- My listopadowe mamy, brzuchy już na taczkach pchamy - część III - 2015 ! - Strona 112 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-09-25, 11:05   #3331
poznanianka1990
Zakorzenienie

Dot.: - My listopadowe mamy, brzuchy już na taczkach pchamy - część III - 2015 !

Cytat:
Napisane przez Poziomkowa89 Pokaż wiadomość
Dzięki za życzenia
Na kolacji udało sie spokojnie porozmawiać na wiele tematów. W szczególności imię tz zaakceptował bo ciągle z Aleksandrem mi wyskakiwał...

Dzis jadę SAMA na weekend!!! Robie test moim chłopakom ale tez sobie, jak ja wytrzymam rozłake w szpitalu najgorzej ze za kierownicą mam 3h w jedną stronę a wczoraj na tej kolacji byliśmy ponad 2godziny i tak mi zle bylo na krześle. Juz nie wiedziałam jak siedzieć bo wszystko mnie gniotlo.

Przypomnij mi jakie imię wybraliście, bo mi umknęło.
Uważaj na siebie, udanego wypoczynku

Cytat:
Napisane przez tylkokasia Pokaż wiadomość
Mój był przy porodzie i w ogóle nie myślałam że może być inaczej. Chciałam aby był cały czas koło głowy ale w pewnym momencie lekarka prosiła go aby nogę mi trzymał więc widział wszystko od dołu. No cóż - przynajmniej widział że to nie taki pikuś.
Ja z kolei skorzystałam z rad koleżanek i parłam mając zamknięte oczy - uchroniłam białka przed wylewem oraz nic nie widziałam obrzydliwego Same plusy.
O właśnie - nam położna na SR mówiła, że mamy pamiętać o zamykaniu oczu podczas parcia

A co do tych chusteczek z Rossmanna - może i skład mają dobry, nie chcę Wam tu mącić w głowach, ale ja w żłobku miałam styczność z różnymi chusteczkami i Rossmannowskie to są dla mnie jedne z najgorszych - suche jak nie wiem co, do pupy to one się moim zdaniem nie nadają. Właściwie to nie wiem do czego by się nadały

Nasz ślub 16.08.2014

Julcia 4.11.2015 g. 0:09
2740g 52 cm

poznanianka1990 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-25, 11:11   #3332
fasterka90
Zadomowienie

Dot.: - My listopadowe mamy, brzuchy już na taczkach pchamy - część III - 2015 !

Co do golenia to bardziej chodzi o kwestie higieny,ewentualnego szycia, późniejszego krwawienia itd niż wyglądu, wiadomo.
A co do działania lewatywy... no zależy jak u kogo jelita ogólnie działają. Ja raz w szpitalu leżałam tydzień, lewatywa codziennie,silne środki przeczyszczające, zero jedzenia,tylko kroplówki, a po tygodniu jak mi rtg zrobili to jelita dalej pełne... Więc ogólnie może być tak,że nie wypłucze wszystkiego ale ja wtedy byłam tak zatkana że chyba nawet parcie jak przy porodzie by nie pomogło
fasterka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-25, 11:11   #3333
Robusta
Wtajemniczenie

Hej dziewczyny ja jestem strzelcem i uważam że mój TŻ (Panna) ma bardziej dominujący i uparty charakter :P mnie mówi, że generalnie jestem spokojna i ułożona ale zdarza się wybuchnąć :P

ja też bardzo bym chciała żeby TŻ był przy porodzie, ale powiedziałam że jeżeli cokolwiek nie będzie mu pasować to ma wyjść bo nie chcę żeby coś się popsuło.

Srebrna

na szyjkę uważaj. Wieczorem byłam u gina i powiedział, że szyjka zamknięta, trzyma ale mam już zrezygnować ze spacerów bo to już ten czas kiedy troszkę się rozpulchnia. Mam brać magnez i możliwie dużo leżeć. Aż zgłupiałam bo zapytałam o seks, to powiedział że można tylko nie kilka razy dziennie :P i ostrożnie więc wywnioskowałam że zagrożenia nie ma aż tak dużego ale zamierzam obijać się teraz. W ogóle przytyłam 11,5 kg masakra :/

Dziewczyny powiedzcie czy Wam lekarze też tak o tej szyjce mówili ?

http://suwaczki.slub-wesele.pl/20141018580820.html

Edytowane przez Robusta
Czas edycji: 2015-09-25 o 11:13
Robusta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-25, 11:11   #3334
Agusiek89
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez poznanianka1990 Pokaż wiadomość
Przypomnij mi jakie imię wybraliście, bo mi umknęło.
Uważaj na siebie, udanego wypoczynku

O właśnie - nam położna na SR mówiła, że mamy pamiętać o zamykaniu oczu podczas parcia

A co do tych chusteczek z Rossmanna - może i skład mają dobry, nie chcę Wam tu mącić w głowach, ale ja w żłobku miałam styczność z różnymi chusteczkami i Rossmannowskie to są dla mnie jedne z najgorszych - suche jak nie wiem co, do pupy to one się moim zdaniem nie nadają. Właściwie to nie wiem do czego by się nadały
Muszę sama wypróbować Mam jeszcze zapas z Kindii w razie czego

Puściłam dla mojego Bąbelka Mozarta ale szał figle migle w brzuchu
Stary 2015-09-25, 11:15   #3335
poznanianka1990
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Agusiek89 Pokaż wiadomość
Muszę sama wypróbować Mam jeszcze zapas z Kindii w razie czego

Puściłam dla mojego Bąbelka Mozarta ale szał figle migle w brzuchu

Kindii są wg mnie super Podobnie jak Fitti z Biedronki Ja akurat kupiłam 6pak Fitii razem z etui, bo była jakiś czas temu promocja A Fitti wg Sroki też są ok pod względem składu, a Kindii chyba tylko jeden rodzaj, ale nie jestem do końca pewna.
Jeszcze sroka poleca te z Auchan'a, ale dla mnie to one śmierdzą chemią

Nasz ślub 16.08.2014

2740g 52 cm

Stary 2015-09-25, 11:21   #3336
Agusiek89
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Robusta Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny ja jestem strzelcem i uważam że mój TŻ (Panna) ma bardziej dominujący i uparty charakter :P mnie mówi, że generalnie jestem spokojna i ułożona ale zdarza się wybuchnąć :P

ja też bardzo bym chciała żeby TŻ był przy porodzie, ale powiedziałam że jeżeli cokolwiek nie będzie mu pasować to ma wyjść bo nie chcę żeby coś się popsuło.

Srebrna

na szyjkę uważaj. Wieczorem byłam u gina i powiedział, że szyjka zamknięta, trzyma ale mam już zrezygnować ze spacerów bo to już ten czas kiedy troszkę się rozpulchnia. Mam brać magnez i możliwie dużo leżeć. Aż zgłupiałam bo zapytałam o seks, to powiedział że można tylko nie kilka razy dziennie :P i ostrożnie więc wywnioskowałam że zagrożenia nie ma aż tak dużego ale zamierzam obijać się teraz. W ogóle przytyłam 11,5 kg masakra :/

Dziewczyny powiedzcie czy Wam lekarze też tak o tej szyjce mówili ?
No ja mam podobną sytuację, szyjka trochę skrócona, ale jak na ten etap ciąży jest ok, jest zamknięta. Tyle, że u mnie Malutka ma juz główkę bardzo nisko i mi uciska więc mam też nakaz leżenia

---------- Dopisano o 11:21 ---------- Poprzedni post napisano o 11:15 ----------

Cytat:
Kindii są wg mnie super Podobnie jak Fitti z Biedronki Ja akurat kupiłam 6pak Fitii razem z etui, bo była jakiś czas temu promocja A Fitti wg Sroki też są ok pod względem składu, a Kindii chyba tylko jeden rodzaj, ale nie jestem do końca pewna.
Jeszcze sroka poleca te z Auchan'a, ale dla mnie to one śmierdzą chemią
Zerknęłam akurat które chusteczki są wg niej dobre z Kindii, no i akurat te mam te do normalnej skóry.
Te z biedronki też miałam zamiar kupić, ale już kupiłam te i pomyślałam, że na razie wystarczy. Jeszcze te z rossmanna kupię wypróbuję, jeśli będą
Stary 2015-09-25, 11:29   #3337
Robusta
Wtajemniczenie

Cytat:
No ja mam podobną sytuację, szyjka trochę skrócona, ale jak na ten etap ciąży jest ok, jest zamknięta. Tyle, że u mnie Malutka ma juz główkę bardzo nisko i mi uciska więc mam też nakaz leżenia[COLOR="Silver"]
no właśnie mała mnie też tam główką uciska i powiedział że siedzenie też taki nacisk robi więc mam zakaz spacerów jak to mówił i kazał polegiwać, ale w sumie już sama nie wiem chyba trochę pochodzić mogę do sklepu czy coś skoro przytulać się wolno?

Stary 2015-09-25, 11:35   #3338
Agusiek89
Wtajemniczenie

Cytat:
no właśnie mała mnie też tam główką uciska i powiedział że siedzenie też taki nacisk robi więc mam zakaz spacerów jak to mówił i kazał polegiwać, ale w sumie już sama nie wiem chyba trochę pochodzić mogę do sklepu czy coś skoro przytulać się wolno?
Pamiętaj, żeby przy tym "przytulaniu'' nie skakać przypadkiem bo to jeszcze gorsze niż chodzenie czy stanie. My zrezygnowaliśmy z igraszek dla dobra dzidzi. A chodzę też mało, po domu tylko, głównie leżę
Stary 2015-09-25, 11:36   #3339
Poziomkowa89
Zakorzenienie

Amelia super masz męża.
Poznanianka bedzie Ignaś. Nie jest to idealne imię no ale takie nie istnieje dla chłopca.

Ja tez odradzam chusteczki z rossmanna. Sa za suche i nie idzie dobrze wytrzeć moim zdaniem. Ja lubie dady, te z tesco i pampersy. Ale musze zmieniać bo po jakimś czasie zapach mnie drażni i kojarzy mi sie z kupa

Czekamy na dzidziusia
Poziomkowa89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-25, 11:37   #3340
srebrna_smuga
Wtajemniczenie

Cytat:

Dzięki <3 U mnie główka napiera w żebra więc od tego się nie skraca. U mnie szyjka jest miękka i się skraca. Podejrzewam, że to przez :
- seks bo wypadało nie raz po 3x w tyg i zawsze z finałem w środku
- ugniatanie i skubanie przy cyckach
- chodzenie tam i z powrotem po schodach + noszenie praktycznie dziennie jakiś zakupów a po południu jeszcze spacery
- i myślę jeszcze czy przez to gwałtowne spadające tsh szyjka przestała trzymać ale o to zapytam gin na następnej wizycie czy to możliwe

Wczoraj leżałam cały dzień to dzisiaj wyszłam bo przecież po coś też biorę az 13 tabletek dziennie Grrr...

Z seksem to spoko bo to ćwiczy w środku szyjkę ale ja bym nie pozwalała w takim wypadku na koniec w środku.

Najpierw mieliśmy siebie, potem stworzyliśmy Ciebie..teraz mamy wszystko 
Zuzia już na świecie

srebrna_smuga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-25, 11:38   #3341
Soul89
Zadomowienie

Hej laseczki

Widzę, że temat porodów i obecności TŻ'ów był poruszany. Ja chciałabym, żeby maż przy mnie był, tyle ile będzie w stanie wytrzymać Nie będę go zmuszać, jeśli nie będzie w stanie zostać itp itd, ale to wszystko okaże się jak wyjdzie podczas porodu

Zamówiłam fotelik maxi cosi cabriofix. ślęczałam w necie od kilku dni, i wyszukałam bardzo ładny, zadbany za fajną cenę (180 z przesyłką ) jedynie pokrowiec kolorystycznie mi nie podchodzi alee znajoma mi uszyje "wyściółkę" jaką będę chciała

"Prawdziwa miłość nie wyczerpuje się nigdy. Im więcej dajesz, tym więcej Ci jej zostanie.
Aparatka od 15.04.2013
Soul89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-25, 11:41   #3342
Robusta
Wtajemniczenie

Z racji brzuszka to akurat jestem mało aktywna podczas przytulania więc skakanie mi raczej nie grozi ehh to ja już sama nie wiem, muszę uważać i tyle a muszę jeszcze wyprać materace do łóżeczka (tj. parą przelecieć porządnie), to samo z nosidełkiem i ubranka poprać :/

Stary 2015-09-25, 11:53   #3343
srebrna_smuga
Wtajemniczenie

A ja jeszcze do dziewczyn co mają Hashi jak ja bo właśnie Eurecyna dała u siebie post Wkleję co napisała:
Wszystkim będącym na diecie bezglutenowej (a jest ona wskazana w chorobach autoimmunologicznych, Hashimoto, celiakia) przypominam listę produktów przeciwwskazanych w diecie:
mąka pszenna
mąka żytnia
kasza manna
kasza jęczmienna: mazurska, perłowa, pęczak
płatki owsiane
otręby zawierające gluten
chleby glutenowe
makarony z mąk zawierających gluten
wypieki z mąk zawierających gluten
desery z dodatkiem mąk zawierających gluten
batony, wafle, ciasta na bazie mąk zawierających gluten
kakao owsiane
kawa zbożowa
napoje gazowane
napoje alkoholowe
konserwy mięsne i rybne
wędliny
pasztetowa
półprodukty gotowe, panierowane, obtoczone w bułce tartej zawierającej gluten
gotowe mieszanki przypraw
Sporo tego, ale jak mówią badania, dieta potrafi zdziałać cuda (a w tym wypadku zmniejszyć dawkę leków i poprawić jakość i komfort życia)
Pozdrawiam, E*

Zuzia już na świecie

Stary 2015-09-25, 12:05   #3344
Agusiek89
Wtajemniczenie

Srebrna to czemu u Ciebie jest zakaz seksu?

Dieta bezglutenowa jest bardzo zdrowa, nie tylko dla osób z celiakią czy hashimoto, ale także dla "zwykłych" zdrowych ludzi Gluten jest składnikiem, który nie jest nam potrzebny, a tak naprawdę bardzo dużo ludzi na świecie jest na niego uczulonych, nie wiedząc nawet o tym. Często alergia na gluten nie daje o sobie znać lub w niewielkim stopniu poprzez niestrawność, bóle brzucha, wysypka. Sama na początku roku planowałam zacząć tą dietę, dla zdrowia po prostu, oczyścić organizm, zregenerować, no ale ciąża przesłoniła mi życie Jak skończę karmić piersią, to biorę się w końcu za dietę
Stary 2015-09-25, 12:05   #3345
cornflower_girl
Zakorzenienie

srebrna_smuga Dzięki za odpowiedź Mnie brzuch niby nie boli, ale często po jedzeniu miałam taki dyskomfort trawienny. Będę sprawdzać alergię na gluten, bo może się to łączyć z nieprzyswajaniem żelaza.
Niestety endo rzadko kiedy mają wiedzę na temat diety - dla większości z nich to fanaberia.

Cytat:
O akurat temat randek ja sie wlasnie szykuje bo idziemy na kolację z okazji 4rocznicy ślubu ostatnie wyjście we dwójkę bylo w maju wiec sie jaram i nie wiem kiedy bedzie następne, pewnie za rok
Gratuluję Udanego wieczoru

Cytat:
Napisane przez wonderka Pokaż wiadomość
Oj dziewczyny co wy z tym listopadem macie wymyślone. Dla mnie piękny miesiąc, liście juz opadły i fajnie szeleszcza, powietrze ma niesamowity zapach, nawet 1.11 to dla mnie radosny dzień, w końcu idę odwiedzić bliskich i z nimi pogadać. A jak pięknie jest wieczorem przy tysięcu blasku świec. Dla mnie może być listopad.

Byłam na szkole rodzenia i jako sposób na radzenie sobie z bólem porodowym proponują tensy. To taka stymulacja niskim prądem przez elektrody przyklejone do ciała. Świetna rzecz, u mnie wynajem na 5tyg to 130zl i juz sobie zarezerwowalam.
Jedyne zastrzeżenie, jakie mam do porodu 1/2 listopada jest takie, że mieszkam w bliskiej okolicy jednego z większych cmentarzy i jest ogromny problem z przedostaniem się z osiedla.
Listopad i październik lubię

Co do TENSa, chciałam wypożyczyć. Rozmawiałam o tym z położną na jednej z porodówek i była dość sceptycznie nastawiona. Ale ten oddział promuje raczej gałązki w paszczy zamiast.

tylkokasia Może przyda Wam się więcej relaksu, rzeczywiście łatwiej o sprzeczki, kiedy jest przemęczenie i dokazujące dziecko

Cytat:
Napisane przez agne19s Pokaż wiadomość
Ale wam fajnie z takimi sprzetami na porodowce. W moim najbliższym szpitalu jest tylko ten kozioł czy samolot, zależy jak kto nazywa. Rodzi się w pozycji tylko na tym Koźle bo taka jest przyjęta w szpitalu. A o żadnych elektrodach czy wannie to nie ma mowy. Położna mi powiedziała że są przypadki kobiet które przyjeżdżają na umowiona cesarke a pani ordynator każe im rodzic naturalnie bo nie ma co do tego przeciwwskazań... Aa no i zzo też nie ma
Masakra. Nie da się tego obejść?

Cytat:
Napisane przez fasterka90 Pokaż wiadomość
Dobra,skończmy z tymi znakami zodiaku bo skorpiona to znam tylko jednego i to jest okropne dziecko
Oj tam, oj tam. Jako dziecko byłam naprawdę bezproblemowa dla rodziców

Cytat:
A co do znaków zodiaku to od 22.11. jest strzelec, więc u mnie jest duże prawdopodobieństwo, że Julka będzie strzelcem. Niestety żadnego strzelca nie znam, więc nawet nie wiem jakie one są. Znacie kogoś spod tego znaku?
Mój tata - złoty człowiek Bardzo honorowy i troskliwy, ale niestety uparty.

Cytat:
Napisane przez Iclosemyeyes Pokaż wiadomość
Hello z rana Ja jestem ledwo przytomna jeszcze, bo wczoraj długo w nocy rozmawialiśmy o porodzie i się nie wyspalam. Chyba jednak mąż nie będzie uczestniczył w całym porodzie tzn wyjdzie jak zacznie się II faza.
Spokojnie - druga faza trwa o wiele krócej, dwa - będziesz mocno zajęta skurczami - wg moich koleżanek jest Ci wszystko jedno, z kim będziesz na sali.

Co do obecności partnera przy porodzie - mój chce być, fizjologia go nie przeraża. Bardziej go przerażają koszulki do porodu z misiami, żeyrafami i serduszkami - jak by mnie w takiej zobaczył - koniec namiętności

Cytat:
Dzis jadę SAMA na weekend!!! Robie test moim chłopakom ale tez sobie, jak ja wytrzymam rozłake w szpitalu najgorzej ze za kierownicą mam 3h w jedną stronę a wczoraj na tej kolacji byliśmy ponad 2godziny i tak mi zle bylo na krześle. Juz nie wiedziałam jak siedzieć bo wszystko mnie gniotlo.
Szerokiej drogi

Amelia Troszczy się o Ciebie,w takich chwilach widać, co Was łączy

Wracam z wizyty od ginekolog.
Niestety szyjka mocno się skróciła - mam zagrożenie przedwczesnym porodem i skierowanie do szpitala na zastrzyki sterydowe na rozwój płucek Młodego. Jedziemy dziś wieczorem, jak tylko TŻ wróci z pracy (a ja nadrobię kalorie przed szpitalem).
A tydzień temu byłam na szybkiej konsultacji u innego gina (moja nie miała terminów) - plamienie, kłucie w pochwie, napięty brzuch i niby wszystko było w porządku. Jak widać - nie.

Na szczęście szyjka jest zamknięta, ale ja przeczuwam, że kwestie porodu to jednak może być nawet październik. Młody jest naprawdę spory i dorodny, więc to mnie pociesza, że będzie przynajmniej 2 500g.

Podłamała mnie trochę rozmowa z mamą i siostrą - wychodzi na to, że u nas przedwczesne porody są rodzinne...

Bogini kuchennego zniszczenia
cornflower_girl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-25, 12:10   #3346
tylkokasia
Moderator

Cytat:
Napisane przez cornflower_girl Pokaż wiadomość
srebrna_smuga Dzięki za odpowiedź Mnie brzuch niby nie boli, ale często po jedzeniu miałam taki dyskomfort trawienny. Będę sprawdzać alergię na gluten, bo może się to łączyć z nieprzyswajaniem żelaza.
Niestety endo rzadko kiedy mają wiedzę na temat diety - dla większości z nich to fanaberia.

Jedyne zastrzeżenie, jakie mam do porodu 1/2 listopada jest takie, że mieszkam w bliskiej okolicy jednego z większych cmentarzy i jest ogromny problem z przedostaniem się z osiedla.

Co do TENSa, chciałam wypożyczyć. Rozmawiałam o tym z położną na jednej z porodówek i była dość sceptycznie nastawiona. Ale ten oddział promuje raczej gałązki w paszczy zamiast.

tylkokasia Może przyda Wam się więcej relaksu, rzeczywiście łatwiej o sprzeczki, kiedy jest przemęczenie i dokazujące dziecko

Spokojnie - druga faza trwa o wiele krócej, dwa - będziesz mocno zajęta skurczami - wg moich koleżanek jest Ci wszystko jedno, z kim będziesz na sali.

Co do obecności partnera przy porodzie - mój chce być, fizjologia go nie przeraża. Bardziej go przerażają koszulki do porodu z misiami, żeyrafami i serduszkami - jak by mnie w takiej zobaczył - koniec namiętności

Szerokiej drogi

Niestety szyjka mocno się skróciła - mam zagrożenie przedwczesnym porodem i skierowanie do szpitala na zastrzyki sterydowe na rozwój płucek Młodego. Jedziemy dziś wieczorem, jak tylko TŻ wróci z pracy (a ja nadrobię kalorie przed szpitalem).
A tydzień temu byłam na szybkiej konsultacji u innego gina (moja nie miała terminów) - plamienie, kłucie w pochwie, napięty brzuch i niby wszystko było w porządku. Jak widać - nie.

Na szczęście szyjka jest zamknięta, ale ja przeczuwam, że kwestie porodu to jednak może być nawet październik. Młody jest naprawdę spory i dorodny, więc to mnie pociesza, że będzie przynajmniej 2 500g.

Podłamała mnie trochę rozmowa z mamą i siostrą - wychodzi na to, że u nas przedwczesne porody są rodzinne...

Grunt że teraz dostaniesz te zastrzyki co pomoże w razie porodu przed czasem Nie przejmuj się. Będzie ok
A który masz tydzień i jaka waga malucha?

Porównując się z innymi, możesz stać się zgorzkniały lub próżny
Zawsze bowiem znajdziesz lepszych lub gorszych od siebie

tylkokasia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-25, 12:12   #3347
cornflower_girl
Zakorzenienie

tylkokasia U nas jest 32 tc (31+5), maluch (klocek) ważył tydzień temu 2050g, teraz pewnie ok 2200g.

Stary 2015-09-25, 12:16   #3348
Iclosemyeyes
Zakorzenienie

Cytat:

o rany wiesz jaka jest przyczyna takiego skrócenia szyjki?

Mam nadzieję, że w szpitalu trafisz na dobrą opiekę i zajmą się wami tak, żeby poród nastąpił w bezpiecznym tygodniu dobrze, że synek już jest taki duży i dostanie sterydy, ale i tak warto, żeby jeszcze pomieszkał w brzuchu skoro masz termin na za prawie 2 msc
Stary 2015-09-25, 12:16   #3349
srebrna_smuga
Wtajemniczenie

Cytat:
Srebrna to czemu u Ciebie jest zakaz seksu?

Dieta bezglutenowa jest bardzo zdrowa, nie tylko dla osób z celiakią czy hashimoto, ale także dla "zwykłych" zdrowych ludzi Gluten jest składnikiem, który nie jest nam potrzebny, a tak naprawdę bardzo dużo ludzi na świecie jest na niego uczulonych, nie wiedząc nawet o tym. Często alergia na gluten nie daje o sobie znać lub w niewielkim stopniu poprzez niestrawność, bóle brzucha, wysypka. Sama na początku roku planowałam zacząć tą dietę, dla zdrowia po prostu, oczyścić organizm, zregenerować, no ale ciąża przesłoniła mi życie Jak skończę karmić piersią, to biorę się w końcu za dietę
No właśnie dlatego, że szyjka jest miękka i się skraca Z tym, że źródła podają tak :
5. Czy w ostatnich miesiącach ciąży unikać seksu, bo stosunek może wywołać przedwczesny poród?

Takie zagrożenie istnieje jedynie w ciąży wysokiego ryzyka. Jeżeli twoja ciąża przebiega prawidłowo, nie masz powodu do obaw. Jeśli jednak nosisz w sobie więcej niż jedno dziecko, cierpisz na niewydolność szyjki macicy (przedwcześnie skraca się i rozwiera) lub kiedyś urodziłaś przed terminem, lepiej ograniczcie się do przytulania i romantycznych spacerów.

6. Czy to prawda, że gdy ciąża jest przenoszona, to można poród wywołać przez seks?

Niektórzy lekarze uważają, że tak. Podczas orgazmu w organizmie kobiety wydziela się oksytocyna, wywołująca skurcze macicy. Poza tym w spermie znajdują się prostaglandyny, które powodują rozwieranie się szyjki macicy. Oczywiście działa to dopiero wtedy, gdy na poród rzeczywiście już czas. Nie ma na to niezbitych dowodów, ale zawsze warto spróbować. To z pewnością przyjemniejsze niż kroplówka z oksytocyną.

To prawda oczywiście jest wiele ludzi, którzy takie poglądy wyśmiewają ale osobiście uważam, że pszenica jest już tak zmodyfikowana, że jeśli jest możliwość to warto spożywać jej mniej tak samo jak mięso.

Zuzia już na świecie

Stary 2015-09-25, 12:16   #3350
olilina
Zakorzenienie

Cytat:
Z racji brzuszka to akurat jestem mało aktywna podczas przytulania więc skakanie mi raczej nie grozi ehh to ja już sama nie wiem, muszę uważać i tyle a muszę jeszcze wyprać materace do łóżeczka (tj. parą przelecieć porządnie), to samo z nosidełkiem i ubranka poprać :/
Ja stwierdziłam, że pokrycia fotelika nie piorę, bo dziecko leży w nim ubrane i nie ma bezpośredniego kontaktu.
Tak samo nie piorę pokrowca z materaca, póki co wyjęłam go z folii, żeby się wietrzyl. Na nim będzie jeszcze ten pokrowiec wodoodporny i prześcieradło, więc też bezpośredniego kontaktu nie będzie ze skórą dziecka. Jedynie chcę wyprać ta wyściółkę w wózku na której dziecko leży, ale nie wiem czy zdążę

Wracając do tych chusteczek z Rossmana to ja kupiłam jakieś inne, bardziej dla pudełka bo miały to z zamknięciem i na nich pisze nawet, że nie zawierają glikolu propylenowego, wiec coś w tym musi być.
Jak kiedyś o nim poczytałam to się serio przeraziłam, może mieć nawet działanie rakotwórcze. Także o ile co do wielu kosmetyków się ze sroką zgadzam, o tyle chusteczki calendula u mnie odpadają.
olilina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-25, 12:16   #3351
Agusiek89
Wtajemniczenie

Cytat:

Szerokiej drogi

He he oj tam, powinien zrozumieć, że poród to poród, w koronkach leżeć nie będziesz

Ojj biedna witaj w klubie leżących, jest nas już sporo... ale co się dziwić, już końcówka...

Tamtego lekarza to za jajca powiesić... się nadaje... Trzymam kciuki, żebyś donosiła jak najdłużej
Stary 2015-09-25, 12:19   #3352
srebrna_smuga
Wtajemniczenie

Cytat:
tylkokasia U nas jest 32 tc (31+5), maluch (klocek) ważył tydzień temu 2050g, teraz pewnie ok 2200g.
A wiesz corn, że mnie endo uprzedzała też o tym iż kobiety z hashimto rodzą dzieci przedwcześnie i zazwyczaj malutkie Nawet nie dawno o tym pisałam bo się przestraszyłam...

Będzie dobrze, maluszek już duży i szpital poda sterydy Musisz się mocno trzymać

Zuzia już na świecie

Stary 2015-09-25, 12:20   #3353
poznanianka1990
Zakorzenienie

Cytat:

Trzymam kciuki, by młody jednak posiedział jeszcze w brzuchu
Ale wagę jak na ten tydzień ma dobrą. Ja jestem w 31+3 i obstawiam, że Julka może mieć ok 1600-1700g...

Nasz ślub 16.08.2014

2740g 52 cm

Stary 2015-09-25, 12:25   #3354
cornflower_girl
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Iclosemyeyes Pokaż wiadomość
o rany wiesz jaka jest przyczyna takiego skrócenia szyjki?
Szczerze - nie mam pojęcia. U kobiet z mojej rodziny to zdarzało się nagle - uzasadnienie - geny; z drugiej strony - prowadziłam i prowadzę bardzo aktywny tryb życia, więc mogłam też przesadzić.

Cytat:
Ojj biedna witaj w klubie leżących, jest nas już sporo... ale co się dziwić, już końcówka...
Źle nie jest, sama jestem naprawdę śpiąca. Mam tylko leżeć z nogami w górze - więc przynajmniej nadrobię zaległości książkowe i serialowe.
Lekarka mówiła, że jak szyjka dalej nie będzie się skracać i nie wystąpią jakieś objawy, to mogę wyjść na krótki spacer, kąpiel i gotowanie też jest ok.

---------- Dopisano o 12:25 ---------- Poprzedni post napisano o 12:23 ----------

Cytat:
Napisane przez srebrna_smuga Pokaż wiadomość
A wiesz corn, że mnie endo uprzedzała też o tym iż kobiety z hashimto rodzą dzieci przedwcześnie i zazwyczaj malutkie Nawet nie dawno o tym pisałam bo się przestraszyłam...
Nasz jest 2 tygodnie do przodu z wymiarami, więc tu i Hashimoto i anemia nie zaszkodziły. Niekoniecznie u Ciebie też tak musi być (tzn. wcześniejszy poród i małe dziecko).

Stary 2015-09-25, 12:26   #3355
Agusiek89
Wtajemniczenie

Cytat:
No właśnie dlatego, że szyjka jest miękka i się skraca Z tym, że źródła podają tak :
5. Czy w ostatnich miesiącach ciąży unikać seksu, bo stosunek może wywołać przedwczesny poród?

Takie zagrożenie istnieje jedynie w ciąży wysokiego ryzyka. Jeżeli twoja ciąża przebiega prawidłowo, nie masz powodu do obaw. Jeśli jednak nosisz w sobie więcej niż jedno dziecko, cierpisz na niewydolność szyjki macicy (przedwcześnie skraca się i rozwiera) lub kiedyś urodziłaś przed terminem, lepiej ograniczcie się do przytulania i romantycznych spacerów.

6. Czy to prawda, że gdy ciąża jest przenoszona, to można poród wywołać przez seks?

Niektórzy lekarze uważają, że tak. Podczas orgazmu w organizmie kobiety wydziela się oksytocyna, wywołująca skurcze macicy. Poza tym w spermie znajdują się prostaglandyny, które powodują rozwieranie się szyjki macicy. Oczywiście działa to dopiero wtedy, gdy na poród rzeczywiście już czas. Nie ma na to niezbitych dowodów, ale zawsze warto spróbować. To z pewnością przyjemniejsze niż kroplówka z oksytocyną.

To prawda oczywiście jest wiele ludzi, którzy takie poglądy wyśmiewają ale osobiście uważam, że pszenica jest już tak zmodyfikowana, że jeśli jest możliwość to warto spożywać jej mniej tak samo jak mięso.
No tak tak, zgadzam się z tym skopiowanym tylko napisałaś wyżej, że seks ćwiczy szyjkę, tylko że finał w środku odpada, więc pomyślałam że dlaczego Ty masz zakaz No ok myślę, że każda już powinna ograniczać się z seksem, chyba że ma twardą i długą szyjkę

Ja osobiście jestem mięchożercą nie wyobrażam sobie dnia bez mięsa No ale to co się dzieje teraz z jedzeniem przeraża naprawdę, te modyfikacje, antybiotyki... ehh. Chciałabym mieć swoje kury, świnki i ogródek owocowo-warzywny
Stary 2015-09-25, 12:38   #3356
srebrna_smuga
Wtajemniczenie

Cytat:
Szczerze - nie mam pojęcia. U kobiet z mojej rodziny to zdarzało się nagle - uzasadnienie - geny; z drugiej strony - prowadziłam i prowadzę bardzo aktywny tryb życia, więc mogłam też przesadzić.

Źle nie jest, sama jestem naprawdę śpiąca. Mam tylko leżeć z nogami w górze - więc przynajmniej nadrobię zaległości książkowe i serialowe.
Lekarka mówiła, że jak szyjka dalej nie będzie się skracać i nie wystąpią jakieś objawy, to mogę wyjść na krótki spacer, kąpiel i gotowanie też jest ok.

---------- Dopisano o 12:25 ---------- Poprzedni post napisano o 12:23 ----------

Nasz jest 2 tygodnie do przodu z wymiarami, więc tu i Hashimoto i anemia nie zaszkodziły. Niekoniecznie u Ciebie też tak musi być (tzn. wcześniejszy poród i małe dziecko).
A miałas dobrze wyliczony tp? Twój maluch ma wymiary prawie jak moja Zuzia. Teraz powinna dobić już do 2500 więc jak Twój ma prawie 2200 to rośnie mega jak na ten tydzień. Moja córa rośnie zgodnie z tp (jedynie nogi ma dłuższe bo pokazuje jakby były tydzień do przodu hehe)

---------- Dopisano o 12:38 ---------- Poprzedni post napisano o 12:36 ----------

Agusiek wow dla mnie mięso mogłoby nie istnieć Toleruję tylko max dwa razy w tyg kurczaka. I proszę tak mnie straszyli, że jak nie będę jadła mięsa to będzie dzidzia słaba, anemia murowana a gówno prawda. Mam morfo książkowe Ogródek to i moje marzenie

Zuzia już na świecie

Stary 2015-09-25, 12:48   #3357
cornflower_girl
Zakorzenienie

Cytat:
A miałas dobrze wyliczony tp? Twój maluch ma wymiary prawie jak moja Zuzia. Teraz powinna dobić już do 2500 więc jak Twój ma prawie 2200 to rośnie mega jak na ten tydzień. Moja córa rośnie zgodnie z tp (jedynie nogi ma dłuższe bo pokazuje jakby były tydzień do przodu hehe)
Na pewno dobry, bo nie mogłam mieć owulacji w terminie ostatniej miesiączki. Nawet odliczajac margines błędu USG, to teraz ma przynajmniej 2kg.

Mam pytanie do leżących mam: jakie zażywacie leki?
Któraś z Was miała do czynienia z tymi sterydami?

---------- Dopisano o 12:48 ---------- Poprzedni post napisano o 12:47 ----------

Cytat:
I proszę tak mnie straszyli, że jak nie będę jadła mięsa to będzie dzidzia słaba, anemia murowana a gówno prawda. Mam morfo książkowe
Mam koleżankę - wegetariankę, która miała książkowe wyniki w ciąży.
Ja mięso jem i - nie ma związku.

Stary 2015-09-25, 12:54   #3358
tylkokasia
Moderator

Mam nadzieję że nikogo strojem nie zgorszę
35tc
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 35tc.jpg (334,7 KB, 62 załadowań)

Porównując się z innymi, możesz stać się zgorzkniały lub próżny
Zawsze bowiem znajdziesz lepszych lub gorszych od siebie

tylkokasia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-25, 12:59   #3359
cornflower_girl
Zakorzenienie

tylkokasia Wow, pięknie. Nie myślałaś o buduarowej sesji ciążowej? Zdjęcia byłyby niesamowite.

Stary 2015-09-25, 13:01   #3360
Agusiek89
Wtajemniczenie

Ja mam tylko nospę 2 x dziennie.

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości