|
|||||||
| Notka |
|
| Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną! |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4291 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Niedoczynność tarczycy - wątek zbiorczy! - część II
Cytat:
Pierwsze tyg. diety są fajne, bo najwięcej spada, gorzej potem Ja byłam coś lekko ponad 5 mies. na redukcji, ale nie miałam gotowych jadłospisów na szczęście, sama je sobie układałam, a dietetyczka ewentualnie modyfikowała i udzielała rad
|
|
|
|
|
#4292 |
|
Raczkowanie
|
Niedoczynność tarczycy - wątek zbiorczy! - część II
Paszczurek dzieki za odzew
![]() Jestem przed 40-tką .I niestety ale zdrowie się sypie,a to podejrzenie alergii,teraz tarczyca, jeszcze do ginekologa czas się zapisać ![]() Dzisiaj rano zrobiłam tak jak napisałaś i nastawiłam wcześniej budzik,połknęłam tabletkę i jeszcze na 25 minut się zdrzemnęłam . Gratuluję zrzucenia 2 kg
Edytowane przez loverosa Czas edycji: 2015-11-20 o 07:25 |
|
|
|
#4293 |
|
Przyczajenie
|
Witam,
pisałam tu niecały miesiąc temu Ze względu na gorsze samopoczucie zrobiłam ponownie oznaczenie tsh. TSH: 3,670 ÂľIU/ml przy normie 0,550 - 4,780.Dodatkowo zrobiłam oznaczenie prolaktyny PRL 69,33 ng/ml (2,8 - 29,3) Czy to normalne, ze tsh w przeciągu niecałego miesiąca podniosło się z 2,5 ÂľIU/ml ? Znacie może dobrego endokrynologa z okolic warszawy, który podjąłby się leczenia? Z góry dziękuję za odpowiedzi.
![]() Edytowane przez ola503 Czas edycji: 2015-11-20 o 19:21 |
|
|
|
#4294 | |
|
czasem troszkę winny
|
Cytat:
Mogę polecić w Warszawie Teresę Konopadę.
|
|
#4295 |
|
Przyczajenie
|
A znacie może dr Wincewicza? Zależy mi na lekarzu, dla którego tsh powyżej 3 jest już podejrzane. U lekarza jeszcze nie byłam.
|
|
#4296 | |
|
czasem troszkę winny
|
Cytat:
Studentka farmacji ![]() Edytowane przez niewinny roz Czas edycji: 2015-11-20 o 22:55 |
|
|
|
|
#4297 |
|
Raczkowanie
|
Byłam dziś na USG tarczycy i mam liczne guzki...zaczynam się martwić...a wizyta u endo na 10 maja
|
|
|
|
#4298 |
|
Raczkowanie
|
Czesc dziewczyny.Wrocilam dzis z USG tarczycy ,wszystko ok tylko mam guzka 6mmx4mm,ale lekarz ktory wykonywal badanie powiedzial zebym sie nie martwila poniewaz 3/4 populacji je ma.Jak myslicie,czy faktycznie nie ma sie czym martwic?
|
|
|
|
#4299 |
|
czasem troszkę winny
|
Ja mam guzka 6mmx5mm i 2 grudnia mam biopsję bo mimo, że mały to ma podejrzaną strukturę. Ale jestem dobrej myśli bo rzeczywiście bardzo dużo osób ma guzki na tarczycy.
|
#4300 | |
|
dead & alive
|
Cytat:
Nie można bagatelizować czegoś, bo "dużo osób tak ma", trzeba wykonać dalszą diagnostykę (w tym przypadku biopsję) i uzgodnić z lekarzem co dalej |
|
|
|
|
#4301 |
|
Raczkowanie
|
A jak sie wykonuje biobsje? ten zabieg jest niebezpieczny?jak wyglada?
|
|
|
|
#4302 |
|
czasem troszkę winny
|
Jeżeli będziesz miała bacc - aspiracyjną biopsję cienkoigłową to wygląda to tak jak usg tarczycy, z tym że jednocześnie po "namierzeniu" guzka przez głowicę usg patomorfolog wkłuwa się cienką igłą w to miejsce, obserwując to na monitorze. Igła pobiera materiał z guza i po 2 tygodniach jest wynik. Badanie trwa kilka minut i raczej jest mało bolesne.
|
#4303 |
|
Przyczajenie
|
Dziewczyny może potrafiłybyście mi pomóc zinterpretować wyniki? Do endokrynologa umówiona jestem na styczeń. Wiem,że TSH wskazuje na niedoczynność ale reszta wyników jest tak jakby w normie. Przynajmniej według tych zakresów referencyjnych..
TSH 4,670 (norma 0,270-4,200) FT3 2,60 (norma 2,00-4,40) FT4 1,06 (norma 0,93-1,70) anty-TPO 5,11 (norma 0,00-34,00) Może potrafiłybyście mi chociaż trochę wyjaśnić co może mi dolegać. |
|
|
|
#4304 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4305 |
|
czasem troszkę winny
|
Dokładnie, TSH za wysokie, wolne hormony za niskie. Typowa niedoczynność, nie jakaś wielka ale jest.
|
#4306 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4307 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4308 |
|
Przyczajenie
|
Gwiazdka 93, Niewinny róż, dziękuję za odpowiedź.
Po odebraniu reszty wyników które mieściły się w zakresach referencyjnych miałam nadzieję,że jednak wszystko będzie dobrze. Nie mam jeszcze żadnych typowych objawów oprócz zwiększonego wypadania włosów. Czy istnieje taka możliwość ,że po unormowaniu tego wszystkiego lekami, będę mogła je odstawić czy zazwyczaj przyjmuje się je do końca życia? Nie jestem jeszcze zbyt zaznajomiona z tym tematem i martwi mnie jeszcze jedna sprawa. Czy w przyszłości mogę mieć duży problem z zajściem w ciążę i urodzeniem zdrowego dziecka? |
|
|
|
#4309 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4310 |
|
Przyczajenie
|
Dziękuję Nadis
Ciekawe czy od dawna mam tą niedoczynność. Gdyby nie te wypadające włosy to pewnie jeszcze wiele miesięcy żyłabym w nieświadomości aż do wystąpienia bardziej dokuczliwych objawów. |
|
|
|
#4311 |
|
Zakorzenienie
|
Mam zwiększoną dawkę leku. Czy to normalne,ze spóźnia mi się okres? Nie wiem co dalej robić.
Wysłane z mojego Classic przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#4312 |
|
Zakorzenienie
|
hej
moje tsh to ok 4,5-4,7, mam 24 lata. Byłam u jednego endokrynologa, ale niby wszystko o, twierdził, że tylko trochę ponad normę. Jednak mam objawy niedoczynności, między innymi nieregularne miesiączki, senność, wypadanie włosów, spore zwiększenie wagi. Teraz idę do innego (moja koleżanka chodzi do niego, ma podobne tsh i się leczy) i chciałabym iść już z wynikami badań i tutaj mam pytanie: jakie zrobić najlepiej? TSH? FT3/4? Coś jeszcze?
|
|
#4313 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W Twoim wieku norma wynosi 2, max 2,5 przy dobrym samopoczuciu. Norma ok 4,2 jest dla ludzi 70, 80- letnich. Zrób sobie TSH, FT3, FT4, aTPO, aTG i USG tarczycy (to ostatnie badanie często wykonuje endokrynolog w gabinecie, ale zdarza się też czasem, że jednak nie, stąd o nim piszę).
|
|
|
|
|
#4314 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tak jak poprzedniczka napisała - ft3, ft4, anty tg i tpo wystarczą no i USG bo może wyjść coś dodatkowo
|
|
|
|
|
#4315 |
|
Zakorzenienie
|
Czy któraś z Was leczy się w KATOWICACH? Potrzebuję zmienić lekarza i w związku z tym mam pytanie - gdzie najszybciej dostanę się do endokrynologa? (mam skierowanie) Przychodnia na Ceglanej? Na Powstańców? Gdzieś indziej?
|
|
|
|
#4316 |
|
Konto usunięte
|
Ja się leczę na Powstańców u dr Izbickiej, ale ciężko mi powiedzieć, na kiedy dostaniesz termin.
|
|
|
|
#4317 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny o co chodzi z badaniem pobierania czegos z sutka (wymazu)? do diagnozowania chorej tarczycy , lekarz mi cos zaczal mowic a ja nie wiem o co chodzi,jak wyglada to badanie? I co ono wyklucza lub potwierdza? Nic o nim wczesniej nie slyszalam i jestem zaskoczona...
|
|
|
|
#4318 |
|
Zakorzenienie
|
Nieśmiało się witam i pytam czy można dołączyć?
Od ponad roku mam problemy z okresem, najpierw co 2 tygodnie, pozniej wcale. Gin badał 'kobiece' hormony, wywoływałam duphastonem, poki brałam tabletki to bylo ok, po odstawieniu oczywiscie znowu problem. Ostatnio nawet duphaston nie pomógł na wywołanie, lekarz stwierdził niewydolnosc jajnikow ( bardzo niski progesteron, reszta w normie). Dopiero jak sama zaptałam o tarczycę to dał skierowanie na TSH. I jak się okazało, sama znalazłam sobie problem. TSH 9,27, zrobiłam na własną rękę ft3 i ft4. FT3 1,98 (orma 2,04-4,4) FT4 0,91 (0,93-1,71) Prolaktyna w normie. Mam skierowanie do endo na cito, ale pani powiedziala, ze watpi zeby lekarz mnie przyjął w ten wtorek skoro nie jestemw ciazy ale moge przyjsc pytac. Jesli nie to na piątek umowilam sie prywatnie. Z jednej strony sie ciesze ze znalazłam zrodlo problemu, a z drugiej nie mam praktycznie zadnych objawow niedoczynnosci oprocz wlasnie okresu i trudnosci w zrzucaniu wagi. Nigdy nie byłam chuda, ale po liceum to praktycznie jadłam jak wróbelek bo chcialam schudnąć. Nic to nie dawało, to ja "mądra" dorzuciłam jeszcze siłownię do tego. Ale to akurat dobrze się stało, bo w trening wkręciłam się niesamowicie i dzięki temu zmieniłam odżywianie o 180 stopni, jem duzo i jestem szczesliwa. Ale mimo planu redykcyjnego, waga nie spada. (zeszło ze mnie troche w okresie marzec-czerwiec, pozniej bylam na utrzymaniu, od 2 mies niby znowu redukcja ale zero efektów). Mam winowajcę, z nadzieją, że leczenie pomoże we wszystkim. Poza tymi dwoma nie stwierdzam u siebie zadnych innych objawów |
|
|
|
#4319 | |
|
czasem troszkę winny
|
Cytat:
|
|
#4320 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
z drugiej strony się boje, są jakieś "skutki uboczne" brania hormonów? takie tabsy to już na całe życie czy jest szansa na odstawienie? Edytowane przez smerffie Czas edycji: 2015-12-12 o 17:52 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:14.

(chwalę się, chwalę - 2 kg w ciągu 2 tygodni!
Pierwsze tyg. diety są fajne, bo najwięcej spada, gorzej potem
Ja byłam coś lekko ponad 5 mies. na redukcji, ale nie miałam gotowych jadłospisów na szczęście, sama je sobie układałam, a dietetyczka ewentualnie modyfikowała i udzielała rad

tp
moje tsh to ok 4,5-4,7, mam 24 lata. Byłam u jednego endokrynologa, ale niby wszystko o, twierdził, że tylko trochę ponad normę. Jednak mam objawy niedoczynności, między innymi nieregularne miesiączki, senność, wypadanie włosów, spore zwiększenie wagi. Teraz idę do innego (moja koleżanka chodzi do niego, ma podobne tsh i się leczy) i chciałabym iść już z wynikami badań i tutaj mam pytanie: jakie zrobić najlepiej? TSH? FT3/4? Coś jeszcze?