|
|
#3121 | |
|
MamaKarolci28
|
Dot.: Mamusie lutowe - część II
Cytat:
dlatego olewaja rodzące które nie wykupiły sobie opieki. Tak mówią by wcześniej sie nie wybierać niż te 5 min skurczy ale rożnie bywa z prędkością akcji porodowej.Kolezanke ( pierworodka) odesłani z bólami mówiąc żeby przyjechała jak juz sie akcja rozwinie to wróciła do domu chodź nie chciała i urodziła od tamtego czasu co była w 2 h ale lekarze czasami twierdza ze wiedza lepiej. Wiec ja bym tak nie czekała długo jeśli szpital jest daleko.Mialam oksytocyne, ponieważ akcja sie nie rozwijała od ponad 5 h.Po pół h odeszły wody i wtedy dopiero zaczęła sie jazda częstsze ,dłuższe i bardziej dotkliwe skurcze.
|
|
|
|
|
#3122 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
CC to wspaniala operacja. Ratuje wiele kobiet i dzieci i przez ostatnie dziesieciolecia dzieki temu udalo uratowac sie wiele wiele dzieci i ich mam. Ale czy lepsze dla dziecka i matki? Nie jestem przekonana. Ja wierze w moc natury i w to jak czlowiek został stworzony ![]() Masło maslane - mialo byc ze przez ostatnie dziesieciolecia udalo sie zmniejszyc ilosc zgonow przy porodzie o kilkadziesiat! procent. ---------- Dopisano o 20:38 ---------- Poprzedni post napisano o 20:33 ---------- Dobra, nie wiem co tam wiecej popisalyscie. Od wczoraj jestem zabiegana i dopiero teraz udalo mi sie wejsc na kompa. Oficjalnie koncze dyskusje o CC/SN bo to jest temat rzeka i zawsze przy nim dochodzi do kłótni wątkowych a ja nie mam na to mocy
Edytowane przez ja :) Czas edycji: 2015-10-10 o 20:36 |
|
|
|
|
#3123 | |
|
MamaKarolci28
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3124 |
|
Rozeznanie
|
Leczę się na nadciśnienie biorę leki.ale ciśnienie mam ok narazie.palce u rąk czuje wieczorem i rano takie hmm napięte delikatnie spuchniete.martwi mnie to jak przed ciążą mi się to zdazalo to nie przejmowania się tym eh
|
|
|
|
#3125 |
|
MamaKarolci28
|
Może zmęczenie swoje robi a nie koniecznie ciśnienie skoro mówisz ze masz dobre
|
|
|
|
#3126 |
|
Wtajemniczenie
|
My do szpitala mamy niecałe 2km liczę że jednak zdążę
![]() Co do znieczulenia ZZO nie mam nic przeciwko i nie wiem czy sama nie spękam i nie poproszę (nie wiem tylko czy jest u nas w szpitalu dostępne ) Ale sporo na ten temat czytałam i spróbuję urodzić bez. Ni chciałabym wydłużyć akcji porodowej ani przyjmować oksytocyny a zzo to ponoć hamuje. Aczkolwiek jak nie podołam to poproszę
|
#3127 |
|
Rozeznanie
|
Tak jest w normie biorę leki jest ok.muszę iść na badania mocz krew itp bo miałam robione miesiąc temu ponad.mam nadzieję że żadnego białka nie ma w moczu eh i te ręce nie mają nic z tym wspólnego
|
|
|
|
#3128 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja tak się zastanawiam jakie znieczulenie jest najlepsze. Czytam właśnie o lekach opioidowych i jestem w szoku. |
|
|
|
|
#3129 | |
|
MamaKarolci28
|
Cytat:
daleko nie jest ja tylko sie mdłe żebym zaczęła rodzic w nocy a nie w h szczytu bo wiadomo jak jest sie przedrzeć w Wawie , z córa jechaliśmy ekspresem o 24 było pusto jedynie na światłach wiadomo trzeba sie zatrzymać i podróż trwała całe 20 min.Jak masz możliwość i ból sie bedzie nasilał proś o ZOO, w niektórych placówkach rutyna jest ze jeśli widza ze kobieta opada z sił to robią natychmiast cc . U mnie znieczulenie przyspieszyło porod .
|
|
|
|
|
#3130 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 21:19 ---------- Poprzedni post napisano o 21:16 ---------- Cytat:
ZZO chybajbezpieczniejsze dla mamy i dziecka z takich mocnych zniecuzlen z tego co czytalam (nie zaliczam tu gazu). Ale! wiesz ze niektore dzieczyny rodza mega szybko i bardzo dobrze znosza bol? moze i u ciebie takbedzie i zadne znieczulenie ni ebedzie potrzebne ![]() ---------- Dopisano o 21:22 ---------- Poprzedni post napisano o 21:19 ---------- Cytat:
![]() Tez bym chciala urodzic bez. Ale wiem ze za pierwszym razem tez chcialam i d*pa ![]() A oksycotyne to moga i bez tego podac - mi podali bo bardzo slabo sie szyjka rozwierala a minelo juz sporo godzin od odejscia wód (a w wiekszoci szpitalach bylo 24h na urodzenie po odejsciu wod inaczej cesarkac - z obawy przed zakazeniem wewnatrzmacicznym). Po podaniu znieczulenia akcja za to nie zwolnila a przyspieszyla! wreszcie zaczelo sie cos dziac. |
|||
|
|
|
#3131 |
|
Rozeznanie
|
Myślę że będę spokojną jak zrobię badania i odbiore dobre wyniki
|
|
|
|
#3132 |
|
Wtajemniczenie
|
U nas to rocznie 100 dzieci się rodzi
tak doczytałam że było w 2013. Teraz nie wiem. ale liczę że bez wspomagaczy sie uda. Z tego co słyszałam to podawanie oksytocyny stało się dość powszechne. Gaz u nas na 100% jest więc zaczniemy pewnie od tego :P pamiętam jak w jednym odcinku Porodów rodząca na zmianę z tatą sobie dawkowała ![]() W mojej rodzinie były w miarę sprawne porody obym pociągnęła tę piękną tradycję do przodu. Chociaż powiem Wam że czas mi tak szybko leci... już 23 tydzień i coraz bardziej się boję
|
#3133 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Tak to prawda niech żyje znieczulenie!!!!! I poród musi byc fajnym wspomnieniem!!!! |
|
|
|
|
#3134 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tez zaczne od gazu. zobaczymy jak to jest na haju Moze wystarczy tym razem
|
|
|
|
|
#3135 |
|
Raczkowanie
|
Witam się po chwilowej nieobecności spowodowane chorobą lapka (musiałam wreszcie wymienić klawiaturę bo na tej dotykowej ekranowej już nie wyrabiałam) Cały czas Was podczytywałam na tel ale pisać na tym badziewiu to mi się nie chciało.
Gratuluję udanych wizyt i potwierdzonych płci W poprzednią niedzielę pisałam, że mój prawie trzylatek z pieluchą nie może się rozstać a dziś mogę ogłosić wszem i wobec, że mój synek nosi majtki i załatwia się SAM na nocnik No stał się cud Od wtorku panie w przedszkolu zabrały się za jego odpieluchowanie wtorek był opór środę mniejszy czwartek już ok piątek i sobota : Jestem duży, nosze majtki, załatwiam się sam na nocnik |
|
|
|
#3136 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3137 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3138 | |
|
MamaKarolci28
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3139 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Brawo! Szybko mu poszło ![]() Sent from my iPhone using Tapatalk |
|
|
|
|
#3140 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Podczytuję na bieżąco ale jakoś nie mam zdania na temat sn/cc.
Apropo znieczulenia to jak leżałam w szpitalu to słyszałam jak dziewczynę znieczulili zamiast od pasa w dół to od pasa w górę i zatrzymały jej się czynności życiowe i w ogóle w jakąś śpiączkę ją wprowadzili...nie informując męża przez 24 h o jej stanie. Potem były jakieś komplikacje, fałszowanie dokumentacji. Przypadkiem o tym wszystkim się dowiedziała na kontroli maluszka. Cytat:
Gdzie planujesz rodzić? Cytat:
Gratulacje dla Synusia ![]() Witam. Jutro impra urodzinowa Margaret. Teściowie mnie ostro wkurzyli-że odechciało mi się wszystkiego. Szkoda, że nie mam meliski. Nakupiłam tyle żarcia na obiad a oni będą tylko na chwilę i to z samego rana (8-9)gdzie dla mnie niedziela to święty dzień żeby chociaż do tej 10 pobyć w piżamie... No i oczywiście z gościem będą więc już w ogóle. Odezwę się wieczorem...
|
|
|
#3141 |
|
Rozeznanie
|
Dzięki dziewczyny jak zawsze mogę na was liczyć.mi w dzień palce u rąk nie puchną tylko wieczorem i rano
|
|
|
|
#3142 |
|
perfumoholiczka
|
Przeglądałam właśnie wymiary dzidzi z ostatniego usg, wszystko jest ładnie (między 23t0d a 23t3d) a wymiary kości udowej (FL) pokazują 17t5d . Zaczęłam się martwić, ale chyba jakby było coś nie tak, to by lekarz powiedział
![]() Co do puchnięcia , to ja jak więcej pochodzę, to dłonie mi tak puchną, że pierścionki mnie cisną, nie ma szans bym je zdjęła. Dopiero jak chwilę posiedzę spokojnie to mogę je zdjąć . W upały zawsze puchłam więc jakoś w sumie nie martwi mnie to
|
|
#3143 |
|
MamaKarolci28
|
Planuje rodzic w szpitalu specjalistycznym im. Krysi Nizynskiej - Inflandzka, mam wstępnie ugadsna opiekę poloznicza, za miesiąc mamy sie spotkać i omówić juz kilka kwesti. Rok temu rodziłam w popularnym szpitalu Sw .Zofii na ul. żelaznej , super warunki lokalowe ale masówka
|
|
|
|
#3144 |
|
MamaKarolci28
|
Badzia a Ty tez planujesz porod w Wawie ? I jesteś może z Wawy?
|
|
|
|
#3145 |
|
Wtajemniczenie
|
Cześć dziewczyny,
nie wiem, czy mnie jeszcze pamiętacie, nie odzywałam się tyle czasu, bo nagle zostaliśmy bez komputera i internetu i nijak nie mogłam się z Wami skontaktować. Teraz wracam do XXI wieku .Melduję, że u mnie ok, miałam przelotne problemy, jakieś plamienia,z powodu których leżałam zapobiegawczo w szpitalu ale jest dobrze z maluchem, rozwija się książkowo. Jestem teraz w 22 tygodniu ciąży, i spodziewam się synka, czyli będzie parka Nie liczę nawet, że Was nadrobię, ale postaram się być na bieżąco ---------- Dopisano o 08:50 ---------- Poprzedni post napisano o 08:42 ---------- Aha, nie wiem, która z Was uzupełnia listę na pierwszej stronie- bardzo proszę o dopisanie płci- synek, imię nie ustalone (3 typy: Dominik, Daniel, Maciek). Z góry dziękuję Widziałam, że pisałyście o wyborze szpitala do porodu, ja będę rodzić w tym gdzie jest mój lekarz, zresztą wyboru nie mam, bo u nas jest jeden szpital. |
|
|
|
#3146 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie ma sie co martwić takie rozbieżności sa normalne, wszystko sie jeszcze wyrówna. Gdyby cos było nie tak to lekarz by powiedział ![]() Sent from my iPhone using Tapatalk ---------- Dopisano o 09:04 ---------- Poprzedni post napisano o 09:03 ---------- Cytat:
Super ze wszystko dobrze ![]() Pierwsza strona zarządza Paula wiec wyslij jej najlepiej pw zeby nie przeoczyła ![]() Odzywaj sie czesciej co u was! Sent from my iPhone using Tapatalk |
||
|
|
|
#3147 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dla matki na pewno cc nie jest lepsze. A dla dziecka- różnie bywa i zdania podzielone ![]() Cytat:
A my wstałyśmy o 8.30 chociaż to i tak wcześniej, bo Tuśka poszła spać po 22. Tak wojowała na przyjęciu,że masakra. Ale super, robiła furorę, a PM która jest przedszkolanką tak się nią zachwycała,że chce ją do swojego przedszkola od marca (państwowego) także fajnie, będziemy załatwiać A sam ślub i przyjęcie (do godz. 23 bez alkoholu i tańców) trochę dziwne,bo u baptystów. Ale wyobraźcie sobie, że tam włąściwie należą głównie młodzi ludzie i jak ktoś ma wesele, to całe to zgromadzenie się składa na nie,a Para Młoda ma tylko ciuchy sobie kupić. I zawsze jakaś osoba jest organizatorem i się zajmuje organizacją od a do z Nieźle
|
|
#3148 | |
|
Zakorzenienie
|
Badzia z tym znieczuleniem to ja nie wiem czy to moze byc prawda
albo ktoś ma duża wyobraźnie albo znieczulenie podawał nie anestezjolog a np stolarz Przy znieczuleniu czy zewnątrzoponowym czy cc ryzyko powikłań jest zawsze. Nawet przy znieczuleniu u stomatologa jest ryzyko (kilka lata temu stomatolog uśmiercił nastolatkę podczas znieczulenia - było glosno w mediach). dlatego nie ma co takich rzeczy słuchać bo raz nie wiadomo ile w tym prawdy a dwa trzeba sie liczyć z tym ze kazdy zabieg medyczny niesie ze sobą ryzyko powikłań. A co do urodzin to życzę udanego dnia i duzo cierpliwości do teściów daj znac jak wyszło Sent from my iPhone using Tapatalk ---------- Dopisano o 09:09 ---------- Poprzedni post napisano o 09:07 ---------- Cytat:
Super ze inpreza udana. Fajnie to wyglada w Grecji podobno tez ak jest ze cała wioska zrzuca sie na wesele i prezenty (typu auto) dla młodych zeby mieli łatwy start w życie ![]() A teraz tez nie ma zzo? W lipcu weszła ustawa ze w każdym szpitalu na byc dostępne i za darmo. Ciekawe czy sie do tego stosują Sent from my iPhone using Tapatalk |
|
|
|
|
#3149 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
co?100 dzieci rocznie w Twoim szpitalu?W moim to jakoś koło 1900 ![]() Cytat:
![]() A ja wczoraj ubrałam obcisłą kieckę, myślałam,że wszyscy się rzucą z gratulacjami i co?Lipa. Musiałam sama wszystkim sugerować:/ Aczkolwiek uważam,że jak się najadłam to już było super widać i wypinałam brzucha haha ![]() ---------- Dopisano o 09:14 ---------- Poprzedni post napisano o 09:12 ---------- Cytat:
a to nie mam pojęcia, czy teraz jest. Jakoś wierzyć mi się nie chce. Pewnie jak coś to za dopłatą. Na stronie gdzierodzić dalej jest,że nie ma zzo,ale też nie muszą aktualizować
|
|
#3150 |
|
Rozeznanie
|
Ja z tych szczęściar, które dostały ZZO za darmo i to 6 lat temu
Są 2 wkłucia- w 1 dostajesz miejscowe znieczulenie, bo igiełka do ZZO do najcieńszych nie należy Później sadzają cię na brzegu łóżka i robisz taki koci grzbiet. Wkłucia nie czujesz, czujesz lekki chłód w kręgosłupie i niemożliwą ulgę Zakładają cieniuteńki cewnik, żeby w każdej chwili można było podać nową dawkę leku Jeżeli znieczulenie jest właściwie podane to czujesz skurcze, tylko nie czujesz bólu i możesz normalnie chodzić.Do CC podają inne znieczulenie tzw. podpajęczynówkowe, które znieczula i unieruchamia dolną połowę ciała. To jest dopiero kosmiczne uczucie jak wiesz że masz nogi a w ogóle nic nie możesz zrobić ![]() Dzisiaj mam gości i mam jeszcze całe mnóstwo roboty za to nie zgadzam się że w ciąży nie wychodzą ciasta Wczoraj upiekłam cycki murzynki i babeczki pomarańczowo czekoladowe z cynamonowym kremem Będziemy się dzisiaj zajadać, jak się odrobię z porządkami |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:59.

Ponoć oksytocyna sprawia że poród jest bardziej bolesny.
znam osobiście 2 przypadki gdzie kobieta z powodu zrostów nie mogła więcej zajść w ciążę. Myślę że cc może powodować więcej powikłań u kobiet niż poród sn.
dlatego olewaja rodzące które nie wykupiły sobie opieki. Tak mówią by wcześniej sie nie wybierać niż te 5 min skurczy ale rożnie bywa z prędkością akcji porodowej.Kolezanke ( pierworodka) odesłani z bólami mówiąc żeby przyjechała jak juz sie akcja rozwinie to wróciła do domu chodź nie chciała i urodziła od tamtego czasu co była w 2 h 

Ślub 

za to nie zgadzam się że w ciąży nie wychodzą ciasta
Wczoraj upiekłam cycki murzynki i babeczki pomarańczowo czekoladowe z cynamonowym kremem