Mamusie grudniowe 2015 cz. 4 - Strona 56 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-08-04, 12:19   #1651
katarzynaxxx89
Raczkowanie

Dot.: Mamusie grudniowe 2015 cz. 4

Cytat:
Napisane przez rudaska Pokaż wiadomość
Dziewczyny szkoda nerwów na biedotę, która się nie stara. Ja nie będę żyć byle jak bo mnie to nie satysfakcjonuje. Wolę ciężko pracować by dziecko było szczęśliwe. A takie życie na zasiłku z lenistwa to jest dla mnie żenada
No i wogóle mój mąż też bardzo ciężko pracuje a ja i tak nie mogłam iść do pracy dopóki mały by nie miał 3 lat bo na opiekunkę nas nie stać a z dziadkami też sie nie da bo daleko a moi w dodatku pracują.
I czuję się tu obrażana bo patologią nie jesteśmy a mnie denerwują ludzie kombinatorzy pracują na czarno i z mopsu biorą pomoc a pod domem 3 auta a my nigdy nie kożystaliśmy z pomocy i biedotą też nie jestem po prostu tak sie ułożyło a jak młodsze skończy 3 lata to mam zamiar iść do pracy
katarzynaxxx89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-04, 12:21   #1652
kalwinka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez rudaska Pokaż wiadomość
Dziewczyny szkoda nerwów na biedotę, która się nie stara. Ja nie będę żyć byle jak bo mnie to nie satysfakcjonuje. Wolę ciężko pracować by dziecko było szczęśliwe. A takie życie na zasiłku z lenistwa to jest dla mnie żenada
Mnie drażni to, że rozwiązania które proponuje państwo tak naprawę nie poprawiają w żaden sposób sytuacji, gadanie o tym, że zwiększą przyrost naturalny to bzdura. Bo jeśli kto decyduje się na dziecko tylko po to, żeby dostać te 12 tys. w miesięcznych ratach to sorry, ale jego dziecko nie będzie raczej pracowało na moją emeryturę. Postawę roszczeniową i wyuczoną bezradność niestety się zwykle dziedziczy i ciężko się wyrwać z takiego środowiska.

To nie znaczy, że jestem przeciwna pomocy państwa, tam gdzie jest potrzebne, tylko wszytko powinno być robione z głową. A takie doraźne rozwiązania są do niczego, bo nikt się nie zastanawia co potem. Może rocznych i starszych dzieci już nie trzeba karmić i ubierać ?
kalwinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-04, 12:22   #1653
Fionka_31
Zakorzenienie

[1=d1b06f3951e378bb3fdc337 11a759ec9373c9f74_6556ad7 364f3f;52301668]
Wczoraj zrobiłam sobie w exelu tabelki z wyprawką i wydanymi na to pieniędzmi. Zrobiłam 3 zamówienia na ubranka i wydałam 450 zł a to kropla w morzu...

Wysłane z mojego Xperia L za pomocą Tapatalka [/QUOTE]

też zamierzam zrobić taką tabelkę, jestem ciekawa ile mnie wyniesie wyprawka

Fionka_31 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-04, 12:22   #1654
mujer
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ogolnie Pokaż wiadomość
Dziewczyny trzymajcie kciuki jutro bo jedziemy do księdza. W ogóle nie wiem jak temat zacząć

Tak w ogóle to przyznam się wam że mimo iż nie przechodzę ciąży zbyt miło to coraz poważniej zastanawiam się nad drugim dzieckiem od razu tzn nie wracać w ogóle do pracy po macierzyńskim tylko wykorzystać urlopy wypoczynkowe (jakieś 3 miesiące mi wyjdzie) i w tym czasie postarać się o drugie. Bo:
Po pierwsze ja to jestem młoda i mogłabym poczekać (23l.) Ale Tż ma 33 i w sumie nie chcę żeby został ojcem mając 40 lat (własne doświadczenia,moj ojciec miał 42 jak się urodziłam,zrzędzi teraz że czasem oszaleć można:p),
Po drugie ciągłość dochodu. Jeśli zostaniemy przy 1 dziecku to na pewno nie chce wrócić po roku do pracy bo chce zostać z dzieckiem trochę jeszcze,a wychowawczy niepłatny. No i też nie będzie komu dac pod opiekę dziecka. Moja mama się nie podejmie bo choruje na rzs i się boi,a teściowa od razu powiedziała że tylko czasem,bo jednego wnuka już chowała i to jej wystarczy. I że teraz chce rozpieszczac a nie chować. Poniekąd rozumiem,ale z drugiej strony mi smutno trochę.

Marudze, idę z psem się pobawić może mi przejdzie trochę to kręcenie w głowie.
Ja też w sumie ostatnio ciagle myślę, że dobrze byłoby mieć drugie dziecko tak, żeby z rodzicielskiego wskoczyć na ciążowe L4 Ta myśl mi zaświtała, kiedy okazało się, że nie będzie dziewczynki i uparcie mnie teraz gnębi... Wprawdzie zawsze mieliśmy adoptować, co nadal chcę zrobić, ale procedury adopcyjne mnie nieco zabiły, muszę przyznać... Na chwilę obecną nie uda się nam adopcja, bo nie spełniamy paru wymogów (m.in. TŻ nie ma stałej pracy :/) A tak faktycznie jednak lepiej jak dziecko ma rodzeństwo, no i moja korporacja tylko czeka na okazję, żeby mnie wykopać (bo ogólnie jest to wredna korporacja), więc drugie dziecko to byłoby sprytne kuku dla firmy
Dodatkowo jesteśmy już starzy z TŻ, a choć wcale ciąża mnie nie zachwyca, to choć nie ukończyłam tej, to dopadła mnie ciekawość, jak będzie w drugiej (chyba zaczynam mieć świra ) i ubzdurałam sobie, że następną to na pewno bardziej świadomie i sensownie przejdę (założę się, że nie, ale dobra ;D)
No, ale jak tak rzuciłam do TŻ ten temat, to panika zakwitła na jego twarzy Rozbawiło mnie to nawet, ale potem też mi było smutno.

Ale myślę, że temat po prostu trzeba powoli drążyć i sprzedawać ukradkiem Doszłam do wniosku, że posunę się do wrednej manipulacji i będę przemycać, a że jest trochę czasu, to może się faktycznie udać Ewentualnie przetarguję sprawę jakoś. Może Tobie też tak się uda

Powodzenia z księdzem. Też jak początkowo mieliśmy brać ślub we wrześniu, to się bałam, czy mnie nie ekskomunikuje z krzykiem, gdy przyjdziemy z nim pogadać.
mujer jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-04, 12:23   #1655
d1b06f3951e378bb3fdc33711a759ec9373c9f74_6556ad7364f3f
Konto usunięte

Katarzyna nie chcę się kłócić, więc nie odpowiem na Twoje pytanie "po co mi becikowe przy takich dochodach". Nikt nikogo tu nie obraża i nie osądza. A dochody mamy takie a nie inne, bo ja poza wynagrodzeniem mam premie, a mąż ma "dodatkową stawkę" za emeryta, któremu by zabrali świadczenie. I faktycznie zarabia miesięcznie 1000 zł mniej niż to, co jest na papierku. Więc nie jest też tak różowo jak się wydaje.

I myślę, że nie ma co dyskutować na takie tematy, bo to i tak do niczego nie prowadzi.

Wysłane z mojego Xperia L za pomocą Tapatalka
d1b06f3951e378bb3fdc33711a759ec9373c9f74_6556ad7364f3f jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-04, 12:24   #1656
katarzynaxxx89
Raczkowanie

a kiedy podpisano tą ustawę bo nie mogę znaleść tu wynika że jeszcze nie http://www.sejm.gov.pl/sejm7.nsf/Prz...257E2F002D53F7
Stary 2015-08-04, 12:24   #1657
mujer
Zadomowienie

[1=d1b06f3951e378bb3fdc337 11a759ec9373c9f74_6556ad7 364f3f;52299575]Adka ze sklepu tak bo pasteryzowane mleko

Ogolnie ja też myślę o drugim dziecku od razu. Jak uda się zajść w ciążę "na ostatnią chwilę" to młody będzie miał prawie 2 latka jak drugie się urodzi. Więc taka idealna różnica wieku pomiędzy dziećmi

Wysłane z mojego Xperia L za pomocą Tapatalka [/QUOTE]

Pasteryzowane mleko ze sklepu to jednak syf. W teorii jeśli ma się źródło dobrego nabiału, to lepiej niepasteryzowany, ale wiem, że to prawie niemożliwe w dzisiejszych czasach.
Czytałam jakieś badania, że w sumie listeriozą to najczęściej zarażono się z fabrycznych, niepasteryzowanych serów, tylko nie pamiętam jakich, bo to konkretny typ był, chyba jakieś pleśniowe.
Stary 2015-08-04, 12:24   #1658
adka_19
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Ani_qa Pokaż wiadomość
Super, że wszystko ok po wizycie!
A pytania Tż-ta mega

Jaki malutki Ale widać, że rośnie

Gratuluję zdrowej dziewczynki

Gratuluję zdrowego chłopca

Hej

Najważniejsze, że wiesz, że zdrowy I, że fika w brzuszku
Szkoda, że Ci się trafiła taka wredna baba, ale nic nie poradzisz :/

Hej
Od wczoraj nieźle naskrobałyście tych stron

Ja już po glukozie. Tragedii nie było. Wypiłam na 3 razy. Miałam rozrobione w 200ml wody, a Pani w labo mówiła, że powinno być w 300... Tylko, że mi gin kazała w szklance wody, a szklanka ma 200 ml
Ale za to pozwoliła mi popić wodą i wyszło 300 ml
Trochę mi się nogi trzęsły po wypiciu, ale odruchu wymiotnego nie miałam. Starałam się nie skupiać na smaku, no i myślę, że pomogło to, że wody się napiłam po
Cytryna nic nie dała, musiałabym chyba połowę wycisnąć. I tak słodkie jak chole.ra.
Rano rzygałam po paście do zębów, więc stwierdziłam, że limit wymiotów mam wyczerpany na dziś i w szpitalu muszę być dzielna
Hihi dobrze ze sie dobrze czujesz
Widzialam dzis najpiekniejsza stope w swoim zyciu
hihi, TZ mowi ze podobne do jego stop, ja mowie no na pewno nie, a ma straszne stopy i taki wielki duzy palec jak moje wszystkie ;D
Wiec wolalabym aby maly mial stopki po mamusi

Cytat:
Napisane przez simka234 Pokaż wiadomość
adka co za baba... niestety jeszcze wśród lekarzy dużo hamstwa jest...
To nawte nie lekarka tlyko Pani od USG...

Cytat:
Napisane przez SweetViolet Pokaż wiadomość
Hyhy, tak na rozluźnienie:

Macierzyństwo i ojcostwo zmienia gruntownie Twoje życie. Ale i Twój stosunek do macierzyństwa zmienia się z każdym kolejnym dzieckiem. To dowcip "z brodą", ale nie mogłyśmy się powstrzymać

Przygotowanie do porodu
Pierwsze dziecko - Z namaszczeniem ćwiczysz oddechy.
Drugie dziecko - Nie ćwiczysz oddechów, bo ostatnim razem nie przyniosły żadnego skutku.
Trzecie dziecko - Prosisz o znieczulenie w 8 miesiącu ciąży.

Ciążowe ubrania
Pierwsze dziecko - nosisz stroje dla kobiet ciężarnych odkąd lekarz potwierdził, że jesteś w ciąży
Drugie dziecko - nosisz swoje zwykłe stroje jak długo się da
Trzecie dziecko - stroje dla kobiet ciężarnych to już twoje zwykłe stroje

Imię dla dziecka
Pierwsze dziecko - przeglądasz kalendarze, sprawdzasz znaczenie imion, sprawdzasz ja wybrane imię brzmi w zestawieniu z nazwiskiem
Drugie dziecko - ktoś powinien nadać dziecku imię po ciotecznej babce, więc możesz to być ty
Trzecie dziecko - otwierasz spis imion, zamykasz oczy i w co trafisz palcem, to będzie.

Wyprawka
Pierwsze dziecko - pierzesz świeżo kupione ubranka, prasujesz z lewej i prawej strony, dobierasz kolorami i starannie układasz w szafce przeznaczonej tylko do tego celu
Drugie dziecko - sprawdzasz, czy ubranka po pierwszym dziecku są czyste i wyrzucasz tylko te z najciemniejszymi plamami
Trzecie dziecko - kto powiedział, że chłopcy nie mogą mieć różowych śpioszków?

Płacz dziecka
Pierwsze dziecko - przy pierwszej oznace niezadowolenia (kwękanie, skrzywienie) bierzesz dziecko na ręce
Drugie dziecko - podnosisz je tylko wtedy, gdy krzyki grożą obudzeniem pierworodnego lub wizytą zaniepokojonych sąsiadów
Trzecie dziecko - uczysz starsze huśtania kołyską

Przewijanie
Pierwsze dziecko - Zmieniasz pieluchę, co godzinę, niezależnie od tego, czy jest brudna czy czysta.
Drugie dziecko - Zmieniasz pieluchę, co 2-3 godziny, w zależności od potrzeby.
Trzecie dziecko - Starasz się zmieniać pieluchę zanim otoczenie poskarży się na smród, bądź pielucha zwisa dziecku poniżej kolan

W domu
Pierwsze dziecko - spędzasz większą część dnia wpatrując się w dziecko.
Drugie dziecko - spędzasz większą część dnia patrząc czy twoje starsze dziecko nie robi krzywdy młodszemu.
Trzecie dziecko - spędzasz większą część dnia chowając się przed dziećmi

Gdy upadnie smoczek
Pierwsze dziecko - Wygotowujesz po powrocie do domu.
Drugie dziecko - Polewasz sokiem z butelki i wsadzasz dziecku do buzi.
Trzecie dziecko - Wycierasz w spodnie i wsadzasz dziecku do buzi.

Aktywne formy spędzania czasu
Pierwsze dziecko - zabierasz je na gimnastykę dla niemowląt i terapię grupową dla prawidłowego rozwoju.
Drugie dziecko - zabierasz je na gimnastykę dla niemowląt.
Trzecie dziecko - zabierasz je do supermarketu i pralni chemicznej

Opiekunka
Pierwsze dziecko - gdy zostawiasz dziecko z opiekunką, dzwonisz do domu, co najmniej 5 razy w ciągu dnia.
Drugie dziecko - wracasz się od drzwi, bo zapomniałaś zostawić opiekunce numer, pod którym będziesz osiągalna.
Trzecie dziecko - prosisz opiekunkę by zawiadomiła cię tylko, jeżeli zaistnieje konieczność wezwania pogotowia.

Boskei
Cytat:
Napisane przez katarzynaxxx89 Pokaż wiadomość
Sory ale po co wam becikowe przy takich dochodach, obecnie nas jest troje i mamy tyle na nas trzech

---------- Dopisano o 11:58 ---------- Poprzedni post napisano o 11:56 ----------

To super że zdrowiutki a co do łóżyska to też mam na tylnej ścianie i jakoś nie czuję a Ty?
Nie czuje..
A takiego kopa powinnam dostac podczas usg ze powinnam sie zwinac.

Cytat:
Napisane przez mujer Pokaż wiadomość
Też ostatnio miałam kiepską babkę, nie ustrzeliła żadnej fajnej foty, tylko same diagnostyczne i jeszcze tylko na chwilę pokazała nam młodego.
Ale ważne, że jest ok, następnym razem może się uda do innego operatora
Ja nastepne usg to tylko prywatne..
Stopa piekna !

Jestem Ruda, projektuje cuda ! SKLEP
adka_19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-04, 12:27   #1659
mujer
Zadomowienie

Widzę, że ostra dyskusja o becikowym... Hmn jeszcze się nie wdrożyłam w temat, zajmę się tym trochę później.

A swoją drogą, jaki wczoraj przeżyłam stres... Mam nadzieję, że nic się nie stało. Ale wstałam wczoraj zbyt gwałtownie z łóżka i nagle, tak koło pachwiny poczułam masakryczne kłucie w brzuchu. Aż musiałam usiąść :/ Nigdy mi się nie zdarzyło. Potem leżałam chwilę i się stresowałam, czy coś się nie stało. Teraz niby nic mnie nie boli i wygląda ok, ale i tak się martwię. Potem jak wstawałam, tym razem delikatniej, to z drugiej strony mnie też lekko zakuło. Mam czarne myśli
Stary 2015-08-04, 12:31   #1660
adka_19
Wtajemniczenie

Cytat:
Widzę, że ostra dyskusja o becikowym... Hmn jeszcze się nie wdrożyłam w temat, zajmę się tym trochę później.

A swoją drogą, jaki wczoraj przeżyłam stres... Mam nadzieję, że nic się nie stało. Ale wstałam wczoraj zbyt gwałtownie z łóżka i nagle, tak koło pachwiny poczułam masakryczne kłucie w brzuchu. Aż musiałam usiąść :/ Nigdy mi się nie zdarzyło. Potem leżałam chwilę i się stresowałam, czy coś się nie stało. Teraz niby nic mnie nie boli i wygląda ok, ale i tak się martwię. Potem jak wstawałam, tym razem delikatniej, to z drugiej strony mnie też lekko zakuło. Mam czarne myśli
Nie stresuj sie. mam tak co drugi dzien.
I jak pojem i za szybko wstane.
Musimy se pilnowac ;*

A i chcialam sie pochwalic, poszla mi farba z nosa dzis zaraz przed usg, dleikatnie ale poszla. arano dziasla krwawily..
czyzbym naprawde zaczynala byc w ciazy ? hi hi hi
I znajomy wrocil z urlopu gadka szmatka i mowi - Mala wygladasz super w ciazy, teraz widze ze nie poszlo CI po calosci tylko - mala moge byc szczery ? w cycki CI poszlo hahahaha

Jestem Ruda, projektuje cuda ! SKLEP

Edytowane przez adka_19
Czas edycji: 2015-08-04 o 12:32
adka_19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-04, 12:31   #1661
SweetViolet
Zadomowienie

Cytat:
No i wogóle mój mąż też bardzo ciężko pracuje a ja i tak nie mogłam iść do pracy dopóki mały by nie miał 3 lat bo na opiekunkę nas nie stać a z dziadkami też sie nie da bo daleko a moi w dodatku pracują.
I czuję się tu obrażana bo patologią nie jesteśmy a mnie denerwują ludzie kombinatorzy pracują na czarno i z mopsu biorą pomoc a pod domem 3 auta a my nigdy nie kożystaliśmy z pomocy i biedotą też nie jestem po prostu tak sie ułożyło a jak młodsze skończy 3 lata to mam zamiar iść do pracy
Przeczytaj co wcześniej napisałam. U nas teraz też będzie cienko, bo ja nie pracuję w ogóle, kilka rzeczy nam odpadło i dochody drastycznie spadły. I też bym chciała dostać to nowe becikowe, ale boję się, że praktycznie będzie ono nie do wzięcia.

synek
Czekamy na Kruszynkę 24/40
SweetViolet jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-04, 12:33   #1662
Ani_qa
Zakorzenienie

Cytat:
Też tak uważam. Ale niestety coraz więcej takich śmieciówek, a trudno dostać pracę na umowę o pracę ;/ Tak być nie powinno.
A jak się już ma tą umowę o pracę to nie na pełen etat...
Ja powinnam już dawno mieć umowę podpisaną na czas nieokreślony, ale pracodawca znalazł sposób, żeby to obejść i dalej mam umowę na czas określony. Warunki w pracy takie se. Umowa na 3/4 etatu, tyle, że na miejscu i na dojazd nie wydaję kupy kasy.
Ale jak będę wracać do pracy to będziemy musieli zatrudnić opiekunkę, więc z mojej wypłaty zostanie wielkie g****. A do pracy będę musiała wrócić ze względu na kredyt

Cytat:
Napisane przez adka_19 Pokaż wiadomość
Ja nastepne usg to tylko prywatne..
Stopa piekna !
Jaka cudna

Jak ja bym już chciała zobaczyć naszą kruszynkę! Nie wiem jak wytrzymam do piątku
Stary 2015-08-04, 12:33   #1663
mujer
Zadomowienie

Fionka_31 miałam pytać dawno. Ile i jak teraz trenujesz? Tak z grubsza?

Do wszystkich czujących ruchy - czy to może być taki drobne puknięcie? Jakby nie wiem, pęcherzyk powietrza pękał? Albo takie faktycznie bulgotanie? Bo czasem czuję takie plum, ale nie wiem, czy o to chodzi
Zresztą, po tym wczorajszym kłuciu, to dziś tez leżałam pół godziny i próbowałam coś wysłuchać :/
Stary 2015-08-04, 12:34   #1664
SweetViolet
Zadomowienie

Cytat:

Nie stresuj się, wszystko jest okej ja na początku tak miałam jak kichnęłam i nie zdążyłam się zwinąć w kłębek Teraz jak za szybko wstanę to też tak mam, ale za chwilę przechodzi. Norma taka. Lekarzowi też się na to żaliłam i powiedział, że tak się może zdarzać. Gorzej jakby Cię zabolało tak samo z siebie. A tak jest w porządku

synek
Stary 2015-08-04, 12:35   #1665
katarzynaxxx89
Raczkowanie

Cytat:
Przeczytaj co wcześniej napisałam. U nas teraz też będzie cienko, bo ja nie pracuję w ogóle, kilka rzeczy nam odpadło i dochody drastycznie spadły. I też bym chciała dostać to nowe becikowe, ale boję się, że praktycznie będzie ono nie do wzięcia.
no rozumiem ja też nie do końca wierzę że coś dostaniemy ale jeśli to by nam wiele pomogło bo z 1 dzieckiem mieliśmy trudno ale zacisło się pasa i daliśmy radę
Stary 2015-08-04, 12:35   #1666
evciap0
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez syylwuska Pokaż wiadomość
Ale super, pochwal się efektami. A z czego macie te meble i jaką konkretnie farba malujecie? Mat, blyszczaca?
Witam sie i ja!
Skoro wczoraj dobrze spałam, to dzisiaj już tak być nie moglo, bo ból głowy mnie budził, więc wstałam. Ide zjeść śniadanie i lecę zobaczyć na szmaty, bo nowy towar i może dzisiaj coś wyhacze ladnego, mialam kilka dni przerwy i już znowu chce mi się coś kupić
Na pewno pokażę, jak tylko mąż się za to zabierze, bo dzisiaj jeszcze jej nie ruszył
Meble mamy sosnowe, a farbę kupowaliśmy z Beckersa półmatową

Powodzenia na zakupach

Cytat:
Napisane przez k_asienka Pokaż wiadomość
Gryzelda dziękuję melduje się po połòwkowym. Bąbelek zdrowy, waży ponad 420g, 23 tydzień. Będzie chłopczyk <3

Cytat:
Napisane przez simka234 Pokaż wiadomość
Hej mamuśki, mogę dołączyć ¿

Tp mam na 23 grudnia
Jestem mama 14 MC bąbla
Narazie nie wiem kto mieszka w brzuszku

Jak coś to pytajcie, to odpowiem
Witamy

Cytat:
Czesc mamuska !!!

Ja po USG.. babka wredna jak daibli...
co wiem.. - synus zdrowy, oczywiscie plci nie chciala mi potwierdzic, bo polityka szpitala jeszcze mne zâ˜☠â˜☠â˜☠ala. Maly ustawiony nogami do dolu, kopie tak na usg ze sozk, a ja jednak nic nie czuje..
Lozysko na tylniej scianie. POWINNA PANI JUZ CZUC...
Nie mila wredna.. grrrrr... .
Ale synus mnam OKEJKE POKAZAL myslalam ze padne hihihi
Nie zmierzyla 0 bo zwiniety w kulke.. nie zwazyla bo nie waza...
Az mi smutno...
Ale wazne ze maly caly i zdrowy
Wg pomiarow co mi tam popisala w ksiazce jest rozbieznosc ok +/- 3 dni od tego ze jestem 20t4d
Małpa wredna, najważniejsze, że synuś zdrowy

Cytat:
Hyhy, tak na rozluźnienie:

Macierzyństwo i ojcostwo zmienia gruntownie Twoje życie. Ale i Twój stosunek do macierzyństwa zmienia się z każdym kolejnym dzieckiem. To dowcip "z brodą", ale nie mogłyśmy się powstrzymać

Przygotowanie do porodu
Pierwsze dziecko - Z namaszczeniem ćwiczysz oddechy.
Drugie dziecko - Nie ćwiczysz oddechów, bo ostatnim razem nie przyniosły żadnego skutku.
Trzecie dziecko - Prosisz o znieczulenie w 8 miesiącu ciąży.

Ciążowe ubrania
Pierwsze dziecko - nosisz stroje dla kobiet ciężarnych odkąd lekarz potwierdził, że jesteś w ciąży
Drugie dziecko - nosisz swoje zwykłe stroje jak długo się da
Trzecie dziecko - stroje dla kobiet ciężarnych to już twoje zwykłe stroje

Imię dla dziecka
Pierwsze dziecko - przeglądasz kalendarze, sprawdzasz znaczenie imion, sprawdzasz ja wybrane imię brzmi w zestawieniu z nazwiskiem
Drugie dziecko - ktoś powinien nadać dziecku imię po ciotecznej babce, więc możesz to być ty
Trzecie dziecko - otwierasz spis imion, zamykasz oczy i w co trafisz palcem, to będzie.

Wyprawka
Pierwsze dziecko - pierzesz świeżo kupione ubranka, prasujesz z lewej i prawej strony, dobierasz kolorami i starannie układasz w szafce przeznaczonej tylko do tego celu
Drugie dziecko - sprawdzasz, czy ubranka po pierwszym dziecku są czyste i wyrzucasz tylko te z najciemniejszymi plamami
Trzecie dziecko - kto powiedział, że chłopcy nie mogą mieć różowych śpioszków?

Płacz dziecka
Pierwsze dziecko - przy pierwszej oznace niezadowolenia (kwękanie, skrzywienie) bierzesz dziecko na ręce
Drugie dziecko - podnosisz je tylko wtedy, gdy krzyki grożą obudzeniem pierworodnego lub wizytą zaniepokojonych sąsiadów
Trzecie dziecko - uczysz starsze huśtania kołyską

Przewijanie
Pierwsze dziecko - Zmieniasz pieluchę, co godzinę, niezależnie od tego, czy jest brudna czy czysta.
Drugie dziecko - Zmieniasz pieluchę, co 2-3 godziny, w zależności od potrzeby.
Trzecie dziecko - Starasz się zmieniać pieluchę zanim otoczenie poskarży się na smród, bądź pielucha zwisa dziecku poniżej kolan

W domu
Pierwsze dziecko - spędzasz większą część dnia wpatrując się w dziecko.
Drugie dziecko - spędzasz większą część dnia patrząc czy twoje starsze dziecko nie robi krzywdy młodszemu.
Trzecie dziecko - spędzasz większą część dnia chowając się przed dziećmi

Gdy upadnie smoczek
Pierwsze dziecko - Wygotowujesz po powrocie do domu.
Drugie dziecko - Polewasz sokiem z butelki i wsadzasz dziecku do buzi.
Trzecie dziecko - Wycierasz w spodnie i wsadzasz dziecku do buzi.

Aktywne formy spędzania czasu
Pierwsze dziecko - zabierasz je na gimnastykę dla niemowląt i terapię grupową dla prawidłowego rozwoju.
Drugie dziecko - zabierasz je na gimnastykę dla niemowląt.
Trzecie dziecko - zabierasz je do supermarketu i pralni chemicznej

Opiekunka
Pierwsze dziecko - gdy zostawiasz dziecko z opiekunką, dzwonisz do domu, co najmniej 5 razy w ciągu dnia.
Drugie dziecko - wracasz się od drzwi, bo zapomniałaś zostawić opiekunce numer, pod którym będziesz osiągalna.
Trzecie dziecko - prosisz opiekunkę by zawiadomiła cię tylko, jeżeli zaistnieje konieczność wezwania pogotowia.

Czytałam to kiedyś, świetne

Idę dalej nadrabiać

40/40
evciap0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-04, 12:36   #1667
SweetViolet
Zadomowienie

Cytat:
Fionka_31 miałam pytać dawno. Ile i jak teraz trenujesz? Tak z grubsza?

Do wszystkich czujących ruchy - czy to może być taki drobne puknięcie? Jakby nie wiem, pęcherzyk powietrza pękał? Albo takie faktycznie bulgotanie? Bo czasem czuję takie plum, ale nie wiem, czy o to chodzi
Zresztą, po tym wczorajszym kłuciu, to dziś tez leżałam pół godziny i próbowałam coś wysłuchać :/
U mnie właśnie takie bąbelki pękające były na początku :P I też się zastanawiałam czy na pewno to. Ale jak się pojawiało codziennie, to doszłam do wniosku, że to na pewno to ;D A teraz to już obcy chce wyjść z brzucha i takie bąbelki rzadko się zdarzają ;P

synek
Stary 2015-08-04, 12:36   #1668
Konto usunięte

Mujer te pierwsze ruchy to właśnie takie plum

d1b06f3951e378bb3fdc33711a759ec9373c9f74_6556ad7364f3f jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-04, 12:36   #1669
Fionka_31
Zakorzenienie

Adka super foto i super ze mimo wrednego babsztyla wizyta cie uszczesliwila.

Mujer nie przejmuj sie. Ja tak raz kichnelam na leżąco i zapomniałam nóg podkurczyć to myślałam ze zejdę. Tak mnie zakulo po prawej stronie ze jeknelam i tz zestresowany przybiegł ale spoko jest

Fionka_31 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-04, 12:36   #1670
kalwinka
Zadomowienie

Adka piękna stopa
Cytat:
Ale nikt cię nie obraża, nikt nie równa wszystkich z patologią tylko większość zauważą, że patologia będzie głównym beneficjentem pomocy i to jest nie fair

Btw, nie myśleliście o zatrudnieniu niani korzystając z dofinansowania państwa ? Z tego co zauważyłam niewiele osób w ogóle wie o takiej możliwości a dzięki temu kobieta może wrócić do pracy chociaż na część etatu (to jest moim zdaniem przykład mądrej pomocy)
Cytat:

Mnie też zdarza się, że coś zaboli albo zakłuje jak się za gwałtownie ruszę, ięgnę po co czy nawet wyciągnę na łóżku. Lekarz mówił żeby się nie przejmować, bo w środku wszystko się rozciąga i przesuwa Dopóki nie mam po tym plamień mam nie panikować
kalwinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-04, 12:37   #1671
Ani_qa
Zakorzenienie

Cytat:
Często tak się zdarza. Musimy po prostu uważać.
Jak nic Cię nie boli to się nie martw.

Cytat:
A i chcialam sie pochwalic, poszla mi farba z nosa dzis zaraz przed usg, dleikatnie ale poszla. arano dziasla krwawily..
czyzbym naprawde zaczynala byc w ciazy ? hi hi hi
I znajomy wrocil z urlopu gadka szmatka i mowi - Mala wygladasz super w ciazy, teraz widze ze nie poszlo CI po calosci tylko - mala moge byc szczery ? w cycki CI poszlo hahahaha
Żeby każdy takie komplementy dawał
Stary 2015-08-04, 12:37   #1672
mujer
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez halwaya Pokaż wiadomość
U nas położne potrafią podczas porodu oszacować kto da radę bez zzo. Wiele razy od koleżanek słyszałam, że gdy te chciały znieczulenie położne je dopingowaly, że juz niedługo, że blisko, że nie ma sensu. Gdy u mnie zaczęły się bóle krzyżowe to dopingu nie bylo i dostalam epidural bez problemu. Te bóle to naprawdę byla jakas masakra i nie wiem co zrobić, by drugi raz tego nie przeżywać.. bo polozna mnie "pocieszyła"
ze generalnie ten ból z każdą kolejną ciaza się nasila.

Co do witamin to na swoim przykładzie się nie zgodzę. Córka urodziła się z wagą 3,43kg a cała ciążę brałam witaminy. Teraz też biorę i waga płodu jest w normie (na polowkowym w 21 tc 388g)
Ja akurat nie chcę znieczulenia. Nie wiem, jak sobie dam radę, ale idę nastawiona, że nie. Zacznę się niedługo wdrażać w temat jak sobie radzić z bólem. Zakładam, że to będzie mniejszy problem dla mnie, bardziej dokuczy mi zapewne stres i krępacja, więc na tym się bardziej skupiam, bo jeśli się za bardzo zestresuję, to na pewno będzie trudniej.

Mój chłop jest duży (+7dni), a witamin nie brałam. Brałam omega 3 (ale naturalne), wit D i folate. Trochę magnezu przez jakiś czas. Dlatego nie wiem, jak z tą teorią witaminową....
Stary 2015-08-04, 12:38   #1673
czubasek20
Zakorzenienie

Zaczyna sie temat pieniedzy zaczynaja sie spiecia.
My nie zarabiamy z tz jakos duzo ale starcza nam na zycie. I czasem zdolamy cos odlozyc. Ale to kwestia przystosowania zycia do tego ile sie zarabia. Gdybysmy zarabiali po 5 tys pewnie bysmy olali to becikowe ale majac tyle ile mamy kazdy grosik sie przyda, chocby na przyszlosc dla dzieciakow.

Nie ma stópki zbył małej, by nie mogła pozostawić śladu. Z
czubasek20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-04, 12:38   #1674
Konto usunięte

Adka piękna stopa

Stary 2015-08-04, 12:41   #1675
SweetViolet
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez czubasek20 Pokaż wiadomość
Zaczyna sie temat pieniedzy zaczynaja sie spiecia.
My nie zarabiamy z tz jakos duzo ale starcza nam na zycie. I czasem zdolamy cos odlozyc. Ale to kwestia przystosowania zycia do tego ile sie zarabia. Gdybysmy zarabiali po 5 tys pewnie bysmy olali to becikowe ale majac tyle ile mamy kazdy grosik sie przyda, chocby na przyszlosc dla dzieciakow.
Powiem Ci, że w obecnych czasach i przy obecnych cenach (zwłaszcza rzeczy dla dzieci) to i po 5 tysięcy mogłoby nie być wcale tak dużo :P

synek
Stary 2015-08-04, 12:41   #1676
mujer
Zadomowienie

Uff dzięki, to się nie stresuję. Bo do tej pory, to czasem mnie coś zabolało, ale mało. A wczoraj to mi ze zdziwienia oka wyszły

Oo fajnie, znaczy plumkanie to ruchy
Stary 2015-08-04, 12:41   #1677
Ani_qa
Zakorzenienie

Cytat:
Na początku właśnie to jest coś w tym stylu

Cytat:
Napisane przez kalwinka Pokaż wiadomość
Btw, nie myśleliście o zatrudnieniu niani korzystając z dofinansowania państwa ? Z tego co zauważyłam niewiele osób w ogóle wie o takiej możliwości a dzięki temu kobieta może wrócić do pracy chociaż na część etatu (to jest moim zdaniem przykład mądrej pomocy)
Czyli coś na tej zasadzie jak pracodawca zatrudnia pracownika, a płaci mu UP?
Stary 2015-08-04, 12:42   #1678
SweetViolet
Zadomowienie

Cytat:
Uff dzięki, to się nie stresuję. Bo do tej pory, to czasem mnie coś zabolało, ale mało. A wczoraj to mi ze zdziwienia oka wyszły

Oo fajnie, znaczy plumkanie to ruchy
Doczekałaś się

synek
Stary 2015-08-04, 12:45   #1679
czubasek20
Zakorzenienie

Cytat:
Powiem Ci, że w obecnych czasach i przy obecnych cenach (zwłaszcza rzeczy dla dzieci) to i po 5 tysięcy mogłoby nie być wcale tak dużo :P
10 tys za malo ?

Nie ma stópki zbył małej, by nie mogła pozostawić śladu. Z
czubasek20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-04, 12:46   #1680
SweetViolet
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez czubasek20 Pokaż wiadomość
10 tys za malo ?
No jeśli ktoś ma kredyt, albo chce sobie dom postawić, i do tego ma jedno czy dwoje dzieci to wcale nie tak dużo ;P

synek
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości