|
|
#3961 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Zespół jelita drażliwego
Cytat:
Ale pomagał mi bardzo w okresie kiedy miałam mocne nasilenie objawów i nie mogłam normalnie funkcjonować. Cytat:
![]() Cytat:
Po probiotykach nie widziałam żadnej poprawy, po prostu zero efektów na plus czy na minus. Zakwaszanie żołądka też przerabiałam![]() Cytat:
Ale wiadomo, najprościej leki dać. Moja lek. rodzinna była oburzona, że brałam leki bez badań (gastroskopia i kolonoskopia), więc miałam dokładne badania potem. I wykryto przez to 2 inne choroby.
|
||||
|
|
|
|
#3962 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#3963 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Wiesz, też nie mogłam jeść surowych warzyw - tak mnie skręcało, że wszystkiego unikałam. Ale powoli, prosto do celu - i teraz jem tylko praktycznie surowe. Ile czasu zakwaszałaś żołądek? Używałaś betaine HCl, czy tylko cytryna/ocet jabłkowy? Warto też zbadać sobie poziom witaminy D, bo jej niedobór naprawdę pustoszy organizm - jak zaczęłam ją suplementować naprawdę o wiele lepiej się czuję. Polecam też duuużo przypraw - kumin rzymski, kurkumę, kapsaicynę (z papryczek chilli), spirulinę, chlorellę. Mnie dojście do takiego stanu jak teraz - czyli bardzo dobrego (przy czym u mnie wykryto nietolerancje laktozy i glutenu) zajęło ponad rok. |
|
|
|
|
|
#3964 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Heh, u mnie z kolei najlepiej jak najmniej przypraw, każdy jest inny widać
|
|
|
|
|
|
#3965 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Jesteś pewna, że to problem z nadkwasotą, a nie niedokwasota przez IPP (niedokwasota ma takie same objawy, jak nadkwasota - czyli refluks, bóle żołądkowa, cofanie się treści żołądkowej)? Mnie też tym truli, ale się zawzięłam, odstawiłam - dzięki temu dochodzę do zdrowia. Wykonaj sobie test sody i sprawdź, co ci dolega. IPP to zabójstwo dla żołądka - żaden lekarz ci nie powie, że przez długotrwale stosowanie tych leków upośledzasz sobie wchłanianie witamin i minerałów. Teraz już widać, dlaczego nie możesz jeść większości rzeczy - żołądek źle trawi, brak pewnie witamin. A ty bierzesz IPP i inne leki i koło się zamyka - niby lepiej się czujesz, ale coraz mniej rzeczy możesz jeść, coraz gorzej się czujesz. Edytowane przez SofiaPrunikos Czas edycji: 2015-11-10 o 15:16 |
|
|
|
|
|
#3966 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czytałaś dokładnie moje posty? Fajnie, że chcesz pomóc, ale zobacz co pisałam wcześniej- że poradziłam sobie z objawami ZJD i przeciwnie do tego, co piszesz- obecnie czuję się bardzo dobrze od dłuższego czasu i jem dużo więcej produktów niż wcześniej. A co do witamin, suplementuję D3, B12 (mimo, że są w normie laboratoryjnej), B6, oprócz tego magnez, cynk, żelazo.
|
|
|
|
|
|
#3967 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Nie będę nikogo do niczego przekonywać, ale stosując IPP nawet 1-2 razy w roku niszczysz strasznie swój żołądek. Jednak tabletka wstrzymuje produkcję kwasu na 24 godziny i żeby żołądek wrócił do poprzedniego stanu, czasami potrzebuje nawet miesiąca! Więc zobacz, jak go niszczysz, stosując je tylko przez miesiąc... |
|
|
|
|
|
#3968 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po prostu mam też alergie pokarmowe na sporo surowych warzyw i owoców i wręcz mam zakazane przez lekarza jedzenie większości surowych produktów (w przeciwnym razie niebezpiecznie puchnę).Cytat:
|
||
|
|
|
|
#3969 |
|
Przyczajenie
|
Dziewczyny!
Borykacie się z problemem, który dla mnie powoli staje się przeszłością. Co rusz czytam w internecie o litrach wylanych łez, które są skutkiem tej nieprzyjemnej choroby. Postanowiłam stworzyć miejsce, w którym opiszę jak można sobie z nią radzić i w którym chętnie dowiem się o Waszych sposobach. https://www.facebook.com/Królowa-Klo...159985/?ref=hl Zapraszam na facebokową stronę! |
|
|
|
|
#3970 |
|
Przyczajenie
|
Czy ktoś z Was słyszał o dr Ryczkowskiej i leczonej przez nią dysbiozie, która w jej opinii jest przyczyną IBS? Czy spotkaliście się z tezą że wszystko przez dysbiozę? No forum znany lekarz jest wiele pozytywnych opinii dot. tej Pani dr. Mi gastrolodzy nie potrafią pomóc, zastanawiam się nad wizyta u niej. Ktoś coś wie w temacie?
|
|
|
|
|
#3971 |
|
Przyczajenie
|
Witam wszystkich dopiero co prawda zaczęłam czytać co u Was słychać lecz z racji objętości wątku pozwolę sobie zapytać jak rozpoczęła się wasza diagnostyka IBS? Jestem dopiero na rozpoznaniu (nikt nie wie co to jest) i z wszelkich głupot jakie wyczytałam w internecie wybieram jednak ta optymistyczną diagnozę. Od 2 tyg jestm na FODMAP - bardzo rygorystycznym z racji problemów z cukrem jeszcze bardziej okrojonym. Do tego probiotyk i debretin oraz debutir jak jest?... średnio flaczki dały sokój ale teraz żołądek szaleje...
|
|
|
|
|
#3972 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Jak się czujesz po owocach - lepiej, gorzej? Np. jabłka, gruszki. Pijesz rano wodę z sokiem z cytryny albo z octem jabłkowym? Ludzie z IBSem często mają problem z zakwaszeniem żołądka a tym samym problemy z trawieniem. |
|
|
|
|
|
#3973 |
|
Przyczajenie
|
Dlaczego ocet??
|
|
|
|
|
#3974 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
|
#3975 |
|
Przyczajenie
|
SofiaPrunikos dzięki za odpowiedź. Co do mnie już tłumaczę.Na czczo pijam wodę z cytryną ale to od dawna. Jestem po odkwaszaniu więc tutaj luz.
Co do owoców nie do końca wiem co Ci napisać gdyż FODMAP mocno ogranicza owoce przez co moje menu owocowe ogranicza się do kiwi ananasów truskawek i mandarynek i po nich nie mam nasilonych objawów. Co do debretinu to faktycznie nie ma większej różnicy czy go biorę czy nie. |
|
|
|
|
#3976 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Warto zrobić sobie rano na czczo test sody. Na 3/4 szklanki wody dodajemy pol łyżeczki sody i sprawdzamy reakcje - czyli bekniecie. Do 90 sekund - nadkwasota, miedzy 90 a 3 minuty - dobrze dokwaszony żołądek, powyżej 3 minut - niedokwasota, czas zakwaszac żołądek. Sprawdzać dokładnie czas stoperem. |
|
|
|
|
|
#3977 |
|
Rozeznanie
|
Był taki okres, że się mocno z moimi jelitami męczyłam, a teraz po świętach mam nawroty. Najlepiej się czułam na lekkiej diecie. Dużo gotowanych warzyw na parze. Dodatkowo wprowadziłam jogę relaksującą (restorative yoga), też uważam, że bardzo mi to pomogło.
|
|
#3978 |
|
Przyczajenie
|
SofiaPrunikos wielkie wow dla Ciebie za zajomość tak różnych i naturalnych testów i sposobów na uniknięcie pewnych dolegliwości. Co do mnie to niestety nie mogę sobie pozwolić na większe eksperymenty. Po badaniach diagnoza szpital po Nowym Roku. Ale jestem dobrej myśli.
Tak czy inaczej nauczyłam się doceniać smaki pewnych produktów i na 100% zmieniłam znowu swoje nawyki żywieniowe. |
|
|
|
|
#3979 |
|
Rozeznanie
|
Czy ktoś z was leczył / wyleczył IBS terapią sokami?
|
|
#3980 |
|
Konto usunięte
|
Ja ograniczyłam mięso i nabiał i widzę znaczną poprawę. Gastrolog potwierdził że to może pomóc.
|
|
|
|
|
#3981 |
|
Raczkowanie
|
Tyle czasu się tu udzielałam... i niestety wciąż szukam i kombinuję przyczyn swoich dolegliwości :P Więc nie jest to zbytnio pocieszające,ale się nie poddaję i mam kolejny plan jakie badania wykonać. Niestety przez zaostrzenie objawów będę miała kolejną gastroskopię pod narkozą za 2 tygodnie ;p ale dowiem się co tam od dwóch lat się pozmieniało
Dziś zrobiłam jedną serię badań, zwykła morfologia krwi pełna, ob, crp, oraz magnez i żelazo. Planuję badania na boleriozę- ponieważ wyczytałam, że często jest mylona z Crohnem, którego u mnie podejrzewają od pewnego czasu, Sibo wykluczone, byłam leczona antybiotykami i nic. Oprócz tego..tak sobie przypomniałam ,że mój kot kiedyś ze mną spał ,a u weterynarza z moją mamą rzadko bywał, więc porobię badania z chorób kocich typu toksokaroza i inne bąblowice, a potem ...potem nie wiem co ,ale jeśli nic nie wykażą to kombinuje dalej. Wkurzyłam się na maksa, więc muszę znaleźć przyczynę ;p szukajcie więc i nie dajcie sobie wmówić drażliwego bez badań! Tyle błędnych diagnoz było...
|
|
#3982 |
|
Przyczajenie
|
Lekarze zalecają odpowiednią dietę ale niestety mi nic nie pomaga. A probował ktoś z was pić melise codziennie?albo nie wiem jakies tabletki na uspokojenie?
|
|
|
|
|
#3983 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Narkoza mega obciąża organizm, a to badanie jest na spokojnie do przeżycia bez tego... |
|
|
|
|
|
#3984 |
|
Przyczajenie
|
Czy to zespół jelita drażliwego?
Od pewnego czasu u mojego przyjaciela zdiagnozowano tzw. zespół jelita drazliwego, stosował dietę lekkostrawną a nawet często sięgał po czekoladę i inne podobne jedzenie zagęszczające ponieważ ciągłe biegunki były i są nie do wytrzymania- ztym nie da się życ normalnie i stad moje pytanie czy któraś z was ma jakieś sprawdzoną dietę na ZJD?
I do tego jeszcze to bulgotanie w brzuchu. Jest apetyt i przybieranie na wadze (czekolada robi swoje). proszę o podpowiedź
|
|
#3985 |
|
.
|
Dot.: Czy to zespół jelita drażliwego?
idź do sprawdzonego dietetyka, który potrafi dobrać dietę do schorzenia. moja koleżanka skorzystała z takiej wizyty i bardzo poprawiło się z jej jelitami. z racji spersonalizowania diety pod jej gusta i potrzeby, nie będę jej prosić o kopię.
|
|
#3986 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Czy to zespół jelita drażliwego?
Cytat:
Niech zastosuje dietę ubogoresztkową (mało błonnikowych rzeczy typu owsianki, chlebki razowe i tym podobne rzeczy). Niech je mięso, ryby, warzywa (wykluczając warzywa strączkowe - można je powoli próbować wprowadzać, ale cały czas monitorując odpowiedź organizmu!), owoce (takie jak banany, truskawki, maliny, jerzyny, pomarańcze). Nie ma sprawdzonej diety na ZJD. Jednemu będą szkodzić pomidory, papryka, ziemniaki, a innemu brokuł, brukselka i pietruszka. Trzeba jeść metodą prób i błędów. |
|
|
|
|
|
#3987 |
|
Przyczajenie
|
moje zjd zaczęło się od głośnej pracy jelit i w sumie to była dla mnie taka nowość, że zaczęłam się tym przejmować i chyba aż za bardzo...
na początku miałam przelewanie w brzuchu, czasem tylko takie ruchy, później doszło bulgotanie, kruczenie i cała masa innych dźwięków nigdy nie miałam takich problemów, myślałam, że to po prostu z głodu to burczenie, ale miałam to nawet po posiłku czy piciu doszło do tego, że piłam mniej, a jadłam więcej nawet jak nie byłam głodna ale najgorsze i tak są dźwięki z jelit, chyba końcowa część, dobiegające z tyłka, tak jakby te gazy się tam przemieszczały i wydawały dżwięki takie jak syczenie i różne inne i to jest już dla mnie najbardziej wstydliwy problem, bo nie umiem nad tym zapanować na początku te gazy w tyłku i dźwięki pojawiały się wieczorem, często jak kładłam się już spać, a teraz to w sumie o każdej porze dnia i nocy, jedynie jak wypróżnie się całkowicie to jest ich mniej czy ktoś z Was też takie coś miał? bo mnie to już doprowadza do szału, w szkole nie mogłam normalnie siedzieć na zajęciach, boję się gdzieś wyjść, najbardziej komfortowo czuję się w miejscu, w którym jest głośno, bo jest mniejsza szansa, że ktoś to usłyszy przez to że zaczęłam się tak tym przejmować to przed wyjściem do szkoły zaczęłam dostawać biegunki i zaczął mnie boleć brzuch nie wiem, czego to może być objawem byłam u gastrologa przepisał mi takie leki jak Xifaxan i Debretin lecz nie było po nich żadnego rezultatu. Dziwne jest to że po śniadaniu zawsze zaczyna sie przelewanie w brzuchu i po 10min ląduje w toalecie z pewnego rodzaju biegunką bez różnicy co zjem |
|
|
|
|
#3988 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 09:30 ---------- Poprzedni post napisano o 09:28 ---------- Cytat:
Ja próbowałam różnych i g. dawały, dopiero przy paleo zaczęłam odczuwac różnicę a najlepiej na AIP. Dieta ścisła, ale lepsze to niż jelitowy rollercoaster. ---------- Dopisano o 09:32 ---------- Poprzedni post napisano o 09:30 ---------- Cytat:
|
|
|
#3989 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny mam pytanie
![]() Mam zdiagnozowany ZJD już dość dawno temu, jednak niedawno pojawił mi się dodatkowy objaw - gdy jem śniadanie zaczyna boleć mnie brzuch i nie ustępuję, dopóki nie pójdę do toalety. Potem już cały dzień wszystko jest ok. Czy może być to jeden z dodatkowych objawów ZJD czy raczej coś gorszego i wymaga konsultacji? Wyniki ostatnich badań miałam ok.
Szukam domku dla kosmetyków https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...0#post47119900 ...i dla ubrań... https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=767163 A ja sama szukam ![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=766076 |
|
|
|
|
#3990 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:45.

Ale pomagał mi bardzo w okresie kiedy miałam mocne nasilenie objawów i nie mogłam normalnie funkcjonować.
Ale wiadomo, najprościej leki dać. Moja lek. rodzinna była oburzona, że brałam leki bez badań (gastroskopia i kolonoskopia), więc miałam dokładne badania potem. I wykryto przez to 2 inne choroby.