Mamusie lutowe - część II - Strona 148 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-10-21, 13:51   #4411
Aninis
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie lutowe - część II

lista po korekcie - można wrzucać na 1 stronę

DLA MAMY DO SZPITALA

Niezbędne dokumenty:
1. dowód tożsamości
2. karta przebiegu ciąży
3. oryginały wyników badań z okresu ciąży - najlepiej sprawdzić jakie dokumenty wymaga szpital, w którym planujemy rodzić (np. grupa krwi i Rh, morfologia i badanie moczu, HBS, WR, wyniki badań USG, inne istotne wyniki badań czy konsultacji)

Na czas porodu:
1. koszula nocna, której nie będzie ci żal ubrudzić - np. t-shirt po tż
2. jednorazowa lewatywa, jednorazowa maszynka do golenia - jeśli chcesz, aby wykonano lewatywę i golenie krocza, i jeśli nie zapewnia ich szpital
3. pomadka ochronna do ust - wysuszają się podczas oddychania
4. woda mineralna niegazowana - mała z dziubkiem i 1,5l
5. "coś" miętowego gumy do żucia, mentosy, tik-taki - po wielu godzinach oddychania ten oddech robi się strasznie nieprzyjemny i fajnie jest móc go odświeżyć
6. zegarek do określania czasu skurczów
7. aparat ?

Na okres poporodowy:
1. podkłady na łóżko o wymiarach 60x90 cm - np. z firmy Hartmann. Jeżeli szpital ich nie zapewnia. Można kupić od razu 20 szt. - do szpitala zabrać 5-6 szt. a resztę wykorzystać później jako podkład przy przewijaniu dziecka.
2. pieluchy w kształcie podpasek (2 opakowania po 30 szt. Maxi) - np. z firmy Hartmann
3. podpaski (2-3 opakowania)
4. majtki (5-6 szt.) lub siateczkowe - uwaga na rozmiary jednorazowych - są strasznie małe
5. koszule nocne do karmienia (2 szt., najlepiej rozpinane z przodu) + 1 sexi
6. szlafrok - nie kupować grubego, lepszy materiałowy, bo na porodówce ciepło
7. klapki pod prysznic
8. biustonosz do karmienia
9. maść na obolałe brodawki - np. Bepanthen, a najlepiej maść Lansinoh HPA na bazie lanoliny
10. butelkę po wodzie z dziubkiem i tantum rosa- do podmywania krocza. Naciskasz na butelkę i samo leci gdzie trzeba. To oczywiście po porodzie naturalnym.
11. wkładki laktacyjne - nie przesadzać z ilością, bo nie wszystkim są potrzebne
12. przybory toaletowe (żel pod prysznic, żel do higieny intymnej, szampon, szczoteczka i pasta do zębów, szczotka do włosów, gumka do włosów, antyperspirant, pomadka nawilżająca do ust, maszynka do golenia, papier toaletowy)
13. ręczniki
14. sztućce, kubek
15. telefon i ładowarka
16. pieniądze na nieprzewidziane wydatki

DLA NOWORODKA DO SZPITALA

Co do ubrań do szpitala dla dziecka - warto się dopytać co oferuje szpital, bo jak zapewniają to nie ma co wozić całej paki tylko wziąć ubranka na wyjście ze szpitala.

1. Pieluszki
2. Pieluchy tetrowe (4 szt.)
3. Ręcznik
4. Pajacyk, śpioszki, półśpioszki, czy też body (6 szt.)
5. Rękawiczki niedrapki
6. Skarpetki
7. Ubranka na wyjście ze szpitala (w tym kombinezon)
8. Chusteczki nawilżające - można używać jedynie wody do pupy dziecka na początek, a chusteczki warto mieć na wyjścia, czy w awaryjnej sytuacji, ale dla takiej młodziutkiej skóry najlepsza jednak sama woda. Ewentualnie dla fanek chusteczek polecam poczytać składy i zaopatrzyć się w jakieś "zdrowe" bo w niektórych jest straszny syf. Pomocny blog Srokao. Tam są składy chusteczek, większość ma lipny skład np. popularne z Pampersa. Koniecznie unikaj fenyloetanolu w składzie.
9. Sól fizjologiczna i waciki
10. Krem na odparzenia - w zależności od preferencji: bepanthen, linomag (biało-zielona tubka, broń boże ten z różową, on jest z cynkiem), Babydream z Rossmana, Alantan zielony, sprawdza się też mąka ziemniaczana sudocrem- to jest maść " lecznicza" gdy się pojawią jakieś zmiany na skórze, a nie " profilaktyczna" do smarowania tak na wszelki wypadek. Najlepiej sprawdzić skład kilku produktów i wybrać coś najbardziej naturalnego
11. Płyn do dezynfekcji pępka (np. Octenisept)
12. Fotelik samochodowy - zabrać dopiero przy wypisie ze szpitala

UBRANKA

Rozmiary na początek 56, 62 lub odpowiednik zagraniczny 0-3. Nie kupować tylko małego lub tylko dużego rozmiaru, lepiej trochę tego i trochę tego. Potrzeba co najmniej 8-10 kompletów do zmiany. Im więcej tym rzadziej będzie się prać. Każdemu pasuje trochę co innego. Możliwe kombinacje dla zimowego dziecka:

1. Body bawełniane zapinane w kroku z krótkim rękawem (10 szt.)
2. Body bawełniane z długim rękawem (10 szt.)
3. Pajacyki, śpioszki bawełniane (10 szt.)
4. Bawełniane bluzeczki zapinane z przodu (10 szt.)

Poza tym z ubranek przydaje się:

1. Czapeczki osłaniające uszy i czoło (2 szt.)
2. Czapka ciepła (1-2 szt.)
3. Rękawiczki (niedrapki) (2-5 szt.) Jest obecnie teoria, że dziecko powinno czuć od razu wszystko, a nie mieć "blokowane" zmysły i nie są wskazane. Niektórzy jednak wolą założyć, żeby dziecko się nie drapało
4. Skarpetki (5-10 szt.)
5. Kombinezon zimowy na spacery (1 szt.) Najwygodniej jeżeli rozpina się po całości i obie nogawki się rozpinają.

W DOMKU HIGIENA I PIELĘGNACJA

Wszystkie kosmetyki, pieluszki i chusteczki - nie należy kupować większych ilości, bo każde mogą dziecko podrażnić, uczulić.

1. Miejsce do spania - łóżeczko z odpowiednim materacem, ale może być też kołyska, wiklinowy koszyk (kosz Mojżesza).
2. Osłonka na łóżeczko -€“ przyda się przy ruchliwym dziecku lub smoczkowym (żeby nie wypadał) - niekonieczne przy noworodku, często przeszkadza, bo zasłania malucha jak się leży obok. Uwaga: coraz częściej odradza się osłonki na łóżeczko
3. Pasujące bawełniane prześcieradła (2 szt.)
4. Coś do spania (2 szt.) - czyli rożek, śpiworek lub kołdra z płaską poduszeczką + poszewki - poduszka na początek nie jest potrzebna, ale z reguły jest w komplecie [I][COLOR="dimgray"] Na początek najlepsze śpiworki, ewentualnie opatulić w rożku. Kołdra może być niebezpieczna dla takiego malca, poduszka również.
5. Kocyk cieńszy i grubszy (min 2 szt.)- nigdy ich za wiele
6. Pieluszki tetrowe (5-10 szt.)
7. Pieluszki flanelowe (2-3 szt.)
8. Pieluszki jednorazowe - na początek warto mieć jedno opakowanie "1" i jedno "2"€
9. Przewijak, nakładka na przewijak, podkłady do przewijania (jednorazowe) - np. przewijak sztywny kładziony na komodzie. W pierwszym okresie należy nastawić się na to, że jeżeli powierzchnia będzie materiałowa to będzie przez większość czasu wybrudzona. By nie było źle można się wspomagać podkładami jednorazowymi.
10. Chusteczki nawilżone - można używać jedynie wody do pupy dziecka na początek, a chusteczki warto mieć na wyjścia, czy w awaryjnej sytuacji, ale dla takiej młodziutkiej skóry najlepsza jednak sama woda. Ewentualnie dla fanek chusteczek polecam poczytać składy i zaopatrzyć się w jakieś "zdrowe" bo w niektórych jest straszny syf. Pomocny blog Srokao. Tam są składy chusteczek, większość ma lipny skład np. popularne z Pampersa. Koniecznie unikaj fenyloetanolu w składzie.
11. Płatki kosmetyczne - takie kosmetyczne do przemywania pupy w domu wodą.. Nie muszą być specjalne dla niemowląt. Mogą być takie duże kosmetyczne.
12. Octenisept lub inny środek tego typu - do przemywania kikuta pępowinowego i rozciętego krocza
13. Gaziki jałowe - do przemywania kikuta i do mycia oczek
14. Krem przeciw odparzeniom -€“ w zależności od preferencji: bepanthen, linomag (biało-zielona tubka, broń boże ten z różową, on jest z cynkiem), Babydream z Rossmana, Alantan zielony, sprawdza się też mąka ziemniaczana sudocrem- to jest maść " lecznicza" gdy się pojawią jakieś zmiany na skórze, a nie " profilaktyczna" do smarowania tak na wszelki wypadek. Najlepiej sprawdzić skład kilku produktów i wybrać coś najbardziej naturalnego
15. Płyn do kąpieli i mycia włosków - z tym też ostrożnie. Na początku najlepiej kąpać w wodzie, czasem można dolać olejek migdałowy, coś naturalnego. W przypadku jak skórka była naprawdę sucha, to wtedy dopiero emolienty. Do włosków żel z Hippa. Pomocny blok srokao.
16. Coś do smarowania malucha: oliwka, balsam - nie jest konieczne
17. Małe nożyczki z zaokrąglonymi końcami lub obcinacz mały - te nożyczki, które możesz kupić specjalnie dla niemowląt są mega lipne i w ogóle nie obcinają tych lichych pazurków. Najlepsze są zwykłe, zaokrąglone.
18. Miękka szczotka do włosów - nawet jak dziecko nie ma włosków to często ma ciemieniuchę i trzeba wyczesywać. Naturalne potrafią uczulić, ale są delikatniejsze.
19. Odpowiedni krem na mróz lub słońce - dobry skład ma o dziwo! z Nivei taka niebieska mała tubka.
20. Delikatny proszek do prania + płyn do płukania - np. Lovela. Niektórzy od razu korzystają z "žnormalnych"
21. Aspirator do nosa -€“ najlepszy, to katarek , frida lub inny. Gruszki nie są zalecane bo ciągną nierównomiernie.
22. Sól fizjologiczna- do przemywania oczek, noska itp. Warto w jakiejś internetowej aptece kupować, tak samo jak gaziki jałowe
23. Patyczki do uszu - należy korzystać "rozsądnie". Niektóre szkoły mówią, że lepiej użyć gazika, a najlepiej palca.
24. Wanienka - dobra na stojaku.
25. Ręczniki (2 szt.) - bardzo fajne są te z "kapturkiem" w rogu. Nie warto kupować ze sztucznych materiałów bo nie wchłaniają wody
26. Smoczek (2 szt.) - nie kupujcie dużo, bo nie wiadomo czy taki i czy w ogóle dziecku przypasuje
27. Pojemniki na wszystkie potrzebne akcesoria - wiszący lub stojący blisko przewijaka
28. Termometr - np. bezdotykowy np. Microlife NC100 albo Beurer FT90
29. Ziołowe herbatki- (koper, rumianek) na kolkę. Można dokupić w razie potrzeby. Dzieci karmione piersią nie zawsze chcą herbatkę.

KARMIENIE

1. Wkładki laktacyjne dla mamy - nie przesadzać z ilością, bo nie wszystkim są potrzebne
2. Laktator - są ręczne i eletryczne. To jaki będzie potrzebny okaże się dopiero po porodzie. Jeżeli więc mieszka się w miejscu gdzie można takie rzeczy zdobyć od ręki to warto poczekać z zakupem. Przed tylko wybrać konkretne modele dla obu typów. np. Medela Mini Electric lub droższy Swing.
3. Krem na popękane brodawki -np. Bepanthen, a najlepiej maść Lansinoh HPA na bazie lanoliny
4. Poduszka do karmienia - niektórzy cenią, niektórzy nie lubią. np. rogal z Motherhood ten sam, co do spania w ciąży
5. Butelka o pojemności 125 ml ze smoczkami o najmniejszym przepływie 0+ - nie warto kupować dużo bo nie wiadomo czy będzie potrzebne, a jeżeli tak to czy przypasuje akurat taki dziecku.
6. Szczotka do mycia butelek i smoczków
7. Biustonosz do karmienia -“ uwaga, rozmiar biustu może się znacząco zmienić po porodzie (kilka dni)
8. Podgrzewacz do butelek -“ podobnie jak z laktatorem warto poczekać z zakupem do momentu gdy będzie potrzebny
9. Śliniaki
10. Woreczki/pojemniki do przechowywania i zamrażania pokarmu - To jaki będzie potrzebny okaże się dopiero po porodzie. Jeżeli więc mieszka się w miejscu gdzie można takie rzeczy zdobyć od ręki to warto poczekać z zakupem.

PODRÓŻE

1. Głęboki wózek
2. Prześcieradła do wózka - może być kocyk, a latem flanelowa pieluszka.
3. Śpiworek do wózka lub kocyk - na zimę na pewno ciepły śpiworek
4. Fotelik samochodowy
5. Folia przeciwdeszczowa do wózka i moskitiera
6. Torba na wszystkie potrzebne akcesoria, taka z możliwością przypięcia do wózka.

I trafiłam jeszcze na takie 2 gotowe listy - może taki podział jest lepszy... hmmm
http://abc-bobasa.pl/img/cms/dokumen...o_szpitala.pdf
http://abc-bobasa.pl/img/cms/dokumen...ta_zakupow.pdf

Edytowane przez Aninis
Czas edycji: 2015-10-21 o 17:35
Aninis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-21, 13:51   #4412
butterfly20
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez figa84 Pokaż wiadomość
ja przeszłam milion pięcet szamponów, w tym chyba wszystkie w cenie poniżej 100zł bez sls stety niestety wiem jakie mi służą a jakie nie, teraz jest i tak dobrze bo po niektórych po 3h wyglądam jak zmokła kura

muszę popatrzeć na kolory tej torby, czy mi się z czymś zgra.
i powiedz, jaki Ci w końcu spasował?
Ja mam cienkie i też szybko się przetłuszczają, więc raczej mamy ten sam problem. A też stosowałam już i te naturalne, i te za niezłą kasę z Kerastase, z Joico itp. I duuuuupka.

Cytat:
Napisane przez kaaasi Pokaż wiadomość
Tż zakupił jedną wiązaną myślałam że mu lanie zrobię jak zobaczyłam muszę mu patrzeć czasem na ręce bo mi śpiochów nakupi a ja tak ich nie lubię jak większość z Was aha to może to odłożę na później z kupnem bo bawełniana to myślę, że za cienka będzie nawet jakbym kapturek założyła

a zwykłą Altere z Rossmanna próbowałaś ? popatrz bo nie dość że porządna to wygląda fajnie trochę jak typowa kobieca i jest z tych sztywnych ja dumam nad kolorem
Ja Alterrę też próbowałam i dooopka

04.02.2016 godz.8.55 - Z.

06.05.2019 godz.10.46 - K.
butterfly20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-21, 13:52   #4413
Lola2828
Zadomowienie

Hej dziewczynki witam się po obiedzie pyszny żurek Fajnie z tym wpisem o wyprawce jestem za ! ja jestem nie ogarnięta strasznie ... Już dużo mam ale jeszcze nie wszystko Wczoraj oglądałam śliczne ciuszki ale zostawię sobie jeszcze coś na potem No i chcę kupić jakiś porządny kocyk bo mam dwa ale takie wiatrołapy Siasia może coś polecasz w jakimś sklepie albo na ebayu ? A tobie polecam wodę z dwoma łyżeczkami wody utlenionej na to gardło puki nie rozwinęła się infekcja ostatnio doradzilam koledze w pracy a na drugi dzien mnie na rękach chciał nosić bo mówi że mu pomogło tak szybko Ide sprzątać bo jutro do pracy buuu
Stary 2015-10-21, 14:03   #4414
butterfly20
Zakorzenienie

jak moje dziecko uwielbia zwykłą jarzynową

Ja się zbieram powolutku do mojej gin, nastawiam się dzisiaj na długie czekanie bo jest po urlopie...jak była przed urlopem to sobie też nieźle posiedziałam

---------- Dopisano o 14:03 ---------- Poprzedni post napisano o 13:54 ----------

http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,...Redirects=true

Charlotta ma Szumisia

A w ogóle to z takich "kultowych" zabawek polecam Żyrafkę Sophie, super się sprawdzała przy ząbkowaniu)

04.02.2016 godz.8.55 - Z.

06.05.2019 godz.10.46 - K.
butterfly20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-21, 14:07   #4415
lamia12344
Rozeznanie

Oj, rano spokój a tu już 2 strony narosły
Ja do smarowania pupki miałam Alantan zielony. Jak mi sie odparzył to też był super, bo Sudocrem strasznie mu dupke przesuszał Zresztą Alantan to cudowny krem dla mnie- jak mam zaostrzenie AZS na twarzy to mnie ratuje

My musimy w końcu ogarnąć ten remont i przemeblowanie u Młodego. I malowanie mieszkania. Dzisiaj mi na maila przyszło że do porodu zostało mi 126 dni
lamia12344 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-21, 14:08   #4416
figa84
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez butterfly20 Pokaż wiadomość
Ja mam cienkie i też szybko się przetłuszczają, więc raczej mamy ten sam problem. A też stosowałam już i te naturalne, i te za niezłą kasę z Kerastase, z Joico itp. I duuuuupka.

Mam kilka stosowanych naprzemiennie. Doszłam do tego, że nawet jak mi jakiś szampon służy tydzień czy całe opak to potrafi przestać. Stosuje więc za radą Mysi naprzemiennie.
Leciałam zgodnie z listą z jej bloga (nie każdy, tylko wybrane z grupy) http://kokardka-mysi.blogspot.com/20...-oswojone.html

Dotarłam do tego, że dziegć u mnie to zło, ale siarka raz na jakiś czas ok, szkodzą mi przed wszystkim silikony.
Dodatkowo z innego bloga odkryłam Cerkogel 30 i stosuje na skórę głowy raz na jakiś czas (2-3 razy na miesiąc) wymiennie z peelingami cukrowymi.
Zwykle w tygodniu używam szamponów bez sls (np. żelu intymnego rosmanna, choć ciężko się zmywa https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,5...sensitive.html) a w weekend coś z sls albo przeciwłupieżowego + peeling lub cerkogel.

Te co wymieniłaś też przeszłam :/
figa84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-21, 14:09   #4417
MamaKarolci28
MamaKarolci28

Cytat:
Figa polecam Ci również tą torbę ogladałam na żywo solidnie wygląda i taką kupię a z włosami może zmień szampon teraz
Mnie sie nadal podoba, wystawilam wozek na sprzedaz bi kupuje nowy i dołączam ta torbę bo byla w zestawie sie. Jak sie jej pozbede napewno zaopatrze sie w nowa w tym kolorze limonki, świetny kolor na wiosnę jak i na lato. Co do wlosow to zmiana hormonów i to musi sami sudocream uregulować i zmiana kosmetyków nie zdziała tu cuda. Ja tak miałam z córka,.Potrafilm umyć 2x włosy, eysuszyc , wyprostować i były okropne , przklapniete, zaraz tluste. I okolo 6 miesiąca poprawiły sie, chyba za sprawa wit i kwasów. Szybko rosły były grube i lśniące jsk po farbuje blond
MamaKarolci28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-21, 14:14   #4418
figa84
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lamia12344 Pokaż wiadomość
Ja do smarowania pupki miałam Alantan zielony. Jak mi sie odparzył to też był super, bo Sudocrem strasznie mu dupke przesuszał Zresztą Alantan to cudowny krem dla mnie- jak mam zaostrzenie AZS na twarzy to mnie ratuje

My musimy w końcu ogarnąć ten remont i przemeblowanie u Młodego. I malowanie mieszkania. Dzisiaj mi na maila przyszło że do porodu zostało mi 126 dni
nie strasz... przed nami też remont, co prawda 1 pokoju, ale ściana do bicia, drzwi do wywalenia i okno do wstawienia. Będzie się kurzyć
I dopiero po tym wprowadzam tam córkę i będę miała miejsce na rzeczy małej ;-)

---------- Dopisano o 14:14 ---------- Poprzedni post napisano o 14:12 ----------

Siasia zabije! oglądam stronę nexta i chce sporo :/
Stary 2015-10-21, 14:17   #4419
wykalacka
Zadomowienie

Cytat:
u Was też tak pada deszcz?
plan działania opracowałam co w którym miesiącu będę kupować w tym do końca października dokańczam wyprawkę dla maleństwa przynajmniej w 80%, listopad - rzeczy dla mnie do szpitala i później do domu, a grudzień/styczeń - wózek, łóżeczko - rożek, kocyk jeszcze jakiś inaczej tego w życiu nie ogarnę
nigdzie nie widzę cieplejszych czapeczek same bawełniane w Smyku również nie widziałam albo budyń mi na oczy zaszedł albo podpowiedzcie gdzie i jaki typ nakrycia głowy znajdę taki cieplejszy lepiej wiązane ?
80% wyprawki w październiku

to ja jestem w ciemnej d**** ze wszystkim

Cytat:
Napisane przez siasia13 Pokaż wiadomość
Dalam z xxx chyba poszedl
jakie te ciuszki z nexta są cudowne c Będę polować na wyprzedaży

witam się w 22 tygodniu

aha i wygooglałam śpioszki/pajace i grafika i mówi, że nie ma żadnej różnicy - niech mnie ktoś oświeci

Edytowane przez wykalacka
Czas edycji: 2015-10-21 o 14:19
wykalacka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-21, 14:19   #4420
MamaKarolci28
MamaKarolci28

Cytat:
Napisane przez Aninis Pokaż wiadomość
Czyli te pieluchy w kształcie podpasek to takie podkłady poporodowe z Hartmanna, o których pisałaś - dobrze zrozumiałam?
ooo np. takie http://allegro.pl/14szt-podklady-pop...146097288.html

A do tego podkłady na łóżko 60x90
Tak , dokładnie maja anatomiczny kształt sa wycięte a nie proste jak bellla czy abena i ten szczegół daje jednak komfort ze nie zwija sie i nie przecieka. Ipodkłady ten rozmiar, miałam i większe 3szt śle nie potrzebnie te sa akurat .
Stary 2015-10-21, 14:25   #4421
Aninis
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wykalacka Pokaż wiadomość

witam się w 22 tygodniu

aha i wygooglałam śpioszki/pajace i grafika i mówi, że nie ma żadnej różnicy - niech mnie ktoś oświeci
haha to nie jestem jedyna, bo ja też tego nie ogarniam. Może powinnyśmy się zabawić w "znajdź 5 różnic"
Zerkałam na linki wstawione przez figę84 i sama też sobie wygooglałam i niestety budyń mi spłynął na oczy chyba, bo dla mnie wyglądają tak samo
Stary 2015-10-21, 14:25   #4422
MamaKarolci28
MamaKarolci28

Cytat:
no to pisałam,że jak skórka jest przesuszona, ciemieniucha itp. to normalnie smarowałam Linomagiem maścią. Bo po co w innym przypadku miałabym smarować?
A wtedy to już w ogóle te k remy z tlenkiem cynku są do bani, no po buzi bym tym nie posmarowała

Mozna i parafina ale zapach ochydny. Tez dobrze natłuszcza i ciało i skórkę główki .Tak pielęgniarki kapaly noworodki w szpitalu. Nawet dostałam taka buteleczkę do domu ale użyłam moze ze 3razy bo smierdxialo od dziecka jakbym go świeczka wypolerowala
Stary 2015-10-21, 14:26   #4423
Aninis
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MamaKarolci28 Pokaż wiadomość
Tak , dokładnie maja anatomiczny kształt sa wycięte a nie proste jak bellla czy abena i ten szczegół daje jednak komfort ze nie zwija sie i nie przecieka. Ipodkłady ten rozmiar, miałam i większe 3szt śle nie potrzebnie te sa akurat .
Eureka chociaż 1 rzecz, którą zakumałam
Stary 2015-10-21, 14:27   #4424
marciar7
Zakorzenienie

Siasia ja na pocz coazy tez wypilam pare piw nieswiadomie.. Ale czasu nie cofne..

Hej hej dzirwczyny a ppwiedzcie pnco chodiz z ta zyrafka spphie?czemu taka kultowa?ja wyprawke bede ogarnkac listopad grudzien. Mam sporl ubra ek i kocykow ale tylko to. Wozek i lozeczko dostalam to tykko wyprac.
Stary 2015-10-21, 14:35   #4425
MamaKarolci28
MamaKarolci28

Cytat:
Eureka chociaż 1 rzecz, którą zakumałam
Pytaj jasno mam czas mała śpi ja tez nie wiedziałam i prawie wszystkiego dowiedziałam sie czytając fora , rozmawiając ze starszymi siostrami. Pózniej Ty będziesz dawała dobre rady nieświadomym pierworodkom
Stary 2015-10-21, 14:38   #4426
siasia13
Rozeznanie

Cytat:

Mam ten sam problem I tez juz probowalam wszystkiego. Do tego mam napady mokrego lupiezu I wtedy to jest mogila Ja tez stosuje szampony na zmane. Jak mam ten lupiez to uzywam Neutrogena TGel ale on smierdzi ropa naftowa Pomaga mi na lojotok I wlosy sa troche dluzej swierze. Ale jego nie mozna uzywac dluzej jak miesiac wiec tak tylko sporadycznie go uzywam. Wlosy susze do dolu a potem prostuje same koncowki, bron Boze przy glowie. I tak wieczorem to juz raczej jest lipa

Cytat:
Napisane przez Lola2828 Pokaż wiadomość
Hej dziewczynki witam się po obiedzie pyszny żurek Fajnie z tym wpisem o wyprawce jestem za ! ja jestem nie ogarnięta strasznie ... Już dużo mam ale jeszcze nie wszystko Wczoraj oglądałam śliczne ciuszki ale zostawię sobie jeszcze coś na potem No i chcę kupić jakiś porządny kocyk bo mam dwa ale takie wiatrołapy Siasia może coś polecasz w jakimś sklepie albo na ebayu ? A tobie polecam wodę z dwoma łyżeczkami wody utlenionej na to gardło puki nie rozwinęła się infekcja ostatnio doradzilam koledze w pracy a na drugi dzien mnie na rękach chciał nosić bo mówi że mu pomogło tak szybko Ide sprzątać bo jutro do pracy buuu

No z kocykami to ja juz nie pamietam I mam ich tyle ze wiecej nie kupuje. Jeszcze moge tobie sprzedac jak chcesz Jest taka jedna fajna firma, tylko musze sobie przypomniec. Ale za to w Bootsie daja torbe z taka mata do przebierania I probkami kosmetykow jak pojdziesz z karta maternity. Ta torba jest taka zwykla czarna, szalu ni ma, ale moze sie przydac. Natomiast mata, choc skromna z wygladu, jest swietna. Dzieki tej macie nigdy nie mialam przewijaka. Rozkladalam mate gdzie popadlo I przewijalam. Jest z material wiec mozesz ja nosic zawsze przy sobie bo nie zajmuje miejsca. Mi sie bardzo przydala, polecam.
siasia13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-21, 14:42   #4427
MamaKarolci28
MamaKarolci28

Cytat:
nie strasz... przed nami też remont, co prawda 1 pokoju, ale ściana do bicia, drzwi do wywalenia i okno do wstawienia. Będzie się kurzyć
I dopiero po tym wprowadzam tam córkę i będę miała miejsce na rzeczy małej ;-)

---------- Dopisano o 14:14 ---------- Poprzedni post napisano o 14:12 ----------

Ja juz nie wchodzę lepiej na stronę nexta bo uwielbiam ciuszki dla dzieci z tej strony sa cukierkowe. Czekam na paczkę ze smyka bo małe,u duzo ubranek z tamtąd pozamawialam,tez całkiem fajne. Mam juz wyprawkę do 68 rozm. I nie wiem czy nie za duzo zamówiłam
Stary 2015-10-21, 14:45   #4428
badzia987
Wtajemniczenie

Cytat:
I wściekła jestem,, bo w poprzedniej ciąży na tym etapie przestawały mi się włosy przetłuszczać i cera się uspokajała, a teraz wyglądam dalej jakbym miała 15 lat
U mnie mniej więcej tak samo z przetłuszczaniem ale cały czas mi wypadają A pamiętam, że poprzednio od 4 miesiąca to mega mi się wzmocniły i zgrubiały.

Cytat:
u Was też tak pada deszcz?

nigdzie nie widzę cieplejszych czapeczek same bawełniane w Smyku również nie widziałam albo budyń mi na oczy zaszedł albo podpowiedzcie gdzie i jaki typ nakrycia głowy znajdę taki cieplejszy lepiej wiązane ?
Ja fajne czapeczki widziałam w Carrefourze, na bazarku. Jakoś wyjątkowo mi się podobały. O pepco też jest fajne.
Ja jak wychodziłam na spacer to szła zawsze bawełniana i jeszcze taka grubsza na polarze. Ale ja to z tych ciepłoubierających dziecko (nie mylić z przegrzewającymi).

Niestety też pada ale przewietrzyłam trochę Małą, żeby ustalić jej tryb dnia bo wymiękamy chodząc spać 1-2 w nocy.

Cytat:

witam się w 22 tygodniu

Polecam:
przewodnik po ubrankach dla niemowląt
http://domowa.tv/ubranka-dla-niemowlat-poradnik/

U mnie dziś na obiad kurczak z przyprawie curry z ryżem

Małgosia 06.10.2013 r.
badzia987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-21, 14:50   #4429
siasia13
Rozeznanie

Cytat:

Wybacz, chcialam sie upewnic, ze nie tylko ja pojde z torbami tej zimy

Cytat:

witam się w 22 tygodniu

Tak wyprzedaze gora I jakosc tych ciuchow tez jest super.

Cytat:
Napisane przez marciar7 Pokaż wiadomość
Siasia ja na pocz coazy tez wypilam pare piw nieswiadomie.. Ale czasu nie cofne..

Hej hej dzirwczyny a ppwiedzcie pnco chodiz z ta zyrafka spphie?czemu taka kultowa?ja wyprawke bede ogarnkac listopad grudzien. Mam sporl ubra ek i kocykow ale tylko to. Wozek i lozeczko dostalam to tykko wyprac.

Na poczatku sie nie liczy bo nie ma lozyska

Bo zyrafka jest slodka. Bezpieczna I dzieci kochaja ja zjadac jak zabkuja.
siasia13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-21, 14:51   #4430
marciar7
Zakorzenienie

Cytat:

Na poczatku sie nie liczy bo nie ma lozyska

Bo zyrafka jest slodka. Bezpieczna I dzieci kochaja ja zjadac jak zabkuja.
A zwykly gryzaK?bo ta sophie chyba trochę ceną przeraża :-P
Stary 2015-10-21, 14:57   #4431
figa84
Zakorzenienie

Cytat:
Mam ten sam problem I tez juz probowalam wszystkiego. Do tego mam napady mokrego lupiezu I wtedy to jest mogila Ja tez stosuje szampony na zmane. Jak mam ten lupiez to uzywam TGel ale on smierdzi ropa naftowa Pomaga mi na lojotok I wlosy sa troche dluzej swierze. Ale jego nie mozna uzywac dluzej jak miesiac wiec tak tylko sporadycznie go uzywam. Wlosy susze do dolu a potem prostuje same koncowki, bron Boze przy glowie. I tak wieczorem to juz raczej jest lipa
też mi się zdarza mieć łupież tłusty :/ Jak Ci się uda dostać to wypróbuj ten cerkogel 30, nie jest drogi a może Ci podpasuje. Mi pomaga, bo ładnie wszystko odblokowuje. W ogóle dopóki nie odkryłam, że skóre głowy też można peelingować to błądziłam jak dziecko we mgle.

---------- Dopisano o 14:56 ---------- Poprzedni post napisano o 14:54 ----------

Cytat:
Napisane przez badzia987 Pokaż wiadomość
U mnie mniej więcej tak samo z przetłuszczaniem ale cały czas mi wypadają A pamiętam, że poprzednio od 4 miesiąca to mega mi się wzmocniły i zgrubiały.
Tak samo miałam ostatnio i miałam nadzieje, że teraz też tak będzie... a tu :dupa: na szczęście mi nie wypadają, pewnie zaczną po porodzie

---------- Dopisano o 14:57 ---------- Poprzedni post napisano o 14:56 ----------

Cytat:

ha ha ha

do PL nie wysyłają wyprzedażowych
Stary 2015-10-21, 14:57   #4432
Aninis
Zakorzenienie

Cytat:
Mam ten sam problem I tez juz probowalam wszystkiego. Do tego mam napady mokrego lupiezu I wtedy to jest mogila Ja tez stosuje szampony na zmane. Jak mam ten lupiez to uzywam Neutrogena TGel ale on smierdzi ropa naftowa Pomaga mi na lojotok I wlosy sa troche dluzej swierze. Ale jego nie mozna uzywac dluzej jak miesiac wiec tak tylko sporadycznie go uzywam. Wlosy susze do dolu a potem prostuje same koncowki, bron Boze przy glowie. I tak wieczorem to juz raczej jest lipa

No z kocykami to ja juz nie pamietam I mam ich tyle ze wiecej nie kupuje. Jeszcze moge tobie sprzedac jak chcesz Jest taka jedna fajna firma, tylko musze sobie przypomniec. Ale za to w Bootsie daja torbe z taka mata do przebierania I probkami kosmetykow jak pojdziesz z karta maternity. Ta torba jest taka zwykla czarna, szalu ni ma, ale moze sie przydac. Natomiast mata, choc skromna z wygladu, jest swietna. Dzieki tej macie nigdy nie mialam przewijaka. Rozkladalam mate gdzie popadlo I przewijalam. Jest z material wiec mozesz ja nosic zawsze przy sobie bo nie zajmuje miejsca. Mi sie bardzo przydala, polecam.
A próbowałyście na łupież szampon Nizoral ? Do kupienia tylko w aptece (można kupić np. 1-2 saszetki), ale nie można stosować w ciąży, bo przenika przez łożysko.
Wg mnie jest najlepszy na łupież a do tego ma ładny zapach - używałam go dosłownie raz na pół roku i miałam spokój.

Co prawda włosów przetłuszczających się nie mam, ale nie lubię szamponów z silikonami. Niektóre ziołowe szampony z Joanny nie mają silikonów, Garnier zielony 5 ziół nie ma i bardzo go lubię, a czasem kupuję z Radicala jakiś wzmacniający.
Stary 2015-10-21, 15:01   #4433
esor
Mamusia Luty 2016

Hej dziewczyny.

Ale duzo piszecie....
U mnie dzisiaj kolejny dzien fatalnego samopoczucia. I humor tez tragiczny.

Czuje sie taka smutna i samotna... Kolejny dzien leżę w lozku i przysłowiowo gapie sie w sufit. Mam juz tak strasznie tego dość...

03.10.2015 żona

22.02.2016 Hania
19.04.2017 Agatka
esor jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-21, 15:05   #4434
nursii
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez esor Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny.

Ale duzo piszecie....

Czuje sie taka smutna i samotna... Kolejny dzien leżę w lozku i przysłowiowo gapie sie w sufit. Mam juz tak strasznie tego dość...
Hej, głowa do góry!
Czuję się podobnie co prawda... ale pocieszam się tym, że wkrótce będę miała moją małą Dzidzię, z nią na pewno już nie będę czuła się smutna i samotna... i Ty też nie
Stary 2015-10-21, 15:08   #4435
kaaasi
Zakorzenienie

Cytat:
jak moje dziecko uwielbia zwykłą jarzynową

Ja się zbieram powolutku do mojej gin, nastawiam się dzisiaj na długie czekanie bo jest po urlopie...jak była przed urlopem to sobie też nieźle posiedziałam

---------- Dopisano o 14:03 ---------- Poprzedni post napisano o 13:54 ----------

http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,...Redirects=true

Charlotta ma Szumisia

A w ogóle to z takich "kultowych" zabawek polecam Żyrafkę Sophie, super się sprawdzała przy ząbkowaniu)
trzymam kciuki za wizytę i Szumisia i żyrafę planuję mieć zdobędę
Cytat:
Napisane przez lamia12344 Pokaż wiadomość

też masz AZS? ja mam co 5 lat średnio się pojawia pomógł mi olej kokosowy nawet jak na głowie we włosach miałam w tym roku sprawdził się idealnie a próbowałam wszystkiego aptecznego olej i dieta - mniej pikantnych rzeczy pomogło
Cytat:

witam się w 22 tygodniu

ja jestem zmuszona bo raz, że będę sama bez Tż, dwa nie ogarnę wszystkiego w grudniu/styczniu także robię zapasy tak na jakiś czas bo nawet wyjście do sklepu czy apteki samej z takim maluchem w zimie może być wyzwaniem ale zakupy w normie wszystkie i przemyślane tak mi się wydaje
Cytat:
haha to nie jestem jedyna, bo ja też tego nie ogarniam. Może powinnyśmy się zabawić w "znajdź 5 różnic"
Zerkałam na linki wstawione przez figę84 i sama też sobie wygooglałam i niestety budyń mi spłynął na oczy chyba, bo dla mnie wyglądają tak samo
śpiochy i pajac u dołu wyglądają tak samo różnica jest u góry śpiochy na szelki, pajac ma rękawki
Cytat:
Napisane przez marciar7 Pokaż wiadomość

dobrze się sprawdza przy dziecku gryzie ją
Cytat:
Napisane przez MamaKarolci28 Pokaż wiadomość
Ja juz nie wchodzę lepiej na stronę nexta bo uwielbiam ciuszki dla dzieci z tej strony sa cukierkowe. Czekam na paczkę ze smyka bo małe,u duzo ubranek z tamtąd pozamawialam,tez całkiem fajne. Mam juz wyprawkę do 68 rozm. I nie wiem czy nie za duzo zamówiłam
ee...ubranek to nigdy dość a prania non stop nie będę robić bo zima zanim wyschnie to wiadomo maluch nie będzie czekał

kaaasi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-21, 15:08   #4436
MamaKarolci28
MamaKarolci28

Cytat:
Napisane przez esor Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny.

Ale duzo piszecie....

Co sie dzieje ze masz taki nastrój ?Popraw sobie humor np. Czekoladka teraz nam mozna albo popatrz ciuszki dla maluszka w necie , zawsze to jest przyjemne
Stary 2015-10-21, 15:11   #4437
ja :)
Zakorzenienie

Cytat:
ejże ejże chyba czym innym jest to, co pijesz i zjadasz, bo składniki odżywcze przedostają się do łożyska a czym innym jest chwilowe wdychanie lakieru

ech ja ostatnio kupiłam maseczkę z kwasem mlekowym 4%, ale ciągle mam rozkminę czy go użyć. Szukam po netach i nic o tym nie ma

ale mówią,że przy sn też lepiej mieć clear, bo nigdy nie wiadomo,czy się cesarą nie skończy

Ja myślę,że z tym makijażem to bardziej im chodzi o to,że niektózy patrzą na takie wytapetowane jak na pańcie dziumdzie Osobiście mam to gdzieś, natomiast na pewno nie jest fajnie jak się pocisz i rodzisz naturalnie, a tusz CI spływa i wyglądasz jak panda więc w takiej sytuacji wolałabym tylko delikatnie podmalować

O tak na poród SN to jedynie podkład polecam reszta spłynie z potem lub łzami (bólu czy szczęścia wszystko jedno )

Sent from my iPhone using Tapatalk
ja :) jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-21, 15:15   #4438
MamaKarolci28
MamaKarolci28

Cytat:
t

ee...ubranek to nigdy dość a prania non stop nie będę robić bo zima zanim wyschnie to wiadomo maluch nie będzie czekał
To prawda...akurat tego to nigdy dość kiedy dziecko często ulewa. Tyle ze ja mam po córci ubranek duzo, których nie liczylam do wyprawki bo większość z nich jest typowo dla dziewczynki ale w domku lub na noc do spania założę i różowe
Stary 2015-10-21, 15:17   #4439
ja :)
Zakorzenienie

Esor cos Ty! Pogoda taka z czapy, przesilenie jesienne..
Trzymaj sie ciepło i sie nie martw
I napisz co tam o szpitalach sie dowiedziałaś ;D

To zem nadrobiła. Ale żeście naskrobaly a ja juz pod domem po powrocie z pracy wiec czas wolny sie skończył

Sent from my iPhone using Tapatalk
ja :) jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-21, 15:23   #4440
kaaasi
Zakorzenienie

Esor a w dupkę chcesz? zajmij się czymś co sprawia Ci przyjemność o zacznij listę robić czego potrzebujesz na ten wyjątkowy czas i meldunek z wczorajszej wizyty wskazany

kaaasi jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości