Wspólny cel mamy - o dziecko się staramy! Cz. II - Strona 12 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-01-13, 15:20   #331
Fantasmagori
Zakorzenienie

Dot.: Wspólny cel mamy - o dziecko się staramy! Cz. II

Ja mam duuże tylozgięcie ale nie miałam dużych promlemów z zajściem

Fantasmagori jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-13, 15:32   #332
201604261006
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Lidka99 Pokaż wiadomość
Ja zmieniłam lekarza w październiku, poprzednia gin na siłę chciała mi wsadzić dziecko w brzuch i na wszystkie sposoby kombinowała bez wyleczenia najpierw przyczyny.. Na pierwszej wizycie u nowego gin od razu stwierdził PCOS i kazał przyjść bez kolejki do przychodni gdzie przyjmuje na nfz i wypisał skierowanie do poradni endo, prawie 2 m-ce czekałam tam na wizytę, w końcu dostałam skierowanie na oddział i teraz czekam na @ żeby tam jechać i dopiero z wynikami do niego, powiedział że bez badań nie podejmie się leczenia i wstępnie też mi mówił o clo.. znam przypadki że kobieta z PCO po 1 cyklu z clo zaszła więc jestem pozytywnej myśli Moje cykle były też dosyć regularne 28-33 jak piłam inofolic a jak odstawiłam dwa razy 45 więc chyba wrócę do niego..
A skąd jesteś i gdzie się leczysz?
CLO pomaga na mnie niestety nie zadziałał. Ale u nas dochodzi czynnik męski - Tż problemy

Cytat:
Napisane przez Panna Izabela Pokaż wiadomość
Mam wyniki badań i mam trombofilię.

Szukaj dalej lekarzy Może na znanylekarz? Bo jak masz trafiać tylko do takich, co olewają, to daj spokój... I tak, lepiej ze wszystkim czekać do 30-stki, po co badać....
Co to oznacza? Wiesz, w sumie dobrze że znacie już diagnozę, teraz będzie wiadomo jak walczyć o to żebyś była w ciąży i ją utrzymała

Właśnie 2 ostatnich, prywatnie, było z portalu. I z polecenia. Tyle że od osób bez problemów.
Nie będę już szukać. Podjęliśmy decyzję że idziemy do Bociana - tam powinni się nami normalnie zająć. Jest blisko bo i w Wawie i Białymstoku więc idealnie tylko wstrzymamy się miesiąc, dwa żeby odłożyć trochę pieniędzy na wizyty, badania itp.

Tak, czekać do 30 bo 'jestem młoda i na pewno się uda' a potem się okaże że już za późno. Zresztą nie po to brałam ślub w wieku 21 lat żeby czekać z dzieckiem do 30.

Edytowane przez 201604261006
Czas edycji: 2016-01-13 o 15:34
201604261006 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-13, 15:35   #333
Kruszynkaa86
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mietowka25 Pokaż wiadomość
Ja też już po wizycie u gin

Dał skierowanie na badania i powiedział że mam przyjść w najbliższym czasie miedzy 10a14 dc. Powiedział że możemy się starać jak tylko przestane brać tabletki i że przez pierwsze 4 miesiące mogę być bardzo płodna
Mocne

Miętowka ja bym uciekała z tej pracy Zresztą co to w ogóle za ludzie, że im nie przeszkadzają psie odchody ?? dramat

Cytat:
Napisane przez Aiina Pokaż wiadomość
Ja już wpadłam w paranoje a mimo to dalej nie wiem jakiemu lekarzowi mogę zaufać, żeby chociaż w czymkolwiek byli zgodni, ale niestety nie są.
Nie zazdroszczę sytuacji z lekarzami. Najgorsze jak każdy mówi coś innego - coś o tym niestety wiem myślę, że musisz podjąć decyzję, zdecydować się na jednego z nich i mu jednak zaufać

Cytat:
Napisane przez miyoko_93 Pokaż wiadomość
Witajcie, wcześniej się nie udzielałam w ogóle na forum, ale gdy zobaczyłam ten wątek, postanowiłam to zmienić. Proszę więc o wyrozumiałość, bo na razie nic tu nie ogarniam :P no i parę słów o mnie: jestem Weronika, mam 22 lata i od prawie 2 lat (marzec 2014) staramy się z moim TŻ o dzidziusia. Niestety z marnym skutkiem. Wczoraj robiłam test ciążowy i miałam taką wielką nadzieję na dwie kreseczki, ale niestety... I jak na złość chwilę po teście dostałam okres, więc cała nadzieja mnie opuściła. Ale nie poddaję się, postanowiłam zmienić podejście do tematu, bardziej zadbać o siebie, swoje zdrowie, nie stresować się i bardziej pilnować dni płodnych a w tak miłym i fajnym gronie na pewno mi się to uda i przyjemnie będzie mi informować Was o postępach
Witaj

Cytat:
Mam wyniki badań i mam trombofilię. Trochę szkoda, wolałabym chyba mieć ten zespół. Ale przynajmniej coś wiemy. Połowa mutacji ok, połowa źle. Pozostaje mi nadzieja, że jak zajdę, to leki będą pomocne i tym razem się uda. A leki pewnie do końca życia będę brała. I oczywiście sto złotych rad w stylu "to może się nie starajcie tylko idź do pracy" już miałam I tekstów "teraz na pewno będzie dobrze" (mam po prostu samych życzliwców i same wróżki wokół siebie...). Przynajmniej wiem, na czym stoję. Wizyta 18.02 i mam nadzieję, że dostanę już odpowiednie leki. Miło by było być już wtedy w ciąży, chociaż do ciąży potrzebuję innych leków...
Dobrze, że znasz przyczynę to już myślę połowa sukcesu. Chociaż wiem sama po sobie, że na pewno w kolejnej ciąży stres będzie dużo większy

Cytat:
Dziękuję za miłe przyjęcie
Wiem, że młoda jestem jak na planowaną ciążę i nie pomaga mi też w tym fakt, że wyglądam na max 17 lat... Wyobraźcie sobie minę farmaceutki jak idę po test ciążowy, myśli pewnie że małolata i chcę sprawdzić czy czasem nie wpadłam :P ale jest to jak najbardziej przemyślana decyzja, zawsze byłam zbyt dojrzała jak na mój wiek. no i mam starszego od siebie partnera, który też już chciałby dzidzi a co do dosyć długich starań, mam tyłozgięcie macicy (chyba ma to jakiś wpływ), oraz podejrzewam, że jest coś nie tak z tarczycą. w tym miesiącu zrobię sobie dokładne badania, bo 2 lata starań to już troszkę długo
Według mnie to nie wiek ma znaczenie tylko to co ma się w głowie znam wiele "dorosłych" osób, które dorosłe są tylko z nazwy skoro pragniecie dziecka to wiek nie ma tu nic do rzeczy

Cytat:
A co do tyłozgięcia macicy - zdaje się, że też mam. I dwurożną macicę. Ale skoro udało mi się zajść beż żadnych starań, to chyba nie jest z tym tak źle Lekarka mi na jednych z badań mówiła, że są dużo gorsze rzeczy.
Ja też mam tyłozgięcie i mi lekarka powiedziała, że to dość powszechne u kobiet

Adaś 15.10.2015 25tc[*]
Zosia i Marysia 25.08.2016 31tc[*]

Nasz Największy Cud Jasiu 13.07.2018

Bo jak się czegoś niewiarygodnie mocno pragnie to walczy się do upadłego

Edytowane przez Kruszynkaa86
Czas edycji: 2016-01-13 o 15:49
Kruszynkaa86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-13, 15:45   #334
Lidka99
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mysza93 Pokaż wiadomość
A skąd jesteś i gdzie się leczysz?
CLO pomaga na mnie niestety nie zadziałał. Ale u nas dochodzi czynnik męski - Tż problemy
Jestem z Wielkopolski, okolice Poznania, szkoda że Tobie z CLO się nie udało.. U nas na szczęście wyniki nasienia idealne, nawet Pani w lab zapytała czy Tż nie chce być dawcą chociaż jedno co dobre...
Lidka99 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-13, 15:50   #335
monika0185
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez __malaMi__ Pokaż wiadomość
Witajcie! Ale naprodukowałyscie! Odniose się tylko do niektórych, bo strasznie dużo tego

Dzisiaj rano zaatakowała mnie @, w sumie dobrze, bo cykl tym razem 32 więc nie tak tragicznie, ale do końca miałam chorą nadzieję.
Rozpoczynam 5 cykl, pod koniec jego ide do lekarza, bo niestety w środku cyklu terminu brak, ale będe nalegała na badania hormonów. I chyba czas poważnie pomyśleć o badaniach nasienia.

zawsze marzyłam o dziewczynce, a ze nie wiem czy bedziemy mieć 2 to pierwsza dziewczynka byłaby cudowną wiadomością. Choć teraz jak widzę, ze to zachodzenie nie jest proste, a od zajścia do urodzena zdrowego dziecka droga też nie zawsze jest łatwa to chcę obojętnie jakie - byle zdrowe i byle było...

to torchę za wysokie, a kiedy ci dawkę zmienili? bo po zmianie dawki chyba musi upłynąć kilka tyogdni, zeby organizm zareagował.

też się zastanawiam nad tymi ziołami, ale widzę, ze na stronie fazy 1 i 2 już nie ma, nie wiem czy się wyczerpała?

uważam, że pomysł dobry, ale po doczytaniu tego, ze faktycznie nie chcesz tam pracować, to chyba rzeczywiście nie ma sensu. Skoro dajecie radę z jednej pensji, jesteś zadowolona z bycia w domu, a tamta praca jest dla ciebie beznadziejna to chyba mija się to z celem

fajnie, że gin bierze pod uwage takie zioła, wg mnie to jego zaleta, że bierze pod uwagę różne opcje.

chciałam to od razu napisać, ale stwierdziłam, że mam takiego PMS-a, że może lepiej nic nie piszę, bo może to ze mną coś nie halo

ja prawie 31, jak do wiosny nic się nie uda chyba uderzam do kliniki niepłodności

dokładnie, progesteron najlepiej badać 7dpo, test pozytywny miałaś 13dc więc po nim miałaś owulację - pewnie 14 dc. Gdybyś mierzyła temp moznaby to potwierdzić z testem.
Ale jeśli test bankowo był pozytywny to robiąc badania byłabyś w fazie lutealnej, czy test na pewno był pozytywny? bo wg mnie wynik progesteronu i estradiolu nie wykazuje owulacji.
Oszaleć można 😉 test wg mnie pozytywny w załączeniu. Chyba zacznę badać temperaturę od następnego cyklu, dzisiaj mi to też poleciła pielęgniarka pobierający krew. Okazała się też położną 😊zinterpretowała moje wyniki jako faza owulacyjna, ale też z jednego badania nie może mieć 100% pewności. Zagmatwane to wszystko.

Wysłane z mojego SM-G360F przy użyciu Tapatalka
monika0185 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-13, 15:53   #336
201604261006
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Lidka99 Pokaż wiadomość
Jestem z Wielkopolski, okolice Poznania, szkoda że Tobie z CLO się nie udało.. U nas na szczęście wyniki nasienia idealne, nawet Pani w lab zapytała czy Tż nie chce być dawcą chociaż jedno co dobre...
Ah to trochę nie moje okolice Widocznie na mnie taki lek nie działa, trzeba wytoczyć mocniejszą artylerię
O super że chociaż to. Ja byłam pewna że z Tż wszystko ok.. A on jak zobaczył swoje wyniki to się praktycznie do mnie nie odezwał przez kilka godzin ale później mu przeszła głupota

---------- Dopisano o 15:53 ---------- Poprzedni post napisano o 15:51 ----------

Mi jeden lekarz powiedział że mam tyłozgięcie a drugi że przodozgięcie
201604261006 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-13, 16:07   #337
monika0185
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez VelaLuca Pokaż wiadomość
To chyba dobry wynik. Mnie lekarz mówił, że przy 28 - dniowych cyklach można przyjąć i założyć, że dni niepłodne to 1 - 9 dc, dni płodne to - 10 - 18 dc, znów dni niepłodne to - 19 - 28 dc. Więc Twój wynik, 10 dni płodnych przy dłuższym cyklu wydaje mi się być ok
Dziękuję za dobrą wiadomość 😊a ja myślalam, ze wiele wiem o swoim organizmie ale teraz to widzę, ze mam sporo do nadrobienia 😉

---------- Dopisano o 16:07 ---------- Poprzedni post napisano o 16:01 ----------

Cytat:
Napisane przez Kruszynkaa86 Pokaż wiadomość
Mocne

Miętowka ja bym uciekała z tej pracy Zresztą co to w ogóle za ludzie, że im nie przeszkadzają psie odchody ?? dramat :

Nie zazdroszczę sytuacji z lekarzami. Najgorsze jak każdy mówi coś innego - coś o tym niestety wiem myślę, że musisz podjąć decyzję, zdecydować się na jednego z nich i mu jednak zaufać

Witaj

Dobrze, że znasz przyczynę to już myślę połowa sukcesu. Chociaż wiem sama po sobie, że na pewno w kolejnej ciąży stres będzie dużo większy

Według mnie to nie wiek ma znaczenie tylko to co ma się w głowie znam wiele "dorosłych" osób, które dorosłe są tylko z nazwy : skoro pragniecie dziecka to wiek nie ma tu nic do rzeczy

Ja też mam tyłozgięcie i mi lekarka powiedziała, że to dość powszechne u kobiet
Ja też mam tyłozgięcie 😉lekarz kazal sie tym nie przejmować 😊

Stary 2016-01-13, 16:09   #338
monika0185
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez monika0185 Pokaż wiadomość
Oszaleć można 😉 test wg mnie pozytywny w załączeniu. Chyba zacznę badać temperaturę od następnego cyklu, dzisiaj mi to też poleciła pielęgniarka pobierający krew. Okazała się też położną 😊zinterpretowała moje wyniki jako faza owulacyjna, ale też z jednego badania nie może mieć 100% pewności. Zagmatwane to wszystko.

uploadfromtaptalk1452697743150.jpg

Stary 2016-01-13, 16:28   #339
__malaMi__
Zadomowienie

Cytat:
Oszaleć można �� test wg mnie pozytywny w załączeniu. Chyba zacznę badać temperaturę od następnego cyklu, dzisiaj mi to też poleciła pielęgniarka pobierający krew. Okazała się też położną ��zinterpretowała moje wyniki jako faza owulacyjna, ale też z jednego badania nie może mieć 100% pewności. Zagmatwane to wszystko.

wiesz co ja juz zgłupiałam, bo nie chce kłocic się z połozną....

Ale z tego co zawsze czytałam to wyniki twoje nie służą do tego, żeby określić w jakiej fazie jesteś. Zeby wiedzieć w jakiej jesteś fazie to stwierdza się na podstawie temeperatury, obserwacji, testów owu czy usg, gdzie widać czy jesteś przed czy po owu.

Wiedząc w jakiej jestes fazie powinnaś mieścić się w widełkach dla danej fazy, choc i te widełki przy staraniach o ciąże czasami są za duże.

Pierwsze słyszę, żeby określać twoją fazę po wynikach

Przykładowo progesteron w fazie lutealnej, czyli po owu badany jest 7 dni po owulacji, aby stwierdzic czy ona była i czy ciałko żółte jest wydolne. I wtedy te 7 dni po owu dobrze jest jak progesteron wynosi 15, a niektorzy mówia, ze 20.

I teraz gdbyś była pewna w jakiej fazie jesteś, a skoro test wyszedł pozytywny tego 13 dc to wygląda na to, że jesteś w fazie lutealnej to masz progesteron za niski, nie wskazuje on na to, że doszło do owulacji. Bo sam test swiądczy o tym, ze jest skok hormonu LH, ale nie świadczy o tym, ze pęcherzyk pękł. To można stwierdzić tylko na usg.

Dużo by ci pomogło mierzenie temp

mam nadzieję, że trochę rozjasniłam

Edytowane przez __malaMi__
Czas edycji: 2016-01-13 o 16:38
__malaMi__ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-13, 16:35   #340
monika0185
Zakorzenienie

Cytat:

Ale z tego co zawsze czytałam to wyniki twoje nie służą do tego, żeby określić w jakiej fazie jesteś. Zeby wiedzieć w jakiej jesteś fazie to stwierdza się na podstawie temeperatury, obserwacji, testów owu czy usg, gdzie widać czy jesteś przed czy po owu.

Wiedząc w jakiej jestes fazie powinnaś mieścić się w widełkach dla danej fazy, choc i te widełki przy staraniach o ciąże czasami są za duże.

Hehe ja tam się nie znam tak na badaniach więc też się upierać nie bedę 😊 Polożna powiedziala, że można tak badaniami ale mierzenie temperatury jest tansze 😉 w każdym razie dzisiaj zrobiłam progesteron i lh jeszcze raz, zobaczę czy coś się zmieniło. Jaka ta położna była miła i uprzejma 😆 byłoby miło mieć taką przy sobie w trakcie porodu 😊

Stary 2016-01-13, 16:40   #341
__malaMi__
Zadomowienie

Cytat:
Hehe ja tam się nie znam tak na badaniach więc też się upierać nie bedę 😊 Polożna powiedziala, że można tak badaniami ale mierzenie temperatury jest tansze 😉 w każdym razie dzisiaj zrobiłam progesteron i lh jeszcze raz, zobaczę czy coś się zmieniło. Jaka ta położna była miła i uprzejma 😆 byłoby miło mieć taką przy sobie w trakcie porodu 😊

tylko badania nie służa do sptawdzania w jakiej jesteś fazie

badania służą do tego, żeby sprawdzić czy w fazie w której jesteś masz odpowiednie stęzenia hormonów.

Dziewczyny co wy sadzicie, bo ja jestem tego pewna na 99%, ale sama zgłupiałam, no bo w końcu to położna??
Stary 2016-01-13, 16:47   #342
Aiina
Raczkowanie

Cytat:

badania służą do tego, żeby sprawdzić czy w fazie w której jesteś masz odpowiednie stęzenia hormonów.

Dziewczyny co wy sadzicie, bo ja jestem tego pewna na 99%, ale sama zgłupiałam, no bo w końcu to położna??
Też jestem tego zdania, zwłaszcza, że u mnie lekarz oceniał fazy na podstawie USG nie badań - te rzeczywiście służyły sprawdzeniu stężenia hormonów w danej fazie Ale mam zbyt małe doświadczenia w tej kwestii aby być pewną
Aiina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-13, 16:47   #343
monika0185
Zakorzenienie

Cytat:

Ona sie mnie pytala czy objawy wskazuja na owulacje więc jej mówiłam od dniach płodnych, więc pewnie zrobiła jak mówisz, sprawdziła czy wyniki na to wskazują. Mówiłam też, ze test owulacyjny pokazywał zbliżającą się owulacje 13 dc ale powiedziała, ze mogły się pomylić i wypytywala bardziej o objawy 😊

Stary 2016-01-13, 16:54   #344
__malaMi__
Zadomowienie

Cytat:
Ona sie mnie pytala czy objawy wskazuja na owulacje więc jej mówiłam od dniach płodnych, więc pewnie zrobiła jak mówisz, sprawdziła czy wyniki na to wskazują. Mówiłam też, ze test owulacyjny pokazywał zbliżającą się owulacje 13 dc ale powiedziała, ze mogły się pomylić i wypytywala bardziej o objawy 😊

nie wiem mi się to wszystko dziwne wydaje. szczegolnie tekst, ze taniej mierzyć temperature niż robić badania, jakby kompeltne pomylenie pojeć.

temperature warto mierzyć, zeby nie mieć takich rozkin jak ty teraz - w której jesteś fazie, ale badania się robi, po cos zupelnie innego - żeby ocenic stan hormonów w danej fazie cyklu.

robiłas z zalecenia lekarza czy na własną rękę? bo lekarz chyba by coś wytłumaczył
Stary 2016-01-13, 16:58   #345
monika0185
Zakorzenienie

Cytat:
nie wiem mi się to wszystko dziwne wydaje. szczegolnie tekst, ze taniej mierzyć temperature niż robić badania, jakby kompeltne pomylenie pojeć.

temperature warto mierzyć, zeby nie mieć takich rozkin jak ty teraz - w której jesteś fazie, ale badania się robi, po cos zupelnie innego - żeby ocenic stan hormonów w danej fazie cyklu.

robiłas z zalecenia lekarza czy na własną rękę? bo lekarz chyba by coś wytłumaczył
Na własna rękę 😊 zobaczę kiedy w ogóle przyjdzie @ chyba, ze II kreseczki 😊

Stary 2016-01-13, 17:05   #346
VelaLuca
Wtajemniczenie

Cytat:

Mnie też się wydaje, że najpierw musimy poznać fazę, a dopiero później iść na badania. Bo tak, to każda przypisywałaby wynik do fazy, która najbardziej jej odpowiada, a to chyba nie o to chodzi
Zgłupiałam...
Stary 2016-01-13, 17:09   #347
__malaMi__
Zadomowienie

Cytat:
Mnie też się wydaje, że najpierw musimy poznać fazę, a dopiero później iść na badania. Bo tak, to każda przypisywałaby wynik do fazy, która najbardziej jej odpowiada, a to chyba nie o to chodzi
Zgłupiałam...

nie no jestem pewna, ze mam racje, pisalam 99%, bo nigdy nie mowie 100%

---------- Dopisano o 17:09 ---------- Poprzedni post napisano o 17:07 ----------

Cytat:
Na własna rękę 😊 zobaczę kiedy w ogóle przyjdzie @ chyba, ze II kreseczki 😊

pytam, bo lh i fsh robi sie najczęsciej w 3 dc.

wg mnie estradiol i progesteron masz za niskie żeby było juz po owulacji. na moje oko to albo miałaś cykl bezoowulacyjny, ale owulacja przed tobą.
Stary 2016-01-13, 17:20   #348
aniusia49
Raczkowanie

Jeżeli się nie jest pewnym, że owu była to wtedy robi się prze kilka dni badania (chyba właśnie od 22dc) i wzrost progesteronu może pokazać czy wgl wystąpiła. Jak prog nie będzie wzrastał do owu nie było. Tak jak dziewczyny pisały wcześniej, testy owulacyjne mogą wychodzić pozytywne, a owulacji może wgl nie być.
aniusia49 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-13, 17:27   #349
kissoflife001
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez geosmina Pokaż wiadomość
Witaj zgubo! 😉
Czuję się wywołana, wiec odpisuję😊, ja nigdy nie brałam Euthyroxu. Cykl miałam strasznie zaburzony prawdopodobnie przez prolaktynę, ale wkrótce badam tarczycę, więc może się okazać, że to jej wina
Aj, jaka uważna :P
No ale już masz wszystko ok ? Wyregulował się ? Jeśli tak to powiedz jak tego dokonałaś
Cytat:
Jest duże prawdopodobieństwo Moja ciąża była tego przykładem. Jeśli testy są negatywne a beta pozytywna, nawet minimalnie powyżej 5 (ja miałam 19, za dwa dni 21) to może to oznacza ciążę biochemiczna lub pozamaciczną.
A widzisz, troszkę poczytałam o tej ciąży biochemicznej jak się wczoraj przyznałaś i tam zwykle pisali, że jest miesiączka często mylona z krwawieniem z poronienia. Sama zgłupiałam. A ja nie krwawiłam i na to się nie zanosi. Boję się iść troszkę na tą betę. Bo co jeśli okaże się niska ? Nadal nie będę znała przyczyny ... gdzieś mi ktoś na forum pisał, że jeśli nie bd @ do 3 tygodni to dopiero mam iśc do lekarza....
Cytat:
Napisane przez iwona335 Pokaż wiadomość
Nadal @ nie mam
Łączę się w bólu, ja na @ czekam 2 tygodnie ...
kissoflife001 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-13, 17:35   #350
VelaLuca
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez aniusia49 Pokaż wiadomość
Jeżeli się nie jest pewnym, że owu była to wtedy robi się prze kilka dni badania (chyba właśnie od 22dc) i wzrost progesteronu może pokazać czy wgl wystąpiła. Jak prog nie będzie wzrastał do owu nie było. Tak jak dziewczyny pisały wcześniej, testy owulacyjne mogą wychodzić pozytywne, a owulacji może wgl nie być.
Szkoda, że nie ma jakiegoś małego przenośnego urządzenia, typu USG, abyśmy mogły sobie podglądnąć kiedy chcemy i w domowych warunkach co tam się w środku dzieje
Oj ułatwiłoby nam to sprawę.
Może kiedyś wymyślą coś takiego

---------- Dopisano o 17:35 ---------- Poprzedni post napisano o 17:28 ----------

Cytat:
Napisane przez kissoflife001 Pokaż wiadomość
A widzisz, troszkę poczytałam o tej ciąży biochemicznej jak się wczoraj przyznałaś i tam zwykle pisali, że jest miesiączka często mylona z krwawieniem z poronienia. Sama zgłupiałam. A ja nie krwawiłam i na to się nie zanosi. Boję się iść troszkę na tą betę. Bo co jeśli okaże się niska ? Nadal nie będę znała przyczyny ... gdzieś mi ktoś na forum pisał, że jeśli nie bd @ do 3 tygodni to dopiero mam iśc do lekarza....
Tak, ciąża biochemiczna jest często mylona z późniejszą miesiączką, ale ciąża pozamaciczna to już zupełnie coś innego. Dużo bardziej poważniejszego. Ja bym chyba wolała znać przyczynę i wiedzieć co się dzieję, bo jeśli beta wyjdzie Ci niska, poniżej 5 - to sprawa będzie jasna, coś innego musiało spowodować opóźnienie miesiączki, ale jeśli wyjdzie wyższa niż 5 - to wtedy będzie to bardzo niepokojące. I wtedy powinnaś natychmiast sprawdzić u gina co się dzieję. To może być bardzo niebezpieczne dla Ciebie i Twojego zdrowia, więc warto się odważyć
Stary 2016-01-13, 18:06   #351
monika0185
Zakorzenienie

Cytat:
nie no jestem pewna, ze mam racje, pisalam 99%, bo nigdy nie mowie 100%

---------- Dopisano o 17:09 ---------- Poprzedni post napisano o 17:07 ----------

pytam, bo lh i fsh robi sie najczęsciej w 3 dc.

wg mnie estradiol i progesteron masz za niskie żeby było juz po owulacji. na moje oko to albo miałaś cykl bezoowulacyjny, ale owulacja przed tobą.
Możliwe, jakiś dziwny ten cykl 😕 Dziękuję za pomoc w interpretacji, to pierwszy cykl starań więc co miesiąc będę madrzejsza 😊 a na lh i fh mam jeszcze skierowanie od lekarki w dniu 3-5 dc. Tylko kurczę od dwóch miesięcy nie mogę trafić, z pierwszym przez nadgodziny w pracy a w drugi przez święta.

---------- Dopisano o 18:06 ---------- Poprzedni post napisano o 18:05 ----------

Cytat:
Dzięki, również cenna informacja 😊

Stary 2016-01-13, 18:07   #352
cavagirl
Rozeznanie

Cytat:
Jaka jest szansa, że testy negatywne a beta będzie wysoka ???
Ja nie jestem specjalistką, VelaLuca napisała jak to było u Niej. Ale z tego, co piszą to beta wykrywa bardzo wczesną ciążę, a z testami to juz rożnie...

Cytat:
Napisane przez natlem Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny :-( ja dziś po wizycie u ginekologa i oklaplam z sił :'( nie byłam rok. Staramy się id sierpnia więc postanowiłam pójść. I okazuje się że mam polipa-powiedzial że to może też być przyczyną że nie mogę zajść. I idę na zabieg w przyszłą środę pod narkoza, miała któraś z Was? Bo ja się zeschizowalam i mało co wypytalam :-( lekarz mi wszystko rozrywkowa z jajeczkowaniem itp. I plan działania: 1-monitoring cyklu 2-badanie nasienia 3,4,5-to już razem badanie histpatologiczne czy nie ma zrosttów, czy jajowody nie zatkany i endometrium. Na monitoring mam przychodzić od 10 dnia nieważne czy to będzie niedziela czy 3 króli ;-) zaszczepić się na wirusowe zapalenie i koło kwietnia będzie te 3,4,5 jak tamte wcześniejsze nic nie dadzą. I jako zero po badaniu dopisal polip. Rach ciach przerazil mnie obiegiem sprawy. Dziś miałam 14dzien cyklu test owu wyszedł pozytywny a na usg mówi że nie było owu i raczej nie będzie... :-( dziwne nie? Po czym pozna że nie dojdzie do tego jutro czy we czwartek? Z tego wszystkiego ani nie wiem jak się przygotować na ten zabieg ponoć pod narkoza :'(

Tak jak dziewczyny pisały, najwazniejsze to trafna diagnoza, plan działania. Trzymam kciuki, zeby wszystko sie ułożyło!

Cytat:
Witajcie, wcześniej się nie udzielałam w ogóle na forum, ale gdy zobaczyłam ten wątek, postanowiłam to zmienić. Proszę więc o wyrozumiałość, bo na razie nic tu nie ogarniam :P no i parę słów o mnie: jestem Weronika, mam 22 lata i od prawie 2 lat (marzec 2014) staramy się z moim TŻ o dzidziusia. Niestety z marnym skutkiem. Wczoraj robiłam test ciążowy i miałam taką wielką nadzieję na dwie kreseczki, ale niestety... I jak na złość chwilę po teście dostałam okres, więc cała nadzieja mnie opuściła. Ale nie poddaję się, postanowiłam zmienić podejście do tematu, bardziej zadbać o siebie, swoje zdrowie, nie stresować się i bardziej pilnować dni płodnych a w tak miłym i fajnym gronie na pewno mi się to uda i przyjemnie będzie mi informować Was o postępach

Witaj i mocne kciuki za Ciebie!

Cytat:
Napisane przez Kivi5 Pokaż wiadomość
Witaj
Tez tak mam że dostaje @ godzinę po zrobieniu testu :/

Ja tez tak miewałam, co tylko mi pokazuje, ze dużo zależy od naszej głowy...

Cytat:
Od wczoraj mnie tutaj nie było, a trzy strony do przeczytania Już sama nie wiem co chciałam napisać

Powiem tylko tyle AnetkaIzabell Po pierwsze wprowadzasz nerwową atmosferę. Po drugie jakieś zasady na forum muszą być, więc nic dziwnego jak w pierwszym poście napisałaś że wpadka to chyba raczej nie pasuje do wątku staraczek. Po trzecie chyba masz jakieś gorsze dni bo nawet uczepiłaś się "nielicznego powitania" Nikt Cię tu na siłę zatrzymywać nie będzie. Skoro Ty chcesz do Nas dołączyć to chyba powinnaś się próbować z nami zgrać, a nie już w drugim poście atakować (czy źle myślę)??[COLOR="Silver"]

Popieram w 100%

Cytat:
Napisane przez pater86 Pokaż wiadomość
Mnie dziś dopadło w pracy pytanie, a czemu się nie starcie, już czas na drugie, kiedy zaczniecie o tym myśleć...
No i wlasnie to, co wczoraj pisałyśmy - ludzie nie zastanawiają sie zanim zapytają, ze moze być jakis problem o takie pytanie zrani :/

Cytat:
Napisane przez natlem Pokaż wiadomość
No ja też 31 już za 5m-cy

I ja też

Cytat:
A co do tyłozgięcia macicy - zdaje się, że też mam. I dwurożną macicę. Ale skoro udało mi się zajść beż żadnych starań, to chyba nie jest z tym tak źle Lekarka mi na jednych z badań mówiła, że są dużo gorsze rzeczy.
Ja tez mam i jeszcze prawdopodobnie macivę łukowatą :/

Cytat:
Tak, ciąża biochemiczna jest często mylona z późniejszą miesiączką, ale ciąża pozamaciczna to już zupełnie coś innego. Dużo bardziej poważniejszego. Ja bym chyba wolała znać przyczynę i wiedzieć co się dzieję, bo jeśli beta wyjdzie Ci niska, poniżej 5 - to sprawa będzie jasna, coś innego musiało spowodować opóźnienie miesiączki, ale jeśli wyjdzie wyższa niż 5 - to wtedy będzie to bardzo niepokojące. I wtedy powinnaś natychmiast sprawdzić u gina co się dzieję. To może być bardzo niebezpieczne dla Ciebie i Twojego zdrowia, więc warto się odważyć

Tez bym poszła na betę, lekarz i tak Ci moze kazać zrobić.
cavagirl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-13, 18:17   #353
Ewula88
Wtajemniczenie

Cytat:

Przykładowo progesteron w fazie lutealnej, czyli po owu badany jest 7 dni po owulacji, aby stwierdzic czy ona była i czy ciałko żółte jest wydolne. I wtedy te 7 dni po owu dobrze jest jak progesteron wynosi 15, a niektorzy mówia, ze 20.

I teraz gdbyś była pewna w jakiej fazie jesteś, a skoro test wyszedł pozytywny tego 13 dc to wygląda na to, że jesteś w fazie lutealnej to masz progesteron za niski, nie wskazuje on na to, że doszło do owulacji. Bo sam test swiądczy o tym, ze jest skok hormonu LH, ale nie świadczy o tym, ze pęcherzyk pękł. To można stwierdzić tylko na usg.

Dużo by ci pomogło mierzenie temp

mam nadzieję, że trochę rozjasniłam
zgadzam się, też mi tak lekarz powiedział,że wyniki powinny być zgodne z faza w której jesteś.

Monika, może przegapiłam ale w którym dniu cyklu robiłaś badania? Ja idę w pt zrobić jeszcez raz LH i FSH- 3 dc i będę miec porównanie z poprzednim cyklem, ile płaciłaś za te dwa hormony?

---------- Dopisano o 18:17 ---------- Poprzedni post napisano o 18:16 ----------

Cytat:

ja się zgadzam z Tobą

Edytowane przez Ewula88
Czas edycji: 2016-01-13 o 18:19
Ewula88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-13, 18:43   #354
__malaMi__
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Ewula88 Pokaż wiadomość
zgadzam się, też mi tak lekarz powiedział,że wyniki powinny być zgodne z faza w której jesteś.

Monika, może przegapiłam ale w którym dniu cyklu robiłaś badania? Ja idę w pt zrobić jeszcez raz LH i FSH- 3 dc i będę miec porównanie z poprzednim cyklem, ile płaciłaś za te dwa hormony?

---------- Dopisano o 18:17 ---------- Poprzedni post napisano o 18:16 ----------

ja się zgadzam z Tobą
robiła w 22 dc, więc lh i fsh ro raczej na poczatku powinna.

a ty jakie miałaś wyniki? procz lh i fsh coś robiłaś?
Stary 2016-01-13, 18:49   #355
kissoflife001
Zadomowienie

Cytat:
Masz rację! Nigdy wcześniej tak o tym nie myślałam. Zwaliłam winę na leki i myślałam, że się ustabilizuje. Warto jednak chronić zdrowie.

Cytat:
Napisane przez cavagirl Pokaż wiadomość
Ja nie jestem specjalistką, VelaLuca napisała jak to było u Niej. Ale z tego, co piszą to beta wykrywa bardzo wczesną ciążę, a z testami to juz rożnie...
Tylko, że moja to już by nie była taka wczesna. Nie mam miesiączki od 2 tygodni także tego ...

---------- Dopisano o 18:49 ---------- Poprzedni post napisano o 18:43 ----------

Serio na betę czeka się aż do 5 dni ???
USG nie będzie szybsze i pewniejsze ?
kissoflife001 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-13, 18:53   #356
monika0185
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ewula88 Pokaż wiadomość

ja się zgadzam z Tobą
Ja robiłam w 22 dc sama od siebie. FSH i LH po 20 zł. Jeżeli moje objawy do 22 dc wskazywały dalej na dni płodne to w takim razie te badania mogą być potwierdzeniem tego stanu i powrotu do 36 dni cyklu. Położna może źle się wyraziła, albo ja źle przekazalam 😊

Stary 2016-01-13, 18:54   #357
VelaLuca
Wtajemniczenie

Cytat:
Masz rację! Nigdy wcześniej tak o tym nie myślałam. Zwaliłam winę na leki i myślałam, że się ustabilizuje. Warto jednak chronić zdrowie.

Tylko, że moja to już by nie była taka wczesna. Nie mam miesiączki od 2 tygodni także tego ...

---------- Dopisano o 18:49 ---------- Poprzedni post napisano o 18:43 ----------

Eee co Ty. Ja miałam wynik do 2 godzin. Nawet jak robiłam kiedyś przed 18.00 to o 19.30 miałam wynik. Najlepiej zrobić w Diagnostyce, jeśli masz u siebie. Albo w laboratorium przyszpitalnym, tam też wynik powinienem być w miarę szybko.

A Usg nie wykryje Ci zwiększonego poziomu HCG we krwi. Lekarz i tak pewnie skierowalby Cię na to badanie, więc warto zrobić je wcześniej.

Edytowane przez VelaLuca
Czas edycji: 2016-01-13 o 18:56
VelaLuca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-13, 18:54   #358
Aiina
Raczkowanie

Cytat:

Ja czekałam przeszło półtora tygodnia... Ale jestem wybitnie "pechowym przypadkiem" chyba
W każdym razie lekarz stwierdził, że na USG nic nie widać - za wcześnie, stąd beta, więc przypuszczam, że może nie być pewniejsze
Aiina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-13, 19:09   #359
ttuska
Rozeznanie

Kochane proszę o pomoc.. miałam iść w pt na komplet badań, bo od 4 cykli sie staramy i nic. Miesiączkuję regularnie natomiast miesiąc temu okres sie spóznił 5 dni, wczoraj miałam dostać @, dzisiaj zrobiłam test i jest cień nie chce się nastawiać, bo być może znowu się spózni, ale chyba cienka kreseczka może oznaczać dzidziusia oczywiście już zaczynam panikować, bo przez ostatni tydzień piłam alkohol (urodziny ) a potem brałam fervex, bo byłam przeziębiona. Iść w pt na badania czy bezpośrednio na betę?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg c.jpg (69,5 KB, 50 załadowań)
ttuska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-13, 19:20   #360
ttuska
Rozeznanie

Oczywiście zapomniałam dodać, że test jest nazwyklejszy z allegro
ttuska jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości