|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
| Pokaż wyniki sondy: postinor | |||
| zażywałam i zadziałał |
|
26 | 50,98% |
| zażywałam i nie zadziałał |
|
2 | 3,92% |
| nie zażywałam |
|
23 | 45,10% |
| Głosujący: 51. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2611 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Postinor, Escapelle, Ellaone, metoda Yuzpe - wątek zbiorczy!
Cytat:
no doobra, to może jednak nie będę się 'truć'. |
|
|
|
|
|
#2612 | |
|
Przyczajenie
|
Dot.: EllaOne - recepta?
[/COLOR]
Cytat:
Nie wiem jak to wygląda w innych partiach kraju, Zagłębie/Śląsk - sytuacja powyższa. Edytowane przez Ldn_H Czas edycji: 2015-04-28 o 15:41 |
|
|
|
|
|
#2613 |
|
Zakorzenienie
|
Czy szlyscie do lekarza w przypadku bólu brzucha po wzięciu tabletki po?
|
|
|
|
|
#2614 |
|
Przyczajenie
|
niski progesteron niedoczynność a ciąza
Witam. w trakcie kochania zauwazylismy z chlopakiem ze pekla gumka... od kilkunastu lat mam zle wyniki tsh,ft3,ft4 i progesteronu. przy każdym badaniu mam niedoczynność, nastepnie nadczynnosc. lekarz powiedzial ze jestem jedna z najbardziej rozregulowanych pacjentek, hormony dosłownie szaleja mimo czestych wizyt i ustalania dawek leku. podobno nie mam cialka zoltego i ciaze musialabym zaplanowac, ale czytalam o podobnej sytuacji , kiedy Pani nie uzywala w ogole prezerwatywy, bo myslala ze nie moze zajsc w ciaze, a mimo to doszlo do zaplodnienia. mam jeszcze czas na zazycie EllaOne, ale wiem ze tabletka ta dostarcza progesteron,który daje organizomowi informacje, ze do owulacji juz doszlo przez co nie dochodzi do zaplodnienia. z tymże... od 2,3 miesiecy nie mam okresu wiec boje sie ze tabletka da sygnal inny niz zamierzony, za malo czasu zeby pojsc do lekarza i dowiedziec sie czy brac czy nie brac tabletki dlatego prosze o pomoc
|
|
|
|
|
#2615 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: niski progesteron niedoczynność a ciąza
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2616 |
|
Przyczajenie
|
Witam. Wraz z moją dziewczyną mamy pewien problem. Wczoraj uprawialiśmy seks. Stosowana antykoncepcja zawiodła. Prezerwatywa niestety pękła. Zdecydowaliśmy się na tablekte "po". Kilka godzin po stosunku kupiłem tabletke EllaOne. Wzieła ją jakieś 6 godzin po stosunku. Jest to jedyna tabletka wydawana bez recepty. Ma ona obecnie dni niepłodne i dziisaj powinnien sie jej zacząć okres. Chciałbym się zapytać o wasze opnie o tej tabletce i jaki wpływ ma czas cyklu na jej stosowanie. Czy jest skuteczna czy powinnismy sie udac do lekarza po tablete na receptę. Prosze o szybką pomoc. Pozdrawiam,
|
|
|
|
|
#2617 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Tabletka "po". EllaOne. Pilne
Cytat:
Obserwuje swój cykl czy obliczone na podstawie kalkulatora z neta? Cały powyższy wątek. Niby czemu miała by być gorsza niż tabletka na receptę? |
|
|
|
|
|
#2618 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Tabletka "po". EllaOne. Pilne
Nie widziałem tego wątku wcześniej. Szukałem szybkiej pomocy i opinii z kilku źródeł. Cykl obserwowany. Jeszcze jedno pytanie. Czy w przypadku bólu jaki jest efektem ubocznym zażycia tabletki można przyjąć jakiś lek przeciwbólowy?
|
|
|
|
|
#2619 |
|
Zakorzenienie
|
jaki bol?
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
|
|
|
|
#2620 |
|
Przyczajenie
|
przepraszam za nieścisłość. Ból brzucha, podbrzusza. Normalnie teraz wypada czas miesiączki.
|
|
|
|
|
#2621 |
|
Zakorzenienie
|
To chyba jasne, że można
|
|
#2622 |
|
Przyczajenie
|
escapelle - brać czy nie brać? prośba o poradę
Witam,
Bardzo proszę o poradę - minęło ok 30 h po stosunku bez zabezpieczenia, jednak do wytrysku doszło na zewnątrz, jednak doszło do tego w 14 dniu mojego cyklu (ostatnia miesiaczka skonczyla sie 4 maja, cykl trwa ok 30 dni) - stąd stresujemy sie z chlopakiem czy nie ms ryzyka, mimo ze wytrysk byl na 100% na zewnatrz, boje sie o preejakulat ktory podobno moze zawierac zywotne plemniki. Z drugiej strony boje sie wziac escapelle ze wzgledu na objawy uboczne. Wykupilam ja dzisiaj po konsultacji ginekologa, mimo to caly czas sie waham, bo wiele kobiet pisze na forach o tych objawach Pozdrawiam i z gory dziekuje za wszelkie porady |
|
|
|
|
#2623 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: escapelle - brać czy nie brać? prośba o poradę
KAŻDY stosunek bez zabezpieczenia może prowadzić do ciąży, nie ważne gdzie był wytrysk. Do Ciebie/ do Was należy decyzja co zrobić.
Dopiero po stosunku Cię oświeciło, że jest ryzyko zajścia w ciążę? |
|
|
|
|
#2624 |
|
Przyczajenie
|
Witam, proszę Was o poradę. 17 maja po raz pierwszy zdarzyło mi się, że podczas stosunku pękła prezerwatywa. Miałam wtedy dni płodne. Tego samego dnia zażyłam ellaOne, nie miałam żadnych skutków ubocznych. Niestety, dziś znów doszło do pęknięcia prezerwatywy (prawdopodobnie jakieś felerne, bo to niesamowity zbieg okoliczności, jak wspominałam, nigdy się to nie zdarzało wcześniej) i mam dylemat. Domyślam się, że zażycie kolejnej tabletki, po tak krótkim czasie, może rozregulować mi cykl i mieć inne złe skutki, mimo wszystko to chyba jedyne wyjście. Przez zażycie ellaOne ostatnio, nie mam pojęcia jak teraz wygląda mój cykl. Rozważam, czy umawiać się na wizytę do ginekologa, żeby z nim to skonsultować (może przez badanie określić, czy miałam niedawno lub będę mieć owulację?) i w razie czego nie musieć znów się faszerować tabletką, czy lepiej jak najszybciej biec do apteki i zażyć kolejną. Zastanawiam się, czy ginekolog może doradzić, czy należy zażywać, czy po prostu mi wypisze receptę i zamiast 100zł wydam 200 i zażyję tabletkę później...
|
|
|
|
|
#2625 |
|
Przyczajenie
|
antykoncepcja
Witam! szukałam tego tematu, ale nie znalazłam
6 dni temu współżyłam z moim chłopakiem i pękła nam prezerwatywa,ale po kilku godzinach wzięłam tabletkę 'po', okres miałam ostać za 6 dni a dostałam wcześniej o 4 dni, wydaje mi się, że to nie jest okres tylko krwawienie po tabletce. A moje pytanie jest takie czy mogę w tym czasie przyjąć moją pierwszą tabletkę antykoncepcyjną, nie jestem pewna czy to jest okres czy tylko działania niepożądane po tabletce 'po', proszę o rade!
|
|
|
|
|
#2626 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: antykoncepcja
Ja bym zaczekała na Twoim miejscu do następnej miesiączki
O ile to co teraz jest miesiączką - a tego nie wiesz, więc po prostu poczekaj ^^
|
|
|
|
|
#2627 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: antykoncepcja
|
|
|
|
|
#2628 |
|
Przyczajenie
|
Kolejna tabletka?
Witam, wraz z moją kobietą mamy oboje po 19 lat.
Według kalendarzyków miesiączkowych, powinna dostać okresu za 5-6 dni. W okolicach ostatnich dni płodnych mieliśmy jakieś dwie nieudane sytuacje w przypadku których z powodu głupoty mogło dojść do zapłodnienia i kupiliśmy ellaOne w aptece. Dzisiaj podczas seksu doszło do pękniecia prezerwatywy, którą po paru godzinach w sobie (jej koncowke) znalazła moja kobieta. Martwimy się, gdyż mogło tam być trochę preejakulatu, a mimo, że to tuż przed okresem, ryzyko zawsze jakieś jest i zauważyłem też możliwość, że poprzednia tabletka opóźniła owulację (zazwyczaj okres spóźnia się jej 2-4 dni, więc być może owulacja też, jeśli tak, to jest szansa, że wzięła tabletkę tuż przed nią) I tu się rodzi pytanie - ellaOne OPÓŹNIA owulację, czy NIE DOPUSZCZA do niej? W wypadku drugiej kwestii chyba problem z głowy, bo ta sytuacja z dzisiaj jest wciąż w tym samym cyklu co przy braniu pierwszej tabletki. Kolejne pytanie, słyszałem gdzieś (ale opinie są bardzo sprzeczne) że preejakulat sam nie zawiera plemników, ale może mieć w sobie zebrane po drodze te z poprzednich wytrysków itd. Tego dnia nie miałem wcześniej ani jednego wytrysku, a od poprzedniego byłem w toalecie kilkanaście razy i cewka raczej ich nie zawierała, wiec jeśli jest tak, że sam w sobie ich źrodłowo nie zabiera, to też problem z głowy - w koncu do wytrysku nie doszło, a stosunek bez góry prezerwatywy trwał około trzech minut, wtedy się zorientowałem. I trzecie już pytanie, czy działanie drugiej tabletki ellaOne w tym samym cyklu będzie zmniejszone, czy nie ma to żadnego wpływu? Tylko proszę odpuścić sobie jakieś konsekwencje zażywania tabletek i tak dalej. Nie stosujemy ich bez potrzeby i wiemy co za tym idzie. Tylko te trzy pytania, z góry dziekuję
|
|
|
|
|
#2629 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Kolejna tabletka?
Cytat:
Rzućcie to w kąt, bo nie ma sensu. 2. EllaOne robi spore zamieszanie w organizmie. Szanse na zapłodnienie preejakulatem są, ale realnie niewielkie. Tym bardziej jeśli coś pękło, nie było wytrysku, prędkości i dużych ilości Nie trułabym dziewczyny po raz kolejny końską dawką hormonów. To nie jest cukierek, albo metoda antykoncepcji na każdą chwilę nieuwagi! Może zaproponuj dziewczynie wizytę u lekarze i wybranie jakiejś antykoncepcji hormonalnej, zero stresu, zero prezerwatyw i spin z nimi związanych.
|
|
|
#2630 |
|
Przyczajenie
|
Witam
Mam 21 lat chłopak ma 23 i od 3 raz jesteśmy razem. Nigdy wczesniej nie uprawialiśmy seksu lecz po takim czasie przychodzą momenty w których trudno sie opanować i postanowiliśmy zacząć współżyć. Nie moge pozwolić sobie na wpadkę i wertuje cały wątek. Poczytałam i przemyslalam sprawę ze najlepiej bedzie jeśli zastosujemy prezerwatywę i cos jeszcze i wlasnie tutaj pomyślałam zeby prewencyjnie zażyć tabletkę Ellaone. To nie ma byc moja stała antykoncepcja po prostu to jest nasz pierwszy(pierwszy) raz i wole sie zabezpieczyć na każde sposoby. Prosze o pomoc. Czy ta tabletkę mozna zażyć przed stosunkiem czy najlepiej zaraz po(tak jak to jest wskazane)? Nigdy nie miałam problemów z hormonami, prawie od początku miesiaczkowania mam ja regularnie. Zastanawiam sie jak bardzo mnie to rozreguluje? I bardzo prosze o odpowiedz czy jeśli stosunek odbyłyby sie w 11, 12 dniu cyklu to kiedy najlepiej byłoby zażyć ta tabletkę i czy bedzie to bezpieczne czy lepiej zaczekać aż bedzie po owulacji? Zdaje sobie sprawe ze szkodliwości tej tabletki lecz jako ze bedzie to nasz pierwszy raz nie chce polegać wyłącznie na prezerwatywie. |
|
|
|
|
#2631 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#2632 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A po drugie to nie wierzę w to co czytam Zażyć przy pierwszym razie, a za drugim co? Już się w ciąże nie zachodzi? Mam nadzieję, że to tylko marna prowokacja. Jeśli nie-to do ginekologa po jakąś sensowną antykoncepcję + podręcznik do biologii z poprzednich lat edukacji. Ewentualnie szklanka wody zamiast
|
|
|
#2633 |
|
Przyczajenie
|
NIGDY NIE STOSUJ ANTYKONCEPCJI POSTKOIDALNEJ BEZ PRZYCZYNY, ANI PRZED STOSUNKIEM
Jeśli się boicie, niech mężczyzna umyje ręce dokładnie i nie dotyka członka od wtedy. Podczas gry wstępnej niech ewentualnie kobieta się nim pobawi, moze nawet go dla spokoju przeczyści ![]() Niech potem przytrzyma członka z naciągniętym napletkiem od dołu, a facet trzymając tylko gumkę rozwija ją od góry - nie ma szans żeby nawet śladowe ilosci preejakulatu przedostały się na zewnętrzną warstwę prezerwatywy Nie jest oczywiście to niezbędny rytuał, ale dla osób które mają paranoje albo dopiero zaczynają, to metoda w sam raz.Podczas seksu nawet jeśli coś się wydzieli, to zostanie w gumce, dla pewności można doprowadzić ręką do wytrysku partnera w prezerwatywie i nawet masturbować go jeszcze trochę i sprawdzić czy prezerwatywa odpowiednio to trzyma - powinna być zacisnięta nawet jeśli wzwód trochę opadnie i nic nie wyleci ![]() No i nie powinniście dostać paranoi widząc coś białego w prezerwatywie w środku stosunku, znam przypadki w których takie osoby się panicznie bały i chciały sięgać po tabletkę - w przypadku durexów jest tam trochę białego płynu po seksie, nie wiem co to za płyn, ale jest bielszy i płynniejszy od spermy i pochodzi wyłącznie z gumki, nie panikujcie! Najlepiej zastosujcie się do porad ludzi doświadczonych, kupcie tabletke z długą datą ważnosci i trzymajcie ją pod ręką edit: Tabletka wywołuje różne skutki, a nieraz żadne. Są przypadki że kobieta nie odczuje jej w ogóle, czasami poczuje senność, a czasami będzie się tak stresować, że skutki będą tylko i wyłącznie z powodu stresu. Kobiet u których rozregulowuje mocno to okres, czy powoduje ból jest naprawdę niewiele i co by nie gadali przeciwnicy tych tabletek, jest to LEK, to musi działać skutecznie i bezproblemowo i tak jest tworzone, bo ma się sprzedawać Także, nie używajcie jej gdy nie trzeba, ale nie bójcie się jej gdy już dojdzie do wytrysku w środku kobiety, ani się nie stresujcie - zażyta w ciągu doby od stosunku na 95% pomoże, a stres w połączeniu z jej działaniem może tak opóźnić okres, że popadniecie w paranoje. Edytowane przez andrzej206 Czas edycji: 2015-06-28 o 23:53 |
|
|
|
|
#2634 |
|
Raczkowanie
|
Tabletka po... Czy powinnam zażyć?
Hej. Zacznę bez wstępów, może napiszę tylko, że tak jestem naiwna, dziecinna i nie dorosłam ale stało się i proszę o radę.
Otóż 24 godziny temu doszło do intymnej sytuacji między mną a facetem. Jeśli kogoś brzydzą szczegółowe opisy to nie czytajcie proszę. Najpierw kąpaliśmy się wspólnie w basenie ale wtedy nic się nie działo. Później na kocu on zaczął robić mi palcówkę, jednak po czasie przerwaliśmy. Następnie ja dotykałam jego penisa na którym było sporo preejakulatu i możliwe, że on też go dotknął (chyba tak było Moje pytanie jest takie czy istnieje szansa na zapłodnienie w przypadku przeniesienia preejakulatu na palcach do pochwy? Czy istnieje konieczność abym zażywała tabletkę 'po'? Wybaczcie to durne pytanie i wątek ale jestem cała poschizowana... |
|
|
|
|
#2635 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Tabletka po... Czy powinnam zażyć?
Trolololo.
|
|
|
|
|
#2636 |
|
Raczkowanie
|
eeeeee makarena
|
|
#2637 |
|
Wtajemniczenie
|
Ciaza w takiej sytuacji to musialby byc chyba cud.
Istnieje JAKIES ryzyko. W preejakulacie mozna znalezc plemniki. Mimo wszystko na twoim miejscu nie bralabym zadnej tabletki oraz nie martwila sie. Praktycznie nierealne jest zebys byla w ciazy. |
|
|
|
|
#2638 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Edytowane przez Brunetka_5 Czas edycji: 2015-08-09 o 13:09 |
|
|
|
|
|
#2639 |
|
chaos maker
|
Raczej nie ma opcji, nie stresuj się.
A co do trolololo, to niekoniecznie, ludzie mają takie schizy, ja też MAM takie schizy, ale ich nie uzewnętrzniam na forum. To jest paniczny lęk przed ciążą po prostu, że każda sytuacja urasta do rangi zagrożenia ciążą, nawet najmniej prawdopodobna.
"I didn't ask for this pain, it just came over me(...) I'm so suprised you want to dance with me now, I was just getting used to living life without you around." "Boję się (...), że on zniknie, wiesz,
ten ktoś, kogo pokocham całym sercem bladym, chociaż mówią, że go już nie mam." |
|
|
|
|
#2640 |
|
Przyczajenie
|
Dziewczyny niecałą dobę po stosunku i kilka/kilkanaście godzin po owulacji zażyłam Escapelle. Po 6 dniach dostałam plamienia, które trwało 5 dni. 14 dni po owu. zrobiłam betę (<0,1), 23 dni po płytkowy (neg). Teraz mija 26 dzień po ryzykownym zbliżeniu. Okresu jak nie było, tak nie ma, natomiast od ok. 5 dni bardzo boli mnie podbrzusze (dzisiaj jest apogeum). Czy to powinno martwić? Wiem, że bóle podbrzusza są jednym z efektów ubocznych, ale czytałam, że dziewczyny mają owe bóle przez kilka dni po przyjęciu tabletki...
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:22.

6 dni temu współżyłam z moim chłopakiem i pękła nam prezerwatywa,ale po kilku godzinach wzięłam tabletkę 'po', okres miałam ostać za 6 dni a dostałam wcześniej o 4 dni, wydaje mi się, że to nie jest okres tylko krwawienie po tabletce. A moje pytanie jest takie czy mogę w tym czasie przyjąć moją pierwszą tabletkę antykoncepcyjną, nie jestem pewna czy to jest okres czy tylko działania niepożądane po tabletce 'po', proszę o rade!
Nie trułabym dziewczyny po raz kolejny końską dawką hormonów. To nie jest cukierek, albo metoda antykoncepcji na każdą chwilę nieuwagi!
Może zaproponuj dziewczynie wizytę u lekarze i wybranie jakiejś antykoncepcji hormonalnej, zero stresu, zero prezerwatyw i spin z nimi związanych.