![]() |
#781 |
Rozeznanie
|
Dot.: Mamusie kwietniowe - część V :-)
Coś jeszcze o moim porodzie
Mi się poród zaczął o 21 jakoś. Jak już miałam skurcze regularne co 5 min to pojechaliśmy, było coś koło północy. Bolało lekko tak jak na okres, dało się wytrzymać, się dziwiła lekarka i położna co ja taka cichutka i spokojna jak do porodu - to tez nikomu z nich się nie spieszyło. W końcu dotarło do badania, a ja mam tylko 2 cm rozwarcia przy takich regularnych skurczach ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dlatego teraz nie mam pojęcia kiedy mam jechać na te porodówkę żeby za wcześnie nie było ![]() Widzę, że piszecie o aktywności w czasie porodu jeszcze, to ja się przyznam, że większość chyba leżałam i cierpiałam. Chyba bardziej z samotności u mnie to było. Poszłam pod prysznic, ale tam ustać sama nie umiałam po prostu z bólu, a usiąść to tam nie było gdzie. Na piłce też próbowałam, ale jak skurcz przyszedł to tak mnie krzyż bolał, że tylko leżenie mi sprawiało ulgę. Chodzenie tez mi nijak nie pomagało. Co innego jakby Tż był wtedy ze mną ![]()
#782 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ale teraz juz wiesz jak ważny jest partner przy porodzie i jakie błędy popełniłaś ![]() Położna tez mówiła na temat prysznica zeby przyniósł jakaś ulgę trzeba tam spędzić 20-30 min ![]()
![]() |
#783 | |||||
Matka Smoka
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Niekoniecznie, możesz urodzić w innej i tak jest lepiej. |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#784 |
Wtajemniczenie
|
Velika ten zapis to wtedy robia kiedy dziecku na np. pierwszym ktg spada tetno... U mnie polozne mowily ze bardzo rzadko sie zdaza zeby taki zapis robili
![]() A co do lezenia, nie mam zamiaru na pewno...bylam w szpitalu jak kolezanka rodzila i lazila po korytarzu. Bolalo, ale akcja szla szybciej ![]()
#785 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po cesarce mi lekarz powiedział że po 10 godzinach od cesarki mam zaczynać sie kręcić i przewracać na bok, po 12 godzinach chodzić. Pomyślałam, ciekawe jak ja teraz po znieczuleniu nic nie czuje ![]() Po 10 godzinach zaczęłam sie ruszać, faktycznie ból okropny... Po 12 godzinach starałam sie wstać co było nieciekawe i klęłam w myślach. Potem jak już wstałam po kolejnych 2h godzinach to już cewnik wyciągneli i kazali iść pod prysznic. Kuśtykałam, ale na szczęscie prysznic i umywalka w pokoju. Miałam w pokoju taką aparatke że jak zaczęłyśmy rozmawiać to takie hasła że cìage sie śmiałyśmy i wkurzały (w żartach na siebie) bo ze śmiechu nam szwy chciały popękac ![]() Po 3 dobach jak wróciłam do domu to bolało ale niespełna tydzień po powrocie zasuwałam z wózkiem po dworze i było super. A zaznaczam ja mam próg bólu poniżej zera.... Cytat:
![]() Cytat:
Mnie kazali skakać na piłce ale nie dałam rady, jedynie troszke sie pogibałam na niej ale ból kręgosłupa + skurcze dawały mi popalić i zeszłam z niej. Gazem mnie faszerowali to tym dupłam w kąt bo guzik dawało. Znam jedną laske z innego forum co chwaliła ten gaz ale mam wrażenie że sie chyba zdążyła naćpać czymś innym wcześniej ![]() Witam sie TEŻ NIEWYSPANA ![]() Noc okropna, ciągle sie wierciłam, myśli sie kłębią, a na dodatek dziś wizyta i sie boje jak zawsze. Mam nadzieje że wyjde z gabinetu uśmiechnięta ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#786 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Wtedy byłam świeżynka, to się na to zgodziliśmy. Teraz nie wiem, chyba się kłócić będę jak go znów wyrzuci, albo rozryczę to może na litość ją wezmę ![]() ![]()
![]() |
#787 | |
Matka Smoka
|
Cytat:
![]() A jak już to poprosić o ktg bezprzewodowe albo na długich kablach - z takim można się poruszać. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#788 |
Rozeznanie
|
Wlasnie mi apka pokazla 33 tydzien ;-)
Co do gazu znajoma mi mowila ze ona wdychala i kazala jej polozna na skurczu i jak przychodzil skurcz to skupiala sie na tym wdychaniu i jakos ten skurcz wytrzymywala, po prostu uwage na wdechu skupiala aa nie na bolacym skurczu, mowila ze szybko jej godz minela przynajmniej.
#789 |
Raczkowanie
|
Hej wam.
Ja śpię dobrze z poduszką pod brzuchem wstawać mi się nawet nie chce z tego łóżka tylko bym wstała. A i przez dziwne sny po serialu (skazany na śmierć zaczęliśmy z mężem ) nie zrobiłam mężowi śniadania bo byłam tak nieprzytomna. Ale nie pamiętam już tego strasznie zawiłe jakieś. Pod koniec przed czym kimś uciekalam. Muszę się pozalic. Jestem wkurzona ... Najpierw w SR nikt nie odbiera. Potem jakimś cudem jakąś babka odbiera i mówi że ta od szkoły ns urlop wrócić to mam się umówić. Dzwoniłam znów i dalej nikt nie odbierał a ns drugim telefonie odbierali i odkladali telefon po chwili bez słowa. A teraz do mnie zadzwoniła i mówi że ma już dwie grupy pełne i zapisy dopiero od zgadnijcie...KWIETNIA . .. do tego nie ma pojęcia czy i nas jest inna szkoła. Ja już 30 tydz a pomoc szkoła od 28 powinna być. Ja się załamie. Przecież ja pójdę do tego porodu kompletnie na żywca. |
![]() ![]() |
![]() |
#790 | |
Wtajemniczenie
|
Anni wlasnie kiedy teraz do szpitala podobno drugi porod postepuje szybciej ja na porodowke trafilam z 5 cm rozwarciem bez skurczow dali mi oxy i nic dopiero jak wody przebili to byl hardcor... normalnie jazda bez trzymanki . Bole odrazu o najwyzszym natezeniu i to od razu co 2 mienuty ,pozniej to juz nie czulam odstepu pomiedzy nimi . I tak przez 2h i 30 min na dodatek musialam lezec nie bylo mowy o chodzeniu i prysznicu to bylo najgorsze to lezenie wlasnie bo malemu spadalo tętno . Wynagrodzenie wylo w parciu 5 min i po sprawie
![]() ![]() ---------- Dopisano o 11:05 ---------- Poprzedni post napisano o 11:00 ---------- Cytat:
![]() |
#791 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
och nie mam pojęcia, bo tez ich nie podczytuję. Podejrzewam, że z ostrożności. W tych czasach lekarze wolą dmuchać na zimne. Sporo kobiet tez załatwia sobie CC ![]() Dałybyście 4 dniowe dziecko do leżaczka bujaczka? czy tylko wg mnie to dziwne? nadrabiam dalej ![]() |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#792 | |||||
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie mialy prawa męża wyrzucić. Cytat:
Tez nie przepadam za tym cukierkowym jasnoniebieskim. Szczególnie na jakichś kurtkach czy kombinezonach. Body czy koszulki juz ok. Nawet kombinezon mam granatowy ☺ i powiem Ci ze większość tych ciemnych rzeczy typu granat, szary, czarny mam z sh ☺ kiedyś wrzucałam tu nawet czarny pajacyk, maz się śmieje ze do wózka będzie pasował 😀 A co do pozycji przy porodzie tez musze swojemu powiedzieć ze ma pamiętać żeby zachęcać mnie do chodzenia, siedzenia na piłce itp. Nawet jak będę marudzila ze nie dam rady. Mój mąż niby potrafi zachować zimną krew ale boję się że podczas porodu nie będzie chciał mnie dodatkowo denerwować i żadnych rad nie będzie mi udzielał Cytat:
A co do ciuszków to syna tez raczej nie zamierzam ubierać w cukierkowy niebieski tylko tak bardziej doroslo. Jakies granaty, szarości, beze. Z dziewczynką to już w ogóle można poszaleć ☺ ---------- Dopisano o 10:14 ---------- Poprzedni post napisano o 10:09 ---------- Cytat:
Nasze mamy też nie chodziły i wiedziały jak rodzic 😊 szkole polecają juz od 25 tygodnia nawet Ja jeszcze będę próbować się zapisać ale pewnie nic z tego nie będzie ale dam radę i bez tego ☺ grunt to nastawienie A na forum dziewczyny chętnie dziela się wiedzą wiec coś będziemy wiedziały Cytat:
A w ogóle nie jest tak ze leżaczka można używać jak dziecko już samo główkę trzyma? Czy coś sobie ubzduralam. |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#793 |
Wtajemniczenie
|
Lulka 4 dniowe dziecko jest za male , ja wkladalam malego jak mial 2 tygodnie . A kto to taki madry tak robi ?
![]()
#794 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Uwielbiam takie kolory. Jeszcze lubię jasne brązy, i to samo tyczy się w urządzaniu domu ![]() Cytat:
Tak u nas w Pl to norma. Popatrzmy na Norwegię np. tam cesarka to rzadkość. Cytat:
Mojej przyjaciółce odwróciła się mała ostatnio jakoś w 35 tygodniu. Jest ciężej, ale wszystko możliwe... Witam się w 8 miesiącu ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#795 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#796 |
Raczkowanie
|
http://www.gdzierodzic.info/placowka/777
Tu są informacje o szpitalu w którym chce rodzić. Opinie i relacje kobiet co tam rodzily są bardzo różne. Ale myślę że mąż i rodzina obok to obowiązek. Myślę że przy mężu czy rodzicach nie odwaza się na olewanie czy jakieś chamskie odzywki jak niektóre kobiety piszą. Bardzo mi zależało na SR |
![]() ![]() |
![]() |
#797 |
Zakorzenienie
|
Ja nie wiem, moja znajoma urodziła 4 dni temu, a już w domu kładzie maluszka do tego bujaczka i włącza mu wibracje,i melodie, bo chce coś sobie porobić
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#798 |
Wtajemniczenie
|
Lucy niekoniecznie poprostu takie malenstwo i tak prawie caly czas spi i do szczeszcia nie jest potrzebny mu bujaczek
![]()
#799 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Super jest ta strona. Polecam ![]() |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#800 |
Raczkowanie
|
I bym położyła do lezaczka Ale takiego co się całkiem na płasko rozkłada. Ale w sumie ja będę miała kokon więc będę miała gdzie go odłożyć jak będę chciała siku czy odpocząć.
|
![]() ![]() |
![]() |
#801 |
Wtajemniczenie
|
Lulka ja ty zaczynasz 8 mies to znaczy ze ja tez
![]()
#802 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Wszystko zależy od tego na jaka polozna akurat się trafi. Przecież rownie dobrze może go w łóżeczku czy gondoli położyć ... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#803 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tzn becik? ![]() Noo ![]() Ile macie becików? wystarczy 1 czy dokupić 2? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#804 |
Rozeznanie
|
Cotygodniowe golenie Bożeny zaliczone..Jak ja się nazipalam
![]() ![]() Zacierka na mleku zjedzona, dyskoteka już zaczeta ja idę próbować spać chociaż godzinkę jeszcze ![]() A w ogóle dzisiaj na wagę stanekam 10,5kg na plusie aaaaa
Żona od 4.10.2014r. ![]() Adam 4.04.2016r. ![]() Edytowane przez Agnessssa Czas edycji: 2016-02-11 o 09:29 |
![]() ![]() |
![]() |
#805 |
Wtajemniczenie
|
Lulka jeden wystarczy dziecko i tak szybko z niego wyrasta i nie bd cialo lezec tak owiniete caly czas w kokoniki
![]() ![]()
#806 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() tak jak mam w sówki, ale takie duże i nie są super widoczne ![]() http://allegro.pl/rozek-becik-baweln...914545285.html szare sowy mam ![]() Edytowane przez lulka19 Czas edycji: 2016-02-11 o 09:31 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#807 |
Zakorzenienie
|
Rożki mam trzy ale wszystkue uźywane, nie widziałam sensu kupować kolejnego tylko po to, żeby był nowy.
Do leżaczka od razu bym nie włożyła dziecka, kołyska na początek nam wystarczy. O moim szpitalu też są rózne opinie, w większości pozytywne ale wiadomo, ze różnie może się trafić. Też się boję, że odeślą męża do domu, bo będzie jeszcze za wcześnie. |
![]() ![]() |
![]() |
#808 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jeśli tak to osoba towarzysząca ma prawo być z Tobą 24h na dobę- czy na porodówce, czy na sali, czy chodząc za Tobą po korytarzu. Dlatego nazywa się to porodem rodzinnym. Mają prawo "wyprosić" jedynie jak się coś poważnego dzieje i muszą Cie zabrać na sale operacyjną albo coś.. Cytat:
![]() U mnie już po 2 spadkach tętna dziecka robią CC ![]() z jednej strony okej, ale tak na prawdę czasem KTG nie wychwytuje tętna bo się dziecko gdzieś przesunie na moment i dlatego ten spadek może nastąpić...tak miałyśmy z dziewczyną, która teraz leżała ze mną na sali... A z tym KTG bezprzewodowym to mnie rozśmieszyłaś ![]() Mają takie chyba w większych miastach, większych szpitalach ![]() ![]() Cytat:
![]() Lucy siedzenie na piłce nic nie daje podobno...trzeba mega skakać, żeby rozwarcie szło ![]() lulka co do leżaczka-bujaczka...to jest tak samo temat rzeka jak wychodzenie z 4 dniowym dzieckiem na spacer...albo ubieranie, karmienie, szczepienie i poród... nie oceniaj innych (widzę, że się bardzo tym "przejełaś") bo sama nie wiesz jakie dziwne rzeczy będziesz robić wg innych ![]()
![]() |
#809 |
Raczkowanie
|
Lulka i tym mówię. Kokon dla noworodka. Ale ja będę nie inny kolor. Babeczka mi uczyje.
https://scontent.fwaw3-1.fna.fbcdn.n...36&oe=576578F5 Chce by mały mi w tym spał. Obok nas w łóżku naszym. |
![]() ![]() |
![]() |
#810 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() W ogóle co do tych odchodów podczas porodu, nawet nie wiem czy i kiedy coś zrobiłam. Rodziłam na stojąco, więc teoretycznie powinnam była widzieć, co tam mi się przy stopach majta ![]() ![]() ![]() Ogólnie na skurczu boli i ciężko jest wtedy iść. Dlatego mamy męża przy sobie i jak łapie skurcz, to się na mężu uwieszamy ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:22.