Mamusie grudniowe 2015 cz.8 - Strona 48 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-10-20, 21:18   #1411
ogolnie
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie grudniowe 2015 cz.8

Ja też jakiegoś dola mam od paru dni,boli mnie prawa pachwina,ciężko mi,nie wiem co jeść, młody kica mi na pęcherzu,boli jak cholera czasem.
I jakoś czas mi bardzo spowolnił
ogolnie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-20, 21:26   #1412
kalusia87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ogolnie Pokaż wiadomość
Albo "pielęgniarki"
O, jeszcze nie oglądałam

Cytat:
Napisane przez czubasek20 Pokaż wiadomość
Dziewczyny hitem jest SZKOLA
Też jest dobra

Dostałam zespołu niespokojnej nogi
Stary 2015-10-20, 21:51   #1413
Fionka_31
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez benita84 Pokaż wiadomość
to ja właśnie też tak słyszałam o tych wodach, że jak odejdą a są czyste i nie ma skurczy to nie ma co się bardzo śpieszyć do szpitala. W sensie pare godzin można zaczekać na rozwój sytuacji. Ale ostatnio cos dziewczyny pisały ze polożne na sr mówiły ze jak wody odejdą to wio do szpitala i myślałam ze tylko moja położna była taka wyluzowana
u nas mówią, że nie ma co się spieszyć, ale też zwlekać,
jak się sączą to można spokojnie się zbierać, ale jak polecą konkretnie to dziecko już nie jest tak chronione przez brak płynów i lepiej się streszczać

ale dziś dzień zabiegany, cały czas coś, po pracy nie zdążyłam do domu na obiad bo się zagadałam i jadłam w barze szkolnym, później sr, zajęcia 2,5h tak nam zeszło, teraz jeszcze papiery w firmie ogarniałam, muszę bożenę na jutro przygotować i powinnam zacząć opróżniać szafki, bo w weekend nam wstawiają zabudowę i przydałoby się jutro je wywieźć i dokończyć malowanie ścian

---------- Dopisano o 21:44 ---------- Poprzedni post napisano o 21:43 ----------

Cytat:

Mi mowili ze jak wody odejda to do szpitaal bo jest ryzyko wypadniecia pepowiny.
jak chlusną tak konkretnie to tak, ale jak się sączą to nie ma takiego ryzyka

---------- Dopisano o 21:51 ---------- Poprzedni post napisano o 21:44 ----------

a w ogóle to u nas w szpitalu jest wszytko dla bobika łącznie z pampersami, ale położna mówiła, że lepiej mieć swoje, bo nie ukrywa, że to z przetargu najtańsze
koszule na poród, później na pobyt też dają, więc na upartego nic nie muszę mieć aż do wyjścia, poza majtkami, sztuccami i kubkiem, bo jedzenie serwuje firma zewnętrzna, która daje jednorazówki do wielokrotnego uzytku

Fionka_31 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-20, 21:59   #1414
rudaska
Zakorzenienie

Fionka no to w twoim szpitalu to jest full wypas
Stary 2015-10-20, 21:59   #1415
Fionka_31
Zakorzenienie

miała któraś z was do czynienia z prądami tens?
dziś na sr nam podłączali i całkiem fajne to ale nie wiem czy mogłoby tak pomóc?
podobno wypożyczenie to ok 100 na 3 tyg? więc można już sobie stymulować endorfiny i ćwiczyć

Stary 2015-10-20, 22:00   #1416
_karmazynova_
Zadomowienie

Barboo trzymam kciuki

czubasek dobrze, że jesteś pod opieką w szpitalu i mam nadzieję, że wyjdziesz w czwartek

Zaciekawa, sylwuska i halwaya gratuluje Wam udanych wizyt super czytać takie wieści!

andiuszka dzięki za podpowiedź odnośnie żelazka

ogolnie u mojej kuzynki na weselu orkiestra super zaśpiewała tą piosenkę Kindla - Z kimś takim jak Ty. Aczkolwiek nie wiem czy to nie jest oklepana piosenka jak na pierwszy taniec.

Mój kumpel zachwycał się kidyś piosenką Boys - nasz pierwszy taniec i ją wybrał https://www.youtube.com/watch?v=ZB0JuWgdf8c , niestety nie wiem jaki efekt bo nie byliśmy u niego na weselu ale boys to już zespół z całkiem innej beczki trzeba lubić taką muzykę
Mnie najbardziej na pierwszy taniec podoba się 4you-jesteś moim niebem

co do Wigilii to jeszcze nie wiem gdzie się odbędzie - prawdopodobnie u nas, ale jak co roku każdy coś od siebie przygotuje ( ja tym razem mniej) i uzbiera się jedzonka na całe Święta przewidujemy, że w tym czasie sporo osób będzie chciało nas odwiedzić jak tylko będą zdrowi to chętnie się z nimi spotkamy mam nadzieję, że każdy posiedzi chwilkę i nie będzie gości, którzy się zasiedzą

Ja dziś pokłóciłam się z TŻ. Lekarz kazał mi więcej leżeć ze względu na te skurcze.. Co oczywiście robię, oszczędzam się bardziej. Tylko jak jest TŻ to praktycznie nie pozwala mi nic robić, nawet zmywać.. Przez jego zachowanie na prawdę czuje się chora, pomimo, że czuje się ok. Tłumaczę mu, że lekarz kazał więcej leżeć, a nie cały czas leżeć to on powiedział, że on wszystko zrobi, żebym się nie przejmowała. Ale jak przychodzi wieczór a on wychodzi do pracy to już drugi dzień z rzędu mówi, że nie zrobił wielu rzeczy, które miał zaplanowane, bo musiał na przykład posprzątać, albo umyć lodówkę, choć mówiłam mu, że ja to zrobię. I z jednej strony fajnie, że on to robi, ale jak wieczorem narzeka mi, że nie miał dziś na nic czasu to czuje się fatalnie i bezużytecznie.
Jak zaczęłam mu to tłumaczyć, że czuje się źle jak mi tak wymawia co zrobił, a czego nie dał rady, choć ja mogłabym to bezproblemowo zrobić na spokojnie to mówi, że przesadzam..

Grudniowa mama 01.12.2015
Wrześniowa mama 18.09.2020

_karmazynova_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-20, 22:07   #1417
dolinka881
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Fionka_31 Pokaż wiadomość

[/COLOR]a w ogóle to u nas w szpitalu jest wszytko dla bobika łącznie z pampersami, ale położna mówiła, że lepiej mieć swoje, bo nie ukrywa, że to z przetargu najtańsze
koszule na poród, później na pobyt też dają, więc na upartego nic nie muszę mieć aż do wyjścia, poza majtkami, sztuccami i kubkiem, bo jedzenie serwuje firma zewnętrzna, która daje jednorazówki do wielokrotnego uzytku
No nie mów, że w wojewódzkim takie bajery??
dolinka881 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-20, 22:16   #1418
Fionka_31
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dolinka881 Pokaż wiadomość
No nie mów, że w wojewódzkim takie bajery??
no w szoku jestem, mogę się bardzo ograniczyć z pakowaniem
śmiałyśmy się, że swoje koszule to dla gości będziemy zakładać
sama nawet sugerowała, że szkoda nowych, bo tu wycieknie, tam przecieknie
a i stanik do karmienia sugerowała zwykły, bawełniany bez fiszbin i wzmocnień, o dwa rozmiary większy, póki laktacja się nie rozhula to nie ma co z drogimi szaleć o ile w ogóle ktoś widzi taką potrzebę

coś mi to za dobrze wszystko wygląda

idę oporządzić bożenę - trzymajcie kciuki

Stary 2015-10-20, 22:16   #1419
_karmazynova_
Zadomowienie

Cytat:
jak się sączą to można spokojnie się zbierać, ale jak polecą konkretnie to dziecko już nie jest tak chronione przez brak płynów i lepiej się streszczać

ale dziś dzień zabiegany, cały czas coś, po pracy nie zdążyłam do domu na obiad bo się zagadałam i jadłam w barze szkolnym, później sr, zajęcia 2,5h tak nam zeszło, teraz jeszcze papiery w firmie ogarniałam, muszę bożenę na jutro przygotować i powinnam zacząć opróżniać szafki, bo w weekend nam wstawiają zabudowę i przydałoby się jutro je wywieźć i dokończyć malowanie ścian

---------- Dopisano o 21:44 ---------- Poprzedni post napisano o 21:43 ----------

---------- Dopisano o 21:51 ---------- Poprzedni post napisano o 21:44 ----------

a w ogóle to u nas w szpitalu jest wszytko dla bobika łącznie z pampersami, ale położna mówiła, że lepiej mieć swoje, bo nie ukrywa, że to z przetargu najtańsze
Wow, to rzeczywiście full wypas u mnie nie ma takich wygód. z takich udogodnień to nie potrzeba brać ciuszków na pobyt, tylko na wyjście ze szpitala, bo dzieciaczek jest ubierany w szpitalne ubrania

Stary 2015-10-20, 22:22   #1420
rudaska
Zakorzenienie

Czy któraś ogląda "Skazane" i ten fantastyczny poród w toalecie? no i ta forma po porodzie ulalala...

Edytowane przez rudaska
Czas edycji: 2015-10-20 o 22:23
rudaska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-20, 22:28   #1421
mujer
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez sylwoha Pokaż wiadomość
Dziewczyny a ktoras z Was nasuje krocze?
Mi polozna powiedzial ze nie ma sensu. Ze hak mam peknac to pekne slbo zechce to mnie natna.

A prxypimnijcie na co wiesiolek i maliny?
Eee z tego, co wiem masaż może pomóc, ale kluczowa jest elastyczność tkanek, co jest problemem "wewnętrznym". Jednak można coś zdziałać masażem
mujer jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-20, 22:29   #1422
mervie
Rozeznanie

Cytat:
dziś na sr nam podłączali i całkiem fajne to ale nie wiem czy mogłoby tak pomóc?
podobno wypożyczenie to ok 100 na 3 tyg? więc można już sobie stymulować endorfiny i ćwiczyć
często miałam tens na ból kręgosłupa- rewelacyjny jest, jak kiedyś jeszcze uda mi się odłożyć trochę kasy to kupię sobie taki domowy takie przyjemne mini skurcze,a potem jaka ulgaaaa
a nie wiedziałam, że w ciąży można
muszę doczytać bo chętnie bym się podłączyła
Stary 2015-10-20, 22:34   #1423
dolinka881
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez rudaska Pokaż wiadomość
Czy któraś ogląda "Skazane" i ten fantastyczny poród w toalecie? no i ta forma po porodzie ulalala...
Nie widziałam, ale jeden koleś opowiadał wczoraj w SR, że jego była miała plan porodu i wszystko miało być pięknie, a musiała rodzic w kiblu na podłodze, bo nie było dla niej wolnej sali:p
Stary 2015-10-20, 22:40   #1424
mujer
Zadomowienie

Cytat:

A mnie to jakoś nie zależy, wolę sama mieć na sobie swoje rzeczy i młodego tez w swoje ubrać. I stosować swoje kosmetyki. Więc mi tam to wsioryba czy i co mają.
Z jedzenia szpitalnego też pewnie niewiele skorzystam, bo po badziewnym chlebku, czy zupie nawinie, to będę na pewno miała "lekkie" problemy trawienne, a wolę sobie nie dowalać przy tej okazji :/

Wogle to zaczynam marudzić...
Jestem zmęczona. Ciągle. I boli mnie kość ogonowa. Jak chodzę, to mnie kłuje, jakby mi "coś" uciskało. Przez to zaczynam kwaczyć
I mam te cholerne skurcze, które jakoś mi się nie podobają. Dodatkowo spojrzałam na me zdjęcia i paszczur mi przytył bleee...

Wogle jestem tak zmęczona ciągle, że mi się nawet nie chce dobijać tym, że jestem gruba A generalnie to mam jakis zły stan psychiczny. Nerwico-niewiemco.

A co się wogle robi, kiedy skurcz łapie, gdy człek lezie na pociag? Mam stanąć i czekać aż minie, czy iść spokojnie dalej? Bo w sumie nie wiem
Stary 2015-10-20, 22:41   #1425
ogolnie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dolinka881 Pokaż wiadomość
Nie widziałam, ale jeden koleś opowiadał wczoraj w SR, że jego była miała plan porodu i wszystko miało być pięknie, a musiała rodzic w kiblu na podłodze, bo nie było dla niej wolnej sali:p
To mnie przeraża :/
Szkoda ze nie można rezerwować sali he he
ogolnie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-20, 22:41   #1426
mujer
Zadomowienie

Cytat:
W Ujastku mówią, ze to sciema i niewiele daje, ale ja im coś nie ufam
Stary 2015-10-20, 22:43   #1427
_karmazynova_
Zadomowienie

ogolnie na śmierć zapomniałam o piosence Bracia "za szkłem" jak dla mnie cudna piosenka na pierwszy taniec z rockowym pazurem https://www.youtube.com/watch?v=7Z5MkaDQFME kiedyś słuchałam jej na okrągło, zresztą jak całego repertuaru Braci

Stary 2015-10-20, 22:49   #1428
mujer
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kalusia87 Pokaż wiadomość
A słyszałyście o siemieniu lnianym? Ja wczoraj szukałam w necie czegoś na ten mój suchy kaszel i ugotowałam sobie siemienia a dopiero potem przypomniałam sobie, że pije się je przed porodem i doczytałam, że nie powinno się go pić przed 34 tc bo może wywołać skurcze

---------- Dopisano o 20:47 ---------- Poprzedni post napisano o 20:46 ----------

Nie wiem, ile w tym prawdy
Nie spotkałam się z taką teorią. Sprawdzam. A sama żarłam siemienia sporo i nie zaobserwowałam niczego podejrzanego.
Stary 2015-10-20, 22:50   #1429
adka_19
Wtajemniczenie

czesc dziewczynki wieczorkiem
Marudzilam amrudzilam ale ten koniec dnia nie byl taki zly do konca
porpawilo sie zecydowanie od ok 3.
Ale musze poskarzyc sie ze wracaja syndromupiewszgo trymestru ( widzialam ze nie tylko u mnie) co zjem to mnie muli niedobrze mi wiecznie... ehhh..

Aniqa dziekuje juz lepiej
I tez sie ciesze ze po 18 latach mieszkania z domu z piecem CO moge teraz podejsc dosciany i tylko podkrecic termostat

wiesz uz kiedy wychodzisz?

Andriuszka gratulacje udanego zakupu !!!

sylwuska no super ! takie wiesci na wizycie

Gryzia super wiesci pochwal sie meblami koniecznie !

kalwinka ja odwolalam swieta jedyne co bedzie swiateczne w tym roku to stroj malego jako mikolaja

halwaya super wiesci ! jejku ponad 2kg juz!
chcialbym moje dziecie zobaczyc... chlip..

ogolnie octenisept jak kupisz to mzoesz spokojnie uzywac zamiast wody utlenionej na wszelkiej masci rany rowniez, ale ja kupilam maly narazie.

limonka my jestesmy na samozatrudnieniu, ale tak tydzien czasu chce Tzta nmiec w domu.
NA PEWNO, moze chwile dluzej zobaczyny jak sytuacja i finanse pozwola nam na to.

Uciekan spac, padam na ryj DOBRANOC

Jestem Ruda, projektuje cuda ! SKLEP
adka_19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-20, 23:06   #1430
Fionka_31
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mervie Pokaż wiadomość
często miałam tens na ból kręgosłupa- rewelacyjny jest, jak kiedyś jeszcze uda mi się odłożyć trochę kasy to kupię sobie taki domowy takie przyjemne mini skurcze,a potem jaka ulgaaaa
a nie wiedziałam, że w ciąży można
muszę doczytać bo chętnie bym się podłączyła

Zobacz tens mama. Rodzic bez bólu czy jakos tak. Tam sa 3 rodzaje i można sobie wypożyczyć. My mieliśmy taki srebrny.

Tez kiedys mialam "terapie" na kręgosłup po wypadku i nie powiem dobrze po tym funkcjonowałam.

Ciekawi mnie czy ktos przy porodzie używal

---------- Dopisano o 23:03 ---------- Poprzedni post napisano o 22:57 ----------

Cytat:
Napisane przez mujer Pokaż wiadomość
A mnie to jakoś nie zależy, wolę sama mieć na sobie swoje rzeczy i młodego tez w swoje ubrać. I stosować swoje kosmetyki. Więc mi tam to wsioryba czy i co mają.
Z jedzenia szpitalnego też pewnie niewiele skorzystam, bo po badziewnym chlebku, czy zupie nawinie, to będę na pewno miała "lekkie" problemy trawienne, a wolę sobie nie dowalać przy tej okazji :/

Wogle to zaczynam marudzić...
Jestem zmęczona. Ciągle. I boli mnie kość ogonowa. Jak chodzę, to mnie kłuje, jakby mi "coś" uciskało. Przez to zaczynam kwaczyć
I mam te cholerne skurcze, które jakoś mi się nie podobają. Dodatkowo spojrzałam na me zdjęcia i paszczur mi przytył bleee...

Wogle jestem tak zmęczona ciągle, że mi się nawet nie chce dobijać tym, że jestem gruba A generalnie to mam jakis zły stan psychiczny. Nerwico-niewiemco.

A co się wogle robi, kiedy skurcz łapie, gdy człek lezie na pociag? Mam stanąć i czekać aż minie, czy iść spokojnie dalej? Bo w sumie nie wiem

Nie no jedzenia to ja tez sie boje i będę miała swoje. Tak samo kosmetyki i przybory toaletowe.

Ale reszta czemu nie? Tym bardziej ze każdy kocyk, rożek czy co tam sie weźmie dla dziecka trzeba będzie po szpitalu wyprac. Wole żeby świeże czekało w domu.

Ja twarz mam niczym księżyc w pełni. Czuje sie wielka. Moje stopy cierpią przez dodatkowe kilogramy.

A skurcz jak lapie to mimo woli sie nie zatrzymujesz? Nie czujesz takiej potrzeby?

---------- Dopisano o 23:06 ---------- Poprzedni post napisano o 23:03 ----------

no i gratuluje udanych wizyt. Super ze dzieciaczki rosną.

A właśnie o co chodzi z tym łożyskiem? II i III? Gin powinna sprawdzać?

Stary 2015-10-20, 23:07   #1431
sylwoha
Zakorzenienie

Dziewczyny a jak np na okres nie mialam tendencji do puchniecia to jest szansa ze mnie to ominie?
sylwoha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-20, 23:10   #1432
Fionka_31
Zakorzenienie

Ksrmazynova takie głupie to wypominanie. Jakby chcial podkreślić ze to robi, ale z drugiej strony to dobrze. Przynajmniej widzi ile czasu zajmują prace domowe

Stary 2015-10-20, 23:11   #1433
sylwoha
Zakorzenienie

Moj tez wypomina niby w zartach ale to serio zarty
I sam do siebie gada jaki to on kest
Wspanaily i jak ja dobrze trafilam
A ja mam ubaw :p
Stary 2015-10-20, 23:11   #1434
czubasek20
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny a jak np na okres nie mialam tendencji do puchniecia to jest szansa ze mnie to ominie?
Watpie. Ja nie puchlam a przed porodem wygladalam jak banka.
No chyba ze bedziesz nalezala do grona szczesliwcow

Nie ma stópki zbył małej, by nie mogła pozostawić śladu. Z
czubasek20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-20, 23:12   #1435
sylwoha
Zakorzenienie

O boze czubasek a na ile przed porodem to sie dzieje?
Stary 2015-10-20, 23:20   #1436
czubasek20
Zakorzenienie

U mnie zaczelo sie ok 34 tyg. Ale spokojniem pierwsze co leci po porodzie to wlasnie ta opuchlizna

Nie ma stópki zbył małej, by nie mogła pozostawić śladu. Z
czubasek20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-20, 23:21   #1437
dolinka881
Zadomowienie

Cytat:
O boze czubasek a na ile przed porodem to sie dzieje?
U mnie się już zaczęło (34 tydzień)- dłonie mam spuchniete jak banie.. do tego stopnia, że aż bolą..

---------- Dopisano o 23:21 ---------- Poprzedni post napisano o 23:20 ----------

Cytat:
Moj tez wypomina niby w zartach ale to serio zarty
I sam do siebie gada jaki to on kest
Wspanaily i jak ja dobrze trafilam
A ja mam ubaw :p
Az przeczytałam to mojemu TZ-owi. Tylko się uśmiechnął pod nosem:p
Dzisiaj dokładnie takie same teksty słyszałam
Stary 2015-10-20, 23:23   #1438
syylwuska
Zakorzenienie

SYLWOHA a Ty sama paznokcie robisz? Bo ja na nogach to już od wakacji nie dam rady sobie pomalować

RUDASKA to świetnie Ci wyszło, ja nie umialabym równo przykleić i odciac ;/;/ gdzie się takie coś kupuje i ile kosztuje? Fajna alternatywa na stare meble, jak nie chce się malowac tylko ciekawe jak potem się to zrywa czy klej zostaje na meblach...

ANDRIUSZKA padlam z tym filmikiem, jaki fajny

OGOLNIE mam to samo, a nam zostało jeszcze po imprezie jedzenia i to nie takiego codziennego i jak nie masz skala, to coś byś zjadła ale nie wiesz co ;P

LIMONKA ja jeszcze nie wiem co zrobi Tz po porodzie, ale na pewno będzie ze mną w domu na poczatku, więc pewnie tak

RUDASKA też uwielbiam to rozpychanie i przypominanie mi, ze tam w brzuszku jest Ktoś i niedługo będzie z nami:Love:

MERVIE dzięki

OGOLNIE to może powiedzieć mu po prostu, ze to super pomysł, bo dawno razem nie wychodzliscie, ale byłoby jeszcze lepiej jakbyście sami wyszli??

WOJNIANN no niestety, przykro mi, ze tak wszystko się na Ciebie zwalilo, ale jeszcze troszkę, dasz radę ;*

KARMAZYNOWA dzięki

RUDASKA ja oglądałam tylko finał, czyli poród, potem poszłam się kąpać

ADKA dzięki

A ja jestem dumna bo z Tz praktycznie skończyliśmy skręcać komodę
Jutro ostatnie szlify i będzie gotowa, wtedy strzele fote i pokaze
Ale jakie to było męczące... ;/

Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka
syylwuska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-20, 23:27   #1439
Fionka_31
Zakorzenienie

Cytat:
U mnie zaczelo sie ok 34 tyg. Ale spokojniem pierwsze co leci po porodzie to wlasnie ta opuchlizna

Nie mów ze można jeszcze bardziej spuchnac? Ja juz od jakiegoś czasu czuje sie jak zbiornik retencyjny

Stary 2015-10-20, 23:32   #1440
_karmazynova_
Zadomowienie

U mnie TŻ na początku żartował, że jest wspaniały i na lepszego trafić nie mogłam, a wieczorem zaczął marudzić...

Mam do Was 2 pytania:

Mam proszek lovela (zapomniałam o bojkocie ze względu na dziewczynę na zdjęciu ) i zastanawiam się czy prać w samym proszku czy dokupić płyn do płukania?

Planujecie kupić pas poporodowy?

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości