|
|
#31 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Potrzebuje przezwiska do pracy magisterskiej! Pomożcie :-)
quejk - bo ciągle gra w quake'a
strzelanka -bo uwielbia strzelać z wiatrówki koniara - bo świetnie jeździ psiara - bo interesuje się psami |
|
|
|
|
#32 |
|
Wtajemniczenie
|
Solo - bo nie lubi być w związku
Balon - bo jest okrąglutki jak balonik Całuśna - rozwiązła z niej dziewczyna Jeżyk - od imienia Jerzy Magic - bo jest fanem Żurawskiego Mapet - z bajki którą uwielbiał w dzieciństwie Misiek - od imienia Michał Myszka - od imienia Monika Persil - od proszku do prania, bo ciągle musi prać Rudy - od koloru włosów Shogun - z fryzury Siusiek - bo taki z niego maminsynek Faja - bo rymuje się z Maja Ciciek - od imienia Krzysiek Ciepła - pomocna, życzliwa Gniewny = Gniewomir Grzywacz - od fryzury
|
|
|
#33 |
|
Zakorzenienie
|
przyklady z zycia wziete:
-desperado-bo wyglada identycznie jak bohater tego filmu.. -kuleczka-bo jest niziutki i grubiutki -junkers-bo ktos kiedys przekrecil jego imie i teraz kazdy na niego tak wola -Czesio-ma identyczny glos jak Czesio z bajki Włatcy Móch -Kapusta-bwg niektorych ma duza glowe -Cebula-jego glowa ma ksztalt identyczny jak to warzywo -Kisiel-bo tzresie sie jak ten deser na razie tyleprzyszlo mi do glowy;p |
|
|
|
|
#34 |
|
Konto usunięte
|
Lista przezwisk z grona moich znajomych:
Ołówek- bo fryzura jak z bajki "Zaczarowany ołówek", Idol- z powodu jego chęci śpiewania, wybicia sie w tej dziedzinie, Mateo- od imienia Mateusz, Gaga- od imienia Gabriela, Waldsi- od imienia Waldemar, Ziorki- od nazwiska Ziora, Owca- od fryzury, Garsija- wygląda jak ten z "Zorro", Tobik- od nazwiska Tobiasz, Jhon- od imienia Joachim, Dosia- od imienia Dominika, Kociak- od nazwiska Kot, Kiepski- co chwyci, to popsuje, Deptuś- ciągle chodzi po ogrodzie, a nic nie robi, Jaca- od imienia Jacek, Kwakol- od nazwiska Kwapis, Aman- taki nie do końca "amant", Cysterna- ze względu na rozmiar, a poza tym kobieta karmiąca, Jorguś- jego ojciec to Jerzy, Siwa- mocno tleniona blondynka, Gargamel- z powodu nosa, Sebol- od imienia Sebastian, Anioł- chłopak o długich włosach, Kurak- od nazwiska Kura, Uszat- z powodu duzych uszu, Liza- fryzura z dużą ilością żelu (ulizany), Cukier- od nazwiska Słodczyk, Kołek- nie za mądry, Krasnal- niskiego wzrostu, Ząbek- brak mu przedniego zęba, Mucha- z powodu kształtu okularów, Pati- od imienia Patrycja, Lala- od imienia Laura, Pawlak- idealnie naśladuje bohaterów "Samych Swoich", Arnold- na zasadzie drwiny, na kogoś kto przerażliwie chudy, Ciapek- niezbyt mu wszystko wychodzi, Koper- od nazwiska Koperski, Strzyga- mała, cwana, wszędzie jej pełno, Chińczyk- ze względu na typ urody, Japan- j.w. Co chcesz- barmanka, ze względu na standardowa odzywkę do klientów, Ostry- od nazwiska Ostrowski, Trol- stroni od mydła, Pukiel- ze względu na okazałe loki, Seta- biegacz z dobrymi wynikami na koncie, Gucio- bo ma siostrę Maję, Zając- od nazwiska Zajęcki, Szysia- Agnieszka, Sztachyta- ze względu na wzrost, Bomba- ze względu na temperament, Kudłaty- duża czupryna, Jabol- zwolennik taniego wina, Łoś- nazwisko Woś czytane "po angielsku" Krzykacz- przeraźliwy głos, Kibel- "kiblował" kilka razy w jednej klasie, Jaro- od imienia Jarosław, Zioło- lubi "przypalić trawki", Castrol- sprzedaje tanio olej napędowy, Kuksu- uwielbia chińska kuchnię, Baca- hoduje owce, Wampir- ze względu na wyglad i stan uzębienia, Alien- ma swój świat, Pączek- pulchniutki, Gumiś- podobny do misia z bajki, Gliniok- artysta lepiący z gliny, Kabel- roznosi informacje lepiej niż kabel telefoniczny, Moher- zagorzały zwolennik PiS-u, Szajba- jak mu odwali to od razu na maksa, Guru- bardzo uduchowiony, Pitrach- nie dba o porządek i czystość, wszystko na odpiernicz, Logo- ze wzgledu na jego ulubiona odzywkę, Rekin- z powodu wygladu, Forest- wygląda jak ten z filmu, Majster- taka "złota rączka", Prezes- ironicznie, dostał posadę po znajomości, a g.. wie i umie. Mastal- od nazwy firmy, którą prowadzi, Wobet- j.w. Pele- najlepszy zawodnik w drużynie, Kaczor- głos jak kaczor donald, Słonica- duże rozmiary całego ciała, Pamela- duży rozmiar biustu, Jak mi się jeszcze coś przypomni, to skrobnę. Pozdrawiam, życzę owocnej pracy przy pisaniu magisterki. Edytowane przez 38c1d5d45cddcf54e3786f1c4160e951215d24cd_5ff109160b8e8 Czas edycji: 2007-10-20 o 15:38 |
|
|
|
|
#35 |
|
Raczkowanie
|
Ruda- bo ma rude wlosy
Maly- bo jest niski Swata- od nazwiska Swatowska Sliwka- od zdrobnienia (Sylwia-->Fifka-->Sliwka) Pepe- od inicjalow P.P Sidor- od nazwiska Sidoruk Sadek- od nazwiska Sadowski Homer - od nazwiska Chomiuk Robak- od figury (chuda i wysoka) Bosiak- od nazwiska Bosiacki Skrzypa- od nazwiska Skrzypkowska Zaba- od figury (wysoki i zgarbiony-przypomina zabe) Elvis- od tego ze gra na gitarze Antyk- od zainteresowan i nazwiaska Antychowicz |
|
|
|
|
#36 |
|
Zakorzenienie
|
Z życia (te które chyba się nie powtarzają):
Szpila - bo jest złośliwa Cicha - bo mało mówi Boss- bo lubi przewodzić Kulka - bo jest mała i okrągła Ścigacz - bo świata poza swoim motorem nie widzi |
|
|
|
|
#37 |
|
Zadomowienie
|
Czarna- ciemna karnacja,ciemne wlosy i oczy
Pigi- ma nos jak swinka Pigi Bigcyc- (na mnie tak mowia) powod wiadomy Laluś- bo maminsynek Pamela- bo ma spory biust Nietoperz- chodzi w czarnej sutannie(o ksiedzu) Gitara- bo gra na gitarze Lopez- jest we wszystkim szybki Syfa- czuć ze czesto to sie ona nie myje Miriam, homo nie wiadomo- ni to facet ni to kobieta piekna mery- zbyt piekna to ona nie jest Żaba- bo ma duze oczy Zajac- bo ma odstajace uczy Szopen- bo ma dziwna fryzure Białaczka- ma bardzo jasna karnacje Maruda- ciagle marudzi Nas nie dogoniat- bo slucha tatu Rolnik- bo w polu robi Garbinos- dziwny nos ma mam nadzieje ze chociaz jedno Ci sie przyda
|
|
|
|
|
#38 |
|
Zakorzenienie
|
Ja jakaś niekreatywna jestem.
Powiedz nam - co studiujesz? |
|
|
|
|
#39 |
|
Zakorzenienie
|
studiuje filologie polska, a prace pisze z jezykoznawstwa
|
|
|
|
|
#40 |
|
Raczkowanie
|
Pisklak-bo wygląd pisklaka
Rambo-mały i przypakowany Foka-od nazwiska Gąbka-nie wiem skąd sie wzięło Drewno-od wzrostu
|
|
#42 |
|
BAN stały
|
Sorry za offtopa...ale po co się na takie tematy prace pisze??
Przecież to nic odkrywczego nie wnosi i trochę obciach taką pracę na rozmowie kwalifikacyjnej prezentować, jeżeli ktoś by o nią pytał ofkors. |
|
|
|
|
#43 |
|
Zakorzenienie
|
a wedlug Ciebie zwykla praca literacka cos wnosi, przpisywanie roznych rzeczy z ksiazek? dla mnie moja praca onomastyczna, bo z takiego dzialu wlasnie pisze, wnosi i to wiele, zreszta nie tylko dla mnie, jezyk polski to nie tylko czytanie ksiazkek, czysta literatura, to takze jezykoznawstwo, tym sie interesuje, a de facto jak bylam na rozmowie kwalifikacyjnej to wszystkim spodobal sie temat pracy, byl inny, a nie ciagle ta literatura, literatura...
|
|
|
|
|
#44 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Magdzia! Jestem z Tobą
|
|
|
#45 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() u mnie na seminarium kolezanki pisza tez o nazwiskach, to jest dobpiero niezla zabawa, objasnia sie pochodzenie nazwisk, tez bardzo ciekawa sprawa i praca jednoczesnie
|
|
|
|
|
|
#46 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moja ciotka zajmuje się genealogią naszej rodziny, jeździ po Polske poszukując korzeni, wpisów w księgach i innych akt... Pasjonujące rzeczy czasem opowiadają, jak się dobiorą z moją mamą polonistką i zaczną gadać właśnie o nazwiskach, tym jak się zmieniały na przestrzeni lat - jak je mogło modyfikować np. zapisywanie w księgach, jak zmieniano pisownie, dodawano końcówki... Z tego co pamiętam to końcówka -ski sugeruje, że dana rodzina była posiadaczem majątków ziemskich, czy też wsi... Nie pamiętam dokładnie... W każdym razie - pasjonujące!
|
|
|
#47 |
|
Zakorzenienie
|
120 na klate - bo ciągle się chwali
pes - sama nie wiem skąd plax - j.w (było wcześniej niż colgate plax )żygu - od gry o której nam opowiadała las |
|
|
|
|
#48 |
|
Rozeznanie
|
kurczak-bo ma zolte wlosy(nieudane rozjasnianie)
mrowka/mrowa-bo drobna chuda-bo szczupla esmeralda-bo oglada brazylisjkie telenowele zyrafa- bo wysoka kujon-bo sie dobrze uczy mala-bo niska pink(z ang.)-bo lubi kolor rozowy lokus-bo wlosy krecone kama- od imienia Kamila beret-bo takowe odzianie glowy nosil
|
|
#49 |
|
Wtajemniczenie
|
Uszol- bo ma odstające uszy,
Rudy- bo jest rudy, Antonówka- bo mieszka w Antoninku ![]() Mała, Młoda- standardwo: najmniejsza i najmłodsza, Halus- w sumie nikt nie wie od czego to, Stefan- bo Stefański Zając- od nazwiska Zajączkowska Wąski- chudy i wysoki Bazyl- od imienia Błażej Dębiec- od nazwiska Dębiec, Górka- od nazwiska bo Górski Lewy- od nazwiska Lewaszkiewicz, Guzik- od nazwiska Guzikowski, |
|
|
|
|
#50 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Mi również bardzo podoba się pomysł takiej pracy, język to szalenie ciekawe pole ![]() A teraz kilka przezwisk z mojego otoczenia: Julie, Żul, Jutka- to akurat moje, od imienia Julita (Żul też )Kulka- od nazwiska Ulpian- tak ktoś mu nadał, studiuje prawo Jaco- od imienia Nala- od imienia Ile masz na koncie- od pewnej śmiesznej sytuacji, nieporozumienia![]() Dusza- od nazwiska Norek- nauczyciel podobny do Norka z Miodowych Lat ![]() Madame- nauczycielka francuskiego Pocahontas- od długich i ciemnych włosów (też nauczycielka) Krzywa- wykładowczyni ekonomii, od krzywej Phillipsa ![]() Jerry- od imienia Shakira- od kręconych włosów Pańcia- stara nauczycielka geo, sama tak o sobie mówiła... Humi- od nazwiska Będzuś- od nazwiska Wielki Ptak- wysoki kolega ![]() Igor- od drugiego imienia Dolce & Gabbana- nosi okulary tej firmy... Jazz- od nazwiska Jurek- od nazwiska Żółwik, Rzufster- ponoć z twarzy przypominała żółwia ![]() Jajo- od nazwiska Kolaś- od nazwiska Mogłabym jeszcze dużo wymieniać, ale duża część się powtórzy. Jak przypomnę sobie jeszcze coś fajnego, to skrobnę
|
|
|
#51 |
|
Wtajemniczenie
|
Dorson- od imienia Dorota
Osa- od pewnej zabawnej sytuacji na siłowni( kolega ćwiczył na twisterze, a wtedy psor skomentował, że od takich ćwiczeń modeluje się talię osy )Gosiak- od imienia Małgosia John- od imienia Janek DJ(didżej)- w sumie nie wiem skąd ![]() Żarówa- od bardzo jasnych blond włosów( prawie świeciły w ciemności )Truskawa- od fajnego czerwono-czarnego swetra, który się komuś skojarzył z truskawką Nitka- od imienia Anita Mulat- od ciemnej karnacji, ciemnych oczu i włosów Justa- od imienia Justyna Więcej na razie nie pamiętam, jak mi się coś przypomni to dopiszę.
|
|
#52 |
|
Raczkowanie
|
No to ja też coś wniosę
![]() siniak - przezwali mnie tak, bo przegrałam w karty i dostałam takie baty talią, że miałam potwornego sianiaka na nadgarstku ![]() paker - bo cały czas siedzi na siłowni Luśka - od Elżbiety Antoszka - nauczycielka angielskiego mówiąca z rosyjskim akcentem
|
|
#53 |
|
Zakorzenienie
|
jeszcze raz dziekuje wszystkim, ktorzy mi pomogli
![]() a nasz jezyk jest naprawde ciekawy, zupelnie inaczej jest na lekcjach jezyka polskiego, ja polonistyke poznalam i ciagle poznaje od drugiej, o wiele ciekawszej strony! ![]() dzikuje za wsparcie
|
|
|
|
|
#54 |
|
Zadomowienie
|
siwy - ma blond włosy
shakira - ma długie, blond włosy pankracy - ma na imię Ignacy guliwer - podróżnik baranek - ma kręcone włosy dziewica - osoba przesadnie cnotliwa, niewinna hebel - nie ma biustu
|
|
#55 |
|
Rozeznanie
|
Mojżesz - jak był mały, opowiadał kawały o Mojżeszu;p
Lisek - bo ruda Lisica - ma spiczasty nos Spermen - od nazwiska Lewa - od nazwiska Deszczowiec - ma wąsy jak Szpieg z krainy Deszczowców Cypis - syn Młoda, Mała - najmłodsza z pracowników Edytowane przez jolla11 Czas edycji: 2007-10-24 o 16:32 Powód: literówka |
|
|
|
|
#56 |
|
Raczkowanie
|
Rachuba - bo stwierdził kiedyś, że zgubił rachubę,
Czarny - od nazwyska Czarny Mała - bo Jego ukochana, a potem wszyscy zaczęli ją tak nazywać, Kama- bo Kamila |
|
|
|
|
#57 |
|
Raczkowanie
|
Hmm.. nie wiem czy nie jest juz za pozno, ale dodam i swoja propozycje. Tylko jedna, ale jakze znaczaca
Czesław, vel. Czesio-za podobienstwo do pewnego telewizyjnego bohatera I nawet mowi jak On
|
|
|
#58 |
|
Zakorzenienie
|
trochę przezwisk z mojego otoczenia:
Kruczek - od nazwiska Kruk Pokrywka - od nazwiska Pokrywiecka Prezes - 'ważniakował' Hellołsien - bo zawsze jak się witała mówiła 'hellołsien' Quad - nie wiem od czego Beny - od imienia Bartek Odkurzacz - bo pochłaniał wszystko do jedzenia Mały - bo był niski Flejtuszek - bo zawsze miała popisane ręce długopisem Badyl - bo był straaaasznie chudy Bitels - bo miał długie włosy Kris - od imienia Krysia Lucjan - bo wyglądał jak pedałek :P Mary - od imienia Marysia Rupert - od nazwiska Rubczak Kółko - od nazwiska Kołodziej Misiek - od imienia Michał Drechu - bo chodził w dresach Dresiara - bo ubierała sie na sportowo Chudzinka - bo była szczuplutka Kruszynka - bo była przy kości /tak przewrotnie/ Pączek - bo wyglądał jak pączek :P Gaga - od imienia Grażyna Gruby - ze względu na wagę Łysy - wiadomo dlaczego Biały - bo ma jasną karnacje Pelary - babcie które wysiadują na ławkach pod blokiem
|
|
|
|
|
#59 |
|
Zakorzenienie
|
wszystko sie przyda, caly czas zbieram, mam ich miec ok. 1000
wiec mam troche pracy, jutro ide do jednej ze szkol robic ankiete, kazde przezwisko jest na wage zlota
|
|
|
|
|
#60 |
|
Wtajemniczenie
|
Koniu - od wystających siekaczy
Gogo/Osia - od imienia Małgorzata Pykacz - od sposobu mówienia Felek - od nazwiska Tito - z powodu fizycznego podobieństwa do Josipa Broz Mysza - od imienia Maria
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:01.

Kciuki za Anię