|
|
#1951 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie grudniowe 2015 cz.8
Cytat:
- 1 raz jem do 8.30, ale to nie jest normalne śniadanie tylko taka mała przekąska, np. mały owoc, albo malutka kromka najlepiej z tłuszczem masło, oliwa i białko. Żadnego nabiału serów rano nie mogę. potem po mniej więcej 2 godzinach jem normalne śniadanie i po godzinie dopiero mierzę cukier - dla mnie te porcje które były podane w diecie były za małe, wiec trzymam się tylko ilości węglowodanów. Bo jak widziałam ze mam na kolację zjeść plaster szynki albo pół plasterka sera no to ja was proszę. - po południu i wieczorem z insuliną jest już ok, wiec jak mi się chce coś słodkiego to jem owoce z jogurtem orzechami i pestkami słonecznika, albo omlet z dwoma łyżeczkami dżemu - ostatni posiłek jem tak ok 22, 23 jak idę spać po północy I odkąd się tego trzymam to widzę że cukier mam mniej więcej na tym samym poziomie Nie jestem specjalistą ale wydaje mi się że tak, bo cukier ci szybko rośnie, potem spada, i znów masz ochotę się dosłodzić. Poza tym często cera się pogarsza, chce się dużo pić (ja pamiętam że piłam jak smok, nawet o tym tu kiedyś pisałam, że mnie to martwi).
|
|
#1952 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() [1=d1b06f3951e378bb3fdc337 11a759ec9373c9f74_6556ad7 364f3f;53204192]Ja dzisiaj zaczynam 32tc i z tej okazji mój wielki brzuchol [/QUOTE]Jaki duży brzuszek Dzień dobry ![]() Ja z rana pojechałam na zakupy. Właśnie zjadłam śniadanie i idę powiesić pranie. Wezmę się też za przygotowanie wszystkiego do obiadu, żeby później tylko wstawić garnek
|
|
#1953 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Lubię biegać przez cały rok, całą zimę biegałam, ale zawsze w czapce i odpowiednim stroju (nie chodzi o mega grubość ale żeby się ubierać warstwami). Biegacze są kilkukrotniej bardziej narażeni na przeziębienie zatok, stąd lekarze i trenerzy zalecają by zawsze chronić głowę. Do tego przy mrozie komin na szyję i buzię. Ale każdy robi jak uważa, więc ja mówię tylko o sobie. Ubieranie na cebulę jak najbardziej, warstwy dobrze chronią nas przed zimnem. Cytat:
No na pewno poród w domu to luksus psychiczny, ale niesie duże ryzyko niestety;/ Tak naprawdę nigdy nie wiemy jak zachowa się nasz organizm podczas porodu. W szpitalu ta pomoc dla matki i dziecka w razie sytuacji zagrożenia życia, jest szybsza i bardziej fachowa. Kiedyś kobiety owszem rodziły w domu, ale nie oszukujmy się - śmiertelność była też dużo wyższa. Mnóstwo sierot potem chodziło po świecie, bo matka się wykrwawiła czy zaistniały groźne komplikacje. Cóż, życzę Wam żebyśmy wszystkie trafiły na wyrozumiały, fachowy, pomocny i życzliwy personel podczas porodu. |
|||
|
|
|
#1954 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jak ktoś potrzebuje i lubi nosić czapę - to git, jasne, chodzi o komfort własny i własne zdanie. Natomiast nie ma co się napinać i dręczyć swoje dzieci, że brak czapki spowoduje chorobę, bo to jakaś marna składowa. I dam sobie głowę za to uciąć akurat Kiedyś śmiertelność porodów domowych wynikała z wielu innych czynników, a nie tylko tego, że poród odbywał się w domu. To zawsze niesie ryzyko, ale naprawdę czasy się zmieniły i porody domowe wyglądają teraz zupełnie inaczej niż te wiele lat temu. Oczywiście, wiadomo jakie jest ryzyko, większość kobiet ze strachu rodzi w szpitalach. |
|
|
|
|
#1955 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
co msc opłacamy składki zdrowotne, nikt w szpitalu nie pracuje charytatywnie, każdy dostaje wynagrodzenie na swoją pracę Ja też się bulwersuję, że podejście do ciężarnych jest takie ... ,,fabryczne", ale co zrobisz, jak to powiedziała "mądra" baba z polityki ,,sory, taki mamy klimat".Czasami ciężko doświadczyć podejścia ,,po ludzku", choć są pracownicy służby zdrowia bardzo fajni i pomocni, wyrozumiali, zależy po prostu na kogo się trafi. ---------- Dopisano o 08:33 ---------- Poprzedni post napisano o 08:27 ---------- [1=d1b06f3951e378bb3fdc337 11a759ec9373c9f74_6556ad7 364f3f;53204192]Ja dzisiaj zaczynam 32tc i z tej okazji mój wielki brzuchol ![]() [/QUOTE] Witam się z lokatorem brzuszka Gryzi Ciotka pozdrawia
|
|
|
|
|
#1956 |
|
Raczkowanie
|
Dzień dobry Dziewczyny z pochmurnego i
mokrego Krakowa ![]() Wysłane z mojego E2105 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#1957 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
moje mają nosić :P ![]() A nota bene ubrań na zimę to mogę Wam polecić firmę, z której bardzo lubię kupować ubrania (brzmi jak reklama, ale nie jest sponsorowana), mają dużo ciekawych ciuchów dla biegaczy czy do łażenia po górach. Odzież jest świetnej jakości, niektóre koszulki mam już po 4 lata, prane, targane po wyprawach i nadal są w świetnej kondycji. http://attiq.net/ Mam tez kominy od nich, bluzy, spodnie i sobie chwalę, tak samo mąż. Nawet jak z rozmiarem nie trafiliśmy to z wymianą nie było problemu, rzetelna firma. Mogę polecić jak szukacie. Mają też profil na Allegro ale kupując przez sklep można z czasem zniżki nabyć. Edytowane przez andriuszka77 Czas edycji: 2015-10-23 o 09:51 |
|
|
|
|
#1958 |
|
Zakorzenienie
|
|
#1959 |
|
Zakorzenienie
|
Gryzelda dopiero na kompie widziałam twój okrąglutki brzuszek
![]() My wczoraj zaczęliśmy 32 tydzień i wygląda to tak
|
#1960 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja tam wychodzę z założenia, że idę tam urodzić dziecko i to jego zdrowie jest najwiekszym priorytetem, a nie mój honor i duma. Na troskę i pocieszenie liczę od TZ-a ![]() Nie wiem już czy to w tym wywiadzie czy gdzieś indziej przeczytałam, że jedna kobieta uparła się na poród naturalny, mimo, że personel naciskał na cesarke i przez to dziecko dostało tylko 4 punkty, a poród i tak zakończył się cesarką.. |
|
|
|
|
#1961 |
|
Raczkowanie
|
Ja nie wyobrażam sobie biegania bez czegoś na głowie: czapka, buff czy kaptur. Miałabym murowane problemy z zatokami. Teraz już noszę luźne i cienkie czapki, córka tak samo. Nigdy nie zakładałam czapki dziecku w domu, nie widziałam takiej potrzeby.
Wysłane z mojego E2105 przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 10:11 ---------- Poprzedni post napisano o 10:05 ---------- Ładne te rzeczy z attica ale dla mnie za drogie niestety. Wysłane z mojego E2105 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#1962 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Rozumiem, że ktoś ma takie czy inne wymagania jeśli chodzi o poród- każda z nas je ma. Ale musimy pamiętać, że tutaj chodzi głównie o dobro dziecka. Czasem przez takie chore wyobrażenie (nie, nie czasem- zazwyczaj) wysoką cenę płacą nasze dzieci...
|
|
#1963 |
|
Zakorzenienie
|
Melduje sie z dwiema wiadomościami. Jedna bardzo dobra, druga bardzo zla.
Dobra: zaczęłam wlasnie 3 tygodniowy urlop a zaraz po nim zaczynam macierzyński A ta zła.. od wczoraj u nas nie ma wifi. Więc jestem odcięta od świata. Buuu.. nie wiem kiedy naprawia.. Buu.. nie nadrobie was potem.
|
#1964 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wreszcie wolna! ![]() Ojej :/ mam nadzieję, że szybko naprawią... a nadrobieniem się nie martw, ważne, żebyś szybko wróciła tutaj
|
|
#1965 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
. Kiedyś było coś o depresji. Chciałam wam napisać, że moja znajoma z pracy, która rodziła we wrześniu też miała cesarkę, choć bardzo nie chciała i się upierała, własnie po to żeby udowodnić sobie i wszystkim dookoła, że da radę. Ale w końcu zgodziła się bo zagrożenie było zbyt duże, cesarka z resztą była umówiona od razu, nawet nie ryzykowali sn. Teraz z tego powodu jest trochę podłamana, może to nie depresja ale jest zdołowana że to jednak cc, teściowa jej pomaga bo sama by chyba nie dała rady. W trakcie ciąży też nasłuchała się wiele niefajnych rzeczy na temat swojej ciąży, że za stara na ciążę, że cukrzyca to jej wina - bo za stara i nieodpowiedzialna i chyba to wszystko się skumulowało i teraz zamiast sie mega cieszyć, ma poczucie że nie jest mamą tak na 100%. I mam nadzieję że sobie z tym poradzi jak najszybciej
|
|
#1966 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Tak samo znajdzie się taka, co się od razu każe uśpić i ma wszystko gdzieś, albo taka, co się rozkaże pociać na kawałki dla dobra dziecka. Takie przykłady dobrze się podaje do wywiadów, a tak naprawdę jest takich jednak statystycznie niewiele. Po prostu położne je pamiętają. Reszta kobiet posłusznie poddaje się w trakcie porodu procedurom. Nawet moja dentystka narzekała na poród, choć siedzi w branży medycznej i bardzo była przygotowana, a trzeci poród mówi, że był koszmarny i że gdyby taki jej się przydarzył pierwszy, to pewnie by miała poważną traumę. A koszmarny z powodu personelu (mniejsza już o szczegóły). To, że idę rodzić dziecko (ale to brzmi ) tez nie oznacza, że mam się dać upokorzyć, że można mnie traktować źle i mam być jeszcze zadowolona, bo najważniejsze jest dziecko, a mi można urwać rękę, jak trzeba. Owszem, dobro dziecka jest priorytetem, ale kobieta to nie jest także chodzący inkubator, który ma jedynie dziecko wydalić i nieważne w jakich warunkach i co sobie ten inkubator czuje/myśli. Zwłaszcza, że stan inkubatora (w dużej mierze także ten psychiczny) oraz to, jak inkubator poród przeżyje ma ogromny wpływ na dziecko nie tylko w trakcie porodu, ale i wcześniej, więc nawet jak się inkubator zestresuje czy wnerwi, to też wbrew temu że "dziecię najważniejsze, mi róbcie, co chcecie", to tak naprawdę zaszkodzi małemu. Więc ta cała moja tyrada nie wynika z tego, że się trzęsę nad swym kroczem i spać po nocy nie mogę z tego powodu, to jest także, a może głównie sprawa tego, jak właśnie młody na tym wszystkim wyjdzie. Będzie trzeba, to się potem zregeneruję po swojemu. Jednak noworodki mają nieco bardziej przerypane. Ale też, jak mówiłam i podkreślam - ja od służby zdrowia wiele nie oczekuję i wiele z niej nie korzystam, zwłaszcza tej publicznej. Jeśli poród jednak będę mieć w szpitalu i to z personelem, którego nie będę sobie mogła wybrać, to jestem na to przygotowana i sobie z tym poradzę, bynajmniej bez szarpania. Dobrze było mi się dowiedzieć, jak sytuacja wygląda, dzięki temu się nie zdziwię w razie czego. Zdania i tak nie zmieniam, bo uważam, że powinno to wyglądać inaczej i kobiety mają prawo, a nawet powinny się domagać pewnych kwestii (pacjenci także, nie tylko kobiety w ciąży), zamiast kłaść uszątka, bo "dobro dziecka, co to nie wakacje, bo tak trzeba". Nie dość, że wcale tak nie trzeba, to dobro matki często przekłada się na dobro dziecka. |
|
|
|
|
#1967 |
|
Zakorzenienie
|
Hej. Nie jestem w stanie was nadrobić. Wczoraj przepadlam. Ostatnie zajęcia w sr 3h -
Najpierw szkolenie z pierwszej pomocy a później pogawedka z neonatologiem. Caly moja wizja porodu legla w gruzach. Zreszta widzę ze podobny temat wczoraj omawiałyście. Podejscie położnych do porodu.Prawda jest taka ze one to traktują zadaniowo, troche więcej albo mniej jak w fabryce, ale z powołania służby nie pełnią. I niestety tak jak ktoras napisala czasem sie drą bo rodzaca sobie cos ubzdura i nie współpracuje i szkodzi dziecku. Jedno jest jasne zalezy im na bezproblemowych szybkich porodach bo później mogą siedziec i nic nie robic, a jak sa komplikacje to niestety caly oddział stawiają na nogi. No i tak to wygląda, ze znowu sie boje ![]() Za niecałe 6h zaczynam weekend. Strasznie sie cieszę. Wczoraj po sr oproznialam szafę i komodę. Dzis tz je wywozi, konczy malowanie a jutro wstawiają szafę. Znowu mamy syf w domu. Moje ciuchy w workach na śmieci w salonie Jeny ile ja tego mam!
|
#1968 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 10:54 ---------- Poprzedni post napisano o 10:49 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 10:58 ---------- Poprzedni post napisano o 10:54 ---------- Gryzia, Rudaska, pięęęęęękne brzuszki widzę z rana
|
|
#1969 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 11:03 ---------- Poprzedni post napisano o 11:02 ---------- [1=d1b06f3951e378bb3fdc337 11a759ec9373c9f74_6556ad7 364f3f;53204192]Ja dzisiaj zaczynam 32tc i z tej okazji mój wielki brzuchol ![]() Wysłane z Soniacza za pomocą Tapatalka [/QUOTE]wow, pokaźny ![]() ---------- Dopisano o 11:07 ---------- Poprzedni post napisano o 11:03 ---------- jaki to wywiad? dajcie linka jeszcze raz co robicie na obiad?
|
|
#1970 |
|
Zakorzenienie
|
RUDASKA ślicznie wyglądacie
![]() ![]() HALWAYA w końcu wolne Może szybko naprawia, strescimy Ci jakby co ![]() Wypilam proszki i zasnelam na siedząco na kanapie, godz spałam ale głowa nie boli Tylko już 11 a ja dalej w piżamie, no ale zbieram się raz dwa i jadę do pracy zawieść l4 i przy okazji do sklepu ![]() Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#1971 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1972 | |
|
Zakorzenienie
|
gumisowa - słodki
halwaya ale mnie przestraszyłaś z tą złą wiadomością ![]() zazdro, że urlop już zaczynasz ![]() ---------- Dopisano o 11:12 ---------- Poprzedni post napisano o 11:11 ---------- Cytat:
|
|
#1973 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja osobiście nie mam problemu z tym w jaki sposób urodzę. Oczywiście chciałabym sn, ale nie za wszelką cenę- a na pewno nie za taką, którą miałoby zapłacić moje dziecko. Mam nadzieję, że koleżanka dojdzie do siebie... a najlepiej gdyby poszła do specjalisty bo szkoda i jej czasu i dziecka na obwinianie siebie za coś na co nie miała wpływu. Polędwiczki wieprzowe duszone z cebulą
|
|
#1974 |
|
Zakorzenienie
|
Do artykułu, no chyba że masz smaka
|
|
#1975 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1976 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A no i zapomniałam- brawa dla męża za wczorajszy kwiatek ![]() Ja się chyba od mojego już nie doczekam ![]() No, chyba, że na urodziny, ale to dopiero w czerwcu Mnie Halwaya też przestraszyła
|
|
#1977 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1978 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To tak samo jak opinia, że poród CC jest lekki i szybko się jest 'na chodzie'
|
|
#1979 |
|
Zakorzenienie
|
wybaczcie mój czarny humor
|
#1980 |
|
Zakorzenienie
|
Zrobiłam dziś sobie prezent i wydałam w rossmannie dla siebie 120zł
![]() A i widziałam pampersy oryginalne,dwójki,cena standardowa 39gr sztuka. Obok te same,taka sama ilość nawet z napisem promocja i co? 64gr za sztukę Robić ludzi w konia to umieją a jak ktoś nie patrzy na ceny jednostkowe to może się przejechać. |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:05.

Ale tylko wieczorem i w nocy...

wreszcie wolna!
Najpierw szkolenie z pierwszej pomocy a później pogawedka z neonatologiem. Caly moja wizja porodu legla w gruzach. Zreszta widzę ze podobny temat wczoraj omawiałyście. Podejscie położnych do porodu.