|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4021 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamy marzec 2016. Część III
Cytat:
Jak się czujesz? Imię wybrane?
|
|
|
|
|
#4022 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzięki
![]() Ja również planuje roczny urlop macierzynski a potem z powrotem do pracy, teraz jestem na l4 i będę miała prawie dwuletnia przerwę w pracy :-\ Któregoś_dnia czuje się juz znacznie lepiej ale pierwszy trymestrze był dla mnie kiepski, nie wymiotowalam ale za to miałam całodobowe nudności, zmęczenie i brak energii :-( Nic mi nie smakowalo :-( Cale szczęście to juz za mną
Edytowane przez moonunit Czas edycji: 2015-10-15 o 21:44 |
|
|
|
#4023 |
|
Zadomowienie
|
Ja tak wskocze tylko na koniec dnia..zle sie jeszcze czuje i wprawdzie podczytywalam co piszecie ale nie mialam sily sie przylaczyc do rozmow..
W kazdym razie gratuluje udanych wizyt.. Moonunit witaj ! Mam nadzieje ze sie rozgoscisz na stale.. Fajne brzucholki macie dziewczyny. Moj tez powoli goni.. Nessea ja nie slyszalam zeby byl tlumacz u nas...a powiedz hak to dokladnie wygladalo..mieli kogos takiego w szpitalu czy po prostu w szybkim tempie udalo sie zalatwic kogos z zewnatrz? Z tego co wiem tzn co widzialam na baby boom francuskim to w jednym odcinku byla ukrainka co w zab nie mowila po francusku i zamiast jej meza byla przy niej szwagierka zeby tlumaczyc. Ja raczej nie bede potrzebowac tlumacza. Fakt ze nie jestem super orlem we francuskim ale jesli obejdzie sie bez komplikacji to sobie poradze. Poza tym lekarze francuscy z tego co zauwazylam rzadko rzucaja typowo medycznymi terminami bez potrzeby raczej uzywaja jak najprostszego slownictwa. Bardziej chodzi mi o meza bo on jest zielony jesli chodzi o takie slownictwo i martwie sie ze jak go pielegnoarki zabiora ze soba i beda pokazywac co i jak robic przy dziecku to nie zrozumie. Chociaz moze na wyrost sie martwie bo on jakos zawsze swoja niewiedze kompensuje sprytem ![]() My wlasnie debatujemy nad kolorem sypialni bo bedziemy odswiezac. Juz drugi dzien paleta kolorow lezy a ja nie moge sie zdecydowac. Milej nocki i do jutra. Envoyé de mon SM-G920F en utilisant Tapatalk |
|
|
|
#4024 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja teraz jestem na l4, planuję być rok w domu z dzieckiem. Jeśli będzie ok i będę chciała zostać w domu z dzieckiem to pójdę na urlop wychowawczy. Choć nie wiem czy nie zatęsknie za pracą. Teraz jest mi trudno samej w domu,a z dzieckiem to nie wiem czy zupki,kupki mnie nie przerosną i dla własnego spokoju nie pójdę do pracy ;-)
|
|
|
|
#4025 |
|
Rozeznanie
|
Tyle ważycie że wpadam w kompleksy 50 kg to ja ważyłam w gimnazjum. Jestem szczupła a ważyłam w 8 tyg ciazy 70 kg ( pierwsze wazenie) dzis wyszlo mi identycznie brzuszek odrobil w ciagu miesiaca 3 kg straty (wymioty).
Emma pokoloruj na niebiesko najwyżej przemalujemy
|
|
|
|
#4026 | |||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() jestem ponad 2 lata w Anglii, jezyk na poczatku sredni taki zeby sie dogadac (tak myslalam), ale niestety to inna bajka jak gadka w szkole a jak tu jestes i jeszcze musisz cos zalatwic.. poczatki byly trudne, tym bardziej, ze rozumialam wiekszosc a mowe mi odbieralo w glowie umialam ulozyc wypowiedz, ale juz odezwac sie nic teraz jest duzo lepiej choc w pracy wiekszosc Polakow wiec malo mam kontaktu z jezykiem (no teraz bede miec wiecej wlasnie ) i trzeba sie szkolic prace znalezlismy na drugi dzien po przylocie i do tej pory w niej jestesmy. praca choc ciezka to na poczatek nam odpowiadala, szybko dostalismy umowe o prace a ze oszczedzalismy na slub to byl staly dochod ot i taka historyja na pewno duzo lepiej jest podszkolic jezyk jak sie wsrod niego przebywa, osluchac sie, poznac akcent, niz w szkole czy na kursach, wiadomo a propo Anglicy nie znaja wszystkich czasow, ktorych ucza nas w szkole, uzywaja tylko 3 a o reszcie nie maja bladego pojecia ![]() Cytat:
![]() Cytat:
na infekcje, mam nadzieje, ze limit na leki wyczerpalam biore tylko jedna tabletke witamin i to do konca ciazy ![]() Cytat:
pozniej juz nawet jej nie uzywalam, jedynie do suszenia recznikow, poscieli ale rzadko..Cytat:
i ze w koncu to nie sadlo Cytat:
chodza za mna ciasteczka Leibniz mini maslane ktos ma na zbyciu? ![]() ---------- Dopisano o 20:59 ---------- Poprzedni post napisano o 20:53 ---------- Cytat:
ze przychodzi taki czlowiek z zewnatrz na porod (wielkie wydarzenie), stoi obok mnie i tlumaczy ze stoickim spokojem: "przyj", "przyj mocniej", "oddychaj" nessea a Ty jakie masz inf na ten temat? ![]() tez musimy pomalowac sypialnie
|
|||||||
|
|
|
#4027 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#4028 | ||
|
Raczkowanie
|
malinka9191 pysznie wyglada to ciasto
![]() Uroczy krolik Mniam ![]() Cytat:
Cytat:
![]() karolciakarola faithworkswonders diablica071086 Szczeperka Gratuluje udanych wizyt ![]() I ... czytam dalej... Ciekawe czy dzisiaj skoncze
|
|
#4029 |
|
Wtajemniczenie
|
Trzydzieści dwa tak to wlasnie juz jest jak cos ciążowe to od razu droższe tak samo jak wszystko co na jakas okazje
Misia a dlaczego stamtąd odeszlas, i czym sie zajmowalas tak ogolnie? |
|
|
|
#4030 |
|
Zakorzenienie
|
Odeszlam bo mialam okazje wiecej zarabiac gdzie indziej. I po pol roku ucieklam stamtad bo bylo okropnie.
Pracowalam w sekretariacie nic powaznego ale kochalam ta prace i ludzi i szefa dzialu itp. To byla mega duza firma |
|
|
|
#4031 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cześć Dziewczynki. Ja jak zwykle z doskoku. Nie przyznam się absolutnie ile ja przytyłam bo to woła o pomstę do nieba. Odliczam tygodnie do końca i mam nadzieję że szybko odzyskam sylwetkę ![]() Tymczasem Stasiek kopie, chlopaki dokazują. Życie się toczy. Dobrej nocki
|
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#4032 |
|
Zadomowienie
|
już jestem,, miałam być wcześniej ale teściowa wyciągnęła mnie na zakupy
co do zakupów dla dziecka ja na razie nic nie kupiłam bo mam dostać ubranka od kuzynki po jej córce i od koleżanki także pieniążki może na coś innego przeznaczę. moi rodzice zadeklarowali się że dla swojej pierwszej wnuczki kupią nowy wózek taki jak sobie wybiorę bo mąż chce odkupić od kolegi. z jednej strony ma racje że rodzice mogą te pieniądze na coś innego wydać ale z drugiej strony nie pozbawię ich przyjemności kupienia wózka wnuczce. a wy wolałybyście nowy czy odkupić?? lecę na moje 600 gramów
|
|
|
|
#4033 |
|
Wtajemniczenie
|
Witam nowa mamusie
i zapraszam wszystkie inne podczytujące - wizaż uzależnia ![]() ---------- Dopisano o 22:22 ---------- Poprzedni post napisano o 22:19 ---------- Gosia jasne ze nowy!
|
|
|
|
#4035 |
|
Zakorzenienie
|
Ja też się kładę, jutro na 9.00 koleżanka przychodzi, więc muszę wcześnie wstać, ogarnąć siebie, psa, mieszkanie i skoczyć do cukierni
dobranoc
|
|
|
|
#4036 |
|
Zadomowienie
|
dobranoc
|
|
|
|
#4037 | |
|
Raczkowanie
|
_polly_ Super kubek
![]() _emma Fajny ten filmik. Ja zrobilam mojemu Tz z okazji Dnia Taty takie filmiki (no moze nie takie profesjonalne zdjecia ), ale lubie robic zdjecia i maja taka pamiatke, w sumie dwie ![]() lala_la Super ze wizyta udana michalina_84 Ja kupilam przewijak z wanienka i mam nadzieje ze bede zniego zadowolona. A tak w ogole to sliczne ciuszki Cytat:
![]() _emma Gosia02061980 Bonku monikmi Sliczne brzuszki moonunit Witaj Co do tlumaczy U mnie jest tak ze szpitale maja liste tlumaczy i umawiaja lub dzwonia do nich, nie wiem dokladnie jak to jest od strony szpitala, ale gdy potrzebujesz raczej zawsze jest. Wiem ze mozesz poprosic o tlumacza do lekarza rodzinnego, na wizyte w szpitalu i szpital po prostu to zalatwia, a tlumacz przychodzi na okreslona godzine. Nie wiem jak oni sa przeszkoleni ale sa to osoby obeznane w jezyku medycznym. Jesli chodzi o mnie, to balam sie ze moze byc cos nie tak, dlatego zdecydowalismy sie na tlumacza. Mialam 3 razy wywolywany porod i nie wydarzylo sie doslownie nic, na nastepny dzien jakis glowny lekarz zarzadzil cesarke, wiec troche sie przerazilam ze tak nagle i poprosilam o tlumacza. Nie byl wcale potrzebny, ale dawal mi poczucie bezpieczenstwa w razie gdyby mialo sie cos dziac. Poza tym akurat byla to nasza znajoma, wiec bylo wesolo na sali operacyjnej. Robila nam zdjecia, itp Proponuje zapytac sie poloznej czy lekarza jak jest u Was eeyesblue Jesli chodzi o porod naturalny tez raczej bym sie nie zdecydowala, choc reki sobie uciac nie dam. Kiedy w gre wchodzi zdrowie dzidzi nic nie jest przesadzone Po prostu w moim przypadku bylismy juz wymeczeni i balam sie ze z tego wszystkiego mozemy czegos nie zrozumiec, gdyby dzialo sie cos zlego.Jeszcze nie spie bo synek nie moze zasnac. Dzisiaj wrocil ze szkoly i powiedzial ze przebiera sie w pizamke a nie w domowe ubranka, co bardzo mnie zastanowilo. Od wczoraj z rana traci glos, a po szkole mial podwyzszona temperature, stad pewnie to oslabienie. Pospal 2 godziny w dzien, a teraz lezy u mnie na lozku i ziewa. Mam nadzieje ze zacznie powoli zasypiac, bo ja juz padam ![]() A tak w ogole znalazlam idealna przkaske dla mnie. Ostatnio jak spotkalam sie z kolezanka, miala ze soba migdaly i orzechy nerkowca 'prazone' w piekarniku, podjadalam od niej, az po spotkaniu poszlam do tesco i kupilam je, a na nastepny dzien wrzucilam do piekarnika i sobie podjadam - pycha! Udalo mi sie Was nadrobic i znikam juz. Sprobuje synka spac polozyc, bo jak tak dalej pojdzie to bede miala klawiature odcisnieta na czole
2009 synek 2016 corcia Edytowane przez nessea Czas edycji: 2015-10-16 o 00:32 |
|
|
|
|
#4038 |
|
Raczkowanie
|
Witam sie o poranku! Chetnie jeszcze bym pospala bo zasnelam o 1, potem pobudka o 3, a o 5 juz wstalismy. Synek jednak sie rozchorowal, a wczorajsza drzemka w dzien tylko byla zapowiedzia tego. Ma temperature, brzydki kaszel i goraczke, dlatego wybierzemy sie dzis do lekarza. Ja tez zaczelam kichac, mam nadzieje ze jednak mnie ominie chorobsko.
|
#4039 |
|
Rozeznanie
|
również witam z rana
też średnio pospałam w nocy bo mój TŻ kaszlał jak głupi i 2 razy wstawał więc jak się obudziłam to nie mogłam zasnąć no i taka to noc... za chwilę idę wysuszyć włosy i zbieram się do koleżanki bo na 10 idziemy na pierwsze spotkanie z położną miłego dnia
|
|
|
|
#4040 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z opowieści słyszałam, że podobno można wziąć tłumacza na wizyty, ale nie wiem na jakich zasadach to działa. Wiem, że niektórzy idą z kimś z rodziny/znajomym, który mówi po franc. W jednym szpitalu dzwonią podczas porodu do lekarza polskiego, który pracował u nich na oddziele, jak się dogadać nie mogą. A w "moim" szpitalu podobno pracuje polka jako pielęgniarka albo położna, już nie pamiętam teraz.. Tak czy inaczej nie wyobrażam sobie mieć obcej osoby obok na porodzie. Poza tym gdyby doszło do sytuacji awaryjnej gdzie zapomniałabym języka w gębie mamy osoby do których możemy zadzwonić i przez telefon dokonać tłumaczenia. Ale mam nadzieję, że bez tego się obędzie.. Cytat:
![]() Dzień dobry ![]() Dziś chyba pobiłam rekord. Wstawałam na siku chyba z 5 albo 6 razy i rano ledwo oczy otworzyłam poleciałam znów siku ![]() Moja Maleńka nadal ma jakiś czas ciszy.. Mam nadzieję, że u niej wszystko ok Dobrze, że już jutro wizyta
|
|
#4041 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Do mnie przychodził z doskoku tłumacz jak byłam w szpitalu, ale nie na porodówce tylko wcześniej. Przy porodzie tłumacza nie potrzebowałam, był ze mną mąż, a i ja zresztą radzę sobie jakoś z językiem ![]() A tak w ogóle to dzień dobry, cały tydz u nas pada, i dzisiaj taki paskudny dzień, ale za to może Tż-t znowu wróci wcześniej z pracy ![]() Mały jeszcze śpi to po korzystam troszkę i ogarnę forum Wczoraj w końcu skończyłam sprzątać po przeprowadzce, ale to jeszcze i tak nie koniec bo jeszcze parę dziur będzie musiał Tż-t wywiercić więc i tak pewnie jeszcze mały bałagan się zrobi ![]() moonunit Witam nową koleżankę A ja dzisiaj wyjątkowo przespałam całą noc, nawet nie wstawałam na siku
|
|
#4042 |
|
Raczkowanie
|
Też się witam o poranku, niestety u nas również deszcz za oknem, zawiozłam synka do szkoły a sama wróciłam do łóżka albo to przesilenie jesienne albo choróbsko bierze😕U męża w pracy co druga osoba chora na anginę zaraz coś przywleczę...
Moja dzidzia tez jakaś cicha od 2dni dzisiaj na szczęście wizyta. W ogóle mam jakiegoś strasznego lenia 😟 |
|
|
|
#4043 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny czy któras chce kupić czerwoną NOWĄ sukienkę trapezową L? (59zł + 11zł wysyłka) kupiłam dwie, czarną zostawiam ale w czerwonym kolorze się nie czuje, dodaje zdjęcia real i wymiary
40(L) Szerokość w biuście 2x47 Szerokość w talii 2x50 Szerokość na dole 2x91 Długość całkowita 92 Długość rękawa od zewnątrz 62 Długość rękawa od pachy 47 Edytowane przez Bonku Czas edycji: 2015-10-16 o 08:27 |
|
|
|
#4044 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() tylko rozmiar nie mój
|
|
#4045 |
|
Wtajemniczenie
|
tez jeszcze niedawno nie był mój.. moje S.. 36 kochane.. ale cyce mi wywaliło i niestety teraz M/L z tym ze kupiłam przyszłościowo wiec nawet na M nie patrzyłam
|
|
|
|
#4046 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4047 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#4048 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4049 |
|
Raczkowanie
|
Misia880 z ta praca to doskonale Cie rozumiem. Zanim dowiedziałam sie ze jestem w ciazy starałam sie o zaje... Prace i udalo sie dostalam ja i wieczorem przed wyjazdem aby omówić wszystkie szczegóły zrobiłam test... Nie wiedziałam wtedy czy plakac czy sie cieszyć. Pojechalam na ta rozmowę dowiedziałam sie szczegółów i powiedziałam ze się zastanowię. Bilam sie z myslamiczy im powiedziec czy nie ale stwierdziłam zenchce byc w porządku od poczatku do konca i zadzwoniłam i powiedziałam co i jak. Nadal sa zainteresowani moja osoba i.mam sie odezwać jak wrócę na rynek pracy może będą mieli dla mnie jakas propozycje. Bardzooooo mi szkoda tej pracy ale są rzeczy ważne i ważniejsze. Widocznie tak miało być. I w twoim przypadku tez wiec Glowa do góry nie wiadomo co będzie po maciezynskim może dostaniesz jeszcze lepsza propozycje
|
|
|
|
#4050 | ||
|
Zadomowienie
|
witam sie z rana mamusie
wczoraj jak przywiozlam meza z pracy i lezelismy juz w lozku to bobas dal popis kopniaczkow moje malenkie a ta muzyka po nie calej godzinie dzialala mi na nerwy ![]() Cytat:
co do porodu bede miec raczej na 100% cesarke, wiec w razie czego poprosimy tlumacza przed w celu wyjasnienia wszystkiego co i jak i przygotowania sie, ale mysle ze do tego czasu sie przygotujemy sami, popytam kolezanke ktora miala cesarke i nie bedzie potrzeby prosic tlumacza ![]() Cytat:
obcej osoby tez sobie nie wyobrazam miec, tym bardziej przy porodzie naturalnym.. ale z drugiej strony tez jesli zdarzylaby sie sytuacja, gdzie potrzeba szybkiej reakcji to nie wiem czy bylby czas na dzwonienie do znajomych i tlumaczenie predzej wzielabym ich pod drzwi zeby czekali niz dzwonic ![]() no ale miejmy nadzieje, ze nie bedzie takiej potrzeby i komplikacji przy porodach ![]() do pozniej Edytowane przez eeyesblue Czas edycji: 2015-10-16 o 08:52 |
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:11.

w glowie umialam ulozyc wypowiedz, ale juz odezwac sie nic
) i trzeba sie szkolic
na infekcje, mam nadzieje, ze limit na leki wyczerpalam
ktos ma na zbyciu? 

Dobrze, że już jutro wizyta