Sierpnióweczki 2016! - Strona 65 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-01-05, 08:54   #1921
Juu_
Raczkowanie

Dot.: Sierpnióweczki 2016!

Cytat:
Napisane przez Fantasmagori Pokaż wiadomość
Ale jestem zła! Właśnie napisała do mnie koleżanka z pracy smsa z gratulacjami z powodu ciąży Powiedziałam tylko kierowniczce ze względu na l4 i obiecała,zarzekała się że zachowa tajemnicę... To małpa... Wszystko na nic

Co za babsztyl.. Czasami nie rozumiem jak kobiety potrafią być tak wredne dla innych kobiet, zwłaszcza, że to kierowniczka, więc powinna umieć zachować się profesjonalnie.. Czasami mnie denerwuje jak mój TŻ mówi "ale przecież to takie babskie...", ale to prawda, faceci nie potrafią być tacy złośliwi jak baby-.-
Trzymaj się, trudno, teraz już nie możesz się denerwować, "szkoda nerwów na głupki" - jak mówi moja koleżanka.

Cytat:
Napisane przez justynkie Pokaż wiadomość
Ja wczoraj zaliczyłam pierwsze wymioty. Trochę późno bo 10tc. Za mocno się chyba przegłodziłam bo czekałam na TŻ i wieczorem tak mnie zemdliło że już nie mogłam wytrzymać. Było strasznie. TŻ wpadł do łazienki i zdziwiony zapytał co mi jest Chłop chyba nadal nie ogarnia że jestem w ciązy

Kurcze, liczyłam na to, że jak do 7tc nie wymitowałam, to może już mnie to nie spotka Moja mama zawsze mówiła, że jak jej się śni ciąża, to dla niej koszmar, bo ona przez 9 miesięcy wymiotowała, a przez pierwszy trymestr właściwie to nie mogła funkcjonować i schudła 4kg. Ja póki co miewam mdłości ale obyło się bez wymiotowania... Najgorzej jest rano w pracy ale pomaga mi zimna woda (na kacu też mi pomagała). Chciałabym żeby w pracy dowiedzieli się jak najpóźniej, bo nie dość, że mieszkam w dość małym mieście, to jeszcze mój zakład pracy jest duży i od razu całe miasto będzie wiedziało - "bo córka szefa psttpstpstpsss..." -.-
Juu_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-05, 09:00   #1922
Piernik Torunski
Zakorzenienie

virginia - i co zamierzasz z tym zrobić? przecież ci ludzie są swiadomi , że łamią prawo.. to chyba są też świadomi, jakie konsekwencje im grożą...
Piernik Torunski jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-05, 09:07   #1923
virginia
Zakorzenienie

Cytat:
Ale jestem zła! Właśnie napisała do mnie koleżanka z pracy smsa z gratulacjami z powodu ciąży Powiedziałam tylko kierowniczce ze względu na l4 i obiecała,zarzekała się że zachowa tajemnicę... To małpa... Wszystko na nic
Małpa . Przykro mi.

Cytat:
Napisane przez Talantea Pokaż wiadomość
Hej. Ja juz po wizycie. Maluszek ma się dobrze, 23,2 mm. serducho 185bmp.
Niestety szyjka macicy się rozszerza i gin zalecił założenie krążka z silikonu
Jutro od razu mi załozy.
Ja to na prawdę mam pecha.
Przykro mi bardzo, dbaj o siebie!

Ja po badaniach. Zapłaciłam za ten pakiet 200zł .

---------- Dopisano o 09:06 ---------- Poprzedni post napisano o 09:04 ----------

Cytat:
Napisane przez Piernik Torunski Pokaż wiadomość
virginia - i co zamierzasz z tym zrobić? przecież ci ludzie są swiadomi , że łamią prawo.. to chyba są też świadomi, jakie konsekwencje im grożą...
Nie wiem jeszcze, na początek pójdę chyba do PIPu... . Wiesz szef pewnie się zdziwi, bo pracownicy tam są tak zastraszeni, że każdy robi i podpisuje, co mu każą.

---------- Dopisano o 09:07 ---------- Poprzedni post napisano o 09:06 ----------

Dyrektorka powiedziała, że porozmawia z szefem i będzie jeszcze do mnie dzwonić i następną naszą rozmowę chyba nagram, tak na wszelki wypadek... .
I'll be dreaming my dreams with you..
virginia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-05, 09:14   #1924
justynkie
Wtajemniczenie

Virginia masz umowe o pracę? Jeśli tak to normalnie przysługuje Ci zwolnienie, nieważne co mówi szef. Przynosisz L4, musisz mieć zapłacone. Walcz o swoje prawa, chociaż jest też ryzyko co po ciąży, czy będziesz miała gdzie wracać. Nie mniej jednak w tym momencie nie powinnas odpuszczać.

Juu ja mam mdlości w zasadzie od 5-6 tc, bywały raz mniejsze, raz większe, ale bez odruchu wymiotnego. Wczoraj tak długo stałam nad wc aż zwymiotowałam bo już nie mogłam wytrzymać, bo kilku parciach się udało. Ja mam duży uraz do wymiotów i w zasadzie nie zwracałam chyba od ponad 20 lat...

Ja z nudów w pracy oglądam wózki, napalam się powoli na TFK Twinner Twist Duo ale cena trochę powala...

justynkie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-05, 09:14   #1925
Piernik Torunski
Zakorzenienie

musiałabyś Jej powiedzieć, że nagrywasz, bo bez Jej zgody na nagranie nie mogłabyś i tak tego nigdzie użyć
Stary 2016-01-05, 09:19   #1926
Lucynka20xd
Wtajemniczenie

GG do Lucynka20xd

Virginia wspolczuje sytuacji ale badz dzielna nie poddawaj się i oczywiscie ze Ty masz racje. W razie czego przygotuj sobie kodeks pracy gdzie czarno na białym im pokazesz jakie sa prawa .

Kurcze tak mnie w nocy gardlo bolalo ze nie moglam spac :-(
Macie jakies sposoby zeby to zlagodzic? Mam juz syropek cebuli myslalam zeby kupic amol i wysnarowac sobie szyje na noc. I kupić sobie tabletki do ssania prenalen gardlo i tantum verde chyba mozna co??

Kocham , Tęsknie, Czekam . . . ♥♥♥♥♥

Adrianek ♥♥
30.05.2014 /3700g,59cm/

http://www.suwaczki.com/tickers/relg2n0aqox8ccd7.png

Lucynka20xd jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-05, 09:20   #1927
DobraDusza88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez virginia Pokaż wiadomość
Hej
Zanim Was poczytam, napiszę Wam o dzisiejszej sytuacji, która mnie mocno zbulwersowała. Miałam wczoraj telefon z biura od dyrektorki, umówiła się dziś ze mną na spotkanie. Przez tel. złożyła życzenia, w tym szczęśliwego rozwiązania a dziś mnie mocno wyprowadziła z równowagi. Powiedziała mi, że szef nie płaci za zwolnienia, o czym podobno zostałam poinformowana na interview i że w związku z tym mam niedogodziny, więc albo biorę urlop albo nie dostaję całej wypłaty, wyobrażacie sobie? Powiedziałam jej, że na interview nic takiego nikt mi nie mówił, że owszem słyszałam, że szef na zwolnienia patrzy krzywo, ale mam do nich prawo, i że za opiekę nad dzieckiem dostaję 80% a za obecne zwolnienie 100%, z czego za pierwsze 33 dni płaci pracodawca. I o te 33 dni właśnie się rozchodzi bo za nie szef nie chce płacić. Dyrektorka wezwała jeszcze kadrową, która nie wiedziała jak ma się tłumaczyć ale sama przyznała, że w świetle prawa oczywiście ja mam rację. Dyrektorka powiedziała, że musi porozmawiać z szefem, ja powiedziałam, że na dzień dzisiejszy absolutnie niczego nie podpiszę i będę musiała to skonsultować.
Potem kadrowa (Emilka) mówiła mi, żebym się nie denerwowała bo to w moim stanie niewskazane i że jest tak, jak ja mówię, tylko szef tak sobie wymyślił i pracownicy się na to zgadzają. Ja powiedziałam, że to ich błąd. Ona dodała, że szkoda, że trzeba wkraczać na wojenną ścieżkę, ja jej mówię, że tu w ogóle nie ma o czym dyskutować.
Nie wiem, co teraz zrobić, ale chyba tak tego nie zostawię, już poprzednie przypadki były bardzo nie w porządku ale to, co tam wyprawiają woła o pomstę do nieba.
Aha, i jeszcze podpisałam papier na którym szef oznajmia, że podnosi nam pensję, bo przecież najniższa krajowa od stycznia wzrosła - buhahaha, on podnosi, łaskawca, no śmiechu warte.
No co za małpa! Z szefa też kawał chama. Nawet się nie zastanawiaj tylko zgłoś to w PIPie, a o powrót tam się nie martw, bo to i tak nie ma sensu. Znajdziesz na pewno lepszą pracę. Nie ma się co męczyć w takiej firmie, gdzie szef zastrasza i płaci ludziom głodowe pensje, a sam pewnie pławi się w luksusach. Aż się we mnie zagotowało!

Ja się dość rzadko udzielam ostatnio, ale mam nadzieję, że za niedługo się to zmieni Gratuluję kolejnych serduszek i witam nowe przyszłe mamusie!

Ja mam wizytę w czwartek wieczorem Z jednej strony nie mogę się już doczekać, a z drugiej nieco się stresuję...
Stary 2016-01-05, 09:22   #1928
Juu_
Raczkowanie

Cytat:
Nie wiem jeszcze, na początek pójdę chyba do PIPu... . Wiesz szef pewnie się zdziwi, bo pracownicy tam są tak zastraszeni, że każdy robi i podpisuje, co mu każą.

Dyrektorka powiedziała, że porozmawia z szefem i będzie jeszcze do mnie dzwonić i następną naszą rozmowę chyba nagram, tak na wszelki wypadek... .

Nie zostawiłabym tak tego, masz rację, kadrowa też to wie i przecież tak samo dyrektorka i "szef"... Eh, denerwują mnie Ci "pracodawcy" co myślą, że wiedzą lepiej i sami sobie ustalają prawa u siebie, a inni ze strachu się na to zgadzają.
Na pewno można to jeszcze spokojnie dogadać i myśle, że na pewno Ci ustąpią. Tylko nie wiem jakie potem zostaną między wami stosunki, ale jeżeli Ty jesteś dobrym pracownikiem i im na Tobie zależy, to potem też nie będzie przecież problemu (ewentualnie "foch" szefa). Albo też bym się nie martwiła powrotem, jak tam są tacy ludzie -.-
Juu_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-05, 09:29   #1929
virginia
Zakorzenienie

Cytat:
Virginia masz umowe o pracę? Jeśli tak to normalnie przysługuje Ci zwolnienie, nieważne co mówi szef. Przynosisz L4, musisz mieć zapłacone. Walcz o swoje prawa, chociaż jest też ryzyko co po ciąży, czy będziesz miała gdzie wracać. Nie mniej jednak w tym momencie nie powinnas odpuszczać.

Juu ja mam mdlości w zasadzie od 5-6 tc, bywały raz mniejsze, raz większe, ale bez odruchu wymiotnego. Wczoraj tak długo stałam nad wc aż zwymiotowałam bo już nie mogłam wytrzymać, bo kilku parciach się udało. Ja mam duży uraz do wymiotów i w zasadzie nie zwracałam chyba od ponad 20 lat...

Ja z nudów w pracy oglądam wózki, napalam się powoli na TFK Twinner Twist Duo ale cena trochę powala...
Tak, mam umowę o pracę a co powrotu to szczerze i tak sobie siebie dalej w tej firmie nie wyobrażam.... .
Wózki, już?

Cytat:
Napisane przez Piernik Torunski Pokaż wiadomość
musiałabyś Jej powiedzieć, że nagrywasz, bo bez Jej zgody na nagranie nie mogłabyś i tak tego nigdzie użyć
O, dobrze wiedzieć. Zastanawiam się czy czekać na rozwój wydarzeń czy iść do PIPu... .

Cytat:
Napisane przez Lucynka20xd Pokaż wiadomość
Virginia wspolczuje sytuacji ale badz dzielna nie poddawaj się i oczywiscie ze Ty masz racje. W razie czego przygotuj sobie kodeks pracy gdzie czarno na białym im pokazesz jakie sa prawa .

Macie jakies sposoby zeby to zlagodzic? Mam juz syropek cebuli myslalam zeby kupic amol i wysnarowac sobie szyje na noc. I kupić sobie tabletki do ssania prenalen gardlo i tantum verde chyba mozna co??
Dzięki, a Kodeksu Pracy to oni chyba na oczy nie widzieli... .
Spokojnie, można. Wracaj szybko do zdrowia!
Stary 2016-01-05, 09:34   #1930
Piernik Torunski
Zakorzenienie

ale na jaki rozwój wydarzeń chcesz czekać? ja na Twoim miejscu bym z nimi nie gadała.. mają obowiązek Ci zapłacić i tyle, o czym tu gadać? podjełabym działania mające na celu ochronę innych pracowników i wyciągnięcia konsekwencji wobec wszelkich uchybien prawnych w tym miejscu pracy odnośnie pracodawcy
Stary 2016-01-05, 09:38   #1931
virginia
Zakorzenienie

DobraDusza jest dokładnie tak, jak piszesz, o tym, co tam się wyprawia mogłabym książkę napisać ale nie chcę już sobie i Wam psuć nerwów... .

Juu szef chyba raczej nie ma pola manewru i pewnie koniec końców zapłaci bo jakie ma wyjście, ale nie zmienia to faktu, że zagotowało się dziś we mnie, TŻet też wku*... na maxa, on zresztą od początku mi mówił, żeby rzucać tą robotę w cholerę.
Najlepsze jest to, że dyrektorka dziś mi pokazała grafik z którego niby wynika, że mam niedogodziny a zacznijmy od tego, że w tym grafiku (zgodnym z prawdą) mam zmiany nocne (bo rzeczywiście tak jest) a wg oficjalnego grafika, który co miesiąc podpisujemy zmian nocnych nie mam bo nie mogę ich mieć (mam orzeczenie o niepełnosprawności) - to tylko jeden z wielu przykładów ich 'naruszania' prawa...

Zastanawiam się czy iść do PIPU już czy jeszcze poczekać. Dziś mają zebranie więc na pewno szef dziś się o tym dowie... .
Stary 2016-01-05, 09:41   #1932
TinkerrBell
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Garadiela Pokaż wiadomość
13 mm :-D
Chłop jak dzwon <3
TinkerrBell jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-05, 09:43   #1933
justynkie
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez DobraDusza88 Pokaż wiadomość
Ja mam wizytę w czwartek wieczorem Z jednej strony nie mogę się już doczekać, a z drugiej nieco się stresuję...
U nas też wizyta w czwartek wieczorem, już się nie mogę doczekać.

Cytat:
Tak, mam umowę o pracę a co powrotu to szczerze i tak sobie siebie dalej w tej firmie nie wyobrażam.... .
Wózki, już?

O, dobrze wiedzieć. Zastanawiam się czy czekać na rozwój wydarzeń czy iść do PIPu... .

Dzięki, a Kodeksu Pracy to oni chyba na oczy nie widzieli... .
Spokojnie, można. Wracaj szybko do zdrowia!
Moim zdaniem nie ma co się zastanawiać, z tym że ja bym poczekała na pierwszą wypłatę bo na razie nawet nie masz podstaw do zgłoszenia w PIPie. Jak nie dostaniesz kasy za zwolnienie to wtedy do PIPu.
Tak, powoli rozglądam sie za wózkiem bo chciałabym w 20tc byc już przygotowana. U nas i tak poród będzie szybciej, z 4 tyg na pewno. Czas szybko zleci, juz jest 10tc i nie wiem kiedy to poszło, a chciałabym też wiedzieć na jaki poziom cenowy mam się przygotować bo jednak podwójne wózki sa droższe od tych pojedynczych.

Stary 2016-01-05, 09:51   #1934
TinkerrBell
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez asiulek8 Pokaż wiadomość
Ja za pomidory teraz mogę zabić wczoraj robiłam fasolkę po bretońsku a dzisiaj pomidorowka
Jak byłam w ciąży z córą to też jadłam pomidory w każdej postaci. Ale głównie sok pomidorowy, którego nigdy nie lubiłam. I nadal nie lubię Za to moja młoda uwielbia

Wydaje mi się, że ma to związek z potasem. Pomidory mają go bardzo dużo.

---------- Dopisano o 10:49 ---------- Poprzedni post napisano o 10:44 ----------

Cytat:
Hej. Ja juz po wizycie. Maluszek ma się dobrze, 23,2 mm. serducho 185bmp.
Niestety szyjka macicy się rozszerza i gin zalecił założenie krążka z silikonu
Jutro od razu mi załozy.

Ja to na prawdę mam pecha.
Jak zalecił to będzie d1obrze, lepiej tak niż czekać na nie wiadomo co.
Odpoczywaj ile można!

---------- Dopisano o 10:51 ---------- Poprzedni post napisano o 10:49 ----------

Cytat:
Dokladnie tak pomyslałam. On ogólnie na wszystko bardzo szybko reaguje. No i cena jest adekwatna. Chce 1 tys. za załozenie

kasia_ruda

tego własnie sie boje, ze bede musiala zostać. No cóz, jesli mi jest to pisane.
To dobrze, że zarabiacie w funtach bo złotówka spadła
Stary 2016-01-05, 09:53   #1935
monique_05
Raczkowanie

Cytat:
Hej
Zanim Was poczytam, napiszę Wam o dzisiejszej sytuacji, która mnie mocno zbulwersowała. Miałam wczoraj telefon z biura od dyrektorki, umówiła się dziś ze mną na spotkanie. Przez tel. złożyła życzenia, w tym szczęśliwego rozwiązania a dziś mnie mocno wyprowadziła z równowagi. Powiedziała mi, że szef nie płaci za zwolnienia, o czym podobno zostałam poinformowana na interview i że w związku z tym mam niedogodziny, więc albo biorę urlop albo nie dostaję całej wypłaty, wyobrażacie sobie? Powiedziałam jej, że na interview nic takiego nikt mi nie mówił, że owszem słyszałam, że szef na zwolnienia patrzy krzywo, ale mam do nich prawo, i że za opiekę nad dzieckiem dostaję 80% a za obecne zwolnienie 100%, z czego za pierwsze 33 dni płaci pracodawca. I o te 33 dni właśnie się rozchodzi bo za nie szef nie chce płacić. Dyrektorka wezwała jeszcze kadrową, która nie wiedziała jak ma się tłumaczyć ale sama przyznała, że w świetle prawa oczywiście ja mam rację. Dyrektorka powiedziała, że musi porozmawiać z szefem, ja powiedziałam, że na dzień dzisiejszy absolutnie niczego nie podpiszę i będę musiała to skonsultować.
Potem kadrowa (Emilka) mówiła mi, żebym się nie denerwowała bo to w moim stanie niewskazane i że jest tak, jak ja mówię, tylko szef tak sobie wymyślił i pracownicy się na to zgadzają. Ja powiedziałam, że to ich błąd. Ona dodała, że szkoda, że trzeba wkraczać na wojenną ścieżkę, ja jej mówię, że tu w ogóle nie ma o czym dyskutować.
Nie wiem, co teraz zrobić, ale chyba tak tego nie zostawię, już poprzednie przypadki były bardzo nie w porządku ale to, co tam wyprawiają woła o pomstę do nieba.
Aha, i jeszcze podpisałam papier na którym szef oznajmia, że podnosi nam pensję, bo przecież najniższa krajowa od stycznia wzrosła - buhahaha, on podnosi, łaskawca, no śmiechu warte.
Co gość... Postrasz go PIPem to od razu zmieni zdanie... tylko pytanie czy później będziesz miała do czego wracać. Ale niech się buja, sam m sobie prawo ustanawia... idiota
monique_05 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-05, 09:59   #1936
TinkerrBell
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez agus87 Pokaż wiadomość
Witam serdecznie nowe mamy

W pierwszej ciąży miałam RWE kulszowa od 7 msc

W tej ciąży odzywa się już!!!! Jestem przerażona bo tak mnie rwa momentami stawy biodrowe że gdyby nie -15 poszłbym potruchtac...
Nie strasz, też mam problemy z rwą A teraz czuję jak mnie coś w pośladku łupie i tak się zastanawiam w którą stronę pójdzie Przejdzie czy nie....

---------- Dopisano o 10:59 ---------- Poprzedni post napisano o 10:54 ----------

Cytat:
Hej

Masz rację. W tej sytuacji nie ma żadnej dyskusji. W świetle prawa MA OBOWIĄZEK wypłacić Ci za to zwolnienie i może sobie tupać nogami. A kadrowa to jakaś cipa w kwiaty, że nie była stanowcza. Bo kto jak kto ale ona chyba zna przepisy i wie co za to grozi.
Jeżeli nie masz zamiaru wrócić do tego pracodawcy to ja bym się z nim nie szczypała.:pa la:
Stary 2016-01-05, 10:01   #1937
Origa
Rozeznanie

Cytat:
Szczerze mówiąc pierwsze słyszę o takich zaleceniach, bo ja wszedzie czytałam że jeśli nie ma przeciwskazań to jak najbardziej seks jest zalecany, jedynie w końcówce ciąży może być ryzyko porodu przedwczesnego.

Niestresuj się, będzie dobrze! Mąż może być, mój był. Też bałam się jak zareaguje widząc jak obcy facet grzebie kijem między nogami ale dał radę, patrzył na monitor a nie na mnie. Później jak go pytałam to mówił że dziwnie było mnie widzieć w takiej sytuacji ale on był tak zaaferowany cała sytuacją że to było najmniej ważne.

No widzisz, ja z kolei nt. seksu w pierwszym trymestrze czytałam kompletnie różne opinie, czasem bardzo skrajne. Na wszelki wypadek sie powstrzymam, głównie przez tą oksytocynę

Cytat:
Hej
Zanim Was poczytam, napiszę Wam o dzisiejszej sytuacji, która mnie mocno zbulwersowała. Miałam wczoraj telefon z biura od dyrektorki, umówiła się dziś ze mną na spotkanie. Przez tel. złożyła życzenia, w tym szczęśliwego rozwiązania a dziś mnie mocno wyprowadziła z równowagi. Powiedziała mi, że szef nie płaci za zwolnienia, o czym podobno zostałam poinformowana na interview i że w związku z tym mam niedogodziny, więc albo biorę urlop albo nie dostaję całej wypłaty, wyobrażacie sobie? Powiedziałam jej, że na interview nic takiego nikt mi nie mówił, że owszem słyszałam, że szef na zwolnienia patrzy krzywo, ale mam do nich prawo, i że za opiekę nad dzieckiem dostaję 80% a za obecne zwolnienie 100%, z czego za pierwsze 33 dni płaci pracodawca. I o te 33 dni właśnie się rozchodzi bo za nie szef nie chce płacić. Dyrektorka wezwała jeszcze kadrową, która nie wiedziała jak ma się tłumaczyć ale sama przyznała, że w świetle prawa oczywiście ja mam rację. (...)
Nie wiem, co teraz zrobić, ale chyba tak tego nie zostawię, (...)
Cytat:
DobraDusza jest dokładnie tak, jak piszesz, o tym, co tam się wyprawia mogłabym książkę napisać ale nie chcę już sobie i Wam psuć nerwów... .

Juu szef chyba raczej nie ma pola manewru i pewnie koniec końców zapłaci bo jakie ma wyjście, ale nie zmienia to faktu, że zagotowało się dziś we mnie, TŻet też wku*... na maxa, on zresztą od początku mi mówił, żeby rzucać tą robotę w cholerę.
Najlepsze jest to, że dyrektorka dziś mi pokazała grafik z którego niby wynika, że mam niedogodziny a zacznijmy od tego, że w tym grafiku (zgodnym z prawdą) mam zmiany nocne (bo rzeczywiście tak jest) a wg oficjalnego grafika, który co miesiąc podpisujemy zmian nocnych nie mam bo nie mogę ich mieć (mam orzeczenie o niepełnosprawności) - to tylko jeden z wielu przykładów ich 'naruszania' prawa...

Zastanawiam się czy iść do PIPU już czy jeszcze poczekać. Dziś mają zebranie więc na pewno szef dziś się o tym dowie... .
virginia powiem Ci Kochana, że nie masz co sie patyczkować z nimi tym bardziej, jesli nie zamierzasz tam wracać. Nie wiem jakie konkretnie masz orzeczenie, ale obstawiam, że szef/firma otrzymuje dofinansowanie do Twojego wynagrodzenia więc tym bardziej jego postawa jest dla mnie nie do przyjęcia. Z prawnego punktu widzenia sytuacja wygląda tak, że zanosisz im zwolnienie i resztę masz w d...., a w określonym czasie na Twoje konto ma wpłynąć wynagrodzenie w pełnej wysokości. I w ogóle nie wdawaj się w jakiekolwiek dyskusje, bo się niepotrzebnie zdenerwujesz.
Co do grafiku: jeśli pracujesz na pełny etat i z "oficjalnego" grafiku wynika, że nie wyrobiłaś godzin i ktoś twierdzi, że z tego tytułu nie dostaniesz pełnego wynagrodzenia to poinformuj kadrową, że obie doskonale wiecie, że pracowałaś na nocki, na które nie powinnaś/nie możesz, a które nie są w "oficjalnej" wersji ujęte i z nich wynika, że godziny zrobiłaś. Jeśli natomiast będą się upierać przekaż, że poinformujesz o sytuacji PIP i podkreśl, że to nie jest żadna "groźba" tylko zwykła informacja, a dla Ciebie najważniejsze w tej chwili jest dobro dziecka i spokój.
Mam trochę wiedzy/doświadczenia w tym temacie więc gdybyś potrzebowała jakiejs porady czy cos, pisz na priv.

Cytat:
Napisane przez Lucynka20xd Pokaż wiadomość

Dokładnie to samo zaleciła mi jakieś 2 tygodnie temu lekarka i pomogło po 3 dniach, a przełknięcie w nocy śliny graniczyło z cudem, kompletnie sobie nie dawałam rady z tym
Origa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-05, 10:01   #1938
TinkerrBell
Zadomowienie

Cytat:

---------- Dopisano o 09:06 ---------- Poprzedni post napisano o 09:04 ----------

---------- Dopisano o 09:07 ---------- Poprzedni post napisano o 09:06 ----------

Ale nawet jak ktoś coś podpisze to i tak to jest niezgodne z prawem. Więc nawet nie mógłby się czymś takim podeprzeć w sądzie.
Stary 2016-01-05, 10:22   #1939
asiulek8
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez zonamojegomeza Pokaż wiadomość
Bezczelna!!!

Do nas przyjechał mój brat. Nakręcony ciążą bardziej niż ja, szczęśliwy jakby to jego dziecko było. Nawet głaskanie brzucha mi nie przeszkadza.
Hehehe jeszcze Ci się odwidzi głaskanie brzuszka przez osoby trzecie

Cytat:
Hej
No ja pitole!!!!! Czekaj narazie czy będziesz miała wypłatę. Jak nie skarga do PIP. I nie informuj go o tym. Bez strasznia. Dostanie karę, trzepnelo go po kieszeni skoro taki mądry zapłaci dwa razy! Jak mnie za przeproszeniem wk....ą tacy ludzie. G...o się znają na Kodeksie Pracy i wymyślają takie rzeczy. Najlepiej żeby za darmo harować dla nich jak jakieś juczne woły 24h/dobę. A pan i władca siedzi na dupie i tylko myśli jak zabrać pracownikowi.

03.03.2015 - Jagódka

TP: 25.08.2016
asiulek8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-05, 10:26   #1940
zonamojegomeza
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez asiulek8 Pokaż wiadomość
Hehehe jeszcze Ci się odwidzi głaskanie brzuszka przez osoby trzecie
Ja sądziłam, ze juz teraz mi się nie będzie podobało. Jakby mnie ktoś w święta dotknął to bym pobiła. Ale wujek zrobił to tak miło, że mi nie przeszkadzało.
zonamojegomeza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-05, 10:31   #1941
LunaLov
Raczkowanie

Dzień dobry

Cytat:
Ojej ale słabo I to jeszcze kierowniczka - profesjonalizm poziom -10.

Cytat:
Hej
Matko kochana takie rzeczy się wogóle jeszcze dzieją? W poważnej firmie/zakładzie pracy? Virginia szczerze współczuję stresu i ogólnie sytuacji, akurat takie sensacje są Ci najmniej teraz potrzebne.

Pytanie do zorientowanych: jak to jest kiedy ZUS zaczyna wypłacać pensje? Słyszałam, że płacą kiedy chcą - nie obowiązuje ich termin w umowie o prace? Czy wtedy coś muszę do nich zgłaszać czy odbywa się to automatycznie i mnie to omija?
LunaLov jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-05, 10:36   #1942
Lucynka20xd
Wtajemniczenie

GG do Lucynka20xd

Dzieki dziewczyny za rady, kupilam amol prenalen gardlo nie mieli wiec mi polecila pastylki do ssania fiorda nam tantum verde jakos bede sie kurowac. Mam nadzieje ze pomoze.

Trzymam kciuki za dzisiejsze wizyty ;-)

Kocham , Tęsknie, Czekam . . . ♥♥♥♥♥

Adrianek ♥♥
30.05.2014 /3700g,59cm/

http://www.suwaczki.com/tickers/relg2n0aqox8ccd7.png

Lucynka20xd jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-05, 10:46   #1943
kasia_ruda
Zakorzenienie

Cytat:
U nas też wizyta w czwartek wieczorem, już się nie mogę doczekać.

Moim zdaniem nie ma co się zastanawiać, z tym że ja bym poczekała na pierwszą wypłatę bo na razie nawet nie masz podstaw do zgłoszenia w PIPie. Jak nie dostaniesz kasy za zwolnienie to wtedy do PIPu.
Tak, powoli rozglądam sie za wózkiem bo chciałabym w 20tc byc już przygotowana. U nas i tak poród będzie szybciej, z 4 tyg na pewno. Czas szybko zleci, juz jest 10tc i nie wiem kiedy to poszło, a chciałabym też wiedzieć na jaki poziom cenowy mam się przygotować bo jednak podwójne wózki sa droższe od tych pojedynczych.

Hej, ja też mam mieć bliźniaki, w poprzedniej ciąży miałam wszystko mega szybko kupione, teraz jakoś boję się oglądać nawet. Jaką masz ciążę? Jedno czy dwukosmówkową?

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
kasia_ruda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-05, 10:54   #1944
TinkerrBell
Zadomowienie

Ja wszystkie zakupy planuje po 26 tygodniu.
Jak zaczną się pierwsze ruchy dziecka to zacznę planować jakie dokładnie zakupy.
A teraz po prostu odkładam kasę. Bo jednak wszystko razem do kupy może być trochę kosztowne.

Teraz zleciłam wyszukanie przydatnych gadżetów mojej córce Ona jest zajarana faktem, że może "uczestniczyć" w tej ciąży razem ze mną (ma 10 lat teraz a jak urodzi się maluch będzie mieć 11)
Stary 2016-01-05, 10:55   #1945
Fantasmagori
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez LunaLov Pokaż wiadomość

Pytanie do zorientowanych: jak to jest kiedy ZUS zaczyna wypłacać pensje? Słyszałam, że płacą kiedy chcą - nie obowiązuje ich termin w umowie o prace? Czy wtedy coś muszę do nich zgłaszać czy odbywa się to automatycznie i mnie to omija?
ja dostawałam w tym samym terminie co od pracodawcy Nie musiałam nic zgłaszać
Szkoda gadać o mojej szefowej, jak w jednym miejscu pracuje 100 kobiet to nie ma siły żeby plotek nie było. Przykro mi tylko że jej uwierzyłam, no i że najbliższe koleżanki nie dowiedziały się ode mnie o tym.

Ale widzę że nie tylko ja mam ciekawe osoby w pracy
Virginia przyznam że mnie zszokowała trochę Twoja sytuacja Jak ktoś na takim stanowisku może nie znać prawa pracy? Akurat jest to z kręgu moich zainteresowań bo robię sama dla siebie administrację weekendowo i mam też prawo pracy między innymi. Dziewczyny Ci już wszystko powiedziały - nie ma mowy żeby tu odpuścić, pieniądze Ci się prawnie należą i szef łaski nie robi

Edytowane przez Fantasmagori
Czas edycji: 2016-01-05 o 10:58
Fantasmagori jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-05, 10:58   #1946
thidien
Rozeznanie

No niestety, w firmach prywatnych dzieją się cuda i często właściciele maja w nosie prawo :\ Virginia trzymaj się mocno i nie daj zrobić w bambuko - oby szef poszedł po rozum do głowy i obys dalej mogła mieć spokój....

Byłam dzisiaj podgladac groszko-fasolke 😀
Ma 38,8 mm i macha raczkami oraz nozkami wesoło
Mam przyjść za 2 tyg.
Wyszło ginowi, że to 11tydz 2dzien

W pracy jeszcze nie mowilam. Może po feriach :p

Ciekawe czy starsze dzieci czują że się pojawi młodsze, z mojego Adriana to się zrobiła straszna przylepa. Ale sama mu mowie "korzystaj póki mozesz, bo będziesz musiał się mama podzielić" :p

Zdrowia i spokoju Mamusie!!!
II kreski 1.12.2015
thidien jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-05, 11:00   #1947
TinkerrBell
Zadomowienie

A ja czekam na list z terminem mojego scanu i się doczekać nie mogę....Powinien już być. Bo to za ok 1,5 -2 tygodnie....Fajnie jest wiedzieć do czego odliczać.

Co do pracy, to ja jestem trochę na takiej umowie śmieciowej, więc takiej się tutaj nie przedłuża do dnia porodu. Ale też na interview wiedziałam, że będę pracować tylko do stycznia. Szefowa mi obiecała, że przeciągnie to zwolnienie tak długo jak się da. Obstawiam koniec stycznia początek lutego. Szkoda, bardzo lubię swoją pracę i chciałabym pracować do końca ciąży. Za to niemąż się ucieszy bo on wolałby bym odpoczywała w domu.
Ale ja nie lubię siedzenia w domu. Na chwilę tak, a tak zostanie mi jeszcze ponad pół roku.....Bleeeee:rolleyes :
Stary 2016-01-05, 11:06   #1948
justynkie
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kasia_ruda Pokaż wiadomość
Hej, ja też mam mieć bliźniaki, w poprzedniej ciąży miałam wszystko mega szybko kupione, teraz jakoś boję się oglądać nawet. Jaką masz ciążę? Jedno czy dwukosmówkową?

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
Ale super, jakoś umknęło mi że jest druga double-mama na wątku
U mnie jednokosmówkowa dwuowodniowa, a jak u Ciebie?
U mnie stres jest ogromny ale poczytałam sporo blogów mam bliźniaków i trochę się uspokoiłam.

Stary 2016-01-05, 11:11   #1949
Talantea
Zakorzenienie

thidien

Straszysz dziecko, że straci uwage mamusi to się trzyma jak przylepa XD

Ugh czuję, że mam doła. Wyjdzie, że bede musiala rodzic w Polsce. Bede pewnie zadawała dużo pytan pózniej w tematach co i jak. Czuje jakbym błądziła w mgle i straciła moją wolną wole. Wszyscy naokoło dyktują jak ma wyglądać moje życie. Jestem cierpliwa, ale czasami wychodzi ze mnie buntowniczka. Dziecko juz od chwili poczęcia przewraca mój śwat do góry nogami.
TZ wylatuje dzisiaj i po tym jak go odwieziemy na lotnisko jade na założenie krązka.
Znowu bedę z tym wszystkim sama.... Dorosłe życie jest do bani -.- Czuję się jak zepsuty model. Nie dość, ze mam nadwage (ostatnio udalo mi sie zrzucic 10kg), niedoczynnosc tarczycy, biore teraz pelno leków, te zastrzyki to jeszcze mi teraz wsadzi krązek. Czasami mam ochotę walić głową w mur.
Oczywiście pocieszam się wtedy myślą, że inni mają jeszcze gorzej heh

Dobra wyładowałam moje frustracje.

Talantea jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-05, 11:17   #1950
afryga
Raczkowanie

Jestem po wizycie. W gabinecie jak za króla Ćwieczka. Bez USG. Kurcze, gdybym wiedziała to umówiłabym się gdzieś prywatnie. Lekarka zaobserwowała lekko brunatną wydzielinę. Skierowała na betę. Jednak zamiast przyjąć mnie o 8 to przyjęła o 9:45 i na badanie krwi jest za późno, a do tego jutro święto. Strasznie się boję, bo poprzednie poronienie też zaczęło się od brunatnego plamienia. Do tego boli mnie brzuch. Mam nadzieję, że to tylko nerwy.
Prywatnie żaden lekarz mnie dzisiaj nie przyjmie. Chyba pojadę na IP.
Mam nadzieję, że będzie dobrze, choć mam złe przeczucia.
afryga jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości