|
|||||||
| Notka |
|
| Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną! |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4981 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Niedoczynność tarczycy - wątek zbiorczy! - część II
|
|
|
|
#4982 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja się leczę od października ![]() I raczej jak już ktoś zaczyna się leczyć na tarczycę to już nie przestaje do końca życia ![]() Ja na początek miałam dawkę 25, ale przez pierwsze 3 dni brałam połówkę 25, póżniej brałam znów kilka dni 25 dawkę, poźniej brałam 1,5 tabletki dawki 25, na koniec brałam 2 tabletki... po drugiej wizycie (po 5 tyg) dostałam dawkę 50. Edytowane przez agnieszka_2612 Czas edycji: 2016-02-04 o 11:23 |
|
|
|
|
#4983 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4984 |
|
Zakorzenienie
|
ja jestem dawcą, z krwiodawstwa wybierałam wyniki morfologii i tam w laboratorium robilam OB. Mowilam, ze potrzebuje do endo bo wyszła niedoczynnosc i nikt mi nie powiedzial, ze nie bede mogla oddawac krwi..
|
|
|
|
#4985 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tabletek miałam zapisane 4 opakowania aby na pół roku mi starczyły ![]() To jak ona Ci zapisała tabletki? Powinna tak zapisać aby starczyły... no ale rodzinny też zapisze Bo mi się rodzinna pyta jak jestem u niej czy mam tabletki na tarczycę
Edytowane przez agnieszka_2612 Czas edycji: 2016-02-04 o 11:24 |
|
|
|
|
#4986 |
|
Raczkowanie
|
Zapisała mi 2 opakowania po 50 tabletek, a więc mam ich 100. Starczy mi do 14 maja, wiec będę musiała isc do lekarza rodzinnego po receptę na jeszcze jedno opakowanie, bo kolejną wizytę mam 5 lipca. Tydziń przed kolejną wizytą mam zrobić badanie krwi... pani w aptece, która sprzedawała mi tabletki, powiedziała, że to staly problem pacjentów endokrynologicznych, że nie starcza im tabletek do kolejnej wizyty u lekarza. No cóż, zobaczymy jak to będzie, ale czuję, że narobię sobie tymi tabletkami jeszcze więcej kłopotów niż mam. Najbardziej boję się przytyć. Może to głupie, ale jestem niska i szczupła i rok temu przez kilka miesięcy walczyłam, aby schudnąć kilka kg (ponieważ na studiach mi się przytyło przez nieregularne jedzenie lub tarczycę, nie wiem) i się udało. Od tamtego czasu trzymam wagę, ale teraz boję się, że znów czeka mnie ta walka.
|
|
|
|
#4987 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
One jak już to regulują metabolizm, więc teoretycznie jest łatwiej schudnąć Mi całe szczęście endo przepisał tyle leków abym nie musiała dokupywać ![]() Ja mimo niedoczynności jestem wciąż szczupła, ważę 51 kg a mam 170cm wzrostu
Edytowane przez agnieszka_2612 Czas edycji: 2016-02-04 o 11:29 |
|
|
|
|
#4988 |
|
Raczkowanie
|
Mam nadzieję, że tak będzie
w tej chwili mam 158 cm wzrostu i ważę 48 kg. Nie muszę chudnąc, bo taka waga jest ok, ważne jest dla mnie, żeby znów nie ważyć 55 kg. Niestety jak na pierwszą wizytę, nie zostałam poinformowana tak naprawdę co mi jest, pani doktor pomacała mi tylko tarczycę i powiedziała, że są wole, obejrzała mi skóre, spytała czy mam regularny okres, czy planuje dzieci i czy w rodzinie nikt nie choruje. Zero pytań o przyjmowane leki, o choroby itp. Jakoś mi sie to nie podoba, ale może za dużo się naczytałam i za dużo wymagam...
|
|
|
|
#4989 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Też miałam takie pytania O leki się nie pytał, bo mu powiedziałam od razu że biorę anty, bo nie mogłam sobie poradzić z bólami i nieregularnym okresem
|
|
|
|
|
#4990 |
|
Raczkowanie
|
ja nic nie biorę, ale zdziwiło mnie, że nie zostałam spytana
USG też miałam, bo był to wymog przychodni endokrynologicznej, żeby przed pierwszą wizytą zrobić USG tarczycy i wyszło, ze mogę mieć hashimoto. Ale lekarka nie poinformowala mnie czy mam to Hashimoto czy nie, wpisała tylko na kartkę z info dla lekarza rodzinego, że rozpoznanie: E03. Sama sobie znalazłam w internecie co to znaczy...
|
|
|
|
#4991 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
bo "jaki on ma dowod ze faktycznie je biore"? ![]() Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#4992 |
|
Raczkowanie
|
Ja dostałam kartkę z informacją dla lekarza rodzinnego. Jest tam rozpoznanie choroby i jaki lek został mi zapisany.
|
|
|
|
#4993 |
|
Rozeznanie
|
No wlasnie nigdy od zadnego endo (a przerobilam ich troche) nie moge zadnego swistka wyludzic
najbardziej bylam zadowolona jak chodzilam prywatnie ale pisalam Wam wczesniej ze oboje z mezem prywatnie to wychodzilo 300 zl co 3 mies wiec w pewnym momencie musielismy sie wycofac a na nfz.. na slasku.. czasem szkoda gadac ![]() Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#4994 |
|
Zakorzenienie
|
Ale nawet prywatny endo. przecież może wypisać zapas leków
Ja teraz do mojego gin.- endo. pójdę, a leków mam jeszcze na 2 mies. może. Przecież nie musi wypisywać na styk A do lek. rodzinnego faktycznie dobrze mieć karteczkę od specjalisty, ja mam taką od alergologa
|
|
|
|
#4995 |
|
czasem troszkę winny
|
Też mam taką kartę od endokrynologa i od diabetologa. Nawet nie musiałam się o nie prosić bo zanim o nich pomyślałam na wizycie to lekarze już wydrukowali
|
#4996 | |
|
Rozeznanie
|
leczę się prywatnie i nigdy nie miałam problemu z zapasem leków, bo chodzę średnio co 3 miesiące, za pierwszym razem dostałam receptę od razu na 4 opakowania po 50 tabletek, w dodatku endo powiedziała, że jeżeli mi zabraknie, to pójść do rodzinnego i tyle. problem z lekiem pewnie mają osoby, które leczą się na nfz i czasami muszą długo czekać na kolejną wizytę do endo
---------- Dopisano o 19:35 ---------- Poprzedni post napisano o 19:34 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#4997 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wiem jak z krwiodawstwem, ale na 100% możesz byc dawcą szpiku, pytałam bezpośrednio w DKMSie. ---------- Dopisano o 20:17 ---------- Poprzedni post napisano o 20:16 ---------- Cytat:
Przytyć od euthyroxu??
|
|
#4998 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#4999 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#5000 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie, miałam tylko badanie TSh, FT3, FT4 i usg tarczycy. Żadnych innych badań nie mialam, nawet sie zdziwiłam, mślałam, ze mnie skieruje jeszcze na jakieś dodatkowe badania. |
|
|
|
|
#5001 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#5002 | |
|
czasem troszkę winny
|
Cytat:
więc pewnie zależy od przypadku i przebiegu choroby.
|
|
#5003 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#5004 | |
|
Zakorzenienie
|
Niedoczynność tarczycy - wątek zbiorczy! - część II
Cytat:
Pytałam bezpośrednio parę dni temu. Na stronie mają nieaktualną informację. Może inaczej: hashimoto nie wyklucza, a i tak wiadomo, że przechodzi się badania, mój mąż właśnie został zakwalifikowany, musiał oddać 5 probówek krwi do badań.
najważniejsze w życiu jest być zdrowym, mieć zdrowego małżonka, zdrowe dziecko, zdrowych rodziców, zdrowe rodzeństwo. wszystko inne jest kwestią chęci i siły, niekiedy szczęścia... Edytowane przez wika82 Czas edycji: 2016-02-05 o 15:46 |
|
|
|
|
#5005 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny czy wy macie bóle placów tak między łopatkami? I bóle szyi ?
|
|
|
|
#5006 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#5007 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#5008 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#5009 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
W ciąży nie ćwiczyłam i bóle były okropne- masaze pomogły Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2 |
|
|
|
|
#5010 |
|
Zakorzenienie
|
Jak często badacie tsh? Ja od 2 mies biorę euthyrox50, kontrola u endo dopiero za miesiąc, tak mnie korci żeby zbadać i sprawdzić czy to na mnie w ogóle działa. .. a może przewrazliwiona jestem
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:44.

Ja się leczę od października 
One jak już to regulują metabolizm, więc teoretycznie jest łatwiej schudnąć 

bo "jaki on ma dowod ze faktycznie je biore"? 

tp