Ikea - dzień bez dziecka... - Strona 9 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-09-29, 19:46   #241
Czarna2000
Inez

Dot.: Ikea - dzień bez dziecka...

Cytat:
Napisane przez carolina662 Pokaż wiadomość
Ciekawe, że tak przewracasz oczami i masz tyle wątów, a Ty pierwsza tutaj użyłaś tego słowa XD
przewracam oczami 3 razy, no dobra 4

Jaki się drze i jest nie do wytrzymania to może być uznany za bachora, jakoś nie mam z tego powodu żadnych wątów i nie wiem skąd to wzięłaś.

---------- Dopisano o 19:46 ---------- Poprzedni post napisano o 19:44 ----------

Cytat:
Napisane przez Gosiaczek1969 Pokaż wiadomość
Można zakazać dzieciom wstępu do sklepu - Makro nie ma z tym problemu.
Z tego co wiem, to do Makro i tak nie każdy może wejść.
Czarna2000 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-29, 19:47   #242
201607111028
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Czarna2000 Pokaż wiadomość
przewracam oczami 3 razy, no dobra 4

Jaki się drze i jest nie do wytrzymania to może być uznany za bachora, jakoś nie mam z tego powodu żadnych wątów i nie wiem skąd to wzięłaś.
Ta. Wypowiedziałaś się w taki sposób, jak gdyby drabineczka proponowała całkowite zakazanie dzieciom wstępu do Ikei i jak gdybyś była zbulwersowana tym wątkiem, a jednocześnie sama użyłaś słowa, które dzieci obraża. No coś mi nie gra
201607111028 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-29, 19:50   #243
201609140906
Konto usunięte

Cytat:
Nawet dla opiekunek w kulkach
Opiekunki lecą w kulki.

Czarna, nie wiem, po co wspominasz o tym, że zdarzają się dzieci
wychowane
? Czy istnienie dzieci wychowanych, eliminuje zachowanie
dzieci niewychowanych?
201609140906 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-29, 19:51   #244
201607040940
Konto usunięte

[QUOTE=Czarna2000;52943089 Z tego co wiem, to do Makro i tak nie każdy może wejść.[/QUOTE]
może każdy kto ma kartę Makro lub zostanie przez taką osobę wprowadzony. Do Makro dzieci wolno wprowadzać w weekendy i dni do tego wyznaczone. Da się.
201607040940 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-29, 19:56   #245
Yenes
Rozeznanie

Nie mam wątpliwości, że IKEA się do pomysłu drabiny nie przychyli, ale już puby, hotele czy inne przybytki - oby. Dzieci lubię, chciałabym mieć, ale pamiętam, że rodzice wszędzie mnie nie zabierali, mimo to umiem się zachować i uważam, że wyszło mi to na dobre. Podobny trend zauważam u osób w moim wieku i starszych - kwestia wychowania.

Niestety wśród dzieci widać teraz falę ofiar bezstresowego wychowania, braku czasu i uwagi rodziców itd - takie dzieci właśnie biegają, krzyczą i niszczą, na rodziców nie zwracają uwagi (bezstresowe wychowanie) ewentualnie rodzice nie zwracają uwagi na nie (brak uwagi rodziców). Naprawdę, nie gloryfikując nikogo, bo każde pokolenie swoje ma za uszami odnoszę wrażenie, że kiedyś dzieci były grzeczniejsze, mnie rodzice nawet nie trzymali krótko jako dziecko, byli po prostu konsekwentni.

Nie miałabym nic przeciwko takiemu dniu bez dzieci, przeżyję bez niego, ale chciałabym zapytać jakie znaczenie ma, że zdarzają się wychowane dzieci? Przecież to te niewychowane sprawiają problem i wręcz zagrożenie dla siebie samych, ale nie zrobisz odsiewu pytając czyje są wychowane. Także nie ogarniam tych co się burzą, że ktoś dzieci nie chce w IKEI olaboga. To nie chodzi o dzieci, to chodzi o ich zachowanie, które najczęściej jest winą rodziców. Myślę, że to ważna uwaga, bo osobiście nie chciałabym tego jednego dnia bez dzieci bo to małe potwory, ale dlatego, że często rodzice w dzisiejszych czasach sobie z nimi nie radzą, zrzucają winę za to na ludzi wkoło, którzy w dodatku muszą znosić ich dzieci. No, wygadałam się
Yenes jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-29, 19:58   #246
201604250941
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
Rzeczywiście, jak tak pomyslę to na drzwiach do IKEI powinno wisiec ostreżrzenie, takie z trupia czachą jak na transformatorach.
Tyle zagrozeń dla każdego.
dziecku moze coś spaśc na łepetynę, bezdzietnego staranowac dziecko, albo mozna oberwać klopsikiem lub udławić się kuleczką.
No powinno, nie wierze, ze to zgodne z bhp, no po prostu nie. Dzieci do lat 3 nie powinny byc przy malych elementach, stertach czegokolwiek, szkle i sprzecie transportowym.
201604250941 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-29, 20:03   #247
201604190934
Konto usunięte

Cytat:
Jestem wizażowym wybrykiem natury. W wątku o komunikacji miejskiej byłam przeciw ustępowania miejsca dzieciom. Tak, tak mamuśki! Strzeżcie się! Ale tutaj już muszę zmienić pozycję. Nie można zakazać danej grupie wstępu do sklepu w tym przypadku. Z dzieckiem przychodzi się nie tylko po to, żeby wybrało sobie kafelki wrrrróć, dziecko nie potrzebuje łazienki, no to niech będzie szafka nocna. Czasem jedzie się po meble, sprzęt, czy bardziej przyziemne rzeczy jak szklanki czy wycieraczki. I czasem nie chce się podrzucać pociechy, wynajmować niani etc., tylko zabrać je ze sobą.
Uwaga! Coś nowego! Zdarzają się wychowane dzieci.
Rodzina z dziećmi ma przeglądać katalogi w internecie? A niby czemu nie może zrobić tego osoba, której maluchy przeszkadzają.
Nie, nie mam dzieci.
Aaaaa i jeszcze nie każde dziecko zostanie wam samo w "przechowalni". Jak bachor ma się drzeć i panikować (matka denerwować) to chyba lepiej żeby podszedł z nią. Nawet dla opiekunek w kulkach.
smuci mnie, że tak wykrzywiłaś pomysł drabiny-całkowicie odeszłaś od jego sensu

podobnie jak drabina, jak dacn wnioskuję o jeden dzień bezdzietny, gdzie mogę porzucić swe pisklęta w sklepowym klubiku

*idąc do IKEA mam pieniądze na zakupy, wolę też dorzucić coś za opiekę nad maluchami niż narażać je na niepotrzebne bodźce i siebie na stres
**pojawiało się to ze dwa, trzy razy-taaaak, zawsze kończę wizytę w IKEA w dziale spożywczym, i serio wolę sobie odpuścić ten obiad(piszę o odpuszczaniu, bo pewnie jakbym nie napisała to się pojawią głosy, że nie każdego stać) i zapłącić za 2-3 godzinny pobyt w klubiku niż ciągać dzieci po sklepie i zamiast skupiać sie za zakupach dbać o ich bezpieczeństwo/zachowanie

Edytowane przez 201604190934
Czas edycji: 2015-09-29 o 20:05
201604190934 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-09-29, 20:04   #248
Czarna2000
Inez

Cytat:
Napisane przez Yenes Pokaż wiadomość
Nie mam wątpliwości, że IKEA się do pomysłu drabiny nie przychyli, ale już puby, hotele czy inne przybytki - oby. Dzieci lubię, chciałabym mieć, ale pamiętam, że rodzice wszędzie mnie nie zabierali, mimo to umiem się zachować i uważam, że wyszło mi to na dobre. Podobny trend zauważam u osób w moim wieku i starszych - kwestia wychowania.

Niestety wśród dzieci widać teraz falę ofiar bezstresowego wychowania, braku czasu i uwagi rodziców itd - takie dzieci właśnie biegają, krzyczą i niszczą, na rodziców nie zwracają uwagi (bezstresowe wychowanie) ewentualnie rodzice nie zwracają uwagi na nie (brak uwagi rodziców). Naprawdę, nie gloryfikując nikogo, bo każde pokolenie swoje ma za uszami odnoszę wrażenie, że kiedyś dzieci były grzeczniejsze, mnie rodzice nawet nie trzymali krótko jako dziecko, byli po prostu konsekwentni.

Nie miałabym nic przeciwko takiemu dniu bez dzieci, przeżyję bez niego, ale chciałabym zapytać jakie znaczenie ma, że zdarzają się wychowane dzieci? Przecież to te niewychowane sprawiają problem i wręcz zagrożenie dla siebie samych, ale nie zrobisz odsiewu pytając czyje są wychowane. Także nie ogarniam tych co się burzą, że ktoś dzieci nie chce w IKEI olaboga. To nie chodzi o dzieci, to chodzi o ich zachowanie, które najczęściej jest winą rodziców. Myślę, że to ważna uwaga, bo osobiście nie chciałabym tego jednego dnia bez dzieci bo to małe potwory, ale dlatego, że często rodzice w dzisiejszych czasach sobie z nimi nie radzą, zrzucają winę za to na ludzi wkoło, którzy w dodatku muszą znosić ich dzieci. No, wygadałam się
Dziewczynom przeszkadzają wrzeszczące, rozbiegane dzieci bez opieki. Chyba nikt nie ma nic przeciw tym grzecznym i cichym. Jeśli zakazali by wstępu dzieciom dotyczyłoby to wszystkich. Tych niegrzecznych-słusznie, a tym grzecznym, a raczej ich rodzicom-utrudniło życie.

Jak waszym zdaniem sklep ma oznaczyć to, że dzisiaj dzień bez dziecka? Wielkie banery czy kontrola przy wejściu?
Stary 2015-09-29, 20:10   #249
Yenes
Rozeznanie

Cytat:
Dziewczynom przeszkadzają wrzeszczące, rozbiegane dzieci bez opieki. Chyba nikt nie ma nic przeciw tym grzecznym i cichym. Jeśli zakazali by wstępu dzieciom dotyczyłoby to wszystkich. Tych niegrzecznych-słusznie, a tym grzecznym, a raczej ich rodzicom-utrudniło życie.

Jak waszym zdaniem sklep ma oznaczyć to, że dzisiaj dzień bez dziecka? Wielkie banery czy kontrola przy wejściu?
Dobra kampania, info w gazetce i na stronie, do tego mozliwosc zostawienia dziecka za darmo na jakis zajeciach pod opieką, naprawde uwazam to za dobry pomysł
Yenes jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-29, 20:17   #250
201604181004
Konto usunięte

Cytat:

normalnie xD jak wszystkie inne imprezy.
informacje na trojmiasto.pl gazeta.warszawa.pl czy innych portalach, plakaty i informacja na fanpejdżu na fejsie. zapowiedziane z góry że co miesiąc 15 dnia każdego miesiąca <NA PRZYKŁAD> dzieci nie ma być na sklepie ale będą nieodpłatnie w małpim gaju na 3 godziny po okazaniu paragonu
serio, w 2015 roku informacja szerzy się minimalnie szybciej niż 15-20 lat temu. ludzie to nie są kretyni i każdy kto szuka informacji typu; godziny otwarcia, asortyment, dojazd, promocje natknąłby się na taką informację.
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-29, 20:19   #251
Czarna2000
Inez

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
normalnie xD jak wszystkie inne imprezy.
informacje na trojmiasto.pl gazeta.warszawa.pl czy innych portalach, plakaty i informacja na fanpejdżu na fejsie. zapowiedziane z góry że co miesiąc 15 dnia każdego miesiąca <NA PRZYKŁAD> dzieci nie ma być na sklepie ale będą nieodpłatnie w małpim gaju na 3 godziny po okazaniu paragonu
serio, w 2015 roku informacja szerzy się minimalnie szybciej niż 15-20 lat temu. ludzie to nie są kretyni i każdy kto szuka informacji typu; godziny otwarcia, asortyment, dojazd, promocje natknąłby się na taką informację.
Jeśli dobrze by to ogłosili i zapewnili dzieciom opiekę godną uwagi nie byłoby dramatu. Ale możemy tu tylko gdybać, bo IKEA raczej nie wpadnie na taki pomysł.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-09-29, 20:20   #252
201604250941
Konto usunięte

Cytat:

Spot TV

Typowy szwedzki domek w górach, owieczki sie paso, mama blondynka w jeansach i swetrze, ojciec z podbródkiem zdolnym ciosać żelazo i dołeczkami, też w swetrze, w kominku sie pali, bebik sie usmiecha do mamusi, leci wzruszająca muzyka jak w reklamie almette, "Zalezy nam na Was, zależy nam na Waszym zdrowiu i szczęściu *zblizenie na bebika*, Ikea to bezpieczny dom, bezpieczna rodzina, dlatego z myślą o Was wprowadzilismy nowe zasady bezpieczeństwa w naszych sklepach" *bebik sie smieje*
Wiecej informacji na naszej stronie lub pod numerem infolinii

ta daa
Stary 2015-09-29, 20:30   #253
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Jeśli dobrze by to ogłosili i zapewnili dzieciom opiekę godną uwagi nie byłoby dramatu. Ale możemy tu tylko gdybać, bo IKEA raczej nie wpadnie na taki pomysł.
you dont say. naprawdę ten wątek służy do gdybania?
a mi się wydawało że rozmawiam z zarządem ikea polska

---------- Dopisano o 21:30 ---------- Poprzedni post napisano o 21:25 ----------

Cytat:
Napisane przez candycotton Pokaż wiadomość
Spot TV

Typowy szwedzki domek w górach, owieczki sie paso, mama blondynka w jeansach i swetrze, ojciec z podbródkiem zdolnym ciosać żelazo i dołeczkami, też w swetrze, w kominku sie pali, bebik sie usmiecha do mamusi, leci wzruszająca muzyka jak w reklamie almette, "Zalezy nam na Was, zależy nam na Waszym zdrowiu i szczęściu *zblizenie na bebika*, Ikea to bezpieczny dom, bezpieczna rodzina, dlatego z myślą o Was wprowadzilismy nowe zasady bezpieczeństwa w naszych sklepach" *bebik sie smieje*
Wiecej informacji na naszej stronie lub pod numerem infolinii

ta daa
polska rodzina, 2+2, mama w ciąży i dwóch urwisów. własnie obraca się wyjmując placek z jabłkami z piekarnika. wraca do domu tata, uśmiecha się i całuje żonę w czoło. młodszy syn niezgrabnie gryzie kawałek ciasta który spada mu na spodnie i podbiega do niego golden. cała rodzina się śmieje, po chwili zbliżenie na rodzinny samochód, trzaśnięcie drzwiami i bagażnik na dachu
odjeżdżają, kamera się oddala, obraz się rozmywa
"dwójka, trójka, piątka? w IKEA dla każdego dziecka znajdzie się miejsce. więcej informacji o nowym programie na naszej stronie internetowej"

pyr pyr tyk tyk

IKEA - w związku z troską o naszych najmłodszych, od października tego roku, uruchamiamy program "rodzice na zakupach, dzieci siedzą na pupach". każdego 14 dnia miesiąca, możesz przyjechać do IKEA i zostawić swoją pociechę w naszym małpim gaju pod okiem naszych wykwalifikowanych pracowników. po okazaniu paragonu, pobyt do 3 godzin jest darmowy*

*zgodnie z naszą nową polityką, dzieci do lat 13, tego dnia nie mogą aktywnie z rodzicami uczestniczyć w zakupach

zmieniamy się dla ciebie
Stary 2015-09-29, 20:31   #254
Elfir
Zakorzenienie

drabineczka -

pragnę cie poinformować, że kontakt do IKEA to:
http://www.ikea.com/ms/pl_PL/custome...e/kontakt.html

a nie
http://www.wizaż.pl/forum

Mam nadzieje, że byłam pomocna.

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett
Elfir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-29, 20:32   #255
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Elfir Pokaż wiadomość
drabineczka -

pragnę cie poinformować, że kontakt do IKEA to:
http://www.ikea.com/ms/pl_PL/custome...e/kontakt.html

a nie
http://www.wizaż.pl/forum

Mam nadzieje, że byłam pomocna.
dostajesz odznakę dzielnego szweda i hot doga z cebulką

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-09-29, 20:35   #256
Elfir
Zakorzenienie

a liczyłam na klopsiki

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett
Elfir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-29, 20:36   #257
201604181004
Konto usunięte

niestety, wiejska plotka głosi że zawierały mięso konia, więc ci nie dam
Stary 2015-09-29, 20:53   #258
Yo-asia
Zakorzenienie

GG do Yo-asia

A mi się marzą strefy bez dzieci na... plaży, nad morzem. Choć kilkanaście metrów. Prędzej chyba ikea wprowadzi całkowity zakaz dzieci
Stary 2015-09-29, 20:53   #259
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Yo-asia Pokaż wiadomość
A mi się marzą strefy bez dzieci na... plaży, nad morzem. Choć kilkanaście metrów. Prędzej chyba ikea wprowadzi całkowity zakaz dzieci
zgodzę się tylko z tym, że na plażach nudystów, powinno być 18+
ale to jest niesprawdzalne xd
Stary 2015-09-29, 20:54   #260
201604250941
Konto usunięte

racja, musi byc golden, bez niego sie nie liczy
Stary 2015-09-29, 20:56   #261
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez candycotton Pokaż wiadomość
racja, musi byc golden, bez niego sie nie liczy
tak widzę tę reklamę: https://www.youtube.com/watch?v=q065H02UZEg
Stary 2015-09-29, 21:02   #262
201609140906
Konto usunięte

<przygrywka na banjo dla rozluźnienia atmosfery>
201609140906 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-29, 21:12   #263
201604250941
Konto usunięte

https://www.youtube.com/watch?v=Yla1zxRLfl8 albo tak tez mozna
Stary 2015-09-29, 21:16   #264
201604181004
Konto usunięte

polećmy klasyką https://www.youtube.com/watch?v=u4hlzRNu3uE

xDDD
Stary 2015-09-29, 21:52   #265
scorpionec
Zakorzenienie

Lokalizacja: "Na peryferiach miasta, gdzie asfalt trawą zarasta..."

Cytat:
Napisane przez Gosiaczek1969 Pokaż wiadomość
Można zakazać dzieciom wstępu do sklepu - Makro nie ma z tym problemu.
Makro to hurtownia, nie sklep ogólnodostępny..samoobsłu gowa ale nadal hurtownia..nie wiem czemu to tak trudno zrozumieć??

Jak w każdej innej hurtowni dzieci nie mogą przebywać na magazynie..

Poza tym w Polsce chyba nie ma prawa zakazującemu właścicielom sklepu czy restauracji zakazu wstępu dla jakiejś grupy społecznej.(???)

Więc każdy teoretycznie może taki zakaz wprowadzić nawet właściciel IKEA.. i jakby chciał to by to dawno by to zrobił.

Ale do was widocznie nie dociera, że oni po prostu nie chcą tego zrobić.. co więcej robią wszystko by jak najwięcej klientów z dziećmi ściągnąć do siebie (żaden inny sklep nie ma tyle udognień dla rodziców i dzieci jak właśnie IKEA)

jak sie nie podoba to trzeba zmienić sklep (chyba nikt nikogo na siłę tam nie ciągnie) lub zamawiać przez internet..kto inny pójdzie, przebje się przez tłum tych strasznych bachorów i dowiezie wszystko z listy do dom
scorpionec jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-29, 21:54   #266
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Jak w każdej innej hurtowni dzieci nie mogą przebywać na magazynie..
wiesz że ikea ma magazyny meblowe przez które przechodzisz idąc do kasy z pocieszkami xD?
odpuść sobie dyskusję xD

---------- Dopisano o 22:54 ---------- Poprzedni post napisano o 22:53 ----------

Cytat:
Ale do was widocznie nie dociera, że oni po prostu nie chcą tego zrobić..
boże xD a do ciebie nie dociera, że ikea nawet nie wie o tej dyskusji, ma to głęboko w poważaniu i nigdy nie wypowiedziała się czy chce czy nie chce a wątek załozyłam w celach rozrywkowych.

śmiertelnie poważnie to tratkuejsz
Stary 2015-09-29, 22:28   #267
Yo-asia
Zakorzenienie

GG do Yo-asia

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
wiesz że ikea ma magazyny meblowe przez które przechodzisz idąc do kasy z pocieszkami xD?
odpuść sobie dyskusję xD

---------- Dopisano o 22:54 ---------- Poprzedni post napisano o 22:53 ----------

boże xD a do ciebie nie dociera, że ikea nawet nie wie o tej dyskusji, ma to głęboko w poważaniu i nigdy nie wypowiedziała się czy chce czy nie chce a wątek załozyłam w celach rozrywkowych.

śmiertelnie poważnie to tratkuejsz

Like
Stary 2015-09-29, 22:37   #268
Agavve
Przyczajenie

Podpisuję się pod tym. Były głosy, że Ikea by ucierpiała - ale serio, jeden dzień raz na miesiąc nawet już byłby postępem. Sama pamiętam jaka to była super zabawa chodzić po Ikei, jednak ja zawsze rozumiałam co to znaczy zakaz wchodzenia tu i tu i że "nie ruszaj" znaczy "nie ruszaj" i tyle. Dużo w tej całej nieznośnej sytuacji jest winy rodziców, nie ukrywajmy.
A dla mnie i tak największą frajdą było zostawienie mnie w basenie z kulkami w Gdańskiej Ikei. A w nagrodę za dobre sprawowanie super niezdrowy hot dog. Bo coś "niepedagogicznego" być musiało
Agavve jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-29, 23:11   #269
201605301111
Konto usunięte

od początku czułam, że wątek trafi na wizazowy fanpejdż na fejsie xD

Mam 5letniego synka i zakupy z nim to sama przyjemność, No ale wszystko zależy od wychowania rodziców....

wszystko zależy od tego jak wychowani są rodzice!

Edytowane przez 201605301111
Czas edycji: 2015-09-29 o 23:12
201605301111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-29, 23:37   #270
201604181004
Konto usunięte

Pamietacie ikee na przymorzu w gdansku?

---------- Dopisano o 00:37 ---------- Poprzedni post napisano o 00:33 ----------

Ikea byla kolo ug ktore porosniete bylo trawaaaa. Faktycznie jezdzilam tam polonezem
http://m.trojmiasto.wyborcza.pl/troj...amietacie.html
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości