Mamusie czerwcowe 2016 cz.3 - Strona 24 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-02-01, 19:58   #691
Radena
Zadomowienie

Dot.: Mamusie czerwcowe 2016 cz.3

Oj,myślałam że Was nie nadrobie szalone jesteście z tym lidlem,ja nie mam blisko,ale też bym się bała rzucać. Za to kupiłam w końcu legginsy w hm, chociaż za cholerę nie mogłam znaleźć działu mama. Nawet im to napisałam na takim monitorku,ocena obsługi czy coś. Myślałam,że też może trafię na jakąś wyprzedaż,bo na stronce było parę ciekawych rzeczy,ale na miejscu był 1 marny wieszak. Nic tam nie znalazłam. Pochodziłam jeszcze po sklepach,ale nic mi w oko nie wpadło Wiec doszłam do wniosku,że zakupy dla siebie będę robić tylko przez neta. Mniej nerwów i niepotrzebnego lazenia

---------- Dopisano o 18:58 ---------- Poprzedni post napisano o 18:55 ----------

Mi też się podoba adamex barletta. Chyba się na taki zdecyduje.
Kanwa,też bym chciała nazwać synka Tymek;-) a dla dziewczynki mój pierwszy typ przestał mi się podobać. Basia... może tam siedzi ktoś do kogo to imię nie pasuje i jakoś to odczuwam podswiadomie xD
Radena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-01, 19:59   #692
australia87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Asiek121 Pokaż wiadomość
właśnie kupujecie rajtuzki ? Bo któraś napisała, że kupila, ja myślalam że to dopiero na jesien...
Ja kupiłam, ale ten większy rozmiar, więc podejrzewam, że pewnie dopiero na jesień będą dobre. No chyba, że wcześniej pod ewentualną tunikę/spódniczkę/sukienkę

Cytat:
Napisane przez zebrah Pokaż wiadomość
Planujecie coś pichcić na Tłusty Czwartek?
Chcę zrobić po raz pierwszy w życiu pączki

Cytat:
Napisane przez fiazo Pokaż wiadomość
2580g 49cm był ponad dobe w inkubatorze. Ogólnie poradzil sobie dobrze. 8pkt dostał. To ze mną były problemy i musieliśmy tydzień leżeć przeze mnie.
Ojejku jaka kruszynka...
australia87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-01, 20:00   #693
haneczkab92
Ania

Cytat:
Olinka- co to za przedszkole? Zalęgły się jakieś bakterie?- taki pomór nie jest normalny.

Madzia- ja też planuję mieć wszystko dużo wcześniej przygotowane. Mój mąż też by się pogubił z pakowaniem, a mama i teściowa nie mają pojęcia co i gdzie trzymam. W każdym razie życzę, żeby wszystko odbyło się terminowo i bez problemów.

Ania- mmm kisiel też bym zjadła!

Teraz taki okres w przedszkolach.. chociaż to co Olinka pisze to naprawdę już przesada.
U mnie zawsze mama robiła pączki na Tłusty Czwartek- teraz pojechała do sanatorium, więc pozostaną kupne.. bo samej chyba nic mi się nie chce robić ale może, jak tu napiszecie co robicie, to mnie natchnie i też coś zrobię

19.05.2016r.- narodziny Hani

"Jak na deszczu łza
cały ten świat nie znaczy nic a nic...
Chwila, która trwa
może być najlepszą z Twoich chwil..."

-35...28,4kg do celu

haneczkab92 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-01, 20:04   #694
Radena
Zadomowienie

Cytat:
Mam ochotę na ptysie z kremem a mój teść mi zapowiedział,że robi pączki jeszcze myślę o mojej samotnej marmoladzie,która kupiłam 2 tygodnie temu z myślą o kruchych rogalikach. Może w końcu je zrobie
Stary 2016-02-01, 20:09   #695
fiazo
Zakorzenienie

Cytat:
Olinka- co to za przedszkole? Zalęgły się jakieś bakterie?- taki pomór nie jest normalny.

Madzia- ja też planuję mieć wszystko dużo wcześniej przygotowane. Mój mąż też by się pogubił z pakowaniem, a mama i teściowa nie mają pojęcia co i gdzie trzymam. W każdym razie życzę, żeby wszystko odbyło się terminowo i bez problemów.

Wrzucałam link do pączków pieczonych, które zamierzam zrobić

Synek
fiazo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-01, 20:12   #696
australia87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Radena Pokaż wiadomość
Oj,myślałam że Was nie nadrobie szalone jesteście z tym lidlem,ja nie mam blisko,ale też bym się bała rzucać. Za to kupiłam w końcu legginsy w hm, chociaż za cholerę nie mogłam znaleźć działu mama. Nawet im to napisałam na takim monitorku,ocena obsługi czy coś.
Fakt, też to ostatnio zauważyłam, nie ma specjalnie oznakowanego tego działu i normalnie szukaj wiatru w polu
Stary 2016-02-01, 20:16   #697
Madzia9999
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ania230 Pokaż wiadomość
Madzia Ty i dzieciaki najważniejsi!

Cytat:
W 36, jak trafiłam to myślałam że wyjde do domu, kupie wózek, przygotuje się... Czasami życie nas zaskakuje
Twoje doświadczenie jest teraz cenne będziesz wiedziała, że lepiej wczesniej byc przygotowana i ja tez wolę się przygotować.

Cytat:
Napisane przez olinka012 Pokaż wiadomość
Madzia z całego serca życzę ci ZDROWIA!!!! Dostałam wiadomość z przedszkola ze chodzi 5dzieci reszta ma zapalenie oskrzeli pluc lub ucha... Nie wybieramy się narazie....
Dziękuję Kochana (już nie wiem po raz ktory) ale to bardzo miłe z Waszej strony, że się o mnie martwicie i wirtualnie mnie wspieracie

Cytat:
Mam to samo, ale w szukaniu dorosłych rzeczy, dlatego nie szukam nic sobie. W dziecięce jak wpadne to zawsze coś wynajdę.

Fajnie, że lekarz przedstawił możliwości. Przygotujesz wcześniej i będziesz spokojna.
Mam wcześniaka więc wiem co mówie. Teraz nie zakładam powtórki ale też wole być wcześniej przygotowana i dmuchać na zimne. Spokój jest dla nas najważniejszy.
Wiem w razie czego co mnie czeka, łatwiej się przygotować i być świadoma jak to może być.

Cytat:
Napisane przez __Veronique Pokaż wiadomość
Dzięki dziewczyny!
Faktycznie się przespałam razem z Rozą, trochę mi było lepiej przez chwilę ale ani obiadu nie było, ani nic nie było... a teraz znowu siedzę i nic nie robię poza monitorowaniem ruchów małej w brzuszku :-D

Madzia, oby jutro już Cię wypisali! I wypoczniesz sobie w domku po szpitalnej atmosferze :-*

A ja się dzisiaj wcześniej połóżę spać. Może jutro obudzę się jak nowonarodzona
Bardzo już chcę do siebie wrócić, ale nie wyjdę na własne żądanie bo mogę tylko sobie i dziecku zaszkodzić a to nie jest mi potrzebne wiadomo

Cytat:

Mój TŻ jak dowoził mi rzeczy to cale siatki brał np chciałam 2 pary majtek to chyba z 12 par wziąl żebym wybrała, dresy to samo - 4 sztuki, t-shrty chyba z 8 wybrał. Od przybytku głowa nie boli, oddawałam mu po prostu bo miejsca nie ma żeby trzymać tyle ubrań.
Nawet jakby co to moja mamę mam 300km stąd a mamę TŻ 100km wiec tylko TŻ mógł mi pomóc

Cytat:
Napisane przez madzius90 Pokaż wiadomość
Będę ttrzymać za Was kciuki! żeby już sytuacja się nie powtórzyła i Maluszek urodził sie w terminie
Dziękuję

Sophia Loren
Madzia9999 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-01, 20:25   #698
ania230
Zakorzenienie

Radena - Basia super imie znam 3 Basie i sa wspaniałymi kobietami. Mega pozytywne myśli mam o nich

Ja myślałam ze usmaże paczki...zobaczymy czy to zrobie bo brakuje mi stolicy itp. Ale do czwartku daleko...moze uda się coś zakupić

---------- Dopisano o 20:20 ---------- Poprzedni post napisano o 20:19 ----------

Radena bardzo proszę o przepis na ptysie

---------- Dopisano o 20:25 ---------- Poprzedni post napisano o 20:20 ----------

Leżę i czytam książke -Ksiega Tris Pierce Tamora 2 część. Pije herbate z imbirem. Katar mniejszy ale dalej czuje się taka osłabiona. Zapalilam świeczkę zapachowa i tak ładnie pachnie w salonie

Firanki które zakupiłam za grosze idealnie będę się prezentowały

11.06.2016 - Maja

15 kg do celu
ania230 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-01, 20:43   #699
olinka012
Zadomowienie

Cytat:

To nowe przedszkole otwarte w tamtym roku.

---------- Dopisano o 19:43 ---------- Poprzedni post napisano o 19:41 ----------

Cytat:
Napisane przez haneczkab92 Pokaż wiadomość
Teraz taki okres w przedszkolach.. chociaż to co Olinka pisze to naprawdę już przesada.

Ze znajomymi mamami jak gadam z innych przedszkoli jest podobnie. Rozmawialam z panią wychowawczynią grudzień -luty podobno najgorsze
olinka012 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-01, 20:53   #700
Radena
Zadomowienie

Ania,nie mam konkretnego przepisu,po prostu ciasto parzone. Ale będę kombinować z kremem,może patissiere przypomniało mi się,że TŻ-a nie będzie w czwartek...aż mi się odechcialo piec:-(
Stary 2016-02-01, 20:57   #701
Paula_ck
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez australia87 Pokaż wiadomość
Fakt, też to ostatnio zauważyłam, nie ma specjalnie oznakowanego tego działu i normalnie szukaj wiatru w polu
Mi to ponad miesiąc zeszło zanim się dowiedziałam od koleżanki, że ubrania ciążowe są na dziecięcym dziale a jak już w końcu byłam na tym dziale to nadal nie tak łatwo było znaleźć te dwa wieszaki z ubraniami ale wybór był dość spory i wszystkie rozmiary prawie.

Mnie też coś od wczoraj rozkłada, rano to mówić nie mogłam tak mnie gardło bolało ale pije ciągle syropek z cebuli i herbatę z imbirem i miodem i ustępuje to przeziębienie. A spałam dzisiaj w nocy chyba z 12 godzin

Dziewczyny może któraś pomoże. Zastanawiamy się z tż czy by nie jechać do krynicy zdrój na weekend za dwa tygodnie. Jest tam co robić jak się nie jedzie na narty? Może któraś ma jakiś nocleg sprawdzony? No i czy to dobry pomysł żeby jechać w 6 miesiącu ciąży?
Stary 2016-02-01, 21:09   #702
justynan01
Rozeznanie

GG do justynan01

Paula dopoki brzuch nie dokocza i dobrze sie czujesz to warto zmienic otoczenie, zrelaksowac sie. Ja lece d
o polski w 25 tc na dwa tygodnie )

Madzia na pewno jutro wyniki beda lepsze i wyjdziesz niedlugo do domu.

justynan01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-01, 21:17   #703
Madzia9999
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Paula_ck Pokaż wiadomość
Mi to ponad miesiąc zeszło zanim się dowiedziałam od koleżanki, że ubrania ciążowe są na dziecięcym dziale a jak już w końcu byłam na tym dziale to nadal nie tak łatwo było znaleźć te dwa wieszaki z ubraniami ale wybór był dość spory i wszystkie rozmiary prawie.

Mnie też coś od wczoraj rozkłada, rano to mówić nie mogłam tak mnie gardło bolało ale pije ciągle syropek z cebuli i herbatę z imbirem i miodem i ustępuje to przeziębienie. A spałam dzisiaj w nocy chyba z 12 godzin

Dziewczyny może któraś pomoże. Zastanawiamy się z tż czy by nie jechać do krynicy zdrój na weekend za dwa tygodnie. Jest tam co robić jak się nie jedzie na narty? Może któraś ma jakiś nocleg sprawdzony? No i czy to dobry pomysł żeby jechać w 6 miesiącu ciąży?
Jeśli sie dobrze czujesz to jedź! Poszukajcie fajnego miejsca z basenem i będziesz miała co robić

Cytat:
Napisane przez justynan01 Pokaż wiadomość
Paula dopoki brzuch nie dokocza i dobrze sie czujesz to warto zmienic otoczenie, zrelaksowac sie. Ja lece d
o polski w 25 tc na dwa tygodnie )

Madzia na pewno jutro wyniki beda lepsze i wyjdziesz niedlugo do domu.
Bardzo chcę żeby tak było, zresztą musi tak być

Sophia Loren
Madzia9999 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-01, 21:27   #704
zebrah
Rozeznanie

Cytat:
Wrzucałam link do pączków pieczonych, które zamierzam zrobić
wiem wiem, patrzyłam na przepis ślinka cieknie
my jedziemy na weekend do teściów- teściowa różne wypieki wymyśla, także sobie chyba daruję

Paula- Krynica, super pomysł. Takie sanatoryjne klimaty w sam raz dla emerytów i kobiet w ciąży- cisza, spokój, dancingi ;-)
Spaliśmy o tu, niedrogo i było ok:'http://www.noclegi-kruk.pl Kiedyś z siostrą wykupiłam też pobyt w Starym Domu Zdrojowym- warto wykupić sobie np. posiłki tam bo różne diety mają i smaczne. Sam pokój niestety standard PRL, mieli coś remontować rok temu.

Olinka- przepraszam za głupie pytanie- ale ja dopiero myślę dać Rafcia do przedszkola i normalnie włosy mi dęba stają jak pomyślę, że będzie tak chorował... Jak to jest w przedszkolach z dezynfekcją sal, zabawek? Jest coś takiego w ogóle?

Edytowane przez zebrah
Czas edycji: 2016-02-01 o 21:34
zebrah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-01, 21:29   #705
anuszka1984
Zadomowienie

Pędzicie jak szalone

Ja też dziś do Lidla zajrzałam. Byłam o 9 i było bardzo spokojnie. Kiedyś jak mi na czymś zależało to jechałam na 7, ale teraz w ciąży się boję, że mnie staranują Wzięłam 2 komplety body - żółte i niebieskie. Uwielbiam ich body za naprawdę dobrą jakość. Zuzia miała ich pełno, prane były non stop i naprawdę wyglądają cały czas jak nowe Inne rzeczy mnie nie urzekły.

Cytat:
Napisane przez eful Pokaż wiadomość
Ja w piątek zaczełam 22 tydzień.. jeszcze 18
A dziewczyny robicie III prenatalne badanie ? bo ja już jestem po dwóch i nie wiem czy robić III...
Ja robię

Cytat:
Wszyscy x lander przereklamowany wózek. ..koleżanki maja i nie sa wcale tak zadowolone. Wszystko ładnie i pięknie jak jeździ się z gondola potem sa problemy z spacerówka.
Bo z tymi wózkami 2w1 tak często bywa Gondola jest super, a spacerówka już nie koniecznie. Też tak miałam z Laretem.
Wózka nowego nie kupuję, ale teraz młodego będę wozić w gondoli jak najdłużej się da, a później pewnie przerzucę do maclarena.

Cytat:
Napisane przez CarycaKatharina Pokaż wiadomość
Dziewczyny, pojawila sie juz wam siaropodobna wydzielina? Ja u siebie dzis zauważyłam.
Mi w pierwszej ciąży pojawiły się żółte kropelki właśnie jakoś w połowie ciąży, ale tylko raz. Teraz nic jeszcze nie zauważyłam.

https://www.instagram.com/mama_rodzenstwa/

Edytowane przez anuszka1984
Czas edycji: 2016-02-01 o 21:31
anuszka1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-01, 21:32   #706
Weronia93
Rozeznanie

Madzia9999 kupuje 2w1 bo nosidełko mam z adapterem dostać od cioci w tym samym kolorze po jej dziecku a trudno dostać wózek 3w1 z tej samej firmy fotelik jeśli chodzi o model adamex barletta
Stary 2016-02-01, 21:33   #707
soffinka
Zadomowienie

Caryca mi sie pojawiła raz sama i jak nacisnę tez leci kleista woda
To zle czy dobrze???
soffinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-01, 21:36   #708
ania230
Zakorzenienie

Kotek jak na razie przestał płakać zobaczymy nocą jak wróci Tz. Dobrze by było żeby coś zjadl.

My juz po kąpieli w koszulce wysmarowane wypachnione lezymy i czytamy dalej książke

Zobaczylam się w lustrze i się przerazilam... uda mi urosły i zrobiły się galarety :/ i tylek i zauważyłem ze cellulit się nasilil

Czasami sobie myślę co Tz teraz we mnie widzi jak taka "duża" jestem.

11.06.2016 - Maja

15 kg do celu
Stary 2016-02-01, 21:38   #709
soffinka
Zadomowienie

Cytat:
Kotek jak na razie przestał płakać zobaczymy nocą jak wróci Tz. Dobrze by było żeby coś zjadl.

My juz po kąpieli w koszulce wysmarowane wypachnione lezymy i czytamy dalej książke

Zobaczylam się w lustrze i się przerazilam... uda mi urosły i zrobiły się galarety :/ i tylek i zauważyłem ze cellulit się nasilil

Czasami sobie myślę co Tz teraz we mnie widzi jak taka "duża" jestem.
Widzi w Tobie matke swojego dziecka Piekniejszej roli nie ma
soffinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-01, 21:39   #710
chudziaszek11
Wtajemniczenie

Dziewczyny ledwo nadrobiłam. W pracy mam sajgon i szef cały czas mi za plecami stoi i nie mam jak na forum wejść.Myślałem że w weekend będę mieć czas, żeby wszystko nadrobić a tu najpierw posypało się u mojego tż w pracy i musiał w sobotę iść doglądać tego wszystkiego, potem w niedzielę porobiło się w mojej rodzinie ( ale o tym to raczej w klubie napiszę)tak więc nici z mojego wolnego czasu.
Madziu dużo zdrówka. Oby wszystko było ok i żeby to była ostatnia noc w szpitalu.
Olinka sorry, ale ten filmik tylko pokazuje że atakowane zwierzę się broni. Jakoś mi nie żal tego dziecka, bo ewidentnie widać że samo sobie winne.
Ania jak kot dalej będzie miał kłopot z nowym miejscem,można spróbować mu kupić feromony Feliway ( czy jakoś tak) drogie ale u moich znajomych się sprawdziło.
Wszystkim gratuluję udanych wizyt i ruchów dzieci.
Mam nadzieję , że nikogo nie pominęłam
Stary 2016-02-01, 21:45   #711
ania230
Zakorzenienie

Radena a jak się robi ciasto parzone?

Wiecie co bym zrobiła andruta i jutro taki smakołyk zrobię Tz-owi.

---------- Dopisano o 21:40 ---------- Poprzedni post napisano o 21:39 ----------

Soffinka

---------- Dopisano o 21:45 ---------- Poprzedni post napisano o 21:40 ----------

chudziaszek dziekuje zobaczymy jak będzie dzisiaj. Ale zastanawiam się co zrobić w środę. Bo chcielismy pojechać po kwiaty i resztę rzeczy do mnie i do mamy Tz na obiad bo tata pojechal w trasę i teraz sama siedzi. I chyba zabierzemy go do Taty posiedzi z kotkami i potem wrócimy po niego....a z drugiej strony nie chcemy mu takiego metlika robić...

11.06.2016 - Maja

15 kg do celu
Stary 2016-02-01, 21:45   #712
Miqesi
Wtajemniczenie

Cytat:

Olinka- przepraszam za głupie pytanie- ale ja dopiero myślę dać Rafcia do przedszkola i normalnie włosy mi dęba stają jak pomyślę, że będzie tak chorował... Jak to jest w przedszkolach z dezynfekcją sal, zabawek? Jest coś takiego w ogóle?
Ja co prawda nie olinka, ale napiszę, jak to jest u nas. Mój synek poszedł do żłobka, kiedy miał 18 miesięcy. W żłobku chorował dwa razy. Ale jak się wykurował, nie szedł od razu, tylko ja go przetrzymywałam jeszcze dodatkowo tydzień w domu. W przedszkolu chorował tylko raz, miał podejrzenie szkarlatyny.
Więc to zależy od wielu czynników i od odporności dziecka. U nas chore dziecko nie jest przyjmowane do przedszkola, zabawki są dezynfekowane co tydzień, do mycia rąk jest żel antybakteryjny, każdy ma swój ręcznik itd.

2015: 20. 2016: 11. 2017: 6. 2018: 4.

2019: 2

Miqesi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-01, 21:47   #713
anuszka1984
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez soffinka Pokaż wiadomość
Caryca mi sie pojawiła raz sama i jak nacisnę tez leci kleista woda
To zle czy dobrze???
To normalne na tym etapie ciąży

https://www.instagram.com/mama_rodzenstwa/
anuszka1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-01, 21:47   #714
motylek1984
Zadomowienie

Dziewczyny, ja właśnie wróciłam do domu, bo po wizycie jeszcze pojechałam w odwiedziny. Z maluchami wszystko super, tylko okazało sie, ze mojej jednej córeczce coś wyrosło między nóżkgami :-D
motylek1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-01, 21:48   #715
Miqesi
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez motylek1984 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, ja właśnie wróciłam do domu, bo po wizycie jeszcze pojechałam w odwiedziny. Z maluchami wszystko super, tylko okazało sie, ze mojej jednej córeczce coś wyrosło między nóżkgami :-D
hahaha, no nie gadaj, ale numer
I jak się z tym czujesz?

Stary 2016-02-01, 21:48   #716
motylek1984
Zadomowienie

Więc anuszka, zmien mi płeć na pierwszej stronie :-D. Teraz juz pan dr powiedział, że na pewno, i na dowod dostałam zdjęcia dupek :-D
Stary 2016-02-01, 21:52   #717
australia87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez motylek1984 Pokaż wiadomość
Aaaaaaa! Fajowo
Stary 2016-02-01, 21:52   #718
Miqesi
Wtajemniczenie

Motylek, to ja się teraz cieszę, że nie znam jeszcze płci, bo czasem może się coś zmienić Przynajmniej człowiek się jeszcze nie zdąży nastawić na określoną płeć

Stary 2016-02-01, 21:53   #719
Asiek121
Zakorzenienie

Motylek hahaha takie wiadomosci mnie przerazaja moja Nadia musi być Nadia haha :-D
Asiek121 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-01, 21:54   #720
motylek1984
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Miqesi Pokaż wiadomość
hahaha, no nie gadaj, ale numer
I jak się z tym czujesz?
Dziwnie, ale bardzo sie cieszę, na początku marzyło mi sie żeby była parka, ale jak sie okazało że będą dwie dziewczynki to też byłam szczęśliwa, przyzwyczaiłam się do tej myśli, a teraz taka niespodzianka :-D. Dobrze, że kupowałam też niebieskie ubranka :-D najważniejsze, że są zdrowe :-D więc będzie Lilíanka i ? Może Ignaś?
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości