Mamusie grudniowe 2015 cz.8 - Strona 33 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-10-19, 10:28   #961
halwaya
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie grudniowe 2015 cz.8

Cytat:
Napisane przez Koritsi_a Pokaż wiadomość
jako dziecko nienawidziłam tego imienia za popularność i zbyt dużą ilość zdrobnień, zaczęłam doceniać za jego uniwersalność dopiero jak zaczęłam pracować z obcokrajowcami

u nas temat imienia w zawieszeniu, nie wracamy do niego, będziemy myśleć po porodzie i wybierzemy z tych dwóch które mamy wybrane.
Teraz chyba nie jest już tak często nadawane. Teraz rządzą Lenki, Zuzie, Hanie, Julie, Oliwie itp. W Anglii to imię jest też chyba na 50 pozycji.. Ale fakt. W PL imię Anna to najpopularniejsze jeśli brać pod uwagę całą populację i wszystkie pokolenia.

halwaya jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-19, 10:32   #962
dorosea
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ogolnie Pokaż wiadomość

Gdzie mogę kupić wysyłkowo duże spodnie albo legginsy ? nie mam co na dupę załozyc
nawjwiększy wybór to teraz chyba na allegro i pełen przekrój rozmiarów
dorosea jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-19, 10:32   #963
sylwoha
Zakorzenienie

Na dg placa za okres zwolnienia- w moim pdzypadku 3 tyg
Ale pierwsza wyplata byla podzielona
Tylko ze ja mialam kontrole i czekalam na decyzje
sylwoha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-19, 10:33   #964
czubasek20
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez halwaya Pokaż wiadomość
Teraz chyba nie jest już tak często nadawane. Teraz rządzą Lenki, Zuzie, Hanie, Julie, Oliwie itp. W Anglii to imię jest też chyba na 50 pozycji.. Ale fakt. W PL imię Anna to najpopularniejsze jeśli brać pod uwagę całą populację i wszystkie pokolenia.
Julie i Zuzie nie sa juz tak czesto nadawane. Teraz wracaja takie imiona jak Alicja. Wiecznie modne sa Oliwie i wchodza Liliany na szczyty popularnosci.

Z chlopiecych imion zaczynaja plasowac sie wysoko Krzysie, Adasie. Coraz mniej sie slyszy o Antosiach czy Jasiach.
Przynajmniej w moim rejonie da sie to zauwazyc

Nie ma stópki zbył małej, by nie mogła pozostawić śladu. Z
czubasek20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-19, 10:35   #965
kalusia87
Zakorzenienie

No to u nas właśnie Antki i Jasie ostatnio rządzą, Julia chyba już nie jest taka popularna bo ustapiła miejsca Zuzi
Stary 2015-10-19, 10:37   #966
dorosea
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez dolinka881 Pokaż wiadomość
Zamówiliśmy late machiato, ale w sklepie kolor nam się nie podobał-bardzo odbiegał od tego w internecie (Fionka mi wcześniej pisała, ale myślałam, że o innym modelu mówi), także zdecydowaliśmy się na szaro-szary
jest na prawdę śliczny
ja też już chcę wózek, a dopiero w listopadzie będziemy zamawiać

Cytat:
U nas tez problem imienia powrócił...
Chyba będzie Julian, ale to jeszcze wszystko może się zmienić...
Mi (i chyba tylko mi:p) podoba się imię Gabriel. Odkąd zobaczyłam w serialu aktora Gabriela Machta, to zapragnelam żeby moj synek miał tak na imię:p
Julian jest przepiękne, mi strasznie się podoba, ale niestety u nas odpadło ze względu na to, że znamy psa o takim imieniu

Cytat:
Napisane przez czubasek20 Pokaż wiadomość
Julie i Zuzie nie sa juz tak czesto nadawane. Teraz wracaja takie imiona jak Alicja. Wiecznie modne sa Oliwie i wchodza Liliany na szczyty popularnosci.

Z chlopiecych imion zaczynaja plasowac sie wysoko Krzysie, Adasie. Coraz mniej sie slyszy o Antosiach czy Jasiach.
U nas za to jak chłopiec to co drugi to Franio, szczerze nie rozumiem fenomenu tego imienia
dorosea jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-19, 10:39   #967
halwaya
Zakorzenienie

Czubasek fakt. Mój TŻ proponował Lilianna i Lenke. Do obu imion mam awersje ze względu na popularność (a to drugie trochę jak dla mnie pretensjonalne). Co do chłopięcych imion to moja koleżanka ma dwóch synów Antka i Janka właśnie Alicja mi się podoba, ale tak teściowa ma na imię, więc odpada.. AAA.. Obie babcie nam to samo imię proponują Emilia.

Stary 2015-10-19, 10:41   #968
czubasek20
Zakorzenienie

dolinka moja Hania miala byc Julianem

Stary 2015-10-19, 10:44   #969
Koritsi_a
Zadomowienie

Cytat:
Czubasek fakt. Mój TŻ proponował Lilianna i Lenke. Do obu imion mam awersje ze względu na popularność (a to drugie trochę jak dla mnie pretensjonalne). Co do chłopięcych imion to moja koleżanka ma dwóch synów Antka i Janka właśnie Alicja mi się podoba, ale tak teściowa ma na imię, więc odpada.. AAA.. Obie babcie nam to samo imię proponują Emilia.
Emilia mi się podoba proponowałam przy córce ale TŻ odrzucił hehe Lilianę lubiłam kiedyś bardzo ale mama mojego ex była Lilianą i jakoś nie pałałyśmy do siebie sympatią

my teraz ucinamy wszystkie rozmowy o imionach ze strony rodziny. Z córką mnie to strasznie wkurzało. Teraz jak jest pytanie w tym temacie to mówię, że sami nie wiemy, zobaczymy po porodzie
Koritsi_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-19, 10:47   #970
Ani_qa
Zakorzenienie

Cytat:
Zamówiliśmy late machiato, ale w sklepie kolor nam się nie podobał-bardzo odbiegał od tego w internecie (Fionka mi wcześniej pisała, ale myślałam, że o innym modelu mówi), także zdecydowaliśmy się na szaro-szary
Bardzo ładny! Gdybyśmy nie kupili czarne to mi właśnie takie szarości, albo granaty się podobały

Cytat:
Napisane przez kalusia87 Pokaż wiadomość
Ja też TŻowi takie zadania zlecam, żeby mi, nie powiedział, że nie umie kroi czy obiera warzywa, robi zakupy albo sprząta.

Wam się śnią sny erotyczne a moje mogą być inspiracją do kolejnej Piły
Na faceta trzeba właśnie sposób znaleźć, no i zniechęcać nie wolno, albo móić, że ciągle coś źle robi bo później to nic nie będzie chciał robić

Wiesz, że ostatni sen taki typowo przerażający miałam chyba ponad tydzień temu? Najlepsze jest to, że byłam tak świadoma w tym śnie, że wydarzy się coś strasznego i tak bardzo chciałam się się obudzić i tego uniknąć, że mi się to udało? Pierwszy raz tak miałam. Zwykle musiałam krzyczeć, bo nie mogłam się obudzić.
Od tamtej pory nie przyśniło mi się nic typowo przerażającego.
No, w szpitalu tylko mi się śniło, że mnie ordynator oddziału po rękach skalpelem ciął

Kalusia kiedy będą chcieli Ci ściągać krążek?

Cytat:
Nudze sie w ttym lozku... chcialabym juz 36 tydzien bo wtedy zdejmuje mi doktorek ban na wszystko.
Wreszcie posprzatam porzadnie itp

W ogole to za dwa tyg mam znniejszyc dawke luteiny i magnezu a z 35 tyg juz odstawic calkowicie.
Ja też bym chciała już 36 tc

Cytat:

U nas za to Antosie, Janki- modne. Nawet Fabian teraz często się pojawia
Z dziewczynek Liliana, Lena, Zosia, Zuzia, Hania

Cytat:
Emilia też bardzo ładnie
Stary 2015-10-19, 10:47   #971
kalusia87
Zakorzenienie

Ja nie cierpiałam swojego imienia w szkole, w liceum byłyśmy nawet we dwie po kolei w dzienniku, w dodatku podobne nazwisko, non stop nam mylono oceny itp. Poza tym nie lubię formy Kaśka
Stary 2015-10-19, 10:47   #972
rudaska
Zakorzenienie

Aniqa te nugettsy to właśnie były u ciotki tż na imieninach. Tż mądry nie jadł, dopiero potem mi powiedział że to gotowiec, a potem ja pół nocy i nie, nie byłam nawalona
Cytat:
Ty o ile sobie dobrze przypominam kupiłaś używkę i dobie go ładnie uprałaś. Położna kazała nam wszystko nowe jak najszybciej rozpakowywac i wietrzyć, bo dużo jest chemii w tych nowych rzeczach (koła tak rąbią gumą, że wierzę w to co mówi)Także u mnie mebelki stoją pootwierane na oścież, a wszystkie materace wyjęte są z folii i czekają na malca
No u mnie też wszystko pootwierane, dziś jadę po okleinę na komodę, bo jednak zostawiamy starą i chcę żeby pasowała do reszty. ja nie wiem jak można wszystko na ostatnia chwilę zostawiać. wózek to mam od wakacji rozpakowany, też siwy a twój śliczny!
A w ogóle to zaczynam dziś 8 miesiąc
Halwaya Anna piękne imię, można je zdrabniać na wiele sposobów, w każdym języku je wymówisz
Stary 2015-10-19, 10:50   #973
Ani_qa
Zakorzenienie

Mi się też Michalina podoba za granicą może być Michelle- siostra cioteczna męża tak nazwała córeczkę, mieszkają we Francji

---------- Dopisano o 10:50 ---------- Poprzedni post napisano o 10:48 ----------

Cytat:
Napisane przez rudaska Pokaż wiadomość
Aniqa te nugettsy to właśnie były u ciotki tż na imieninach. Tż mądry nie jadł, dopiero potem mi powiedział że to gotowiec, a potem ja pół nocy i nie, nie byłam nawalona

No u mnie też wszystko pootwierane, dziś jadę po okleinę na komodę, bo jednak zostawiamy starą i chcę żeby pasowała do reszty. ja nie wiem jak można wszystko na ostatnia chwilę zostawiać. wózek to mam od wakacji rozpakowany, też siwy a twój śliczny!
A w ogóle to zaczynam dziś 8 miesiąc
Halwaya Anna piękne imię, można je zdrabniać na wiele sposobów, w każdym języku je wymówisz
Ojej, współczuję :/ Najgorzej jak ktoś takie g*wno poda...

My może jak będę się czuła w miarę na siłach to pojedziemy do meblowego zamówić komodę do sypialni

Witamy w 8 miesiącu!
Stary 2015-10-19, 10:53   #974
czubasek20
Zakorzenienie

Mi sie podobala Zosia i jej zagraniczne formy poki moja babcia nie zaczela spiewac pod nosen ,, zocha izbe zamiatala... "
Teraz jak slysze Zosia to od razu mi sie to nuci.

Ja swoje imie lubie, nigdy sie nie powtorzylo w klasie i ogolnie malo Monik znam. Tylko ta wstretna forma zdrobnienia Moniczka...
Na mnie zawsze wolali Miska a na mojego tz Misiek - on Michal

Stary 2015-10-19, 10:54   #975
Ani_qa
Zakorzenienie

Cytat:
Ja swoje imie lubie, nigdy sie nie powtorzylo w klasie i ogolnie malo Monik znam. Tylko ta wstretna forma zdrobnienia Moniczka...
Czyli dwa Miśki
Stary 2015-10-19, 10:55   #976
czubasek20
Zakorzenienie

Co do gotowcow z biedronki. Ja uwielbiam te papryczki czerwone i zielone z nadzieniem czuje sie je dwa razy ale pycha.

Reszty nie tykam bo sie boje

sywluska co do przekasek, bo mi sie przypomnialo. Mozna tez zrobic tortille z sosem chrzanowym i lososiem. Takie male rolaki

Stary 2015-10-19, 10:58   #977
dolinka881
Zadomowienie

Cytat:
dolinka moja Hania miala byc Julianem
U nas córeczka będzie Hania
Na tapecie były 2 imiona -Hania i Julia, ale jak synek będzie Julian, to córcia Hania

Cieszę się, że wózek się podoba!
dolinka881 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-19, 10:58   #978
Ani_qa
Zakorzenienie

Cytat:
Co do gotowcow z biedronki. Ja uwielbiam te papryczki czerwone i zielone z nadzieniem czuje sie je dwa razy ale pycha.

sywluska co do przekasek, bo mi sie przypomnialo. Mozna tez zrobic tortille z sosem chrzanowym i lososiem. Takie male rolaki
Moja mama kupiła kiedyś te papryczki z nadzieniem i coś jeszcze- nie jestem fanką tego, ale takie rzeczy jeszcze można zjeść.
Natomiast wszystkie gotowe produkty z mięsem- jakimkolwiek to dla mnie samobójstwo
Stary 2015-10-19, 10:59   #979
Koritsi_a
Zadomowienie

Cytat:
Mi sie podobala Zosia i jej zagraniczne formy poki moja babcia nie zaczela spiewac pod nosen ,, zocha izbe zamiatala... "
Teraz jak slysze Zosia to od razu mi sie to nuci.

u nas z Zosią podobnie było, dla mnie fajne, ale TŻ z gór pochodzi i tam byłaby Zocha :/
Koritsi_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-19, 10:59   #980
kalusia87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ani_qa Pokaż wiadomość
Bardzo ładny! Gdybyśmy nie kupili czarne to mi właśnie takie szarości, albo granaty się podobały

Na faceta trzeba właśnie sposób znaleźć, no i zniechęcać nie wolno, albo móić, że ciągle coś źle robi bo później to nic nie będzie chciał robić

Wiesz, że ostatni sen taki typowo przerażający miałam chyba ponad tydzień temu? Najlepsze jest to, że byłam tak świadoma w tym śnie, że wydarzy się coś strasznego i tak bardzo chciałam się się obudzić i tego uniknąć, że mi się to udało? Pierwszy raz tak miałam. Zwykle musiałam krzyczeć, bo nie mogłam się obudzić.
Od tamtej pory nie przyśniło mi się nic typowo przerażającego.
No, w szpitalu tylko mi się śniło, że mnie ordynator oddziału po rękach skalpelem ciął

Kalusia kiedy będą chcieli Ci ściągać krążek?
O tak, do faceta trzeba mieć dobre podejście

Mi się nigdy nie udaje krzyczeć przez sen, zazwyczaj chcę krzyknąć ale nie mogę wydobyć z siebie głosu, chcę uciekać ale coś mnie trzyma, masakra. A teraz to już w ogóle te sny są okropne

Co do krążka to zapytam ginki na wizycie, w sumie to nikt mi nic nie mówił a wyczytałam, że nieraz dopiero przy porodzie jest usuwany, więc nie pytałam. Dopiero jak napisałaś, że będziesz miała zdjęty w 36 tc to zaczęłam się nad tym zastanawiać
Stary 2015-10-19, 11:03   #981
dolinka881
Zadomowienie

Aaaa.. 34 tydzień! Czas spakować torbę!
Wiecie, że od 36 tygodnia możemy spodziewać się smętnego czopa? Nie musi on zwiastowac szybkiego porodu, więc nie panikujmy!
dolinka881 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-19, 11:08   #982
Ani_qa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kalusia87 Pokaż wiadomość
O tak, do faceta trzeba mieć dobre podejście

Mi się nigdy nie udaje krzyczeć przez sen, zazwyczaj chcę krzyknąć ale nie mogę wydobyć z siebie głosu, chcę uciekać ale coś mnie trzyma, masakra. A teraz to już w ogóle te sny są okropne

Co do krążka to zapytam ginki na wizycie, w sumie to nikt mi nic nie mówił a wyczytałam, że nieraz dopiero przy porodzie jest usuwany, więc nie pytałam. Dopiero jak napisałaś, że będziesz miała zdjęty w 36 tc to zaczęłam się nad tym zastanawiać
Mi właśnie mówiła, że w 36 tc mi ściągnie i w sumie tak bym chciała.
Jeszcze jak mama z nią w szpitalu już po założeniu rozmawiała to gin jej powiedziała, że w międzyczasie mi go ściągnie i jeszcze raz założy- będzie chciała dokładnie szyjkę oglądnąć. Tego akurat wolałabym uniknąć i mam nadzieję, że nie będzie go ruszać aż do momentu całkowitego ściągnięcia
Ale wiem, że często dopiero przy porodzie ściągają...chyba jednak wolałabym go już wtedy nie mieć

Cytat:
Wiecie, że od 36 tygodnia możemy spodziewać się smętnego czopa? Nie musi on zwiastowac szybkiego porodu, więc nie panikujmy!
Ooo tak ja zamawiam resztki rzeczy dla siebie i też będę torbę pakować

Myślę, że smętny czop i tak nas zestresuje samym tym, że już go nie ma i prędzej czy później nastąpi godzina zero
Stary 2015-10-19, 11:08   #983
mervie
Rozeznanie

dzień dobry w poniedziałek
z imionami to nie jest łatwa sprawa, żeby się dogadać
a co będzie jak pojawi się bobo- spojrzymy...i imię nie pasuje
może coś samo się pojawi?

mój TŻ się uparł, że będzie Iwo, mnie też się bardzo podoba ale ja jeszcze rozważałam Dominika, Tymoteusza, Patryka i Cypriana

naprawdę mam nadzieję, że nie wyskoczy ze mnie dziewczynka bo będzie niezła zagwozdka

poza tym - czy wam ostatnio też jest tak gorąco?? boooożeeee czasem mam wrażenie, że palę się od środka
gdzie nie pójdę to się rozbieram i otwieram okna, bo duszno też
Stary 2015-10-19, 11:13   #984
rudaska
Zakorzenienie

Ja za to teraz wszędzie dookoła słyszę Igor. Nie zwracałam na to uwagi, ale teraz ostatnio czy w tv w serialach, czy w tych wszystkich ukrytych prawdach i malanowskich co chwila Igor, Igor. Tż w pracy u znajomych na dziarach Igor widzi bo sobie wytatuowali imiona synów, no ale jakoś nie mogłabym już teraz zmienić. Poza tym drugie imię Olgierd słyszę równie często.
Cytat:
nie no, nie panikujemy
Stary 2015-10-19, 11:16   #985
czubasek20
Zakorzenienie

Ogladam wlasnie magde m. Och ten Korzecki

Smetny czopus...
Z Hania odszedl mi 2-3 tyg przed porodem. Uhuhu jak ja sie cieszylam.ze zaraz urodze i bedzie maluszek z nami a tu upa. Minal tydzien, dwa i nic.

Stary 2015-10-19, 11:25   #986
halwaya
Zakorzenienie

Ja się czopa nie doczekalam nawet 2 tyg po terminie

Stary 2015-10-19, 11:32   #987
sylwoha
Zakorzenienie

Mamusie grudniowe 2015 cz.8

Imiona trudna spawa i kazdemu poboda sie cos innego
Prawda taka ze w sumie do wszystkiego soe czlowiek przyzwyczai
Ja luboe swoje imie bo nie ma rozszerzen i zdrobnien durnych- sylwia
No na upartego mozna sylwunia ale to rzadko
A syla luboe
W oogle luboe imiona ktore mozna skrocic do minimum- wszystko moje koty nawet tak nazywam
Maniek, fryc, baca :p jest jeszcze
Balbinka ale ona przyszla z takim imieniem :p

Tomek niestety
Nie spelnia rych form ale nic innego nie wpadlo mi w ucho
I tak mowie do niego tom albo tomtom :p

A do meza mowie pieciu :p
I stad liliania mi sie podobala bo mozna mowic lili albo lyla
Poza tym jak tomek mial byc lila to tz wolal syla lyla :p

Smetny czop ciekawe ciekawe czy u mnie bedzie

- ja tez musze pizamy popakowac
Najgorszd ze ja mam w biodrach ze 130 i wzrostu mam 174 i wszystkie koszule siegaja mi wpol uda.
Bede swiecic tylkiem.
A szlafroki biore 2. Zeby wlasnie dupsko przykryc

Edytowane przez sylwoha
Czas edycji: 2015-10-19 o 11:33
sylwoha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-19, 11:51   #988
halwaya
Zakorzenienie

Ja nie biorę szafroku. Na porodowce jest tak gorąco.. Koszule udało mi się dłuższa kupić. Taką prawie do kolan. Biorę zamiast szlafroka narzutke bawełniana cienka.

Stary 2015-10-19, 12:05   #989
Madziejka*
Raczkowanie

Sylwoha, dziękuję za pamięć.

Cześć Dziewczyny, u nas w porządku tyle że dopadł mnie ciążowy baby blues. Siedzę w domu i ryczę w poduszkę od paru tygodni. Tak czasem bywa..

Halinka rośnie zdrowo, wyprawka powiększa się, od kilku dni piorę i prasuję na okrągło i jeszcze nie skończyłam. Ciągle wałkuję temat gdzie rodzić i nie wiem co robić.
Madziejka* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-19, 12:12   #990
0enedue
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ogolnie Pokaż wiadomość
TŻ leży przy moim brzuchu i mówi: "co tam synu,woda ciepła?"

Cytat:
Hej Dziewczyny!
Matko, ale miałam dzisiaj sny erotyczne... pierwszy raz od nie pamietam kiedy miałam orgazm przez sen
a potem przyszły te sny debilne, chociaż też "erotyczne" snilyscie mi się Wy nie wiem już dokladnie o co chodziło, ale chodziliśmy z bananami w ręku, które miały symbolizować penisy naszych TŻ-ow i Czubasek niósł takiego długiego banana, że aż się wyginał w różne strony..

Wczoraj złożyliśmy wózek (riko nano). Jaki on ładny! TZ powiedział, że mi zazdrości, że codziennie będę mogła chodzić na spacery, a on tylko w weekendy:p i jak ba ulicy widzi inne wózki to komentuje, że mega słabe w porównaniu z naszym a myślałam, że to babki są takie :p

Cytat:

Aaa w ogóle dzisiaj się ważyłam i -0,5 kg ... wiedziałam, że po szpitalu schudnę cokolwiek
Nie dość, że jedzenie ohydne i większość nie dla mnie to jeszcze szpital na mnie tak zadziałał, że w ogóle nie miałam apetytu. W domu to z nudów jadłam, a tam mało co...
dla mnie jedzenie szpitalne to jest duzy stres bo jestem mega wybredna ;p i boje sie głodówki;p

Cytat:
bardzo ładny

Cytat:

hahaha ja jadłam te papryczki pierwszy raz u kumpla na domówce .. do dzisiaj pamiętam jego słowa ' pomyśl o mnie rano' rano wiedziałam o co mu chodzi

Cytat:
Moja mama kupiła kiedyś te papryczki z nadzieniem i coś jeszcze- nie jestem fanką tego, ale takie rzeczy jeszcze można zjeść.
Natomiast wszystkie gotowe produkty z mięsem- jakimkolwiek to dla mnie samobójstwo
brakuje mi odwagi na mięsne gotowce

wczoraj wrocilismy z tz po 1 w nocy.. oficjalnie ogłaszam była to moja ostatnia trasa z nim .. mała oparła mi sie na pęcherzu .. plecy miały mi pęknąć.. moge gdzies jechac jesli spedze w samochodzie max 1h .. koniec swiata..

mieszkanie ogarniete, nagram cd o 13 zbieram sie do dentysty i chyba odwiedze potem pepco :P

namówiłam dzisiaj tż na zakupy w ikei wiecie .. tak tylko pooglądać

Iga 14.12.2015

0enedue jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości