Mamusie Listopadowe 2015 część II! - Strona 127 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-08-10, 16:44   #3781
lexie42
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie Listopadowe 2015 część II!

Cytat:
Napisane przez Agusiek89 Pokaż wiadomość

Moja maleńka mimo upałów tak się ostatnio wierci, że brzuch mi cały faluje hi hi bawię się z nią naciskając na którąś część brzucha a ona "oddaje" po chwili w tym miejscu cudowne uczucie. I zauważyłam, że często już czuję i widzę na brzuchu że się przekręca zazwyczaj jak na boku leżę A dziś rano po przebudzeniu aż się chichrać zaczęłam, bo czuję że kopie mnie pod żebrem, nacisnęłam lekko tam palcem i czułam coś małego, najwyraźniej stópka po chwili kopnęła i się odwróciła już he he
Takie chwile są piękne moja dzisiaj rano mnie tak boksowała, że nawet mąż leżał i się patrzył na brzuch jak ja jeszcze spałam

Cytat:
Napisane przez JoyceSky Pokaż wiadomość
Dziewczyny, współczuje Wam tych cukrzycowych przeżyć. Czeko, ja nie uważam żebyś była w gorącej wodzie kąpana - to jasne, że chcesz jak najszybciej wiedzieć co i jak. Spróbuj zalatwic to skierowanie, moze sie uda

W Katowicach właśnie zaczęło grzmieć i padać. Alleluja!

---------- Dopisano o 14:27 ---------- Poprzedni post napisano o 14:27 ----------

Przyłączam się do pytania o materacyk do łóżeczka.
U nas też grzmiało, ale zero deszczu

Cytat:
Napisane przez india_love Pokaż wiadomość
Czytałam artykuł, że w gryce potrafią się robaki zalęgnąć Poza tym te gryka-kokos są okrutnie twarde, a że niby EKO to rodzice dają się na to nabrać a tak naprawdę taki wynalazek tylko szkodzi pleckom malucha. Ponoć najlepszy lateks. Zresztą same przeczytajcie:

http://www.dwapluscztery.pl/zdrowy-s...ybrac-materac/
Też się spotkałam z taką opinią, więc pewnie będę szukać piankowy.

Patrzę na te wyprzedaże w smyku, ale to co mi się podoba to akurat same duże rozmiary.
Koło 18 zbieram się do gina na wizytę ciekawe co tam u mojego maleństwa

Edytowane przez lexie42
Czas edycji: 2015-08-10 o 17:16
lexie42 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-10, 19:06   #3782
Gaabbi
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Kasiula8708 Pokaż wiadomość

Dziewczyny jakie materace kupujecie do łóżeczek?????
Ja już przy Hani nie chciałam pianki- kokos. Sama bym nie chciała na tym spać więc dziecku też nie serwowałam
Kupiliśmy siedmiostrefowy i jestem zadowolona. Pokrowiec się zdejmuje do spania, piankę ze środka też można wyprać. Hania ma ponad trzy latka i jeszcze na nim śpi, w łóżeczku http://allegro.pl/materac-120x60-bzo...573970033.html
Cytat:
Napisane przez cornflower_girl Pokaż wiadomość

Jak Wam z tym, że starsza siostra wybrała? Swoją drogą i tak jestem pod wrażeniem, bo wiele dzieciaków wybiera imiona bohaterów bajek - Princess Celestia, Elsa albo inne.

Przeczytałam całość. U Searsów w Księdze ciąży pojawia się ta sama myśl, że ból jest przewodnikiem - służy po to, żeby zmienić pozycję na bardziej dogodną do porodu. Rozmawiałam też z położną i ona mówiła, że często pojawia się problem skutków ubocznych ZZO - a nie wyobrażam sobie migren w pierwszych tygodniach życia maluszka. Może jestem szalona, ale spróbujemy urodzić bez znieczulenia.
Nie przekreślam ZZO całkowicie, piszę o swoich odczuciach.
Położna mówiła o zastrzykach z soli fizjologicznej w krzyż, podobno bardzo skuteczne przy porodowym bólu w dolnej cześci pleców.
Mnie z tym dobrze, a tż nadal obstaje przy Zosi i Zuzi

Nie jesteś szalona, a świadoma
Jak najbardziej się da. Ja jestem tego przykładem
Gaabbi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-10, 19:12   #3783
tylkokasia
Moderator

Dziś byłam na paznokciach a mój TZ czekał na mnie Córcią i przy okazji odwiedzili TkMaxx Więc się chwalę łupami
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 1.jpg (504,2 KB, 24 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 2.jpg (554,8 KB, 21 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 3.jpg (506,8 KB, 20 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 4.jpg (414,6 KB, 23 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 5.jpg (397,1 KB, 22 załadowań)

Porównując się z innymi, możesz stać się zgorzkniały lub próżny
Zawsze bowiem znajdziesz lepszych lub gorszych od siebie

tylkokasia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-10, 19:36   #3784
Gaabbi
Wtajemniczenie

Wszystko fajne
U mnie w TkMaxx jeszcze dużo letnich rzeczy. Patrzyłam ostatnio na zestawy, ale wszystko z krótkim rękawkiem. Może niebawem rzucą coś fajnego i u nas
Stary 2015-08-10, 19:41   #3785
tylkokasia
Moderator

Cytat:
Napisane przez Gaabbi Pokaż wiadomość
Wszystko fajne
U mnie w TkMaxx jeszcze dużo letnich rzeczy. Patrzyłam ostatnio na zestawy, ale wszystko z krótkim rękawkiem. Może niebawem rzucą coś fajnego i u nas
Dziękuję
U mnie też głównie z krótkim. TZ nabrał 3 razy więcej ale zrobiłam sort i oddałam te z krótkim bo mi nie będą potrzebne bo z krótkim mam juz tyle ile mi trzeba.

Stary 2015-08-10, 19:47   #3786
olilina
Zakorzenienie

Uff wreszcie mogę Wam normalnie odpisać z laptopa, bo wielocytowanie na telefonie to jakaś porażka
Cytat:
My chyba zamówimy jakoś na dniach mebelki dla małej. Myślicie, że za wcześnie? Sama już nie wiem. W sumie jeszcze 3 miesiące, no ale jak już przyjdą to tż będzie mógł je po mału sobie po pracy skręcać. Zresztą mam już sporo rzeczy dla małej i nie mam gdzie tego chować
Według mnie nie jest za wcześnie, tak jak dziewczyny pisały
Lepiej nie zostawiać wszystkiego na ostatnią chwilę, bo sił będzie coraz mniej.
My od jakiegoś miesiąca mamy już szafę, a w niej... mam już poprane i poukładne rozmiarami ciuszki, z tym że wszystko prałam w normalnym płynie do prania, a za jakiś czas te najmniejsze rozmiary wypiorę jeszcze raz w płynie dla dzieci.
Zamówiliśmy też komodę i łóżeczko. Jutro odbieramy
Komodę mąż złoży od razu a na łóżeczko jeszcze trochę za wcześnie, ale też nie chcemy czekać z tym na ostatni moment, bo takie mebelki jednak czuć "nowością" i lepiej, żeby wcześniej trochę wywietrzały

Cytat:
Napisane przez dzikasliwka Pokaż wiadomość
Witam się w 29 tc

Załamana jestem Cukry na czczo wysokie, dziś pokazało mi na glukometrze 107 Dobrze, że jechałam do labo oddać mocz, to zrobiłam od razu glukozę, chciałam sprawdzić czy en mój sprzęt nie przekłamuje... Ehhhhh., insulina jak nic Jutro wizyta, to się dowiem.
dzika śliwko współczuję i mam nadzieję, że jednak obejdzie się bez insuliny...
Powiedz, czy Tobie choć trochę diabetolog pomogła w ewentualnym korygowaniu diety? Bo zaczęłam zapisywać co jem, o jakich porach i cukry i liczę na to, że diabetolog na to zerknie i ewentualnie powie co robię nie tak.
Cytat:
Napisane przez maartucha Pokaż wiadomość
Dziewczyny, czy w Tesco jeszcze można wyrwać jakies fajne ciuszki dla naszych maluszków na wyprz? Powiedzcie proszę w jakich cenach są pajace np. 3 paki?
Mnie się udało kupić niedawno w promocji 3 pajace za 29 zł, ale ogólnie wszystko było przebrane i zostały raczej duże rozmiary, albo całkiem malutkie na wcześniaki.
Nie wiem jak będzie z ich jakością w praktyce, narazie moje obserwacje są takie, że po praniu rzeczy z tesco są jakieś bardziej sztywne i mniej przyjemne w dotyku niż inne np. ze smyka.

Cytat:
Napisane przez czekooczekolada Pokaż wiadomość
ja też załamana dzwoniłam spytać o wyniki z glukozy, krzywa jest za wysoka mam dostać skierowanie do diabetologa ryczeć mi się chce
łączę się w bólu, będziemy się tu chyba wzajemnie wspierać

Cytat:
Napisane przez Dzika Ropucha Pokaż wiadomość
Dzika śliwa czkolada współczuję. Moja krzywa też nie najlepsza ale jestem ciekawa co powie lekarz w czwartek na ten temat.

Ja się dziś witam w pierwszym dniu 3 trymestru ale leci W tym tyg muszę położną załatwić..bo jeszcze tego nie zrobiłam

Słabo się dziś czuję, po kawie moje ciśnienie to 100/60. A tak to mam 120/60.
I nadal pulsują mi stopy.. Kurde te co rodzą czy co są na końcówce to dopiero mają przekichane więc wolę nie marudzić.

Nie wiem który laktator ręczny sobie kupić bo wolę mieć w razie czego... Już czytałam co tam macie ale ja i tak zawsze się waham ze wszystkim
Ja mam od siostry ręczny z tommy tepee, ale nie wiem jak się sprawuje, bo ona praktycznie nie korzystała. Będzie w razie czego, a gdyby faktycznie okazał się przydatny, to najwyżej dokupi się elektryczny. Chociaż raczej jestem nastawiona na kp, ale wiadomo różnie może być

Cytat:
Napisane przez czekooczekolada Pokaż wiadomość
mama mnie wcisnęła "po znajomosci" do diabetologa na środę na 15:30. Tylko taki mały myk, ja wizytę u gin dopiero mam w pt i wtedy mi miała dać skierowanie. teraz zastanawiam się czy nie zadzwonić do gin czy by mi wypisała skierowanie ( nobo bez skierowania mogę iść i donieść, ale z czym pójdę, jak wyniki krzywej cukrowej ma i tak moja gin a ja ich nie mam ? ) i ja w środę bym sobie wstąpiła po to skierowanie i pojechała prosto na tą konsultację. wiem, taka troche w gorącej wodzie kąpana jestem, ale ja naprawdę wolę wszystkie niejasności wyjaśnić jak najwcześniej i w razie gdyby była potrzeba to interweniować jak najszybciej się da.
Ja też mam w środę wizytę u diabetologa. Moja gin jest na urlopie, więc skierowanie wypisała mi rodzinna.

Cytat:
Napisane przez Kasiula8708 Pokaż wiadomość

Dziewczyny jakie materace kupujecie do łóżeczek?????
Ja planuję lateksowy, ewentualnie słyszałam też o lateks/ kokos. Jeszcze się dokładnie nie rozglądaliśmy

Słodkie mamy, zwłaszcza te początkujące, może się którejś przyda, wklejam artykuł, który znalazłam gdzieś w necie, moim zdaniem bardzo przydatny przy początkach
Załączone pliki
Rodzaj pliku: pdf cuk_ciaz.pdf (110,0 KB, 9 załadowań)
olilina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-10, 21:24   #3787
monic167
Rozeznanie

czesc
widze ze przewinął się temat materacy
India_love- dzieki za fajny artykuł ja mam lozeczko z ikei , myslalam wlasnie nad materacem z ikei albo z jysk'a ale wszystko zależy o ile droższy bedzie np. lateksowy materac, faktycznie skoro sami chcemy kupic sobie porządny materac to dlaczego dziecku nie

czekolada, dzikasliwka wspolczuje cukrzycy, ale dla pocieszenia powiem Wam ze pewnie nie pojda Wam tak kg do góry jak bedziecie na diecie, co znaczy ze po porodzie bedziecie mialy z górki
Stary 2015-08-10, 21:25   #3788
Amelia16
Zadomowienie

Iclosemyeyes
nie doczytałam chyba, polazłaś Ty na to zwolnienie?

Cytat:
Napisane przez peachella Pokaż wiadomość
A to coś złego? Moja tak jak pisalam bedzie miala na imie tak samo jak moja siostra nikt nie ma nic przeciwko wrecz przeciwnie. Imiona nie sa zarezerwowane tylko dla jednego czlonka rodziny ;-)
Wybacz, nie chciałam urazić Twoich odczuć po prostu nie spotkałam się nigdy z taką sytuacją i sama sobie takiej nie wyobrażam, może dlatego, że z siostrą często się widujemy i jakoś głupio by mi było jakbym ciągle musiała się tłumaczyć przykładowo do której Ewy się zwracam a może dlatego, że nie widzę potrzeby dublowania imienia z najbliższego otoczenia bo są setki innych z których można wybrać, chyba, że daje się ku czyjejś czci czy pamięci, ale to tylko moje własne zdanie szanuję Twój wybór
A dopiero co sama pisałam, że nie lubię jak ktoś komentuje wybór imienia sama ostatnio padłam jak usłyszałam, żeby nie nadawać, bo nie ma świętej o tym imieniu... Wygrzebałam aż dwie w googlach, tak mnie to nurtowało żeby nie było, absolutnie nie mam nic przeciwko imieniu Maja

Dziewczyny współczuję problemów z cukrzycą, mądrze napisane, że grunt to rozpoznanie i już wiecie chociaż jak działać...

Cornflower wspieram w stu procentach w decyzji o porodzie bez znieczulenia i będę Ci kibicować sama gdybym miała rodzić ponownie sn to wiem, że też nie sięgnęłabym po zzo

Edytowane przez Amelia16
Czas edycji: 2015-08-10 o 21:33
Amelia16 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-10, 21:47   #3789
poznanianka1990
Zakorzenienie

Nie mogę się wbić w rozmowę, ale cały czas Was podczytuję.

Mam jakiś kiepski dzień, a raczej wieczór. Ryczę i sama do końca nie wiem czemu, chyba z bezsilności... Kasy zostało mega mało na przeżycie do końca miesiąca, a tu zbliża się 1 rocznica ślubu, promocje na ciuszki w Lidlu, mama też nas namawia na wypad nad jezioro... A my nie mamy na to kasy
Mąż chciał żebym mu zrobiła kolację, a ja po prostu nie miałam siły, to się obraził i powiedział, że sobie sam zrobi :/ Ma pierwszy dzień urlopu, a zachowuje się jakby pracował Bóg wie ile :/ Nie mam dziś siły, do tego hormony buzują i łzy same lecą... Jedyne co mnie cieszy to kopniaki mojej córci, dziś jest bardziej aktywna niż wczoraj

Nasz ślub 16.08.2014

Julcia 4.11.2015 g. 0:09
2740g 52 cm

poznanianka1990 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-10, 21:52   #3790
tylkokasia
Moderator

Cytat:
Napisane przez poznanianka1990 Pokaż wiadomość

Mam jakiś kiepski dzień, a raczej wieczór. Ryczę i sama do końca nie wiem czemu, chyba z bezsilności... Kasy zostało mega mało na przeżycie do końca miesiąca, a tu zbliża się 1 rocznica ślubu, promocje na ciuszki w Lidlu, mama też nas namawia na wypad nad jezioro... A my nie mamy na to kasy
Mąż chciał żebym mu zrobiła kolację, a ja po prostu nie miałam siły, to się obraził i powiedział, że sobie sam zrobi :/ Ma pierwszy dzień urlopu, a zachowuje się jakby pracował Bóg wie ile :/ Nie mam dziś siły, do tego hormony buzują i łzy same lecą... Jedyne co mnie cieszy to kopniaki mojej córci, dziś jest bardziej aktywna niż wczoraj
Nie smuć się. Hormony nam buzują i tak jest. Ja kilka dni temu też ścięłam się z TZ.
Głowa do góry. Jeszcze zdążysz wszystko kupić.

Stary 2015-08-10, 22:27   #3791
JoyceSky
Zadomowienie

GG do JoyceSky

Tak piszecie o porodzie bez znieczulenia i ja w sumie zdecydowałam sie na szpital, w ktorym wiem, ze w razie potrzeby dostanę zzo, ale chcę też jeszcze popytać i poczytać jakie jest ryzyko, że zzo rzeczywiście wydłuży poród albo zatrzyma akcję porodową. Nastawiam się na coś takiego, że nie powiem przy przyjęciu do szpitala, że chcę zzo, ale jeśli nie bede dawała rady to wtedy wezmę. Położna w szpitalnej szkole rodzenia mówiła, ze tak mozna. Ja jestem w sumie bardzo wytrzymała, ale wolę miec spokoj psychiczny, że w razie czego jest dostępne znieczulenie

http://www.maxmodels.pl/joycesky.html
JoyceSky jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-10, 22:31   #3792
tylkokasia
Moderator

Cytat:
Tak piszecie o porodzie bez znieczulenia i ja w sumie zdecydowałam sie na szpital, w ktorym wiem, ze w razie potrzeby dostanę zzo, ale chcę też jeszcze popytać i poczytać jakie jest ryzyko, że zzo rzeczywiście wydłuży poród albo zatrzyma akcję porodową. Nastawiam się na coś takiego, że nie powiem przy przyjęciu do szpitala, że chcę zzo, ale jeśli nie bede dawała rady to wtedy wezmę. Położna w szpitalnej szkole rodzenia mówiła, ze tak mozna. Ja jestem w sumie bardzo wytrzymała, ale wolę miec spokoj psychiczny, że w razie czego jest dostępne znieczulenie
U każdego jest inaczej. Ja miałam zzo i rodziłam 40 min. Byłam przez 90% czasu znieczulona całkowicie tzn. nic nie czułam. Przy końcówce miałam kleszcze i zzo przestawało działać na maxa to czułam trochę.

Stary 2015-08-10, 22:41   #3793
wonderka
Zadomowienie

Dziewczyny ale miałam dziś dzień. Wczoraj zatkał się pion w kamienicy i dzisiaj cały dzień walki, żeby go udroznic, nie udało się niestety i zostajemy w dziura w ścianie.
Ja dopiero co skonczylam się pakować na nasz rocznicowych Tour trip Dania-Holadnia- Niemcy. Jutro wieczorem zaraz po wizycie u ginekologa Ruszamy do swinoujscia i wsiadamy na prom do Trelleborga
We wrześniu idę do szkoły rodzenia, już nie mogę się doczekać.
Mała się tak wierci, że mam obawę ze pepkiem wyjdzie.
wonderka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-10, 22:44   #3794
Iclosemyeyes
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Amelie04 Pokaż wiadomość
super kombinezonik, dla takiego maluszka biały kolor jest ok. chociaz ulanie pewnie tez delikatnie bedzie widać.

Cytat:
U nas większość osób podeszła z entuzjazmem do naszego wyboru, ale było kilka komentarzy negatywnych. To się niestety zdarza, wszystkim nie dogodzisz. To Wasz wybór, jeśli Wam jest z tym naprawdę dobrze, to nie słuchajcie takich komentarzy. Znam wiele osób o niesamowicie oryginalnych imionach, nie mają traumy, jeśli tylko rodzice umieli odpowiednio przekazać im dobre emocje związane z wyborem takiego a nie innego imienia.
Mnie Wasz wybór bardzo się podoba, dobrze i pozytywnie się kojarzy

Daj znać, czy lekarz Ci dał L4. Oby, bo przyda Ci się odpoczynek

W najnowszym numerze M jak Mama jest kupon zniżkowy -20% na kolekcję dziecięcą w H&M.

Widziałam je u siebie, są śliczne. Ja upolowałam inne (takie) - ja wybrałam pandę, TŻ kupił liska.
tylko u nas negatywne komentarze to praktycznie 90%, tak żeśmy się nie wstrzelili w gusta no trudno

dostałam L4 na szczęście, ale mi dobrze

o tej zniżce do H&M dobrze wiedzieć, niebezpiecznie dużo rzeczy mi się tam podoba

ręczniki przesłodkie
Cytat:
Napisane przez tylkokasia Pokaż wiadomość
Dziś byłam na paznokciach a mój TZ czekał na mnie Córcią i przy okazji odwiedzili TkMaxx Więc się chwalę łupami
prześliczne te zakupy!
Cytat:
Napisane przez Amelia16 Pokaż wiadomość

Iclosemyeyes
nie doczytałam chyba, polazłaś Ty na to zwolnienie?
polazłam dziękuję za troskę dziewczyny
Cytat:

biedactwo , mnie też ostatnio wszystko z równowagi wyprowadza, martwię się o przyszłość, to chyba normalne przy hormonach, które w nas buzują, nie stresuj się, poradzicie sobie
Stary 2015-08-10, 22:45   #3795
Gaabbi
Wtajemniczenie

tylkokasia, dlaczego miałaś poród kleszczowy? Nie wiążesz tego z zzo?
Stary 2015-08-10, 22:52   #3796
tylkokasia
Moderator

Cytat:
tylkokasia, dlaczego miałaś poród kleszczowy? Nie wiążesz tego z zzo?
Nie ma to związku u mnie. Mała źle wchodziła w kanał rodny czyli była źle ułożona.

Stary 2015-08-10, 23:01   #3797
Gaabbi
Wtajemniczenie

Cytat:
Nie ma to związku u mnie. Mała źle wchodziła w kanał rodny czyli była źle ułożona.
Pytam, bo piszą, że używa się kleszczy TYLKO, jak główka dziecka jest już w dole kanału rodnego więc na "wylocie". A wskazaniem do porodu kleszczowego jest zły stan zdrowia matki (choroby serca), albo wycieńczenie i brak siły matki podczas porodu. A ten brak siły i wycieńczenie może być spowodowane zzo.

Kompletnie nie wiem, jak to się ma do rzeczywistości. Opieram się tylko na informacjach wyczytanych i zasłyszanych.
Stary 2015-08-10, 23:08   #3798
lexie42
Zakorzenienie

Cytat:
Świetne zakupy

Cytat:
Ja też jestem takiego zdania. Nie nastawiam się z góry na zzo i chcę rodzić bez niego jeżeli będzie się dało.

Byłam dzisiaj na wizycie i moje maleństwo waży już 856g wszystko w porządku. Pytałam się o ten napięty brzuch jak stoję to lekarz powiedział, że to mogą być problemy gastryczne, na pewno nic z dzieckiem. Mogę spróbować z espumisanem i dał mi też tabletki diphergan. Będę próbować, mam nadzieję, że to ustąpi.
lexie42 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-10, 23:09   #3799
tylkokasia
Moderator

Cytat:
Pytam, bo piszą, że używa się kleszczy TYLKO, jak główka dziecka jest już w dole kanału rodnego więc na "wylocie". A wskazaniem do porodu kleszczowego jest zły stan zdrowia matki (choroby serca), albo wycieńczenie i brak siły matki podczas porodu. A ten brak siły i wycieńczenie może być spowodowane zzo.

Kompletnie nie wiem, jak to się ma do rzeczywistości. Opieram się tylko na informacjach wyczytanych i zasłyszanych.
Nie mam pojęcia bo tu kleszcze są (niestety) częste. W PL z takim ułożeniem dziecka miałabym od razu cesarkę (tak mi powiedział mój ginekolog z PL gdy widział opis porodu z mojej teczki)
Poród nie był długi bo od kiedy mnie przywieźli na porodówkę do trzymania Oliwki na rękach minęło 40 min.
A pierwsze skurcze dopadły mnie w nocy z sob na niedzielę. Do szpitala przyjęli mnie rano w niedzielę a o 16.29 urodziłam.
Jak na pierworódkę chyba szybko.

Stary 2015-08-10, 23:16   #3800
cornflower_girl
Zakorzenienie

Amelia Dziękuję za kciuki, przydadzą się
Nie ma co oceniać, jaki poród jest lepszy - ważne jest dobro dzieciaczków. Cc w Twojej sytuacji jest najbardziej bezpieczną opcją

Cytat:
U każdego jest inaczej. Ja miałam zzo i rodziłam 40 min. Byłam przez 90% czasu znieczulona całkowicie tzn. nic nie czułam. Przy końcówce miałam kleszcze i zzo przestawało działać na maxa to czułam trochę.
Bo mądrze podane zzo i w odpowiedniej dawce nie powinno przeszkadzać w porodzie. Niestety z tego co słyszę od koleżanek, to różnie bywa z naszymi anestezjologami i środkami znieczulającymi - chociażby to, że na Zachodzie jest znieczulenie nowszej generacji, które nie przeszkadza w skurczach partych, nie ma takich skutków ubocznych.

Cytat:
A wskazaniem do porodu kleszczowego jest zły stan zdrowia matki (choroby serca), albo wycieńczenie i brak siły matki podczas porodu.
Kleszcze brzmią strasznie, jestem ciekawa jak to wygląda - czy rzeczywiście pomagają, czy też nie powinno się ich za często stosować. Wiem, że wielu lekarzy w przypadkach wycieńczenia rodzącej woli robić cc, a nie stosuje kleszcze.

iclosemyeyes Wreszcie wypoczniesz

Bogini kuchennego zniszczenia
cornflower_girl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-10, 23:18   #3801
Amelie04
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez india_love Pokaż wiadomość
Czytałam artykuł, że w gryce potrafią się robaki zalęgnąć Poza tym te gryka-kokos są okrutnie twarde, a że niby EKO to rodzice dają się na to nabrać a tak naprawdę taki wynalazek tylko szkodzi pleckom malucha. Ponoć najlepszy lateks. Zresztą same przeczytajcie:

http://www.dwapluscztery.pl/zdrowy-s...ybrac-materac/
tez o tym czytałam i teraz wlasnie kupilam piankowy. chociaż jesli dobrze uzytkuje sie ten gryczany (ochraniacz obowiązkowo) to nic nie powinno sie stać.

Cytat:

Cornflower wspieram w stu procentach w decyzji o porodzie bez znieczulenia i będę Ci kibicować sama gdybym miała rodzić ponownie sn to wiem, że też nie sięgnęłabym po zzo
hmm, dlaczego?
ja pierwszy poród mialam bez ZZO i teraz koniecznie chce. nie boje sie bólu, tylko tego, ze znowu bede sie meczyc tyle godzin w bólach

Cytat:
ja przy pierwszym nie mowilam ze chce, a jak juz chcialam to bylo za pozno takze teraz mowie od razu znajoma urodziła w srode z ZZO i w ogole nie czuła partych, lekarz musiał nacisnąc mocno na brzuch, troche uszkodzili dziecko, bo ma rane na głowce ;/
Amelie04 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-10, 23:21   #3802
tylkokasia
Moderator

Ja już mówiłam wiele razy przy ZZO nie czułam partych ale położna mi mówiła kiedy przeć - wszystko widać na monitorach.
Przed akcją porodową dokładnie mi wytłumaczyła jak przeć, aby jej zaufać itp.
A łatwo nie było bo on Francuzka z dziwnym akcentem a ja Polka wtedy ze słabym angielskim

Stary 2015-08-11, 07:17   #3803
india_love
Raczkowanie

Cytat:
Elmo wymiata świetne łupy
Stary 2015-08-11, 07:41   #3804
fasterka90
Zadomowienie

Dzień dobry dziewczyny Mała mnie obudziła wcześnie kopniakami,jestem już po spacerze z psem,małych zakupach i w trakcie śniadania
Bardzo się ciesze że mamy tu juz doświadczone mamy, które dzielą
się wiedzą i doświadcze porodówki m.in. Dzięki! Tymbardziej że wasze wspomnienia są raczej pozytywne
tylkokasia śliczne ubranka!!
Lexie duże już te Twoje maleństwo ciekawe jak tam moja Głodomorra, dopiero w piątek za tydzień mam wizytę
fasterka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-11, 08:11   #3805
Gaabbi
Wtajemniczenie

Cytat:
Nie mam pojęcia bo tu kleszcze są (niestety) częste. W PL z takim ułożeniem dziecka miałabym od razu cesarkę (tak mi powiedział mój ginekolog z PL gdy widział opis porodu z mojej teczki)
Poród nie był długi bo od kiedy mnie przywieźli na porodówkę do trzymania Oliwki na rękach minęło 40 min.
A pierwsze skurcze dopadły mnie w nocy z sob na niedzielę. Do szpitala przyjęli mnie rano w niedzielę a o 16.29 urodziłam.
Jak na pierworódkę chyba szybko.
Nie wiem, czy szybko. U mnie skurcze zaczęły się około godziny 17tej. Do kliniki pojechałam po 24tej. Hania była na świecie o 3:50.

Cytat:

ja przy pierwszym nie mowilam ze chce, a jak juz chcialam to bylo za pozno takze teraz mowie od razu znajoma urodziła w srode z ZZO i w ogole nie czuła partych, lekarz musiał nacisnąc mocno na brzuch, troche uszkodzili dziecko, bo ma rane na głowce ;/
No właśnie :/
Dlatego wolę zaufać naturze.
Bóle parte nie są ot tak, na złość kobiecie One czemuś służą.

---------- Dopisano o 08:11 ---------- Poprzedni post napisano o 08:08 ----------

Cytat:

Kleszcze brzmią strasznie, jestem ciekawa jak to wygląda - czy rzeczywiście pomagają, czy też nie powinno się ich za często stosować. Wiem, że wielu lekarzy w przypadkach wycieńczenia rodzącej woli robić cc, a nie stosuje kleszcze.
No właśnie. Kleszcze stosuje się wtedy, kiedy na cesarkę jest już za późno, czyli kiedy główka dziecka jest już bardzo nisko w kanale rodnym. Statystyki są niestety takie, że odkąd pojawiło się więcej porodów z zzo, to wzrosła też ilość porodów kleszczowych.
Stary 2015-08-11, 08:59   #3806
Amelia16
Zadomowienie

Cytat:

Też przechodziłam taki kryzys całkiem niedawno... Już myślałam, że w jakąś depresję wpadłam nawet, bo wstawałam rano i płakałam bez powodu Mąż już nie wiedział co ze mną robić, a tylko na niego warczałam i wyzywałam. Nagromadziło Ci się trochę, ale w końcu wszystko minie

Cytat:
Napisane przez wonderka Pokaż wiadomość
Dziewczyny ale miałam dziś dzień. Wczoraj zatkał się pion w kamienicy i dzisiaj cały dzień walki, żeby go udroznic, nie udało się niestety i zostajemy w dziura w ścianie.
Ja dopiero co skonczylam się pakować na nasz rocznicowych Tour trip Dania-Holadnia- Niemcy. Jutro wieczorem zaraz po wizycie u ginekologa Ruszamy do swinoujscia i wsiadamy na prom do Trelleborga
We wrześniu idę do szkoły rodzenia, już nie mogę się doczekać.
Mała się tak wierci, że mam obawę ze pepkiem wyjdzie.
Daj znać co po wizycie i ruszajcie w drogę, ale trasa, powodzenia!

Cytat:
Napisane przez lexie42 Pokaż wiadomość
Byłam dzisiaj na wizycie i moje maleństwo waży już 856g wszystko w porządku. Pytałam się o ten napięty brzuch jak stoję to lekarz powiedział, że to mogą być problemy gastryczne, na pewno nic z dzieckiem. Mogę spróbować z espumisanem i dał mi też tabletki diphergan. Będę próbować, mam nadzieję, że to ustąpi.
Jaki już duży dzieć czy ten diphergan to coś podobnego do espumisanu? Też niestety często muszę się nim ratować jak za dużo zjem

Cytat:
Amelia Dziękuję za kciuki, przydadzą się
Nie ma co oceniać, jaki poród jest lepszy - ważne jest dobro dzieciaczków. Cc w Twojej sytuacji jest najbardziej bezpieczną opcją
Teraz to Ty mnie zdopingowałaś, dzięki Waszym słowom już nie taka straszna mi cesarka

Cytat:
hmm, dlaczego?
ja pierwszy poród mialam bez ZZO i teraz koniecznie chce. nie boje sie bólu, tylko tego, ze znowu bede sie meczyc tyle godzin w bólach
A ile trwał Twój poród? Mój od pierwszego skurczu (od razu miałam co 5-7 minut) raptem 9,5h, zresztą mam wrażenie, że mam dosyć wysoki próg bólu... Nigdy nie zapomnę jaki otępiający i bez końca był ten ból, ale też nigdy nie zapomnę uczucia kiedy Synek wyszedł na świat, tych emocji, nagle to wszystko co działo się przedtem nabrało sensu no i nie powiem, myśl, że udało mi się bez znieczulenia dodała mi pewności siebie.
Mimo wszystko w pełni rozumiem mamy, które decydują się na znieczulenie, bo każda z nas różnie przechodzi ból, różny ma próg, różne wspomnienia z poprzednich porodów nieraz traumatyczne... Dobrze, że mamy mają teraz bardziej otwartą drogę do znieczulenia, zawsze to dodaje otuchy
Stary 2015-08-11, 09:19   #3807
fasterka90
Zadomowienie

Jeeej, jutro o 17 idę na pierwsze zajęcia ze szkoły rodzenia już miałam się umówić do innej,ale właśnie przed chwilą dzwoniła położna że nie ma co dłużej czekać i zrobić zajęcia tylko dla mnie i drugiej pani w podobnym wieku ciążowym
fasterka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-11, 09:42   #3808
poznanianka1990
Zakorzenienie

Witajcie

Dziękuję za wsparcie Dziś już jest lepiej

Ja się zapomniałam pochwalić,,że,w zeszłym tygodniu się zapisałam do szkoły rodzenia, na ten późniejszy termin jednak - zaczynam 1 września. Ale położna mówiła, że po 31 tygodniu mogę przychodzić 2 razy w tygodniu. Mam nadzieję, że uda mi się nadrobić i skończyć wcześniej czyli w połowie października, a nie pod koniec.

Nasz ślub 16.08.2014

Julcia 4.11.2015 g. 0:09
2740g 52 cm

poznanianka1990 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-11, 10:16   #3809
Amelie04
Zakorzenienie

Cytat:

A ile trwał Twój poród? Mój od pierwszego skurczu (od razu miałam co 5-7 minut) raptem 9,5h, zresztą mam wrażenie, że mam dosyć wysoki próg bólu... Nigdy nie zapomnę jaki otępiający i bez końca był ten ból, ale też nigdy nie zapomnę uczucia kiedy Synek wyszedł na świat, tych emocji, nagle to wszystko co działo się przedtem nabrało sensu no i nie powiem, myśl, że udało mi się bez znieczulenia dodała mi pewności siebie.
Mimo wszystko w pełni rozumiem mamy, które decydują się na znieczulenie, bo każda z nas różnie przechodzi ból, różny ma próg, różne wspomnienia z poprzednich porodów nieraz traumatyczne... Dobrze, że mamy mają teraz bardziej otwartą drogę do znieczulenia, zawsze to dodaje otuchy
od pierwszego bolesnego skurczu do urodzenia Ali 15 godzin .. z tym ze u mnie szybko rozwarcie postępowalo ale zatrzymało sie na 8cm i zostałam tak przez 6 godzin troszke bylo komplikacji , bo glowka nie chciala schodzic do kanału, miednice mam wąską. gdyby nie to, byc moze caly porod trwałby 6h.. teraz boje sie , ze dziecko bedzie wieksze i zastanawiam sie powaznie nad cesarką , ale tego tez sie boje. mam cichą nadzieje, ze Tomcio bedzie malutki i wszystko jakos szybciej pojdzie
Amelie04 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-11, 10:20   #3810
Robusta
Wtajemniczenie

Poznanianka
ja też rano pokłóciłam się z TŻtem, strasznie mnie denerwuje jak mi odburkuje i olewa, a tak się zachowywał praktycznie od wczoraj wieczór (TŻ mówi, że to przez upały i zmęczenie) ale nie jest sam, który z tego powodu cierpi i go zwyzywałam zanim wyszedł do pracy i teraz siedzę sama wściekła...

http://suwaczki.slub-wesele.pl/20141018580820.html
Robusta jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości