Zespół jelita drażliwego - Strona 133 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-11-09, 13:27   #3961
gwiazdka93
Zakorzenienie

Dot.: Zespół jelita drażliwego

Cytat:
Napisane przez SofiaPrunikos Pokaż wiadomość
Meteospasmyl leczy cię tylko objawowo, bez sensu to brać, bo nie znasz przyczyny.
Wiem, dlatego już nie biorę M. Ale pomagał mi bardzo w okresie kiedy miałam mocne nasilenie objawów i nie mogłam normalnie funkcjonować.

Cytat:
Ja na przykład najlepiej się czuję na diecie 80% raw (warzywa + owoce - chociaż jeszcze kiedyś miałam po nich olbrzymie problemy żołądkowe) + obiadowo jakieś kasze, czasami ugotowane warzywa, bardzo rzadko jakieś mięso lub ryby, częściej jajka na miękko.
U mnie przeciwnie, nie mogę wielu surowych produktów, gotowane są najlepsze dla mnie

Cytat:
Po probiotykach czułaś się lepiej czy gorzej - tak przede wszystkim stwierdza się SIBO. Zakwaszałaś żołądek (na czczo pół litra wody z połówką cytryny lub łyżką octu jabłkowego - przez dłuższy czas). Pewnie masz też obniżoną motorykę jelita - tutaj bardzo pomaga aktywność fizyczna (np. bieganie).
Ja próbowałam wszystkiego Po probiotykach nie widziałam żadnej poprawy, po prostu zero efektów na plus czy na minus. Zakwaszanie żołądka też przerabiałam

Cytat:
Nikogo nie chcę tutaj przekonywać, że ZJD nie istnieje, ale zazwyczaj za ZJD ukrywa się jakaś inna choroba, która pustoszy organizm, a lekarz da ci Debretin, Zirid lub coś podobnego i czujesz się lepiej - ale nadal nie znasz przyczyny i się nie leczysz.
A ja się z Tobą całkowicie zgadzam Ale wiadomo, najprościej leki dać. Moja lek. rodzinna była oburzona, że brałam leki bez badań (gastroskopia i kolonoskopia), więc miałam dokładne badania potem. I wykryto przez to 2 inne choroby.
gwiazdka93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-09, 21:14   #3962
niezapominajka17
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez gwiazdka93 Pokaż wiadomość
Takie bagatelizowanie objawów jest chyba standardem... Ja uporałam się z ZJD sama (trochę pomogła mi dietetyczka), ale też zajęło mi to sporo czasu. To co mogę poradzić:
1) Warto przyjrzeć się dotychczas branym lekom- czy nie szkodzą. U mnie objawy ZJD powodowały w dużej części tabletki antykoncepcyjne. Po przejściu na plastry czy NR nie mam codziennych wzdęć i jest bardzo duża poprawa
2) Codzienne picie melisy przed snem- mnie bardzo pomaga, działa rozluźniająco.
3) Odpowiednia dieta- koniecznie. Nie jem smażonych rzeczy, nie piję krowiego mleka, nie łączę nabiału z owocami. Wszelkie wzdymające rzeczy w odstawkę, alkohol także, nabiał- ograniczyć. Ostatnio byłam 5 tyg. na diecie Fodmap, polecam
4) Unikanie stresu- tu warto popracować nad sobą
5) No- spa Max/ Buscopan Forte- gdy jest bardzo źle i pojawiają się mocne skurcze.
6) U mnie objawy nasilają się w czasie miesiączki, więc kilka dni przed jej wystąpieniem i w trakcie biorę Debretin 2 tabl./ dzień i jest ok.
7) Wydaje mi się też, że regularna suplementacja magnezu pomaga.
Generalnie życzę każdemu długich remisji, bo to cudowne okresy lub nawet całkowitego ustąpienia objawów
całkowicie się zgadzam, u mnie również pomaga dieta eliminacyjna. Tak jak ty nie piję mleka krowiego, kefirów i jogurtów. Nie mogę jeść dużej ilości czekolady mlecznej, zdecydowanie od dwóch lat nie jem niczego smażonego i staram się ograniczać kawę. Czasem mnie złapie atak, nie przeczę ... ale dwa może trzy razy w roku. Jak już złapie mam przepisany od lekarza Loperamid więc w razie co mogę szybko zadziałać. Pamiętam jak kiedyś atak złapał mnie w pociągu...to była dopiero przygoda życia. To jest taka straszna przypadłość, że człowiek po prostu musi...nie ma wyjścia.
niezapominajka17 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-10, 10:10   #3963
SofiaPrunikos
Rozeznanie

Cytat:
Wiem, dlatego już nie biorę M. Ale pomagał mi bardzo w okresie kiedy miałam mocne nasilenie objawów i nie mogłam normalnie funkcjonować.

U mnie przeciwnie, nie mogę wielu surowych produktów, gotowane są najlepsze dla mnie

Ja próbowałam wszystkiego Po probiotykach nie widziałam żadnej poprawy, po prostu zero efektów na plus czy na minus. Zakwaszanie żołądka też przerabiałam

A ja się z Tobą całkowicie zgadzam Ale wiadomo, najprościej leki dać. Moja lek. rodzinna była oburzona, że brałam leki bez badań (gastroskopia i kolonoskopia), więc miałam dokładne badania potem. I wykryto przez to 2 inne choroby.

Wiesz, też nie mogłam jeść surowych warzyw - tak mnie skręcało, że wszystkiego unikałam. Ale powoli, prosto do celu - i teraz jem tylko praktycznie surowe.

Ile czasu zakwaszałaś żołądek? Używałaś betaine HCl, czy tylko cytryna/ocet jabłkowy? Warto też zbadać sobie poziom witaminy D, bo jej niedobór naprawdę pustoszy organizm - jak zaczęłam ją suplementować naprawdę o wiele lepiej się czuję.

Polecam też duuużo przypraw - kumin rzymski, kurkumę, kapsaicynę (z papryczek chilli), spirulinę, chlorellę.

Mnie dojście do takiego stanu jak teraz - czyli bardzo dobrego (przy czym u mnie wykryto nietolerancje laktozy i glutenu) zajęło ponad rok.
SofiaPrunikos jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-10, 15:06   #3964
gwiazdka93
Zakorzenienie

Cytat:
Wiesz, też nie mogłam jeść surowych warzyw - tak mnie skręcało, że wszystkiego unikałam. Ale powoli, prosto do celu - i teraz jem tylko praktycznie surowe.

Ile czasu zakwaszałaś żołądek? Używałaś betaine HCl, czy tylko cytryna/ocet jabłkowy? Warto też zbadać sobie poziom witaminy D, bo jej niedobór naprawdę pustoszy organizm - jak zaczęłam ją suplementować naprawdę o wiele lepiej się czuję.

Polecam też duuużo przypraw - kumin rzymski, kurkumę, kapsaicynę (z papryczek chilli), spirulinę, chlorellę.

Mnie dojście do takiego stanu jak teraz - czyli bardzo dobrego (przy czym u mnie wykryto nietolerancje laktozy i glutenu) zajęło ponad rok.
Nie stosowałam długo zakwaszania, ja mam też spore problemy z żołądkiem, muszę bardzo uważać i wręcz mam problem z nadkwasotą, więc pewnie na jelita sobie szkodzę, bo biorę IPP, ale to są jedyne środki, które mi pomagają jeśli chodzi o żołądek.
Heh, u mnie z kolei najlepiej jak najmniej przypraw, każdy jest inny widać
Stary 2015-11-10, 15:15   #3965
SofiaPrunikos
Rozeznanie

Cytat:
Nie stosowałam długo zakwaszania, ja mam też spore problemy z żołądkiem, muszę bardzo uważać i wręcz mam problem z nadkwasotą, więc pewnie na jelita sobie szkodzę, bo biorę IPP, ale to są jedyne środki, które mi pomagają jeśli chodzi o żołądek.
Heh, u mnie z kolei najlepiej jak najmniej przypraw, każdy jest inny widać
Stosując IPP niszczysz sobie żołądek. Pewnie całkowicie nie masz kwasu solnego w żołądku przez ich stosowanie i stąd się biorą twoje problemy.

Jesteś pewna, że to problem z nadkwasotą, a nie niedokwasota przez IPP (niedokwasota ma takie same objawy, jak nadkwasota - czyli refluks, bóle żołądkowa, cofanie się treści żołądkowej)? Mnie też tym truli, ale się zawzięłam, odstawiłam - dzięki temu dochodzę do zdrowia.

Wykonaj sobie test sody i sprawdź, co ci dolega. IPP to zabójstwo dla żołądka - żaden lekarz ci nie powie, że przez długotrwale stosowanie tych leków upośledzasz sobie wchłanianie witamin i minerałów.

Teraz już widać, dlaczego nie możesz jeść większości rzeczy - żołądek źle trawi, brak pewnie witamin. A ty bierzesz IPP i inne leki i koło się zamyka - niby lepiej się czujesz, ale coraz mniej rzeczy możesz jeść, coraz gorzej się czujesz.

Edytowane przez SofiaPrunikos
Czas edycji: 2015-11-10 o 15:16
Stary 2015-11-10, 17:17   #3966
gwiazdka93
Zakorzenienie

Cytat:
Stosując IPP niszczysz sobie żołądek. Pewnie całkowicie nie masz kwasu solnego w żołądku przez ich stosowanie i stąd się biorą twoje problemy.

Jesteś pewna, że to problem z nadkwasotą, a nie niedokwasota przez IPP (niedokwasota ma takie same objawy, jak nadkwasota - czyli refluks, bóle żołądkowa, cofanie się treści żołądkowej)? Mnie też tym truli, ale się zawzięłam, odstawiłam - dzięki temu dochodzę do zdrowia.

Wykonaj sobie test sody i sprawdź, co ci dolega. IPP to zabójstwo dla żołądka - żaden lekarz ci nie powie, że przez długotrwale stosowanie tych leków upośledzasz sobie wchłanianie witamin i minerałów.

Teraz już widać, dlaczego nie możesz jeść większości rzeczy - żołądek źle trawi, brak pewnie witamin. A ty bierzesz IPP i inne leki i koło się zamyka - niby lepiej się czujesz, ale coraz mniej rzeczy możesz jeść, coraz gorzej się czujesz.
Nie biorę IPP długotrwale, stosuję je max miesiąc 1-2 razy w roku.
Czytałaś dokładnie moje posty? Fajnie, że chcesz pomóc, ale zobacz co pisałam wcześniej- że poradziłam sobie z objawami ZJD i przeciwnie do tego, co piszesz- obecnie czuję się bardzo dobrze od dłuższego czasu i jem dużo więcej produktów niż wcześniej. A co do witamin, suplementuję D3, B12 (mimo, że są w normie laboratoryjnej), B6, oprócz tego magnez, cynk, żelazo.
Stary 2015-11-12, 13:57   #3967
SofiaPrunikos
Rozeznanie

Cytat:
Nie biorę IPP długotrwale, stosuję je max miesiąc 1-2 razy w roku.
Czytałaś dokładnie moje posty? Fajnie, że chcesz pomóc, ale zobacz co pisałam wcześniej- że poradziłam sobie z objawami ZJD i przeciwnie do tego, co piszesz- obecnie czuję się bardzo dobrze od dłuższego czasu i jem dużo więcej produktów niż wcześniej. A co do witamin, suplementuję D3, B12 (mimo, że są w normie laboratoryjnej), B6, oprócz tego magnez, cynk, żelazo.
Czytałam. Dobrze, że suplementujesz, ale sprawdzaj, czy Twoje suplementy nie mają dziwnych dodatków (większość suplementów w aptekach jest o kant d... potłuc). Według mnie brak surowych warzyw i owoców i diecie to przestępstwo dla organizmu - ale niech każdy robi co chce,
Nie będę nikogo do niczego przekonywać, ale stosując IPP nawet 1-2 razy w roku niszczysz strasznie swój żołądek. Jednak tabletka wstrzymuje produkcję kwasu na 24 godziny i żeby żołądek wrócił do poprzedniego stanu, czasami potrzebuje nawet miesiąca! Więc zobacz, jak go niszczysz, stosując je tylko przez miesiąc...
Stary 2015-11-12, 17:06   #3968
gwiazdka93
Zakorzenienie

Cytat:
Według mnie brak surowych warzyw i owoców i diecie to przestępstwo dla organizmu - ale niech każdy robi co chce,
Nie napisałam, że nie jem wcale Po prostu mam też alergie pokarmowe na sporo surowych warzyw i owoców i wręcz mam zakazane przez lekarza jedzenie większości surowych produktów (w przeciwnym razie niebezpiecznie puchnę).

Cytat:
Nie będę nikogo do niczego przekonywać, ale stosując IPP nawet 1-2 razy w roku niszczysz strasznie swój żołądek. Jednak tabletka wstrzymuje produkcję kwasu na 24 godziny i żeby żołądek wrócił do poprzedniego stanu, czasami potrzebuje nawet miesiąca! Więc zobacz, jak go niszczysz, stosując je tylko przez miesiąc...
Szkoda tylko, że kiedy miewałam okresy, w których zwijałam się z bólu, to były jedyne leki, które mi pomagały... Ale lepiej zakończmy ten temat, każdy ma inne doświadczenia.
Stary 2015-11-21, 16:55   #3969
krolowaklozetu
Przyczajenie

Dziewczyny!
Borykacie się z problemem, który dla mnie powoli staje się przeszłością. Co rusz czytam w internecie o litrach wylanych łez, które są skutkiem tej nieprzyjemnej choroby. Postanowiłam stworzyć miejsce, w którym opiszę jak można sobie z nią radzić i w którym chętnie dowiem się o Waszych sposobach.

https://www.facebook.com/Królowa-Klo...159985/?ref=hl
Zapraszam na facebokową stronę!
krolowaklozetu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-23, 11:56   #3970
Katiusza13
Przyczajenie

Czy ktoś z Was słyszał o dr Ryczkowskiej i leczonej przez nią dysbiozie, która w jej opinii jest przyczyną IBS? Czy spotkaliście się z tezą że wszystko przez dysbiozę? No forum znany lekarz jest wiele pozytywnych opinii dot. tej Pani dr. Mi gastrolodzy nie potrafią pomóc, zastanawiam się nad wizyta u niej. Ktoś coś wie w temacie?
Katiusza13 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-10, 14:16   #3971
kalcha1
Przyczajenie

Witam wszystkich dopiero co prawda zaczęłam czytać co u Was słychać lecz z racji objętości wątku pozwolę sobie zapytać jak rozpoczęła się wasza diagnostyka IBS? Jestem dopiero na rozpoznaniu (nikt nie wie co to jest) i z wszelkich głupot jakie wyczytałam w internecie wybieram jednak ta optymistyczną diagnozę. Od 2 tyg jestm na FODMAP - bardzo rygorystycznym z racji problemów z cukrem jeszcze bardziej okrojonym. Do tego probiotyk i debretin oraz debutir jak jest?... średnio flaczki dały sokój ale teraz żołądek szaleje...
kalcha1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-10, 16:03   #3972
SofiaPrunikos
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kalcha1 Pokaż wiadomość
Witam wszystkich dopiero co prawda zaczęłam czytać co u Was słychać lecz z racji objętości wątku pozwolę sobie zapytać jak rozpoczęła się wasza diagnostyka IBS? Jestem dopiero na rozpoznaniu (nikt nie wie co to jest) i z wszelkich głupot jakie wyczytałam w internecie wybieram jednak ta optymistyczną diagnozę. Od 2 tyg jestm na FODMAP - bardzo rygorystycznym z racji problemów z cukrem jeszcze bardziej okrojonym. Do tego probiotyk i debretin oraz debutir jak jest?... średnio flaczki dały sokój ale teraz żołądek szaleje...
Jak jesteś na diecie FODMAP, na twoim miejscu zrezygnowałabym z Debretinu, bo tylko oszukuje organizm, a w niczym nie pomaga. A jak zrezygnowałaś z glutenu, laktozy i cukru, to nie warto go brać. Obserwuj też, jak reagujesz na probiotyk - nie zawsze pomaga przy IBSie, bo często można mieć i SIBO (rozrost flory bakteryjnej) i to wcale nie pomaga...

Jak się czujesz po owocach - lepiej, gorzej? Np. jabłka, gruszki.

Pijesz rano wodę z sokiem z cytryny albo z octem jabłkowym? Ludzie z IBSem często mają problem z zakwaszeniem żołądka a tym samym problemy z trawieniem.
Stary 2015-12-10, 18:54   #3973
NataliaTa
Przyczajenie

Dlaczego ocet??
NataliaTa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-10, 20:32   #3974
SofiaPrunikos
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez NataliaTa Pokaż wiadomość
Dlaczego ocet??
Zakwasza żołądek --> więcej kwasu solnego w żołądku --> lepsze trawienie.
Stary 2015-12-11, 08:30   #3975
kalcha1
Przyczajenie

SofiaPrunikos dzięki za odpowiedź. Co do mnie już tłumaczę.Na czczo pijam wodę z cytryną ale to od dawna. Jestem po odkwaszaniu więc tutaj luz.
Co do owoców nie do końca wiem co Ci napisać gdyż FODMAP mocno ogranicza owoce przez co moje menu owocowe ogranicza się do kiwi ananasów truskawek i mandarynek i po nich nie mam nasilonych objawów.
Co do debretinu to faktycznie nie ma większej różnicy czy go biorę czy nie.
Stary 2015-12-11, 13:58   #3976
SofiaPrunikos
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kalcha1 Pokaż wiadomość
SofiaPrunikos dzięki za odpowiedź. Co do mnie już tłumaczę.Na czczo pijam wodę z cytryną ale to od dawna. Jestem po odkwaszaniu więc tutaj luz.
Co do owoców nie do końca wiem co Ci napisać gdyż FODMAP mocno ogranicza owoce przez co moje menu owocowe ogranicza się do kiwi ananasów truskawek i mandarynek i po nich nie mam nasilonych objawów.
Co do debretinu to faktycznie nie ma większej różnicy czy go biorę czy nie.
A co dokładnie dzieje się z żołądkiem? Możliwe, ze cytryna jest za słaba i trzeba włączyć np. ocet jabłkowy lub betaine HCl, albo nalewkę z piołunu. Oczywiście przed taka kuracja powinna być zrobiona gastroskopii, czy nie ma nadzerek i wrzodów żołądka - taka kuracja bardzo je podraznia.

Warto zrobić sobie rano na czczo test sody. Na 3/4 szklanki wody dodajemy pol łyżeczki sody i sprawdzamy reakcje - czyli bekniecie. Do 90 sekund - nadkwasota, miedzy 90 a 3 minuty - dobrze dokwaszony żołądek, powyżej 3 minut - niedokwasota, czas zakwaszac żołądek. Sprawdzać dokładnie czas stoperem.
Stary 2015-12-29, 22:49   #3977
nimrodel
Rozeznanie

Był taki okres, że się mocno z moimi jelitami męczyłam, a teraz po świętach mam nawroty. Najlepiej się czułam na lekkiej diecie. Dużo gotowanych warzyw na parze. Dodatkowo wprowadziłam jogę relaksującą (restorative yoga), też uważam, że bardzo mi to pomogło.

Kobiece Zen - Strefa dla Ciała i Duszy (grupa FB)
nimrodel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-30, 12:51   #3978
kalcha1
Przyczajenie

SofiaPrunikos wielkie wow dla Ciebie za zajomość tak różnych i naturalnych testów i sposobów na uniknięcie pewnych dolegliwości. Co do mnie to niestety nie mogę sobie pozwolić na większe eksperymenty. Po badaniach diagnoza szpital po Nowym Roku. Ale jestem dobrej myśli.
Tak czy inaczej nauczyłam się doceniać smaki pewnych produktów i na 100% zmieniłam znowu swoje nawyki żywieniowe.
Stary 2016-01-03, 18:39   #3979
nimrodel
Rozeznanie

Czy ktoś z was leczył / wyleczył IBS terapią sokami?

Kobiece Zen - Strefa dla Ciała i Duszy (grupa FB)
nimrodel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-03, 20:18   #3980
201611290914
Konto usunięte

Ja ograniczyłam mięso i nabiał i widzę znaczną poprawę. Gastrolog potwierdził że to może pomóc.
201611290914 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-04, 12:59   #3981
Sapphiere_Alice
Raczkowanie

Tyle czasu się tu udzielałam... i niestety wciąż szukam i kombinuję przyczyn swoich dolegliwości :P Więc nie jest to zbytnio pocieszające,ale się nie poddaję i mam kolejny plan jakie badania wykonać. Niestety przez zaostrzenie objawów będę miała kolejną gastroskopię pod narkozą za 2 tygodnie ;p ale dowiem się co tam od dwóch lat się pozmieniało Dziś zrobiłam jedną serię badań, zwykła morfologia krwi pełna, ob, crp, oraz magnez i żelazo. Planuję badania na boleriozę- ponieważ wyczytałam, że często jest mylona z Crohnem, którego u mnie podejrzewają od pewnego czasu, Sibo wykluczone, byłam leczona antybiotykami i nic. Oprócz tego..tak sobie przypomniałam ,że mój kot kiedyś ze mną spał ,a u weterynarza z moją mamą rzadko bywał, więc porobię badania z chorób kocich typu toksokaroza i inne bąblowice, a potem ...potem nie wiem co ,ale jeśli nic nie wykażą to kombinuje dalej. Wkurzyłam się na maksa, więc muszę znaleźć przyczynę ;p szukajcie więc i nie dajcie sobie wmówić drażliwego bez badań! Tyle błędnych diagnoz było...

Zapuszczam naturalne włosy ;p

Wprowadzam wiele zmian!
Sapphiere_Alice jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-04, 17:42   #3982
roberto27
Przyczajenie

Lekarze zalecają odpowiednią dietę ale niestety mi nic nie pomaga. A probował ktoś z was pić melise codziennie?albo nie wiem jakies tabletki na uspokojenie?
roberto27 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-04, 21:05   #3983
poisongirl87
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Sapphiere_Alice Pokaż wiadomość
Tyle czasu się tu udzielałam... i niestety wciąż szukam i kombinuję przyczyn swoich dolegliwości :P Więc nie jest to zbytnio pocieszające,ale się nie poddaję i mam kolejny plan jakie badania wykonać. Niestety przez zaostrzenie objawów będę miała kolejną gastroskopię pod narkozą za 2 tygodnie ;p ale dowiem się co tam od dwóch lat się pozmieniało Dziś zrobiłam jedną serię badań, zwykła morfologia krwi pełna, ob, crp, oraz magnez i żelazo. Planuję badania na boleriozę- ponieważ wyczytałam, że często jest mylona z Crohnem, którego u mnie podejrzewają od pewnego czasu, Sibo wykluczone, byłam leczona antybiotykami i nic. Oprócz tego..tak sobie przypomniałam ,że mój kot kiedyś ze mną spał ,a u weterynarza z moją mamą rzadko bywał, więc porobię badania z chorób kocich typu toksokaroza i inne bąblowice, a potem ...potem nie wiem co ,ale jeśli nic nie wykażą to kombinuje dalej. Wkurzyłam się na maksa, więc muszę znaleźć przyczynę ;p szukajcie więc i nie dajcie sobie wmówić drażliwego bez badań! Tyle błędnych diagnoz było...

Narkoza mega obciąża organizm, a to badanie jest na spokojnie do przeżycia bez tego...
poisongirl87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-06, 17:01   #3984
Ola2016
Przyczajenie

Czy to zespół jelita drażliwego?

Od pewnego czasu u mojego przyjaciela zdiagnozowano tzw. zespół jelita drazliwego, stosował dietę lekkostrawną a nawet często sięgał po czekoladę i inne podobne jedzenie zagęszczające ponieważ ciągłe biegunki były i są nie do wytrzymania- ztym nie da się życ normalnie i stad moje pytanie czy któraś z was ma jakieś sprawdzoną dietę na ZJD?
I do tego jeszcze to bulgotanie w brzuchu. Jest apetyt i przybieranie na wadze (czekolada robi swoje). proszę o podpowiedź
Stary 2016-01-06, 21:44   #3985
skazana_na_bluesa
.

Dot.: Czy to zespół jelita drażliwego?

idź do sprawdzonego dietetyka, który potrafi dobrać dietę do schorzenia. moja koleżanka skorzystała z takiej wizyty i bardzo poprawiło się z jej jelitami. z racji spersonalizowania diety pod jej gusta i potrzeby, nie będę jej prosić o kopię.

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-07, 10:37   #3986
SofiaPrunikos
Rozeznanie

Dot.: Czy to zespół jelita drażliwego?

Cytat:
Napisane przez Ola2016 Pokaż wiadomość
Od pewnego czasu u mojego przyjaciela zdiagnozowano tzw. zespół jelita drazliwego, stosował dietę lekkostrawną a nawet często sięgał po czekoladę i inne podobne jedzenie zagęszczające ponieważ ciągłe biegunki były i są nie do wytrzymania- ztym nie da się życ normalnie i stad moje pytanie czy któraś z was ma jakieś sprawdzoną dietę na ZJD?
I do tego jeszcze to bulgotanie w brzuchu. Jest apetyt i przybieranie na wadze (czekolada robi swoje). proszę o podpowiedź
No, jak będzie dalej wcinał czekoladę, to nie wróżę mu powrotu do zdrowia.
Niech zastosuje dietę ubogoresztkową (mało błonnikowych rzeczy typu owsianki, chlebki razowe i tym podobne rzeczy). Niech je mięso, ryby, warzywa (wykluczając warzywa strączkowe - można je powoli próbować wprowadzać, ale cały czas monitorując odpowiedź organizmu!), owoce (takie jak banany, truskawki, maliny, jerzyny, pomarańcze).

Nie ma sprawdzonej diety na ZJD. Jednemu będą szkodzić pomidory, papryka, ziemniaki, a innemu brokuł, brukselka i pietruszka. Trzeba jeść metodą prób i błędów.
Stary 2016-01-27, 21:52   #3987
dzela97
Przyczajenie

moje zjd zaczęło się od głośnej pracy jelit i w sumie to była dla mnie taka nowość, że zaczęłam się tym przejmować i chyba aż za bardzo...
na początku miałam przelewanie w brzuchu, czasem tylko takie ruchy, później doszło bulgotanie, kruczenie i cała masa innych dźwięków
nigdy nie miałam takich problemów, myślałam, że to po prostu z głodu to burczenie, ale miałam to nawet po posiłku czy piciu
doszło do tego, że piłam mniej, a jadłam więcej nawet jak nie byłam głodna
ale najgorsze i tak są dźwięki z jelit, chyba końcowa część, dobiegające z tyłka, tak jakby te gazy się tam przemieszczały i wydawały dżwięki takie jak syczenie i różne inne i to jest już dla mnie najbardziej wstydliwy problem, bo nie umiem nad tym zapanować
na początku te gazy w tyłku i dźwięki pojawiały się wieczorem, często jak kładłam się już spać, a teraz to w sumie o każdej porze dnia i nocy, jedynie jak wypróżnie się całkowicie to jest ich mniej
czy ktoś z Was też takie coś miał?
bo mnie to już doprowadza do szału, w szkole nie mogłam normalnie siedzieć na zajęciach, boję się gdzieś wyjść, najbardziej komfortowo czuję się w miejscu, w którym jest głośno, bo jest mniejsza szansa, że ktoś to usłyszy
przez to że zaczęłam się tak tym przejmować to przed wyjściem do szkoły zaczęłam dostawać biegunki i zaczął mnie boleć brzuch
nie wiem, czego to może być objawem
byłam u gastrologa przepisał mi takie leki jak Xifaxan i Debretin lecz nie było po nich żadnego rezultatu. Dziwne jest to że po śniadaniu zawsze zaczyna sie przelewanie w brzuchu i po 10min ląduje w toalecie z pewnego rodzaju biegunką bez różnicy co zjem
dzela97 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-28, 09:32   #3988
Wampierz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dzela97 Pokaż wiadomość
moje zjd zaczęło się od głośnej pracy jelit i w sumie to była dla mnie taka nowość, że zaczęłam się tym przejmować i chyba aż za bardzo...
na początku miałam przelewanie w brzuchu, czasem tylko takie ruchy, później doszło bulgotanie, kruczenie i cała masa innych dźwięków
nigdy nie miałam takich problemów, myślałam, że to po prostu z głodu to burczenie, ale miałam to nawet po posiłku czy piciu
doszło do tego, że piłam mniej, a jadłam więcej nawet jak nie byłam głodna
ale najgorsze i tak są dźwięki z jelit, chyba końcowa część, dobiegające z tyłka, tak jakby te gazy się tam przemieszczały i wydawały dżwięki takie jak syczenie i różne inne i to jest już dla mnie najbardziej wstydliwy problem, bo nie umiem nad tym zapanować
na początku te gazy w tyłku i dźwięki pojawiały się wieczorem, często jak kładłam się już spać, a teraz to w sumie o każdej porze dnia i nocy, jedynie jak wypróżnie się całkowicie to jest ich mniej
czy ktoś z Was też takie coś miał?
bo mnie to już doprowadza do szału, w szkole nie mogłam normalnie siedzieć na zajęciach, boję się gdzieś wyjść, najbardziej komfortowo czuję się w miejscu, w którym jest głośno, bo jest mniejsza szansa, że ktoś to usłyszy
przez to że zaczęłam się tak tym przejmować to przed wyjściem do szkoły zaczęłam dostawać biegunki i zaczął mnie boleć brzuch
nie wiem, czego to może być objawem
byłam u gastrologa przepisał mi takie leki jak Xifaxan i Debretin lecz nie było po nich żadnego rezultatu. Dziwne jest to że po śniadaniu zawsze zaczyna sie przelewanie w brzuchu i po 10min ląduje w toalecie z pewnego rodzaju biegunką bez różnicy co zjem
Ja bym ci radziła spóbować diety eliminacyjnej. Najlepiej takiej bezzbożowej, typu paleo albo aip.

---------- Dopisano o 09:30 ---------- Poprzedni post napisano o 09:28 ----------

Cytat:
Napisane przez roberto27 Pokaż wiadomość
Lekarze zalecają odpowiednią dietę ale niestety mi nic nie pomaga. A probował ktoś z was pić melise codziennie?albo nie wiem jakies tabletki na uspokojenie?
Jakiej diety próbowałeś?

Ja próbowałam różnych i g. dawały, dopiero przy paleo zaczęłam odczuwac różnicę a najlepiej na AIP. Dieta ścisła, ale lepsze to niż jelitowy rollercoaster.

---------- Dopisano o 09:32 ---------- Poprzedni post napisano o 09:30 ----------

Cytat:
Napisane przez Katiusza13 Pokaż wiadomość
Czy ktoś z Was słyszał o dr Ryczkowskiej i leczonej przez nią dysbiozie, która w jej opinii jest przyczyną IBS? Czy spotkaliście się z tezą że wszystko przez dysbiozę? No forum znany lekarz jest wiele pozytywnych opinii dot. tej Pani dr. Mi gastrolodzy nie potrafią pomóc, zastanawiam się nad wizyta u niej. Ktoś coś wie w temacie?
IBS to taki worek, do którego wrzuca się po objawach. Najprawdopodobniej to jest wiele różnych schorzeń, które wymagają różnego leczenia, dlatego trzeba próbować różnych rzeczy. Jednemu pomoże uspokojenie, innemu probiotyk, komu innemu dieta bezzbożowa albo z wyłączeniem FODMAPS i.t.d.
Stary 2016-02-03, 19:17   #3989
Misseczka
Zadomowienie

Dziewczyny mam pytanie
Mam zdiagnozowany ZJD już dość dawno temu, jednak niedawno pojawił mi się dodatkowy objaw - gdy jem śniadanie zaczyna boleć mnie brzuch i nie ustępuję, dopóki nie pójdę do toalety. Potem już cały dzień wszystko jest ok. Czy może być to jeden z dodatkowych objawów ZJD czy raczej coś gorszego i wymaga konsultacji? Wyniki ostatnich badań miałam ok.
Misseczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-04, 12:37   #3990
SofiaPrunikos
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Misseczka Pokaż wiadomość
Dziewczyny mam pytanie
Mam zdiagnozowany ZJD już dość dawno temu, jednak niedawno pojawił mi się dodatkowy objaw - gdy jem śniadanie zaczyna boleć mnie brzuch i nie ustępuję, dopóki nie pójdę do toalety. Potem już cały dzień wszystko jest ok. Czy może być to jeden z dodatkowych objawów ZJD czy raczej coś gorszego i wymaga konsultacji? Wyniki ostatnich badań miałam ok.
A jesz zawsze to samo na śniadanie? Albo dokładniej - co jesz, co pijesz?
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości