|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3361 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie wrześniowe 2015 r. cz. IX
|
|
|
|
#3362 |
|
Zakorzenienie
|
Z tą infekcją to bez przesady, nasza położna mówiła ze w wielu szpitalach odradzają używanie czegokolwiek poza przemyciem wodą z mydłem i osuszeniem. W końcu nie zawsze był spirytus czy potem octenisept a jakoś ludzie żyli. Najważniejsze to trzymać w suchym i wietrzyć.
|
|
|
|
#3363 |
|
Rozeznanie
|
Dla mnie teZ kładzenie na brzuchu od początku jest dziwne. No ale co Polożna to inne zwyczaje.
Moja ostatnio powiedziała że nie trzeba podnosić dziecka do odbicia po jedzeniu jeśli karmi się piersią. Dla mnie dziwne i Łucja będzie podnoszona. W tej kwestii zaufam mojej mamie
|
#3364 |
|
Raczkowanie
|
meneq - myslalam, ze to bardziej skomplikowane bedzie
ale z tego co pamietam mialysmy podobne zdanie odnosnie biusooszy - miseczka miekka bez fiszbin, zeby nic nie uciskalojeszcze odnosnie kolorowych kosmetykow do szpitala - ja nic nie biore. nie maluje sie, chyba ze jest jakas okazja, ewentualnie tylko rzesy. Jak wstawialam zdjecie na fb to tez bez makijazu |
|
|
|
#3365 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nam położna odradzała octasept, powiedziała, ze to wymysł i najlepszy jest spirytus czy zwykły alkohol. Kiedyś może i samo mydło wystarczało. Teraz? Szczerze wątpię
|
|
|
#3366 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
2. Ja narazie kupuje tanie, miękkie bez fuszbin. Zobaczę jakie będę muala cycki z mlekiem i kupue coś porzadniejszego 3. Nie wiem, dopytam poloznych w szpitalu. 4.ja mam zwykła wannę, co do tych wiader to jakoś mi nie odpowiadają 5.w pokoiku na łóżeczku przy komodzie gdzie będę muwla wsio pod ręką 6kąpać będę na piczatku w pokoju żeby nie latać z dzieckiem po korytarzu.
|
|
#3367 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
Cytat:
dziękuję i jaki porządeczek, ja na razie ogarnęłam połowę szafy, kącik z łóżeczkiem już też jako tako wygląda, nawet lampkę powiesiłam Cytat:
Cytat:
Cytat:
ale poczekam jeszcze tydzień i jak się dorwę to chyba litr coli wypiję ![]() a co do wód, to znając życie najbardziej się tego obawiamy, a one najczęściej odchodzą w nocy (tak mi się wydaje czytając opisy i z tego co koleżanki opowiadały o swoich porodach, tylko jednej wody odeszły na dworcu pkp ) grzecznie czekam, co by się nie wpychać w kolejkę choć moje dziecię, to chyba coś kombinuję, bo już kilka razy czułam jak mi majstruje w bożenie i to naprawdę nisko, a brzuch mi tak opadł, że mam wrażenie, że zaraz po podłodze będę nim ciągać. I jeszcze zaczyna mam humor jak granat bez zatyczki pewnie jak tż-ete wróci z pracy, to się mu oberwie
|
||||
|
|
|
#3368 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
z fotelika tez nigdy nie wiadomo kto dotyka itd. nawet jak jest nowy stanik to na początek to ja naprawdę polecam ten w ktorym cyce wygladaja jak dwa stozki bo u mnie przy nawale mleka i w ogole i z wkladka to nawet i sutki bolą itd a co dopiero jakby byl usztywniany czy coś.. chyba bym się zaplakala z bólu. . pozniej jak juz sie unormuje to kupie inny w ktorym piersi beda lepiej wyglądać.. bo teraz to nawet nie patrze na to jak wygladaja tylko zeby nie bolały ![]() co do przewijaka to ja nie mam, bo przy Mai użyłam go może z 3 razy wiec tym razem uznalam to za zbedna rzecz ![]() wanienke mam najzwyklejsza co do kapieli to nie nagrzewam bo jest ciepło pozniej bede to pewnie robic w sypialni albo w lazience Cytat:
ja się nie zgodzę z tym co napisałaś z Mają robiłam też pępek tym oscani coś tam i odpadł nam po 2 tyg przeszło.. teraz położna powiedziała ze najlepiej niczym nie robić i tylko pampersa podwijac i juz nam wisi na włosku a to dopiero 5 dzień wiec myślę ze odpadnie jutro albo za pare dni a co do kladzenia na brzuszek to mój uwielbia i mała tez i od samego początku dużo na brzuszku leżeli jeśli dziecko lubi spać czy lezec na brzuszku to może, bez względu na to czy jest kikucik czy nie bo gdyby mu przeszkadzalk czy cos to by nie chcial lezec na brzuszku
|
|
#3369 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
że ma absolutnie nie odciągać bo będzie miała jeszcze więcej pokarmu i będzie jeszcze gorzej. Kazałam siostrze kupić laktator i odciągać, przystawiać małego, żeby nie dostała zapalenia. Zastój zszedł jej następnego dnia, a tak pewnie by miała zapalenie jak jej matka. Nie wiem, skąd te położne biorą te swoje żenujące teorie na niektóre tematy, ale wstyd by mi było takie brednie rozpowiadać. Baby są niedouczone, a mają wielkie pretensje, że muszę się doszkalać i że młode dziewczyny mają większą wiedzą niż one po 30 latach pracy. Oczywiście nie wszystkie, bo nie ma co generalizować, ale często się zdarza. Moim zdaniem każda z nas ma swój rozum i coś w środku jej podpowie co i jak. Skoro ja sobie dałam radę a nie miałam do czynienia dziećmi to każda da radę. Najtrudniejszy pierwszy raz.---------- Dopisano o 13:20 ---------- Poprzedni post napisano o 13:15 ---------- Cytat:
|
|
|
#3370 |
|
Zakorzenienie
|
No tak bo przecież sto lat temu warunki higieniczne były znacznie lepsze i woda z mydłem starczała... Nawet w szpitalu jest bardziej sterylne środowisko niż w przeciętnym domu kiedyś.
|
|
|
|
#3371 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i co się rozdinak dziwi, że jestem nie wyspana, a jeszcze jak gdzieś dostanę radę by się wyspać na zapas itp. to zastrzelę Cytat:
Cytat:
![]() to oddychanie mi pomaga jak brzuszek się spina |
|||
|
|
|
#3372 | |||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Ja tez w dresach często witałam tż. Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
#3373 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3374 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tylko sie nie zdziw, bo nie po kazdym karmieniu bedzie sie odbijac. Ja podnosilam tylko jezeli nie zasnela, ale jesli zasnela, to odkladalam. Tak samo jak karmilam na lezaco, po prostu spalysmy dalej |
|
|
|
|
#3375 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja byłam u doradcy laktacyjnego na pogadance i nam Pani bardzo doświadczona akurat mówiła, że podnoszenie do odbicia, jeśli da nam to spokój wewnętrzny, to możemy podnosić, ale przy kp nie jest konieczne. Jeśli się karmi tylko kp to mówiła, że często będzie tak że się nawet nie odbije. Ale wiadomo, że dziecku lepiej będzie jak ponosimy pionowo, bo jak sami się najemy i położymy od razu to też się wszystko tam kotłuje
|
|
|
|
|
#3376 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak, miekki bez fiszbin. Ba, jesli sie da, to w ogole bez chodze, bo to poprawia krazenie w piersiach |
|
|
|
|
#3377 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#3378 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Spirytus jest dobry, bo szybko wyparowuje i dlatego ma wlasciwosci osuszajace. A do przemywania ran wlasnie najlepsza jest woda z mydlem - nie wyjalowia skory i naturalnej flory bakteryjnej |
|
|
|
|
#3379 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co do sterylności w szpitalach...........myci e drzwi mopami do podłogi, którym przed chwilą myto podłogę w kiblu, później na sali a na końcu na korytarzu, płukanie szmaty do podłogi rękami po czym dotykanie wózeczków dla dzieci tymi oto łapami i to w środku, wycieranie sedesu, prysznica i zlewu jedną szmatą - sterylnie? serio??? I nie uwierzę, że to tylko w jednym szpitalu tak jest.
|
|
|
#3380 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Prześcieradełka już wyprane i uprasowane ![]() Też chce jakieś tanie, miękkie właśnie. Czytałam o babyono właśnie i chyba jeden zakupie, a jak bedzie ok to drugi też, bo dwa to minimum trzeba chyba. Kurde, nie wiem czy inwestować w półko-przewijak czy kupić zwykły na łóżeczko Na łóżeczko i pralkę kupuje się twardy, tak? A na półko przewijak miękki czy twardy też się nada
|
|
|
|
|
#3381 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Później jak mi się laktacja unormuje to kupię droższy Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
#3382 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3383 |
|
Zakorzenienie
|
Pewnie, że mydło jest bardzo dobre, ale czasem lepiej użyć czegoś więcej.
|
|
#3384 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przynajmniej myją, kiedyś się podłogi piaskiem szorowalo a nie jakimś tam mopem. A toalet w ogóle nie było. A co ma zanieczyszczenie powietrza do zarazków? Z tego co wiem w spalinach i pyle opon krwiożercze bakterie nie żyją. |
|
|
|
|
#3385 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no i paczkę chusteczek mokrych. Pieluchy daje szpital. Cytat:
![]() z tymi obawami to trochę jak moje, do tego też niby wszystko prawie gotowe, ale jeszcze nie ugładzone itd. i jakoś nie mam weny do tego. jeszcze większego stracha zaczynam łapać, przez sąsiadów, w bloku na przeciwko urodził się dzieciaczek i mieszkanie obok. I co jakiś czas słyszę jak te maleństwa płaczą/krzyczą. Przeraża mnie to co do pytań 1. wózek mam używany więc co mogłam to wyprałam. Z fotelika wyprałam tylko wkładkę. Reszt nie wypinałam, bo nawet nie wiem jak, tylko przejechałam wilgotną szmatką. 2. o stanikach nie mam pojęcia, ja mam raczej mały, mam dwa bawełniane do karmienia i jeden sportowy 3. w szkole rodzenia położne mówiły tylko, by nie kłaść na boczku za nim nie sprawdzi się czy bioderka są ok 4. mam wanienkę z ikea, dużo znajomych mi ją polecało. jest fajna, bo jest lekka, nie leje się do niej dużo wody. 5. w pokoju przy kąciku, zastanawiałam się nad łazienką, ale w nocy nie będę lecieć by dziecię przewijać do łazienki, no chyba, że qupol będzie taki, że pupa będzie się nadawała tylko i wyłącznie pod kran ![]() 6. nie mam zamiaru nagrzewać pomieszczeń, na czas kąpania zamkniemy okna i wsio, no chyba, że trafi się nam typ zmarzlaka, to wtedy będziemy kombinować. Ale tak to niech się przyzwyczaja dupka do temperatury pokojowej |
||
|
|
|
#3386 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ojoj mój Igor robi mi gilgotki chyba sprawdza temperaturę na zewnątrz i zastanawia się wychodzić czy nie wychodzić. . |
|
|
|
|
#3387 |
|
Zakorzenienie
|
Nasza położna zaś mówi żeby nie nagrzewa żadnych pomieszczeń bo to paranoja. Wszyscy mają ciepło w domach i nie na sensu latać z termometrem.
Wysłano z szajsunga, który wie lepiej.
|
#3388 |
|
Zakorzenienie
|
Ja mam dzisiaj jakiś bad day.
Wszystko mnie w☠☠☠☠ia i zaraz ryczę. Nie daj Boże ktoś coś do mnie powie nie tak to odbieram to jak atak. Normalnie hormony mi buzuja jsk nie wiem co. Jeszcze mnie mąż wkurzył bo mowie mu ze mamy jeden rozek i przydało by się kupić jeszcze jedne. A ten do mnie z tekstem ze jeden nam wystarczy i mam już nic nie kupować, bo i tak nie będziemy młodego e beciku nosić.
|
#3389 |
|
Zakorzenienie
|
Ja to nawet nie wiem czy mam bezbolesne skurcze czy moja mała w środku się tak spina
nie umiem tego rozróżnić. Byliśmy w urzędzie . Michał przyznał się do dziecka Werka będzie miała jego nazwisko. Wszystko załatwiła my bardzo miłe panie
|
#3390 | ||
|
Zakorzenienie
|
I mowila żeby kłaść na brzuszku wiele razy w ciągu dnia. Że to dla dziecka zdrowa pozycja i wpływa dobrze na zaparcia i kolki.
Wysłano z szajsunga, który wie lepiej. ---------- Dopisano o 13:58 ---------- Poprzedni post napisano o 13:53 ---------- Cytat:
I tez mówiła żeby myć kikuta a potem go wierzyć i odginac pampersy. I podała patent na odbijanie. Maluszek z przodu nas i przodem do świata. Żeby go tak nie zarzucać na ramię ![]() Cytat:
Hehe przyznał się i już się nie wywinie ![]() Wysłano z szajsunga, który wie lepiej.
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:55.

Nam położna odradzała octasept, powiedziała, ze to wymysł i najlepszy jest spirytus czy zwykły alkohol. Kiedyś może i samo mydło wystarczało. Teraz? Szczerze wątpię 
Jeden duży wydatek mam z głowy
formalnie żona swojego męża 14.07.2012
ale poczekam jeszcze tydzień i jak się dorwę to chyba litr coli wypiję 

Przeraża mnie ostatnio to wszystko, nie mogę się zebrać, żeby ogarnąć pokoik dla Dziudziusia, stoi szafa, komoda i łóżeczko ale jakichkolwiek dekoracji brak. Uprałam i uprasowałam już wszystko oprócz fotelika, bo boję się go rozebrać po waszych historiach. I słuchajcie pierzecie coś z wózka? Mam jedo fyna nowego i nie wiem czy coś trzeba prać czy nie
Torby już są spakowane, ostatnio już nawet były z nami na weekendzie u rodziców, ale się nie przydały na szczęście. Mam też kilka pytań do Was
Oglądałam już milion staników do karmienia, ale nie wiem na co się zdecydować. Szukam czegoś miękkiego, co da ładny kształt w miarę, a nie zrobi z piersi dwa stożki
że ma absolutnie nie odciągać bo będzie miała jeszcze więcej pokarmu i będzie jeszcze gorzej. Kazałam siostrze kupić laktator i odciągać, przystawiać małego, żeby nie dostała zapalenia. Zastój zszedł jej następnego dnia, a tak pewnie by miała zapalenie jak jej matka. Nie wiem, skąd te położne biorą te swoje żenujące teorie na niektóre tematy, ale wstyd by mi było takie brednie rozpowiadać. Baby są niedouczone, a mają wielkie pretensje, że muszę się doszkalać i że młode dziewczyny mają większą wiedzą niż one po 30 latach pracy. Oczywiście nie wszystkie, bo nie ma co generalizować, ale często się zdarza. Moim zdaniem każda z nas ma swój rozum i coś w środku jej podpowie co i jak. Skoro ja sobie dałam radę a nie miałam do czynienia dziećmi to każda da radę. Najtrudniejszy pierwszy raz.

rosi: Oglądałam już milion staników do karmienia, ale nie wiem na co się zdecydować. Szukam czegoś miękkiego, co da ładny kształt w miarę, a nie zrobi z piersi dwa stożki
Czytałam dziecku bajkę i mi normalnie zabrakło tchu, słabo mi się zrobiło. Położyłam się, bo mi sie w głowie kręciło i mi znów serce zaczęło migotać