|
|
#4231 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: aparat ortodontyczne Damon kto ma załozone??????
Ja nie uważam żeby moje zamki były ostre. Trochę ostra jest tylko sprężyna (wzdłuż niej to by można chyba warzywa ścierać niczym na tarce:P).
|
#4232 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. XV
Hej
Eve to jesteś już kompletnie zadrutowana , też tak miałam z myciem (elektrykiem) , że czasami czułam przy jakimś zębie, że mi mózg wibruje Nola tobie też gratki .Moje zamki wydają mi się czasem ostre jak mam sucho w buzi. marvandi ładna zmiana, już bez fali
Edytowane przez calliope86 Czas edycji: 2015-10-17 o 09:53 |
|
|
|
#4233 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Kochana w pelni zadrutowana bede jak mi zaloza pendulum na podniebienie tak go nie chce:/ Mnie trochę dol obciera a po nocy mam zamki odcisniete na policzkach
|
|
|
#4234 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U mnie dziś już lepiej, zęby dalej odrętwiałe, ale chyba już się przyzwyczajam. Po zaklejeniu woskiem zamków na trójkach nie czuję już tak mocnego tarcia na całej wardze, więc póki co będę tak robić. Niestety gryzienie jeszcze odpada.
|
|
#4235 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ale pomyśl sobie, że dzięki temu unikniesz np ekstrakcji. Mi nikt tego ustrojstwa nawet nie proponował . W ogóle zaczynam się zastanawiać czy moja szczęka da się jeszcze poszerzyć w tym wieku. Wiem, że może na razie mam za słaby drut żeby na coś liczyć no ale ogarnęły mnie wątpliwości ;/Nola pewnie odczuwasz hardkorowe doznania z tym zębem ![]() Masz wampirze trójki?
Edytowane przez calliope86 Czas edycji: 2015-10-17 o 11:33 |
|
|
|
|
#4236 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Pewnie ze da sie poszerzyc, pewnie dluzej to potrwa ale wszystko sie da
|
|
|
#4237 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Takich klasycznie wampirzych nie, ale ósemki stłoczyły mi resztę zębów i trójki (szczególnie jedna) poszły do przodu. Później postaram się obfocić aparat i wrzucić zdjęcie
|
|
#4238 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Chyba nie zawsze się niestety tak da poszerzyć jakby się chciało bez interwencji chirurgicznej ale muszę być dobrej myśli. ![]() Cytat:
Rozumiem, stłoczenia i te sprawy skąd ja to znam . Zastanawiam się od czego to zależy, które zęby wypadną z szeregu z braku miejsca. Czekam na foty .
|
|
#4239 |
|
Wtajemniczenie
|
W końcu i ja doczekam się aparatu
już niecały miesiąc do założenia termin mam na 16 listopada nie mogę się doczekać najpierw góra, po 3 miesiacach dół ![]() W związku z zakładaniem muszą mi usunąć wszystkie 8, póki co, 10 dni temu, usunęłam pierwszą, reszta ma być usuwana już w trakcie leczenia orto ![]() Mam elektryczną szczoteczkę, podobno przy aparacie równiez można jej używać ale z inną końcówką ??? Możecie mi powiedzieć w co powinnam zaopatrzyć się wcześniej ? Bo orto nic mi nie mówiła, a domyślam się, że dbać o higienę będę musiała bardziej niż normalnie mam rączkę i kilka końcówek tzw wyciorki (podobne do tych http://trolldental.com/pub/shared/pr...00_348x284.jpg ), ale nie wiem czy nie będą za małe ? jaki powinny mieć rozmiar ? czy do aparatów sa jakieś specjalne ? Proszę o rady
|
|
#4240 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Szczotka elektryczna oral-b ma specjalne końcówki orto, ale ze zwykłą też można działać No ale z doświadczenia wiem, że częściej używam manualnej (polecamy Curaprox Orto, z meega mięciusimi włóknami). Wyciorki które masz są na pewno ok Spora nasza część jest zaopatrzona w irygator (tu chyba większość w model Panasonic ew 1211)-nie trzeba się męczyć z nitką, w kilkanaście sekund oczyszcza strumieniem wody pod ciśnieniem zęby i przestrzenie między zębowe. Unikaj past wybielających i płynów do płukania z alkoholem. Poza tym jest sporo akcesoriów dedykowanych aparatkom, ale wiem z doświadczenia-duża ich część leży teraz nawet nieotwarta, bo jest po prostu zbędna
|
|
#4241 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#4242 |
|
Raczkowanie
|
Hej dziewczęta!!
U mnie nadal bez zmian- przynajmniej z mojego punktu widzenia bo orto jest zadowolona z tego jak zęby się układają. Kieł nadal nie wszedł do łuku ale troszeczkę się obniżył. Jak myślicie, ile może trwać wprowadzanie go do łuku? (Miejsce już ma zrobione) I co najlepsze- orto powymieniała mi łuki, na górze dodatkowo założyła metalowy łańcuszek a u mnie zero bólu. We wtorek byłam pierwszy raz na czyszczeniu zębów z kamienia i na piaskowaniu. Niestety dentysta nie ściągnął mi ligatur i przy zamkach zostało trochę osadu na co zwróciła uwagę asystentka mojej orto w czwartek. Nie jest to oczywiście widoczne ale mnie to wkurza! W ogóle nie myślałam, że do czyszczenia powinien ściągnąć gumki... No ale zamiast 250zl za zabieg czyszczenia u orto u niego zapłaciłam 150. Poza tym jednym mankamentem reszta jest pięknie wyczyszczona. Nawet widzę małe przerwy pomiędzy jedynkami i dwójkami na dole. Co najlepsze- myję zeby wieczorem po dentyście i nagle drut mi wychodzi okazało się, że nie mam gumek od 3-5 na górze nie mam bladego pojęcia kiedy je straciłam. Pewnie podczas czyszczenia zębów u dentysty Pęsetą go wsadziłam do pierścienia i tak czekał do czwartku. Od środy używam szczoteczki sonicznej. Jest zdecydowanie delikatniejsza niż elektryczna. Zobaczymy jak będzie sobie radziła na dłuższą metę z czyszczeniem póki co mam zwykłą końcówkę. Czy któraś z Was używa szczoteczki sonicznej z jakąś specjalną końcówką ortodontyczną?
|
|
|
|
#4243 |
|
purplemug
|
aparat stały, tylko góra
Hej, czy mogę powiedzieć ortodoncie żeby założy mi aparat tylko na górę, nawet jeśli on stwierdzi, że potrzebuje góra-dół?
Mam cofnięte górne jedynki , a dół jest prosty, ale mimo wszystko mówi że chciałby założyć mi oba. |
|
|
|
#4244 |
|
Raczkowanie
|
Ratunku!
Właśnie zjadłam zielony kisiel i nawet nie pomyślałam, że mógłby przebarwić mi ligatury. Patrzę w lustro, a tam seledynowe gumki Da się coś zrobić, żeby chociaż trochę je rozjaśnić? Umyłam zęby i teraz siedzę z płynem w ustach. Pomocy
|
|
|
|
#4245 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4246 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#4247 |
|
Zakorzenienie
|
Nie przesadzaj tylko, żeby dziąsła nie ucierpiały
Tak, po kilku razach powinno, ale na spokojnie, tak jakbyś po prostu myła zęby
|
#4248 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: aparat stały, tylko góra
Cytat:
|
|
#4249 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Unikam żółtych i czerwonych potraw, ale jakoś nie pomyślałam, że zielone też mogą przebarwiać |
|
|
|
|
#4250 |
|
Zakorzenienie
|
To nie zielona potrawa, tylko zielone barwniki i chemia
|
#4251 |
|
Raczkowanie
|
Przed założeniem aparatu idę na piaskowanie, oczyszczanie itp. Powiedzcie mi czy parę dni przed założeniem aparatu można? Bo słyszałam że zamki mogą się odklejać.
|
|
|
|
#4252 |
|
Wtajemniczenie
|
Blue ja bym zjadła coś czerwonego dla przeciwwagi
|
#4253 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4254 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#4255 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jak masz już miejsce na tego kła to myślę, że to kwestia najwyżej paru tygodni. Z tym czyszczeniem zębów to rzeczywiście lepiej by było zdjąć te ligatury i drut ale z drugiej strony gabinety z zewnątrz nie chcą się wtrącać do tego i gmerać przy tym. Pewnie się trochę uszkodziły skoro niektóre gdzieś sobie wsiąkły .Ja się nie znam na końcówkach szczoteczek sonicznych więc nie pomogę ale gdybym miała wybór drugi raz to wzięłabym soniczną zamiast elektryka. ![]() ---------- Dopisano o 15:29 ---------- Poprzedni post napisano o 15:23 ---------- Wiesz na włosy taka kombinacja działa jak komuś np wyjdą zielone blond włosy może zrób małą próbę na tylnym zębie haha
|
|
#4256 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:45 ---------- Poprzedni post napisano o 15:45 ---------- :d
|
|
|
#4257 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
pozdrawiam
|
|
#4258 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
) zapytam, czy to jakieś specjalne gumki, może miałaś jasne/bezbarwne ? czy wszystkie gumki mogą się odbarwić i zawsze, przez cały okres noszenia aparatu, należy unikać barwiących pokarmów ? Takich jak np kisiel ;p, buraki/barszcz, spaghetti czy inne, nic mi nie przychodzi do głowy w tym momencie
|
|
|
#4259 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W innym przypadku-nie, można jeść wszystko do woli
|
|
#4260 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() I np nie piję czerwonego wina, nie jem jagód, czarnej porzeczki, wiśni.
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:33.

, też tak miałam z myciem (elektrykiem) , że czasami czułam przy jakimś zębie, że mi mózg wibruje
.
tak go nie chce:/
ale pomyśl sobie, że dzięki temu unikniesz np ekstrakcji. Mi nikt tego ustrojstwa nawet nie proponował

17.08.2019 
Da się coś zrobić, żeby chociaż trochę je rozjaśnić? Umyłam zęby i teraz siedzę z płynem w ustach. Pomocy