Jeszcze tydzień może dwa, wózek będę pchać i ja! - mamusie styczniowe 2016 cz. IX - Strona 120 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-01-05, 15:41   #3571
lune1992
Zadomowienie

Dot.: Jeszcze tydzień może dwa, wózek będę pchać i ja! - mamusie styczniowe 2016 cz.

Cytat:
Napisane przez kinga1701 Pokaż wiadomość
I jeszcze chciałam zapytać podnosicie na prosto do odbicia po każdym jedzeniu
Ja podnosze a potem na boczku go kłade. Najczesciej jemy na leząco bo mnie tyłek boli a czesem na siedzaco ale tak czy tak nam dobrze idzie bo maly rzuca mi sie dosłownie na cyce
lune1992 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-05, 15:42   #3572
magda1706
Zakorzenienie

GG do magda1706
Dot.: Jeszcze tydzień może dwa, wózek będę pchać i ja! - mamusie styczniowe 2016 cz.

Cytat:
Napisane przez Nebula Pokaż wiadomość
a nie możesz wziąć dziekanki... ? nie znam Twojej historii, więc nie wiem jakie miałaś plany.
Dziekankę mogłam wziąć do końca października. Jak zobaczyłam plan to stwierdziłam, że dam radę, bo zjazdów nie było dużo. Zresztą koleżanka urodziła we wrześniu i stwierdziła, że we dwie jakoś to zdamy. Planuję wziąć miesiąc "dziekanki" na marzec albo luty zależy jak wypadną pierwsze zajęcia w drugim semestrze

Cytat:
Napisane przez Eleo765 Pokaż wiadomość
Magda, zdecydowałas co chcesz na prezent?
Dostaną listę i sami wybiorą

Cytat:
Napisane przez mojakaren Pokaż wiadomość
dziewczyny gdzie kupowałyście te kosze na pranie dziecia / kosze na zabawki?
Ja kupiłam dziś w Tesco. Patrzyliśmy jeszcze w pepco, kauflandzie, kiku

Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość
No wiesz, ja bylam swiecie przekonana, ze bedziemy miec corke, wiec wiesz

My po wizycie. Generalnie wsio okej, mlody wazy 2890 Przybrał 290g w tydzień. Jedyne zastrzeżęnie, to na nóżce i karku mamy naczyniaka. Ale ma zniknąć.
wolę żeby się pomyliło moje przeczucie

Super, że mały tak ładnie rośnie Naczyniak zniknie

Cytat:
Napisane przez niepozorna Pokaż wiadomość
Lulamy
magda1706 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-05, 15:44   #3573
Ewusia_marchew
Zakorzenienie

Kinga ja karmię z lewej piersi tylko spod pachy i zazwyczaj na siedząco z poduszką (na leżąco jest nam niewygodnie), a z prawej piersi albo na leżąco albo na siedząco klasycznie ale też na poduszce, no więc nie wiem jakbym miała karmić w jakimś miejscu publicznym np no ale na razie o tym nie myślę bo nigdzie nie chodzę
i nie podnoszę Małego do odbicia bo on nie lubi być w pozycji pionowej położona powiedziała ze przy kp nie ma potrzeby odbijać. Ja zawsze po jedzeniu go pilnuję żeby albo sobie odbił na leżąco, albo żeby chociaż mu sie w brzuszku ułożyło

Klara 17.10.2014
Konrad 26.12.2015

Ewusia_marchew jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-05, 15:50   #3574
magda1706
Zakorzenienie

GG do magda1706

Ewula
Stary 2016-01-05, 15:50   #3575
kinga1701
Zakorzenienie

hmm to znowu tylko ja mam problem z karmieniem na siedząco tzn mały może i by jadł tylko ja go nie trzymam jak na tych wszystkich filmikach w Lini prostej bo on mi sie wygina zwija i cuduje. Ogólnie wszystkie te dzieci na filmikach to takie grzeczne bez ruchu prawie. A mój musi tymi rączkami sie umachac muszę mu trzymać główkę, pierś zgniatać. Kurde no rak mi brakuje.
kinga1701 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-05, 15:56   #3576
Casaa
Zakorzenienie

Kinga, to potwierdza, ze kazde dziecko jest inne ale mysle, ze powinnas mimo wszystko probowac, moze w koncu ogarniecie kazda pozycje

Wyslane z Lumia920.
Casaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-05, 16:03   #3577
magda1706
Zakorzenienie

GG do magda1706

Znalazłam fajną stronę z pieluchami wielo - nawet dość tanio jak na nówki myślę - KLIK

I Tż podoba się idea chustowania Choć zdziwiony niektórymi cenami za chusty
Stary 2016-01-05, 16:06   #3578
kinga1701
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Casaa Pokaż wiadomość
Kinga, to potwierdza, ze kazde dziecko jest inne ale mysle, ze powinnas mimo wszystko probowac, moze w koncu ogarniecie kazda pozycje

Wyslane z Lumia920.
Próbujemy nie mam zamiaru się poddawać, musimy się jakoś nauczyć i ogarnąć te małe rączki które chcą być wszędzie.
Stary 2016-01-05, 16:23   #3579
iola14
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez baby montana Pokaż wiadomość
Jak jest u Was po porodzie-gdzie zabieraja kobiete, gdzie dziecko i gdzie maz? Mowie juz o czasie po skora do skory.
U mnie jest taka sala gdzie się przebywa we trójkę jakieś 2 godziny a potem przewożą na oddział położniczy no i też wszyscy razem. Dopiero tam zabierają dziecko do ubrania itd.

Cytat:
Napisane przez MallaMi Pokaż wiadomość
russian Ty masz siły na ogarnianie domu a ja od paru dni to ciągle bym spała
Skąd ja to znam

niepozorna Śliczny

Cytat:
Napisane przez lune1992 Pokaż wiadomość
Hej
ja tak na chwilę w przerwie na karmienie mam pytanie bo nie wiem co robic.

Jak teraz załatwić mam becikowe te jednorazowe i ten 1000zł mies przez rok dla bezrobotnych?
Jestem zameldowana 200km od Warszawy i nie zarejestrowana w Urzędzie Pracy, tylko ubezpieczona w męża w pracy. Czy musze jechac tak daleko w miejsce zameldowania czy moge to załatwic w Warszawie na miejscu?
Do tego macierzyńskiego dla bezrobotnych to musze byc w UP?
Bo jesli tak to musze dymac tyle km sie zarejestrowac :
Idź do MOPS i tam Ci wszystko powiedzą wydaje mi się, że spokojnie wszystko na miejscu załatwisz tylko jakieś oświadczenia będziesz musiała napisać

Cytat:
Napisane przez 86ewula Pokaż wiadomość
Dobra ostatni wpis na, żywo, podłączyli oksy bo rozwarcie nadal tylko na 3cm. Skurcze co 4min na 100%....mam nadzieje że szyjka pójdzie. Bolesne buziaki przesyłam.
No to teraz już pójdzie. Mocne

Uaoo za Ciebie też
iola14 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-05, 16:39   #3580
baby montana
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kinga1701 Pokaż wiadomość
U nas już położna była, pokazała ćwiczenia i mam ćwiczyć mięśnie. Mały przybrał 100 g.

Kasia Ty chyba pytałaś o zlewanie mleka. Pytałam położnej bo ja na piątek muszę przyszykować. I z jednego dnia można zlewać do jednego. W lodówce może 24h a w zamrażalce mówiła że takiego noworodka to tak miesiąc nie więcej. Później im dziecko starsze to ten czas się wydłuży.
I podobno zależy też od zamrazarki-w takiej starej na gorze lodowki najkrocej,pozniej taka na dole,s pozniej taka oddzielna zupelnie-w tej podobmo nawet 4ms

Cytat:
Hej, po dwóch godzinach wkoncu mnie zbadał lekarz, zajęłam ostatnią salę ale przyjechała dziewczyna że skurczami co 5 min i wzięli ją bo u mnie dopiero 3cm rozwarcia, więc jej szybciej pójdzie.narazie jestem na przedporodowej i pod ktg. Skurcz największy był na 65 i bolały wtedy plecy. A tak to spokojnie. Załapałam się na dobry obiad ale burczy mi nadal w brzuchu bo właściwie bez śniadania byłam. Mąż też to mi cześć oddałam. W razie czego mam biszkopty i czekoladę zobaczymy co to będzie. Martwię się że Dawid będzie okruszkiem bo wg. Usg nie ma 3kg. się pośpieszył urwis. W nocy czułam że tak jakbym popuszczala mocz a to były wody. Rano jak chlusnelo to masakra. założyłam podkład poporodowy i zanim mnie lekarz przyjął to cały przesiąkł.
Trzymajcie kciuki
Kciuki,mocne kciuki! lubie tak czytac relacje na żywo :-D

http://www.youtube.com/watch?v=h7NEQT3tQu8 soy orgullosa de vivir en ese lugar unico, en CANARIAS <3

mi vida en cholas czyli moje życie na Wyspach Kanaryjskich - 12 dni w Kostaryce
baby montana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-05, 16:49   #3581
russiandoll
Raczkowanie

ewula
Niepozorna jakie malenstwoooo

ale mamy szczescie sliczne te watkowe dzieciaczki

Aha tak z kacika porad kulinarnych jesli chcecie zrobic roznokolorowe eleganckie galaretki to laczenie odcieni czerwieni na zasadzie wisnia malina poziomka to nie jest dobry pomysl bo kolory tylko na obrazku sie roznia a jesli macie nadzieje ze po stezeniu lub pod swiatlo bedzie roznica to oswiadczam nie nie bedzie
to samo tyczy sie brzoskwiniowej i pomaranczowej
russiandoll jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-05, 16:52   #3582
magda1706
Zakorzenienie

GG do magda1706

Russian - bo to się bierze cytrynową, agrestową, malinową, pomarańczową i jagodową i wtedy masz tęczę
Stary 2016-01-05, 16:54   #3583
Magdusiaaa
Wtajemniczenie

Cytat:
Poprasowalam kolejna partie w rozmiarze 62, ostatnia konczy sie prac i juz wszystko dzieciowe bedzie ogarniete zrobilam jeszcze porzadek w papierach ciazowych, wszystko mam poukladane chronologicznie i gotowe do rodzenia, torba zreorganizowana i dopieta
tylko jeszcze dokończenie remont i możesz pędzić rodzic

Cytat:
Lulamy
Cudenko super że dzis wychodzicie

Cytat:
Dobra ostatni wpis na, żywo, podłączyli oksy bo rozwarcie nadal tylko na 3cm. Skurcze co 4min na 100%....mam nadzieje że szyjka pójdzie. Bolesne buziaki przesyłam.
Trzymaj się dzielnie

Ewusia zatem powodzenia jutro. Oby Konradek polubił spacery

Serduszko malutkie

Magdusiaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-05, 16:56   #3584
Nebula
Zakorzenienie

GG do Nebula

Niepozorna - cudoooo!! I faktycznie szumiś wygląda jak gigancik
Stary 2016-01-05, 16:57   #3585
czarnulax
Zakorzenienie

magda mnie powiedzieli w szpitalu, że jeśli wody nie są zielone, to na spokojnie można się ogarnąć, prysznic, coś zjeść i dopiero jechać.
Nebula mam nadzieje, że jeszcze się trochę uda ponosić w dwupaku.
ewula powodzenia!
kogiel a Ty to ktg chcesz na NFZ zrobić i takie są terminy, tak?
niepozorna jaki kochany super, że do domku
Stary 2016-01-05, 16:59   #3586
Magdusiaaa
Wtajemniczenie

Mojakaren ostatnio pytalas o pranie ochraniacza. Też mam mały problem i narazie nie pralam. Boję się żeby wklad się nie "zbił" bo on nie jest przeszyty a taki dość sztywny. I tak sobie myślę czy by go teraz nie "przemrozic" i zostawić bez prania.

Serduszko malutkie

Stary 2016-01-05, 17:04   #3587
baby montana
Zakorzenienie

Jak tak mysle o tych naszych rozterkach ochraniaczowych to nie rozumiem dlaczego nie produkuja ich ze zdejmowanym materialem :-/

http://www.youtube.com/watch?v=h7NEQT3tQu8 soy orgullosa de vivir en ese lugar unico, en CANARIAS <3

mi vida en cholas czyli moje życie na Wyspach Kanaryjskich - 12 dni w Kostaryce
baby montana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-05, 17:08   #3588
Magdusiaaa
Wtajemniczenie

Cytat:
Jak tak mysle o tych naszych rozterkach ochraniaczowych to nie rozumiem dlaczego nie produkuja ich ze zdejmowanym materialem :-/
No właśnie. To by było chyba najlepsze rozwiązanie...

Serduszko malutkie

Stary 2016-01-05, 17:11   #3589
pietrusiowata
Rozeznanie

Cytat:
Szumiś wydaje się ogroooomny jak leży obok niego

Candy u nas jak na razie się sprawdza (odpukać). Jak Oluś jest najedzony to odpływa w trzy sekundy i ma gdzieś czy mu Szumiś szumi czy nie, ale np. jak był taki mega markotny, bo nie dojadł sobie z cyca i go odłożyłam do łóżeczka to się patrzył na niego i słuchał i przestał płakać. Usnąć nie usnął dopóki nie dałam mu butli, ale może to będzie fajna opcja żeby w razie czego go odłożyć do łóżeczka z Szumisiem i mieć chwilę względnego spokoju na podgrzanie mleka czy zrobienie czegoś na szybkości.
U mnie szumiś też się sprawdza, szczególnie jak mały się wybudza ze snu i szum go uspokaja. Szkoda, że nie zabrałam Szumisia do szpitala.

Niepozorna a Oluś słodziak jest
Stary 2016-01-05, 17:13   #3590
Magdusiaaa
Wtajemniczenie

Ruda wstawila zdjęcie Kornelki na fb. Śliczna dziewczynka

---------- Dopisano o 17:13 ---------- Poprzedni post napisano o 17:12 ----------

Ciekawe co u Uaoo???

Serduszko malutkie

Stary 2016-01-05, 17:15   #3591
lune1992
Zadomowienie

Patrzcie co znalazłam:

1000 złotych miesięcznie na dziecko przysługuje więc tym, którzy nie otrzymują zasiłku macierzyńskiego, czyli - mówiąc inaczej - tym rodzicom, z których żadne nie pracuje na umowę o pracę ani nie ma własnej firmy i nie płaci tym samym składek ZUS.

http://www.gazetawroclawska.pl/artyk...osek,id,t.html

czyli jeśli ja jestem bezrobotna a mój mąż ma umoe o prace to nie nalezy nam sie to?
przeciez w takim wypadku nie mam prawa do zasiłku macierzyńskiego. Ktoś wie o co tu chodzi?

---------- Dopisano o 17:15 ---------- Poprzedni post napisano o 17:14 ----------

Cytat:
Napisane przez Magdusiaaa Pokaż wiadomość
Ruda wstawila zdjęcie Kornelki na fb. Śliczna dziewczynka

---------- Dopisano o 17:13 ---------- Poprzedni post napisano o 17:12 ----------

Ciekawe co u Uaoo???
Nie mam fb.
Też jestem ciekawa...
lune1992 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-05, 17:16   #3592
russiandoll
Raczkowanie

magda no ja wiem bo tecze zaawsze robie ale chcialam tak elegancko i subtelnie

baby ja pralam ochraniacze mam z motherhood super wyhladaja po praniu pralam recznie suszylam na lezaco na suszarce ale pralam tak ostroznie dociskajac

i przy prasowaniu tak reka ukladalam wypelnienie tak rozprostowywalam przez poszewke ale fakt byla to najciezsza rzecz do prania duzo zabawy z tym..

Edytowane przez russiandoll
Czas edycji: 2016-01-05 o 17:20
Stary 2016-01-05, 17:20   #3593
Casaa
Zakorzenienie

Magdusia no jeszcze remont :P ale juz widze swiatelko w tunelu

Siedzimy z mezem pod gabinetem ciekawe ile szacunkowo mlody wazy

Wyslane z Lumia920.
Stary 2016-01-05, 17:21   #3594
kinga1701
Zakorzenienie

Cytat:
Ciekawe co u Uaoo???
tez się zastanawiam
Stary 2016-01-05, 17:26   #3595
Magdusiaaa
Wtajemniczenie

Cytat:
Magdusia no jeszcze remont :P ale juz widze swiatelko w tunelu

Siedzimy z mezem pod gabinetem ciekawe ile szacunkowo mlody wazy

Wyslane z Lumia920.
No i super

Stawiam bardzo odkrywczo że dziec jest pod granicą 3 kg

Serduszko malutkie

Stary 2016-01-05, 17:30   #3596
Jerzyczka
Wtajemniczenie

Jeszcze tydzień może dwa, wózek będę pchać i ja! - mamusie styczniowe 2016 cz...

Cytat:

Ja mam ze zdejmowanym

U mnie baby blues na calego.
Maly w nocy tak ulal pierwszy raz,ze poszlo mu noskiem i potem nie wiedzialam co sie z nim dzieje tak mi krzyczal.. Cala noc nie spalam potem tylko czuwalam czy oddycha i czy nie ulewa.
Wasze dzieciaczki odbijaja po kazdym posilku? Bo u mnie bywa roznie, ale zawsze go do gory w pionie trzymam albo sobie na brzuchu klade..

Nakladki jednak sie nie sprawdzily,bo mimza szybko mleko z cyca leci i malemu polowa mleka przecieka gdzies kolo ust przez co odparza Mu sie buzka z tym silikonem. Wiec ciagle odciagamy, ale mam stracha,ze kiedys mi sie laktacja zatrzyma

Polozna mamy do dupy na calego. Dzis przyszla jak karmilam malego, to nawet sie nie rozebrala z kurtki, nie obejrzala pepka malego, mimo ze widziala go jeszcze z kikutem i poszla uwaga, po rowno 4 minutach przypominajac,ze za tydzien musze jej podpisac,ze byla dzis (bo dzis jak karmilam nie mialam rak)..

Z dobrym wiesci: maly dzis konczy 2 tygodnie i pulaski Mu sie slicznie zaokraglily ) rosnie w oczach kazdy dzien z moim mlekiem jest na wage zlota

Za wszystkie z Was trzymam kciuki,staram sie czytac na biezaco, ale nie mam kiedy cytowac, bo jak nie karmie to odciagam albo spie

---------- Dopisano o 17:30 ---------- Poprzedni post napisano o 17:28 ----------

I czy wasze dzidzie tez tak szybko oddychaja czasem? Bo ja mam czasem jakies schizy,ze mlody ma problemy z oddychaniem, ale internety pisza, ze to normalne?

Ciaza byla duzo mniej stresujaca niz opieka na bobasem serio :p matka wariatka, drżę o wszystko i doszukuje sie nieprawidlowosci..

I polozna powiedziala,ze jest troche zoltawy, ale on taki byl jak wychodzil ze szpitala z dobra bilirubina wiec tylko mnie zestresowala i powiedziala,ze zobaczymy za tydzien,bo na moim mlekiem lekka zoltaczka na buzce moze sie utrzymywac, stwierdzila jedynie,ze to nie soltaczka do leczenia szpitalnego.. Czyli do jakiego? Jezu.. :p

Edytowane przez Jerzyczka
Czas edycji: 2016-01-05 o 17:31
Jerzyczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-05, 17:33   #3597
koktajlowa7
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez lune1992 Pokaż wiadomość
Patrzcie co znalazłam:

1000 złotych miesięcznie na dziecko przysługuje więc tym, którzy nie otrzymują zasiłku macierzyńskiego, czyli - mówiąc inaczej - tym rodzicom, z których żadne nie pracuje na umowę o pracę ani nie ma własnej firmy i nie płaci tym samym składek ZUS.

http://www.gazetawroclawska.pl/artyk...osek,id,t.html

czyli jeśli ja jestem bezrobotna a mój mąż ma umoe o prace to nie nalezy nam sie to?
przeciez w takim wypadku nie mam prawa do zasiłku macierzyńskiego. Ktoś wie o co tu chodzi?

---------- Dopisano o 17:15 ---------- Poprzedni post napisano o 17:14 ----------

Nie mam fb.
Też jestem ciekawa...
No właśnie też to czytam, że oboje muszą nie pracować na umowę o pracę. Przecież to chore. W takim razie nie dostaniemy tych pieniędzy?!

Na innej stronie znowu pisze, że nie liczą się dochody drugiego rodzica. I bądź tu mądry.

Edytowane przez koktajlowa7
Czas edycji: 2016-01-05 o 17:34
koktajlowa7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-05, 17:34   #3598
Casaa
Zakorzenienie

Cytat:
Stawiam bardzo odkrywczo że dziec jest pod granicą 3 kg

Tez tak obstawiam

Jerzyczka.... No brak slow na ta polozna, po co w ogole takie pracuja skoro im sie nie chce :|

Co do karmienia to ja Ci nie pomoge

---------- Dopisano o 17:34 ---------- Poprzedni post napisano o 17:33 ----------

Jerzyczka, moze wiecej wystawiaj Mlodego do okna zeby ta zoltaczka schodzila.

Wyslane z Lumia920.
Stary 2016-01-05, 17:36   #3599
kogielmogiel
Rozeznanie

Czarnula już nie chodzi nawet o ten NFZ, bo bym odzalowala ta kasę tylko ze nie ma miejsc na ktg w szpitalu w którym chcę rodzić, najwcześniej 19 stycznia.
Idę do innego szpitala, ale lekarz mówił ze lepiej pójść tam gdzie vhce się rodzić, bo tu po ocenie ktg mówią kiedy trzeba przyjść znowu albo każą zostać na oddziale, no ale cóż zrobię muszę iść tam gdzie wolne miejsce.
Stary 2016-01-05, 17:38   #3600
russiandoll
Raczkowanie

jerzyczka najważniejsze ze rosnie jak na drożdżach a Ty swietnie sobie radzisz a tak jak sama napisalas kazdy dzień z twoim pokarmem na wage zlota i na pulchne policzki mlodego zycze ci kochana zeby baby blues poszedl sobie tak szybko jak polozna kciuki za was
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości