Mamusie czerwcowe 2016 cz.4 - Strona 9 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-03-01, 13:54   #241
kanwa
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie czerwcowe 2016 cz.4

Cytat:
Napisane przez haneczkab92 Pokaż wiadomość
Ja też mam pytanie: zamawiam część rzeczy znowu dla Hani, wiem, ze niektóre tematy już były, ale nie odkopie ich, a tym razem sobie zapiszę:

1. Butelki- chcę karmić piersią, jak prawie każda mama, ale trzeba mieć w razie co, wiadomo jak jest.
Ile? i jaką polecacie?
2. Pościel/prześcieradło- z jakiego materiału? i ile?
3. Kocyk- zastanawiam się nad bambusowym, bo będzie ciepło. Czy wystarczą dwa takie, czy dokupić inne też? jeśli tak to jakie polecacie?
4. Rożek- wiem, że jest wymagany do szpitala. Ale jaki na czerwiec?
5. Ceratka pod prześcieradło- w jakim celu? żeby nie pobrudzić materaca?
6. Materac- jaki polecacie?
7. Ręcznik- też jaki i ile?

Z góry dziękuję za odpowiedź
Każdą opinię będę notować
1.Butelki kupiłam 2 z Lovi
2. Pościel-kupilam 3 prześcieradełka z Effi,jedno wypełnienie do pościeli(kołderka plus podusia) i narazie jeden komplet pościeli(poszewka na kołderkę i na podusie).Jedno prześcieradełko mam do wózka.
Mam plan dokupić jeszcze 2 komplety pościeli.
3. Mam 2 z minky bez ocieplenia,jeden wełniany z effi,jeden z colorstories. Do tego 3 otulacze muślinowe które w razie upałów będą w użyciu.Mam plan jeszcze zakupić kocyk bambusowy bo podobno w upał super chłodzi.
4.rożek kupiłam jeden z Effi
5.ceratka to chyba nie.Ja mam w planie kupić ochraniacz na materac taki jak mamy na swoim łóżku bez ceraty.jakoś wydaje mi się że ceratka mogłaby odparzac ale może się mylę.
6.materac mam w planie kupić lateksowy
7.reczniczki mam kupione 3 .Jeden mniejszy i dwa większe.Wszystkue z kapturkiem.

Może doświadczoną mamą nie jestem ale takie zakupy mam zrobione

Cytat:
Napisane przez kiara92 Pokaż wiadomość
Ja też kupiłam dwa kocyki od Makaszki. Cudne są! Jestem chora na ochraniacz do łóżeczka w chmurki na turkusie od niej, ale wszędzie te ochraniacze odradzają... A jak poduszka do karmienia? Bo mi się bardzo podoba w taki folkowy wzór na turkusie, tylko nie wiem jak z tym wypełnieniem, czy będzie trwałe.

Haneczka ja nie jestem ekspertką, ale zaraz też naskrobię co już z tych rzeczy kupiłam, bo mi ktoś polecił i moją opinię o tym

W sumie to ciężko stwierdzić jak się zachowa to wypełnienie.Wydaje się trwałe ale to wyjdzie dopiero przy użytkowaniu.Mam wzór łapacz snów na turkusie.Ochraniacz mam z Effii pikowany ale dopiero ma dziś przyjść więc jaka jakość niewiem.

Cytat:
Napisane przez ewka555 Pokaż wiadomość
No, dokladnie ! Moja Zuzia nosi juz rozmiar 86/92, wiec nie są juz aż tak slodkie, jak te malusie 62-68😁

Zastanawiam sie, czy prac teraz te ubranka bo jednak używane. Dostałam tez od siostry po jek synku wiec lacznie mam 4kartony dla chłopca plis to co wygrzebie po Zuzi.

W 1 ciąży pralam z nudów najpierw raz w normalnym proszku, a potem przed porodem w dziecięcym, teraz mysle czy tez tal zrobić, czy tylko raz... Hmmm

Kanwa moze jutro ogarne kilka zdjęć (ubranek przyszedł mi caly karton), bo dzis mam wychodne z mężem. Tesciowa przyjeżdża do Zuzi a my idziemy na jakiś obiad, do kina, moze zakupy
Ooo to życzę udanego wyjścia
I czekam na fotki
kanwa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-01, 14:04   #242
majkela12
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Kociak85 Pokaż wiadomość
W sobotę byłam na wizycie - wszystko ok, pomimo twardnienia brzucha, które odczuwam od 1,5 tygodnia szyjka się nie skraca. Ale kazał mi brać nospę, magnez no i szlaban na przytulanki. Czyli powtórka z pierwszej ciąży... no, ale cóż. Faktycznie ten brzuch mi dokucza, a jeszcze tak jak dzisiaj jak córcia cały dzień ze mną to już w ogóle....
Gratuluję wizyty lepiej dmuchać na zimne

Cytat:
Napisane przez australia87 Pokaż wiadomość
Majkela, no nieźle. Mi jednego dnia puchną, drugiego nie, ale po Twojej opowieści to chyba odkopię jakiś łańcuszek i uwolnię swoje palce
Ja się położyłam z zamiarem spania, ale mała mi wariuje jak nigdy! Jak rękę położyłam na brzuchu, to raz mi zasadziła takiego kopa, że aż mi ręka podskoczyła Mężu też się na takiego kopniaka załapał
Dobry pomysł z tym łańcuszkiem, muszę tez poszukać czy coś się w domu nadaje

[1=41747266e0fb3b4fece89e2 04f3d610d83e6e72d_5fac7b0 2b3dde;56576911]
Mamuski które mają już starsze pociechy-kupowałyścieżki dostawki do wózków? Takie na których starsze może stać?
Moja Z teraz nie lubi jeździć w wózku ale poważnie się zastanawiam nad kupnem dostawki. Sprawdziły się u was?[/QUOTE]
To zależy jaką masz różnicę wieku i ile spacerujecie.
Ja miałam dostawkę lascal maxi i sprawdziła się u nas super, tylko że różnica między dziećmi była 4lata. Uratowała i ułatwiła nam życie, tylko że mój starszy to pieszczoszek i leniuszek.
Teraz będę miała różnicę 2 lata i przy moim szogunie w grę wchodzi tylko podwójny wózek, może na krótkim spacerze by się utrzymała na dostawce, ale my mamy wszędzie daleko i dużo spacerujemy dlatego kupujemy wózek.

Cytat:
Napisane przez chudziaszek11 Pokaż wiadomość
Ja też po wizycie, ale niezadowolona jestem. Mój nowy lekarz prowadzący ( od stycznia) stwierdził, że dziecka się nie waży i nie mierzy na standardowej wizycie. Tylko w 12, 20 i 30 tygodniu tylko się sprawdza czy serduszko bije.
W styczniu zrobił mi normalne badanie na wizycie, w lutym myślałam że dlatego tylko popatrzył bo miałam za chwilę połówkowe, ale dziś to się wkurzyłam. Czy tylko mój lekarz takie herezje wygłasza , czy ja jestem histeryczką??
Jak czytam wątek, to wydaje mi się, że Wam lekarz mówi wadze, długości i ilości uderzeń serduszka waszego dziecka. To czemu mnie się tej wiedzy pozbawia? Miałam sobie odpuścić chodzenie na dwa fronty, ale pierdziele będę dalej chodzić tam i na NFZ. Albo znajdę trzeciego lekarza Grr płacisz źle, nie płacisz źle
Spokojnie, mój też nie mierzy na każdej mimo, że chodzę prywatnie i płacę nie małe pieniążki. Mój ginek to w ogóle jest specyficzny i trzeba się z nim droczyć i prosić-chyba to lubi Dokładnie to mierzy jeśli umawiam się z nim na samo usg prenatalne, a tak na wizycie go "proszę" żebyśmy zajrzeli do malucha, albo sam chce coś sprawdzić i wtedy czasem udaje mi się wyciągnąć info na temat wagi, ale ile mierzy ile ma główka to nie

Cytat:
Napisane przez madzius90 Pokaż wiadomość
My w szpitalu znów mnie złapał okropny bol. Zadzwoniłam do położnej zapytać co mam robić i poradziła żeby lepiej pojechać na ip i sprawdzić co się dzieje.
Na razie zbadał mnie lekarz, dostałam zastrzyk w
Rano usg, mocz i krew do badania.
Współczuję bólu, to ten w pachwinach? To ja w pierwszej ciąży dostawałam na to potas i magnzez i nospę w końskich dawkach. Szybkiego powrotu do domku

Cytat:
Wlałam już wszystkie swoje żale, a teraz spać idę. Jutro pierwszy dzień mojego L4 !!!!!:

Cytat:
Napisane przez fiazo Pokaż wiadomość
Dużo lepiej. Już dużo strupów ma, ale jeszcze sporo z płynem zostało krost. Te strupy swędzą go i chce drapać, ale i tak jest dzielny. Sądze że jeszcze w domu 2tyg posiedzi
To dobrze, że już lepiej. Pamiętam jak przechodziliśmy ospę, wszystko w domu na fioletowo i wszystko do prania, żeby dziadostwo wypłukać. No niestety po ospie trzeba swoje wysiedzieć w domu, bo o ile sama choroba nie jest straszna to powikłania już tak. Trzymajcie się cieplutko

[1=41747266e0fb3b4fece89e2 04f3d610d83e6e72d_5fac7b0 2b3dde;56586476]A i witam się w 27 tc moj asystent podpowiada że to początek trzeciego trymestru... [/QUOTE]

Cytat:
U 26 tydzień i gdzieś od 2 tygodni pokazuje, że to już 7 miesiąc
Zerknęłam na swoją aplikację i powinnam dziś zrobić imprezę-studniówkę 100 dni do TP
studniówy ja swoją też mam w tym tyg

Cytat:
Napisane przez __Veronique Pokaż wiadomość
Witam się w 25 tygodniu

Australia, mój asystent ciążowy mówi, że to jeszcze 6ty miesiąc, a 7 za tydzień.

A w pierwszym poście 7 jest od 28tc
tygodnia
Ja trzymam się informacji w pierwszym poście, czyli 7 miesiąc to 27tc 1d (28tc)
Stary 2016-03-01, 14:05   #243
haneczkab92
Ania

Kiara, Kanwa- dziękuję bardzo cenne informacje, wszystko zapisane

19.05.2016r.- narodziny Hani

"Jak na deszczu łza
cały ten świat nie znaczy nic a nic...
Chwila, która trwa
może być najlepszą z Twoich chwil..."

-35...28,4kg do celu

Edytowane przez haneczkab92
Czas edycji: 2016-03-01 o 14:07
haneczkab92 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-01, 14:07   #244
kiara92
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez sliweczka85 Pokaż wiadomość
Witam się po dłuższej przerwie!
Nie wiem czy kiedykolwiek zdołam Was nadrobić
Anuszka, piękny nowy wąteczek znowu stworzyłaś!
W każdym razie bez nadrabiania na szybko melduję, że przeżyliśmy lot , z dziećmi rozmawiamy na skypie i generalnie wszystko ok. Ignaś tylko trochę wariował przy starcie samolotu ale poza tym wszystko było w porządku. Aktualnie noszę, tulę i lulam moją malutką bratanicę i przypominam sobie wszystko co i jak- chyba z dobrym skutkiem. Wczoraj nawet małą wykąpałam.
Pozdrawiam Was gorąco i zmykam bo wychodzimy zaraz na spacer
Super, że lot minął Ci dobrze Udanego wypoczynku!

Cytat:
No, dokladnie ! Moja Zuzia nosi juz rozmiar 86/92, wiec nie są juz aż tak slodkie, jak te malusie 62-68😁

Zastanawiam sie, czy prac teraz te ubranka bo jednak używane. Dostałam tez od siostry po jek synku wiec lacznie mam 4kartony dla chłopca plis to co wygrzebie po Zuzi.

W 1 ciąży pralam z nudów najpierw raz w normalnym proszku, a potem przed porodem w dziecięcym, teraz mysle czy tez tal zrobić, czy tylko raz... Hmmm

Kanwa moze jutro ogarne kilka zdjęć (ubranek przyszedł mi caly karton), bo dzis mam wychodne z mężem. Tesciowa przyjeżdża do Zuzi a my idziemy na jakiś obiad, do kina, moze zakupy
Ja chyba nie będę sobie dokładać pracy i wypiorę raz w maju. Jak się Zuzia czuje? Udanego wyjścia!

Cytat:
Napisane przez kanwa Pokaż wiadomość
W sumie to ciężko stwierdzić jak się zachowa to wypełnienie.Wydaje się trwałe ale to wyjdzie dopiero przy użytkowaniu.Mam wzór łapacz snów na turkusie.Ochraniacz mam z Effii pikowany ale dopiero ma dziś przyjść więc jaka jakość niewiem.
Aha. Muszę to przemyśleć czy kupić z Makaszki, która mi się podoba, czy postawić na sprawdzony Motherhood. A co do ochraniacza to waham się, bo są różne opinie na temat bezpieczeństwa. Jeśli miałby stwarzać jakieś ryzyko to wolę odpuścić sobie względy wizualne.

Ja przytyłam jakieś 6,5 kg.
kiara92 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-01, 14:16   #245
Miqesi
Wtajemniczenie

Butelki zamierzam kupić Dr Brown's, sprawdziły się świetnie, małemu od razu przeszły kolki po tym, ja zaczął z nich pić. Tommy Tippe nie dały rady pod tym względem.
Pościel mieliśmy dwie zmiany, w zupełności wystarczyło.
Kocyków mieliśmy zatrzęsienie, każdy, kto nas odwiedzał, przynosił jakiś kocyk.
Rożek nam się przydał, bo raz, że ja rodziłam w zimie, to dwa, schodzenie po domowych schodach z małym dzieckiem było po prostu bezpieczniejsze.
Ceratka jedna.
Materac mieliśmy gryka-kokos, ale teraz kupimy lateksowy.
Ręczniki mieliśmy dwa, takie z kapturkiem.

Caryca, ja przytyłam 8 kilogramów, więc nie jest źle. Liczę się z tym, że przytyję podobnie, jak w pierwszej ciąży - 14 kg, ale po 3 miesiącach nie było już śladu po nadprogramowych kilogramach.

MamaNiny, witaj.

Chudziaszku, ja raz poszłam na początku ciąży na NFZ do gina, bo przecież 'się należy'. Wizyta trwała niecałe 5 minut. Na fotelu siedziałam 30 sekund, po czym gin stwierdził, że 'akcja serca jest' i kazał zejść z fotela. Nawet nie chce pisać, jak się wtedy poczułam. Zero pytań, dał skierowanie na mocz i krew i to wszystko. Oszczędziłam AŻ 20 zł. Nigdy więcej do niego nie poszłam.
Za to mój, do którego chodzę ( Ginemedica) jest przecudowny. Potrafię siedzieć u niego w gabinecie ponad godzinę, dopóki wszystkiego nie zmierzy. Zawsze się pyta, jak się czuję, jest sympatyczny, empatyczny. Jak malutka rozrabiała w brzuszku, to cieszył się razem ze mną. Odpowiada na wszystkie pytania z uśmiechem, w każdej chwili mogę do niego zadzwonić, albo napisać sms-a, praktycznie od razu oddzwania. Nigdy więcej nie pójdę na NFZ.

2015: 20. 2016: 11. 2017: 6. 2018: 4.

2019: 2

Edytowane przez Miqesi
Czas edycji: 2016-03-01 o 14:18
Miqesi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-01, 14:22   #246
kanwa
Zakorzenienie

Cytat:
Kiara, Kanwa- dziękuję bardzo cenne informacje, wszystko zapisane

Cytat:
Super, że lot minął Ci dobrze Udanego wypoczynku!

Ja chyba nie będę sobie dokładać pracy i wypiorę raz w maju. Jak się Zuzia czuje? Udanego wyjścia!

Aha. Muszę to przemyśleć czy kupić z Makaszki, która mi się podoba, czy postawić na sprawdzony Motherhood. A co do ochraniacza to waham się, bo są różne opinie na temat bezpieczeństwa. Jeśli miałby stwarzać jakieś ryzyko to wolę odpuścić sobie względy wizualne.

Ja przytyłam jakieś 6,5 kg.
To musisz zdecydować.Ja myślę że teraz to już się przesadza z tym uduszeniem od ochraniacza.Jeszcze nie słyszałam o takim przypadku

Ja to wogóle jak zobaczyłam tą poduszkę to byłam w szoku .Jakoś mi się ubzdurało że jest mniejsza
kanwa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-01, 14:34   #247
Miqesi
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kanwa Pokaż wiadomość

To musisz zdecydować.Ja myślę że teraz to już się przesadza z tym uduszeniem od ochraniacza.Jeszcze nie słyszałam o takim przypadku

Ja to wogóle jak zobaczyłam tą poduszkę to byłam w szoku .Jakoś mi się ubzdurało że jest mniejsza
Mój synek ze dwa razy miał buzię między materacem, a ochraniaczem, więc ja zrezygnowałam z ochraniacza.

---------- Dopisano o 14:34 ---------- Poprzedni post napisano o 14:27 ----------

kupiłam :

Stary 2016-03-01, 14:42   #248
australia87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Miqesi Pokaż wiadomość
Za to mój, do którego chodzę ( Ginemedica) jest przecudowny. Potrafię siedzieć u niego w gabinecie ponad godzinę, dopóki wszystkiego nie zmierzy. Zawsze się pyta, jak się czuję, jest sympatyczny, empatyczny. Jak malutka rozrabiała w brzuszku, to cieszył się razem ze mną. Odpowiada na wszystkie pytania z uśmiechem, w każdej chwili mogę do niego zadzwonić, albo napisać sms-a, praktycznie od razu oddzwania. Nigdy więcej nie pójdę na NFZ.
Ooo, ja też chodzę do Ginemedici, może się kiedyś spotkamy na korytarzu

Fasolka po bretońsku w toku

A co do tych miesięcy/trymestrów, to ja też się trzymam tej rozpiski z pierwszej strony Więc do siódmego miesiąca jeszcze troszkę

A pościeli nie kupuję, ochraniaczy też, zastanawiam się jedynie nad śpiworkiem...

Edytowane przez australia87
Czas edycji: 2016-03-01 o 14:46
australia87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-01, 14:49   #249
Miqesi
Wtajemniczenie

Cytat:
Ooo, ja też chodzę do Ginemedici, może się kiedyś spotkamy na korytarzu

Fasolka po bretońsku w toku

A co do tych miesięcy/trymestrów, to ja też się trzymam tej rozpiski z pierwszej strony Więc do siódmego miesiąca jeszcze troszkę
Pewnie, możemy się nawet umówić na jakiś dzień i po wizycie wpadniemy na gorącą czekoladę do Cofee Planet w ryneczku?
Ja teraz idę w piątek, na 17.00. Do kogo chodzisz?

---------- Dopisano o 14:47 ---------- Poprzedni post napisano o 14:46 ----------

Zrobiłaś fasolkę z opakowania?
Ja dzisiaj mam spaghetti.

Ja też używałam do pewnego czasu śpiworka. Aż pewnego razu, jak go włożyliśmy, to tak krzyczał, że musieliśmy go wyciągnąć. Po 3 sekundach zasnął, przykryty już kołderką

Stary 2016-03-01, 14:49   #250
majkela12
Zadomowienie

Cytat:
A ja mam swoją cierpliwość wykończoną na dziś! byle pierdoła mnie wkurzy! nie ma to jak cudownie zacząć dzień!
Mama mnie wkurzyła, i później poszła lawina.
Teraz meliska i muszę się jakoś uspokoić.
Głęboko wdech i wydech
Spokojnie, bo ciśnienie Ci skoczy, niestety takie dni się zdarzają, też ostatnio miałam kryzys

Cytat:
Jestem juz po usg. Wszystko w porządku. Jedynie na nerkach, w kielichach mam jakieś ślady zwapnienia, lekarz mi wyjaśnił ze nie ma się czym martwić bo to pozostałość po przebytych kiedyś infekcjach układu moczowego. I nie ma to żadnego wpływu.

Takze dalej nie wiadomo skąd ten ból. Teraz czekamy na wyniki moczu.
Całe szczęście

Cytat:
Napisane przez Evelinke Pokaż wiadomość
[
[/COLOR]Ooooo, a ja mam dziś studniówkę juuuuuż
Aplikacja mi pokazuje, że za 100 dni poród

Cytat:
Skoro jesteśmy już w tej kwestii to kupujecie laktator przed porodem? Jakie są szanse, że chcąc karmić piersią nie przyda się? Bo ja właśnie nie wiem, czy lepiej kupić wcześniej, czy dopiero jeśli okaże się potrzebny
Ja kupowałam przed porodem.
W 1 ciąży miałam ręczny TT, w 2 ciąży zaszalałam i kupiłam elektryczny TT i teraz też go będę miała. Z obu byłam zadowolona

Cytat:
Jestem po drugim usg, tym razem dziecka.
Zuzia przekrecila się i teraz jest ułożona dla odmiany poprzecznie, glowka z lewej, nogi z prawej. Ginekolog mi powiedział ze to prawdopodobnie jest przyczyną moich boli, bo to jest najgorsze ułożenie z możliwych.
Skoro w piatek jeszcze byla tylkiem w dol to moze zaczela sie przekrecac pomalu, zeby byc glowa w dol
Tak poza tym jest wszystko ok.
wazy prawie 598 g , jeśli dobrze pamiętam
Oby Zuzanna szybko się przekręciła na swoje miejsce. U mnie też dzieciaki tak często "leżały".

Cytat:
Przyszedł mi karton ubranek dla małego. Nie mogę się napatrzeć na te malusie ciuszki
No ja też właśnie piorę swoje wczorajsze łowy z sh. Już nie pamiętam, że dzieci jak się rodzą są takie małe. Najlepsza była wczoraj moja mama, której pokazałam zdobycze, stwierdziła, że po co takie małe itp, a ja je mówię, że jej poprzednie wnuki właśnie w takich "chodziły" to nie chciała uwierzyć Człowiek szybko się przestawia na duże rozmiary

Cytat:
[B][COLOR=Navy]
1. Butelki- chcę karmić piersią, jak prawie każda mama, ale trzeba mieć w razie co, wiadomo jak jest.
Ile? i jaką polecacie?
2. Pościel/prześcieradło- z jakiego materiału? i ile?
3. Kocyk- zastanawiam się nad bambusowym, bo będzie ciepło. Czy wystarczą dwa takie, czy dokupić inne też? jeśli tak to jakie polecacie?
4. Rożek- wiem, że jest wymagany do szpitala. Ale jaki na czerwiec?
5. Ceratka pod prześcieradło- w jakim celu? żeby nie pobrudzić materaca?
6. Materac- jaki polecacie?
7. Ręcznik- też jaki i ile?
1. W pierwszej ciąży miałam zestaw butelek TT z laktatorem ręcznym (zużyłam wszystko, bo kp skończyłam po pół roku). Z racji upływu czasu wywaliłam wszystko i na poród córci zakupiłam tylko laktator elektryczny TT, który miał jedną butelkę i wystarczyło, bo się okazało, że córcia bezbutelkowa.
2. Pościel: wypełnienie miałam/mam z ikeii i kupiłam do tego dwa zestawy powłoczek, prześcieradło w gumkę, ochraniacz do łóżeczka oczywiście z ikeii. 100%bawełna.
3. Na chłodniejsze dni miałam la millou minky, na upały otulacz bambusowy la millou. Oprócz tego zwykły cienki bawełniany z ikeii.
4. Miałam dwa bawełniane cienkie motherhooh. U mnie w szpitalu trzeba było mieć rożek. Poza tym moje dzieci uwielbiały być krępowane i kupiłam nawet taki cienki otulaczek:
http://motherhood.pl/sklep/otulaczek-9
Sprawdził się super, bo z pieluchy dzieciaki się szybko uwalniały
5. Ceratka w celu ochrony materaca, tym bardziej, że nie wszystkie mają możliwość ściągnięcia powłoczki do prania. A może byc różnie siuśki przelecą albo kupka bokiem i plama gotowa. Ja mam taki ochraniacz oczywiście z ikeii.
6. Materac mam z ikeii o taki, bo i łóżko:http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/50150186
Choć skusiliśmy się teraz na dostawkę do łóżka next2me chicco na pierwsze pół roku. Udało mi się upolować używkę w super cenie.
7. Ręczniki miałam 2 z kapturkiem, oczywiście z ikeii

Cytat:
W każdym razie bez nadrabiania na szybko melduję, że przeżyliśmy lot , z dziećmi rozmawiamy na skypie i generalnie wszystko ok. Ignaś tylko trochę wariował przy starcie samolotu ale poza tym wszystko było w porządku. Aktualnie noszę, tulę i lulam moją malutką bratanicę i przypominam sobie wszystko co i jak- chyba z dobrym skutkiem. Wczoraj nawet małą wykąpałam.
Dobrze, że u Was wszystko ok. Udanego wypoczynku

Cytat:
Napisane przez CarycaKatharina Pokaż wiadomość
Dziewczyny ile już macie kg na plus? Ciągle się zastanawiam czy nie przybieram za bardzo. Waga u położnej wczoraj pokazała prawie 9kg na plusie od początku ciąży.
2 tyg temu na wizycie było +7kg

Cytat:
No, dokladnie ! Moja Zuzia nosi juz rozmiar 86/92, wiec nie są juz aż tak slodkie, jak te malusie 62-68��

Jak po rodzinie/po znajomych to przed samym porodem uprałabym w dziecięcym i tyle. Dwa razy piorę tylko rzeczy kupione w sh, ale to wiadomo dlaczego.
Z nudów to ja w 1 ciąży prałam po 2 razy i prasowałam po obu storonach
Udanego wieczoru a jak córcia? Zdrowa już?

Witam nową mamusie

Edytowane przez majkela12
Czas edycji: 2016-03-01 o 14:52
majkela12 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-01, 14:54   #251
australia87
Zakorzenienie

Cytat:
Pewnie, możemy się nawet umówić na jakiś dzień i po wizycie wpadniemy na gorącą czekoladę do Cofee Planet w ryneczku?
Ja teraz idę w piątek, na 17.00. Do kogo chodzisz?

---------- Dopisano o 14:47 ---------- Poprzedni post napisano o 14:46 ----------

Zrobiłaś fasolkę z opakowania?
Ja dzisiaj mam spaghetti.

Ja też używałam do pewnego czasu śpiworka. Aż pewnego razu, jak go włożyliśmy, to tak krzyczał, że musieliśmy go wyciągnąć. Po 3 sekundach zasnął, przykryty już kołderką
Oooo, pewnie, na czekoladę zawsze chętnie Teraz w piątek to będę rządziła w kuchni, bo w sobotę goście, ale następnym razem chętnie
Ja chodzę do dr Tylko (Kociak85 z naszego wątku również)

Mama mi zarzuciła jakimś przepisem, ale wyszło na to, że to prawie to samo, co na opakowaniu Mama mi dorzuciła pomysł, żeby trochę ugotowanej fasolki zblendować i wrzucić z powrotem do garnka, to będzie bardziej gęste
Stary 2016-03-01, 14:54   #252
CarycaKatharina
Zadomowienie

Cytat:

Ja ostatnio też miałam już dużo na plusie.. Wiesz, u położnej też jest inaczej, stajesz na wagę o różnych godzinach, w różnych ubraniach, i po różnych posiłkach. Ja ważę się rano, nago, w dniu wizyty i sama wpisuję w książeczkę
Mam ten plus moich wizyt, że zawsze są w ten sam dzień tygodnia, mniej więcej o tej samej godzinie. Różnica może być max 0,5kg na ciuchach.
Stary 2016-03-01, 14:57   #253
Miqesi
Wtajemniczenie

Cytat:
Oooo, pewnie, na czekoladę zawsze chętnie Teraz w piątek to będę rządziła w kuchni, bo w sobotę goście, ale następnym razem chętnie
Ja chodzę do dr Tylko (Kociak85 z naszego wątku również)

Mama mi zarzuciła jakimś przepisem, ale wyszło na to, że to prawie to samo, co na opakowaniu Mama mi dorzuciła pomysł, żeby trochę ugotowanej fasolki zblendować i wrzucić z powrotem do garnka, to będzie bardziej gęste
Dobry pomysł z tym zblendowaniem

No to umówimy się na inny dzień, kiedy już nie będzie takiej zadymki we Wro, jak dzisiaj

Stary 2016-03-01, 14:58   #254
madzius90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mamaNiny Pokaż wiadomość
Dużo zdrówka dla Was!

Mój synek identycznie leży teraz. W poprzek

Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka
A nie masz żadnych dolegliwości w związku z takim położeniem?
Imię jakieś macie wybrane?
madzius90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-01, 15:01   #255
Radena
Zadomowienie

Cytat:
A nie masz żadnych dolegliwości w związku z takim położeniem?
Imię jakieś macie wybrane?
A to jest ważne z której strony dziecko ma główkę i nóżki? bo moja tak lezy,ale póki co wcale mi to nie przeszkadza

---------- Dopisano o 14:01 ---------- Poprzedni post napisano o 14:00 ----------

A wiecie co Wam powiem? ze może mój mężu dostanie samochód służbowy do dyspoZycji i nasz będzie do mojego użytku
Radena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-01, 15:03   #256
madzius90
Zakorzenienie

Cytat:
Dobrze, że jest w porządku z Zuzką no ale dalej czekasz na wyniki moczu? mówili coś kiedy do domu?
wyniki pewnie będą dopiero na jutrzejszy poranny obchod.
Nic mi na razie nie mówili kiedy do domu.
mam nadzieje ze jutro jeśli mocz i krew będzie ok.
bo jeśli te bóle faktycznie są związane tylko z położeniem dziecka to po co mają mnie tu trzymać. Leżeć w łóżku , brać no-spe i magnez mogę śmiało w domu
Stary 2016-03-01, 15:05   #257
Weronia93
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Asiek121 Pokaż wiadomość
u mnie w szpitalu jest szkoła rodzenia ale sama teoria, myślicie że warto?

znowu śniegu nasypalo
Myślę że warto zawsze czegoś nowego się dowiesz i oswoisz nie zawsze o jest na internecie napisane zapamiętasz tak samo z opowieści koleżanek rodziny

---------- Dopisano o 15:05 ---------- Poprzedni post napisano o 15:04 ----------

Cytat:
Napisane przez mamaNiny Pokaż wiadomość
Cześć, mogę się przyłączyć? Mam na imię Marta. Termin z OM mam na 30 czerwca, z 1 usg prenatalnego na 4 lipca, a z połówkowego na 28 czerwca. To moja 3 ciąża. Mam prawie 8 letnią córkę i niestety aniołka z 25 tc. Teraz jestem w 23 tc.

Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka
Witam

---------- Dopisano o 15:05 ---------- Poprzedni post napisano o 15:05 ----------

Cytat:
Mój synek ze dwa razy miał buzię między materacem, a ochraniaczem, więc ja zrezygnowałam z ochraniacza.

---------- Dopisano o 14:34 ---------- Poprzedni post napisano o 14:27 ----------

kupiłam :
Piękne też chce takie
online kupowałaś?
Stary 2016-03-01, 15:05   #258
australia87
Zakorzenienie

Cytat:
Dobry pomysł z tym zblendowaniem

No to umówimy się na inny dzień, kiedy już nie będzie takiej zadymki we Wro, jak dzisiaj
Nic mi nie mów o tej pogodzie nawet Nienawidzę w taką pogodę jeździć samochodem, no ale tak to jest, jak się coś odkłada na jutro i na jutro... Była ładna pogoda, to siedziałam na tyłku w domu, a jak się pokiełbasiła, to ja już wyjścia nie miałam i musiałam pojechać zawieźć do pracy to l4 w końcu

Madzia, to pewnie jutro Cię wypiszą... Trzymam kciuki, bo nie ma jak w domu
Stary 2016-03-01, 15:09   #259
Weronia93
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez soffinka Pokaż wiadomość
Chyba koniec radości że nie mam zgagi, właśnie przyszła i nie chce pójść..
Moja zgaga też mnie nie chce opuścić nawe po paście do zębów mnie dopada jak idę już spać ciągle wrr!!

---------- Dopisano o 15:06 ---------- Poprzedni post napisano o 15:06 ----------

[1=41747266e0fb3b4fece89e2 04f3d610d83e6e72d_5fac7b0 2b3dde;56586476]A i witam się w 27 tc moj asystent podpowiada że to początek trzeciego trymestru... Hm..

Wysłane z mojego C1505 przy użyciu Tapatalka[/QUOTE]
klask i: Ale ten czas leci juz niedługo i będziemy rodzić

---------- Dopisano o 15:07 ---------- Poprzedni post napisano o 15:06 ----------

Cytat:
Napisane przez misia880 Pokaż wiadomość
Dziewczyny laktator medela swing jest cudny. Polecam, polecam, polecam
Super dzięki za informację jeśli mówisz, że jest taki cudy to musi być prawda bo już z kolejną osoba się spotykam co go chwali tylko zawsze kupowały używane bo jest dosyć drogi

---------- Dopisano o 15:09 ---------- Poprzedni post napisano o 15:08 ----------

haneczkab92

1. Butelki- posiadam 2 butelki z firmy tommee tippee anty kolkowe z czujnikiem 150mln i 260ml

2. Pościel/prześcieradło- bawełniane i 2 szt teściowa mi szyje
3. Kocyk- zwariowałam ma 4 kocyki cienkie w tym 3 bawełniane i 1 minky ale z tych cieńszych. Grubszy bawełniano minky szyje teściowa pod komplet do pościeli
4. Rożek- 1 lub 2 sztuki zależy ile materiału zostanie teściowa szyje heheh do kompletu
5. Ceratka pod prześcieradło- mam z ikei jedną ceratkę pod prześcieradło aby nie zamoczyć materaca + podkłady które mi zostana z porodu
6. Materac- jesczze się nie zastanawiałam przydadzą się opinie
7. Ręcznik-2 ręczniki dla dziecka 100x100 z kapturkiem oraz zwykły ręcznik taki milutki i delikatny nie wiem skąd jest mama mi go dała ale podobno był strasznie drogi (cena idzie za jakością) przemiły idealnie wchłania wodę i jest cienki

Edytowane przez Weronia93
Czas edycji: 2016-03-01 o 15:18
Weronia93 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-01, 15:11   #260
madzius90
Zakorzenienie

Cytat:
Witam się po dłuższej przerwie!
Miłego odpoczynku !
Super ze lot spokojny, z powrotem tez takiego życzę
Stary 2016-03-01, 15:13   #261
Weronia93
Rozeznanie

Cytat:
Jestem po drugim usg, tym razem dziecka.
Zuzia przekrecila się i teraz jest ułożona dla odmiany poprzecznie, glowka z lewej, nogi z prawej. Ginekolog mi powiedział ze to prawdopodobnie jest przyczyną moich boli, bo to jest najgorsze ułożenie z możliwych.
Skoro w piatek jeszcze byla tylkiem w dol to moze zaczela sie przekrecac pomalu, zeby byc glowa w dol
Tak poza tym jest wszystko ok.
wazy prawie 598 g , jeśli dobrze pamiętam
Super gratulacje maluszek rośnie już prawie 600kg szczęścia nosisz

---------- Dopisano o 15:12 ---------- Poprzedni post napisano o 15:11 ----------

Cytat:
Wczoraj na tutejszej porodowce był baby boom. Przyjęli 5 porodów, nie ma już miejsc na polozniczym. Chyba dzieciaczkom spodobała się taka wyjątkowa data
Jak wczoraj byłam u gin. to położna mówiła ze 4 dzieciaczki nad ranem się urodziły i 2 panie jeszcze czekały bo odeszły im już wody duzo się urodziło dzieciaczków mówili w radiu

---------- Dopisano o 15:12 ---------- Poprzedni post napisano o 15:12 ----------

Cytat:
Dzięki dziewczyny, właśnie przez ciśnienie muszę się uspokoić! ale same wiecie, jak to jest. Wcześniej może i bym to olała, ale teraz mój hormon mi na to nie pozwolił!
Nie dość, że miałam okropny sen, rano zostałam obudzona krzykami babci i dziadka, to na koniec poranka jeszcze mama mnie dobiła tym wszystkim!

Muszę się wziąć w garść i uspokoić.
Przepraszam za marudzenie od samego rana

Madzius90- najważniejsze, że Ci lepiej no i oby się okazało dlaczego Cię boli
Tule i życzę aby odeszły deszczowe chmury i przyszło słoneczko

---------- Dopisano o 15:13 ---------- Poprzedni post napisano o 15:12 ----------

Cytat:
Uff ledwo narobiłam was gaduły.

Jaka śliczna dzidzia i jaka duża

super że wszystko ok.

Oj Motylku trochę roboty i będzie pięknie.

Tak jak mówiłam, czas przenieś wątek do kulinariów lt

Oj nie dobrze z tą obrączka, na szczęście dobrze że dało się tak to załatwić .
Ja też po wizycie, ale niezadowolona jestem. Mój nowy lekarz prowadzący ( od stycznia) stwierdził, że dziecka się nie waży i nie mierzy na standardowej wizycie. Tylko w 12, 20 i 30 tygodniu tylko się sprawdza czy serduszko bije.
W styczniu zrobił mi normalne badanie na wizycie, w lutym myślałam że dlatego tylko popatrzył bo miałam za chwilę połówkowe, ale dziś to się wkurzyłam. Czy tylko mój lekarz takie herezje wygłasza , czy ja jestem histeryczką??
Jak czytam wątek, to wydaje mi się, że Wam lekarz mówi wadze, długości i ilości uderzeń serduszka waszego dziecka. To czemu mnie się tej wiedzy pozbawia? Miałam sobie odpuścić chodzenie na dwa fronty, ale pierdziele będę dalej chodzić tam i na NFZ. Albo znajdę trzeciego lekarza Grr płacisz źle, nie płacisz źle .

---------- Dopisano o 22:55 ---------- Poprzedni post napisano o 22:51 ----------

Misia dobrze masz już to za sobą. Teraz musisz dojść do siebie i cieszyć się swoim synkiem
Mój lekarz tylko 2 palce wsadzi podotyka brzuch powie" pięknie dno macicy jest bardzo wysoko- prawidłowo" pomaca po nogach czy nie ma obrzęków żylaków opuchlizny a usg to wcale. Jestem tego zdania że chyba wie co robi a na usg plenatarnym mówią że dziecko zdrowe wię im wieże, musze co mam zrobic
Stary 2016-03-01, 15:18   #262
madzius90
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny ile już macie kg na plus? Ciągle się zastanawiam czy nie przybieram za bardzo. Waga u położnej wczoraj pokazała prawie 9kg na plusie od początku ciąży.
Ja mam ok. 7-7,5 na plusie. Zawsze we wtorki ważę się na jednej wadze, dziś przepadło.

---------- Dopisano o 15:18 ---------- Poprzedni post napisano o 15:15 ----------

Cytat:

kupiłam :
O rany , jakie cudo
Stary 2016-03-01, 15:19   #263
Asiek121
Zakorzenienie

[1=41747266e0fb3b4fece89e2 04f3d610d83e6e72d_5fac7b0 2b3dde;56585966]Glukoza wypita. Niestety trafiłam na pobieranie krwi u dwójki dzieci, które strasznie płakały... Zaraz przed oczami miałam moją Z... Ostatni rsx miała morfologie w czerwcu, teraz w kwietniu mamy szczepienia więc i nas to czeka

Wysłane z mojego C1505 przy użyciu Tapatalka[/QUOTE]

oo ja dzisiaj trafiłam jak chłopiec miał mieć wymaz z gardła pobierany i tak krzyczał biedny i płakał a ja już ły w oczach jakby mu krzywde robili

---------- Dopisano o 15:19 ---------- Poprzedni post napisano o 15:19 ----------

Cytat:
My w szpitalu znów mnie złapał okropny bol. Zadzwoniłam do położnej zapytać co mam robić i poradziła żeby lepiej pojechać na ip i sprawdzić co się dzieje.
Na razie zbadał mnie lekarz, dostałam zastrzyk w
Rano usg, mocz i krew do badania.
Trzymajcie sie
Asiek121 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-01, 15:23   #264
MariaFrancesca
Zakorzenienie

Cytat:
Plus 6,5 kg (24 tc)

Cytat:
Napisane przez soffinka Pokaż wiadomość
..12 kg
Ty chyba nie masz się akurat czym przejmować, po zdjęciach widać, że jesteś szczupła, więc pewnie BMI przed ciążą miałaś niskie i teraz przybierasz trochę więcej niż reszta (i tydzień ciąży też masz wyższy niż np. ja), najlepiej sprawdź w kalkulatorze, ale pewnie będzie ok. Podobnie jak Asiek - też po zdjęciach widać, że jest szczuplutka, więc i pewnie przybieranie większe.

Cytat:
Napisane przez Weronia93 Pokaż wiadomość
Myślę że warto zawsze czegoś nowego się dowiesz i oswoisz nie zawsze o jest na internecie napisane zapamiętasz tak samo z opowieści koleżanek rodziny
Asiek - jeszcze na plus pomyślałam, że możesz poznać położne co przyda się przy porodzie.

W avatarze Andie MacDowell.
MariaFrancesca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-01, 15:27   #265
madzius90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Radena Pokaż wiadomość
A to jest ważne z której strony dziecko ma główkę i nóżki? bo moja tak lezy,ale póki co wcale mi to nie przeszkadza

---------- Dopisano o 14:01 ---------- Poprzedni post napisano o 14:00 ----------

A wiecie co Wam powiem? ze może mój mężu dostanie samochód służbowy do dyspoZycji i nasz będzie do mojego użytku
Nie mam pojęcia czy to ważne, ale lekarz zwrócił na to uwagę.
Tylko właśnie z lewej strony gdzie ma główkę odczuwam ten okropny bol, wiec może ma to jakiś wpływ
Stary 2016-03-01, 15:30   #266
haneczkab92
Ania

Cytat:

kupiłam :

gdzie kupiłaś?

Majkela- dziękuję wszystko zapisałam

Cytat:
Mam ten plus moich wizyt, że zawsze są w ten sam dzień tygodnia, mniej więcej o tej samej godzinie. Różnica może być max 0,5kg na ciuchach.
Aha, no ale i tak to nie jest dużo jak widać dużo z nas tyle przytyło

Cytat:
wyniki pewnie będą dopiero na jutrzejszy poranny obchod.
Nic mi na razie nie mówili kiedy do domu.
mam nadzieje ze jutro jeśli mocz i krew będzie ok.
bo jeśli te bóle faktycznie są związane tylko z położeniem dziecka to po co mają mnie tu trzymać. Leżeć w łóżku , brać no-spe i magnez mogę śmiało w domu
No dobrze by było, jeśli by się okazało, że ten ból to przez to, a nie jakieś bakterie czy coś.. w takim razie niech Ci szybciutko przechodzi i kciuki za wyniki

Weronia- współczuję zgagi;/Dziękuję za informację i miłe słowa

"Jak na deszczu łza
Chwila, która trwa

-35...28,4kg do celu

Stary 2016-03-01, 15:37   #267
motylek1984
Zadomowienie

Dziewczyny ja tak czytam i czytam o waszych zakupach i jestem w szoku, że już tyle macie, ja nielicząc rzeczy chigienicznych, to dopiero mam 4 butelki tt i 1 kocyk. Laktator planuję kupić lovi prolactis. Pościel, ochraniacz, prześcieradełka i rożek mam już wybrane, ale będę zamawiać dopiero jak będe w domu. Mam chętkę na takie kocyki/otulaczki bambusowe np. do wózka, czy takie 75x75 wystarczy, czy lepiej takie 120? I polecicie jakąś nianię elektroniczną? Bo już pasowałoby się zdecydować. A to jeszcze pochwalę się moją ,górą,, podłoga już gotowa, szybko poszło. Sypialnia i dwa pokoiki, jak dzidziusie będą przeniesione do swoich pokoików, to pewnie przemalujemy na kolory odpowiednie do płci, a puki co neutralnie, w rzeczywistości kolorki jaśniejsze :-D jestem szczęśliwa, że chociaż jedno skonczone.
motylek1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-01, 15:38   #268
motylek1984
Zadomowienie

Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 1456843046795.jpg (32,8 KB, 20 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 1456843056366.jpg (37,7 KB, 16 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 1456843066769.jpg (35,7 KB, 13 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 1456843078552.jpg (42,1 KB, 13 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 1456843087542.jpg (41,5 KB, 14 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 1456843101022.jpg (38,2 KB, 16 załadowań)
motylek1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-01, 15:39   #269
Asiek121
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MariaFrancesca Pokaż wiadomość
Plus 6,5 kg (24 tc)

Ty chyba nie masz się akurat czym przejmować, po zdjęciach widać, że jesteś szczupła, więc pewnie BMI przed ciążą miałaś niskie i teraz przybierasz trochę więcej niż reszta (i tydzień ciąży też masz wyższy niż np. ja), najlepiej sprawdź w kalkulatorze, ale pewnie będzie ok. Podobnie jak Asiek - też po zdjęciach widać, że jest szczuplutka, więc i pewnie przybieranie większe.

Asiek - jeszcze na plus pomyślałam, że możesz poznać położne co przyda się przy porodzie.

noo ja już około 5kg przybrałam, jak dla mnie to dużo bo nigdy tyle nie ważyłam hahaha
Asiek121 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-01, 15:39   #270
haneczkab92
Ania

Cytat:
Napisane przez motylek1984 Pokaż wiadomość
Dziewczyny ja tak czytam i czytam o waszych zakupach i jestem w szoku, że już tyle macie, ja nielicząc rzeczy chigienicznych, to dopiero mam 4 butelki tt i 1 kocyk. Laktator planuję kupić lovi prolactis. Pościel, ochraniacz, prześcieradełka i rożek mam już wybrane, ale będę zamawiać dopiero jak będe w domu. Mam chętkę na takie kocyki/otulaczki bambusowe np. do wózka, czy takie 75x75 wystarczy, czy lepiej takie 120? I polecicie jakąś nianię elektroniczną? Bo już pasowałoby się zdecydować. A to jeszcze pochwalę się moją ,górą,, podłoga już gotowa, szybko poszło. Sypialnia i dwa pokoiki, jak dzidziusie będą przeniesione do swoich pokoików, to pewnie przemalujemy na kolory odpowiednie do płci, a puki co neutralnie, w rzeczywistości kolorki jaśniejsze :-D jestem szczęśliwa, że chociaż jedno skonczone.
Bardzo polecana jest niania angel care. Ja kupuję z monitorem oddechu. Siostra ma ją już 5 lat i jest zadowolona.

No i brawa za skończone pokoje!

"Jak na deszczu łza
Chwila, która trwa

-35...28,4kg do celu

Edytowane przez haneczkab92
Czas edycji: 2016-03-01 o 15:41
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości