: 2015-07-03 o 20:05 |
|
|
|
#3989 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
cena powala... ---------- Dopisano o 20:48 ---------- Poprzedni post napisano o 20:47 ---------- Cytat:
|
|
#3990 |
|
Zakorzenienie
|
Hmm przeoczylam info o szczepionce na meningo typu b...
W moim rodzinnym miescie notowano przypadki sepsy i zgonów z tego powodu (jak bylam w ciaży z Wiktorem to mojej mamy koleżanka z pracy zmarła, a prawie wszyscy z pracy dostali antybiotyki, dla mojej mamy brakło generalnie to nie wiem ma ile był sens je podawać 3 doby po fakcie no ale...) a pare lat wcześniej w szkole parę osob zachorowalo, pamiętam że były szczepienia - moja sis sie zaszczepila, a brat nie ![]() No tak czy tak jakis rezerwuar tam byc musi (jak byl pobor wojskowy jeszcze to obwiniali jednostkę), tyle ze my nie bywamy w mieście raczej a u nich na wsi pod miastem... 400zl troche dużo a mam dwójkę dzieci
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:42.

za wizyte i wage 

Bo jak będą teraz upału po 38 to może się bardzo upocić w takim rożku..