|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3931 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Mamusie kwietniowe - część V :-)
Gosiaczek ja mialam ale takie chwilowe, mocne bole...tak jakby maly ucisnal nerw, doslownie kilka sekund. Ale dawno (tfu tfu) nie mialam...
A moze wymasuj ta noge? Bo moze cos z zylami sie dzieje? ![]() Zaraz przyjdzie pizza na kolacje ![]()
#3932 |
Zakorzenienie
|
Mamusie kwietniowe - część V :-)
Promocja na bagme soe
Skończyła, niestety sa juz w normalnych cenach Ggi nie wsystkie kostki to samo zło ![]() ![]() ![]() Bol nogi przeszedł, jak wzięłam 2 magnezy i nospe (ta dawna popołudniowa) i potrzymalam nóżki w gorze ![]() Co do "pomocy po porodzie" juz kiedyś wam pisałam, ze ja zostałam sama z dwójka dzieciaków po cc, maz ani nie brał wolnego ani wcześniej nie wracał z pracy (tylko ok 19-na kąpiel a czasem i pozniej), ani mama ani teściowa nie przyjeżdżały, teściowa robiła dla mnie obiady czasami. Teraz tez jej pomoc bedzie raczek na tym polegac, bo w sumie inna mi niepotrzebna. No i weźmie pewnie czasem dzieciaki. Mnie by szlag trafił jakby mi soe ktos na łeb zwalił, a tak jak zrobi obiad raz na jakis czas czy dziexi weźmie to mi wystarczy. Przez miesiac po porodzie jesCze bedzie przychodzić ta pani do sprzątania a potem juz chce robic wsystKo sama tak jak Kiedyś Edytowane przez gosiaczek071 Czas edycji: 2016-02-28 o 17:39 |
![]() ![]() |
![]() |
#3933 |
Rozeznanie
|
No ja tez właśnie tak, czytam regularnie ![]() ![]() ![]() Kopycio--- dobrze, ze Twoja Mama ma opiekę, a Ty skup sie na sobie i maleństwie żebyś dorodnego wnuka Jej podarowała ![]()
![]() |
#3934 |
Rozeznanie
|
A ja właśnie dzisiaj cały dzień u teściów siedzę :P
Trochę po komisach pojeździliśmy bo musimy nowe auto kupić.. Powiem Wam, że jak wieczór przychodzi to mam ogromną ochotę już urodzić, z kolei rano i w ciągu dnia to stwierdzam, że jeszcze mam czas ![]()
#3935 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No oki z tą kostką e BIO ale mimo wszystko nie przekonuje mnie!!! U mnie w domu to zupa zawsze na kości a rosół to indyk i wolowe! ale każdy ma swoje poglądy i przyzwyczajenia. Nie używam żadnych veget gotowych prypraw itd... no ale to moje widzimisie ![]()
![]() |
#3936 |
Wtajemniczenie
|
GGI no widzisz, a u mnie zupa nigdy na kosci. Jedynie rosol robie na miesie... Takze no
![]()
#3937 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Dzięki dziewczyny za rady! Będę pamiętała następnym razem o ziemniaku ![]() Cytat:
I udał się czy jednak bigos? :-P GGI czułam się okej a takie zaslabniecia zdarzają mi się często. A badania porobili wiec nie było sensu. Pewnie trochę ryzykowne no ale już mam dość szpitali :-P Co do kostek. To tak używam :-D i nie tych Bio :-P Robie oczywiście na mięsie. Zawsze kurczak lub indyk i wołowiny troszkę ale kostkę i tak dorzucam bo bez niej jakoś mi nie smakuje ![]() Co do pomocy po porodzie. Ja wiem ze będzie mi potrzebna i niby się każdy deklaruje. Tylko gadanie a działanie to dwie różne rzeczy i jakoś mam wątpliwości że serio dostane pomoc... od teściowej juz na bank nie haha! :-P
![]() |
#3938 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No nie ładnie że nie BIO :P ale to prawda to kwestia przyzwyczajenia. Pomoc! teściową sobie odpuść :P a moze uda się że ktoś z rodziny jeszcze pomoże i pamietaj jest jeszzcze mąż ![]()
![]() |
#3939 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Kiedyś też nie do pomyślenia była dla mnie zupa bez vegety ale dość szybko można się przestawić 😊 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3940 |
Zakorzenienie
|
Mamusie kwietniowe - część V :-)
U mnie tez rosół na dużej ilości mięsa (mieszane- żeberka, kości, szyja indyka, golonka) plus duuuuuzo włoszczyzny, lubczyk, przyprawy. Jeśli daje kostkę to
1 bio (poczytaj skład tam nic złego nie ma) na 5 l garnek. Przypieczona cebula i pół buraka aby był złoty kolor. Tak sie nauczyłam od tesciowej. I podstawa-długie gotowanie 3-4 godziny i jest rosołek pierwsza klasa. Jest tez przepis na termomisia na "kostki rosołowe" i tez na samych naturalnych składnikach, wiec wsystKo jest dobre. To sie tylko potocznie nazywa "kostka rosołowa" i moze sie kojarzyć z tymi tradycyjnymi. Edytowane przez gosiaczek071 Czas edycji: 2016-02-28 o 20:22 |
![]() ![]() |
![]() |
#3941 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny wchodzę zaraz do wanny z masłem koko
![]()
![]() |
#3942 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Super, że imprezka się udała ![]() ![]() Cytat:
Haha coś Ty. Ja na noc mam panikę, bo najczęściej rodzi się chyba w nocy ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3943 |
Wtajemniczenie
|
Tabaska ja oprocz koko nic nie daje. Jak wychodze to jedynie szybo tamte miejsca plynem do higieny intymnej i strategiczne miejsca zelem pod prysznic, coby sie jemak umyc a z reszty ciala nie zmywac oleju
![]() ![]() ![]()
#3944 |
Zakorzenienie
|
Ja dzis dzieci kąpalam w koko
![]() ![]() Fajny mam tatuaż? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3945 |
Zadomowienie
|
Boże laski ten olej to jakas masakra
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
#3946 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Tabaska ty zaczynasz 9 m-c we wtorek? ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3947 |
Zadomowienie
|
Dalam 2 lyzki ale mam duza wannę.
Apka pokazuje mi juz 36tc wiec 35+1 a to chyba juz rozpoczęty 9 miesiac ---------- Dopisano o 22:28 ---------- Poprzedni post napisano o 22:25 ---------- Gosia a kiedy miałaś ostatnia miesiączkę? Ja 28 czerwca, na apce to pokazuje mi 10kwietnia, ale tam chyba zaznaczyłam ze mam cykle 33 dniowe i tak jakos śmiesznie wyliczylo, ale sugeruje sie tym co mam w karcie, a wiec 5.04
#3948 |
Rozeznanie
|
Gosiaczek super tatuaż
![]() ![]() Tak zachwalacie ten olej to ja tez sobie zakupie, a co ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3949 |
Zadomowienie
|
Ja mam rafinowany i nie pachnący, ale mysle ze jak do kąpieli to bez sensu płacić 2x tyle za nieraginowany, no chyba ze będziesz go spożywać, to wtedy ma wiecej wartości odżywczych
#3950 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja mam baby shower za tydzień wiec najbliższe dni uplyną na intensywnych przugotowaniach ![]() Malos pochwał się jak było u ciebie na baby shower? ##Apetyt## U mnie ostatnio mega wzmorzony... ##nocki## Dzisiaj spadam z łóżka...chciałam wstać do toalety ale grawitacja wygrała...i upadlam na kolana na szczęście:9 TŻ zerwał się szybko przestraszony...dobrze ![]() ---------- Dopisano o 22:34 ---------- Poprzedni post napisano o 22:33 ---------- Cytat:
![]() |
#3951 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() kostek tez uzywam i tez nie bio ![]() pomocy to Ty nie chciej od tesciowej;p Cytat:
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 22:39 ---------- Poprzedni post napisano o 22:35 ---------- wogole musze sie pozalic... zlapal mnie dzisiaj mega dol... jak ja urodze? jak to dziecko ze mnie wyjdzie? panicznie boje sie porodu sn ale chyba jeszcze bardziej cc... no masakra jakas... glupie te mysli dzisiaj mam... ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#3952 |
Rozeznanie
|
Też mnie dzisiaj dopadła taka myśl...yyyy...mi się wydaje,ze jeszcze mam tyleeee czasu...a to qrcze zaraz ten dzień nadejdzie....yyyyy...nie wiem,może lepiej nie wiedziec nic, nie czytać...co będzie to będzie?
#3953 |
Matka Smoka
|
Olej kokosowy
Nadrabiałam na raty i kojarzę kilka pytań, to się pomądrzę ![]() Spożywczy a kosmetyczny - każdy spożywczy może być używany w celach kosmetycznych, ale na odwrót już niekoniecznie. Teoretycznie to to samo, ale dla celów spożywczych jest bardziej przebadany pod kątem czystości Rafinowany a nierafinowany - rafinowany=oczyszczony, czyli jest to już olej poddany jakiejś filtracji - wraz zapachem z oleju znika wiele substancji odżywczych. Więc zarówno do jedzenia, jak i do smarowania najlepsze są nierafinowane. Rafinowany może mieć ewentualnie takie plusy, że w smażeniu ma wyższą temperaturę dymienia (ale to i tak mało istotne, bo nierafinowany kokos też ma bardzo wysoką dlatego jest polecany do smażenia), no i są teorie, że rafinowane oleje mają zminimalizowane ryzyko wywołania alergii. Postać stała a płynna Olej kokosowy w normalnej i niskiej temperaturze ma postać stałą czyli masła. Ale jest bardzo topliwy, czyli już w upałach będzie płynny i jako masło szybciutko się roztapia na skórze. Dla porównania masło shea topi się wolniej, a masło kakaowe to już w ogóle skamieniałość. Istnieje też forma płynna oleju kokosowego, która nigdy nie staje się masłem - nazywa się to olej frakcjonowany. On jest zawsze rafinowany i bywa w sklepach z półproduktami kosmetycznymi. kejka - kąpanie się w samym tłuszczu (w sensie bez detergentów) jest bardzo polecane i podobno wbrew pozorom skóra dobrze się oczyszcza - łój wraz brudem ze skóry migruje do tłuszczu właśnie (na tym opiera się metoda OCM do buzi też). Kiedyś dużo czytałam o kąpaniu z olejem z winogron (bo to jeden z najlepszych dla skóry), ale jakoś nigdy się nie odważyłam spróbować. Tylko to też musi być dość gorąca woda, żeby otwarły się pory. Kąpię się w olejach, ale zawsze żeby wanna zbytnio się nie ubrudziła to dolewam też płynu do higieny intymnej isany. kopycio - jeśli w gemini wypatrzyłaś ten to ma w opisie, że jest oczyszczony czyli rafinowany. Jak na taki olej to wychodzi bardzo drogo. Mają też mniejsze opakowanie organicznego, czyli nierafinowanego ale też mega drogo. Najbardziej jednak opłaca się kupować duże słoje - ja mam aktualnie nierafinowany stąd i polecam ![]() Edytowane przez Ineso Czas edycji: 2016-02-28 o 21:55 |
![]() ![]() |
![]() |
#3954 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Heh z tym prasowaniem to faktycznie mogli odczuć jako żart a nie poważny komunikat. Ale co tam ![]() ![]() Ty już masz poprasowane ? ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Tak to olejowałam różnymi olejami ![]() Zmywamy olej zawsze przez nakładanie maski/odżywki by doszło do emulacji - samym szamponem mi nie schodził olej i były tłuste po wysuszeniu. Wystarczyło dać maskę/odżywkę na włosy i schodził olej całkowicie. A teraz historyjka jak mieszkałam z przyjaciółką i zamówiłam specjalny olej kokosowy do włosów (wtedy jeszcze nie wiedziałam, że można kupić nierafinowany i go używać) Rano miałyśmy taki tryb: wstawałam pierwsza, myłam głowę, zawijałam w ręcznik, szłam dalej spać, przyjaciółka dopiero wtedy wstawała - myła się, głowę, suszyła, piła kawę i ubierała. Następnie ja wstawałam do pracy ![]() Zamówiłam ten olej kokosowy do włosów i założyłam go na noc. Poszłyśmy spać. Męczyłam się strasznie. Nie mogę nazwać tego śmierdzeniem, bo ten zapach oleju nie śmierdzi, ale był tak intensywny, że spać się nie dało! Wiec wstałam o godzinie 1 w nocy (to była zima), umyłam głowę i wróciłam do łóżka. Nagle przyjaciółka poszła do łazienki. Myślałam, że siku i wróci. A tu słyszę że prysznic włączyła i czajnik z wodą chodzi na kawę ![]() ![]() ![]() ![]() myślała, że jest już rano hehhee bo rano też było ciemno jak wstawałyśmy. Jak jej poszłam powiedzieć, ze jest 1 to nie chciała mi uwierzyć hehhe ![]() ---------- Dopisano o 23:23 ---------- Poprzedni post napisano o 23:16 ---------- A w ogóle to dzień dobry 34 tydzień ! ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3955 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Super wszystko opisalas! Dziekuje ![]() ![]() Poród Ja sie chyba nie boje, bo nie wiem czego mam sie spodziewać, co ma byc to bedzie, tyle przed nami rodziło i tyle jeszcze bedzie rodzic ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3956 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3957 |
Zakorzenienie
|
![]() Weszłam na inne wątki pooglądać 1 strony jak sobie zrobiły dziewczyny ![]() A tu w czerwcówkach informacja, że już jeden maluszek jest z nimi na świecie !! ? No więc po chwili szoku... przyjrzałam się jeszcze raz temu co tam jest napisane i wtedy załapałam! ![]() Kopiowały 1 stronę od marcówek i nie skasowały tej części gdzie pisze: "witamy na świecie" Ale wcięło mnie na dobrą chwilę !
![]() |
#3958 |
Zadomowienie
|
Agata właśnie tak postanowiłam ze może lepiej nic nie czytać. .
Smarrita dzięki. . Pierwszy raz będę rodzic i przeraża mnie to. .. a ostatnio wszyscy mi opowiadają same źle rzeczy o tych porodach.. nikt nie powie ze to coś pięknego tylko boli boli boli...
#3959 |
Raczkowanie
|
Poli
Nie prasuję wcale ![]() Patryska Prawda jest taka, że boli, ale dasz radę. Wszystko jest do przeżycia. Po paru dniach zapomnisz i będziesz szczęśliwa, że masz dzieciaczka obok ![]() Jak coś (w tym wypadku kogoś) się rodzi w bólach, to się to docenia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3960 |
Raczkowanie
|
Masakra, dostałam parę kopniaków od małej i
![]() No ale przynajmniej sobie poczytam co u was ![]() Szwagierka przywiozła mi całą torbę małych ciuszków po swoich córkach. już jedną pralkę wyprałam, nie wiem gdzie to wszystko poukładam, tyle tego... A co do porodu, glupio mi tak nawet myśleć (a co dopiero mówić głośno), ale ja to już bym chciała urodzić. Wiem że to samolubne, ale jestem tak zmęczona tymi ciążowymi dolegliwościami... ciągle się pocieszam że jeszcze te parę tygodni, bo od 37 tc jest chyba ciąża donoszona? patryska0804 jasne że boli, ale warto się poświęcić i nawet te parę godzin przecierpieć. Jak się dostaje do rąk zdrowe dziecko to w mgnieniu oka zapomina się o wszystkich bólach ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:16.