Sens pomocy "ubogim na własne życzenie", czyli Szlachetna Paczka cz.III - Strona 110 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-01-31, 11:04   #3271
201607211025
Konto usunięte

Dot.: Sens pomocy "ubogim na własne życzenie", czyli Szlachetna Paczka cz.III

Cytat:
Napisane przez Krolowa Julianna Pokaż wiadomość
Odbieranie ze szkoły to już dla mnie robienie sobie problemów. Jeśli do szkoły można dostać się pieszo lub komunikacja miejska to nie widzę powodów do odprowadzania i przeprowadzania z powrotem. To nie przedszkole. Gorzej jeśli trzeba dojeżdżać samochodem...
Tylko, że strach puścić 7letnie dziecko, żeby samo wracało miastem, bo kuzynowi różne pomysły kiedyś do głowy przychodziły, a szkoła wcale nie jest tak blisko, bo mieszkają zaraz za granicą miasta. Jeżeli ciotka jest w pracy, to ktoś go musi odebrać.
201607211025 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-31, 11:44   #3272
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez marianna144 Pokaż wiadomość
oj dziewczyny akurat dojazdy znam od podszewki wiecie ile ja lat dojezdzalam do wiekszego miasta?i to czasem pierwszym autobusem po 4ej rano i dalo sie.ale teraz biore pod uwage przedszkole.skoro ciezko mi wynajac kogos kto sie zajmie tak ze 2h dzieckiem po przedszkolu to gdzie znajde kogos kto jeszcze mi RANO przyjdzie i to dziecko zaprowadzi?bo liczac na prace od 8ej musialabym wyruszyc po 6ej a przedszkole jeszcze zamkniete.

:ziew:
każda wymówka dobra.
Jak nie ma szans na przedszkole przy domu, to się wysyła dziecko do przedszkola przy pracy, albo szuka pracy w centrum handlowym, na pół etatu w weekendy.
dacn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-31, 11:51   #3273
GrumpyCat
Wredny kotecek

Proponuję założyć sobie wątek na temat wożenia dzieci do szkoły.
GrumpyCat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-31, 12:14   #3274
kobietasukcesu
zawsze mam racje

Cytat:
Napisane przez szarri Pokaż wiadomość
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomos...-synow.html#MT

- Dwoje najstarszych dzieci ma ciężką chorobę genetyczną
- W związku z czym rodzice zrobili sobie jeszcze czwórkę
- Głównym problemem jest brak agregatu prądotwórczego, który pożycza im straż pożarna
- Brak agregatu = brak prądu w przypadku awarii = resporator nie działa = syn umiera
- Agregat prądotwórczy kosztuje kilkaset złotych
- Wiedźmin III na konsoli hula w najlepsze (to musi być PS4 albo Xbox One - obie powyżej 1500 zł)
i komentarz
Cytat:
Nie ma co dorabiać legendy do życia tej rodziny - to katolicy i zyją po bożemu
Jak tacy katolicy to mogli po prostu sie powtrzymac juz potem od wspolzycia i tyle.
Ciekawe jak traktuja te zdrowe dzieci, bo pewnie cala uwaga skupia sie na tych z chorobami.

Albo kolejne pojawily sie po to, zeby moc sie potem opiekowac pierwsza dwojka.

---------- Dopisano o 12:14 ---------- Poprzedni post napisano o 12:11 ----------

Cytat:
Jak śmiesz narzekać? Jak masz czelność marudzić? Jak możesz w ogóle myśleć, że coś jest niesprawiedliwe, że ktoś ma łatwiej? Jakim prawem nie chce Ci się wstać z łóżka?
Kocham takie teksty Od dzisiaj np depresja tez nie jest usprawiedliwieniem do braku checi wstania z lozka. Jak sie ma zdrowe cialo to trzeba wyskakiwac z lozka jak z tostera z modlitwa na ustach.

Cytat:
Duża rodzina to skarb, im jest trudniej, tym bardziej cenny.
Cytat:
Na szczęście nie są sami. Wielu ludzi by zadało pytanie, czemu jest tam tyle dzieci. Ja po tym, co zobaczyłem, zrozumiałem, że młodsze rodzeństwo jest dla Damiana i Dawida niezwykłym oparciem, czymś, co sprawia, że ich dom tętni życiem
tak jak myslalam

“You can’t make people love you, but you can make them fear you.” Blair Waldorf

<3 <3 <3

Edytowane przez kobietasukcesu
Czas edycji: 2016-01-31 o 12:16
kobietasukcesu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-31, 12:16   #3275
marianna144
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez dacn Pokaż wiadomość

:ziew:
każda wymówka dobra.
Jak nie ma szans na przedszkole przy domu, to się wysyła dziecko do przedszkola przy pracy, albo szuka pracy w centrum handlowym, na pół etatu w weekendy.
Cytat:
Napisane przez GrumpyCat Pokaż wiadomość
Proponuję założyć sobie wątek na temat wożenia dzieci do szkoły.
juz koncze napisze tylko ostatni raz.
Nie znacie mnie a latwo oceniacie. ja na prawde zanalizowalam wszystkie opcje za i przeciw i to nie sama.jakos tylko wy uwazacie ze mam wymowki. A zalezy mi na pracy z jednego powodu-chce sie ruszyc z domu. NIE musze isc do pracy ALE CHCE.
nie moge zapisac dziecka do przedszkola skoro nie wiem gdzie bede pracowac.
pewnie wyladuje na stazu jak juz nic nie bedzie albo wroce do wolontariatu przynajmniej sie rusze i z godzinami nie bedzie problemu.leniwa jestem nie?

ps przedszkole u mnie OD 6,30
marianna144 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-31, 12:16   #3276
201607211025
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez kobietasukcesu Pokaż wiadomość
Ciekawe jak traktuja te zdrowe dzieci, bo pewnie cala uwaga skupia sie na tych z chorobami.
.
Też mi się tak wydaje. Młodsze są do pomocy przy starszych. Dla mnie takie sytuacje są straszne, kiedy młodsze rodzeństwo musi zajmować się chorym starszym. Krzywda dla dzieci i egoizm rodziców.
Stary 2016-01-31, 12:37   #3277
201607111003
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez beautyq Pokaż wiadomość
Też mi się tak wydaje. Młodsze są do pomocy przy starszych. Dla mnie takie sytuacje są straszne, kiedy młodsze rodzeństwo musi zajmować się chorym starszym. Krzywda dla dzieci i egoizm rodziców.
W zasadzi matki, ojciec przecież ich utrzymuje co prawda teraz stracił pracę...
Mam tylko nadzieję że te dwa pokoje nie są tak rozdysponowane że rodzice mają sypialnie, a dzieci swój pokój....
201607111003 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-31, 12:43   #3278
201607211025
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Elion Pokaż wiadomość
W zasadzi matki, ojciec przecież ich utrzymuje co prawda teraz stracił pracę...
Mam tylko nadzieję że te dwa pokoje nie są tak rozdysponowane że rodzice mają sypialnie, a dzieci swój pokój....
Chodzi mi też o inne przypadki.
Stary 2016-01-31, 12:46   #3279
201607111003
Konto usunięte

Wiem, ja się zgadzam. Po postu podkreślam tylko że w ogóle matki się głownie zajmują dziećmi, a jak jeszcze jest niepełnosprawne...
Stary 2016-01-31, 12:48   #3280
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Napisane przez marianna144 Pokaż wiadomość
oj dziewczyny akurat dojazdy znam od podszewki wiecie ile ja lat dojezdzalam do wiekszego miasta?i to czasem pierwszym autobusem po 4ej rano i dalo sie.ale teraz biore pod uwage przedszkole.skoro ciezko mi wynajac kogos kto sie zajmie tak ze 2h dzieckiem po przedszkolu to gdzie znajde kogos kto jeszcze mi RANO przyjdzie i to dziecko zaprowadzi?bo liczac na prace od 8ej musialabym wyruszyc po 6ej a przedszkole jeszcze zamkniete.
Większość znanych mi przedszkoli jest czynna od 6. TU nic się nie zmieniło od "moich czasów". Ja lądowałam w przedszkolu ok 6.45 i było już sporo dzieciaków.

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-31, 12:50   #3281
201607211025
Konto usunięte

Cytat:
Wiem, ja się zgadzam. Po postu podkreślam tylko że w ogóle matki się głownie zajmują dziećmi, a jak jeszcze jest niepełnosprawne...
Aaa ok. W tym przypadku choroba ujawniła się późno, ale jest multum przypadków, kiedy jeszcze przed narodzeniem sugerują terminację, ale rodzice w krzyk, że jak to?!oni wychowają!sami! i całe życie zmieniają dziecku pampersy i jeszcze zmuszają pozostałe dzieci do tego. Dla mnie tragedia.
Stary 2016-01-31, 12:57   #3282
201607111003
Konto usunięte

Generalnie gdyby właśnie sami zmieniali to ok, świadomie podjęli decyzję. Ale decydowanie za kogoś za nim się jeszcze urodzi, sprowadzanie całej jego egzystencji do remedium (jak w tym artykuliku) albo w ogóle opieki "jak rodziców zabraknie" to za to powinien być ostracyzm społeczny.
Stary 2016-01-31, 13:00   #3283
201607211025
Konto usunięte

Cytat:
Generalnie gdyby właśnie sami zmieniali to ok, świadomie podjęli decyzję. Ale decydowanie za kogoś za nim się jeszcze urodzi, sprowadzanie całej jego egzystencji do remedium (jak w tym artykuliku) albo w ogóle opieki "jak rodziców zabraknie" to za to powinien być ostracyzm społeczny.
Zgadzam się. A pewnie jak młodsze się buntują, to dopiero jest... Że nie pomagają, wjazdy na ich sumienie, krzyki itp
Stary 2016-01-31, 13:01   #3284
stesia
Zakorzenienie

Cytat:
nie ograniczałabym tylko do tego że młodsze musi się zajmować starszym, znam przypadek rodzina piątka dzieci, najstarsza córka zdrowa, za to pozostała czwórka chora, opóźnienia w rozwoju, wymagają ciągłej opieki, nie można tak o spuścić z oka żeby się samo sobą zajmowało. ojciec większość czasu spędza za granicą żeby zarobić na rodzinę. z opowiadań osoby która zna najstarszą ze szkoły wiem że była zawsze bardzo mądra ambitna, no ale przede wszystkim czuła się zobowiązana żeby pomagać matce w opiece nad młodszym rodzeństwem. i tak zamiast sie kształcić to dorabia na pół etatu na kasie i pomaga w opiece matce. zapewne gdyby nie chore rodzeństwo dziewczyna starała by się coś w życiu osiągnąć a tak to możliwe że będzie najpierw pomagać w opiece a jak rodziców zabraknie weźmie opiekę na siebie. dla mnie niestety ale jest to głupota rodziców bo jak się ma 1-2 tak chorych dzieci to nie powinno sie dorabiać kolejnych. i to nie jest tak że choroba ujawniła się po latach bo zanim 4 i 5 przyszło na świat już było wiadomo że tamta dwójka jest chora
stesia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-31, 13:02   #3285
201607111003
Konto usunięte

Brata nie kochasz? Jesteś zdrowy to nie narzekaj...
Stary 2016-01-31, 13:07   #3286
201607211025
Konto usunięte

Cytat:
No dokładnie.

---------- Dopisano o 13:07 ---------- Poprzedni post napisano o 13:05 ----------

Cytat:
Napisane przez stesia Pokaż wiadomość
nie ograniczałabym tylko do tego że młodsze musi się zajmować starszym, znam przypadek rodzina piątka dzieci, najstarsza córka zdrowa, za to pozostała czwórka chora, opóźnienia w rozwoju, wymagają ciągłej opieki, nie można tak o spuścić z oka żeby się samo sobą zajmowało. ojciec większość czasu spędza za granicą żeby zarobić na rodzinę. z opowiadań osoby która zna najstarszą ze szkoły wiem że była zawsze bardzo mądra ambitna, no ale przede wszystkim czuła się zobowiązana żeby pomagać matce w opiece nad młodszym rodzeństwem. i tak zamiast sie kształcić to dorabia na pół etatu na kasie i pomaga w opiece matce. zapewne gdyby nie chore rodzeństwo dziewczyna starała by się coś w życiu osiągnąć a tak to możliwe że będzie najpierw pomagać w opiece a jak rodziców zabraknie weźmie opiekę na siebie. dla mnie niestety ale jest to głupota rodziców bo jak się ma 1-2 tak chorych dzieci to nie powinno sie dorabiać kolejnych. i to nie jest tak że choroba ujawniła się po latach bo zanim 4 i 5 przyszło na świat już było wiadomo że tamta dwójka jest chora
A no głupota, ale i tej dziewczyny, że zrezygnowała z siebie.
Stary 2016-01-31, 13:12   #3287
kobietasukcesu
zawsze mam racje

Cytat:
Aaa ok. W tym przypadku choroba ujawniła się późno,
późno tzn? w jakim wieku mniej wiecej to sie ujawnia?

---------- Dopisano o 13:12 ---------- Poprzedni post napisano o 13:10 ----------

Cytat:
Brat chetnie by sie zamienil na Twoje zdrowe cialo, docen to co masz niewdzieczniku.

<3 <3 <3
Stary 2016-01-31, 13:14   #3288
201607111003
Konto usunięte

Cytat:
późno tzn? w jakim wieku mniej wiecej to sie ujawnia?

---------- Dopisano o 13:12 ---------- Poprzedni post napisano o 13:10 ----------

Brat chetnie by sie zamienil na Twoje zdrowe cialo, docen to co masz niewdzieczniku.

Z tego co można wyczytać w wiki, to jest typ III który ujawnia się po 18 miesiącach życia....
(ja się nie znam wiec proszę korygować od razu).
Stary 2016-01-31, 13:18   #3289
stesia
Zakorzenienie

Cytat:
A no głupota, ale i tej dziewczyny, że zrezygnowała z siebie.
to już może i wpływ społeczeństwa/rodziny bo pochodzę z takiego a nie innego miejsca i widzę że takie sytuacje jak zrezygnowanie z siebie i poświęcenie chorym rodzicom/rodzeństwu jest przez ludzi pożądane a jak ktoś by postąpił inaczej to wyrodny/głupi/egoista, więc może i była wychowana tak a nie inaczej że dla niej było normalne że musi pomóc w opiece. jak dziewczyna ma podatną psychikę to pewnie szybko by się złamala pod naciskiem np rodziny że co ona sobie wyobraża że matce nie pomaga. no ja na miejscu takiej matki pewnie sama bym dziewczynę przekonywała żeby nie rezygnowała ze swoich planów, żeby się uczyła itd, ale ja mam zapewne inne myślenie niż tamta matka
Stary 2016-01-31, 13:27   #3290
szarri
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez GrumpyCat Pokaż wiadomość
To 360tka;P Poznaję po padzie bo ją mam Co niewiele zmienia oczywiście... :P
Dziki Gon nie pójdzie raczej na 360, chyba że o czymś nie wiem - ale na bank wyszedł tylko na PC, Xbox One i PS4. Pady w tych Xboxach są niemal identyczne...

Tym niemniej - nawet jeśli to 360 - na luźno ma co najmniej równowartość małego agregatu, zwłaszcza używanego. I nie, nie wypominam ludziom konsoli, niech ją sobie mają - jestem tylko zaskoczona priorytetami tej rodziny, bo skoro respirator działa na normalny prąd z gniazdka, to znaczy, że taki zwykły agregat z Castoramy czy OLX raczej wystarczy, w końcu prąd generuje taki sam.
Byłoby mi po prostu wstyd mówić o tym, że moje dzieci mogą umrzeć w każdej chwili (gdy zabraknie prądu), muszę zawracać d. straży pożarnej i marzę o małym agregacie, podczas gdy mam sprzęt o dużo większej wartości, który pełni jedynie funkcję rozrywkową.
Wiecie, wiem, że jak się siedzi w czterech ścianach, to rozrywka jest ważna. Mam po prostu wrażenie, że życie ma większą wartość. Tak jakby. Chociaż może nie.
szarri jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-31, 13:29   #3291
201607211025
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez stesia Pokaż wiadomość
to już może i wpływ społeczeństwa/rodziny bo pochodzę z takiego a nie innego miejsca i widzę że takie sytuacje jak zrezygnowanie z siebie i poświęcenie chorym rodzicom/rodzeństwu jest przez ludzi pożądane a jak ktoś by postąpił inaczej to wyrodny/głupi/egoista, więc może i była wychowana tak a nie inaczej że dla niej było normalne że musi pomóc w opiece. jak dziewczyna ma podatną psychikę to pewnie szybko by się złamala pod naciskiem np rodziny że co ona sobie wyobraża że matce nie pomaga. no ja na miejscu takiej matki pewnie sama bym dziewczynę przekonywała żeby nie rezygnowała ze swoich planów, żeby się uczyła itd, ale ja mam zapewne inne myślenie niż tamta matka
Tu masz rację, z tym wychowywaniem na męczenników i z tym wypchnięciem córki z domu, a nie obciążanie jej opieką.

---------- Dopisano o 13:29 ---------- Poprzedni post napisano o 13:28 ----------

Cytat:
Napisane przez szarri Pokaż wiadomość
Dziki Gon nie pójdzie raczej na 360, chyba że o czymś nie wiem - ale na bank wyszedł tylko na PC, Xbox One i PS4. Pady w tych Xboxach są niemal identyczne...

Tym niemniej - nawet jeśli to 360 - na luźno ma co najmniej równowartość małego agregatu, zwłaszcza używanego. I nie, nie wypominam ludziom konsoli, niech ją sobie mają - jestem tylko zaskoczona priorytetami tej rodziny, bo skoro respirator działa na normalny prąd z gniazdka, to znaczy, że taki zwykły agregat z Castoramy czy OLX raczej wystarczy, w końcu prąd generuje taki sam.
Byłoby mi po prostu wstyd mówić o tym, że moje dzieci mogą umrzeć w każdej chwili (gdy zabraknie prądu), muszę zawracać d. straży pożarnej i marzę o małym agregacie, podczas gdy mam sprzęt o dużo większej wartości, który pełni jedynie funkcję rozrywkową.
Wiecie, wiem, że jak się siedzi w czterech ścianach, to rozrywka jest ważna. Mam po prostu wrażenie, że życie ma większą wartość. Tak jakby. Chociaż może nie.
Ja się z Tobą zgadzam.
Stary 2016-01-31, 13:54   #3292
stesia
Zakorzenienie

a z tym agregatem to wiem że ludzie różnie myślą i może tamci uważają że taki od straży jest o wiele lepszy niż taki co sami mogliby kupić? może myślą że taki tańszy to się szybko psuje a taki dobry jak ten od straży musi kilka tysi kosztować. albo może myślą jakby się przypadkiem co stało jakaś awaria to jak się popsuje taki kupiony to będą mieć pretensje sami do siebie że taki kupili a nie lepszy a jak by awarii uległ taki od straży no to wiadomo że winą będą obarczać straż
Stary 2016-01-31, 14:07   #3293
201607111003
Konto usunięte

W ogóle tak, jest ta fundacja dla której zdjęcia były robione, nazywają podopiecznych stypendystami itd. Łazienka jest przystosowana wiec o co chodzi z tym agregatorem?

Może tak długo jak SP nie odmawia to i się im nie spieszy?
Stary 2016-01-31, 14:07   #3294
kobietasukcesu
zawsze mam racje

Cytat:
Z tego co można wyczytać w wiki, to jest typ III który ujawnia się po 18 miesiącach życia....
(ja się nie znam wiec proszę korygować od razu).
czyli decydujac sie na 2 dziecko juz spokojnie wiedzieli co moze sie stac

<3 <3 <3
Stary 2016-01-31, 14:08   #3295
201607111003
Konto usunięte

Cytat:
Dokładnie.
Stary 2016-01-31, 14:10   #3296
201607211025
Konto usunięte

Cytat:
Tylko ciekawe, czy się decydowali, czy ,,jakoś samo tak wyszło".
Stary 2016-01-31, 14:13   #3297
201604301943
Konto usunięte

Cytat:
Bóg dał...
201604301943 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-31, 14:16   #3298
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Cytat:
Nie "tak wyszło" tylko "dziecko się pojawiło". W takich rodzinach dzieci się pojawiają. Same. Jak w simsach 1.
201803111829 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-31, 14:17   #3299
20160901857
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez _Tinkerbell Pokaż wiadomość
Nie "tak wyszło" tylko "dziecko się pojawiło". W takich rodzinach dzieci się pojawiają. Same. Jak w simsach 1.
Przyszło z ulicy i musieli mu wyrobić papiery. No co zrobisz.
20160901857 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-31, 14:18   #3300
201607211025
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez _Tinkerbell Pokaż wiadomość
A no fakt, zapomniałam. Nie wyjdę teraz z pokoju, bo jak wrócę, to w kącie może siedzieć dziecko
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości