|
|
#4111 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie lutowe - część II
Cytat:
![]() te mialam takie wizyty w porpzedniej ciazy a teraz mam wszystko tak dokladnie ze az nie moge sie przyzwyczaic ![]() ---------- Dopisano o 21:43 ---------- Poprzedni post napisano o 21:41 ---------- Cytat:
Tez ciekawam co w czwartek bedzie, pisz koniecznie
|
||
|
|
|
#4112 |
|
Zakorzenienie
|
Kaaasi ja na rozyczke tez nie :-P
|
#4113 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja jestem głupia z tych badań i tyle. Sama nie wiem, czy upominać się o nie, czy nie. Czy za nie się dodatkowo płaci? Jeżeli gin na usg widzi dokładnie serduszko, że ma 2 komory i przedsionki i widzi też pozostałe narządy, to co więcej wychodzi na prenatalnym? Musi być coś więcej, skoro się je wykonuje
|
|
|
|
|
#4114 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() moj byl ze mna, ale jego krwawe sceny w ogole nie ruszaja na SN jak nam puszczali film z widokiem na krocze rodzacej to ja omalo nei zemdlalam i odwracalam glowe a ten ogladal i komentowal jakie ciekawe przy porodzie byl caly czas i stal mi za glowa, ale jakby nie chcial to bym go nie zmuszala. no wszystko zalezy od faceta po prostu ![]() ---------- Dopisano o 21:47 ---------- Poprzedni post napisano o 21:45 ---------- Cytat:
tylko pieron maly nie chcial isc w drodze powrotnej do domu (700m) i musialam w koncu zachecac ja paluszkami, jak konia marchewką![]() ---------- Dopisano o 21:48 ---------- Poprzedni post napisano o 21:47 ---------- Cytat:
Kupuje!
|
|||
|
|
|
#4115 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W sumie jesteś dużo młodsza ode mnie mi w grudniu stuknie 33.Chociaż obie moje kuzynki miały prenatalne (jedna miała 28 a druga 18 jak rodziły). Z tego co pamiętam, to szczepionka na różyczkę była obowiązkowa dla dziewczynek w 7 klasie szkoły podstawowej (w starym systemie nauczania to była 7 klasa) i ja też byłam szczepiona
|
|
|
|
|
#4116 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale dzis na zajeciach muzycznych widzialam takie egzemplarze ze Pola nawet w szczycie swojego buntu to i tak przy nich anioł ![]() ---------- Dopisano o 21:49 ---------- Poprzedni post napisano o 21:49 ---------- hejo ![]() ---------- Dopisano o 21:50 ---------- Poprzedni post napisano o 21:49 ---------- na jakie? ![]() ---------- Dopisano o 21:51 ---------- Poprzedni post napisano o 21:50 ---------- Cytat:
![]() a jak Ci teraz czas szybko zlecial to i jak pojedzie minie szybko! ---------- Dopisano o 21:52 ---------- Poprzedni post napisano o 21:51 ---------- Cytat:
U nas tragedia ale jakos wreszcie dalismy rade.Wszystko chyba kwestia dziecka, ciezko stwierdzic ![]() ---------- Dopisano o 21:54 ---------- Poprzedni post napisano o 21:52 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 21:57 ---------- Poprzedni post napisano o 21:54 ---------- Cytat:
|
|||||
|
|
|
#4117 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Kiedy wykonać niein☠wazyjne bada☠nia prenatalne Między 10 a 14 tygod☠niem ciąży – test PAPP-A oraz pier☠wsze badanie USG Między 15 a 21 tygod☠niem ciąży – USG genetyczne Po 14 tygod☠niu ciąży – test potrójny Koniec pier☠wszego trymestru ciąży (ok. 12, 13 tygod☠nia ciąży) – badanie przepływu w obrę☠bie prze☠wodu żyl☠nego oraz Przepływ przez zastawkę trójdzielną Na prenatalne to już za późno robi się je między 12 a 14 tygodniem a wyklucza sie tam wady genetyczne, służą rozpoznawaniu wad i chorób płodu we wczesnych miesiącach ciąży. Dzięki nim można wykryć choroby takie jak: zespół Downa, hemofilia, mukowiscydoza, fenyloketonuria, zespół Patau, cri du chat i wiele innych. Badania prenatalne pomagają również we wczesnym rozpoznaniu przepukliny pępowinowej, wad serca czy wad układu moczowego. Na necie jest mnóstwo informacji na ten temat. https://parenting.pl/portal/badania-prenatalne Są zazwyczaj odpłatne, na nfz się robi u kobiet powyżej 35 rż, tych które poroniły lub w rodzinie były choroby genetyczne. Ja palciłam za jedne 500zł za drugie 250zł.
|
|
#4118 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a liste gosci na wesele corki (ktora moze okazac sie synem) tez juz zrobili (przepraszam jestem wredna )---------- Dopisano o 22:03 ---------- Poprzedni post napisano o 21:59 ---------- Cytat:
Ale polowkowe to chyba nawet na NFZ przysluguje? wiec w sumie nie wiem czemu lekarz nic Ci o nim nie wspomnial, bo miec wiadomo nie musisz, ale poinformowac Cie powinien---------- Dopisano o 22:04 ---------- Poprzedni post napisano o 22:03 ---------- Dobra, nadrobilam Ide cwiczyc moje daily activities A pozniej se rosol strzele bo swierzutki wlasnie robie ze swojeskiej kury od cioci. mniam mniam.
|
||
|
|
|
#4119 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I byłam spokojna, dopóki mi moja mama zamętu nie zasiała ![]() A jako ciekawostkę napiszę Wam (sama bym w to nie uwierzyła, gdyby nie wydarzyło się w mojej rodzinie), że moja kuzynka (ta, która miała 28 lat jak urodziła), to dowiedziała się o ciąży w 6 miesiącu Normalnie obciach jak cholera W styczniu się dowiedziała, a w marcu urodziła... to był szał. Dobrze, że ona z tych niepalących i niepijących Urodziła zdrową dziewczynkę
|
|
|
|
|
#4120 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ja też wolę te koszule co siętylko odsłoni i jest ;-) Motyl ta właśnie jest z Italian Fashion i wdziałam, że inne kroje tez mają. Cytat:
---------- Dopisano o 22:23 ---------- Poprzedni post napisano o 22:22 ---------- Aninis ta kurtka co wkleiłaś linka to kurtka do noszenia dzieci (chusta, nosidełko). |
||||
|
|
|
#4121 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale mieli miłą niespodziankę i jaka ekspresowa 3 miesięczna ciąża to jest to
|
|
#4122 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4123 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ty to zawsze zarzucisz jakas fajna historia
|
|
|
|
|
#4124 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ty.masz dobre tr historie :-D
|
|
#4125 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co ja poradzę, że same osobowości mnie otaczają Ale normalnie jakieś 10 lat temu koleżanka w pracy opowiadała mi jak to ona się dowiedziała w 6 miesiącu, że jest w ciąży i jaki to był dla niej dramat, bo już dawno rozstała się z ojcem dziecka. Wtedy tak jakoś to z przymrużeniem oka wzięłam, bo myślałam, że dziewczyna mnie wkręca... bo to przecież nie jest możliwe. I jeszcze ona twierdziła, że miała okres do 6 m-ca. Jakoś mi się dotąd nie chciało wierzyć w takie opowieści. A moja kuzynka miała problemy z miesiączkami i raz miała, to znowu 3 miesiące nie miała. Więc brak okresu nic jej nie mówił ![]() Ciąża ekspresowa, bo świadomie tylko 3 miesiące była w ciąży. Nie wiem, czy większym szokiem było to dla niej, dla jej narzeczonego, czy jej rodziców ![]() A moja druga kuzynka (jej siostra) śmiała się, że najkrótsza ciąża świata i najdłuższy poród (męczyła się ponad 20 godzin). Ale córeczkę ma słodziuchną... normalnie nic tylko schrupać ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 23:02 ---------- Poprzedni post napisano o 22:53 ---------- Cytat:
Chociaż przyznam szczerze, że jak ja czuję teraz jak moje bobo się rusza w brzuchu, to zastanawiam się nad tym jak ona mogła myśleć, że to tasiemiec Poza tym przy tasiemcu się chudnie, a nie tyje.A moje maleństwo od 2 nich tak szaleje, że normalnie jak podniosę bluzkę i obserwuję brzuch, to widzę jak mi podskakuje w miejscu, gdzie dostaję kuksańca... to chyba jego/jej reakcja na teściów hahaha ![]() Dziewczyny, a w którym miejscu czujecie te kopniaki. Bo ja najpierw czułam dosłownie pod samym pępkiem, później dosłownie troszkę powyżej wzgórka łonowego. A teraz z prawej strony w połowie pomiędzy pępkiem a wzgórkiem łonowym. Normalnie dzieciak tam chyba fikołki kręci na całej powierzchni
|
||
|
|
|
#4126 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Najważniejsze że wszystko się dobrze skończyło )Kurcze idę juz spać bo za dużo zjadlam ![]() Kolorowych snów życzę wszystkim
|
|
#4127 |
|
Zakorzenienie
|
Ja richy czuje baardzo nisko w dole brzucha :-P dobre te histrie az zaczelam sie smaoc na glos:-D :-D :-D
|
#4128 |
|
Zakorzenienie
|
Ja ruchy czuje rożnie. Raz zaraz nad kością łonowa, raz w okolicy pępka a raz z boku. Akrobatów mamy w brzuchach jak nic
![]() O wlasnie fika. Aktualnie w okolicy pępka ![]() Ide spac bo sie juz tak późno zrobiło nagle.. Dobranoc ![]() Sent from my iPhone using Tapatalk |
|
|
|
#4129 |
|
Raczkowanie
|
trzymamy kciuki i obowiązkowo daj znać co i jak
![]() a co do staników, to w ubiegłym tygodniu też zainwestowałam 150 zł w większy, bo w swoje się już nie mieszczę |
|
|
|
#4130 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Niektóre dziewczyny, choćby tu na wątku do tej pory nie czują kopniaków, więc jak jeszcze była ciut przy sobie to mnie to nie dziwi, że nie domyśliła się ciąży. Natomiast na tasiemca bym nie wpadła ![]() Moja mała dziś coś mało ruchliwa, ale ogólnie najczęściej dostaje ciut poniżej wysokości pępka, po prawej stronie. I czasem przy tym czuje parcie na pęchęrz z przeciwnej strony, więc obstawiam, że nadal sobie leży. Czasem się zdarzy, że dostanę niżej. W poprzedniej ciąży pod koniec miałam wiecznie skopane żebra Cytat:
|
||
|
|
|
#4131 |
|
Zakorzenienie
|
Hejo
![]() aż dziwne że jeszcze żadna sie nie obudziła ;D albo nie ma czasu pisać ![]() ![]() :brzy dal:ja sie do roboty szukuje właśnie ![]() Mia mnie obudziła kopniakami - pewnie już jesc chciala któraś pytała gdzie czujemy ruchy ? u mnie też bardzo nisko, tam gdzie koncza sie majtki zazwyczaj czasami podpłynie wyzej i tam gdzie pepek mi brzuch faluje ![]() ![]() miłego dnia dziewczynki!
|
#4132 |
|
Zakorzenienie
|
E tam nie wstały :p nie piszą :p
|
|
|
|
#4133 |
|
Zakorzenienie
|
Wstaly :-D u mnje czas na starcie z promotorka i dziekanatem. Bedzie ciekawie
|
#4134 |
|
Zakorzenienie
|
ja wstałam 20 minut temu,ale mnie głowa łupie...
Aninis fajne historie ![]() Moja sąsiadka jest w drugiej ciąży i na prenatalnych wyszło duże ryzyko ZD (także z krwi). ALe i tak zdecydowała,że urodzi. Tak naprawdę to są szanse,że dziecko będzie zdrowe.
|
#4135 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
O takich przypadków to jest mnóstwo ze wyniki złe potem robia amnio i wszystko pięknie. Dlatego nigdy nie na pewności w tych badaniach, no chyba ze amniopunkcja Ja juz dawno na nogach. Idr do pracy wlasnie spacerkiem dzisiaj z opóźnieniem bo mam zawiły dzien wieczorem joga jupi! Dziewczyny zestresowane polecam można sie mega wyluzować. A jak nir ma ktoś czasu to na YouTube sa kanały z joga dla kobiet w ciąży - sety po 10 min łatwych ćwiczeń ![]() Sent from my iPhone using Tapatalk |
|
|
|
|
#4136 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4137 |
|
Raczkowanie
|
u mnie ostatnio problemy ze snem. Jak jest pora na spanie to czuję takie intensywne pływanie w brzuchu i takie wypychanie, nawet w nocy się budzę, a rano już od 6 spać nie mogę
chyba córa już teraz zaczyna czuć respekt
|
|
|
|
#4138 |
|
Zakorzenienie
|
No dlatego nie chce chuba sie dodatkowo stresowac. U mojej szwagierki wyszlp ze bedzie ZD a kilka tyg przee porodem o niespodzianka jednak zdrowe.. Ale co sie namartwila to jej
|
#4139 | |
|
Zakorzenienie
|
No wiem wiem
Ale w tych przypadkach o ktorych ja czytalam w necie albo slyszlam bezposrednio od zainteresowanej decydowaly sie na amnio i wychodzilo ze okMysle ze wiekszosc zdecydowalaby sie urodzic, ale juz majac sama swiadomosc choroby latwiej sie przygotowac czy nawet wiedziec jak sie dzieckiem ze specyficznym schorzeniem zaopiekowac. A i siebie psychicznie przygotowac bo to tez nie jest na pewno latwe.. ---------- Dopisano o 09:47 ---------- Poprzedni post napisano o 09:45 ---------- Cytat:
Ja igdy nie moglam zrozumiec jak ktos nie moze spac bo budza go kopniaki ? w poprzedniej ciazy sporo osob mi sie na to zalilo teraz Wy A ja nie mialam i nie mam takich problemow. W nocy młoda spokojna, czasem coś tam sie ruszy ale czuje tylko jak akurat wstane do córy albo wc i jestem obudzona. Nigdy mnie nie wybudzily dzieci z brzucha ze snu. Łaskawe są jednak
|
|
|
|
|
#4140 |
|
Zakorzenienie
|
Aja bylam u promotorki rozmawialam o oracy mgr i juz mialam mlwic o ciazy i ze co z terminamk gdy zaczal jakis tlum wlazic i chciec milion rzeczy.. Bede musiala ja potem zlapac gdzies..
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:32.

A to taka ladna letnia tunika byla
Teraz do szpitala jade w starych dresach w razie co
a teraz mam wszystko tak dokladnie ze az nie moge sie przyzwyczaic
Wiem że mam te dobre 10kg nadwagi... Przez te prawie 6 miesięcy ciąży przytyłam niecałe 4kg. Bardzo dbam i siebie, nie pozwalam sobie na wiele zachcianek a te mam wyjątkowo niezdrowe... Lekarz na wstępie sie skrzywił że jest ze mną mąż i moja mama tz. 2 osoby. Potem zapytał ile ważę czy zdaje sobie sprawę z zagrożeń cukrzyca, nadciśnienie... Tu go trochę zgasiłam bo mam idealne wyniki. Potem przez pół badani stękał że kiepsko widzi(na wcześniejszym badaniu tej samej maszynie inny jakoś wszystko super widział

na SN jak nam puszczali film z widokiem na krocze rodzacej to ja omalo nei zemdlalam i odwracalam glowe a ten ogladal i komentowal jakie ciekawe

Ślub